5 причини за досадната сутрешна кашлица

Събуждате ли се с дразнеща, суха сутрешна кашлица?

Продължителната сутрешна кашлица може да бъде симптом на редица заболявания и дори ранен индикатор за сериозно заболяване на белите дробове.

Може да става дума за нещо тривиално като настинка или грип, но може да е и стичане на назален секрет, астма, гастроезофагиален рефлукс, странични ефекти от някои лекарства или прекаляване с цигарите. Най-долу в статията ще ви дадем линкове към най-полезните материали в целия български интернет. Но преди това погледнете какви може да бъдат опасностите, за които говори сутрешната кашлица.

Важно е да откриете причината за всяка кашлица, особено ако тя продължава повече от две седмици.

1. Вариант едно: Стичане на назален секрет

При това състояние секрет от синусите се спуска по задната част на гърлото и предизвиква суха кашлица. Кашлицата е по-силна в легнало положение или веднага след ставането сутрин. Повечето хора, страдащи от това състояние, казват, че усещат секрет в задната част на гърлото си и това ги кара да кашлят.

Основната причина за стичането на назален секрет са сезонните алергични състояния, най-често сенна хрема. Обикновено антихистамините и деконгестантите облекчават състоянието. Добра работа вършат и назалните стероиди. Преди да преминете към лечение, е важно да получите точна диагноза на състоянието си.

Сутрешната кашлица може да е симптом и на хронична обструктивна белодробна болест (виж в края на материала).

2. Не вярвате ли: Астма!

Много хора не смятат, че може да страдат от астма, защото нямат типичното свиркане и задъхване, характерни за заболяването. В някои случаи обаче астмата може да се прояви само с кашлица през нощта или сутрин – суха, без секрети.

Ако диагнозата се потвърди, лекарят ще ви препоръча използването на инхалатор за облекчаване на кашлицата. Състоянието е по-вероятно при, хора, които имат фамилна обремененост.

3. На стомашна почва: Гастроезофагиален рефлукс.

Състоянието се проявява, когато киселините от стомаха се движат обратно по езофагуса – предизвикващ дразнене. Това дразнене може да предизвика постоянна сутрешна кашлица. Много хора с ГЕР имат и други симптоми като киселини. Често пъти кашлицата е единственият симптом, което прави диагностицирането на проблема по-трудно.

4. Страничен ефект: Прием на определени лекарства

кашлица сутрин симптоми
Кашлицата е един от най-трудните симптоми, защото може да означава много неща.

Страничните ефекти на някои медикаменти може да се изразяват отчасти и в сутрешна кашлица. Един от най-често срещаните примери са ACE инхибиторите за контролиране на хипертонията.

Един на всеки пет човека, който приема медикаменти от този вид, става жертва на този страничен ефект. Ако приемате лекарства за контролиране на кръвното налягане и имате сутрешна кашлица, уведомете лекаря си, за да предприеме мерки .

5. Закоравял пушач ли сте: Заболявания на белия дроб свързани с тютюнопушенето

сутрешна кашлица
Сутрешната кашлица може да означава астма, но не е задължително.

Сутрешната кашлица може да е симптом на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Ако сте пушач и страдате от сутрешна кашлица, по-добре се консултирайте с лекаря си. Сутрешното „бухане“ говори за запушване на алвеолите с катрани. Кашляйки, вие правите отчаяни опити да прочистите белия си дроб от тях.

“Фигурин

И дори понякога успявате. Но не всеки път. Понякога кашлицата може да се задържи с часове. Ако това е така, трябва сериозно да се замислите, защото следващият стадий на кашлицата вече е свързан с малко или много необратими състояния, от които е много трудно или направо невъзможно да се върнете към добрите години, когато бяхте здрави.

Погледнете и ТУК:

Влажна кашлица, с храчки: сиропи, хапчета, антибиотик. Билки и подръчни средства

Оценка на читателите
[Гласували: 4 Средно: 2.5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

2 коментара за “5 причини за досадната сутрешна кашлица

 • 28.09.2013 в 10:26
  Permalink

  благодарим…..полезни сте ни много

  Отговор
 • 19.08.2014 в 11:35
  Permalink

  И ние ви благодарим, Христинка Стоянова, за коментара ви под статията за сутрешна кашлица, ще се радваме, ако продължите да ни следите и да ни посочвате накъде да се развиваме!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.