Видове подсладители за диабетици и вредите и ползите за организма от тях

Малцина от нас не се съблазняват от мисълта за нещо сладко, но замисляли ли сте се върху въпроса колко много видове подсладители има и ли такива, които са полезни за организма.

Това ще опитаме да ви разкрием в тази статия.

Бялата рафинирана захар – положението при нея е съвсем ясно и дискутирано стотици пъти- редовната или прекомерна употреба е равностойна на самоубийство чрез отрова.

Аспартам – открит съвсем случайно в лабораторни условия, аспартамът е предпочитана суровина за производство на множество видове напитки или храни, които са и нискокалорични. Той е смятан за причинител на заболявания от рода на слепота, диабет, рак и други в индустрията се отбелязва по етикетите като символа Е951.

Фруктоза – фруктозата, както на всички ни е известно е монозахарид извличан от плодове или пчелен мед. Тя е невероятен извор на енергия за човешкото тяло. Умерените количества фруктоза, която поемаме с плодовете ежедневно, не е проблем за организма ни, но когато това количество започне да минава над 10 % от общия прием на калории за деня, черния дроб, къде се преработва фруктозата, няма да се справи и това ще доведе до диабет, проблеми със сърдечно-съдовата система.

Ксилитол, сорбитол – това са видове естествени подсладители, извлечени от захарната тръстика вследствие на нейната ферментация. Те имат минимално количество калории, но за сметка на това са минали през множество химически обработки и се смятат за несъдържащи захар.

До тук, всичко което казахме, беше за подсладителите, които според нас трябва да избягвате. А сега нека ви подскажем и с какво можете да ги замените в менюто си и кои подсладители се считат за по полезни.

Стевията – вид сладка билка, силно наподобяваща вкуса на захар, но много по- сладка от нея. В съдържанието и не влизат въглехидрати и калории. Няма пагубното влияние върху зъбите, както захарта. Помага за стабилизиране нивото на кръвната захар и за заздравяването на костите.

Кокосовата захар – произвежда се от нектара на кокосови палми , но не от техните плодове, а от цветовете им. При добиването и не се прилага химическа обработка. Благодарение на ниския си гликемичен индекс, тя е полезна за контролиране на теглото и за ежедневна употреба при хора болни от диабет. Освен като подсладител за горещи напитки, може да се използва и при готвене, като пълен заместител на бялата захар.

Видове подсладители и вредите и ползите за организма от тях
Видове подсладители и вредите и ползите за организма от тях

Меласа – остатъчен продукт, получен при извличането на захарта, от захарната тръстика. Качеството и се влияе предимно от възрастта на суровината от която е била добита и начина по който е направено. С леко горчивия си вкус, тя е добър доставчик на множество витамини и минерали, както и калций и магнезий за организма.

Кафявата нерафинирана тръстикова захар – добива се по съвсем различен начин от бялата тръстикова захар, без употребата на химикали. Сравнително по- лепкава и с леко карамелен привкус, тя е богата на минерали като калций, калий, магнезий, желязо и много други, което спомага за по- лесното и усвояване от организма.

Оценка на читателите
[Гласували: 2 Средно: 3.5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.