Мазила за навехнат глезен. Бабин лек. С картоф, Волтарен, Репарил и компреси за изкълчен глезен

Как се лекува навехнат глезен? Бабин лек с картоф за крак. Фастумгел, Репарил гел, Перскиндол, Долорен, Риванол, Волтарен и други мазила за навехнат глезен. Лечение на оток с варен ориз. Компрес с лед и др. Чорап за изкълчен глезен

Остра болка, която се засилва при раздвижване на крака, нарастващ оток на прехода към стъпалото и хематоми. Тези симптоми ни насочват към травма в зоната на глезена.

Навяхване на глезена не се счита за сериозен проблем. При спортистите например е обичайно явление и те се справят сами с оказването на първа помощ. Но при често повтарящи се навяхвания, стабилността на глезена намалява.

Обичайни причини са подене на висок ток и  скачане с неправилна техника. Рискови фактори са неудобни обувки, високо тегло, артрити, артрози, диабет. Глезенът се навяхва при прекалено голямо повдигане на стъпалото, при застоял и хиперактивен стил на живот.

Степени на навяхване
Класифициране Обхват на травмата
Леко навяхване травмирани са само няколко влакна. Болката е несилна, бързо минава при оказване на първа помощ. Ставата функционира нормално. Работоспособността се възстановява за 1 – 2 седмици
Средно навяхване повредени са половината мускулни влакна. Болката е пронизваща, мощна, постоянна. Възможни са отоци и хематоми. Работоспособността на ставата е нарушена. Пълното оздравяване заема до 4-5 седмици
Тежко навяхване разрушени са почти всички мускулни влакна. Острата болка не минава дълго време, ставата е извън строя. Възстановяването заема 3 – 6 месеца

Симптом на такова разтежение е внезапната остра болка. След това в увредената област се образува оток и се зачервяват тъканите. При разкъсване на връзки се наблюдава силна подвижност на глезена. В мястото на травмата се усеща или изтръпване, или боцкане. Повишава се Т°С.

Първа помощ при навехнат глезен

Информацията за правилните действия при навяхване е полезна за всеки, доколкото подобни травми възникват в ежедневието – стъпване на криво, подхлъзване на лед и т.н. Първите действия са:

navyahvane-01

Този тип травми възникват при неумело рязко движение

 1. Освободете крака от обувката;
 2. Заемете удобно положение с повдигнат крак (за намаляване на отока);
 3. Поставете на глезена леден компрес (също за редукция на отока). За избягване на измръзване на тъканите, компресът се държи 3 часа с 2-3 половинчасови прекъсвания;
 4. Фиксирайте глезена, като сложите превръзка или стегнете с шал;
 5. За болката вземете безрецептурно обезболяващо или противовъзпалително на хапчета и мехлем.
Навяхване, счупване или изкълчване?

Навяхването и изкълчването са травми на меки тъкани – разтягане или скъсване на влакна съединителна тъкан. Навяхване е, когато това е станало с мускули и сухожилия. Изкълчване е, когато е засегнат лигамент, свързващ костите в става.

navyahvane-04

1 – нормални връзки, 2 – разтегнати връзки, 3 – разтежение на латералните, 4 – разтежение на медиалните връзки

Счупването е травма на костна тъкан. Счупването е по-тежка травма, защото задължително се комбинира с разкъсване и на меки тъкани.

Само рентгеновата снимка показва с точност от какъв вид е травмата. Това изследване е задължително. Преди него можем само да се ориентираме по симптоматичните разлики. При навяхване се отваря подвижността на ставата, а при счупване ставата се движи неестествено. И при двата вида травми се образува оток и евентуално хематом, но ще различим счупването по специфичното хрущене при натискане.

Демир бозан билки против акне

Топ мазила за навехнат глезен

Лечението на увреждания от първа и втора степен на тежест не изисква хоспитализация и дори не задължава с преглед от лекар. В първите 2-3 дни са показани ледени компреси и имобилизация на крайника с:

 1. Еластична превръзка или бинт с открити пръсти – носи се около 10 дни;
 2. Гипсова превръзка – максимум 7 дни, иначе мускулите ще загубят тонус и дълго ще се възстановяват.

Лекарства от първа линия на избор при навяхване са нестероидните противовъзпалителни препарати, като някои разновидности са „специалисти“ в този род патологии. Използват се медикаменти за локално нанасяне върху глезена под формата на мехлеми, кремове или гелове.

Мехлемите с кетопрофен като Фастум и диклофенак като Волтарен са първи избор при навяхване.

Те са по-добри от болкоуспокояващите, защото при този вид травма болката идва от възпаляването и отока. Следователно със спадане на отока, отминава и болката.

Фастум гел при изкълчен глезен (кетопрофен)

Мазилата с кетопрофен имат силен ефект при патологии на мускулите, костите и ставите. Потискат възпаляването и премахват болката. Еднакво ефикасни са при травми и ревматизъм.

При навяхване на глезена Фастум се намазва на всеки 12 часа, като се втрива в кожата над глезена. Необходимо е медикаментът да обхване по-широка от засегнатата зона – в радиус от около 5 см повече.

Фастум и другите мехлеми с кетопрофен почти не дават нежелани ефекти. Ако се получи такъв, той е главно локален – върху намазаната кожа (зачервяване, обрив, парене, сърбене).

Фастум се продава в една концентрация от 2.5% кетопрофен и в две опаковки – по 50 г и 100 г. Цената на малката туба е 8.35 лв, на голямата – 14.90 лв.

 • Други мазила с кетопрофен: Кетофлекс, Профенид, Кетофлекс. Първите два препарата са с концентрация 2.5%, а Кетофлекс е двойно по-силен – 5%.
Волтарен Форте (диклофенак)

Волтарен Емулгел и Волтарен Форте са два варианта за локално нанасяне на противовъзпалителното диклофенак.navyahvane-05

Емулгел е по-лек с концентрация от 1.16%. Форте е с двойна сила и концентрация от 2.32%. Това не е най-високата концентрация на диклофенак, влагана в мазило. Диклак, Диклак Макс и Диклофлекс са мазила с 5% диклофенак в състава си.

Диклофенак е първа линия на избор при навяхване. Има изразено аналгезиращо и противовъзпалително действие. Бързо премахва болки и отоци в стави, мускули и свързващи тъкани. Увеличава подвижността на ставите.

 • Други мазила с диклофенак: Фелоран, Диклофлекс, Алмирал, Диклофенак, Диклак.
Риванол

Мехлемите с нестероидно противовъзпалително са приложими само при травма без нарушаване на кожното покритие. При външно нараняване те се заместват от Риванол.

Антисептикът етакридин лактат промива и дезинфекцира при нарушена цялост на кожата. Подходящ е при рани, одрасквания, изгаряния. Риванол не лекува, а предпазва от привличане на вторична инфекция. При навяхване употребата му е неподходяща и не оказва никакъв ефект. Той се включва, когато травмата е комбинирана и включва раздиране на кожното покритие.

При външна травма се поставя компрес с Риванол върху памук или марля. Риванол съдейства за разнасяне на подпухването, но няма всички ефекти на другия вид лекарства. Необходимо е нестероидните противовъзпалителни да се приемат вътрешно – на таблетки.

Репарил-Гел Н

При някои травми се образува хематом поради разрив на локални кръвоносни съдове и събиране на кръв в тъканите. В такива случаи освен обезболяващи и противовъзпалителни, върху травмираното място се прилагат и антиагреганти. Те съдействат за разнасяне на кръвонасяданията, оздравяват съдовете и активизират кръвния поток през засегнатото място.

Репарил Η има комбиниран състав и съответно – комбинирано действие. Той се избира при навяхване с хематоми, но заедно с това действа и по стандартния начин – спира отоците, възпалението и болезнеността. Внимание: Репарил Н не се слага върху кожа с нарушена цялост.

Перскиндол

В първите часове след навяхването е подходящ Перскиндол Куул. Той съдържа левоментол, което е охлаждащо масло от ментата. Прилага се при навяхвания, изкълчвания и други закрити травми с цел охлаждане и свиване на тъканите, противодействие на отока. Добре работи при разтежения, натъртване, кръвонасядания. Единственото ограничение е, че не се слага върху открита рана.

Друг вариант на Перскиндол – Актив гел, не трябва да се ползва в първите часове след травмиране, но става за процеса на заздравяване. Причината е, че гелът има двоен ефект – охлажда и загрява, но загряването не е подходящо за навяхване. Нанася се върху наранената повърхност, без да се покрива и превързва. Също не става за открита рана. Активният гел е продукт с етерични масла, които ускоряват кръвната циркулация и дават релаксираща топлина.

Долорен

Обикновено локалното нанасяне на противовъзпалителен препарат е достатъчно за овладяване на възпалението и болката. При нужда от по-силен ефект същият препарат се предписва перорално. В такъв случай е подходящ приемът на таблетки с парацетамол, ибупрофен, диклофенак, кетопрофен, нимезулид.

Долорен е препарат с ибупрофен в обичайната доза от 400 мг. Добре работи при мускулни и ревматични болки. Взема се в доза до 3-4 таблетки дневно.

Други видове крем и лекарства
navyahvane-06

Гел за охлаждане и гел за разнасяне на хематоми

Аулин (нимезулид)

Нимезулид е сред най-мощните болкоуспокояващи сред нестероидните противовъзпалителни. Неговият представител Аулин е широко познат. По-малко се знае, че Аулин се прави и на гел. В тази форма той овладява болки при всякакви увреждания на меки тъкани и сухожилия – било то навяхване, изкълчване или травма с хематоми.

Аулин и други препарати с нимезулид действително заслужават внимание, особено когато болката е драматична и като проблем надхвърля негативите от отока и зачервяването. Нимезулид също повлява отока и възпалението, но този му ефект остава на втори план.

Охлаждащи мазила

Тази група съдържа препарати с растителен и природен състав, които охлаждат тъканите и облекчават при болка, възпаляване и отоци. Обикновено охлаждащ ефект се постига с помощта на етерични масла и ментол. Допълнителни компоненти осигуряват обезболяването. Примерни наименования: Канадерм Ментолка, Кармолис, Дандум, Витахол.

Някои препарати имат допълнителни лечебни компоненти. Най-ползвана е комбинацията от ибупрофен и ментол за охлаждане (Ибудолор Дуо, Ибументол).

Обезболяващи мазила

По-силно въздействие имат препарати с лидокаин като Лидокаин Актавис. Обезболяващото прониква в дълбоките слоеве на тъканите и въздейства на рецепторите. Така се спира усещането за болка. Подобни мазила не лекуват, а само помагат временно при силна болка (локален обезболяващ ефект).

Бабин лек при навехнат глезен

Компрес с картоф

Картофите съдържат вещества, които ефективно лекуват мускулни и ставни травми. Соланин се намира най-много в зелените картофи. За приготвянето на компрес избиваме картофа и го смиламе, без да го белим. С малко вода го загряваме, но умерено. Ако картофът кипне, соланинът ще се разгради.

Топлата картофена каша обогатяваме с 1 с.л. мед и я намазваме върху марля. Залепваме пюрето към кожата на глезена. Над марлята слагаме целофан. Завързваме компреса с бинт, за да не мърда.

С картофения компрес се спи нощем. За ефективно лекуване на навяхване са достатъчни 5-6 компреса. Ще видите, че зеленясалият картоф ефективно обезболява и сваля възпалението.

Компрес с лед

Ледът обезболява за момента и ограничава отичането. Такъв компрес без вреда се държи до 20 минути и може да се приложи отново след 30 – 60 минути. При липсата на лед наложете върху глезена торбичка замразени зеленчуци или месо от фризера. Ледът обаче е най-добрата опция, когато е на кубчета – той обхваща добре болното място и прилепва към извивките на глезена.

navyahvane-07

Компрес с картоф – бързо облекчава

Домашно лечение с варен ориз

Компресът с ориз е подходящ в случаи на силно отичане или кръвонасядания. Оризът изтегля от дълбочина течностите и ги поема в себе си. Затова при навяхване той е подходящ – противопоставя се на отока и възпаляването.

Традиционното приготвяне на ориз за компрес се отличава малко от кулинарната обработка. Вместо с вода 1:3, както е обичайно, оризът се слага с вода 1:2. Така той остава малко суров и се стреми да поеме още течности в себе си. Оризът се вари с малко захар, но без сол. Оцеждаме го от водата и го разстиламе върху три или четирислойна марля. Привързваме глезена с бинт.

Ако глезенът е много подут, оризът се вари с вино, не с вода. Така се увеличава противоотечното му свойство.

Компрес със зеле

Често се препоръчва обвиване на глезена с прясно зеле, само начукано с дървен чук, за да пусне сока си. Подобен компрес облекчава, но твърде слабо. Правилно е да добавим върху листа мед и счукан аспирин. Тогава компресът ще даде лечебен ефект и ще обезболи локално.

Зелев компрес се държи до 10 часа и се сменя.

Вижте и ТОВА: Болки в краката от коляното надолу. Между коляното и глезена. Тежест в краката. Болки в костите, в коленете и прасците.

Яйце за навяхване

Трябва ни само жълтъкът. Отделяме го и го разбиваме със сол. Разпенената субстанция намазваме върху марля и прилагаме на глезена.

Базовата рецепта се обогатява качествено с мед, сода и мас.

Други бабини рецепти за навяхване
 • Лечение с лук за обезболяване и срещу отоци. Лукът стимулира протичането на кръв и лимфна течност, с което ускорява заздравяването. Настъргваме лук и на 1 с.л. от кашата слагаме 10 с.л. захар. Разпределяме между два слоя марля и налагаме на глезена. След 5 часа сменяме с пресен лук. Ако кожата реагира, заменете пресния лук с печен, за да не изгаря;
 • Компрес от люспи от кромид. Накисваме 1 ч.ч. люспи от кромид със 100 мл оцет. След 15 дни извлекът е готов. Прецеждаме. Натопяваме в течността марля и налагаме на глезена за една нощ;
 • Брезов компрес. Приготвя се от листа, сварени стандартно за чай. Листата се изваждат от течността и се налагат на глезена, фиксират се с марля.

Регенерацията на тъкани се подпомага от следните отвари: цвят синя метлицина (1 ч.л. на 150 мл вода, запарка 1 час), дафинов лист (10 листа в 200 мл, ври 5 мин.), кисел трън в мляко (вари се 30 мин) и корен от репей (1 с.л. на 400 мл, ври 30 мин).

Време за възстановяване

Навяхването без деформиране на става се възстановява бързо – за около 10 до 15 дни.

navyahvane-02

Освен мазането, глезенът трябва да се изправи и укрепи

Ако травмата е тежка и включва деформации на ставни връзки, възстановяване се удължава до 60 – 90 дни. Възможно е болката да се съхрани за около 2-3 седмици. Възстановяването започва от момента, в който се прекрати възпаляването.

Чорап за изкълчен глезен

За лечението на различни травми и функционални разстройства на глезена често се ползват специални ортопедични изделия. Те фиксират тъканите в правилно положение и отнемат натоварването върху тях. Създават комфортни условия за оздравяване. Специалните материали, от които са изготвени тези бандажи, осигуряват допълнителен масаж на повредения участък, както и оптимална температура на мястото.

Чорапите са средство за лека фиксация. Те са изработени от еластични тъкани и материали, които добре поддържат меките тъкани в поразения участък, осигуряват комфортно движение на глезена и равномерно разпределят натоварването на крака. Те частично фиксират ахилесовото сухожилие, глезена и стъпалото.

Още ТУК: Хапчета за оток на краката. Зачервяване на краката и сваляне на оток на крак. Зачервяване над глезена и подуване на краката.

Наглезенки, ортези и др. ортопедични продукти

Средствата за полутвърда и твърда фиксация са твърде разнообразни. Те са изработени от разни материали и обхващат различна площ от крака. Общото между тях е, че осигуряват твърда поддръжка на крака. Помагат в лечението на разтежения и травми като навяхване и изкълчване.

Максимална надеждност в удържането на глезена в зададеното положение са твърдите ортези от метал и пластмаса. Те образуват здрав каркас и не позволяват на стъпалото да се движи свободно. Специални шарнирни съединения задават амплитуда на преместване на костите.

При обикновено навяхване подобни средства надхвърлят необходимостта и излишно затрудняват движението. За предпочитане са еластичните продукти, които само подкрепят и пречат на крака отново да се отклони при ходене.

Окончателният избор на ортеза трябва да се извърши от лекар, който отчита индивидуалните характеристики и степента на поражение на глезена.

Погледнете и ТОВА: Лечение на болки в глезените. Подут глезен от претоварване.

Рехабилитация и кинезитерапия

navyahvane-03

Еластични фиксиращи средства при навяхване

При навяхване на глезена се работи с лечебна гимнастика. Тя има три периода:

 1. Имобилизация – до 2 седмица;
 2. Възстановяване на подвижността – до 4 седмица;
 3. Тренировки за издръжливост при продължително натоварване.

В периода на имобилизация се изпълняват общотонизиращи и дихателни упражнения, които се съчетават с изометрично напрягане на мускулите на прасеца и стъпалото. Интензивността на съкращаване на мускула постепенно се довежда до продължителност 5 – 7 секунди.

При тежки травми с продължително възстановяване се тренират и здравите крайници и особено мускулите на бедрата и гърба. Това е полезно при ползването на опорни средства като патерици и бастун.

При изразен оток на стъпалото се назначават физиотерапевтични процедури с магнит и високочестотен ток. След първите дни на травмата, когато трайно се купира болката, започва електростимулация като профилактика срещу хипотрофия и за подобряване на кръвния поток през глезена.

След прекратяване на имобилизацията са подходящи хидротерапия, ръчен и подводен масаж. Започва ограничено натоварване на увредения глезен. Носят се фиксиращи ортези за ограничаване на страничното движение.

Тежко травмираните пациенти ходят с патерици или друга опора. Задължително се правят къси крачки, на около 50% от обикновените. Целта е да се осигури равномерно натоварване, за да се избегне куцане.

Кинезитерапия се основава на естествено възстановяване на ставите, при което се намалява болевия синдром и се премахват останалите симптоми. Добрите програми са поетапни и комплексни. В тях се тренират конкретни мускули на специални тренажори и се минава курс при професионален масажист. Включва се термо и крио терапия и групова гимнастика.

Преимущество на кинезитерапията е оптимално разпределение на натоварването на глезена за подобряване на кръвообращението и премахване на възпалителните процеси.

Упражнения и масаж

В комплекса за трениране се включват активни упражнения за мобилизиране на глезена. Не се използват движения за разтягане на глезена, а само за укрепване на околоставните мускули. В началото заниманията са от седнало и легнало положение.

Още информация и източници на английски: Медикаменти при навяхване на глезена; * Домашни средства при изкълчване на глезен; * Първа помощ при навехнат глезен.

Упражнения за възстановяване на подвижността на глезена.

Във видеото са показани упражнения, целящи раздвижване на глезена. Те се препоръчват в ранния етап от рехабилитацията. Те увеличават диапазона на движението в ставата и намаляват посттравматичния оток. Упражненията се изпълняват от седнало или легнало положение.

При увреждане на страничните връзки в началото се изпълняват само движенията нагоре и надолу. После се минава към целия диапазон. Може с пръстите да се изписват букви.

Сгъване на стъпалото от седящо положение

Тилното сгъване е насочено към укрепване на мускулите от предната повърхност на глезена. Упражнението е подходящо за ранния стадий на рехабилитация. То се утежнява с помощта на еластична лента.

Отначало упражненията се правят от седнало положение, а после – от изправено, а накрая – под ъгъл. За изпълнението им трябва да се повдигне предната част на стъпалото, без да се отлепя петата от пода.

Навехнат глезен при дете

Такива травми най-често се срещат при деца над 8-9-годишна възраст и при младежи, които спортуват, танцуват и водят активен физически начин на живот. Рядко се случва увреждане на стави и връзки във възрастта до 7 год., защото тогава свързочният апарат е много еластичен.

Причините за навяхвания и изкълчвания при децата са основно механични – поради падане, рязко изменяне на посоката на тялото при движение, интензивен външен натиск, удар, вродена слабост на връзките.

Рискът за навяхване нараства при деца, страдащи от затлъстяване, диабет или водещи заседнал стил на живота.

Мерки за първа помощ при деца:

 • Имобилизация на глезена с превръзка или бинт;
 • Налагане на студена превръзка (лед, найлон със студена вода, замразени храни, загънати в тъкан);
 • Даване на парацетамол или ибупрофен в дозировка според теглото.

Категорично забранени действия:

 • Пипане на глезена, още по-малко изправяне, изпъване и др. с цел наместване;
 • Загряване на мястото, разтриване, масаж;
 • Даване на лекарства за възрасти.

При съвместяване на навяхването с външна повреда – раздиране на кожата, рана, обработете с антисептик и закрийте с марля. При по-сериозни травми не превозвайте пациента, а повикайте екип от медици.

И едно видео с 5 упражнения за навехнат глезен:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Мазила за навехнат глезен. Бабин лек. С картоф, Волтарен, Репарил и компреси за изкълчен глезен

 1. Долорен не са зле, но предпочитам Етриксенал, което е напроксен и е точно за мускули и сухожилия.

 2. Тук има някакви странни съвети. Не бих слагала Перскиндол или Риванол на навехнат глезен. В момента съм така и боли ужасийски. Само Волтарен помага!

 3. Препоръчвам комбинация от Фастумгел и Репарил гел. Първо се маже с Фастума, докато е прясно, а от втори трети ден се включва и Репарила, по различно време. За няколко дни всичко минава.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *