Мнения за Орофар спрей и таблетки за гърло. Цена

Какви мнения има за Орофар спрей и Орофар таблетки за смучене. Цена и приложение за гърло и при гнойна ангина. За деца. Заместители: Хексорал, Тантум верде, Ангал

Започваме с главното, което хората най-често питат: Откъде да се купят онлайн Орофар таблетки и спрей. И след това ще продължим с мненията и описанията на препаратите, със страничните ефекти, дозировката и заместителите. Много ви молим и вие да оставите своето мнение, за да бъдем заедно полезни на читателите!

Откъде да купим Орофар онлайн?
Орофар спрей Орофар таблетки
Орофар спрей Орофар таблетки
Виж цена Виж цена

Комбинацията от антисептик и обезболяващо е прекрасно откритие за УНГ – практиката. Тези препарати атакуват всякакви патогени, а местният анестетик веднага премахва болката при гълтане и спира възпалителния процес.

В Орофарм активният агент е бензоксониев хлорид. В таблицата виждаме патогените, които унищожава.

Антипатогенна активност на бензоксоний
Вид патоген Конкретни имена
Бактерии гонорея, хламидия, трихомони, стафилококи
Вируси грип, парагрип, херпес, липофилни вируси
Гъбички кандида
Други протозои, спермицидна активно

Мнения за Орофар от БГ мама

В почти всяка тема за болно гърло някой от участниците препоръчва Орофар. Въпреки огромната конкуренция в сектора, препаратът се познава и изтъква като ефективен.

Някои го предпочитат за смучене, други смятат за плюс наличието на спрей. Рядко се осъзнава фактът, че едната му съставка е бактерицидна – аналог на антибиотик. Потребителка критикува лидокаина като слаб и споделя, че след десетина минути болката се връща.

ВАЖНО: Вижте още мнения и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте от Орофар? Помогна ли ви? Какви негови заместители бихте препоръчали? Пишете! Нека да бъдем полезни всички заедно!

За какво се използва Орофар, листовка

Орофар е комбинация от антисептика бензоксоний и обезболяващ лидокаин. Съчетанието е направено за въздействие върху лигавиците в устата и гърлото. То атакува приоритетно патогени, причиняващи локално инфектиране и възпаление на това място. Следователно Орофар е приложим при заболявания, свързани с инфектиране на уста/ гърло.

 • При болки в гърлото. Това е показание №1 за избора на Орофарм. Лидокаинът в него действа моментално, а антисептикът дава ефект напред във времето, като премахва причинителите на болката – патогените. Следователно Орофар сработва при прилагане и намалява факторите за бъдеща болка. Ефективен е при ларинги, фарингит и смесени поражения;
 • При гнойна ангина. Орофарм оказва местно лечение при гнойни процеси. Лечебната комбинация достига до огнището и го обеззаразява. Противоболковата съставка успокоява пациента и улеснява преглъщането. За предпочитане е да се избере спрей. Той се прилага продължително време като поддържащо лечение;
 • При инфекции в устната кухина – стоматити, възпаляване на венците, афти Орофарм значително подобрява състоянието на пациента;
 • При ранички или гъбички в устата. При ранички (афти) Орофарм е с висока ефективност, при гъбични зарази оказва спомагателна роля. Той е ефикасен срещу кандида, но не винаги се справя сам с упоритата гъбичка;
 • При дентални процедури като екстракция на зъб и други стоматологични операции Орофарм обеззаразява работното поле и пресича риска от вторично инфектиране.

Видове Орофар, съдържание, описание

Орофар е производсто на Stada. Линията включва три продукта, които разкриват избор на пациента дали да използва химически или натурален състав, а също така избор между две различни форми на прилагане – на спрей и като таблетка за смучене.

Орофар спрей

C_orofar-sprei-30ml-300

Спреят за уста съдържа 0.2% бензоксониев хлорид и 0.15% лидокаин. Бори се с патогени от всякакъв характер в устата и гърлото. Спрей формата го прави удобен за прилагане. Достига максимално в дълбочина, включително обхваща и сливиците. Полезен е при простуди с драскане на гърлото и дискомфорт при преглъщане. Прилага се при болен зъб, възпален венец, раничка.

Минимална възраст за използване на спрея е 4 години. Обърнете внимание, че се впръсква самостоятелно. Преди и след него не се мият зъби, не се яде, пие. Ефектът от лекарството е леко изтръпване в устата, което постепенно преминава. По време на впръскването дишането се задържа.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Орофар таблетки за смучене

C_orofar-tabl-h-24-300

Съставът на таблетките Орофарм е идентичен със състава на спрея. Но концентрацията е по-малка – има 2 пъти по-малко антисептик и с 50% по-малко лидокаин. Следователно таблетките са по-слаби от спрея.

Назначават се при простуди, възпаления и инфектирания в гърлото, както и при проблеми в устата. Спектърът от заболявания не се различава от тези при спрея – фарингити, ларингити, ангини, афти, проблемни зъби и др. състояния, придружени с болка.

Орофар херба Стада

orofar-herba-300

Херба е вариант на Орофарм за любителите на натуралния състав. Таблетките съдържат пет билки и вит. С за имунитета. Докато обикновените таблетки Орофарм са безрецептурно лекарство, билковите са добавка. Тя комбинира лайка и салвия против възпаление, мащерка за отхрачване, ружа за омекотяване на лигавиците и мента за локално успокояване.

Поради разликата в състава, Орофар Херба има особено приложение – при пресипнал и дрезгав глас, при рискови фактори за разболяване, при излагане на цигарен дим и сух въздух, както и на други дразнители. Херба има хидратиращо и предпазващо значение.

Дозировка и прием

Всички продукти на Орофар могат да се вземат през 2 – 3 часа за бързо и необратимо повлияване на състоянието.

Дозировка на Орофар спрей

Спреят се впръсква в две локации, според проблема. Ако инфекцията е в устата, той обхваща лигавицата на устната кухина. Ако инфекцията е в гърлото, струята се насочва към задната страна на гърлото.

Предвидени са 3 до 6 пъти обработване с Орофар, като трябва да се съблюдава пауза от минимум два часа между дозите.

Разликата при възрастовите групи се изразява в брой впръсквания. Малките пациенти до 11 г. приемат 2 или 3 струи, а над 12 г. може да се впръскат 4 струи.

Дозировка на Орофар таблетки (хапчета)

Еднократната доза при таблетките е 1 брой, никога повече. Таблетката се оставя да се разтвори самостоятелно в уста, без дъвчене и чупене, без поглъщане. Активните съставки трябва да се разтопят и да минат през лигавиците.

Разрешено е вземането на 1 т. през 2 до 3 часа. За деца максимумът е 6 таблетки за денонощие, а за възрастни – 10  таблетки.

Специално за възрастни е допустимо да вземат по 1 т. през 1 час, само в момента на остро възпаление. След потискане на болката се минава към обичайната кратност – през 3 часа.

Херба таблетките имат друга схема на прием – пак по 1 брой, но за деца до 6 г. максимумът е 3 таблетки, а всички над 6-год. възраст могат да изсмучат по 4 таблетки за деня.

Как се дава на деца

Категорично изискване на спрея е да се задържи дишането в момента на впръскване. Идеята е лекарството да полепне по лигавиците, а не да се въведе в дихателния път.

По описаната причина препаратът е противопоказан за най-малките деца, които не контролират дишането си. Формално границата е 4 години, но не важи за по-големи пациенти, които не могат да задържат дъх. За тях са предназначени смучащите таблетки.

Минималната граница за приемането на Орофар таблетка е 5 години, за Орофар Херба – 4 години.

Продължителност на употреба, резултати

Орофар се приема до 5 дни. Ако за този срок не се отбележи положителна тенденция или пациентът се влоши, необходимо е да се преразгледа лечението.

Видео: рекламен клип на линията за гърло.

Противопоказания за Орофар

Производителят не посочва категорични забрани и ограничения, освен минималната възраст (4 години за Орофар спрей и Херба таблетки, 5 години за Орофар таблетки). Той само препоръчва консултиране със специалист, ако пациентът страда от крайно трудно преглъщане или има висока Т°С.

Странични ефекти от Орофар

Възможни са признаци на алергичен отпор спрямо лекарството. При откриване на прояви като задъхване, трудно преглъщане, подуване на устни, език или гърло, както и на кожата на лицето, обриви, мехури или просто сърбеж, то препаратът се спира незабавно и се търси медицинско съдействие.

Алергичните прояви са крайно редки. По-чести са дразнене и изтръпване на устата под влияние на лидокаина. Този орален дискомфорт е бързопреходен.

 • При бременност или кърмене? Производителят препоръчва на спадащите към двете рискови групи да координират лечението си със специалист и да му съобщят за състоянието си;
 • Може ли с алкохол? Няма ограничение относно спиртните питиета по време на терапията с Орофар, но всички храни и напитки се приемат с 2 – 3 часа отстояние от впръскването или разтопяването на Орофар;
 • Кога да се обърнем към лекар? При проява на нежелателни реакции и също след 5 дни безрезултатно лечение.
Цена в Ремедиум, Марешки и др.

Цената на спрея варира между 11.69 лв. и 14.31 лв. Най-добри цени откриваме във веригите Гален (11.69 лв), Ремедиум (12.15 лв), Софармаси (14.19 лв). При Марешки трябва да се провери дали се зарежда препаратът в конкретния аптечен обект.

Взаимодействия с други препарати

Взаимодействия на Орофарâ с други лекарствени средства не е известно. Смучащи хапчета не се съчетават с мляко, то намалява антимикробната активност на бензалкониевия хлорид. Също така препаратът се обезврежда от съприкосновение с йод.

 • Сероксат и Орофар. В листовката на препарата няма изрични указания да не се съчетава Орофар с лекарства за тревожни и психически разстройства, какъвто представител е Сероксат. При приемане на Сероксат да се спазва отстоянието от 3 часа, защото водата отмива другото лекарство от лигавиците;
 • Ремирта и Орофар. Антидепресантът миртазапин също е приложим по време на лечението на болно гърло. За него важи написаното и за Сероксат – да не се съчетават по едно време. Още ТУК: Мнения за Ремирта и странични ефекти;
 • Взаимодействия с антибиотици. Съчетаването на Орофар с перорални антибиотици е класическа схема за комбинирано лечение на бактериални форми на дихателни инфекции, гнойна ангина и гнойни поражения в устата;
 • Взаимодействия с противогъбични лекарства. Орофар без проблеми се съчетава с перорални противогъбични средства, но няма смисъл от съчетаването на локални препарати. Ако устата се обработка в локален противогъбичен медикамент, Орофар трябва да се спре;
 • Взаимодействия с други орални спрейове или таблетки. Относно състава на тези средства няма противопоказания за комбиниране. Например Орофар се съчетава добре с противовъзпалителни от нестероиден тип. Проблемът е, че локалните препарати действат с еднаква форма върху едно огнище. Те се „бият“ и „измиват“ едно друго. За предпочитане е да се подбере един препарат и да се взема до облекчение.

Заместители

Точен аналог на Орофар не съществува. По-рано Септолете се е правил с бензоксоний, но сега активната съставка е променена на бензидамин, който е противовъзпалителен агент за прилагане в гърлото. Впрочем двете лекарства са съвместими.

Орофар има изобилие от заместители. Това са всички локални препарати за инфектирани огнища в уста/ гърло. Такива се произвеждат в огромно количество – и със синтетичен, и с натурален състав.

Orofar-01

Заместители – препарати за болящо и червено гърло

Най-близкият по действие заместител на бензоксоний е антисептикът хлорхексидин. В спрей форма са направени следните медикаменти.

 • Сентон Екстра спрей за гърло  – против възпаляване до ларингса. Антисептичната функция се покрива от хлорхексидин, който е силно ефективен върху лигавици. Бързо овладява зачервяването и трудното преглъщане. Няма обезболяващо, затова се ползва продължително, до 5 пъти дневно, но пък минималната възраст е 14 години. Опаковка от 50 мл струва до 7.61 лв;
 • ХексиОрал представлява чист разтвор на хлорхексизин за обработка на устата. Антисептикът е насочен главно към бактерии в зъбната плака и венците, възпаления при зъбите, фарингити, ангини и др. Препоръчва се при трудна хигиена поради шини, протези и др. Опаковка от 50 мл струва до 5.70 лв;
 • Гъм Пароекс е серия за устна хигиена. Един от продуктите е с хлохексидин – ХЛОРХЕК. Той се афишира като продукт против плаката, при възпаления и кървене. Опаковка от 50 мл струва до 11.50 лв;
 • Перио КИН е спрей за интензивна грижа, главно насочен към устата. Хлорхексидинът в него се бори с плаката;
 • Ороксан също съдържа хлорхексидин и още няколко освежаващи и облекчаващи съставки. Направен е като помощно средство при дразнения и възпаления в уста и гърло. Цена 15.30 лв за 20 мл.
Ангал

Прави се на таблетки за смучене с два вкуса – ментол и лимон. Съчетава хлорхексидин  с лидокаин, което го прави доста точен заместител на таблетките Орофар. Има същите назначения и употреба.

Обеззаразява и обезболява. Овладява доста вируси, които причиняват болести в гърлото. Избира се при зачервяване и болезненост в гърлото, при трудности с преглъщането, както и при бактериални инфектирания с висока Т°С.

Това е доста точен заместител на Орофар. Препаратите си приличат дори по цена.

Хексоралетен Н

Близък до Орофар е препаратът Хексоралетен Н, който съчетава антисептикът хлорхексидин с обезболяващото бензокаин. Направен е на таблетки за смучене, чието назначение е възпаляване на гърлото при патогенен причинител, стоматити, гингивити и други бактериално провокирани процеси.

Хексоралетен съдържа голямо количество 5 мг антисептик и значимо количество анестетик – 1.5 мг бензокаин. Кутия с 20 таблетки струва до 9.94 лв.

Трахизан

Още по-категоричен в действието си е Трахизан, който освен хлорхексидин и лидокаин, включва в състава си антибиотикът тиротрицин. Таблетките са за смучене и много бързо повлияват бактериално провокирани възпаления в уста и гърло, пародонтит, глосит, ангина, оративно премахване на сливици и др.

От всички препарати, разгледани в тази статия, Трахизан има най-ярко, бързо и изразено действие.

Анзибел

Внимание заслужават таблетките и пастилите Анзибел, в които виждаме хлорхексидин като антисептик, бензокаин против болката и еноксолон.

Еноксолон, с което Анзибел се отличава от другите препарати, дава изразен противовъзпалителен ефект. Еноксолон редуцира отичане и подпухване. Има противовирусно и антихистаминно действие, повлиява и имунитета. Предотвратява кървене на венците.

Орофар или Тантум верде

На разтвор и на спрей, Тантум верде подава противовъзпалително от нестероиден тип (споменахме го за Септолете). Бензидаминът обезболява и ограничава температурата. Прилага се с цел намаляване на постоперативни и  посттравматични болки и отоци, способства заздравяването на рани.

Прилага се при възпаления в устата и гърлото, което се ползва конкретно от Тантум верде. Бързо успокоява болката в гърлото.

Тантум верде има място при простудни заболявания със засягане на гърлото и при инфектирания по разни причини. Неговото обезболяване е постепенно, не така категорично като при Орофар. При интензивна болка за предпочитане е Орофар, а при силен възпалителен процес – Тантум верде.

Хексорал

Това е спрей с хексетидин, който оказва антипатогенно въздействие – антисептично, против микроорганизми в устата и гърлото. Предпочита се при инфекции с трудно преглъщане и кандидоза.

Прилага се помощно при гингивити и други възпалявания по зъби и венци. Помага при язви и афти.

За разлика от Орофар, този препарат подобрява и дъха, който се разнася от огнището на инфекция. Заедно с това намалява зъбната плака.

Гаргара с аспирин при болно гърло

Звучи като домашно средство, но се ползва в медицинската практика, най-често предоперационно гърлото се изплаква с разтвор на аспирин и бензидамин (противовъзпалително).

Методът е прост, безопасен и ефективен. Намалява риска от инфектиране и последваща болка.

Вижте и ТОВА:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Мнения за Орофар спрей и таблетки за гърло. Цена

 1. Ми не знам, всички бонбонки и спрейчета са комерсия. Взимаш антибиотик и си ти! Специално имам опит с Ангал, Септолете, Тантума, пил съм ги!

 2. Ако за Орофар става на въпрос, аз съм за спрея… хапчетата са приятни, ама спреят обезболява веднага.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *