Колко дълго се пие Уримил и как? Мнения, странични ефекти

Мнения за Уримил Форте. Колко дълго се пие. Странични ефекти на уридин монофосфат. Уримил Плюс, отзиви. Милгама или Неброн? Уримил или Невритоген? Или Келтикан Форте?

Да започнем от това, което хората търсят:

Мнения за Уримил, отзиви и коментари

Вижте мнения и непременно оставете своя отзив ТУК! или директно по-долу във форума ни за коментари.

Витамините от група В традиционно се използват за лечение на различните неврологични заболявания. Дефицитът на В1, В6 и В12 води до поражения на периферните нерви.

Ето защо при патологии на периферната нервна система (НС) се приемат невротропни витамини и това е физиологически обосновано.

Един уникален продукт доставя пет незаменими В-витамина + уридин монофосфат. Комбинацията задвижва собствените механизми на тялото за възстановяване на нервните пътища и регенериране на увредените места – миелинови обвивки или други части на невроните. Това е комплексът

Уримил (Urimil)

на фармацевтичната компания Plantapol.

С какво помагат В-витамините срещу болка, намалена чувствителност и други неприятни ефекти от увреждане на периферната НС?

Малко биология

Периферната НС включва всички структури на нервната с-ма извън главния и гръбначния мозък. Тя е построена от нервни клетки, които обработват и предават информация – нервни импулси.

От неврона нервните импулси се предават към друг неврон или към мускулна клетка. В края на невронните клетки стоят мускули или жлези, които биват управлявани чрез импулсите. Импулсите предизвикват мускулно съкращение (движение) или секреция.

Невроните, които предават информация към мускулни клетки, се наричат моторни или мотоневрони. Заболяването им води до мускулна слабост или парализиране. Нарушаването на функциите им води до намаляване или загуба на чувствителността. Някои от тези патологии са прогресиращи и причиняват гибел на пациента.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Уримил за периферната нервна система, при болка

За да си представим колко важно е моторните неврони да бъдат здрави и да работят правилно, ще споменем някои от разпространените болести на периферната НС:

 • Цервикален (на сетивен нерв) радикулит;
 • Лумбаго;
 • Ишиас;
 • Междуребрена невралгия;
 • Дископатия;
 • Плексит.

Защо боледуват нервите

Нарушенията възникват при поражения или дисфункции в тялото на неврона, в миелиновата му обвивка, в неговия дълъг „израстък“ – аксон, или в нервно-мускулните съединения. Заболяванията може да бъдат наследствени или придобити вследствие на токсични, метаболитни, травматични, инфекциозни или възпалителни процеси.

При периферните невропатии може да страда:

 • отделен нерв (монотевропатия);
 • няколко нерва поотделно (множествена мононевропатия)
 • или дифузно да се обхващат множество нерви (полиневропатия).
 • Възможно е да бъдат поразени
 • сплетения (място на свързване на нерви) – плексопатии,
 • и нервни коренчета – радикулопатии.

Анимирана опростена визуализация: Как се предават нервни импулси

Нервите са метаболитно активни. Те се хранят чрез съдова система (vasa nervorum). По нея прониква и оказва благотворното си влияние добавката Уримил.

Как работи Уримил

Недостигът на В-витамини е често явление в развиващите се страни, но и ред от развитите. Например в САЩ и Великобритания се установява недостиг на В12 при 6% от населението. 32% от засегнатите развиват генерализирани поражения на периферните нерви.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Тиамин (B1), локализиран в мембраните на нервните клетки, оказва съществено влияние върху регенерацията на повредените нервни влакна. Той участва в осигуряването на енергийните процеси в нервните клетки.
 • Пиридоксин (В6) поддържа синтеза на транспортни протеини и има антиоксидантно действие.
 • Кобаламин (В12) влияе на мембранните липиди и участва в биохимичните процеси за синтез на миелин.
 • Никотинамид (В3)  е съществен за метаболитните процеси, за предаването на сигнали между клетките и за ремонта на клетъчната ДНК.
 • Фолиева киселина (В9) участва в синтеза на ензими, ДНК, аминокиселини и белтъчни молекули. Влияе върху клетъчните гени, а оттам – върху регенерацията и възстановяването след травми.

В-витамините се наричат невротропни. Приемът на комбинация от тях влияние отлично на нервните клетки и съдовата система, активират се рецептори.

Недостигът на всеки от В-витамините води до невропатии, анемии, дегенеративни процеси, сензорни поражения, затруднено възстановяване на нервните пътища.

Още в текста: Витамини В при неврогенни болки ♠ Защо боледуват нервите ♠ Как работи Уримил ♠ Съотношение на витамините и на уридин ♠ Как действа при болка ♠ Лумбаго ♠ Ишиас ♠ Плексит ♠ Интеркостална невралгия ♠ Дископатия ♠ Радикулит ♠ Видове Уримил ♠ Противопоказания, странични ефекти ♠ Мнения, отзиви и коментари ♠ Аналози на Уримил ♠ Неброн ♠ Частични заместители ♠ Уримил или Милгама ♠ Уримил или Келтикан Форте ♠ Невробекс ♠ Витамин B комплекс ♠ Реклами на Уримил

Пациентите изпитват болезненост в гърба, кръста или в друга локация. Крайниците им изтръпват или трайно нарушават способността за осезание. Движенията се ограничават, тялото се обездвижва. Ефектите са не само неприятни. Те ограничават способностите за самообслужване и работа, влошават качеството на живота.

А уридин монофосфат?

Това е шестата съставка в комплекса Уримил. Тя е включена, защото има участие в създаването на нуклеинови к-ни, клетъчни мембрани, дендрити (невронни израстъци), миелинови обвивки. Приемът му подобрява „ремонта“ на повредените участъци и преустановява импулсите, които сигнализират за болка.

Съотношение на съставките в Уримил

 • Уридин монофосфат –  50 мг;
 • Тиамин хлорхидрат) – 4 мг;
 • Никотинамид – 10 мг;
 • Пиридоксин хлорхидрат) – 6 мг;
 • Фолиева к-на – 400 мкг;
 • Цианокобаламин – 10 мкг.

За какво помага Уримил

Уримил против болки

Изграден главно от витамини, препаратът се води добавка. Но той има силно изразено обезболяващо действие при болезненост, възникнала в гръб, кръст или крайници.

Уримил аналгизира в случаи като:

 • Изкълчване, натъртване и други последствия от падане или удар;
 • Инфекциозни (грип, ОРВИ) и неинфекциозни възпалявания;
 • Дегенеративни изменения като остеопороза, хернии и др.;
 • Следоперативна болка;
 • Проекционна болезненост при патологии на вътрешни органи и др.

Основна част от терапията представлява бързото и ефективно купиране на болевия синдром от първия ден на острия период. Традиционно за това се използва обикновени аналгетици като Аспирин и Парацетамол, нестероидни противовъзпалителни, мускулни и епидурални блокади.

Достатъчно ефективни в овладяване на остра болезненост се оказват комбинираните витаминни препарати. Като минимум те трябва да съдържат В1, В6 и В12.

В-витамините като обезболяващи са се доказали в практиката. От 1950 г. насам те се приемат като аналгетици. Тяхно преимущество е, че наред с овладяването на болезнеността, започват да регенерират нервната с-ма – нормализират рефлект. реакции, подобряват чувствителността.

Ето защо специалистите нерядко предпочитат да обезболяват с витамини или ги включват в комбинации с по-силни аналгетици.

Уримил изпъква на фона на проблемите, които носят нестероидните противовъзпалителни. Те са много ефикасни, но нерядко причиняват нежелан дискомфорт. Особено страда храносмилателния тракт, което отблъсква пациентите.

Трети довод в полза на Уримил е невъзможността да се провеждат медикаментозни блокади и физиотерапевтични процедури в острия период. Немалко пациенти са обездвижени, трудно напускат дома и леглото.

За болки как действа Уримил

При ишиас

Болките са основен признак на тази патология. Те са остри, прострелващи, парещи или тъпи. Засягат долните крайници, водят до изтръпване и намаляване на двигателните възможности. Тези симптоми са познати на мнозина, изпитали възпаляване на седалищния нерв (ишиас). От ишиас страда всеки десети над 40 г.

Лечението е комплексно. Витаминни комплекси подобряват функционирането на нервната с-ма. Миорелаксанти и спазмолитици успокояват спазмирането. Глюкокортикостероиди се борят с възпаляването. В борбата с болката се включват при нужда НСПВС и аналгетици.

При лумбаго

Внезапно появилите се остри кръстни болки (в долната зона на гърба) се наричат лумбаго (от lumbus – кръст). Болезнеността може да има различен характер и причини. Но тя винаги е симптом – свидетелство за определен проблем с мускулите и гръбнака.

Причини за лумбаго стават пренапрежение в кръста, преохлаждане, дискова херния, ревматични патологии, тумори, инфекции и др.

Лечението се предписва според провокатора на болката. Но винаги в него присъства витаминен комплекс, който обезболява и възстановява нервните пътища.

Уримил ефикасно повлиява ноцицептивната болка, който възниква от дразненето на болевите рецептори.

При дископатия

При тази патология се наблюдава изместване на гръбначните дискове или тяхното разрушение. Ситуацията е силно болезнена, защото директно се засягат нервни окончания. Обезболяването е първа грижа, защото без него пациентът не може пълноценно да се движи.

Мнозина пациенти наблягат на приема на В-витамини (сутрин) и калций (вечер). Група В е главната при проблеми с гръбнака. За успешното му възстановяване е необходимо постъпването на достатъчно В1, В3, В6, В12. Те са особено полезни при засягане на кръстната зона на гръбнака.

Уримил помага за овладяване на болката и след оперативна намеса при дискова херния.

При цервикален радикулит

Пораженията на коренчетата на гр.-мозъчн. нерви се означава като радикулит. Ако са засегнати и самите нерви – радикулоневрит. По-често патологията се образува в поясния и кръстцовия отдели на гръбнака. Причинява се главно от дистрофични изменения в междупрешленните дискове – остеохондроза.

Терапията съчетава аналгизиращи, дехидратиращи, антихистаминни и др. препарати. Използват се витамини (Уримил е точно подходящ) с цел обезболяване и възстановяване на увредените нервни клетки.

При плексит

Плекситът – поражение на нервно сплетение, е силно болезнено и продължително увреждане. Уримил подпомага възстановяването на увредените нервни клетки и овладява болката. В-витамините са подпомагащи в общата терапия.

Как да лекуваме плексит разказваме най-детайлно ТУК:

Плексит на плешката и на гърба. Симптоми и лечение. Болкоуспокояващо

При интеркостална невралгия

Тук се създава неврологична болка, срещу която витаминни препарати като Уримил определено имат място. Болезнеността произхожда от междуребрените нерви.

Причините са най-разнообразни, като сред тях има и физиологични като бременност. След зачеването гръдният кош се разширява, за да освободи допълнително място на матката. В такъв случай забележете, че Уримил не е предназначен за бременни и не може да бъде използван, още по-малко без предписание от специалист.

Видове Уримил

Уримил се предлага единствено под формата на капсули. Не се изготвя в течна форма (ампули) или за мазане (крем, гел).

 • Уримил капс. 15 – опаковката е предназначена за 15 дни, 16.79 лв.
 • Уримил капс. 30 – опаковката е предназначена за 30 дни, 28 лв.
 • Уримил плюс – стандартната формула е обогатена със 100 мг магнезий. Назначението е същото: 1 бр. на ден, опаковка за 30 дни на с-ст 29.69 лв.

Противопоказания

 • Състояние на бременност и лактация;
 • Възраст под 6 г.

Странични ефекти и рискове

Нежелани реакции не са описани. Производителят предупреждава препаратът да не се приема при чувствителност към някоя съставка.

Въпреки състава си, добавката не трябва да се предозира.

Аналози на Уримил

Уримил няма точен аналог. Към момента не се предлага друг препарат, в който да съчетава петте витамина и UMP в същите дози.

Най-близък по състав е

Неброн

В него присъстват същите 5 В-витамина и уридин, както и в Уримил. Разликата е, че съставът тук е обогатен с екстракт от алое вера и 14.5 мг магнезий (в Уримил + са 100 мг).

Има различие и в дозирането. В3 и В9 са в идентични количества, но В1, В6 и уридин са в по-голяма доза. В12 пък е наполовина.

Неброн се предписва за същите заболявания, както и Уримил. Цената му за 30 бр. е 34 лв.

Частични заместители

Компанията Джароу Формулас предлага чист уридин на капсули като добавка за подобряване на мозъчните клетки, паметта и здравето на черен дроб. 60 на брой капсули, достатъчни за 1 или 2 месеца (според предписанието на лекар), струват 110 лв.

Частични заместители на Уримил са добавки и медикаменти, комбиниращи В-витамини.

Милгамма

Съчетава в различни комбинации В1, В6 и В12. Произвежда се на капсули, в течна форма – ампули, и на таблетки – обикновени и протект (само В1).

Милгамма е лекарство, предназначено за терапията на неврологични патологии, невралгии, парези, ревматична и мускулна болезненост и др. диагнози, изискващи подкрепа на нервна с-ма.

Капсулите са на цена 21.49 лв. за 50 бр.

Детайлно за Милгамма говорим ТУК:

Милгама Н, Уримил или Невробекс? Какво лекува и как? Мнения

Уримил или Милгама?

Лекарственият препарат съдържа по-големи дози витамини, съответно неговата терапевтична стойност е по-висока.

В Уримил В1 е в 10 пъти по-малко количество, В6 е 15 пъти по-малко, а В 12 – 25 пъти по-малко.

Уримил или Келтикан Форте?

И двете наименования са добавки. Преимуществото е за Уримил.

Келтикан Форте съдържа само три от съставките на Уримил. Това са уридин и В9 в същите количества и В12 в доза от 3 мкг срещу 10 мкг в Уримил.

Препаратът има същото предназначение спрямо периферната НС, но е с по-слаб ефект.

В-витамини се съдържат и в комплексни разтворими таблетки като Суправит. Разликата е, че те са предназначени за попълване на витаминните резерви при здрави хора и съответно включените количества са минимални. Например в Суправит В12 и 0.5 мкг срещу 10 мкг в Уримил и 250 мкг в Милгамма.

Със сериозен терапевтичен ефект са лекарствени средства като Невробекс и В-комплекс.

Невробекс

Представлява комбинация от 15 мг В1, 10 мг В6 и 20 мкг В12. Изписва се при възпалителни и дегенеративни патологии на двигателната с-ма и нервите.

150 табл. са 13.08 лв.

ТУК: Детайлно за Невробекс и качествата му. Описание по диагнози. 

Витамин B комплекс

Съдържа 5 мг В1, 1мг В2, 50 мг В3 и 4 мг В6. В този вид комплексът работи за попълване на дефицити и има ограничена терапевтична функция.

Невробекс: Ползи и странични ефекти от витамините Б и Невробекс актив

И други добавки и комплекси включват някои В-витамини, но не заместват Уримил. Пример е Невритоген, в който участват лецитин, екстракти от куркумин, магнифера индика и чер пипер.

Още за Уримил научаваме от ТВ рекламите му:

Реклами на Уримил


Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Колко дълго се пие Уримил и как? Мнения, странични ефекти

 1. Уримил не е нито Милгама, нито Келтикан Форте.
  Уримил се появи преди 2-3 години и няма предистория.
  Няма проучвания които доказват ефективност и безопасност, така както е при Милгама и Келтикан Форте.
  И изобщо какви са тия хвалби за Уримила. Може би се дължат на непрекъснатата му телевизионна реклама.

  • Дозировката на Уримил е една капсула от него да се приема всеки ден с помощта на чаша вода за преглъщане. Това се прави по време на ядене или след ядене, не е на гладно. Капсулата трябва да се глътне цяла, без да се отваря. Ако искате да имате ефект, трябва да повтаряте тази процедура няколко месеца – от 3 до 6, но все пак точната продължителност на терапията е необходимо да се определи от лекар, защото тя е различна при съответния проблем (а те не са един или два). Освен това ако се прекали с периода на пиене на Уримил, може да се засилят страничните ефекти. Така че интернет консултацията в коментарите никак не е достатъчна.

 2. За дискова херния ми препоръчаха Urimil – Испания, вместо Милгамата. Бил нов и надежден, още по-добър препарат. Веднага го закупих.

 3. Милгаммата на мен ми стимулира апетита, съответно напълнявам. По-доволна към Уримила. И той е по 1 таблетка за ден, но не смея без рецепта, защото може да се предозира.

 4. Пих 3 месеца Уримил. Излиза ми по-евтино и ми е по-удобен за пиене. Иначе не мога да преценя дали той или Милгама имат по-голям ефект и въобще дали имат.

 5. Мъж на 54 г. съм. Внезапно започнаха ужасяващи болки в ръка и врат. За 15 дни минаха, но започна атрофия. Пия Уримил и Пентоксифилин. Ходих при трима невролози, но още не съм носил ЯМР.

 6. Уримил е по-нов, затова го изписват. Смятат, че има по-добро действие. Не знам дали е търговски трик. Аз го пих дълго, но засега не знам дали е помогнал.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.