Обездвижването води до редица здравословни проблеми

Крие ли се коренът на голяма част от съвременните заболявания в липсата на движение?

Значителна част от нашето общество отъждествява спорта и физическите упражнения с дейността на определена група млади хора, които се стремят да постигнат рекордни резултати.

Това погрешно убеждение е резултат от общото несъзнаване на значението на спорта и почивката за правилно развитие и функциониране на всеки организъм и от липсата на традиции и индивидуални навици за активна почивка.

Въз основа на това становище за спорта ние няма да отдадем особено значение на собствената физическа подготовка, третирайки двигателната активност и непосредственото участие в спортни занимания като незначителни за нашия личен живот.

Излизаме при това с аргумента, че дядо ни не се е занимавал със спорт и въпреки това е доживял до късна старост или че родителите ни са доживели пределна възраст, без да упражняват гимнастика и спорт, а и ние някак си се държим, въпреки че не спортуваме.

Безотговорно освобождаваме децата си от уроците по физическо възпитание, приемайки, че и на тях спортът не е нужен и не предлагаме здравословни рецепти за разделно хранене.

От друга страна, провежданите между учениците и младежите изследвания показват, че младото поколение въпреки високия си ръст се отличава с ниска физическа издръжливост, с дефекти в стойката и структурата на тялото, болно е от невроза и сърдечни болести. Също и между по-възрастната част от обществото все по-често се наблюдават болести и страдания като инфаркт на миокарда, неврози, затлъстяване и др.

обездвижване здравословни проблемиПричините за това състояние търсим навсякъде, в начина на храненето, в напрегнатия живот не се ползват здравословни кулинарни рецепти, в претовареността, та даже в грижи, свързани с жилището или неуспехи в живота.

Рядко нашето съзнание се докосва до факта, че причините за многото болести трябва да търсим в занемареност и пренебрегване на физическото възпитание или липса на движение във всекидневния живот.

Оценка на читателите
[Гласували: 2 Средно: 3.5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.