Антифлегмин при хемороиди, гъбички, псориазис и още 10+ болести. Цена

♠ Какво е Антифлегмин ♠ Как се използва ♠ За външни хемороиди ♠ Става ли за вътрешни ♠ При разширени вени ♠ При анална фисура ♠ При псориазис и екземи ♠ При гъбички, и по ноктите ♠ При болки в кръста и гърба, при дискова херния ♠ При възпаления на стави и мускули ♠ Други приложения на Антифлегмин

Още в текста: ♠ Откъде се купува ♠ Видове, цена ♠ Мнения и отзиви на специалисти и потребители ♠ Противопоказания, опасности ♠ Предозиране на Антифлегмин ♠ Заместители и аналози – „човешки“ и ветеринарни

Антифлегмин е антисептичен мехлем за животни. В последните няколко години цената му бързо се утроява до настоящите 9 лв. Една от предполагаемите причини е, че ветеринарното лекарство намира неочаквано широк пазар – хора го търсят и купуват, за да лекуват с него хемороиди, фисури, гъбички и дори болезнени стави.

Откъде идва този интерес към препарат, създаден за животни? И какви са неговите плюсове и рискове? Разказваме!

Какво е Антифлегмин?

Антифлегмин е мехлем, който съчетава карболова киселина и камфор с цел лечение на външни възпалителни, гнойни и некротични процеси при домашни животни като кози, коне, крави, овце, кучета.

С този мехлем мажат възпалени вимета, обработват отоци, възникващи след раждане, третират гнойни образувания като абсцеси и циреи. Антифлегмин е показан  при сериозни рани, в които тъканите некротизират, а околните зони – отичат.Антифлегмин лекарство против болка, при рани, мастит и др.

Да видим какви са съставките в крема Антифлегмин и доколко са приложими при хора.

Първо, карболова киселина (химично название: фенол). Това е първият антисептик в хирургията. Той е от онези вещества, които са лечебни или отровни – зависи от дозата.

Кристалите на C6H5OH при контракт с кожа причиняват изгаряне. С фенола започва ерата на антисептиците. Фенол унищожава микроби, паразити и инсекти. Той дехидратира и променя молекулната структура на белтъците в бактериалните клетки. 2-5 % разтвор на фенола убива почти все вегетативни форми на бактерии за 5 – 10 минути.

При нанасяне върху кожа и лигавици фенолът действа изгарящо. Разтвор от 1-3 % раздразва рани и лигавици, а след това предизвиква анестезия. Изгарящото и обезболяващо действие на фенола е резултат от проникването му в клетките, където причинява дехидратацията им и коагулация на белтъците.

Второ, камфор. Този естествен извлек или неговият синтетичен аналог има традиционна употреба в мехлеми, масла и спирт. С него се лекуват възпаления на стави, кожа, мускулатура, съединителна тъкан. Ускорява усвояването на инфилтратите, поради което се правят компреси и превръзки с камфор.

“Демир

Ето защо Антифлегмин е категоричен антисептик, лекарство със силно противовъзпалително действие. Той е приложим върху гнойни рани, където убива патогенната флора и спира гнилостните процеси.

А как работи при човешките болести?

Как се използва Антифлегмин

(Рецепти)

Едва ли ще се узнае кога и как е открит Антифлегмин за хората и кой е бил първият човек, който се е намазал с животинския крем. Предполагаме, че той е бил животновъд, който дълго време е наблюдавал как лекарството работи върху животните. И е решил да приложи на себе си.

Днес лекарството се ползва с широка популярност. Хората си го набавят от ветеринарните аптеки, лекуват се и споделят  резултати. Статията ни е написана изцяло на база „нерегламентирани“ опити, за които търсим обяснение в действието на двете съставки на мехлема.

И така, опитът казва, че Антифлегмин работи при:

 • хемороиди и разширени вени;
 • анални фисури;
 • гъбички по ноктите и на други места;
 • болки в гърба, кръста и ставите;
 • кожни патологии като псориазис и екзема.

Като ефикасен крем за външни хемороиди

Хемороидите са варикозни разширени вени около ануса. Вените се издават извън лигавиците на правото черво и ануса или извън околната кожа. Те образуват възли, които болят и кървят при изхождане или само от седене. Болният усеща парене и сърбеж на засегнатото място.

По разположение хемороидите са външни и вътрешни. В първия случай се образуват върху кожата около ануса и са видими при визуален преглед. Във втория случай поразяват вените в самия край на правото черво. Тогава възлите не се виждат, освен в най-запуснатите случаи.

Лечението на хемороиди е комплексно, включващо диета, движение и лекарства. Най-популярни са кремовете и мехлемите, каквито фармацията е създала с десетки. Този тип препарати оказват местно действие точно в зоната на възпаление, с което достигат максимален ефект.

По същия начин се употребява и Антифлегмин. С него хемороидите се мажат по 2-3 пъти на денон. Фенолът оказва склерозиращо действие, а принципно склеротерапията ликвидира разширените съдове. Те се свиват и се тонизират. Засилва се протока на лимфа и се излекува възпаляването.

Антифлегмин лекарство против болка, при рани, мастит и др.

Стадии в развитието на хемороидите

Ползването на склерозиращи агенти е класическа практика при венозна недостатъчност, варикозни язви и хемороиди.

Що се отнася до хемороидите, проктолозите приемат, че такова лечение е подходящо за началните стадии, когато водещ симптом е кървенето.

По медицински данни склеротерапията води до излекуване на 80-85% от болните в 1-2 стадий. Кръвоизливът се прекратява при 77-82% от болните още след първите няколко апликации.

Класическата склеротерапия се провежда чрез въвеждане на фенолни съединения в малка концентрация вътре в хемороидалните възли. Най-често се прилага 5% разтвор на фенол или смес на карболова киселина. Много автори съобщават за прекрасни резултати.

Мазането с Антифлегмин представлява вид склеротерапия, въпреки че фенолът не се инжектира, а прониква през съдовите стени. Съдържанието му в животинския крем е 2.5 г на общо количество от 50 г или точно препоръчваните 5%.

А къде е рискът? В литературата се срещат разработки, които свидетелстват за високия риск от поява на усложнения при използването на маслени разтвори на фенол. При 12% от пациентите се образува олеогранулом – доброкачествено възпалително образувание. При 4% се развива некроза на хемороидалния възел.

Това обяснява защо въпреки категоричната си ефикасност, фенолът се ползва за животни, но не се влага в лекарства за хора.

И все пак много пациенти са доволни и дават положителни отзиви от прилагане на Антифлегмин за външни хемороиди. Причината е, че образуванието се свива, болката отшумява и се предоставя трайно облекчение.

ТУК са описани начини за намазване на хемороиди с Антифлегмин. 

Става ли за вътрешни хемороиди?

Лекарството работи по еднакъв начин върху разширения съд, независимо от неговото разположение. Проблемът при вътрешните хемороиди е обработването, защото мястото е трудно достъпно.

Най-разумно е да се ползва тампон – от памук или от загладено парченце тампон. Тампонът ще заведе лекарството до хемороидите и ще го притисне към тях, за да не се загуби от въведеното количество.

ТУК: Всички подходи в лечението на хемороиди.

Хемороиди: 20 начина за лечение с лекарства, крем, свещички

При разширени вени

Антифлегмин се употребява за разширени вени, като действието му е идентично с описаното при хемороидите. Самите образувания са еднакви – разширяване на кръвоносния съд, само мястото на възникване е различно.

И при хемороиди, и при варикоза допълнително облекчение предоставя камфорът в състава на мехлема. Той оказва антисептично и противовъзпалително действие и също води до намаляване на венозното разширение и до купиране на болевия синдром.

В резултат от обработката с крема съдовите стени се тонизират и стягат, придобиват по-добър тонус, а възпаляванията отшумяват. Облекчението е видимо, свидетелстват пациенти.

При анална фисура

Напукванията около ануса са уж дребни увреждания на кожата, но всъщност имат сериозни последствия. Проблем се поражда от локацията. Пукнатата кожа се разтяга по време на изхождане и това не позволява на раничката да заздравее. Много специалисти са категорични, че фисурите се лекуват само оперативно. Но други залагат на консервативните методи, ако те бъдат започнати съвсем в началото.

Мехлемът Антифлегмин омекотява мястото и го прави по-еластично. Осигурява постоянна дезинфекция на отворената рана и не позволява да се привлече бактериално инфектиране. Особено ценно е неговото противовъзпалително действие. Да не пренебрегваме и обезболяването, което идва много навреме в момента, когато трябва да се отиде до тоалетната.

Камфорът е много ценна съставка при тази патология. Той лекува пукнатините, намалява паренето и усещането за сърбеж в аноректалната област.

При псориазис и екземи

Тези патологии са сложни и лечението им е комплексно. Включват се витамини, противоалергични препарати, имунни модулатори и т.н.

Необходими са и външни средства, които да се справят с възпалението, сърбежа, паренето и всички дискомфортни прояви. Класическа рецепта затова е фенол в разтвор до 5% на превръзка. Той намалява повърхностното дразнение, поддържа мястото чисто и обезболява.

Това обяснява защо някои пациенти вземат Антифлегмин за лечение на кожни патологии. Има известна разлика обаче при нанасянето. Докато при хемороиди и вени мехлемът се маже директно, то върху псориазис и екземи не е подходящо директно поставяне.

Вземете течен парафин и направете смес от Антифлегмин и омекотяващото средство. Така ще направите още по-лек крем, който няма да дразни повърхността на кожата, която така и така е разранена.

Достатъчно е домашната смес да се нанася през 12 ч.

Всички качествени възможности за терапия на псориазис описваме ТУК:

Крем за лечение на псориазис, мехлем: официални и домашни рецепти

При гъбички и гъбички по ноктите

Разтвори 1-2% на фенол унищожават плесенни гъбички, разтвори 1:500 спират развитието на всякакви гъбички, разтвори 1-2% намаляват способността на дрождевите клетки да функционират. По-силни разтвори от 4-5% напълно унищожават гъбички от всякакви видове.

Антифлегмин, който съдържа 5 % фенол безжалостно ликвидира патогени по кожата и ноктите.

Още едно добро приложение на мехлема – срещу дерматомикоза или т. нар. трихофития, гъбично поражение на кожата и скалпа. При това заболяване официално се назначава обработване с фенолови мехлеми 5 – 10 %, през ден в продължение на 6 – 8 дни.

Много разтвори и мехлеми срещу гъбички по ноктите включват фенол. Следователно мазането с Антифлегмин в този случай е обосновано и не поражда рискове. Концентрацията е точната и показанията напълно се покриват.

При болки в кръста и гърба, при дискова херния

Антифлегмин има обезболяваща функция. При мазане, мястото се затопля, отпуска се и болката отшумява. За това разказват пробвали мазилото пациенти.

Ветеринарното лекарство се прилага при болезненост в двигателния апарат – говорим за травми, болни стави, увреждания в хрущялни тъкани, сухожилия, мускулатура.

Тук много помага и камфорът, който отпуска и облекчава.

Кремът се маже през 12 часа. За препоръчване е, когато предстои почивка или нощен сън. Намазва се дебело, а върху мястото се поставя марля. Тя изолира лекарството и го съхранява върху болното място.

При възпаления на стави и мускули

Камфорът външно във вид на мехлеми, масла и спирт традиционно се прилага при бурсити, тендовагинити, възпаления на ставите, кожа и мускулатура.

Полезни са компреси с Антифлегмин. Те ускоряват вмукването на инфилтратите при възпалителни процеси и ускоряват успокояването на мястото.

Други приложения на Антифлегмин

Ще изброим още няколко употреби, които напълно се вписват в официалните показания за прилагане на лекарството:

 • гнойни процеси по кожата – абсцеси, циреи, флегмони и др;
 • раневи повърхности, в които е привлечена бактериална инфекция;
 • Замърсени, гноящи рани.

Антифлегмин при мастит

Антифлегмин, както и близкото до него по състав кремче Рефригеранс се дават за мастит при млекодайни животни.

Антифлегмин лекарство против болка, при рани, мастит и др.

Решението при мастит е идентично – и при млекодайните, и при човека

Хуманни лекари нерядко ги изписват на кърмачки, които са получили запушване на каналите. Мястото се затопля в гореща баня, гърдата се изцежда напълно и се маже с обезболяващия крем.

Лекарството се намазва на тънък слой. Единствено трябва да се почиства много добре преди да се пристъпи към кърмене.

Майки споделят във форумите, че използването на двете лекарства не се отразява върху качеството на кърмата.

Откъде се купува. Видове, цена

Антифлегмин се продава във ветеринарните аптеки. Към момента цената му е 8.99 лв. В описанията може да срещнете различни означения – унгвент, маз, оintment, крем. Както и да се напише, произвежда се само един вид. Производител Ветпром.

Мнения и отзиви на специалисти и потребители

В нашите форуми лекарството често се споменава – препоръчват го, споделят резултати или пък притеснения, че им е изписано ветеринарно лекарство.

Да, действително някои потребители свидетелстват, че Антифлегмин им е изписан от хуманен лекар.

Добрите отзиви са почти на 100%. Хората твърдят, че болката минава бързо, възпаленията се овладяват, хемороидите спират да кървят.

Потребители коментират, че Антифлегмин е създаден за животни и затова за хора той е по-силен и ефективен. Това не е вярно. В мехлема двете съставки са в точния лечебен процент, който е необходим, независимо от това кой ще го използва – 5% за фенол и 5% за камфор.

Вижте още мнения за лекарството ТУК!

Противопоказания, опасности

Хиперчувствителност, разпространено поражение на кожата и лигавиците, детска възраст, бременност – това са противопоказанията, които се описват в интернет. Т.к. е лекарство за животни, в листовката не са описани вреди и опасности спрямо хора.

 • Странични действия на карболовата киселина: парене, сърбене, раздразване на кожата на мястото на апликацията, алергични реакции.
 • Предозиране: при попадане на големи количества фенол върху кожата, може да се очаква парене, зачервяване и анестезия на поразения участък.
 • Лечение при предозиране: кожата се обработва с тампон с растително масло и се провежда симптоматична терапия.
 • При поглъщане, смъртоносната доза фенол е 2 г. Той предизвиква изгаряне на лигавиците, болка в устата, по хранопровода и в стомаха, повръщане на кафяви маси. Забелязва се побледняване, виене на свят, понижаване на телесната температура, загуба на съзнание, кома, гърчове, потъмняване на урината, остра бъбр. недостатъчност.

В такива случаи се предприема промиване на стомаха с растително масло, с 10% разтвор на глицерин с активен въглен, магнезиев оксид и калциев глюконат. Назначават се активен въглен, форсирана диуреза, въвеждане на витамини В1 и В6, лечение на токсичния шок.

Заместители и аналози

 • Рефригеранс – ветеринарен крем, който също като Антифлегмин широко се употребява от хора. Производителят е един и същ. Съставът на двата крема е близък. Разликата е, че Антифлегмин убива и гъбички, докато Рефригеранс няма такава употреба. За възпаления и болка, мастит, възстановяване на тъкани – двата крема са взаимозаменяеми.

Подробно за Рефригеранс разказваме ТУК:

Ветеринарното лекарство Рефригеранс за лечение на хора: заболявания и рецепти

 • Имаверол – ветеринарен препарат, специално предназначен за премахване на гъбични инфекции. Ефикасен и при хора, когато гъбичките са се заселили по ноктите или между пръстите. Трябва да се разрежда, за да се предотврати изгаряне на кожата. Засегнатите участъци се обработват с тампон;
 • Долопрокт – „човешко“ лекарство при хемороиди. Представляв глюкокортикоид, лекува ефективно възпаление, както и неприятните симптоми на парене, сърбене и болка. Не премахва причините за хемороидите, а само неприятните усещания, свързани с тях;
 • Флебодия, Детралекс, Диокет, Диосмин, Венокод и др. – а това са таблетирани алтернативи при разширени вени. Водят се венотоници – тонизират венозните стени;
 • Кревил, Каливита, Веносмил – билкови гелове и таблетки срещу застой на кръвта, полезни при варикоза;
 • Хепароид, Троксесерутин – а това са кремообразни препарати, които подобряват кръвния поток при възпаления, контузии, кръвоизливи. Лекуват подуване, болка, хематоми, предпазват от образуване на тромби;
 • Тривитаминол – накрая споменаваме и това лекарство, не защото помага при варикоза, мастит или хемороиди, а защото е най-известният ветеринарен продукт, употребяван от хора. Представлява смес от витамини за прекрасен животински косъм, а жените си правят маски за оздравяване на косата.

За т.нар. конско чудо ще видите повече във видеото:

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Антифлегмин при хемороиди, гъбички, псориазис и още 10+ болести. Цена

 1. Ванка зависи какъв псориазис е и къде се намира, аз бих отишал на лекар, обаче ползвам Флегимина за хемороиди и спаднаха от 4 дена, пробвай с малко мазане 1-2 на ден, не голямо количество. Колкото за хеморидите едиствения начин да се премахнат постоянто е да се спрат кафета, цигари, храни високи на захар и да се консумира 8-10 чаши вода на ден с 1 час спорт.

 2. Някой ползвал ли е антифлегмин срещу псориазис и как по-точно трябва да се постъпи с антифлегмина има ли излекувани хора с антифлегмин. Моля ви коментирайте

 3. Просто ви се чудя на акъла как може да се мажете с мехлеми за овце! Свършиха ли лекарствата за хора…. ??!! То пък за 2 лева по-евтино на всичко сте готови!

  • Лекарствата за хора хронифицират гъбичните проблеми това им е целта да сме клиенти на аптеките и лекарите непрекъснато

 4. Не сте права, госпожо. Много е добро това лекарство. Не знам защо не правят такова за хора, но животинското действа. Аз съм си лекувала болка в рамото, доволна съм.

 5. Аз съм се мазала за мастит, за няколко пъти напълно омекна гърдата и се отпуши. Но то лекарството си е пак за мастит, ама при крави. Само спрях да кърмя за момента, цедих се и давах с шише.

 6. Животинско е, защото не са направени всички милион изследвания, които се искат за лекарствата за хора. А ако се направят изследванията, вместо 5 лева, ще стане 15, тва е!

 7. А дали ще помогне за болка в колена? Сега октомври, пак ще ме почнат, есента едва ходя.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *