Слънчев и топлинен удар са различни състояния. Слънчасване

Градусите рязко скочиха и комбинацията между парещите слънчеви лъчи и високите температури може да доведе до здравословни проблеми

Летният сезон крие сериозни опасности за здравето свързани с горещото време и слънчевите лъчи. Много хора смятат, че топлинен и слънчев удар са две наименования на едно и също състояние, но това не е така.
Важно е да знаем разликата, за да можем да реагираме адекватно

Слънчев удар – инфрачервените лъчи могат да доведат до мозъчен отток

Слънчевият удар настъпва след прекален престой на слънце, когато мозъкът буквално прегрява под въздействието на инфрачервените лъчи. В следствие на това се получава прилив на кръв към мозъка и мозъчните обвивки, често предизвикващ и кръвоизливи и дори мозъчен отток. Най-застрашени са хората страдащи от атеросклероза, високо кръвно налягане, наднормено тегло и затлъстяване.

Основните симптоми на слънчев удар са: замаяност, световъртеж, повръщане, безпокойство, главоболие, както и загуба на съзнание. При слънчевият удар отделянето на пот продължава, за разлика от топлинния удар.

Спешните мерки при слънчев удар включват пренасянето на място далеч от слънчева светлина, по възможност по-хладно и проветриво, където се събличат дрехите. Пострадалият пие подсладена вода и бива напръскан с вода, прави се студен компрес. При нужда тялото се увива в мокър чаршаф, а ако потенето в твърде обилно се пие подсолена вода.

топлинен удар

Горещото време и силното слънце крият рискове за здравето

Уплахата от случващото се може да влоши нещата, за това, ако получите слънчев удар и сте сами се опитайте да запазите спокойствие и изпълнете съветите за справяне със състоянието без паника. Ако смятате, че състоянието ви е много лошо, повикайте Бърза помощ, повикайте такси или помолете някой да ви закара до лечебно заведение. В никакъв случай не шофирайте сами, дори и да смятате, че сте добре тъй като има опасност да загубите съзнание.

Ако ваш близък или друг човек получи слънчев удар във ваше присъствие, опитайте се да го успокоите, изпълнете гореизложените стъпки за облекчаване на състоянието и не му позволявайте да се паникьосва, като ако е необходимо заведете пострадалия в болница.

Топлинен удар – дехидратацията крие опасност за живота

Топлинният удар, за разлика от слънчевия, води до дехидратация на организма. Получава се при тежка физическа работа, висока влажност на въздуха, задушно време, затворени помещения с много хора, липса на достатъчно свеж въздух, излети в планината, в прекалено горещи и задушни дни, военнослужещи на тежки мисии.

При настъпването на топлинен удар се получава рязка дехидратация, терморегулацията на организма не функционира правилно, потенето спира. Функцията на потенето е да охлади тялото, за да се достигне оптималната температура за нормално функциониране на всички органи и системи. При нарушаване на този процес тялото прегрява, отделянето на пот спира и ако тялото не е в състояние да се справи човек получава топлинен удар.

“Фигурин

Основните симптоми са: главоболие,отпадналост, световъртеж, повръщане, гадене, ускорен пулс, рязко повишаване на телесната температура, суха кожа и липса на потене, дезориентация, халюцинации, загуба на съзнание.

По-податливи на топлинен удар са малките деца, възрастните хора, хората с хронични заболявания, работещите на открито през летния сезон, употребилите алкохол и алкохолиците, хората приемащи лекарства влияещи на терморегулацията (бета-блокери, антидерпесанти, диуретици и медикаменти за лечение на Паркинсон).

Първата стъпка при наличието на топлинен удар е охлаждане на тялото. Пострадалият трябва да се премести на хладно и проветриво място, да се свалят дрехите, да се поставят компреси под мишниците и в областта на слабините. По възможност да се вземе студен душ. Дори и елементарни действия като правене на вятър с вестник или книга могат да подобрят състоянието на пострадалия. Ако няма загуба на съзнание, трябва да се приеме вода. В никакъв случай не трябва да се консумира алкохол или кофеин.

Охлаждането настъпва, когато телесната температура падне под 38 градуса. Важно е свалянето да не бъде прекалено рязко. Следенето на температурата трябва да продължи и охлаждането да се възобнови, ако започне ново покачване.

Ако пострадалият е загубил съзнание се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж.
Всички съвети за действие при топлинен удар НЕ отменят обаждането на Бърза помощ и транспортирането на пострадалия в лечебно заведение. Единствено лекар може да установи тежестта на състоянието.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.