При болно гърло помага гаргара с аспирин

Учени от Университета в Кардиф проведоха проучване, доказващо, че използването на аспирин помага срещу болно гърло.

Няколко таблетки от лекарството се разтварят във вода, след което се прави гаргара, но без обаче да се преглъща течността, и в рамките на около два часа болките в гърлото ще бъдат облекчени. Правенето на инхалации с продукти, които съдържат ментол, също са полезни при болно гърло.

Учени от Университета в Кардиф проведоха проучване, доказващо, че използването на аспирин помага срещу болно гърло

Проф. Рон Екъл, ръководещ въпросното проучване, заявява, че чрез аспирина се отпушва носът и се създава усещане за хладина в дихателните пътища, облекчават се симптомите на болно гърло, както и кашлицата.

Учени от Университета Уайкато в Нова Зеландия са на мнение, че определени видове мед също могат да се включат успешно в борбата с инфекциите на гърлото, защото съдържат водороден пероксид, притежаващ изявени антибактериални свойства.

Децата, които приемат мед преди лягане, потискат по-добре нощната кашлица, отколкото например съдържащото се в много сиропи за кашлица вещество декстрометорфан, заявяват учени от Университета в Мериленд.

Още един необичаен метод на лечение е акупунктурата на ушите, която според проф. Екъл може да има и чист плацебо ефект, но е факт, че също може да помогне в някои случаи.

Освен настинка и грип, други възможни причини за болно гърло могат да бъдат сухота, дразнене, алергии, напрежение в мускулите, инфекция с ХИВ, наличие на тумори, гастроезофагеална рефлуксна болест. Лекарите обаче предупреждават, че трябва да бъде определена точната причина за това състояние, след което да се започне и необходимото лечение, което се налага. Нужно е също така да се поддържа добра ежедневна хигиена на ръцете, да не се пуши или излага на цигарен дим, както и да се избягва по-близкият контакт с болни от грип или настинка.

Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
, , ,
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Konstantin Serafimov

Казвам се Константин Серафимов и работя за сайтовете Chudesa.net, Lechitel.net, Zdrave.ws и Zdrave.org, в които отразявам разнообразни теми, свързани със здравето и необичайното около нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.