Пет доказани ползи от валерианата

Валериана или още лечебна дилянка е многогодишно тревисто растение, което се използва в медицината от древни времена.

Благотворното влияние на тази билка, която има силна, специфична миризма и горчив вкус, днес е познато и все пак може би ще изненадате от някои ползи от нейното приемане, които не са ви били известни досега:

Помага при безсъние

– Установено е, че поне 30% от хората страдат от безсъние – състояние, което ги прави неработоспособни и е мъчително за организма. Валерианата може много да помогне в това отношение, защото дава по-добър, качествен и продължителен сън, като подпомага успокояването на нервната система и сваля тревожността. Тя е особено препоръчителна за хора, които дълго се въртят в леглото, защото намалява времето, необходимо за заспиване. Коренището на валерианата съдържа в състава си линарин и хесперидин, които явно имат свойството да успокояват съня.

Сваля нервното напрежение

Валериана 07 Ваминтол– коренът на растението подпомага отпускането на нервната система и има благоприятен релаксиращ ефект върху организма, който не е прекомерен, както при някои успокояващи лекарства, но е достатъчен, за да редуцира стреса. Билката се предписва като помощно средство при хронично безпокойство, генерализирано тревожно разстройство и други тревожни състояния.

Подпомага жените с менструален синдром

и тези, които са в менопауза – Болезнената менструация е мъчителна за много жени. Доказано е, че тези, които пият валериана по време на ПМС, понасят по-леко периода, защото билката намалява физическите и поведенчески симтоми. Освен това валерианата намалява количеството и честотата на горещите вълни на жените в менопауза и им помага да преминат по-леко този етап от живота си.

Облекчава синдрома на неспокойните крака

– той се характеризира с неволево движение на краката, когато сме в покой или преди заспиване. Валерианата подпомага облекчаването на неврологичните симптоми, като приемът на около 800мг на ден е достатъчен, за да се усети полза.

Комбиниран седативен ефект

и ефект на понижаване на кръвното налягане – Валерианата влиза в състава на много лекарства и хранителни добавки, една от които е Ваминтол – ново поколение валидол с добър седативен ефект и доказан ефект за понижаване на кръвното налягане. Лекарството не съдържа захар и може да се ползва и от диабетици. Препоръчва се да се приема като таблетката се постави под езика и се задъжи там до пълното й разтваряне.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.