Лечима ли е шизофренията? С и без лекарства? Как да се държим с шизофреник?

Симптоми на параноидна шизофрения и как се разпознава? Лечима ли е и има ли излекувани? Как да се държим с шизофреник? Лечение без лекарства и с инжекции. Най-нови методи. Билки

Обратно на общественото мнение, шизофренията се поддава на лечение. При нея няма пълно излекуване, което би значело премахване на причините. Под успешно лечение разбираме контрол над симптомите.

Успешното лечение се предпоставя от две неща – роднините да се обърнат към лекар, а лекарят да направи качествена диагностика и лечебна схема.

Най-важната задача за родствениците е намирането на квалифициран психиатър. Рано или късно те ще трябва да се обърнат към лекар, който да проведе първична диагностика и да изпише лекарства.

shizofreniya-01

Шизофренията е огромно изпитание за болния и за неговото обкръжение

Най-важната задача пред специалиста е да се убеди, че пациентът страда от шизофрения, а не от друго заболяване на мозъка. Лекарства задължително се използват, защото шизофренията възниква по биологични причини.

Как се лекува шизофрения?

При остра форма болните се нуждаят от хоспитализация в психиатрична клиника. Болничното лечение позволява да се премахне психотичния епизод, който е опасен за пациента и неговото обкръжение. Специалистите наблюдават пациента в контролирана обстановка, а персоналът следи за негативни реакции спрямо лекарствата.

Нататък лечението е комплексно (таблица).

Как се лекува шизофрения
Лечебни методи Какво точно се използва
Медикаментозна терапия невролептици, антидепресанти, транквиланти, нормотимици
Психосоциална терапия включва се след острия период и се прилага паралелно с лекарствата
Трудова рехабилитация създаване на социални навици – от битови учения до решаване на сложни житейски ситуации, създаване на трудови възможности

Лечение на шизофрения без лекарства

Под „лекарства“ се имат предвид стандартно използваните невролептици, които стоят в основата на лечението на това заболяване.

Лечението без лекарства вече е изпробвано. Допреди 70 г. шизофренията е лекувана всякак, но не и с невролептици. Самите пациенти са се смятали за опасни, ненормални и са ги затваряли зад решетки. Лечението продължавало с години, даже до живот.

Днес се смята, че обострянето на шизофренията не може да мине без лекарства. Причините за обостряне не могат да се контролират – това са всякакви лични преживявания, неприятности, стресов фактор, дори сезонните промени. При обостряне еднозначно трябва специалист. Алтернативните сценарии носят риск пациентът да убие себе си или друг, да нанесе огромни телесни щети.

“Фигурин

Някои пациенти днес се опитват да преживеят острия пристъп без лекарства. Такива хора споделят за тежки страдания, продължаващи 2-3 месеца, след които заболяването преминава в ремисия.

Но защо те избират този тежък път? Има няколко причини:

 • Страх от страничните явления от антипсихотичните средства като тремор в крайниците, тревога, различни соматични проявления, а също намалена концентрация и памет, влошаване на умствените способности;
 • Натрапчив страх от лекари – в повечето случаи болните ги възприема като убийци, садисти и т.н.;
 • Страх, че ще влошат положението си поради постоянно приемане на лекарства.

Съществува стереотипно виждане, че в психиатриите се затварят здрави хора, лекари-садисти им вкарват тежки лекарства, които ги лишават от воля и разум и наистина ги полудяват.

Може ли да се мине без лекарства?

Най-нови методи

Едно от най-ярките алтернативни лечения е методиката на Станислав Гроф. Тя се заключава в приемането на психоделици – препарати, които изменят съзнанието. Главно се прилага ЛСД (наркотично с-во).shizofreniya-02

Този нов метод има много критици. Казват, че сработва само при интелигентни болни, които имат определени качества на характера. Останалите болни бързо се влошават.

Друга алтернатива е методът Сотерия, създаден от американеца Лорен Мошер. Пациентите в остра фаза се затварят в отделни помещения. Те не получават лекарства. Само болните с най-тежки прояви пият минимални дози психотропни препарати. Персоналът е съставен от доброволци, които помагат на болните да осмислят своите видения и въобще случващото се.

Методът Сотерия търси начини за безболезнено преживяване на кризата – в домашна обстановка, в неформално приятелско общуване, с внимание към усещанията и преживяванията. Но това отнема много време, което е основната критика срещу него.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Ремисията винаги настъпва – със или без лекарства. Без лекарства това става бавно, а с лекарства – за максимално кратък срок.

Застъпниците на лекарствената терапия изтъкват, че шизофренията е нелечимо заболяване. Пациентът има изкривено възприятие на реалността, нарушават се границите на адекватността, мъчат го видения и гласове, тласкат го към престъпления. Съвременните невролептици помагат да се преживее острият период по-леко и бързо. Всички симптоми се купират за 2-3 дни.

След острия период се включва психосоциална терапия. Пациенти и роднини се надяват тя да е достатъчна, докато специалистите я прилагат паралелно с лекарствата.

 • Психосоциална терапия – започва след острия период, в нея участват психотерапевт, членовете на семейството, психиатър, клиничен психолог, соц. служител;
 • Групова работа – решават се типови проблеми на болните и близките им във връзка с болестта, планиране на поведението, разпознаване на ранни симптоми и на започващо обостряне. В групата работа болният разбира, че и другите изпитват същото като него;
 • Семейна терапия – формира се реалистично отношение към болния. Роднините се учат на особеностите на поведението му и на правилна оценка на симптомите. Разбират, че носят отговорност за живота му и неговото лечение;
 • Поведенческа терапия – болният се учи да регулира и намалява стреса, да контролира преживяванията си;
 • Когнитивна тренировка – създават се уверено поведение и социални навици.

Лечението не трябва да се доверява само на лекарствата и на лекарите. Съвременното виждане е, че за успешен резултат е необходимо активното участие на болния и на неговото семейство. Във видеото по-долу, което е посветено на депресията, са обсъдени антидепресантите и опасностите от техния прием. Също и някои методи при лечение на депресивни състояния. То е всъщност интервю с известния психотерапевт от София Велизар Вангелов:

Пълно излекуване на параноидна шизофрения

70% от болните развиват параноидна шизофрения – неадекватно състояние поради нарушени психични функции. Болните имат натрапчиви идеи, например че са преследвани, и халюцинации.

Точните причини за заболяването и досега не са напълно установени. Не е намерен начин и за пълно излекуване. Целта на лечението е постигане на продължителна ремисия.

Прогноза

Първият пристъп може да постави началото на продължително психическо боледуване, а може и никога да не се повтори.

лечима ли е шизофренията?

Шизофренията протича бавно

Успехът от лечението много зависи от времето на откриване на болестта. Ранното засичане на проблема и ранният старт на лечението увеличават вероятността от положителен развой. Целта е да се влезе в максимално дълга ремисия.

Параноидната шизофрения напълно се купира със съвременните лекарства. Болните, които желаят да оздравеят и имат поддръжка от близките си, имат всички шансове да се излекуват от психическото заболяване. Според общата статистика, всеки пети шизофреник достига ремисия от 5 години и повече. Такива хора стават пълноценни членове на обществото и надеждна опора на своето семейство.

Прогноза: при желание за лечение и взети мерки, 90% от пациентите достигат висока степен на ремисия. Те могат да живеят и работят. Известно време пациентите са на поддържащи медикаменти в минимални дози. Дори лекарственият период да се удължи, те могат напълно да се реализират и да водят обичайния си живот. Някои пациенти са дори по-продуктивни спрямо средностатистическия човек.

Кръвен тест

Диагнозата „шизофрения“ се поставя от психиатър на база изучаване на историята на заболяването, психическото състояние на човека, симптомите и промяната в неговата личност.

Няма инструментални и лабораторни методи, които да засекат шизофрения – тя не предизвиква обективни изменения от материален характер.

Въпреки това се правят няколко лабораторни и образни проверки, които са с цел да се разграничи правилно шизофрения от други заболявания и от злоупотреба с психоактивни вещества.

 • Лабораторни изследвания: общ анализ на кръвта и на тиреотропния хормон, който характеризира функцията на щитовидната жлеза. Възможно е да се наложи проверка за наркотици и тежки метали в кръвта и урината. Проверява се нивото на кортизол – хормон, чийто недостиг или излишък водят до промяна в психическия статус.
 • Образни изследвания: компютърна и ядрено-магнитна томография на мозъка. Провеждат се за изключване на обемни образувания и кръвоизливи. Електроенцефалография се прави за оценка на електрическите потенциали на мозъка.

Вижте непременно и ТОВА:

Тест за шизофрения: да се проверим за предразположеност. Видове тестове

ТЕЛК

Пациентите с шизофрения се освидетелстват от ТЕЛК, пенсионират се по болест и получават инвалидна пенсия. Доколко конкретният болен отговаря на изискванията (намалена работоспособност над 50%), се решава от нарочна комисия специалисти на базата проведени изследвания и лекарски заключения.

Стандартно лечение

Шизофрения е хронично заболяване, което предполага пожизнено лечение. Болният се наблюдава дори симптомите да се проявяват рядко и да намалеят до незначителни.

Лечението предполага прием на лекарствени препарати (невролептици), психотерапия и последваща рехабилитация.

По време на обостряния болният се хоспитализира.

Лекарства

Медикаментозното лечение е ключовият елемент в цялата схема. Ефективността на невролептиците е доказана в многогодишната практика.

В лечението на шизофрения се прилагат следните групи лекарства:

 • Нейролептици (антипсихотици) – препарати, които потискат симптомите на болестта и предотвратяват нейното обостряне. Основна група лекарства за шизофрения и други психози. Някои наименования: Халоперидол, Флуанксол, флупентиксол, Клопиксол, Хлорпротиксен, Рисперидон, Клозапин, сертиндол (Сердолект) и др.
 • Антидепресанти – препарати, нормализиращи болезнено пониженото настроение. Назначават се за няколко месеца при признаци на депресия. Някои наименования: Амитриптилин, кломипрамин (Анафранил), Коаксил, флуоксетин (Прозак), Феварин, Флувоксамин, Золофт, Сертралин, Венлафаксин, Велаксин.
 • Транквиланти – препарати с успокоително, сънотворно, отпускащо действие. Назначават се при тревога, възбуждане, безсъние за кратки срокове, до 2-4 седмици при ежедневен прием. Някои наименования: Диазепам, Реланиум, Ксанакс, Алпрозалам, Феназепам, Реладорм, Имован и др.
 • Нормотимици – препарати, които нормализират неадекватно повишеното настроение, предотвратяват болезнени колебания в емоциите, назначават се при агресия. Наименования: литий, Депакин, Карбамазепин, ламотригин (Ламиктал) и др. ля устранения агрессии.
 • Коректори – препарати, които отстраняват някои странични явления при невролептиците. Наименования: бензтропин, амантадин (ПК- Мерц).

За всеки конкретен пациент лекарството и неговата дозировка се подбира индивидуално. Те зависят от чувствителността на организма и особеностите на проявление на болестта.

Близките на всеки шизофреник трябва да имат дневник на приеманите лекарства. В тях се записва  името на лекарството и използваната доза. Добавят се наблюдения как се е отразило и как е било понесено.

Събирането на такава информация облекчава избора на правилно лекарство в бъдеще, пести много време, което значи пести мъки за пациента. Иначе в началото на терапията винаги има риска от проба/ грешка и нов опит с друго лекарство.

shizofreniya-03

Лекарствата потискат гласове, които подтикват болния към опасни постъпки

Лекарствата не помагат веднага, не се отчайвайте. Невролептиците имат отложен ефект. Той е свързан с механизма, по който действат. Нормално е да се видят резултати 6 – 8 седмици от началото на приема. Затова пък при невролептиците терапевтичният ефект е устойчив и само нараства с времето.

Инжекции

Невролептиците нормализират обмена на допамин, блокират предаването му в излишък, отстраняват нарушенията на възприятията, мисленето (то става последователно, логично), възбудата, страха и агресията. Могат да изменят обмена и на други невромедиатори.

Обичайно лечението е моно – с един невролептик. Съчетаването на невролептици не подобрява резултата, но усилва страничните ефекти. Понякога при изразена възбуда се назначава втори невролептик с успокояващо действие – съвсем за кратко.

Дозата на невролептика трябва да е минимално ефективна, тоест достатъчна за въздействието върху симптома с минимум странични ефекти. В лечението на остри състояние се ползват средни, само в редки случаи – високи дози.

Невролептиците се назначават на инжекции за по-бързо настъпване на ефекта с последващ преход на таблетки. След изчезване на симптома дозата постепенно се намалява до поддържаща.

Алтернативно лечение

Има лечебни методи за шизофрения, които не влизат в международните стандарти, но успешно се прилагат в някои страни .

Лечение с цитокини

Представлява вариант на медикаментозна терапия, но вместо лекарства, се прилагат белтъчни молекули – цитокини. Те пренасят сигналите от една клетка към друга, осигуряват координацията на имунната с-ма и процесите на регенерация. Благодарение на цитокините в мозъка се заменят увредени нервни клетки с нормални. Този ефект на молекулите се използва при  шизофрения.

 • Как се провежда: мускулно се въвеждат антитела към ФНО-алфал или към интеферон гама. Лечението е 5 дни, пред които препаратите се инжектират по два пъти. Може цитокините да се приемат и чрез инхалация, но тогава схемата е по-дълга.

Методът на цитокините се прилага като допълнение на антипсихотиците с цел осигуряване на по-качествена и устойчива ремисия. С тази методика са известни ред клиники в Израел и Русия.

Лечение със стволови клетки

Относително нов метод, също част от комплексната терапия. Представлява въвеждането на стволови клетки в особени структури на мозъка. Те заместват дефектните и загиналите. В резултат съответната мозъчна зона се връща към нормално функциониране и шизофренията изчезва.

 • Как се провежда: Стволови клетки се въвеждат само на етап ремисия, след като напълно е купирана психодата с помощта на невролептици.

Лечение с общуване

Това е различен метод на психотерапията, който осигурява добър контакт с болния и му помага да придобие правилно социално поведение и взаимодействие. Болният се чувства нормално в общество и води пълноценен живот.

shizofreniya-04

Шизофренията плаши и пациентите, и близките им

Лечение с общуване се провежда само в ремисия и само при параноидна шизофрения, при която няма изразено разпадане на личността и рязко снижаване на умствените способности.

Лечение с хипноза

Представлява вариант на терапията с общуване. Същността е провеждане на сеанси, през които на болния се внушават модели на поведение и навици, които му помагат да контролира заболяването.

С помощта на хипноза се лекува средна до лека параноидна шизофрения в стадий на ремисия.

Билки за шизофрения

Билките подпомагат овладяването на симптомите и подобряват себеусещането на болния. Те се комбинират с правилно хранене.

 • Къпини – в сезона предоставяйте са болния ежедневно по една порция свежи къпини, поне по 3-5 плодчета на ден;
 • Кора от калина – успокоява и релаксира нервната с-ма. 1 с.л. мляна кора се попарва за 30 мин. с 200 мл вода. Приемът е по 1 с.л. преди хранене (10-30 минути по-рано) до подобряване на състоянието;
 • Кора валериана – самостоятелно или в съчетание остранява безсънието, укрепва нервите. Отлично се допълва от бял смил, маточина, риган и др. успокояващи билки;
 • Напръстник – за облекчаване на интензивен пристъп. 1 ч.л. суха билка се изсипва в термос, попарва се и си държи 12 часа. Приемът е 4 Х 50 мл;
 • Глог, риган, мента – отделно и заедно купират признаците на психическо напрежение. Употребяват се като чай.
 • Салвия – премахва тремора, бързите ритмични движения на крайниците, причинени от мускулни съкращения. Билката се смила и попарва (1 с.л. на 200 мл), настойва се в термос 8 часа. Приема се 1 месец по около 50 мл (4 пъти).
 • Заманиха – когато болестта протича вяло, с цел ограничаването ѝ някои специалисти препоръчват приема на настойка от заманиха, това е билка, която вирее на Изток и която се препоръчва при много болежки.

Симптоми на шизофрения

Шизофрения е дълбоко разстройство на психиката с нарушаване на мисленето, поведението и възприемането на реалността.

Причините и досега са неустановени. Но е известно, че заболяването е на биологична основа – увреждане на мозъчните структури, увеличаване на някои части на мозъка за сметка на други, нарушена активност на биоактивни в-ва като допамин и глутамат. Счита се, че шизофрения може да се причини генетично и под въздействие на фактори по време на бременността и раждането.

12 до 24 месеца от началото на заболяването се проявява основният симптом – изкривено възприемане на действителността.

Намаляват познавателните способности, способността да се изпитва удоволствие. Наблюдават се трудности в решаването на проблеми, раздразнителност, подозрителност, социална изолация.

Всичко започва с хипохондрия и появата на неадекватни, дори налудничави идеи, достигайки до пристъпи на неконтролируемо недоверие към всичко и всички, ревност, лудост. Болният постепенно ограничава кръга от хора, с които контактува, затваря се в себе си и гледа скептично на думите и действията на хората около себе си. Безспокойството и безпричинната тревога са пряко свързани с въпросното състояние.Симптомите се делят на групи.

Позитивни симптоми

 • Неадекватни, измислени убеждения, без връзка с реалността. Пациентите масово смятат, че са застрашени, че ги следят или преследват. Откъси от книги, заглавия във вестниците и сцени от филми възприема като лично адресирани към тях. Шизофреникът вярва, че другите му четат мислите и че неговите постъпки са управлявани от външни сили;
 • Халюцинации – образи, възникващи в съзнанието. Те биват слухови, зрителни, обонятелни, вкусови, дактилни. Най-разпространени са звуковите – болният чува глас, който коментира действията му, разговаря с него, критикува го или го оскърбява. Халюцинациите са крайно неприятни и имат опасни последствия, например указват на болния да нападне друг човек;
 • Разстройство на мисленето – дезорганизирано мислене, несвързана реч, постоянни преходи от една към друга тема;
 • Неадекватно поведение – то се проявява като детска наивност, глупост, възбуда, несъответстващ на ситуацията външен вид, безпричинна радост и т.н.

Негативни симптоми

 • Загуба на интерес към ежедневната дейност, пренебрегване на личната хигиена;
 • Липса на емоции;
 • Неспособност за планиране на действията;
 • Социална изолация;
 • Липса на мимики, неизразително лице, липса на зрителен контакт при общуване;
 • Бедна реч: едносрично отговаряне;
 • Проблеми с осмисляне на информацията, с абстрактното мислене и разбирането на социалните връзки;
 • Губи се способност да се възприема чужда гледна точка и да се анализира собствения опит;
 • Разстройство на вниманието и паметта.

Симптомите на шизофрения водят към десоциализиране на болния. Той губи работата, приятелите си, понякога и семейството. Престава да се грижи за себе си.

Основната характеристика на шизофренията е, че тя настъпва бавно, водейки до различни промени на личността. Забележителното е, че хората с шизофрения не осъзнават своята болест, смята се за здрави и отказват лечение.

Как се разпознава?

Първите признаци при жените се проявяват между 25 и 30 г., а при мъжете – по-често в периода 20 – 25 г. По-трудно се разпознава вяло-протичащата форма в по-напреднала възраст. Тя се проявява като нестандартно мислене и гениални способности. Някои знаменити художници, музиканти и поети са известни със странното си поведение, в което опитният лекар съзира прояви на шизофрения (Ван Гог, Гогол, Достоевски).

Диагностицирането на шизофрения е работа за дълго време. Трябва да се проследи състоянието, да се постави комплексна оценка. За ориентиране се използват специални тестове, които дават обективна оценка на психиката на болния. Тестовете са добри за начално ориентиране – да се потвърдят или отхвърлят възникналите подозрения.

Вижте и ТОВА, за да разберете лечима ли е шизофренията:

Шизофрения. Прогноза и ремисия. Лека, параноидна и хебефренна

Как да се държим с шизофреник?

Лечението на шизофрения вкъщи се провежда с лекарства, назначени от психиатър. Болният задължително се намира под опека – нужно е да се следи състоянието му и да се осигурява изпълнението на медицинските указания.

От особено значение при въпросното заболяване е болният да бъде под непрестанното наблюдение и грижи на своите близки, тъй като той не е в състояние сам и в необходимите часове и дози да приема предписаните му лекарства.

Ако опекунът види, че пациентът е престанал да взима лекарства, трябва меко и внимателно да го уговори да посетят лекаря. Специалистът може да изпише таблетки с удължено действие, изискващи прием веднъж седмично..

При общуване с болния не правете нищо, което може да го възбуди. Говорете тихо, не повишавайте глас, не използвайте заповедна интонация, не го докосвайте. Бъдете добронамерени, вежливи, търпеливи, толерантни и дружелюбни.

Колкото повече топлина има в отношенията с шизофреника, толкова по-лесно ще се поддава на влияние.

Белег за започващ пристъп е, когато болният стане раздразнителен и започне да се държи необичайно. В такъв момент се обърнете към психиатър и спазвайте следните правила:

 • Не заплашвайте и не плашете болния, избягвайте фрази, които предполагат негативни последствия (ако не изпиеш това, ще ти стане зле);
 • Не викайте, не повишавайте глас, не изменяйте интонацията си. Говорете равно, без емоции, тихо;
 • Не критикувайте;
 • Не спорете с други хора в присъствието на болния;
 • Не дразнете шизофреника;
 • Не стойте на място, което е над нивото на болния. Ако той седи, седнете и вие, за да може очите ви да бъдат на едно ниво;
 • Не докосвайте болния;
 • Не се опитвайте да срещнете погледа на болния, не го гледайте в очите дълго време;
 • Изпълнявайте желанията на пациента, ако те не са опасни;
 • Не затваряйте (заключвайте) човека.

Диетата на хората, които страдат от шизофрения, трябва да изключва говеждо и свинско месо, не трябва да се консумират силен чай и спиртни напитки. Тютюнопушенето също е забранено.

От значение за контролирането на болестта и нормалния живот на болния са честите разходки на чист въздух, ходенето с боси крака, ограничаването на гледането на телевизия и слушането на силна музика.

И едно видео по темата на руски, но може да се включат автоматично генерирани субтитри на руски за по-лесно разбиране:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Лечима ли е шизофренията? С и без лекарства? Как да се държим с шизофреник?

 1. Цялата статия е пълна с неверни факти, само един от всичките е верен.
  Видеото е пълен боклук – шизофрения не е множествени личности има си болест за това, а е разрушаване на личността на лаишки език.
  Само се чудя статията да не е реклама на филма от видеото.
  Трябва да е подсъдно целенасоченото заблуждаване.

 2. Първите симптоми на шизофрения идва с години по-рано, даже 10-15 години и те са уж невинни като слабост, умора, загуба на интерес към някои неща. Не знам кой би познал в това бъдеща шизофрения!

 3. Досега не съм чула някой да се похвали излекувах се от шизофрения, минахме през това с близък, нямаше шанс за оправяне!

 4. Имам близък ,който страда от шизофрения и проблема е ,че не желае да взема лекарства.Моля за съвет, как да му помогнем в този случай!

 5. Благодаря ви за списъка как да се държим с шизофреник, това е най-трудното, защото на човек не му достига силата и търпението, това е с години и е направо отчайващо.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.