Кога и как се използват хранителните добавки

Приемът на хранителните добавки добива все по-голяма популярност, а предложенията за продукти в търговската мрежа стават все повече и повече.

Но какво представляват те, за кого са подходящи и дали наистина са толкова безвредни, прочетете в следващите редове.

Какво представляват хранителните добавки

За да функционира правилно, организмът се нуждае от определени вещества – витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини и др. Обикновено те се набавят чрез храната, а количествата, в които се приемат, са важни за здравето и добрата физическа форма.

Понякога обаче не сме в състояние да консумираме достатъчно от определени вещества. Това често се случва в съвременния начин на живот, в който хапваме набързо, каквото има подръка, и нямаме време и възможност да сервираме на трапезата си достатъчно разнообразни, питателни и балансирани ястия. Най-бързият начин да се запълни този дефицит е да се приемат подходящи хранителни добавки, които са разработени специално за такива случаи.

Хранителните добавки днес се предлагат под формата на капсули, таблетки, течности и др. Продават се свободно, без нужда от лекарско предписание. Но е важно да се знае, че прекалените дози от тези продукти също могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Поради тази причина законът изисква всички хранителни добавки да се продават с указания за употреба, препоръчителна дневна доза и предупреждение тя да не бъде надвишавана.

Кой има нужда от хранителни добавки

Истината е, че хранителните добавки не са качествен заместител на балансираната диета. Има определени групи хора, за които е препоръчително да ги използват, независимо от начина си на хранене – например бременни жени, жени, които смятат да забременеят, или хора със специфични заболявания, които провеждат медикаментозно лечение. Но ако не влизате в тези групи и в дневното ви меню има изобилие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини, би следвало да се радвате на добро здраве и да нямате нужда от добавки.

Но… в реалността нещата не са толкова прости. В динамичния ни начин на живот е доста трудно да поддържаме правилен режим на хранене. Последните проучвания в Европа показват, че средностатистическият европеец страда от недостатъчен прием на вещества като витамин С, витамин D, фолиева киселина, калций, селен и йод, както и желязо (особено при младите жени). Поради тази причина в някои държави има препоръки някои групи от населението да приемат определени хранителни добавки. Така например Великобритания, Ирландия, Холандия и Швеция препоръчват прием на витамин D, а за момичетата в Дания, Франция, Полша, Германия и Великобритания се смята, че е добре да получат повече желязо.

Ето от какъв допълнителен прием на хранителни вещества се нуждаят определени групи хора в Европа според проучванията:

  • Хора на възраст над 50 години – витамин D и В12, фолат, мултивитамини с ниска дозировка.
  • Жени в детеродна възраст – фолиева киселина, витамин D, вероятно желязо.
  • Деца под 5-годишна възраст – витамини А, С и D, макар че деца с добър апетит и разнообразно меню може да не се нуждаят от тях.
  • Кърмачки – витамин D.
  • Хора, които прекарват повечето си време на закрито – витамин D.
  • Вегани – витамин D2 и В12.

Имайте предвид, че данните не са еднакво за всички страни и, естествено, не важат за всеки индивид, така че препоръките са общи.

Могат ли хранителните добавки да бъдат вредни?

Въпреки свободния достъп и многото реклами за чудодейни хранителни добавки, някои от тях могат да се окажат вредни за здравето на определени хора. В повечето случаи рисковете се появяват при предозиране с определено вещество. Това може да се получи не само при приемането на по-голямо количество таблетки, тъй като крайното количество прието вещество е сбор от количеството в таблетката и онова, което сте приели с храната си. Така че препоръчваме да помните, че дори обикновените мултивитамини трябва да се приемат с повишено внимание и с оглед на начина на хранене на отделния индивид.

Вече споменахме, че при определени заболявания и при приемането на медикаменти хранителните добавки трябва да бъдат внимателно подбирани – дори и тези, които ви звучат съвсем безобидни. Например продължителното предозиране с витамин А при бременните жени може да доведе до появата на вродени дефекти у бебето, а високите дози бета-каротин могат да бъдат вредни за пушачите.

Ако имате желание да използвате добавки по време на заболяване или прием на лекарства, препоръчваме да се консултирате със своя лекар, за да сте сигурни, че полагате правилна грижа за своето здраве и за това на децата и близките си. Освен това четете внимателно листовките и никога не приемайте по-високи от препоръчаните дози.

Демир бозан билки за бъбреци

Вижте и ТОВА:

Карагенан (Е407) – масовата съставка, която разболява фатално!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.