Скоро хепатитът ще се лекува бързо и лесно?

Три месеца ще са достатъчни да излекуват напълно хепатита, смятат специалистите

Революционно лечение на всички видове хепатит може да бъде факт до 2017 година, обявиха специалисти по повод началото на кампания за борба с хепатита, която ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. В рамките на кампанията ще се проведат безплатни изследвания за хепатит В и С в някой от големите градове у нас в периода 30.05-28.07.

Лечението, което предвижда пълното лекуване на вирусните инфекции в рамките на три месеца в момента е в експериментален етап. Учените смятат, че до няколко години ще започне масовото му използване по целия свят. То ще включва няколко медикамента във вид на таблетки.

Подобно лечение ще даде възможност за първи път да се излекува напълно пациент с хепатит С в остра форма.
Лекарите алармират, че у нас тенденциите са към увеличаване на заболелите от хепатит С.

Една от причините са това е, че до 1992 на много от хората е било извършено кръвопреливане, а практиката за изследване на кръвта за хепатит С не е била въведена все още. Статистиката сочи, че около половин милион българи са заразени с хепатит С и В.

В световен мащаб близо 150 милиона души страдат от заболяването, а 350 000 годишно – умират. Обикновено болестта се предава чрез заразена спринцовка или кръв. Заразяването по полов път с хепатит С е възможно, но при кърмене, чрез вода и храна, контакт или целувка – заболяването не се предава.

Какви са симптомите на хепатит А? 

През февруари тази година бе отхвърлена нова ваксина против хепатит В, поради недостатъчно данни за безопасността й. Всички новородени у нас след 1992 година се ваксинират срещу хепатит В.

hepatitis, хепатит на мръсните ръце
Революционно лечение на всички видове хепатит може да бъде факт до 2017 година
Хепатит А или „заболяването на мръсните ръце“ се разпространява при занижена хигиена и около 60% от случаите в Европа са в България, Румъния и Полша.

Носителите на хепатит В или С са подложени на сериозна опасност от развитието на рак на черния дроб и цироза. Освен това около 80% от пациентите на хемодиализа са носители на вируса на хепатит С.

Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.