Сутрешна кашлица след ставане от сън. При дете. Суха или с храчки?

Какво може да означава сутрешна кашлица след ставане от сън? А ако е сутрин и вечер или през нощта? При дете. С храчки и суха.

Събуждате ли се с дразнеща, суха сутрешна кашлица?

Кашлица сутрин при здрав човек

Пристъпите на кашлица често се появяват при възрастни, които работят във въглeдобива, строителството, на мелници или в прашни, задимени помещения. В дихателните органи на работниците се натрупват най-фини частици въглища, цимент, брашно, прах или сажди. Сутрин след събуждане те предизвикват особено безпокойство, принуждавайки ги да кашлят, да прочистват гърлото си и да се задушават.

Друга често срещана причина за кашлица е горещият въздух и недостатъчната влажност в апартамента. В продължение на шест или осем часа лигавиците изсъхват и на сутринта гласът става дрезгав, човек има желание да пие вода, да се изкашля.

Други причини за появата на сутрешна кашлица включват натрупването във въздуха на спалнята на:

 • дим от цигари;
 • косми от домашни любимци;
 • пух от възглавници и легла от пера;
 • прах от книги;
 • плесен и спори.

При по-възрастните хора настъпват възрастови промени в тъканите. Дихателните органи вече не могат да функционират нормално. Те губят способността да се прочистват от прах и да атакуват патогените. В следствие сутрин се получава усещане за запушени бронхи и буца в гърлото.

Спазми в гърдите при пушачи

При вдишване на горещ цигарен дим дихателните реснички се изгарят. Тяхната функция е да спират праха, дразнителите и патогенните микроби. Повредените нишковидни образования се слепват, отмират, пропускат никотин, сажди, катран, токсини в бронхите.

През деня, докато шофирате и говорите, се случва автоматично откашляне на събраното. През нощта, по време на сън, отровите се натрупват и сутрин възрастният пушач получава пристъп на кашлица.

Характеристики на сутрешната кашлица на пушач:

 • липса на температура, хрема, други симптоми на възпалителен процес;
 • редовност на появата на пристъпи на кашлица през нощта и сутрин;
 • обилно производство на светлокафяви храчки;
 • болка в гръдната кост при движение, физическа работа, дълбоко дишане;
 • поява на кашлица по време на смях, плач, говорене.

Колкото по-дълъг е опитът на пушача, толкова по-изразени са симптомите на кашлица.

Ако пушенето е причина за кашлица сутрин, трябва да се отървете от този лош навик. След това лекарят трябва да извърши диагностични процедури за оценка на увреждането на дихателната ви система. Той предписва лечение, което включва прием на лекарства, изпълнение на дихателни упражнения, а може и санаториална почивка на екологично чисти места.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Продължителната сутрешна кашлица може да бъде симптом на редица заболявания и дори ранен индикатор за сериозно заболяване на белите дробове.

Може да става дума за нещо тривиално като настинка или грип, но може да е и стичане на назален секрет, астма, гастроезофагиален рефлукс, странични ефекти от някои лекарства или прекаляване с цигарите. Най-долу в статията ще ви дадем линкове към най-полезните материали в целия български интернет. Но преди това погледнете какви може да бъдат опасностите, за които говори сутрешната кашлица.

Важно е да откриете причината за всяка кашлица, особено ако тя продължава повече от две седмици.

1. Вариант едно: Стичане на назален секрет

При това състояние секрет от синусите се спуска по задната част на гърлото и предизвиква суха кашлица. Кашлицата е по-силна в легнало положение или веднага след ставането сутрин. Повечето хора, страдащи от това състояние, казват, че усещат секрет в задната част на гърлото си и това ги кара да кашлят.

Основната причина за стичането на назален секрет са сезонните алергични състояния, най-често сенна хрема. Обикновено антихистамините и деконгестантите облекчават състоянието. Добра работа вършат и назалните стероиди. Преди да преминете към лечение, е важно да получите точна диагноза на състоянието си.

Сутрешната кашлица може да е симптом и на хронична обструктивна белодробна болест (виж в края на материала).

2. Не вярвате ли: Астма!

Много хора не смятат, че може да страдат от астма, защото нямат типичното свиркане и задъхване, характерни за заболяването. В някои случаи обаче астмата може да се прояви само с кашлица през нощта или сутрин – суха, без секрети.

Ако диагнозата се потвърди, лекарят ще ви препоръча използването на инхалатор за облекчаване на кашлицата. Състоянието е по-вероятно при, хора, които имат фамилна обремененост.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
3. На стомашна почва: Гастроезофагиален рефлукс.

Състоянието се проявява, когато киселините от стомаха се движат обратно по езофагуса – предизвикващ дразнене. Това дразнене може да предизвика постоянна сутрешна кашлица. Много хора с ГЕР имат и други симптоми като киселини. Често пъти кашлицата е единственият симптом, което прави диагностицирането на проблема по-трудно.

4. Страничен ефект: Прием на определени лекарства
кашлица сутрин симптоми

Кашлицата е един от най-трудните симптоми, защото може да означава много неща.

Страничните ефекти на някои медикаменти може да се изразяват отчасти и в сутрешна кашлица. Един от най-често срещаните примери са ACE инхибиторите за контролиране на хипертонията.

Един на всеки пет човека, който приема медикаменти от този вид, става жертва на този страничен ефект. Ако приемате лекарства за контролиране на кръвното налягане и имате сутрешна кашлица, уведомете лекаря си, за да предприеме мерки .

5. Заболявания на белия дроб свързани с тютюнопушенето
сутрешна кашлица

Сутрешната кашлица може да означава астма, но не е задължително.

Сутрешната кашлица може да е симптом на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Ако сте пушач и страдате от сутрешна кашлица, по-добре се консултирайте с лекаря си. Сутрешното „бухане“ говори за запушване на алвеолите с катрани. Кашляйки, вие правите отчаяни опити да прочистите белия си дроб от тях.

И дори понякога успявате. Но не всеки път. Понякога кашлицата може да се задържи с часове. Ако това е така, трябва сериозно да се замислите, защото следващият стадий на кашлицата вече е свързан с малко или много необратими състояния, от които е много трудно или направо невъзможно да се върнете към добрите години, когато бяхте здрави.

Погледнете и ТУК:

Влажна кашлица, с храчки: сиропи, хапчета, антибиотик. Билки и подръчни средства

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Сутрешна кашлица след ставане от сън. При дете. Суха или с храчки?

 1. И ние ви благодарим, Христинка Стоянова, за коментара ви под статията за сутрешна кашлица, ще се радваме, ако продължите да ни следите и да ни посочвате накъде да се развиваме!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.