Пълните и дебелите живеят по-кратко

Пълнотата е болест, която отрицателно влияе върху вътрешните ни органи и върху правилното функциониране на системите за кръвообращение и дишане.

Мастната тъкан, в която органите са заобиколени, води към отслабване на дейността им и атрофия, което особено лошо се отразява върху сърдечния мускул. Пълните хора бързо се изморяват и даже най-малкото усилие от тяхна страна причинява натоварване на сърцето.

Вижте още и ТОВА: Как се ползва алое вера за отслабване!

Показателят за пълнота е съотношението между теглото на тялото и ръста. Съществуват много начини и таблици за изчисляване на нормалното тегло. Приблизително може да го определим, като извадим цифрата 100 от ръста, който е изразен в сантиметри.

За пълнота се смята превишаване на нормалното тегло с 15%. Изследванията върху лица на възраст от 50 до 59 години, теглото на които превишава с 15% нормата, показват, че смъртността между тях е със 17% по-голяма в сравнение с лица с нормално тегло. В случай че теглото превишава с 25%  нормата, смъртността нараства до 41 %.

Също така и болестите на кръвоносната система и атеросклерозата се явяват два пъти повече между пълните хора, а тяхната средна продължителност на живота е със 7 години по-кратка.

Пълнота се получава поради неправилно функциониране на вътрешните жлези и лоша обмяна на веществата. Обаче в 90% от случаите тя е причинена от неправилно хранене и малка двигателна активност. Пълнотата трябва да се предотвратява чрез подходящо хранене (ограничаване на въглехидратите) и чрез физически упражнения.

Особено полезно е бягането. Обаче, преди да се започне бягането, пълните хора трябва да се обърнат за съвет към лекаря, да не би организмът им, който не е свикнал на усилия и който е изтощен, изведнъж много да се натовари.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *