Хомеопатия при хазартна зависимост и другите зависимости. Капки на Бах, Шуслерови соли

Коя хомеопатия е добра при хазартна зависимост и против алкохолизъм и наркомания. Специалисти, центрове за лечение. Капки на Бах, Шуслерови соли

Зависимостите от хазарт, дрога, цигари и алкохол са болести – някои от тях чисто психически, други провокират физически последствия. Състоянието на пациентите се утежнява от тежка депресия. Те имат неадекватно поведение и са водени единствено от мисълта за нова „порция“ от това, към което са пристрастени.

Зависимостите се лекуват бавно и с нисък процент устойчив резултат. Малцина отчитат капацитета на хомеопатията. С нея лечението е минимум 4 – 6 месеца, но тя е щадяща и съдейства за отвикване. Вместо да се игнорира, трябва да се включи като помощно средство.

hazart-03

Това е стандарното разбиране за хазарт, но…

Хомеопатия в съчетание с медико-психологическо лечение и детоксикация успокоява и замества пристрастяващата субстанция. Има конкретни препарати за лечение на хазартна, алкохолна, тютюнева и наркотична зависимост. Отделно се предписват други средства за нанесените върху организма щети (таблица).

Хомеопатия в подкрепа на лечение на зависими
Проблем за решаване Конкретни препарати
Нарушена умствена дейност Opium, Lycopodium, Stramonium, Veratrum album, Rhus tox, Guaiacum, Helleborus, Ruta grav, Hyoscyamus според конкретните показания – слаба памет, забавено съобразяване, замъглен ум, неориентираност и др.
За мозъчното кръвообращение и съдовете Coffea cruda, Arnica montana, Conium Maculatum, Krategus, Natrum muriatcum и др.
Безразличие и апатия Conium Maculatum, Clematis vitalba, Lonicera caprifolium, Rosa canina, Olive, Aesculus hippocastanum, Sinapis arvensis Aesculus hippocastanum и др.
За психологическата симптоматика Valeriana, Picricum acidum, Anacardium Orientale, Glsemium sempervirens, Chamomilla vulgaris и много други според конкретната симптоматика – негативно мислене, егоцентризъм, отрицание и др.

Хомеопатия при хазартна зависимост

Ако отговорим на въпроса защо даден човек залага до просешка тояга, ще знаем и как да го лекуваме. Няма стандартни провокатори на зависимостта от хазарт. Някои се пристрастяват от самота, други – от неудовлетвореност, трети заглушават комплексите си или играейки, се чувстват живи.

Хомеопатията дава сериозна подкрепа в лечението на този тип зависимост, само ако е анализирано психическото нарушение на конкретния пациент. С хомеопатични препарати се атакува то, а не поведението като цяло. Информирайте се за особеностите на явлението хазартна пристрастеност и ако имате зависим близък и искате да го подтикнете към лечение.

Тук ще дадем пример за водещ проблем при хазартна зависимост и как се лекува с хомеопатия.

Хазартните играчи избягват обществото и общуването. Играейки, те се потопяват в собствен свят, в който няма място за друг човек. Изолацията от социума се лекува с Ignatia amara и Sepia officinalis. Препаратите помагат и за съпътстващи физически неблагополучия като болки в гърба и лош сън.

Ignatia amara в потенция 30 С (по 3 гранули сутрин) облекчава вътрешното състояние и напрежението и помага да се приеме „загубата“ от спирането на залаганията. Ако препаратът в потенция 12 С, дозата е 4 Х 5 гранули.

При симптоми на нервната с-ма се добавя Argentum nitricum. Той помага при тремор, крампи, нарушена координация, слабост, световъртеж и фобия от открити пространства.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За успокояване и стабилизиране на психиката се използва Valeriana, която действа един един ден и съхранява работоспособността.

hazart-02

… хазартната зависимост включва още компютърните игри и интернет

При страх, липса на увереност и неустойчивост на психиката помагат Picricum acidum, Anacardium Orientale, Glsemium sempervirens според конкретните характеристики. Те помагат за успешно преминаване през момента на отказването.

При повишена раздразнителност и изблици на гняв по-добре да се даде Chamomilla vulgaris.

За преживяване на загуба (в момента на спиране на хазарта) с нервен срив се предпочита комбинацията от Ignatia и Natrum Muriaticum или Aurum Metallicum.

Aurum Metallicum е показан при всякакви нарушения на поведението, конкретно при алкохолизъм и други зависимости, съчетани с тревожност, резки изменения на емоционалния фон и депресия със суицидни мисли.

В случай че използвате методите на вербалната хомеопатия, може да изготвите комбинация от нужните препарати в едно шишенце, което повишава ефективността на терапията и намалява нейната парична стойност. Запознайте се с метода от астролога Силва Дончева, която е и автор на книга за вербална хомеопатия.

Хомеопатия при лечение на алкохолизъм

Лечението на алкохолизъм е по-сложна задача в сравнение с хазарта. Спиртът разрушава личността и вътрешни органи. Ако не се спре, завършва със смърт.

Създаването на физическа зависимост и отравянето на организма налагат лечението да започне с детокс и прекратяване на физическата нужда от спирт. Психологическата работа идва на следващ етап, а хомеопатията се включва в рехабилитацията.

Възстановяването с хомеопатия е един от най-евтините и достъпни методи. Има препарати като Tartarus emeticus, Quercus и Lueticum, които предизвикват отвращаване от алкохола. С тази цел те се приемат продължително време.

Други хомеопатични наименования при алкохолизъм:

 • Nux vomica при сутрешно гадене, тресящи се ръце, нервна възбуда, неприятен вкус, главоболие, постоянна тревога и зрителни проблеми;
 • Hyoscyamus при алкохолен делир, неразбираема реч, слаб пулс, хладна и лепката кожа;
 • Opium при маниакални състояния, абстиненция и алкохолен делир. При рецидиви, при изразен страх и ужас, при нарушен сън и дишане;
 • Lachesis при халюцинации (змии) и буца в гърлото, задавяне;
 • Stramonium при халюцинации (животни) и зачервяване на лицето;
 • Arsenicum при халюцинации (призраци) и слабост, тремор, непреодолимо влечение за пиене;
 • Ranunculus bulbosus при пристъпи на маниакалност.

В последната фаза на алкохолизма, когато стомахът не приема хапка храна и глътка вода, се дават Sulphur, Nux vomica, Arsenicum.

Хомеопатия против наркотична зависимост

Наркоманите са най-ярките представители на импулсивните личности. Използват вещества със седативно и стимулиращо действие. Типичният наркоман е фиксиран върху пасивно-рецептивна цел. Другите хора за него са обекти, доставчици на ресурси.

Ерогенните зони са уста и кожа. Нарцистичното удовлетворение е свързано с храната и топлината. Наркотикът се възприема за техен аналог, а впоследствие почти напълно ги заменя.

Човек с наркотична зависимост не понася напрежение, не е способен за чака и да изпитва болка. След наркотичен екстаз болезнените преживявания стават още по-нетърпими и подбуждат към повишена доза от препарата. Изчезва интересът към реалността, остават само грижите по осигуряване на наркотик.

До някакъв етап наркоманът осъзнава нарастването на своята психическа дезинтеграция, но той няма други средства срещу това, освен по-голяма доза наркотик.

hazart-04

Симптомите на игромания не са видими като при алкохолизма и дрогата, обаче на последния стадий всичко се изяснява

Познавайки тази специфика, хомеопатите подбират комплекс от препарати, като обхватът е почти идентичен с този при алкохолизма.

Най-използвани хомеопатични средства са Coffea, Anacardium, Strammonium, Agaricus, Aurum, Arsenicum, Asarum europeum, Capsicum, Nux moschata, Sepia, Nux vomica, Staphysagria, Arnica, Lachesis, Belladonna, Sulfur, Hyosciamus, Sуphilinum, Kalium bromatum, Opium, Mercurius, Urtica urens, Cannabis indica, Phosphorus, Natrium muriaticum, Crotalus, Ranunculus bulbosus.

Лечение на тютюнопушене с хомеопатия

Пристрастието към цигарите се отстранява с препарати като Nux vomica, Caladium, Staphysagria. Заедно с това се провежда терапия срещу депресията.

Против депресия

Лечението на депресивни състояния е непроста задача за клиничната психотерапия. Освен обективните трудности (подбор на индивидуална терапия, неизпълнение на предписанията от страна на пациента), трудно решим проблем е страхът на депресивно-болните от стандартните методи като прием на антидепресанти, магнитна и електростимулация. Мнозина настояват за меки и постепенни подходи. Търсейки алтернатива, те стигат до хомеопатията.

За лечение на депресия хомеопатията предлага множество препарати. За облекчаване на проявите се дават наименования за възстановяване на нервната с-ма, подобряване на съня и за успокояване. Подходящи са Arnica и  Phosphoricum acidum в комплексе с психологическа терапия.

Най-популярни в хомеопатичната психотерапия са пет препарата:

 • Arsenicum album: назначава се при повишена раздразнителност, характерна за началния и последния стадий на клинична депресия;
 • Graphites: назначава се при дълбоко униние, меланхолия, безпричинна тревога, лоши предчувствия, плачливост, истеричност;
 • Ignatia compositum: изписва се при депресивни състояния, провокирани от смърт на близък, развод и др. тежки загуби;
 • Nux Vomica: предпочита се за пациенти, които са съхранили самоконтрола и не се поддават на апатични настроения, но демонстрират раздразнителност, достигаща до пристъп на агресия;
 • Sepia officinalis: показана при депресия със соматични нарушения и намаляване на работоспособността. Препаратът се назначава с голямо внимание и пациентите се проследяват, защото Sepia може да смени угнетеното настроение с пълно равнодушие, което се лекува в пъти по-трудно.

Както се вижда, хомеопатията може да бъде доста ефикасна при зависимости – ако не като основно лечебно средство, то като стабилна, безопасна и без нежелани ефекти подкрепа на терапевтичната схема. Крайният резултат зависи най-много от две неща – от изпълнителността на пациента и от качеството на специалиста, който трябва да съобрази конкретните показатели и да подбере нужните хомеопатични средства.

Добри специалисти хомеопати

За да се стане „дипломиран хомеопат“, е достатъчно да се премине двуседмичен курс и да се получи сертификат за завършване на специализиран курс. Подобни програми за обучение се провеждат от неправителствени школи и центрове. Това обяснява защо някои от практикуващите хомеопати не са лекари. Все пак повечето са.

Част от клиентите за квалификация по хомеопатия са хуманни лекари, които надграждат познанията си и ценят алтернативната медицина. Именно сред тази група са имената на най-търсените, цитирани и препоръчвани хомеопати.

Съвет: проверете медицинската специалност на хомеопата, за да изберете най-адекватен спрямо нуждите ви.

hazart-05

Зависимостта от хазарт се лекува от психиатър, може и психотерапевт

Д-р Елеонора Рогелова и д-р Иларион Ванков са сред най-препоръчваните хомеопати в София. Те работят в частна клиника по хомеопатия в кв. Дианабад.

Предимство на д-р Атанас Гълъбов е, че има добре структуриран и прегледен сайт по холистична медицина, който позволява на пациента предварително да се ориентира в материята. Хомеопатичният център на Гълъбов е в бургаския квартал „Славейков“.

Раздвоени са мненията за познатия от телевизията д-р Атанас Михайлов – дали той е хомеопат или просто билкар. Той се харесва, защото е достъпен и дава съвети дори във форумите.

С добро име се слави софийския мед. център Хирон, от който горещо се препоръчват хомеопатите д-р Марияна Стоименова и д-р Галя Колева.

Д-р Михаил Михайлов е възпитаник на Колежа по хомеопатия в Лондон. Една пациентка го определя като вълшебник! Той е класически хомеопат и специалист по урология, акушерство, педиатрия и обща медицина.

Сред най-спорните специалисти е д-р Дора Пачова. За нея има страшно много добри препоръки и доволни пациенти и също толкова хора, които се оплакват от студено отношение и недостатъчно внимание. Но като специалист способностите й не се оспорват.

Също така с добро се споменават имената на Калина Костова, Ели Логинова, Димитър Пенев. Д-р Валя Грудева от МЦ Лора съчетава неврология и хомеопатия.

От Пловдив – д-р Пепа Марчева, Лазарина Видева, д-р Ваня Косева, д-р Василка Юрукова. По-слабо се изказват пациенти от страната, но плюсове получават д-р Георги Хаджиев от Търново и д-р Господинова от Харманли.

Терапия с Шуслерови соли

Солите на Шуслер са неорганични в-ва, които алтернативната медицина прилага за активиране на самовъзстановяването. Те въвеждат в равновесие и тялото, и психиката.

Както хомеопатичните препарати, така и шуслеровите се подбират според конкретните показания. Няма точна комбинация за зависимости и дори няма такава за психически заболявания. Подборът става според засегнатите сектори.

Основни соли за психиката: №№2, 5 и 7

При засегнати способности за мислене, памет и концентрация се взема комбинация от соли с номера 2, 3 и 5. При липса на сън и крайно изтощение – сол №7.

Соли за нервна с-ма са с номера 2, 5 и 7. В съчетание с още няколко те се ползват при психически срив. Комбинацията е основна за депресия, неврози, маниакални състояния и натрапчиви мисли, главоболие, безсъние, страх и стрес, хиперактивност.

Ако пациентът има тикове, се добавя №11. Само №5 енергизира и подобрява кръвното оросяване. За ниско кръвно се дават №3 + №5. При сърдечна болка на нервна основа  и всякаква сърдечна симптоматика – сол №7. При сърцебиене и ускорен пулс – №2 + №7.

Капки на Бах

Фитотерапията работи с активни вещества от растенията, хомеопатията – с информацията за тях, а  Бах създава друг вид терапия – фито-вибрационна. Тя открива места на енергиен спад и  ги запълва, възстановявайки енергийната хармония.

hazart-06

Класическа шуслерова комбинация при нервни проблеми, стрес и психически тегоби плюс препаратът на Бах

Цветните капки на Бах се използват за развитие и усъвършенстване, за ликвидиране на негативни емоционални състояния, за негативи, които пречат на човек да изпълни своите потенциали.

Освен основният набор от 38 аромата, създаден от английския лекар, днес се правят и комбинации с по-конкретна насоченост.

Цветният елексир против зависимости струва 33.50 лв и е комбинация от няколко моноелексира. Използва се при мании, фобии, зависимости, вредни навици и натрапливи мисли. Помага за освобождаване от зависимости, стимулира проявата на воля и вътрешна мобилизация за устояване.

Лекарства при зависимост от хазарт

Страстта към залагания възниква у хора, в които са възпитани неправилни приоритети – прекланяне пред материалните ценности и стремеж за бърза и лесна печалба. Градацията към зависимост се случва при появата на отключващ фактор – например възрастова или финансова криза, депресия, самота, неразбиране от околните, неудовлетвореност от себе си, апатия, отчаяние, загуба на смисъла от живота.

Неправилно се смята, че при игроманията няма физически последствия. Постоянното изхвърляне на големи количества адреналин, ендорфини и други хормони не минава безследно за организма. Психиката се изтощава, започват проблеми с работата на вътрешните работи, които заради хормоналната атака работят на предела. Появяват се хипертония, проблеми със сърцето. Външно човек с хазартна зависимост може да изглежда като наркоман и алкохолик.

Водещ метод в лечението на хазартна зависимост е психотерапията. Медикаменти се назначават само по необходимост, според стадия на болестта и физиологичните симптоми.

При тежка форма задължително се ползват лекарства – инхибитори на загубата на серотонин и норадреналин, антагонисти на опиоидните рецептори и регулатори на настроението. Начална форма на игромания не се обработва с антидепресант и други медикаменти. Използват се поведенческа, когнитивна и рационална психотерапия.

Лечение с хипноза

Хипноза е особено състояние на човешката психика, познато още като транс. Съзнанието напълно се отключва, човекът не реагира на външни дразнители, отпуска се и се потапя в мислите си.

В хипнотично състояние се приемат разбирания, указания и директиви, които по-нататък, в нормално съзнание, пациентът не поставя под съмнение. Хипнозата позволява да се лекува игромания без медикаменти. С нея се извършва т. нар. кодиране.

Кодирането чрез хипноза не е самостоятелен метод за лечение. Но той помага за се отстранят страховете на пациента, да се образува негативно отношение към игрите на подсъзнателно ниво, да се премахнат мислите за игри и залагания. На практика хипнозата създава устойчива основа за по-нататъшна терапия и предотвратява рецидиви.

Противопоказания за хипноза са някои неврологични и психически разстройства.

Стандартна терапия

Хазартният зависим, както всеки зависим, трудно би преустановил увлечението си със собствени сили. Ако ги имаше, той не би попаднал в зависимо положение. Всички зависимости се лекуват професионално, за предпочитане извън ежедневната среда.

Леките случаи могат да се лекуват и амбулаторно – у дома, като пациентът се явява на сеанси с психотерапевт.

По-ефикасният подход се считат специализираните клиники за лекуване и рехабилитиране, в които се съчетават нужните методи – психологическа работа, кодиране и при необходимост – медикаментозна терапия.

Вижте и ТОВА:

Никорет или Табекс? На спрей, дъвки и лепенки. Цена, мнения

Центрове за лечение

В България няма обособени центрове за хазартна зависимост, както се обособяват за алкохолиците и наркоманите. Но във всяка една от клиниките за зависимости, психиатрични болници и отделения се лекуват и пристрастени към хазарт. Болестта е в компетенциите на лекарите-психиатри.

Някои центрове и организации имат повече опит с хазартна зависимост. Ето някои от тях по градове.

В София
 • Терапевтична общност Феникс – реализира дългосрочни рехабилитационни програми. Това е център с дълъг стаж, създаден е преди 20 г. Там работи психиатърът д-р Петър Василев, който е завеждал отделението по зависимости във ВМА. Къща „Феникс“ е установена в с. Бракьовци;
 • Център за лечение на зависимости Жива – лечение и рехабилитационно продължение. Пациентите се настаняват при приятни условия и получават денонощна грижа. Лечението е по индивидуализиран план, с помощта на групови психотерапии и участие в арт групи. Основател е Александър Илиев, в центъра работят психолози, социални асистенти и лекар-терапевт;
 • Асоциация Солидарност – съществува от 2003 г. Специалистите в асоциацията имат голям опит с пристрастяването към хазарт. Лечението се извършва в защитена среда. Въведена е вечерна форма на лечение, специално за хазартно-зависимите, която позволява те да се лекуват, без да прекъсват работа и участието си в семейството. Опитът показва, че това е ефикасна форма за лечение на хазартните зависими.
 • Има и частни практики като Терапевтична практика “Кабинет № 6”.
В Пловдив

Зависимите от хазарт могат да се обърнат към Център за психично здраве, който е на Пещерско шосе 68, или към благотворителната програма Път към свободата. Известна с работата си със зависими е клиника Медикус Алфа, но тя работи главно с алкохолици.

Поради липсата на специализирани заведения, болните под тепетата търсят услугите на психотерапевти в техните частни кабинети. По темата работят Иван Власев, Дора Добрева, Петя Георгиева и др.

В Пловдив е създадена група за анонимна подкрепа на зависими от хазарт. Основател е бивш зависим от хазартните залагания, подкрепен от психотерапевта д-р Десислава Безинска-Шеинкова.

Във Варна

Няколко центъра в морската столица са специализирани по хазартна зависимост. Това са Център за лечение на зависимости на ул. „Генерал Колев“ 54, кабинет по психотерапия в ж.к. Младост, рехабилитационен център на бул. „Владислав Варненчик“ 256, православна общност „Отвори очи“, Център за зависими „промяната е живот“ на ул. „Св. Климент Охридски“ 25.

В Бургас

Зависимите от хазарт се насочват към Център Благоденствие – частна практика за психологични консултации. Установен на ул. Възраждане 34. Друга частна практика е тази на психолога Даяна Димитрова. В Наркологичната консултация на Крабаджаков се работи предимно с наркомани и алкохолици.

Още информация и източници на английски: Хомеопатичният подход при лечение на хазартна зависимост; * Кои лекарства се използват на Запад против зависимости? * Има ли лечение на натрапчивото залагане?

В Плевен

В Плевен работи Превантивен център по зависимости (ПИЦ), който се помещава на бул. “Русе”1. Там зависимите могат да получат консултация и да бъдат насочени към специалисти. В града няма специализирани клиники, лечението се извършва в частни практики.

Психотерапевти за хазартна зависимост

В Пловдив изпъква името на д-р Десислава Безинска-Шеинкова. В София има Специализиран център по психотерапия, в който се прилага и хипноза. Д-р Олеся Ямполска съчетава неврология и психиатрия, прилага множество съвременни методики за лечение на психиката. Д-р Дорита Кръстева е психиатър от Кабинет №6, тя си партнира с психолога Дорота Първулова. Мая Михайлова от Националния център по наркомании има публикации върху хазартна зависимост. Ал. Петков, Бояна Караджова и Дора Добрева работят по проблема в Ц-р „Жива“.

Всеки хуманен медик, специалист по психиатрия, е компетентен да лекува хазартна зависимост. Семейства с по-големи финансови възможности се обръщат към специализирани клиники в Европа и Великобритания. Най-близо до България е клиниката на д-р Воробьов, специализирана във всякакви зависимости. Тя е установена в Сърбия, Белград. Клиниката има български номер за контракт с потенциални пациенти.

И една много интересна изповед на видео от телевизия СКАТ:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Хомеопатия при хазартна зависимост и другите зависимости. Капки на Бах, Шуслерови соли

 1. Някой купувал ли е Бах против зависимости да сподели? Уважавам метода, но винаги съм мислила, че е за физическо лечение?

 2. Ползвала съм шуслерови соли за намаляване на алкохола, изписано ми беше от холистичен терапевт, и бих казала пари на вятъра, никакъв ефект…

 3. Слабичко ми изглежда да се действа с хомеопатия при зависимости, пък било то и само хазартна. Аз лично бих опитал за превенция и предпазване, защото играя, но не съм пристрастен.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *