Коварният рак и наследственост

Доста често са прави връзка между рак и наследственост. Наследствен ли е ракът?

Изследвания показват, че настъпването на менопаузата се определя 87% от гените, които конкретната жена носи. По-големият брой дами навлизат в перименопауза в периода между 39 и 51 години.

Цикълът на жената по правило започва да намалява и спира именно около възрастта, когато това се е случило и на нейната майка. Съществуват обаче и редица други фактори, сред които начин на живот и тютюнопушене, които могат да станат причина за менопауза по-рано от посочената възраст.

Всяка една жена трябва да полага особени грижи за здравето си, тъй като е много вероятно голяма част от заболяванията на майка ѝ, в това число рак и остеопороза, да се проявят в даден момент и при нея самата

Рискът от рак на гърдата също съществува, ако майката е поразена от това коварно заболяване. Именно поради тази причина мамологът винаги задава по време на преглед обичайния въпрос, свързан с други случаи на рак на гърдата в семейството, конкретизирайки именно майката.

Това е важна и уточняваща информация за него, тъй като 5–10 на сто от всички случаи на рак на гърдата са именно наследствени. Когато майката вече се е сблъскала с това заболяване, вероятността същото да сполети и дъщерята става по-голяма. Гените BRCA1 и BRCA2, наричани дефектни, могат да увеличат риска от заболяването с до 60%. Не винаги обаче жени, чиито майки заболяват от рак, впоследствие също се разболяват. Случва се също така и в много от случаите жените да нямат роднина от първа степен, боледувал от заболяването.

рак и наследственостАко майката развие остеопороза или гонартроза, или някакви други костни проблеми, е нужно дъщерята също да обърне специално внимание на състоянието на своята костна система.

Това се налага, тъй като костната структура се повлиява много силно от наследствеността.

Нужно е да се консумират храни, богати на калий, калций и магнезий, а така също да се ограничи или напълно преустанови употребата на тютюневи и алкохолни изделия.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.