Билки и начини за отказване на цигарите от раз. Медикаменти, методи

Методи и билки за отказване на цигарите от раз. Кои са добрите медикаменти? Как да го направим без напълняване? Има ли ефикасно лекарство?

Спиране на цигарите завинаги е възможно, дори за един ден. За хората със силна воля и решителен характер това е достижимо. И все пак спирането е възможно за всички. В основата на пушенето стоят психологически предпоставки – желанието да се отпуснем, да се разсеем, да свалим стреса или да концентрираме вниманието. Затова нерешителните личности трудно спират да пушат. И все пак е напълно възможно, с малко помощ от билки, лекарства или определени „хватки“.

Начини за отказване на цигарите от раз

Ето стандартната представа за отказването

На първо място сред работещите методи поставят хипнозата, самовнушението и кодирането на съзнанието. Именно кодирането създава легендата, че пушенето може да се спре буквално за 2 минути, и то завинаги. Но тези неща не стават сами. Трябват специалисти – фасилитатори, лекари и др., и никак не е евтино. Ние ще прегледаме естествените и достъпни начини.

На второ място поставят заместители, които намаляват потребността от никотин. Тук влизат никотиновите пластири, електронните цигари, инхалатори, спрейове, бонбони. Мненията за заместителите са противоположни – едни ги харесват, а за други са прахосване на пари. Истината е, че ефектът зависи от особеностите на организма, пушаческия стаж и др. фактори.

И така, спиране за 2 минути няма. Необходима е известна настойчивост. Ще сме доволни ако спрем от раз – тоест, без да пропушваме отново.

Народни методи за отказване на цигарите от раз

 • Начин #1: запазете изрязаните нокти, подсушете ги и ги смелете на прах. Смесете ги с тютюна и свийте цигара. Миризмата на тази цигара предизвиква трайно отвращение към никотина. Внимавайте, защото повръщането е гарантирано;
 • Начин #2: Запалете цигара и дръпнете дълбоко. Не издишвайте дима, нито го гълтайте. Задръжте в устата, затворете уста, очи, а с пръсти запушете носа. Сега бройте до 20 и „дъвчете“ дима, представяйки си, че той е плътна материя, нещо като хапка в устата. След десетина секунди ще се появи дразнене в гърлото, след 15 – позиви за повръщане. След още няколко секунди ще се закашляте. Тогава изпускате дима и се изкашляте. Това се прави 3-4 пъти едно след друго, в рамките на една запалена цигара.

Билки за отказване на цигарите от раз

 • Девесил – коренът има уникален състав, който се справя с кашлици и извежда гъсти секрети. Нормализира дихателната функция и кръвообращението. Тинктура от девесил провокира отвращение към цигарите. Приготвя се от 20 г млян корен и 100 г спирт. Настойва се 9 денонощия на тъмно. Приемането е по 20 капки малко време преди всяко хапване. Непременно разклатете шишенцето;
 • Аир – коренът потиска тягата към цигарите. При желание за цигара вземете в уста парченце сух корен и го дъвчете като дъвка. Друг метод е отварка от 1 ч.л. аир и 2 ч.л. мента, попарени с 250 мл вода за 1 час. С тази течност плакнем устата, когато ни се прииска да запалим. Ефектът не е приятен – възниква гадене, заради което забравяме за цигарата;
 • Мента – също потиска желанието за цигара и притъпява главоболието, което често възниква в такива моменти. Направете си чай от 4 листенца мента на 250 мл вода. Успокоява и подобрява съня;
 • Мащерка – съдържа тимол, който анестизира и дезинфекцира. Изчиства дихателния път и премахва кашлица. 1 капка етерично масло от тази билка разреждаме с мед или захар и смучем до пълно разтваряне;
 • Джинджифил – помага на пушачите и ги изчиства, отстранява злокачествени клетки. Срещу цигари е полезно да се дъвче пресен корен. Той е с особен вкус, но много помага;
 • Овесена отвара – тя е най-достъпното и евтино средство, но отнема около 1 месец. Приготвя се от 1 ч.л. овес на 2 ч.ч. вода. Когато изстине, се прибира за 12 ч. в хладилник. После варим 15 мин., добавяме 1 ч.л. невен и пак оставяме да отлежи – този път за 45 мин. Тази отвара се приема през целия ден на глътки, винаги щом се появи желание за цигара.

Медикаменти. Има ли ефикасно лекарство?

Системата на Алън Кар е доста харесвана

Световната ранглиста поставя на първо място натуралният препарат Smoke Out, което не се предлага в България. Но на второ място е достъпен за нас препарат – Champix с действащо в-во варениклин. Според производителя, цигарите се спират през втората седмица. Лекарството намалява удоволствието от пушенето и потиска желанието за цигара. Опаковка за месечно лечение струва 90 лв.

По-нататък в ТОП 10 стоят таблетките на Ален Кар, които отново не се предлага в България. А на 4-о място намираме отново достъпен медикамент – Цитизин. Той е и с прекрасна цена от 25 лв за месечно лечение. Цитизин съдържа алкалоида цитиколин, което въздейства върху функционирането на мозъка. Добива се от растение от сем. Бобови. Лечението е на курсове. Според много отказали се Цитизин предоставя реална помощ за потискане на желанието.

Популярният Табекс заема 5-о място. Действащото му в-во е цитизин, което бори никотиновата зависимост. Отзиви показват, че препарата работи и при дългогодишни зависими. Първоначално се приема 6-кратно, но нататък дозата се намалява. Пълният курс е 25 дни. Цената – 38 лв за 100 бр.

Интересно средство е Никобан – комплекс от 4 формули с различно действие. Едни таблетки подпомагат спирането, други чистят тялото, трети се борят със симптомите и т.н. Цената на комплекса е 69 лв.

Демир бозан билки за бъбреци

На пазара у нас има още десетки лекарства, сред които ще споменем Никорет спрей, никотинови дъвки, Кудзу, Алвофикс, СтопТаб и др.

Как да го направим без напълняване?

Напълняването е психологически ефект при спирането на цигарите. То се явява някакъв вид компенсатор. Следователно при правилен психологически подход към процедурата не би следвало да се увеличи храната и тя да се приема като заместител на никотина. Ето някои указания от гледна точка на психологията.

Главният въпрос, който трябва да решите, е как да спрете пушенето – отведнъж и изцяло или като постепенно намалите броя на изпушваните цигари. И двата начина са приемливи и имат своите добри и лоши страни.

Ако пушите малко или умерено и сте започнали сравнително неотдавна, може би е по-добре да опитате да спрете пушенето отведнъж. Имайте предвид, че ако изберете този вариант, ви чакат няколко тежки дни, които ще подложат волята ви на доста трудно изпитание. Но след 3-4 дни влечението към пушенето постепенно ще започне да отслабва.

В някои случаи през първите дни желанието за пушене може да не се появи изобщо. Но все пак бъдете готови, че след 2-3 седмици то може неочаквано да напомни за себе си. И ако тогава издържите, ще изчезне завинаги. Ето някои кратки съвети:

Можете да изхвърлите и изкъртите всички атрибути на пушенето – кибрити, запалки, цигари, пепелници, можете дори да си затваряте очите, когато видите човек с цигара, но въпреки това ще ви бъде трудно, ще се нервирате… и рискувате да запалите. Затова се помъчете да се абстрахирате. Дори да имате цигари под ръка и много да ви се пуши, кажете си: „Мога да запуша по всяко време, но няма да го направя, защото така съм решил”.

В периода, когато отказвате цигарите, не си поставяйте амбициозната задача незабавно да станете абсолютно и всестранно здрав човек и не започвайте веднага интензивни спортни занимания, особено ако никога дотогава не сте практикували някакъв спорт.

Не разчитайте, че постоянното поглъщане на бонбони, семки, напитки ще облекчи значително положението. По този начин рискувате несъзнателно да замените пушенето с пристрастяване към неумерени количества кафе, силен чай или алкохол.

Не очаквайте подкрепа, похвали и овации. Това си е ваша лична битка и я водите по своя воля и за свое добро.

Откажете цигарите за един ден. След това – за още един ден и т.н. Не мислете как ще живеете без цигари след седмица или след месец.

Опитите да се изолирате от пушещите са безполезни – не можете постоянно да се криете, а и това не говори добре за силата на волята и мотивацията ви. Другите могат да пушат колкото искат, просто вие вече сте извън играта.

Помъчете се да издържите 48 часа. Те са най-трудните. Другите критични моменти са: 1 месец, 3 месеца, 6 месеца (тогава мнозина се пречупват!) и 1 година.

Навсякъде се питат кое лекарство е по-ефикасно

Ако пушите отдавна и сте силно пристрастени, по-сполучливият вариант за вас може би ще бъде пър­во да намалите броя на изпушваните цигари, а също да минете на по-слаби сортове цигари. По този на­чин постепенно намалява количеството никотин, което постъпва в организма. При този начин обаче трябва да бъдете готови да се контролирате 1,5-2 месеца.

През първия етап набележете времето за изпушване на всяка цигара и определете задължителни интервали между тях. Обърнете внимание в кои моменти желанието за пушене е било особено силно и трудно преодолимо. Ще се убедите, че извънредно силно желание за пушене се появява не по-често от 8-10 пъти дневно. Ако пушите по 15-20 цигари на ден, сравнително безболезнено можете да ги намалите до 8-10.

Контролираното пушене включва освен намаляване на броя изпушени цигари и намаляване на дълбочината и продължителността на всмукванията, увеличаване на времето между „дръпванията” от цигарата, изпушването само на част от цигарата.

Може да се използва следната система от самоограничения, чието последователно прилагане спомага накрая цигарите да се откажат напълно. Тя е особено успешна при дисциплинирани, пунктуални хора.

Система от самоограничения при отказване на цигарите:

1. Не пушете на гладно, старайте се да отложите колкото е възможно повече запалването на първата цигара.
2.  Не пушете един-два часа преди хранене.
3.  Не пушете веднага след ядене.
4.  При поява на желание да запалите цигара изчакайте малко и се опитайте да си намерите някакво занимание.
5.  Помъчете се да заместите пушенето с леки физически упражнения или разходка.
6.  Заменете цигарата е чаша сок, минерална вода, дъвка, някакъв несладък плод.
7.  Всеки път, когато си вземете цигара, оставяйте кутията или пакета някъде по-далече.
8. Не носете със себе си кибрит или запалка.
9. След всяко вдишване отпускайте ръката с цигарата надолу.
10. Не вдишвайте дълбоко дима.
11. Изпушвайте цигарата само до половината.
12. Спрете да пушите веднага щом някой друг запали цигара във ваше присъствие.
13. Купувайте си всеки път не повече от една кутия или пакет цигари.
14. Купувайте различни марки цигари, а не само тези, които харесвате най-много.
15.Старайте се колкото е възможно по-дълго да не отваряте нова кутия или пакет цигари.
16.  Пушете само прави или седнали на неудобен
стол.

И за финал:

 1. Не пушете, когато ръцете ви са заети с нещо.
 2. Престанете да пушите на работа.
 3. Престанете да пушите вкъщи.
 4. Не пушете на улицата.
 5. Не пушете, когато чакате нещо (телефонно обаждане, автобуса на спирката и др.).
 6. Не пушете, когато гледате телевизия, слушате музика, пиете кафе и т. н.
 7. Когато си почивате, избирайте най-приятното за вас занимание, но не пушете.
 8. Когато цигарите ви свършат, не вземайте назаем от никого.
 9. Отказвайте всеки път, когато ви черпят с цигара.

Първоначално от този списък се избират 3-4 по-лесни правила и се спазват безпрекословно дори и без рецепти за следене. След това, когато човек свикне с тях, се добавят още 1-2 и така, докато се изпълни целият списък, което почти изчерпва възможностите за пушене. Накрая пушенето може да се спре отведнъж.

Вижте и ТОВА:

Отслабва ли се от цигарите? Не! Дебелее се, вижте защо!

Enjoyed this post? Share it!

 

10 коментара по “Билки и начини за отказване на цигарите от раз. Медикаменти, методи

 1. Започвам от утре ще пия кафе без цигара .Няма да купувам заместители дъвки и ленти Всичко е до мозъка настройката ако сами неси помогнем няма кой .Трябва да се сабудя и да си кажа ОТ ДНЕС НЕ ПУША.Пожелайте ми успех

 2. Аз пробвах няколко начина за от казвали от цигарите но те стана ништо

 3. Изпуших един апартамент или 20-30 почивки в чужбина. МНого ме е яд на мен си и искам да ги спра завинаги, но си мисля дали ще мога!

 4. Спрях ги, 3 години не пуших и мъжа ми ме ядоса и пак започнах. Никога не свършва, винаги си оставяме пушачи!

 5. пуша от близо 20 години по 1-2 кутии на ден. спрях ги преди 20 дена , но снощи запалих една цигара означава ли това че се издъних

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *