Флебодия. Мнения. Колко време се пие? Странични ефекти, цена

Флебодия или Детралекс? Колко време се пие Флебодия? Мнения, странични ефекти, цена на таблетки за хемороиди. Прием и дозировка при бременност. Заместители: Троксевазин, Веносмил, Новарикс

Флебодиа е венотоник и вазопротектор с активна съставка диосмин. Тя принадлежи към класа на ангиопротекторите – лекарства, които възстановяват и заздравяват кръвоносните съдове.

Диосмин има невисока биодостъпност – тя се увеличава с помощта на различни технологични процедури. Също така диосмин се получава от разграждане на друг биофлавоноид – хесперидин, и се приема като полусинтетичен препарат.

На пазара има десетки наименования с диосмин, но малка част от тях са регистрирани като лекарства. Описваме ги в таблицата.

Лекарства с диосмин
 само диосмин комбинации
Флебодия Детралекс
Диокет Аскетон
Дих макс Вено Пауър
Флебавен Венокод
Новарикс
Цикатри плюс

За какво се пие Флебодия

Флебодия е таблетиран по 600 мг диосмин, в безрецептурна продажба. Те се изписват като монотерапия за профилактика на венозна недостатъчност или при първи признаци на варикозна болест, а също така и в състава на комплексни терапии за лечение на патологични съдови състояния.

Препаратът укрепва стените на вените, редуциратяхната разтежимост и минимизира рисковете от повреди вследствие на застой на кръвта.

 • Флебодия за хемороиди. Диосмин се изписва при обостряне на хемороиди, за овладяване на симптомите и стягане на разширените съдове;
 • При разширени вени. Повишава напрежението и пластичността на съдовите стени, отстранява венозния застой и индиректно подобрява кръвния оборот през тях. С помощта на диосмин се преодоляват симптоми като тежест, отичане, болезненост, чувство за умора;
 • Какви други ползи има от лекарството? Подобрява съдовото и подкожното кръвоснабдяване, профилактира купероза. Ползва се при нездрави и неустойчиви капиляри, които се чупят и пропускат. Диосмин увеличава устойчивостта им, проявявайки се като протектор. Подобрява оттока на лимфа в долните крайници.
Колко време се пие Флебодия?
 • При венозна недостатъчност се приема в разстояние на 2 месеца.
 • При утежнени форми на хронифицирала лимфо-венозна недостатъчност (отоци, болка, спазми) лечението не престава 3 до 4 месеца.
 • При трофични изменения и язви курсът се проточва до 6 месеца и повече. Курсът се дублира след 2 – 3 месеца.
 • При хемороиди в стадийна обостряне лечението е 7 дни, при потребност може да се удължи в поддържаща доза за 1 – 2 месеца.

При хронична лимфо-венозна недостатъчност при бременните препаратът се оттегля 15 – 20 дни пред термина.

Ако са пропуснати един или повече приеми лечението постоянства в обичайната дозировка.

Flebodia-03

Диосмин е флавоноид, растителен пигмент, който се екстрахира от растенията от рода Подъбиче

 • Активни съставки. Единственото лечебно вещество в таблетките е диосмин в доза от 600 мг. Вложени са помощни съставки за оформяне на хапчето, сред които пропилен гликол и кохинил червено (евентуални алергени), восък и етанол 95°;
 • Как действа, как намалява разширените вени? Диосмин усилва съдосвиващото действие на адреналин и норадреналин. Чрез тях той реализира венотонизиращ ефект – намалява разтягането, повишава съкращението, намалява застоя на кръв. Намалява слепването на левкоцитите по венозните стени и тяхната миграция, подобрява дифузията на кислород, блокира изработката на св. радикали, простагландини и тромбоксан. Намалява налягането във вените на краката.

Мнения за Флебодия от БГ мама и др

Препаратът получава изключително положителни отзиви във форумите: много съм доволна, най-добре облекчава, прибира вените, не дразни стомаха, оправих се и други подобни мнения са публикувани в теми за варикоза и хемороиди.

Потребителка на БГ-мама споделя, че лекарят й предпочита Флебодия пред комбинирания Детралекс. Друга е получила незабавен ефект, но се безпокои, че е временен.

Демир бозан билки против инсулт

В БГ-мама се коментира и безопасността на приема от бременни – някои се тревожат и търсят информация, а други споделят, че Флебодия им е изписана от лекар. Обичайният срок за това е 20 дни.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Флебодия и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари.

Как се ползва лекарството? Прием

Флебодия е универсално средство при заболявания на венозните съдове както в ранните стадии, така и при усложнения на болестта за овладяване на основните симптоми. Препаратът е потвърдил своята ефективност в профилактиката на съдови заболявания.

Flebodia-02

Ето как изглеждат таблетките

Една таблета включва 600 мг очистен диосмин, което е прието за оптимална 24-часова доза. Флеботонизиращият ефект е дозозависим – интензивността на биологичното въздействие върху съдовете зависи от това колко често и дълго се приема препарата. Ефектите се постигат при редовен прием.

Препоръчвана дозировка

Таблетките се пият пред храна, съгласно инструкциите. Кратността на приема зависи от конкретната диагноза и тежестта на протичането на заболяването.

 • При варикозно разширение и венозна недостатъчност – 1 таблета от 600 мг на ден, приема се сутринта преди закуска;
 • При лимфовенозна недостатъчност – 1 брой от 600 мг на курсове;
 • При остри симптоми на хемороиди – 2 или 3 таблетки от 600 мг (1200 – 1800 мг) преди или след приключване на храненето в първите 7 дни, впоследствие се продължава по 1 таблета за деня.

Погледнете и ТУК:

За лечение на хемороиди ми помогна чай от билки и витамини

Съвети за безопасен прием

Веществото има свойство да се отлага в тъканите и съдовете. Лекар разчита индивидуално колко дълго да се приема Флебодия, при каква дневна доза, самостоятелно или в комбинация с допълнителни медикаменти.

Противопоказания

Препаратът има благоприятни фармакологични свойства, но въпреки това неговата употреба се съпътства с няколко строги ограничения. Флебодия не се изписва в първите месеци след зачеване, на деца и в периода на лактация (има риск да попадне в кърмата). Възможно е възникване на индивидуална нетърпимост към компонентите в състава.

Странични ефекти от Флебодия

По време на приемането на диосмин са възниквали следните съпътстващи реакции:

 1. Диспептично разстройство под формата на киселини, гадене, коремни болки;
 2. Главоболие (рядко).

При възникване на диспептични разстройства се препоръчва приемането на Флебодия не преди, а заедно с храната.

Флебодия при бременност

Флебодия е интересна за бременните поради физиологично зависими от състоянието варикоза и хемороиди. Правилно е при първи признаци дамите да се обръщат към лекар за изписване на безопасни медикаменти.

Flebodia-05

Под името Флебодия се прави и крем за крака, но не се продава в България

Флебодия не подхожда за първите месеци и се отменя 3 седмици преди очакваното раждане. В останалото време той се признава за безопасен медикамент. Клиничните изпитания не са показали негативно влияние върху плода. Все пак се изписва само по строги показания – главно срещу фетоплацентарна недостатъчност и против застойни явления.

За получаване на максимален ефект при бременната е необходимо да се съвмести приемът на препарата с умерени физически натоварвания, правилно балансирана храна и специална гимнастика за състоянието.

Флебодия и аспирин. Защо и как?

Комбинирането на Флебодия с антикоагуланти способства за ускоряване на венозния кръвоток, по-силно изпълване на дълбоките вени и намаляване на изразеността на симптомите на посттромбофлебитен синдром. По тази причина комбинирането на препарата с Аспирин Протект, Кардио или друг антикоагулант се преценява от лекуващия специалист.

Може ли с алкохол?

Клинично значими ефекти на взаимодействие между диосмин и алкохол не са описани. Все пак при лечение на венозни проблеми алкохолът се ограничава, защото негативно влияе на вените и може да намали ефективността на приеманите лекарства, включително диосмин.

Цена на таблетки и откъде да купим?

 • Флебодия 600 мг. таблетки (капсули). Това е единствената дозировка на препарата, като тя се продава само в кутии по 30 броя. Цената на продукта леко варира в различните аптечни вериги. Максималната стойност е 26.73 лв;
 • В Софармаси кутията се предлага на цена от 24.79 лв;
 • В Медея цената е 24.89 лв;
 • При Марешки, Гален, Ремедиум и други вериги с текущи промоции цената е с 20% отстъпка – средно 20 лв – 21 лв.

Заместители, плюсове и минуси

Аналози на Флебодия са лекарствените препарати с диосмин. Най-пълно съответстват безрецептурните лекарства със съдържание от 600 мг в таблетка, какъвто е само препаратът Диокет (27.25 лв). По-силни аналози са Флебавен и Дих макс, които подават по 1000 мг в таблетка.

Заместители на Флебодия са комбинираните препарати с диосмин и хесперидин, както и с други фракции от биофлавоноиди. Някои от препаратите включват смес от флавоноиди с участието на диосмин и хесперидин.

Повечето от тези наименования са регистрирани като хранителни добавки, а не безрецептурни лекарства, както е Флебодия. Лекарствата подлежат на по-строг контрол.

Безрецептурни комбинирани препарати са Аскетон, Вено Пауър, Венокод, Новарикс, Цикатри+.

Флебодия или Детралекс?

В състава на Детралекс е вложен по-малко диосмин – 450 мг диосмин, което се компенсира с още един флавоноид – 150 мг хесперидин. Така медикаментът става комплексно средство, което действа на варикоза и хемороиди от различни страни.

Венотонизиращото действие на диосмин е в пряка зависимост от използваната доза. Затова оптимален ефект при Детралекс се постига по различна схема – при венозна недостатъчност се вземат по 2 таблетки, а при хемороиди – по 6 таблетки. Така Флебодия изглежда по-удобна за използване поради по-високата концентрация на активното вещество.

По цена препаратите са от едно ниво (Декралекс е до 22.18 лв), но поради нуждата от повече таблетки на ден той отстъпва по изгодност.

Още по темата ТУК: Как се пие Детралекс при хемороиди, вкл. и кървящи? На свещички. Действие на Антифлегмин;

Флебодия или Флевия?
Flebodia-01

Добавки с диосмин

Флевия е хранителна добавка с диосмин и хесперидин, извлечени от портокалова кора. От нея се очаква профилактично действие и редуциране на неприятни симптоми като оток и болезненост в краката.

По количество диосмин отстъпва на Флебодия и е равностойна на Детралекс – включва 450 мг. За разлика от Флебодия има добавен и хесперидин, но по-малко отколкото в Детралекс – 50 мг. Кутия с 30 таблетки струва до 17 лв.

Листовка на Флебодия

В инструкцията от производителя се четат някои ценни предупреждения. Оттам научаваме, че Флебодия трябва да подейства до 15 дни или да се смени. При хемороиди този срок е още по-кратък – няколко дни.

В листовката са предоставени препоръки за предпазни мерки по време на терапия с Флебодия, които касаят излагане на слънце, придвижване пеша, анални заболявания.

 

Диокет

Диокет е единственият точен аналог на Флебодия. Съвпадението е пълно и като дозировка, назначение, опаковка.

В таблетките има по 600 мг диосмин. Те се приемат по 1 брой при венозни проблеми и по 2 – 3 броя при обостряне на хемороиди.

Цената на Диокет е близка до тази на Флебодия – достига до 27.25 лв, във вериги като Гален спада до 22 лв.

Диосмин

Няколко компании изработват добавки с точното име на съставката – Др. Волке, Суонсън, Ол Нутришън. Epsilon. Те подават по 600 – 650 мг биофлавоноид, обикновено в комбинации. Продуктът на Диосмин Ол включва например залист и вит. С, на Др. Волке – конски кестен. Всички те са с профилактични функции спрямо кръвоносната мрежа.

Троксевазин

Троксевазин е препарат на капсули и за мазане с активна съставка троксерутин. Назначението ме у идентично като това на Флебодия – раздути вени, хемороидни образувания, за подсилване на капилярите и подобряване на лимфния отток.

diosmin-04

Перорални препарати с троксерутин за кр. система

При избора се отчита степента на нарушение и стадия на заболяването.

 • Троксевазин е целесъобразен при постфлебитни нарушения, варикоза, трофични язви, начални хемороиди без изпадане. Обладава противовъзпалителна активност. Цели се в причината на заболяванията – чупливост на кр. стени и възпаляване на тъкани.
 • При лимфовенозна недостатъчност с изразени отоци Флебодия подсилва и тонизира вените, увеличава микроциркулацията и лимфния отток, значително намалява отичането. При варикоза препаратите са аналози – с различни действащи компоненти, но подобен механизъм.

Отличителна особеност на Троксевазин е наличието на локална форма – гел, с която оказва допълнително въздействие върху разширените участъци от вените и доставя по-мащабен и силен лечебен ефект.

Новарикс

Novarix е съчетание от диосмин и др. флавоноиди с колаген и еластин. Колагенът заздравява стената на съдовете и поддържа обема им. Еластинът също е градивен елемент, осигурява съкращението. Затова Новарикс е добавка за профилактика и поддържане на здрави тонизирани съдове. Той им добавя естествени за тях вещества, които им липсват.

Още информация и източници на английски: Колко време се пие Флебодия и кога започва да действа? * Мнения за Флебодия, странични ефекти и противопоказания; * Действие и приложение на Диосмин (Флебодия).

Веносмил

Той подава хидросмин – флавоноид, получен по синтетичен път. По строеж прилича на диосмин, но има по-добра разтворимост. Намалява капилярнана проницаемост и чупливост.

Пряко сравнение с диосмин не е публикувано, вероятно защото хидросмин не е изучен докрай и неговият механизъм на въздействие все още се установява.

 • Дитракс е германска добавка със стандартното съчетаване на 95% диосмин и 5% хеспередин. Кутия с 90 таблетки се предлага с цена до 37.50 лв;
 • Ентан е съчетание от проантоцианидин и гинко билоба с общ благотворен ефект върху кръвоносната система. Не се ограничава само с вените, действа на всички съдове. Повлиява мозъчното кръвообращение, очите и вестибуларния апарат. Кутия с 30 капсули струва до 20.60 лв;
 • Доксиум – капсулите с калциев добезилат са помощно и симптоматично средство при оток, застойни явления, нарушена сетивност и др. белези на недостатъчност на кръвното протичане през вените. Помага при повърхностни запушвания и нарушения на микроциркулацията. Кутия с 30 бр. струва 15.60 лв;
 • Рувенор гел и Форте – капсулите включват извлеци от залист и кестен. Чрез есцин и сапонини те отрегулират функционирането на съдовете, подпомагат естественото им движение (въздействат и на рецепторите в съдовите стени). Гелът е само за крака с лавандула и мента – облекчава подуване. Форте на капсули включва в плюс диосмин и рутин. Прилага се за кратки периоди до 6 седмици. Кутия с 50 капсули Форте струва 27.20 лв;
 • Рутаскорбин е добавка с рутозид и вит. С за всички съдове. Комбинацията повлиява тяхната пропускливост, пластичност и способност да поддържат формата си. Кутия с 60 таблетки струва 7.60 лв;
 • Масту на супозитории и унгвент е само за хемороиди. Неговата цел е да успокои симптоматиката, главно мокренето на тъканите и да съдейства за заздравяващи процеси. Свещичките се слагат ограничено до 30 дни. Кутия 10 бройки е 15.30 лв.

Вижте и ТОВА:

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Флебодия. Мнения. Колко време се пие? Странични ефекти, цена

 1. Да знаете, че Флебодия помага и при варикова в малкия таз. Изписа ми го гинеколог за 2 месеца и болките преминаха.

 2. Здравейте, радвам се, че се излекувах от разширени вени.Лекар-съдов хирург като ми видя левия крак ахна, как не съм получила тромб.От коляното до стъпалото кракът ми беше зачервен с изпъкнали вени, с болки и подут.Изписа ми Флебодия 600 мг.по 1 табл. на ден за 3 месеца, Ендотелон 150 мг.2 пъти по една таблетка преди храна за 1 месец. Отока мина, зачервяването се скри ,вените останаха бледи и малки.Благодаря докторе!

 3. Не е лошо лекарството, ама има голям минус и това е цената. Като се пие повечко време и натежава.

 4. След година на Флебодия да кажа, че започва да помага след 1 – 2 седмици от започването, но никога не постига пълно излекуване от варикоза.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *