Здравословни диети за деца от 6 (шест) месеца до 3 (три) години

Вашето дете ще получи добър старт в живота, ако яде подходящи храни. Здравословни диети за деца

Недостатъчното хранене може да се отрази на растежа, развитието и здравето на детето, като може да увеличи риска от заболявания, когато детето е вече възрастен човек.

Този дълговременен ефект може би се дължи на факта, че нездравословната диета в ранна възраст е отражение на нездравословните хранителни навици на семейството като цяло -малкото дете се превръща във възрастен човек като продължава да се храни нездравословно.

Възможно е, също така, непълноценното хранене в ранна възраст да се отразява направо върху начина, по който тялото се справя с болестите по-късно.

Специалистите по хранене все още проучват елементите на здравословната диета и въздействието на нездравословната диета.

Най-съществените хранителни вещества във всяка диета, независимо от възрастта, са въглехидратите (целулоза, нишесте и захар), мазнините (съществено необходими мастни киселини), белтъчините, витамините, минералите и водата.

Малките деца от 1 година нагоре имат потребност от същите елементи като възрастните, но се нуждаят от повече хранителна енергия – калории – в съотношение с растежа си. Те не могат да поемат големи количества храна по време на едно ядене, затова трябва да получават закуска между храненията. Мазнините са по-важни за тях, отколкото за възрастните, не толкова заради калориите, а заради витамините, съдържащи се в тях.

Идеалната диета за децата от 1 до 5 години включва месо, риба, пълномаслено мляко, яйца, млечни продукти (сирене, кашкавал, извара, кисело мляко), зеленчуци, плодове, хляб и други зърнени храни (ориз, макарони, пшеничени и овесени готови закуски).

Децата вегетарианци ще се нуждаят от други източници на белтъчини, като ядките и соята.

Повечето малки деца редовно се хранят с голяма част от тези храни. Ако детето ви не обича например зеленчуци, предложете му ги под друга форма – направете супа или му ги дайте да ги яде с ръка. Щом то получава достатъчно храна, за да удовлетвори апетита си, и в диетата му са включени пресни храни от най-различен вид, ако се развива и расте добре, с много енергия – можете да сте сигурна, че правите всичко като майка.

Предлагаме ви меню за хранене на деца от 6 месеца до 3 години. То отговаря на вкусовете на децата и осигурява здравословен баланс на хранителните вещества. Не са дадени точните количества на храната- те ще зависят от апетита на вашето дете, нито часовете за хранене, които зависят от навиците на детето, както и от вашите и на вашето семейство.

Дневно меню

– От 6 до 12 месеца

Със събуждането:

Закуска:

Между закуската и обяда:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Между обяда и вечерята:

Вечеря:

Преди лягане:

хранене с мляко, препечена филийка, намазана с растителен маргарин; овесена или оризова каша.

напитка от разреден плодов сок от чаша.

намачкани картофи с малко количество настърган отгоре и размекнат кашкавал; мляко.

напитка от чаша.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

кисело мляко, малък бананов

сандвич; мляко.

хранене с мляко.

– От 12 месеца до 2 години

В тази възраст децата трябва да ядат по мъничко от всичко, което ядат останалите от семейството.

Със събуждането: Закуска:

Между закуската и обяд: Обяд:

Между обяда и вечерята: Вечеря:

Преди лягане:

– От 2 до 3 години

Закуска:

Между закуската и обяда: Обяд:

Между обяда и вечерята: Вечеря:

напитка от мляко, сварено яйце и препечена филийка, намазана с растителен маргарин; напитка от мляко.

напитка от сок; половин ябълка, обелена и нарязана.

гъста зеленчукова супа с филийка, намазана с растителен маргарин; извара; мляко.

напитка от сок; сухар, макарони с риба тон или кренвирш с грах; мандарина; мляко, мляко.

готова зърнена закуска с мляко; препечена филийка, намазана с растителен маргарин или с мая. напитка от сок; банан, рибен пай с домати; зрял боб; кисело мляко; напитка от сок. напитка от сок; филийка хляб, намазана с растителен маргарин.

пържено яйце върху препечена филийка с малко зелена салата; круша, намачкана.

Както се вижда от менюто, децата с израстването имат все по-малко нужда от напитка със събуждането. Те по-рядко започват да се събуждат рано, например в 6 часа, а ако го правят, те може да не се нуждаят от внимание.

Напитката преди лягане също постепенно отпада от менюто, но ако вие искате по този начин да покажете на детето, че е време за лягане, продължавайте да му давате напитка – най-добре мляко или вода, тъй като готовите напитки приготвени от различни рецепти за преди лягане винаги са подсладени и могат да развалят зъбите на детето, ако това е последното нещо, което му давате преди сън.

През първата година най-доброто за вашето дете е майчиното или адаптираното мляко. Малки количества от пълномаслено пастьоризирано мляко може да бъдат използвани след 6-ия месец. След 12-ия месец вече може по желание да продължите да давате на детето кърма или адаптирано мляко.

Здравословни диети за децаМоже да му давате също така като напитка пълномаслено мляко. Причините, поради които не е препоръчително това мляко да се дава преди тази възраст са, че то е с относително ниско съдържание на желязо и някои витамини и е с високо съдържание на сол.

Ако детето ви се храни добре, след 2-годишна възраст може да му давате полуобезмаслено мляко като напитка. Това мляко съдържа два пъти по-малко мазнини и по-малко от лесно разтворимите витамини А и Д в сравнение с пълномасленото.

По тази причина на капризните и не особено усърдно хранещите се деца трябва да се дава пълномаслено мляко до 5-годишната им възраст.

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.