Колко време продължава слънчасването? Какво да правим след слънчев удар или топлинен удар?

Симптоми, лечение и предпазващи мерки във връзка със слънчев удар или топлинен удар. Колко време продължава слънчасването? Хомеопатия и лекарства

В този материал обсъждаме разликите между слънчев удар и топлинен удар, техните симптоми и препоръчителните методи за лечение. Говорим също за хомеопатични средства и лекарства, които се използват за лечение на тези здравословни състояния. Без значение дали сте търсещ информация или просто искате съвет за здравето си, надяваме се информацията по-долу да ви бъде полезна.

Продължителността на ефекта от слънчевия удар може да варира в зависимост от интензивността на излагането на слънцето, температурата на околната среда и физиологичните характеристики на човека, като обикновено той продължава от няколко минути до няколко часа. В случай на сериозен слънчев удар, който може да доведе до хипертермия (пренагряване на тялото), лечението може да продължи дни или седмици.

Каква е разликата между слънчев удар и топлинен удар?

Слънчевият удар и топлинният удар са две различни медицински състояния, свързани с пренагряване на тялото, но със съществено различни причини и симптоми:

Слънчевият удар се дължи на прекомерното излагане на слънце и UV лъчи, което може да доведе до прегряване на тялото и дехидратация. Симптомите включват главоболие, горещина, отпадналост, ускорено дишане, висок пулс и нарушена координация на движенията.

Топлинният удар може да ви споходи при високи температури и висока влажност, когато тялото не може да излъчи достатъчно топлина. Симптомите включват висока температура на тялото, изпотяване и зачервяване на кожата, мускулни болки, главоболие, гадене и умора.

И двете състояния могат да бъдат сериозни и да изискват медицинска помощ, особено ако са свързани с други здравословни усложнения. Във всяка ситуация е важно да се предприемат мерки за предотвратяване на тези проблеми, като се избягва прекомерното излагане на слънце, поддържа се достатъчна хидратация и се търси прохладно място, когато са високи температури.

Какви са симптомите за слънчев удар?

Слънчевият удар е състояние, което може да се развие, когато тялото е изложено на прекомерно количество слънчева светлина и топлина. Това обикновено води до прекомерно загряване на тялото и обезводняване. Симптомите на слънчев удар могат да включват:

 • Главоболие
 • Висока температура или усещане за висока температура
 • Чувство на отпадналост и слабост
 • Умора и безпокойство
 • Нервност или раздразнимост
 • Гадене и дискомфорт в стомаха
 • Ускорено и затруднено дишане
 • Повишен пулс и нарушена координация
 • Пресъхване на кожата и устата
 • Мускулни болки и схващания
 • Замъглено зрение

Ако имате тези симптоми след излагане на слънце, е важно да потърсите прохладно място, да се отпуснете и да се хидратирате с вода или електролитни напитки.
В някои случаи може да бъде необходимо да потърсите медицинска помощ, особено ако симптомите се влошат или станат сериозни.

А какви са симптомите за топлинен удар?

Топлинният удар е сериозно здравословно състояние, което може да се предизвика при високи температури и влажност, когато тялото не успява да излъчи достатъчно топлина. Симптомите на топлинен удар може да включват:

 • Висока температура на тялото (над 40 градуса!)
 • Суха кожа или запотяване и зачервяване на кожата
 • Главоболие и температура
 • Мускулни болки и схващания
 • Гадене и/или повръщане
 • Умора и слабост
 • Замъглено зрение и/или усещане за намаляване на слуха
 • Бързо и затруднено дишане
 • Сърцебиене, усещане за пулсации или забързано пулсиране на сърцето.

Ако имате тези симптоми, трябва да потърсите незабавна медицинска помощ, особено ако температурата на тялото надвишава 40 градуса по Целзий. Докато чакате медицинската помощ, е важно да търсите прохладно място, да се отпуснете и да пиете много течности. Топлинният удар може да бъде предотвратен, като се избягва дълготрайно излагане на топлина, като се носи лека, дишаща дрехи и се пият достатъчно течности.

Демир бозан билки за бъбреци
Каква температура на тялото се развива при слънчасване и как да я понижим?

При слънчев удар температурата на тялото може да се повиши, но обикновено не е чак толкова висока, колкото е при топлинния удар. На практика, температурата на тялото при слънчев удар може да е дори по-ниска от нормалната температура на тялото (която обикновено е около 36-37 градуса по Целзий).

Ако получите слънчев удар, е важно да потърсите прохладно място и да се отпуснете. Допълнителни мерки, които могат да помогнат да се намали температурата на тялото, могат да включват:

 • Пиене на достатъчно вода и други течности, за да се поддържа хидратацията на тялото.
 • Използване на влажни кърпи или ледени обривки, за да се охлади кожата.
 • Избягване на алкохол и кафе, които могат да допринесат за дехидратацията.
 • Избягване на излагане на слънце и топлина, докато не се възстановите напълно.

Ако симптомите не се подобрят или станат по-сериозни, е важно да потърсите медицинска помощ.

Какви хомеопатични средства

се препоръчват при слънчев удар?

Хомеопатичните средства могат да бъдат полезни като допълнителна терапия при слънчев удар, но не могат да заменят медицинското лечение. Някои от хомеопатичните средства, които се препоръчват за слънчев удар, включват:

Belladonna: Използва се, когато има главоболие, температура, ускорен пулс, зачервяване на кожата и сухота в устата.

Aconite: Използва се, когато имаме главоболие, температура, бърз пулс, задушаване и тревога.

Natrum Muriaticum: Използва се, когато имаме главоболие, отпадналост, сухота в устата, силна жажда и дискомфорт заради тежко изпотяване.

Nux Vomica: Използва се, когато е налице главоболие, сухота в устата, мускулни болки, гадене и бърз пулс.

Тези хомеопатични лекарства могат да бъдат намерени в големите аптечни вериги, но преди да започнете да ги приемате, е важно да се консултирате с квалифициран хомеопат или лекар, особено ако имате други здравословни усложнения или приемате други лекарства.

Какви лекарства

се изписват при слънчасване?

За лекуване на слънчев удар се изписват лекарства, които могат да помогнат да се управляват симптомите и да се предотвратят усложнения от слънчасването. Някои от често използваните лекарства включват:

 1. Аналгетици и противовъзпалителни лекарства (като парацетамол, ибупрофен), за облекчаване на главоболие и мускулни болки.
 2. Хидратиращи разтвори за венозно инжектиране или перорален прием, за възстановяване на хидратацията на тялото.
 3. Антиеметици, като домперидон, прометазин или метоклопрамид, за намаляване на гаденето и повръщането.
 4. Лекарства за намаляване на температурата, като парацетамол или аспирин.
 5. Лекарства за регулиране на електролитното равновесие на тялото, като например разтвори на калиев хлорид.

Преди да започнете да приемате лекарства, е важно да се консултирате с лекар, особено ако имате други здравословни усложнения или ако приемате други лекарства.

Какво е трайното и продължително лечение

след слънчасване?

Трайното и продължително лечение след слънчев удар зависи от това, колко сериозни са били симптомите и дали са настъпили каквито и да е усложнения. Някои от мерките, които могат да бъдат предприети, за да се възстанови тялото след слънчев удар и да се предотвратят бъдещи случаи, включват:

 • Почивка и отпускане на тялото за няколко дни след слънчевия удар.
 • Пиене на достатъчно вода и други течности, за да се поддържа хидратацията на тялото.
 • Избягване на дълготрайно излагане на слънце и топлина, като се носи леки, дишащи дрехи и шапка.
 • Използване на слънцезащитен крем с висок фактор SPF при излагане на слънце.
 • Прием на хранителни добавки с витамини и минерали, като магнезий, цинк и витамин С, за подпомагане на възстановителните процеси в организма.
 • Посещение на дерматолог, за да се проверят кожата и да се дадат съвети за допълнителна грижа за нея.

Ако имате повторни случаи на слънчев удар, е важно да потърсите медицинска помощ, за да се изключат други здравословни усложнения и да се предостави подходящо лечение.

Градусите рязко скочиха и комбинацията между парещите слънчеви лъчи и високите температури може да доведе до здравословни проблеми

Летният сезон крие сериозни опасности за здравето свързани с горещото време и слънчевите лъчи. Много хора смятат, че топлинен и слънчев удар са две наименования на едно и също състояние, но това не е така.
Важно е да знаем разликата, за да можем да реагираме адекватно

Слънчев удар – инфрачервените лъчи могат да доведат до мозъчен отток

Слънчевият удар настъпва след прекален престой на слънце, когато мозъкът буквално прегрява под въздействието на инфрачервените лъчи. В следствие на това се получава прилив на кръв към мозъка и мозъчните обвивки, често предизвикващ и кръвоизливи и дори мозъчен отток. Най-застрашени са хората страдащи от атеросклероза, високо кръвно налягане, наднормено тегло и затлъстяване.

Основните симптоми на слънчев удар са: замаяност, световъртеж, повръщане, безпокойство, главоболие, както и загуба на съзнание. При слънчевият удар отделянето на пот продължава, за разлика от топлинния удар.

Спешните мерки при слънчев удар включват пренасянето на място далеч от слънчева светлина, по възможност по-хладно и проветриво, където се събличат дрехите. Пострадалият пие подсладена вода и бива напръскан с вода, прави се студен компрес. При нужда тялото се увива в мокър чаршаф, а ако потенето в твърде обилно се пие подсолена вода.

топлинен удар

Горещото време и силното слънце крият рискове за здравето

Уплахата от случващото се може да влоши нещата, за това, ако получите слънчев удар и сте сами се опитайте да запазите спокойствие и изпълнете съветите за справяне със състоянието без паника. Ако смятате, че състоянието ви е много лошо, повикайте Бърза помощ, повикайте такси или помолете някой да ви закара до лечебно заведение. В никакъв случай не шофирайте сами, дори и да смятате, че сте добре тъй като има опасност да загубите съзнание.

Ако ваш близък или друг човек получи слънчев удар във ваше присъствие, опитайте се да го успокоите, изпълнете гореизложените стъпки за облекчаване на състоянието и не му позволявайте да се паникьосва, като ако е необходимо заведете пострадалия в болница.

Топлинен удар – дехидратацията крие опасност за живота

Топлинният удар, за разлика от слънчевия, води до дехидратация на организма. Получава се при тежка физическа работа, висока влажност на въздуха, задушно време, затворени помещения с много хора, липса на достатъчно свеж въздух, излети в планината, в прекалено горещи и задушни дни, военнослужещи на тежки мисии.

При настъпването на топлинен удар се получава рязка дехидратация, терморегулацията на организма не функционира правилно, потенето спира. Функцията на потенето е да охлади тялото, за да се достигне оптималната температура за нормално функциониране на всички органи и системи. При нарушаване на този процес тялото прегрява, отделянето на пот спира и ако тялото не е в състояние да се справи човек получава топлинен удар.

Основните симптоми са: главоболие,отпадналост, световъртеж, повръщане, гадене, ускорен пулс, рязко повишаване на телесната температура, суха кожа и липса на потене, дезориентация, халюцинации, загуба на съзнание.

По-податливи на топлинен удар са малките деца, възрастните хора, хората с хронични заболявания, работещите на открито през летния сезон, употребилите алкохол и алкохолиците, хората приемащи лекарства влияещи на терморегулацията (бета-блокери, антидерпесанти, диуретици и медикаменти за лечение на Паркинсон).

Първата стъпка при наличието на топлинен удар е охлаждане на тялото. Пострадалият трябва да се премести на хладно и проветриво място, да се свалят дрехите, да се поставят компреси под мишниците и в областта на слабините. По възможност да се вземе студен душ. Дори и елементарни действия като правене на вятър с вестник или книга могат да подобрят състоянието на пострадалия. Ако няма загуба на съзнание, трябва да се приеме вода. В никакъв случай не трябва да се консумира алкохол или кофеин.

Охлаждането настъпва, когато телесната температура падне под 38 градуса. Важно е свалянето да не бъде прекалено рязко. Следенето на температурата трябва да продължи и охлаждането да се възобнови, ако започне ново покачване.

Ако пострадалият е загубил съзнание се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж.
Всички съвети за действие при топлинен удар НЕ отменят обаждането на Бърза помощ и транспортирането на пострадалия в лечебно заведение. Единствено лекар може да установи тежестта на състоянието.

В заключение, слънчевият удар и топлинният удар са сериозни здравословни проблеми, които могат да доведат до тежки усложнения. Ефективното им лечение изисква бързо действие и използване на подходящи методи за облекчаване на симптомите и предотвратяване на бъдещи случаи. При съмнение за настъпили удар, е важно да потърсите незабавна медицинска помощ. Освен това, следването на правилните предпазни мерки като избягване на дълготрайно излагане на слънце и топлина може да помогне за предотвратяване на по-нататъшни здравословни проблеми. Винаги е добре да се консултирате с медицински специалист или хомеопат, преди да започнете да приемате лекарства или хомеопатични средства.

Споделете тази полезна информация със своите приятели и близки, за да ги запознаете със симптомите и начините за предотвратяване на тези здравословни състояния.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *