Хипохондрия: Как се лекува с билки, хомеопатия, капки на Бах и терапия

Преди да разгледаме същността на това заболяване, нека видим кои са добрите билки за лечение на хипохондрия.

От класическите български билки това разбира се са успокоителните:

  • Мента
  • Маточина
  • Валериана

Те се използват широко и се намират в аптеките във всякакви комбинации, включително и като хранителни добавки.

По-скъпо, но много по-трайно действие има билковата комбинация “Фарма витал”, която струва 43 лева. Има много фалшификати на по-ниска цена, които, според отзивите, които получаваме, не действат. Така че тук говорим само и единствено на оригиналната комбинация. Отзивите от нея предимно са насочени към всякакви тревожни синдроми, панически атаки и неврози. Но тя също така е идеална и при хипохондрия. Още ТУК.

Други обикновени и намиращи се навсякъде билки са мащерката и женшенът. Като се смесят, дават добър ефект, но също не е особено траен.

Чаят от лайка без съмнение е добър, но ако го ползвате по-дълго време, можете да постигнете точно обратния ефект – да се разболеете от тревожно разстройство. Лайката е хубава в малки количества.

Много добро действие в случая имат хомеопатията и капките на Бах. Не един и два са случаите на тотално излекувани от панически атаки именно с капките на Бах. Повечето хора ги смятат за шарлатания, но те наистина действат. Поинтересувайте се и ще останете очаровани!

Като фактически необоснован страх от болести хипохондрията още от древността принадлежи към психичните заболявания.

Хипохондриум е анатомично описание на лежащия под ребрените хрущяли горен дял на корема.

Именно от тази област на тялото хипохондриците действително се оплакват най-често.

Всеки някога е имал хипохондричен ход на мислите.

Съществува една правилна, нормална степен на загриженост за здравето. Хипохондрикът обаче живее трайно в грижа, че е тежко болен или че ще стане такъв. Със страх той наблюдава телесното си състояние и постоянно регистрира всяка промяна. Неговият духовен хоризонт и светът на неговите изживявания се стесняват все повече и повече върху подозираната болест.

Със сериозно, загрижено изражение на лицето, което не се разведрява от нищо, те описват своите болестни явления в продължение на часове с всякакви подробности и даже с любов. Такива хора не са много ценени от познатите и колегите си като събеседници, защото използуват всяка възможност да отклонят разговора върху своята болест.

“Фигурин

Те събират медицински съобщения и цитират оттам пасажи, които показват колко сериозно е тяхното положение. Никога не стигат дотам да кажат: „Добре съм.“ Винаги има и някакво уточняване или посочване на някое къртене от вчера, или очаквано за утре. Различаваме идеохипохондрици, които живеят само с представи, че са болни, от сензохипохондрици, които действително имат определени, макар и психогенно засилени, оплаквания.

И двата типа развиват определени теории за своите страдания и ги доизграждат непрекъснато. Те не могат да бъдат убедени от лекарските контрааргументи. Винаги имат в запас няколко „коза“, които са събирали в хода на своето изследване и които изваждат наяве. В най-добрия случай те малко модифицират своите комплекси.

По принцип те търсят слънчево зайче. Лутат се между убеждението, че са тежко болни и надеждата, че се заблуждават. В противоположност на депресивните, с които имат някои общи външни белези, те държат на живота и искат да бъдат здрави.

В противен случай не би възникнал страх, нямаше да искат непрекъснато да бъдат изследвани, да настояват за правенето на рентгенови снимки една след друга, даже от време на време да искат от хирурзите да им направят разрез на тялото, за да „погледнат“ какво става там. Има пациенти, които имат в биографията си повече от половин дузина коремни операции, без да е открито нещо, но всеки път това ги успокоява само за кратко време. Хистеричният стремеж към операции почива на други мотиви.

С тяхното непрекъснато вслушване в себе си, самонаблюдение и опипване те пречат на нормалното протичане на жизнените функции и създават по този начин с различни рецепти и изследвания нова храна за своята хипохондрия.

Хипохондрията може да се комбинира с различни други неправилни поведения.

В отделни случаи тя принадлежи към симптоматиката на една психоза — например хипохондрична депресия, налудни представи или склероза на мозъчните съдове. Тези случаи обаче изискват по-различно лечение от това при неврозите.

Причините за хипохондрията все още не са достатъчно добре проучени. Такива, повече или по-малко случайни изживявания, които довеждат до фобии, все още не ги обясняват, най-много да ги направят явни. Според това, което се знае досега, нейните основи възникват още в детството, но не от майчиното мляко. Много хипохондрици са изживели страха от болестта още при своите родители.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

С посочването на страданието на бащата или майката е възпирано разгръщането на техните стремежи и едновременно с това е насаждано хронично чувство на вина. Българският психиатър Шипковенски препоръчваше за предотвратяването на хипохондрията децата да се възпитават без страх и опасения, да се стимулира доверието в себе си и собствените сили и да не се отклонява вниманието много към собственото тяло.

Не трябва да се показваме много загрижени за здравето на децата, нито да ги разглезваме, нито да ги изнежваме, да не изпадаме във възбуда при всяка болка и непрекъснато да питаме дали ги боли. Вместо това трябва да бъде стимулирана съпротивителната сила и насочването към социалната общност.

Ако една хипохондрия вече се е фиксирала и ако вече е станала съставна част от личността, то тя не може да се излекува е посочването на нейната необоснованост. Ще бъдем несправедливи по отношение на пациента, ако го представяме за симулант и манкьор, което за съжаление понякога става.

Страхът ги завладява изцяло и прекършва волята им. Те не могат да го потиснат. Той ги измъчва отново и отново. Въпреки това при терапията освен системния поведенчески тренинг трябва да се спечели като съюзник и разсъдъкът на болния.

Прослушването на магнетофонни ленти със собствените оплаквания или принуждаването към писмено фиксиране на ежедневните оплаквания между другото води и до това, да се постигне задоволително самоопознаване, при което пациентът се вижда така, както го възприемат другите. Поглежда-нето в огледалото отваря очите на някои и им помага шеговито да се усмихнат на своите слабости и така да разбият оковите на страха. Затова помага и груповата терапия.

Някои психотерапевти предприемат друго. След като пациентите веднъж са се оплакали от всичко, те забраняват ежедневното монотонно повтаряне на съобщенията за техните нещастия. Хипохондриците са подложени на нарастващи натоварвания и усложняващи се задачи, независимо от техните оплаквания и мъката, която трябва да преодолеят. Сензохипохондриците загубват своите, предизвикващи съмнения оплаквания, но не веднага.

лечение с билки на хипохондрия

Много хора пробват първо с билки против хипохондрия, преди да се ориентират към лекарите, ако въобще стигнат до тях.

Това те не могат да възприемат. Даването на медикаменти би било грешка, това ще поддържа представата за болестта. Постепенно те се разделят със своята основа, хипохондрията. Доверието остава запазено и се засилва, когато околният свят признае, че на хипохондрично болния поради неговите личностови особености му е-по-тежко, отколкото на останалите.

Трябва да се има предвид, че той въпреки своите опасения продължава да живее » по-нататък, че оплакванията не му носят никакви облекчения. Всяко изживяване на успех в семейството и работата е една малка победа над все пак жилавата и неподатлива хипохондрия.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.