Признаци за бременност, когато е още рано за тест. Сигурни и скрити симптоми

Кои признаци на бременност, когато още е рано за тест, са сигурни. Скрити симптоми на бременност и общо усещане. Разстройство като ранен признак за зачеване. Жълто течение като ранен симптом.

Много жени в очакване на зачеването предполагат, че ще усетят Промяната, зародилия се живот още от първия му ден. За жалост не е така. Нераждалите нямат база за сравнение, а дори за повечето раждали това е непосилна работа. Признаците не са категорични и могат да бъдат взети за друго – от временно неразположение през болест до възрастови изменения.

В тази статия описваме първите признаци (симптоми) на бременността, с чиято помощ самостоятелно и възможно най-рано да се определи състоянието.

Може ли бременността да се усети в I седмица?

Една седмица след акта на оплождане, яйцеклетката пътува по маточната тръба към матката и „пътьом“ се дели. Започва да се формира плацентата и пъпна връв. Ембрионът придобива формата и размера на грахче.

На едноседмична възраст той се захваща за стените на матката. Зараждането на живота в тези първи дни се подусеща само интуитивно. Стандартно първият сигнал за настъпила бременност представлява липсата на менструация – закъснение от броени дни след очакваната дата.

Но за някои дами това е твърде късно. Те нямат търпение да разберат, защото „работят“ за забременяване или обратното – боят се от него.

Такива дами се интересуват кога се проявяват

Първите признаци на бременност

Тук описваме първите признаци (симптоми), по които максимално рано да се идентифицира настъпила бременност.

Зараждането на нов живот представлява универсален механизъм, който се регулира по съвършен начин от женския организъм. Ранни сигнали не са необходими и затова не са и предвидени. През началн. седмици жената може да долови настъпилото зачеване, само ако проследи някои бегли изменения и ги свърже в система.

Първите симптоми на бременността приличат по-скоро на неразположение и дислабанс в резултат от стрес, хормонално разстройство, физическо пренатоварване, прием на силно действащи лекарства. А разстройстване на менструацията се случва и на здрави жени.

“Фигурин
гадене, менструация, повръщане, уриниране, кървене, бременност

Може ли да бъдат изпреварени и най-чувствителните тестове за бременност? Как да разберем?

Освен това началните признаци не са фиксирани – те може да варират, затова жената трябва внимателно да се заслуша в тялото си.

„Гадеше ми се от втората седмица, боляха ме гърдите, но дълго не разбирах, че съм бременна. Лекувах се от натравяне“, споделя първите си усещания една „форумна“ майка. „Заболяха ме зърната, отвори ми се апетит и започнах да ходя по-често до тоалета. След 5-6 дни чаках да ми доде цикълът и реших, че е ПМС“, разказва друга жена. „Цяла седмица ме боляха корем и кръст. Получих обилно жълто течение. Ходих на лекар заради инфекция, а се оказа бременност“, гласи трети „частен случай“.

Бъдете внимателни! В момента на зачеването организмът стартира ред хормонални и физиологични изменения. Всички органи и системи биват повлияни от „пренастройването“ на хормоналния фон. Проявите са стандартни, но комбинациите са индивидуални, а степента им на изразяване – най-различна.

Още в текста: Първи симптоми: Умора и лош сън ♠ Най-ранни признаци на доказана бременност ♠ Кога говорим за сигурен признак? Първи дни ♠ Жълто течение и др.

Признаци в първи месец

В първата седмица от оплождане на яйцеклетката до закрепяне на ембриона в матката напълно отсъстват всякакви признаци на бременността.

За първи белези може да се говори от втора седмица нататък. Именно през 2 седмица жената може да долови първите промени.

Най-ранният симптом:

Умора и лош сън

Вие може да усещате необичайна умора в началните седмици от бременността. Състоянието е следствие от повишаване на нивото на прогестерона в тялото. Той подготвя маточн. лигавица за поемането на ембриона, но в същото време създава доста неприятности на мама.

Множество дами, били в невидение за бременността си, регистрират като първа промяна в себе си загубата на спокойния сън. Те започват да си лягат по-рано, понякога направо се сриват от умора в леглото, но се събуждат в зори и повече не могат да заспят. Появява се чувството на разбитост, дори и след пълноценен нощен сън.

Сигурният симптом:

Повишена базална температура

Мери се в правото черво. Това способ е известен още от времето на прабабите ни. Ако си  води редовен календар, жената ще знае и точния ден на овулацията си, и кога е настъпило оплождане.

бременност, повишена базална температура

Ето как изглежда температурната крива в рамките на стандартен 28-дневен цикъл

Ако не сте измервали досега, ето процедурата: след събуждане, без да се раздвижвате в леглото, поставете термометъра. Ако няколко дни поред темп. е 37 и повече градуса, ето верен признак за настъпила бременност.

Прогестеронът задържа темп. на високо ниво през цялата овулация. Ако базалната темп. остане висока и след нея, ето сигнал за бременност. Ако няма зачеване, базалната темп. пада и менструационното течение се появява в редовния срок. Още за този симптом на бременност ТУК:

Температура при бременни според триместъра. Норма и възможни заболявания

Най-изразителните симптом:

Гърди

Много жени отнасят към началните признаци болезнените усещания в гърдите. Набъбването на зърната се сочат сред най-най-ранните прояви, още със завършване на I седмица.симптом за бременност, порастване на гърдите, зърна, ареоли,

Мл. жлези нарастват. Зърната са като възпалени – подути, а понякога от тях се отделят и бял секрет. Натискът върху гръдта и дори само докосване предизвикват неприятни болезнени усещания.

Гадене, присвиване на корема и повръщане

Ето я „светата троица“ на ранната бременност – прочутите ранни симптоми за случило се зачеване и въпреки това точно те най-много се пренебрегват. С лекота се отдават на хранително отравяне, стом.-чр. инфекция, неразположение, дори на нервен стомах.

Разстройването на стом.-чр. тракт е чест проблем при бременните жени. 8 от 10 жени търпят утринна токсикоза – пристъпи на гадене и съответното продължение – повръщането. Понякога такова състояние възниква и през деня, и вечерта. В прекомерна форма се класифицира като хиперемезис гравидарум и изисква лекарска помощ.

Симптоми по субективна преценка

Болки в пикочния мехур

Понякога в началните дни след забременяването възниква болезненост в пикочния мехур. Тя представлява нещо такова: до цикъла остават броени дни, а дънките изведнъж отесняват. По-скоро копчето им неприятно притиска корема, а при уриниране се усеща лека болка.

Този ранен признак за бременност в първите дни понякога се взема за възпалително заболяване, примерно цистит.

Типичното за бременността учестено уриниране обичайно започва от шеста седмица.

Учестено уриниране

Този признак се наблюдава от II седмица. В по-късните етапи то се свързва с притискането на плода, а в първите дни причината е изменение на хормоналния баланс.

Усещане на матката

Зачеването стартира усилване на кръвотока към малкия таз. Матката започва да се увеличава. Някои бременни усещат това изменение, като придобиват ясно осезание за матката си. Описаното се случва в дните на имплантирането на ембриона и затова се съотнася към най-ранните белези за зачеване.

Променен вкус

Нерядко бъдещите майки изпитват влечение към солено, кисело или пикантно. Желанието е сигнал на тялото, което по т. начин се старае да си попълни дефицита от витамини или други в-ва, необходими за нормалното развитие на плода.

Апатия и слабост
слабост, апатия, депресия, настроение, тревожност, бременност

Апатията и слабостта, комбинирани с постоянната умора, са свидетелство за хормоналните промени

Те са много често появяващи се признаци за ранна бременност. Тялото преминава в нов режим на работа и се учи да функционира по друг начин. Хормонът на бременността – прогестеронът, започва да се синтезира интензивно. Негово странично действие е потискане на психиката.

Поява на хемороиди

Стандартно хемороиди се формират във II пол. от бременността, като следствие от натиска, осъществяван от нарасналия и на килограми плод. Но хемороиди излизат и в ранните седмици в резултат от увеличения приток на кръв.

Болки в корем и кръст

Тъпа болезненост в ниска зона на корема и същата – в кръста: състоянието напомня приближаването на менструалния цикъл. В този смисъл този симптом е по-скоро объркващ, отколкото ориентиращ в реалната обстановка. Болезнеността е от един и същ тип, независимо от това дали менструацията ще дойде или не.

Болката в началните седмици е свидетелство за тонуса на матката.

Първични и вторични признаци

Изброените дотук симптоми попадат в полето на субективната преценка. Те имат реална проява, но се интерпретират субективно, най-вече на основата на усещания.

Затова началните промени у жената се класифицират като най-ранни и първоначални признаци, които служат само за нейното лично ориентиране. Това са всички индикации, получени преди да спре менструацията.

Обективните признаци за бременност са малко по-различни. Те се отчитат от лекарите, някои подлежат на измерване и доказване. Делят се на първични и вторични според времето на поява.

Първични признаци – видими промени в женск. тяло. Те се проявяват от първия месец нататък. Началото им се поставя със спирането на менструацията. Включват обективни изменения на тялото като нарастване на матката, поява на секрети, промени в количеството на хормоните и др. признаци, присъщи за първите 4 месеца.

Вторични признаци – видими прояви на плода. Те се появяват от петия месец нататък. Началото им се поставя с увеличаването на корема. Включват движения на плода, регистриране на сърдечната дейност, наддаване на тегло и други преки следствия от присъствието на бебето.

Тук ще видим първичните признаци, като част от най-ранната симптоматика, която помага на жената да разпознае започналата бременност. Като време те се ситуират от първия месец нататък.

Спиране на менструацията

(закъсняване на цикъл)

Главният признак на бременността е прекратяването на менструацията. Ще се изненадате, но и този, смятан за точен признак, се оказва недотам достоверен.

Не една и две жени са останали в неведение за бременността си, защото 2, 3, дори 5 месеца след зачеването менструацията им е продължавала да идва със завидна точност.

Хормоните прекратяват менструацията по време на бременността. Но в началото нивото им може да не е достатъчно високо, за да спре цикъла.

Менструация в първия месец от бременността

Много лекари приемат менструацията в I-я месец от брем. за нормално явление. Не толкова нормално, колкото възможно и обяснимо. Както и безопасно. То е свързано с особеностите на оплождането.

менструация, липса на менструация, кървене, зацапване

Класификация на менструалното кървене според неговата обилност – от оскъдно през слабо, умерено до обилно

Ако зачеването е осъществено в края на цикъла, организмът понякога не отреагира и не изменя навреме хормоналния фон. Докато плодното яйце се придвижва в тялото, месечното кръвотечение настъпва по план. То е естествено и не носи опасност за прекъсване на бременността.

Нека отбележим, че кръвотечението по време на бременност не е менструация. Но то се появяват по времето на очакваната менструация и е съпроводено със същите усещания – болезненост, усещане за подуване и тежест.

Менструация във II и III месец от бременността

Подобно явление не се съотнася към нормалните. От лекаря се очаква да установи причините за продължаването на менструалното кървене. Възможни опции са:

 • Приемане на хормонални препарати преди забременяването;
 • Лошо синтезиране на естрогени. Организмът на бременната не успява да реагира 2-3 мес. след оплождането. Кръвотечението не е опасно, но изисква проследяване;
 • Двойно забременяване. Първото оплождане е станало по-рано, а второто – при налично оплодено. Първото яйце се закрепя, а второто се извежда от тялото, откъдето идва и менструацията;
 • Риск от аборт. В медицината са фиксирани „критични“ срокове за загуба на плода. Това са следните три двойки седмици: 4 и 5/ 8 и 9/ 12 и 13 седмица. Ако кръвотечението се появи в посочените седмици, реагирайте по спешност.
Менструация в късните етапи от бременността

Запазването на менструацията, както и всякакви кървави секрети при напредваща бременност, особено след 28 седмица, са рискови и за 2-те страни. Те се класифицират като предродови кръвоизливи.

Има ли риск за плода при менструация?

Някои майки се тревожат, че менструацията през началните месеци ще увреди плода, ще го направи по-слаб и болнав. Лекарите успокояват: ако месечният цикъл се е запазил по хормонални причини, то той не застрашава плода. Но нервите и стресът – да, затова не се вълнувайте.

Внимание! Менструацията може да спре и по различни от бременност причини. Сред възможностите са хормонално разстройство, възпалителни заболявания, инфекция, прием на антибиотици, стрес и мн. други.

Оскъдно кървене

(прокървяване)

Причина №1: Имплантационно кървене

Прикрепянето на оплодената яйцеклетка към маточната лигавица може да провокира прокървяване. То продължава макс. 2 дни и задължително спира преди очакваната дата на менстр. Кръвта е ярка, сякаш сте си порязали пръста. Може да откриете голямо розово петно на бельото си.

Причина №2: Риск или настъпил аборт
аборт, произволен, бременност, прекъсване на бременност

Тялото се освобождава от нежизнеспособни ембриони на много ранен етап

Изследванията показват, че ок. 30% от всички зачевания завършват с т.нар. самопроизволен аборт до 12 седм. Жената може и да не узнае. Основна причина за самопроизволните аборти са аномалии в развитието на плода. Общи признаци на аборта са прокървяване, съпроводено с болки в корема и кръста.

Жени, осъзнали подобен ранен аборт, казват, че неблагоприятният изход се бележи от рязко изчезване на всички ранни симптоми на бременността (гадене, подуване, болезненост на гърдите).

Причина №3: Полов акт

Често зацапването се явява след интимност. То е обусловено от прекомерното кръвоснабдяване на маточната шийка и промените в нея. Прокървяването е безвредно, но показва, че тр. да се намали интензивността на движенията по време на акта.

Патологични причини са извънматочната бременност и проблеми с плацентата. Категоричен белег за патологичен процес е непоносимо силната болка. Не я пренебрегвайте.

Жълто течение и др. секрети при бременност

(зацапване, бяло или жълто течение)

Причините за изтичане на секрети от влагалището са доста различни. Едни са нормално явление, а други сигнализират за патология.

Синтезирането на голямо количество прогестерон след зачеването е предпоставка за появата на непрозрачен, гъст секрет без мирис.

Бяло течение с оттенъци и мирис показва наличието на инфекция (полова, гъбична).

Появата на кафяв или кафеникав секрет е сигнал за незабавна медицинска помощ. Той може да бележи угрозата от самопроизволен аборт.

Изменен цвят на половия орган

Този признак би забелязал лекар или партньорът. След зачеването половите органи леко подпухват и променят цвета си неочаквано – от алено до синкаво.

Симптоми, свързани с гърдите

По статистика 90 % от бременните наблюдават изменение в гърдите си през I месец последващ  зачеването. Проявите са разнообразни, но те всички създават

Усещане за бременност

Типичните изменения на млечните жлези са:

 • Чувствителни гърди – отбелязва повишена чувствителност, която градира до изразена болезненост. Проявата не винаги е свързана с докосване. Чувствителността идва и от подуването на жлезите;
 • Порастване на гърдите – те „набъбват“, стават по-обемни, но и напрегнати;
 • Прозиране на вените – по повърхността „избива“ мрежа от вени. Вината е в хормоните;
 • Потъмняване на ареолите – пигментните кръгчета около зърната придобиват тъмно-кафяв цвят. Те се увеличават и по размер;
 • Жлези на Монтгомъри (туберкули) – представляват неравности (пъпчици) върху ареолите. При бременност те нарастват, стават добре видими;
 • Секрет от гърдите – той се появява от жлезите на Монтгомъри. Преобладаващо мазното в-во подготвя зърната и зоната около тях за бъдещото кърмене;
 • Болезненост на гърдите – напрежението в гърдите, изменението на размера, промените в ареолите и зърната са свързани с болезнени усещания.
Хормонът на бременността

(повишаване на нивото на ЧХГ – hCG)

тест, хормон, ЧХГ, изследване

Тестове за ЧХГ

Човешкият хормон гонадотропин се увеличава в кръвта на бъдещата майка ок. 1 седмица последваща  зачеването. Измерването на нивото му е най-надежден начин за установяване на бременността. За целта трябва да посетите клиника и да дадете кръв за анализ.

Обичайно нивото на хормона е 0, а при бременните той се увеличава с всяка седмица. Затова чрез него може да се измери и срокът на бременността. Измерването на ЧХГ е ранен начин за откриване на бременност, още преди липсата на менструация да сигнализира за събитието.

Ког. бременността е толкова ранна, че е невъзможно да бъде видяна с ултразвук, тя се нарича биохимична. В т. период са самопроизволните аборти за изхвърляне на нездравите оплодени яйцеклетки (1/3 до ¼ от всички бременности).

Оттам нататък се явяват първите признаци, по-явните от които изброихме. Но всяко тяло е индивидуално, а симптоматиката се съотнася и към други състояния. Затова последната дума има гинекологът.

С напредване на бременността някои от по-горе изложените симптоми изчезват, а други стават още по-явни и забележими. Например токсикозата се проявява и на по-късен срок, като достига апогея си близо до втория триместър. След което рязко изчезва.

Скрити признаци на бременност
 • Поява на паякообразни вени върху гърдите;
 • Запушване на носа с последващи кръвоизливи;
 • Прекомерно събиране на газове.

Скрити ранни промени след зачеването

Психически  и емоционални изменения

Емоционалните изменения у дамите след зачеване често се обясняват с действието на хормоните гестагени, които преобладават във II част на менстр. цикъл. Обаче внимателната жена може да забележи, че при оплождане на яйцеклетката и в началото на бременността усещанията са леко различни.

Типичните за предменструалния синтром раздразнителност, емоционална неустойчивост, разсеяност и повишена умора могат да съпроводят и началните дни след зачеване. Впоследствие тази симптоматика става по-ярка или обратно – по-слабо изразена. Например неустойчивото поведение може да премине в агресия, а бързата уморяемост – в постоянна сънливост.

Психологическите промени при току-що забременялата жена се влияят от съпровождащите състоянието фактори. От огромно значение е психологическото състояние преди зачеването. Централната нервна с-ма въздейства на ендокринната. Ендокринната отговаря за изработването на хормоните, необходими за настъпване на бременността и износването на плода.

Специалистите казват, че жената на прага на майчинството трябва да намали психологическото натоварване мин. 3 – 6 мес. преди предполагаемата бременност. Показано е да избягва стресови ситуации, сред които са диетите и активното спортуване.

Активният стил на живот пред забременяването причинява и хормонални, и психологически проблеми след зачеването.

Промени в настроението
бременност, промени в настроението, симптоми, психика, тревожност, депресия, раздразнение

Диапазонът на емоциите е доста широк. Каквито и да са, те винаги изтощават жената

Честите промени в настроението след зачеване се свърза и с промените в хормоналния фон. Най-ясно се усеща в първите месеци, когато тялото се нагажда към промените. Жената може да изпитва

повишена уморяемост, сънливост, замаяност

Особено податливи на такива състояния са жените с ясно изразени признаци на токсикоза. Внезапните пристъпи на гадене, виене на свят и други физически неразположения стават причина за

раздразнителност, главоболие

Възниква усещането за безпомощност, за липса на разбиране от страна на околните. Ето пътят, водещ към

тревожност, нервност или апатия, депресивност

Такова състояние на жената е естествено – всички бременни по-малко или повече са подложени на емоционални бури. Все пак жената трябва да приеме бъдещата си роля на майка, както и новият си социален статус.

Физически изменения

Чувствителни зъби

Известно оплакване, отправено към стоматолозите, се нарича хиперестезия и се появява и при напълно здрави жени. Свързано е с усиленото кръвообращение, което е призвано да захранва и новопоявилото се същество. Усиленият кръвоток подува венците и ги прави по-чувствителни при съприкосновение с храна, особено студена или гореща.

Детайл към ситуацията е, че в пер. на бременност жената е по-отворена за въздействието на патогенна микрофлора, предизвикваща различни стоматологични заболявания. Хиперестезията е една от най-леките форми.

При отсъствие на адекватна реакция чувствителните зъби може да преминат в реални заболявания, усложнявани от кървене на венците и присъединени инфекции.

Изостряне на сетивата

(изменения в сензорните области)

 • Звуци, шум – бременните жени проявяват непоносимост към гръмките звуци. Започват да клонят към класическа и медитативна музика. Дразнят се от шумове – силни или внезапни;
 • Зрителни възприятия – отбелязва се появата на емоционални реакции към определени визуални стимули като картини на жестокост, уродливост, катастрофи, нещастия. По време на бременността жената по-дълбоко чувства красотата и хармонията. Освен това става по-чувствителна и към влиянието на цветовете;
 • Усещания при допир – преобладаваща част от бременните стават по-сензитивни към докосване. Движенията им стават по-бавни и това няма общо с килограмите или растящите обиколки;
 • Миризми – обонянието става по-диференцирано. Силните миризми са вредни за плода, затова майката развива „предпазно“ обоняние;
 • Вкус – той се променя още от началните дни. Дамите обичат да гадаят по влечението си към сладко или кисело какъв е полът. Реално промените в хранителните предпочитания са обусловени от новите нужди на тялото. То отхвърля вредни в-ва като алкохола и кофеина и си „иска“ елементи, които не му достигат. Ако бременната се довери на „безсъзнателното си влечение“ към определени храни, тя ще балансира тялото си без усилие.
Отпадналост, липса на сили

Посочихме умората при психологическите изменения, като следствие от измененото емоционално състояние на жената. А тя се изявява и в чисто физически факт.  Току-що „излюпената“ бременна вече усеща реално тежестта на майчинството.

Причината е хормонална – следствие от увеличеният синтез на прогестерон, подготвящ тялото за износването на плода.

Задъхване, недостиг на въздух

В ранните срокове на бременността състоянието носи временен характер, не е опасно и се определя от специалистите като физиологично. До 8 седм. се свързва с токсикозата.

задух, затруднено дишане при бременност

Задушаването е по-малко познато от гаденето и понякога въобще не се отчита

Типичните й прояви са гадене, стомашни болки или неразположение, дори повръщане.

По-малко познато, но също така типично е затрудненото дишане след похапване – дори и да е съвсем леко, със съвсем малки порцийки. Бъдещата майка диша по-трудно и това положение се появява буквално веднага след оплождането. Задухът може да е гарниран с

киселини и оригване

Симптомите се явяват следствие от отделянето на солна к-на. Тя е обвързана с усиленото продуциране на хормона на растежа в тялото на бъдещата мама.

В по-късните срокове майката също ще изпитва задух, но тогава причините ще бъдат съвсем различни – заради повдигане на растящата матка и „дърпането“ на повече кислород от ембриона.

В ранните срокове процесите са абс. различни. Пр. се получава дефицит на желязо и се развива лека форма на малокръвие. Жената вече няма да е способна да понася предишните физически натоварвания, но по навик ще опитва – а от това ще получава и усещането за недостиг на въздух.

И в късните, и в ранните етапи задухът може да бъде следствие от нещо съвсем просто – стрес и страх от бременността и майчинството. Този страх е част от синдром с името

Синдром на бременността

Психологическо изменение, комплекс от симптоми, проявяващи се като цялостен синдром. Описва се като ново психогенно състояние за ограничен период от време. Започва не от деня на зачеването, а от мига, в който жената научи за новото си положение.

Преживява се на несъзнателно ниво и е свързано с осъзнаването на новото съст., противоречиво отношение към този факт, стрес и страх от бъдещето, неспособност за бърза емоционална адаптация и т.н.

Синдромът на бременността не помага да ранно откриване на състоянието, но обяснява първите реакции.

Учестено уриниране

Честото посещение в тоалетната мъчи жените в последните месеци, когато детето натиска пикочния мехур. В началния пер. то се причинява от хорион гонадотропин – хормона. Той обилно се синтезира у бременната и провокира ускорено кръвообращение в малк. таз. Жената изпитва усещането, че мехурът й е препълнен, а в тоалетната установява, че в него има просто няколко капки урина.

Особено силно усещането за пренапълненост се усеща в легнало положение. Ето още един довод за лошия нощен сън на бременните.

Запек

Запекът през бременността е дотолкова разпространено явление, че даже е задължителен. По статистика той мъчи всяка втора бременна. Организмът в т. период е по-податлив на застойни явления в червата.

Дори дефекацията да е редовна, жената може да усеща непълно изпразване на червата или да има прекалено сухи изпражнения.

Този симптом в ранните срокове на бременността ще отдадем на прогестерона. Сред множеството му „странични ефекти“ е и отслабване на чревната моторика. Поначало хормонът отпуска гладката мускулатура, а към нея спадат и чревните стени.

Запекът в първите седмици се свързва и със силната токсикоза. Гаденето намалява апетита, повръщането провокира обезводняване и обяснява недостатъчната маса на изпражненията.

Само ще вметнем, че рискът от запека се недооценява от бременните. Червата са съседи на репродуктивните органи, а през бременността съприкосновението е още по-тясно. Здравето на червата влиза в пряка зависимост със самочувствието на майката и нормалното развитие на плода. Още за симптома ТУК:

Запек при бременност: Как да действаме? Диета, безопасни лекарства

Повишаване на температурата

Свикнали сме да свързваме повишаването с възпалит. процес. Но в тялото на „новоизлюпената“ майка наличието на субфебрилна температура е белег за започналия процес на настойване.

прогестерон, бременност, изследване, седмици на бременността

Нива на хормоните в началните 16 седмици от бременността. В розово е отбелязан периодът на най-силни прояви на гадене и повръщане

Прогестеронът и тук играе – той отговаря за терморегулацията. Следователно температура ок. 37°С и малко отгоре се смята за норма.

Нещо повече – отклоненията от нея са повод за безпокойство. По-ниски градуси свидетелстват за риск от аборт, а по-високи – за възпалителен процес. Описаното не важи, ако темп. от 37° се съпровожда със симптомите на настинката (кашлица, хрема, втрисане и пр.).

Ако по изброените дотук признаци не сте се досетили за бременността си, по-нататъшните симптоми ще ви информират сигурно и недвусмислено. Но във века на информацията не допускаме подобни ситуации, освен по някакво специфично обстоятелство.

Очевидните симптоми на бременност

Увеличаване на корема

(уголемяване)

Периодът на „вътрешни“ и незабележими процеси, за които се гадае по външни признаци, приключва общо взето с първия триместър. Малко след края на 3-я месец започва реалното уголемяване на корема. Кога това ще проличи на външен поглед, зависи от индивидуалната конструкция на жената и нейното тегло. От 16-та седмица нататък случилото се става забележимо, а от 27-мата – очевидно.

Контракции на Бракстън-Хикс

Така се наричат лъжливите тренировъчни контракции, чрез които мускулатурата се подготвя за разкритие и раждане. Споменаваме ги тук, защото за такива контракции се говори от 20-тата седмица. Според специалисти, на практика те започват от по-рано, но жените рядко ги идентифицират.

Нито наличието, нито отсъствието на тренировъчни контракции има отнош. към здравето на плода и протичането на бременността.

Тест за бременност

Кой не е ползвал поне 1 път тест за бременност?! Едни са чакали втората чертичка с нетърпение, а други – с тревога. И за двете групи най-значимият въпрос е

Кога тестът за бременност е 100 % точен?

Съвременният уринарен тест е базиран на изследването на качествен признак – има или няма в урината хорион гонадотр. хормон (хормонът на бременността). Както споменахме по-горе, при небременната жена той е 0 – практически отсъства или е в миниатюрно количество до 10-15 MIU/мл.

тест за бременност, стандартен, с народни средства, резултати

Какви реакции предизвикват чертичките в тестовете за бременност? Ето единият от клишираните отговори

Уринарният тестът е призван да отговори само на въпроса – има или не бременност, има или няма хорион-гонадотропин в урината. Той не показва времето на зачеване, макар това да личи по количеството на хормона. Но срокът се идентифицира с кръвен тест за бременност.

ЧХГ започва да се секретира в значимо количество от плацентата и се продуцира в достатъчно количество, за да навлезе в кръвта, след закрепване на ембриона в матката.

Борбата на производителите е да предложат максимално чувствителни тестери, които да реагират на ниските нива на хормона именно в този период. И все пак има риск в първите до 15 дни (приемат се за максимален срок за закрепяне на яйцеклетката) тестът да даде лъжливо отрицателен резултат.

Количеството на хормона е индивидуален показател и варира в шир. граници. Например в 3 седмица (от последната менструация) той може да показва 5-50 MIU/мл. Но при провеждането на кръвен тест в лаборатория резултатите се разчитат така:

 • Под 5 – отрицателно, няма бременност;
 • От 5 до 25 – неопределено, да се повтори тестът по-късно;
 • Над 25 – положителен, налична бременност.

Минималните стойностите на ЧХГ в кръвен серум по седмици са определени така:

 • 4 седмица – от 4 нагоре;
 • 5 седмица – от 19.7 нагоре;
 • 6 седмица – от 1080.

Ако гледаме само цифрите, дори и тестът в 5 седмица не е на 100% сигурен. Но практиката посочва, че стандартните тестове, приложени в 3 седмица, имат доста висока степен на достоверност.

Кой е сигурният тест за бременност

В стремежа си да дадат максимално рано сигурен резултат, производители предлагат тестове, които са чувствителни от 10 MIU/мл. Но повечето тестове са с чувствителност от 20 MIU/мл, защото техният резултат е по-достоверен.

Първият вид се наричат свръхчувствителни и дават максимално верен резултат във възможно най-ранен срок. Такива тестове може да бъдат показателни дори от 10-12 ден, последващ овулация. Някои особено качествени тестери могат да бъдат приложени 7 дни, следващи дата на зачеването.

Как да изчислим?

Ако менструалн. цикъл е 28 дни, тестването е показано от 23-24 ден. Така жената има шанс да узнае евентуална бременност, без да чака датата на следващата менструация.

В дните до датата на следващата менструация тестът е единствената възможност за диагностика. Да се посещава гинеколог е рано – матката още е с непроменен размер, а оплодената яйцеклетка няма да се види с ултразвук.

Как да повишим достоверността на теста?

Спазването на няколко условия ще повишат в максимална степен достоверността на резултата.

тест за бременност, стандартен, с народни средства, резултати

Как се прави и отчита стандартен тест за бременност

 1. Не правете тест в деня, следващ акта. Значимата секреция на ЧХГ започва не преди 7-10 ден. Минималният срок е 2 седмица от възможното зачеване, което обикновено съответства на минимум 3 дни закъсняване на менструацията;
 2. Тествайте само утринна урина – тя съдържа най-концентриран хормон. Ако закъсняването на цикъла е 6 и повече дни, тестването се допуска и през деня;
 3. Отчетете резултата в първите 5 минути от тестването. Резултати, проявили се след 5-а минута, не следва да бъдат вземани предвид;
 4. Задължително вижте на опаковката какво ниво на ЧХГ засича купеният от вас тест (разните тестове засичат между 10 и 30 MIU/мл).

Внимание!

Положителният резултат от теста сочи само „да/не“ за бременност, но не и мястото й на разположение. При съчетанието на положителен резултат и отсъствие на оплодено яйце в матката тр. да се изследва за извънматочна бременност. Ранното установяване на тази аномалия позволява да се избегнат кръвоизливи и да се направи своевременна операция и да се съхрани маточната тръба.

Защо да се повтори тестът?

Указаните по-горе срокове за тестване са условни. Конкретните случаи имат собствени нюанси. Жените имат индивидуален график за овулация, а придвижването на яйцеклетката по тръбата може да продължи по-дълго от средното по статистика. Следователно и хормонът ще започне да се синтезира по-късно.

Затова има здрав смисъл в повторението на теста за бременност няколко пъти в рамките на 3 – 5 денонощия. Що се отнася до честотата на повторението – дори 1 ден е от значение.

Производителите измерват лъжливите резултати в десети от процента, докато реалността е абсолютно друга. Лъжа? Не, просто дамите нямат търпение да разберат и правят тестове прекалено рано.

Специалистите препоръчват при положителен резултат, тестът пак да се повтори – 1 седм. след първия.

Стандартен тест за бременност

Шуър Чек, Блу Дрийм, БиБи Тест, Клиър Чойс, Лейди, Изи тест, Клиър, Престо, Хоум тест – това са част от наименованията на тестове, предлагани към момента на съставяне на този материал (2017).

Стандартните тестове са три вида – лента, касета и писалка. Лентата се потапя в урината, върху писалката се уринира, а касетата се накапва с няколко капки урина.

Всеки от трите вида има преимущества и минуси:

 • Лентата е най-евтина (от 0.80 до 2.90 лв), но не е особено надеждна;
 • Касетата балансира надеждност и цена (от 2.10 до 6.50 лв) и е много лесна за използване;
 • Писалката дава максимално бърз и надежден резултат, но е най-скъпа спрямо останалите методи (ср. 8.50 лв).

Естествено – хиперчувствителните тестове са с по-висока цена спрямо стандартните.

Напр. ВВ тест е с реакция на 10 MIU/мл. Той представлява лента, затворена в херметически защитена опаковка, което повишава надеждността. Параметрите поставят продукта във високия клас тестове от типа касета.

Друг пример за скоростен и високочувствителен тест е Presto – дават го от 7 ден след пол. акт. Особеното при него е, че в една опаковка са дадени два теста – вторият за потвърждаване на резултатите от първия в определен срок.

И двата визирани тук теста са на цена от 6.50 лв.

Още ТУК:

Как да разчета кръвен тест за бременност. Стойности на ЧХГ след инвитро

Подробно за качествата и употребата на тестовете е дадено ТУК: Домашен и дигитален тест за бременност, надеждност и други параметри. 

Тест за бременност с народни средства

Основното им преимущество е ниската цена, да не кажем направо, че са безплатни. Във вс. случаи (без жабата) се касае за храни, които се намират из всяка кухня и дори няма нужда да се ходи до магазина.

тест за бременност, стандартен, с народни средства, резултати

“Бабешките” методи още са живи, защото са евтини и достъпни, въпреки че някои истински тестове струват стотинки

Заради достъпността и нищожната цена домашните тестове са живи и днес. На принципа: защо не, какво ми струва? Но дали някой все още им вярва?

Какво са ползвали някога бабите ни:

 • Сода за хляб, захар, стрит аналгин – няколко щипки се пускат в урината. Ако тя шупне (започне да се пени и да кипи), имаме бременност. Ако урината остане спокойна – няма зачеване;
 • Прах за пране – същата процедура и индикации, както при содата. Гледа се дали урината ще кипне;
 • Течен сапун, препарат за миене – действат като праха за пране;
 • Белина и паста за зъби – предизвикват „посиняване“ в случай на налична бременност;
 • Оцет – тук се гледа за промяна на цвета на урината и разбира се – за знаменателното запенване;
 • Яйце – чукнете го в урината и гледайте за промяна на жълтъка;
 • Глухарче – пуснете стрък билка в урината и наблюдавайте за появата на червена пяна;
 • Пшеница – няколко зърна се накисват в урината. Ако след десетина часа те са покълнали, значи жената е бременна. Същият тест се изпълнява и с ечемик;
 • Жаба – намокрете я с урина и проверете след 1 ден дали е отделила яйце. Преди десетилетия такъв тип „проверка“ се предлагаше срещу заплащане от по-възрастни жени.

Народните анали сочат, че оплождане се проверява и без помощни средства. Само трябва да се остави урината да престои няколко часа и ако на повърхността й се образуват мехурчета, значи е настъпило зачеване.

Как действат описаните дотук методи остава загадка. И дали въобще действат. Във вс. случаи и най-обикновена тест-лента от 80 ст. ще даде в пъти по-сигурен резултат. Още ТУК:

Домашен тест за бременност: сода, белина, яйце, пръстен и др. бабини тестове с подръчни материали

Първите дни на бременността

Има два начина за отчитане на срока на бременността:

 • Медицински – брои се от I ден на последн. менструация;
 • Истински – брои се от деня на зачатието.

Медицинският съществува, само защото рядко е във възможностите отчитането на точния момент на зачеване. Когато говорим за първи дни, имаме предвид реалните – тези, които следват момента на сливане на яйцеклетката със сперматозоида.

А след оплождането?

В течение на 7-10 дни оплодената яйцеклетка пътува. Ког. се имплантира в маточната лигавица, може да се говори за настъпване на бременност. В случай че яйцеклетката не се закрепи, настъпва менструация и жената не схваща, че е била заченала.

забременяване, зачеване, оплождане, яйцеклетка, сперматозоид,

Движение на оплодената яйцеклетка по маточната тръба до имплантирането й в матката

Удачната имплантация също не е пълна гаранция. В началото тялото на жената възприема ембриона като чуждо и вредно и всякак се мъчи да го отстрани. Нещата се изменят със събирането на повече ЧХГ. Именно този хормон отговаря за запазването на плода в началото на бременността.

Оттам нататък следва и цялостната хормонална пренастройка. Процесът на износване на плода се задейства.

Обичайно за здравата жена първият признак на бременността е неидването на менструацията. Изброените в началото най-ранни симптоми често са незабележими. А жените, които се вглеждат и търсят признаци, може да бъдат изненадани от

Лъжливи симптоми

Повечето ранни симптоми, разглеждани отделно, дават лъжлива информация. Защото те са присъщи не само на бременността. Появата на кръв и зацапване, гаденето, учестеното уриниране и увеличаването на мл. жлези може да показват патологии на червата, ерозия на маточната шийка, заболявания на пол. органи и др.

Още по-подробни първи признаци на бременността са дадени ТУК: 25+ симптоми и техники за разпознаване на успешно зачеване. 

Начална бременност

без симптоми

Възможна ли е ?

През 1999 година в Пловдив една жена в напреднала възраст, вече питаща за внуци, беше приятно изненадана. Тя влезе на операция за отстраняване на гигантска миома, а се сдоби с… бебе. „Как е възможно такова объркване?“, чудеше се тогава изуменият й съпруг. А как е възможно и самата бременна да не разбере?

Случаят е краен, но и показателен, че когато няма насочено внимание, зачеването може да остане скрито.

Отсъствие на симптоми – напълно реално

Бременността без признаци е реален факт и статистиката показва, че мн. жени научават за бременността си, щом почне да им расте коремът.

Токсикозата, набъбването на гърдите, умората и болезнеността в корем и кръст са типични, но съвсем не задължителни. Много дами минават и без тях. Точно 7 %.

Причините не са изучени докрай, но е факт, че понякога първият признак е оформянето на коремче и първите движения на детето. Затруднително е да се разграничи доколко това се отдава на физиологията и доколко – на индивидуални особености. Със сигурност има дами, които не си обръщат внимание дотолкова, че са пропуснали слабите белези на токсикоза или не са регистрирали липсата на менструация.

Обективно липсата на симптоматика или много слабата й проява е по-характерна за

Втора бременност

Специалисти посочват, че подобно явление може да се свърже с хормонални нарушения, напр. излишък на мъжки хормони.

Бременност:

Симптоми по седмици

бременност по седмици, симптоми

А ето и промяната на силуета по седмици

Даваме разпределение по седмици, което е условно и като всяко обобщение рискува да е невярно. Появата на симптомите може да варира с 1-2 седмици, а при някои – и повече.

 • 1-2 седмица – женск. тяло се готви за приемане на ембриона. Някои дами отбелязват леко кървене и дискомфорт ниско в корема. Те свидетелстват за закрепването на ембриона;
 • 3-4 седмица – ембриончето е по-малко от 8 мм, но той вече носи на майка си умора, сънливост, повишено слюноотделяне, гадене сутрин. По липсата на менструация жената разбира за бременността.
 • 5-6 седмица – ембриончето е 8-9 мм, различават се лицето, мястото на устата и носа. Започва развитието на ЦНС. Майката трябва да приема фолиева к-на, за да подпомогне пълноценното развитие на мозъка;
 • 7-9 седмица – настъпва най-интересният момент. Ембрионът вече тежи над 1 грам, плацентата играе ролята на дробове, стомах и бъбреци. От 9 седмица ембрионът се счита за плод. У жената се явяват първи видими изменения – гърдите нарастват по хормонални причини, токсикозата е ясно изразена. Рискът от самопроизволен аборт е отминал;
 • 10-12 седмица – плодът започва да прилича на човек, а бъдещата мама отбелязва скокове в кръвното си налягане, залива я горещина или получава пристъпи на слабост;
 • 13 седмица – първият триместър е приключил, започва вторият. В плода тече кръв със собствени кръвни клетки. Жената постепенно се разделя с токсикозата, но й проличава закръглено коремче. Гърбът се подготвя за повишени натоварвания;
 • 14 – 16 седмица – бъд. майка все повече се оплаква от болки в краката и гърба. Появява се характерната за всички бременни походка. Жената слиза от високите токчета и си купува нови удобни обувки;
 • 17-19 седмица – някои мами усещат за първи път движенията на плода. Други не разбират, че странните им усещания са свързани именно с активността на детето. Малко по-късно всяка жена ще усети отчетливи удари в корема или вътрешните си органи;
 • 20-23 седмица – срокът е преполовен. Плодът е към 20 см (22 седмица) и комуникира с мощни удари в корема. Време е бъдещата мама да започне да се готви за раждането.

Описанието на останалите гестационни седмици до максималната 40-а ще дочетете ТУК: Бременността по седмици: как от клетка се става човек.

Изследвания на бременността

Акушерско изследване

То има за задача да установи наличие на бременност, нейното място – вътре или извън матката, броя на ембрионите, тяхното положение и възраст.

Специалистът установява дали плодът е жизнен и как се развива.

По отношение на жената оценява плацентата и родовия канал.

Методи – палпация на плода (опипване и проследяване на движенията), измерване на обиколката на корема, прослушване на сърдечните тонове на детето.

Изследване с ултразвук

Стандартно се предлагат два прегледа с ултразвук. Първият е 12 седмица за оценка на развитието и термина, вторият – 20 седмица за идентифициране на аномалии.

Най-ранните възможни прегледи са в 6 седмица и те са показани при предишна проблемна бременност или спонтанен аборт. Извършват се с вагинално, защото техниката през стената на корема още не е приложима (ембриончето е съвсем малко).

Най-информативен е ултразвук в 20 седмица. Тогава се вижда детайлно бебето, размерите на тялото му, движенията. Възможно е да се идентифицира пола. Проверява се за дефекти и вродени аномалии.

Допълнителни ултразвукови изследвания се правят само при тревоги за развитието на бебето.

Модерно: 3 и 4D сканиране
УЗИ, ултразвук, бременност, 3D, 4D , снимка

Модерната техника дава възможност за ранно запознанство

Всички сме виждали чернобелите снимки, от които се разбира нещо само след подробни обяснения. Но не е така при 3D и 4D сканирането, при първото от които детето се вижда като цялост (с кожата), а не вътрешността му (като през рентген), а при второто се маркират и движенията му.

Модерните скенери приличат на видеокамери и освен че дават по-красиви изображения, те са много по-информативни и безопасни. Най-подход. време за такова сканиране е диапазона между 26 и 30 седмица.

Изследване на урина

Бременните задължително преминават през едно такова изследване в началото, но за някои то се повтаря периодично до края на бременността. Решението принадлежи на наблюдаващия лекар и се ръководи от показанията.

Урината се проверява за захар (за гестационен диабет), белтък (като признак за пикочна инфекция), кетони (за обезводняване), бактерии и т.н.

Изследване с рентген?

Такова изследване няма отношение към контрола върху бременността. Въпросът е доколко е безрисково да се снимат заченали пациентки.

Множество специалисти смятат, че рисково е само директното заснемане на корема и плода, докато диагностика на други части от тялото на майката носи повече ползи (за нея), отколкото вреди.

Особени симптоми

Бременността може и да не протича идеално, както описахме дотук. Има и особени случаи.

Симптоми на

цветна бременност

Така означаваме бременност, при която не настъпва нормалното прекратяване на цикъла. Около датата на следващата менструация настъпва ново кървене. В началото на статията разгледахме значението на менструацията в първи, втори и трети месец от зачеването.

Особености на кървенето при бременност: изтичащата кръв е по-светла от обикновено, по-оскъдна и самият цикъл е по-кратък. Едновременно се явяват стандартните симптоми на настъпилото зачеване, които вече описахме. Имаме подробен материал по темата ТУК:

Цветна бременност – кога се превръща в кошмар?

Симптоми на

извънматочна бременностизвънматочна бременност

Това е патология – оплодената яйцеклетка не се захваща за матката, а в тръбата, коремната кухина или мат. шийка.

Аномалията се бележи с рязка и силна болка. Тя е животозастрашаваща. Бременността е компрометирана.

Как се диагностицира и как се действа при извънматочна бременност е описано ТУК: Лекарства и оперативна намеса при извънматочна бременност. Рискове и последващо забременяване.

Симптоми на втора бременност

Завършваме с тази точка, само за да отбележим, че II бременност не е второ издание на първата. Жената ще e сюрпризирана със съвсем различно протичане през следващия път.

И тук има бонуси, има и негативи. Очаквайте по-малко прилошаване, по-малко разкъсвания, по-бързо раждане. Ще усетите детето си по-рано. Но пък и коремът ви ще „изхвъкне“ преждевременно и вероятно не особено красиво ще „пропадне“ ниско долу.

Но всяко дете заслужава своя оригинална биография, а тя започва още от корема на мама!

Какво да правим, когато се убедим?

Едни жени ентусиазирано прегръщат новото си състояние, а други преминават през период на осъзнато или неосъзнато отричане. И на едните, и на другите ще се наложи напълно да преустроят стила си на живот.

В интернет изобилства от съвети за бъдещи майки – какво да ядат, как да спят, колко да се разхождат. Няма да ги повтаряме. Само ще добавим: постарайте се да преживеете в радост и спокойствие всеки един миг! Вие може да имате още бременности, но тази няма да се повтори. Изживейте си я пълноценно и докрай.

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “Признаци за бременност, когато е още рано за тест. Сигурни и скрити симптоми

 1. Здравейте.Последният ми цикъл беше на 10.12.2022 г и ми свърши на 14.12.2022г като през цялото време беше редовен без никакви пропускания но този месец трябваше да ми дойде на 28 мия ден тоест на 7.012023 но ми дойде на 12.01.2023 тоест с закъснение около 5 дни но като имах закъснението получих увеличаване на гърдите (много подути и болезнени)имах температура почти 2 дни нямах апетит имах главоболие и леко гадене и умора и много ми се спеше.Питането ми е дали да си направя тест за бременост и после да отида при доктора.Благодаря ви

 2. Здравей те и от мен МЦ беше н 9.12 до 14.12 и от 15.12 до 23.12 полов акт без предпазни мерки от два три дни забелязах гъсто бяло течение два пъти ме боляха яйчниците по преме на овулация и преди 5 дни също Осетих тъпа болка в десния яйчник и двата случая продължиха минути не конфортност като ям сладко получавам киселини други симптоми нямам но знам че е още рано за тест но до колкото се рових в овулационен календар пише дата овулация и загнездване на 28.12 въпроса ми е ако реша утре да си направя тест дали ще зарадвам бъдещия татко като нова година нов късмет.Благодаря за отделеното време

 3. Първото усещане за бременност е стягането в гърдите или чувството за неудобство в тази област, защото циците започват да растат. Болките тръгват, леко гадене. Но има и нещо мистично в цялата работа, това е усещането, че една душа те е избрала, за да станеш нейна майка. Това може и на сън да ви дойде като усещане. Невероятно е. Важно е как ще реагирате: Ще отхвърлите ли тази душа, ще ѝ кажете ли, че е нежелана, или ще я поканите в живота си. Това е много истинско нещо!

 4. Принципно за сигурен признак на бременност се смята липсата на цикъл, но той може да се окаже или закъснение, или ефект от наближаващата менопауза. Така че единственият сигурен симптом е гинекологът. Отиваш, отваряш си краката, преглеждат те и знаеш. Другото е дрън, дрън, та пляс.

 5. Като скрити симптоми за бременност се определят болките в гърдите, особено за жени, които и без това си ги имат, защото си мислят, че това е свързано с цикъла. Също така може да се появят и внезапни схващания на краката или крампи. Те са свързани с прикрепянето на яйцеклетката към стената на матката. Също може да бъде пропуснато лесно. Различните течения и зацапвания се броят също за скрити, защото ги имат за нещо естествено и нормално. Лесно доспиване и постоянна умора – какво да приказваме! Виене на свят и да ти става лошо също може да бъде ежедневие. И другите са от сорта. Водят се скрити, но всъщност ако се случат на мъж, той ще ги намери за особено обезпокоителни.

 6. Здравейте! Искам да попитам дали съм бременна. Чувствам болка долу ниско на корема. Болят ме гърдите. Дали има бременност? Постоянно ми се спи, боли ме много корема долу ниско. Искам да разбера дали е така.

  • Здравейте, Елена! Както виждате от материала по-горе, ранните признаци на бременност и първите симптоми е възможно да се припокриват с тези на някои заболявания. И болките в гърдите, и болките в корема не са достатъчна информация, за да се определи дали сте бременна. Нужно е да се направи тест или/и да се отиде на гинеколог. Пишете ни пак, когато разберете какъв е резултатът!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *