Амоксиклав 1000, 375 или 875? Кое и как се дава на деца? Мнения

Таблетки амоксиклав 1000, 875 или 375 mg? Суспензия, сироп. Действие като антибиотик, показания. Инструкция: Прием по листовка, дозировка. При гнойна ангина. Цистит. Пневмония. При синузит.

Още в текста: В стоматологията. При пъпки и акне. Простатит. При хламидиоза. При фарингит. Може ли с алкохол? Мнения, отзиви и коментари. Аналог: Аугментин. Амоксицилин. Сумамед. При бременност. За деца. Цена. Странични ефекти.

Амоксиклав е мощно средство за справяне с инфекциите, без значение от тяхното проявление и вид. В него се съдържат две активни вещества – амоксицилин и клавуланова киселина, които в комбинация действат срещу всякакъв вид възпаления и инфекции.

Важно е да се отбележи, че Амоксиклав е антибиотик и не бива да се прилага без предварителна консултация с лекар. Той лекува инфекции, причинени от бактерии, но не и от вируси.

Лекарственият продукт може да се използва при лечението както на деца, така и на възрастни и е незаменим в борбата най-вече с инфекции на отделителната система и на дихателните пътища. Освен това медикаментът помага и при инфектирани синуси, както и при инфекции в устната кухина и зъбите, а също и на костната система и ставите.

Какво точно представлява Амоксиклав, как действа, каква е схемата му на прием, кои са лекарствените му аналози – от zdrave.org събрахме отговорите на всички въпроси, които ви вълнуват, в тази тема.

Таблетки амоксиклав 1000, 875 или 375 mg?

Амоксиклав се предлага на таблетки от по 100, 875 и 375 мг. Действието им е едно и също, а разликата между тях е единствено в начина им на прием. Таблетките от 1000 мг обикновено се приемат веднъж на ден, докато по-малките се пият по два или три пъти на ден, в зависимост от преценката на лекаря.

Медикът е този, който ще прецени кой начин на прием и съответно кой грамаж таблетки са най-подходящи за вас в зависимост от възрастта, теглото и симптомите ви.

В следващите точки ще разгледаме в подробности какъв е препоръчителният прием на Амоксиклав за възрастни и деца и в зависимост от килограмите на пациента.

Суспензия, сироп

Амоксиклав се предлага и на суспензия, под формата на прах, за приготвяне на сироп от медикамента, който се използва най-често за лечение на деца.

Приготвянето на суспензията е изключително лесно – просто се добавя 100 мл вода и се разклаща, докато сиропът не стане хомогенен. Дозата на прием се определя от лекаря, в зависимост от килограмите (не от възрастта!) на детето.

“Фигурин

Преди всяка употреба, полученият от суспензията сироп Амоксиклав трябва да се разклаща добре.

Действие като антибиотик, показания

Както споменахме в началото, Амоксиклав е антибиотик, който се използва за лечение на инфекции и възпаления. Действието му се дължи на комбинацията от две активни вещества, които доказано унищожават бактериите, които всъщност са причинители на инфекциозните заболявания.

Медикаментът се пие само след предписание от експерт, а ако страдате от бъбречни проблеми или боледувате от жлезиста треска, трябва задължително да уведомите доктора за това, тъй като може да се наложи да ви бъде изписано по-специално лечение с различна от обичайната доза Амоксиклав.

Ако страдате от алергии към определени вещества, имате или сте имали възпаление на дебелото черво и сте получавали припадъци, също трябва да сте внимателни с приема на лекарството.

Също така е важно да предупреди медиците, че пиете Амоксиклав, ако сте подложени на изследвания на кръвта или урината си, тъй като антибиотикът влияе на резултатите.

Инструкция: Прием по листовка, дозировка

Амоксиклав се приема след предписание на лекар, който ще прецени най-подходящия за вас начин на лечение – таблетки или суспензия, както и честотата на приема на антибиотика. Това се определя най-вече от теглото на пациента, на първо място, и вида на бактерията, причинила инфекцията.

Суспензията се предпочита при лечение на деца като за малките пациенти от три месеца до 40 килограма се препоръчва да приемат между 20 и 40 мг Амоксиклав на ден, разделени на три равни части, които се пият в интервал от по осем часа между тях.

Точното количество трябва да бъде определено от експерта в зависимост от сериозността на инфекцията и килограмите на детето.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За възрастни и за деца, които тежат повече от 40 килограма е по-вероятно медикът да предпише таблетки като отново той трябва да прецени кои хапчета да предпочете – от по 1000, 875 или 375 мг.

Обичайно най-големият грамаж таблетки се приемат само по една на ден, докато по-малките – по два пъти, а при по-тежки случаи – и три пъти дневно.

Антибиотикът се пие преди хранене, а между отделните приеми трябва да има интервал от минимум четири часа.

Продължителността на лечението не бива да надвишава две седмици. Ако след този период не усещате подобрение, говорете с лекаря си, който най-вероятно ще назначи различно лечение.

Също така не бива да прекратявате приема на медикамента на своя глава, дори да почувствате, че оздравявате. Антибиотикът трябва да се пие до последната изписана доза, в противен случай съществува риск инфекцията да не се изчисти напълно и оцелелите бактерии да я възобновят.

При гнойна ангина

амоксиклав при гнойна ангина

Амоксиклав помага при гнойна ангина

Амоксиклав се изписва доста често в случаите на гнойна ангина, тъй като, благодарение на пеницилина в едната му основна съставка, той успява да пребори болезнената инфекция на гърлото.

Много вероятно е лекарят да ви предпише заедно с него и медикамент, който да предпазва стомаха от силния антибиотик, за да избегнете раздразненията.

Цистит

Амоксликлав се изписва и за лечение на тежка форма на хроничен цистит, когато първоначалното билково лечение с хомеопатични средства не е помогнало.

Възможно е специалистът да комбинира антибиотика с Неоренал или друг хомеопатичен продукт на билкова основа.

Пневмония

Пневмонията, в това число и вирусната пневмония, се повлиява много добре от Амоксиклав. Основното предназначение на антибиотика е да лекува инфекциите на дихателните пътища. По преценка на лекаря, той може да ви изпише таблетки или направо венозен прием на медикамента, в зависимост от симптомите.

При синузит

Силните съставки на Амоксиклав го правят предпочитан медикамент и при възпаления на дихателните пътища (горните), в това число и неприятния синузит, а в определени случаи и фарингит.

В стоматологията

Заради пеницилина в състава си и силно антибактериалното си действие, Амоксиклав намира широко приложение и в стоматологията, особено за лечение на гнойни възпаления в устната кухина.

амоксиклав в стоматологията

Амоксиклав се използва в стоматологията

В тези ситуации, стоматологът ще назначи първоначален прием на антибиотика, след което ще продължи и със самото лечение на болния зъб, като може да се наложи и оперативна намеса.

След което да се продължи с приема на Амоксиклав, за да се гарантира, че инфекцията ще бъде унищожена изцяло.

При пъпки и акне

В някои определени случаи, Амоксиклав може да бъде изписан и за лечение на тежка форма на акне и пъпки по кожата, когато се налага антибиотична намеса за справяне със състоянието.

Имайте предвид, че макар и да помага, в някои случаи антибиотикът може да предизвика алергична реакция, която да се изразява именно в появата на пъпки и обриви по кожата.

В този случай е наложителна незабавна консултация със специалист.

Простатит

Амоксиклав се прилага и при лечение на простатит, особено в хроничната му форма. По преценка на лекуващия лекар, той може да ви изпише и по-висока доза от медикамента, ако от това има нужда, както и комбинация на антибиотика с билкови препарати, за по-бързо овладяване на болестта.

При хламидиоза

Хламидозата е сред най-разпространените интимни заболявания, предавани по полов път в последните години. Като инфекциозно състояние, за лечението на хламидоза се налага използването на антибиотик и Амоксиклав е сред предпочитаните лекарства в този случай.

В зависимост от сериозността на възпалението, специалистът може да предпише лечение с медикамента или с Аугментин.

При фарингит

При фарингит, в това число и стрептококов фарингит, лекуващият ви лекар може да предпише лечение с Амоксиклав. За тази цел обаче е нужно да се определи дали болките в гърлото се дължат именно на фарингит или става въпрос за ларингит или ангина, за да бъде назначено най-подходящото лечение.

Може ли с алкохол?

Макар в листовката на Амоксиклав да не е упоменато за взаимодействието на антибиотика с алкохол, по презумпция не се препоръчва едновременната му употреба със спиртни напитки.

Тъй като те могат да намалят действието му или направо да го неутрализират и съответно лечението да не доведе до желания резултат.

Мнения, отзиви и коментари

Коментарите за Амоксиклав варират от положителни до негативни, което е нормално за подобен силен антибиотик. Повечето пациенти са доволни от лечението с медикамента като голяма част от тях са майки, давали лекарството на децата си.

Има и такива, които се оплакват от една от най-честите нежелани странични реакции от приема му, а именно – кожни обриви, резултат от алергична реакция към Амоксициклина – един от основните компоненти на Амоксиклав.

По-подробно нежеланите реакции ще разгледаме в следващите точки. Някои от пациентите се оплакват, че са приемали лекарството в продължение на дни, но не са усетили никакво подобрение.

В тези случаи трябва незабавно да се консултирате със специалист, който да промени схемата на лечение.

Аналог: Аугментин

Аугментин е един от аналозите на Амоксиклав. И двата медикамента са антибиотици с еднакви активни вещества в състава си, които се използват при идентични бактериални инфекции.

Кое лекарство ще ви бъде изписано, зависи от преценката на лекуващия ви медик според състоянието и индивидуалните ви нужди. Амоксиклав е с около 10 лева по-евтин от Аугментин, а разликата между двата медикамента е и в броя таблетки в опаковката. При Аугментин те са 21, докато при Амоксиклав – 16. Което най-вероятно обуславя и по-ниската цена.

Амоксицилин

амоксицилин

Амоксицилин е сред съставките на Амоксиклав

Амоксицилин е антибиотик от групата на пеницилините. Като такъв той се справя успешно с всякакви инфекции, причинени от бактерии. Той е единият от двата основни компонента на Амоксиклав, освен това се съдържа и в споменатия по-горе Аугментин.

Сумамед

Сумамед също се използва за лечение на инфекции, причинени от бактерии. Може да ви се стори изненадващо, но е напълно възможно лекарят да ви назначи комбинирано лечение от Амоксиклав със Сумамед.

Това се налага в случаите, в които пациентът е болен от пневмония, например.

Комбинираното действие на Амоксиклав, чието действие се разгръща постепенно и Сумамед, чийто ефект трае повече седмица, гарантирано повлиява инфекцията и убива бактериите, които я причиняват.

При бременност

Амоксиклав се изписва и на жени, които са бременни, но приемът му трябва задължително да бъде контролиран от лекар. Няма данни медикаментът да оказва влияние върху плода.

амоксиклав при бременност

Амоксиклав може да се използва при бременност

Ако имате съмнения, че сте бременна и ви изпишат лечение с Амоксиклав, трябва незабавно да уведомите лекаря си, за да го има в предвид.

За деца

Много важно условие при приема на Амоксиклав за деца е, че дозата се изписва не според възрастта на детето, а според неговото тегло.

За деца, които тежат до 40 килограма се изписва суспензията Амоксиклав, а не таблетките. Специалистът ще определи точната доза за прием на медикамента, като тя не бива да надвишава 40 мг на ден.

Цена

Цената на Амоксиклав се определя както от това дали лекарството се купува под формата на суспензия или таблетки, така и от грамажа на хапчетата.

Суспензията струва около 5-6 лева в аптечната мрежа, докато цената на таблетките варира между 12 и 15 лева.

Странични ефекти

Както повечето лекарства, и особено антибиотиците, приемът на Амоксиклав може да предизвика редица странични ефекти у пациента, макар те да не са задължителни за всеки.

Най-често срещани са алергичните реакции към някое от активните вещества в медикамента, които се отразяват в обриви по кожата, висока температура и дори подуване на лимфните възли.

Възможно е да се появят отоци по устата, гърлото и лицето, вследствие на алергията и това да доведе до затруднения в дишането.

Сред по-редките, но все пак срещани нежелани реакции към приема на медикамента са болки в стомаха, придружени с диария и дори колит. Възможна е поява на кандида (вид гъбички по половите органи), гадене, придружено или не с повръщане, чувство за замаяност и световъртеж.

По-рядко пациентите се оплакват от болки в главата и сериозни обриив по кожата, съпътствани от мехури, често болезнени и сърбящи.

В много редки случаи приемът на Амоксиклав може да причини хепатит и жълтеница, възпаления на бъбреците и намаляване на броя на белите кръвни телца, както и на еритроцитите.

Ако забележите дори само една от изброените странични реакции, или като цяло се почувствате зле и имате съмнения, че причината е в медикамента, трябва незабавно да се обърнете към лекар, който да прецени дали има нужда от смяна на медикамента и схемата на лечение като цяло.

За да намалите вероятността от поява на нежелани лекарствени реакции, е много важно да приемате Амоксиклав с много вода.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.