Болки в краката: защо боли глезен, коляно, става или мускул. Диагностика и самопомощ

Как да разчетем болестта по болки в краката: болка под и над коляното, болка в глезена, болка в стъпалото и в пръстите на краката, болка в бедрото или точно в тазобедрената става?

Още в текста: Как се различават мускулна, ставна и костна болка? Какво да очакваме и как да постъпим? Подробно за болки в краката и съчетаването им с изтръпване, подуване (оток) и зачервяване.

Болки в краката – те са повече от дискомфорт. Ограничават активността ни и ни развалят удоволствието от движението. Способни са да ни затворят вкъщи, да ни лишат от приятна разходка или излет през уикенда. Те превръщат в мъка няколко часа на маса в приятна компания.

За болките в краката няма стандартна възраст. Те се появяват и с износване на тялото, и при съвсем млади и дейни хора. Причиняват се от десетки неща. Свикнали сме да ги приемаме като несъществени – ще минат, когато отпочинем. Но нерядко те са следствие не от умора, а симптом на прогресираща болест. Болест, която води до тежки усложнения и трайни увреждания.

Краката ни са уязвими

Тази идея е неприемлива за човека, който от бебе се изправя на крака и бързо се научава да разчита на тях. Но факт! Краката приемат основната тежест на тялото и понасят уникални натоварвания – дори когато стопанинът им просто си стои и си почива.

Пак краката „отнасят“ най-тежкото при извънредни обстоятелства като наднормено тегло, усилени тренировки или тежка работа, постепенно разрушаване на ставите и развитието на артроза – впрочем ето една от гл. причини за болки в краката.

диагностика по болка в краката, лечение на болки в краката
Болката в краката ни отнема радостта от живота и свободата. Какво да направим?

Отделно, инервацията на краката се осигурява от нерви, които излизат от лумбално-сакралната област на гръбнака, а той е податлив към остеохондроза. Тази патология, както и усложненията й – дискови протрузии и хернии, водят до ишиас, при който болката се отдава към задните части и крака, следвайки хода на нерва. Ето че при ред случаи болките в краката водят към гръбнака.

По-нататък: кръвоносната система на краката е чрезвичайно уязвима, защото кръвта преодолява земното притегляне и се издига нагоре. Ето защо широко са разпространени варикозата, тромбофлебитът и тромбозата на съдовете на долн. крайници. Влошава се кръвоснабдяването на тъканите, което може да провокира болеви симптоми.

Още една причина за нарушено кръвоснабдяване е ангиопатията на фона на диабет. Това усложнение, наречено диабетно стъпало, има капацитета да провокира гангрена на тъканите и необходимостта от ампутиране на части от краката.

Работата на бъбреците оказва голямо влияние върху състоянието на краката. Според тибетската медицина бъбреците отговарят за кръвоснабдяването и циркулирането на енергия в краката. Нарушаването на бъбречните функции провокира развитието на много заболявания, сред които подаграта, причиняваща възпаление и силни болки в ставите на палците.

Наистина, краката болят и от умора. Но като премахнем този дребен фактор, всичко останало е симптом, който сигнализира за здравен проблем. И изисква адекватна реакция.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Защо болят краката

Болевите симптоми се различават по:

 1. локализация – болка в коляното, болка в бедрото, болка в прасеца, болка в стъпалото;
 2. по непосредствената причина за възникването – ставни болки в краката, неврогенни болки в краката, съдови болки, мускулни болки, кости болки в краката;
 3. по патологичното изменение, причина за болевите симптоми.

Диагнозите, които „болят“ в краката, са:

 • Възпалителни;
 • Дегенеративно-дистрофични.

  умора в краката, болка, оток
  Неудобните обувки са причина №1 за болки в краката. Първо отметнете тази вероятност, преди да търсите болести

Например коляното може да боли заради възпаление на ставата (артрит), на околоставната синовиална торбичка (бурсит), на връзките (тендинит), на влагалището на сухощилията (тендовагинит) или от прогресиращо разрушаване на ставните тъкани (остеоартрит).

Очевидно лечението с обезболяващи и противовъзпалителни мехлеми ще облекчи, но временно, без да донесе трайно излекуване. Заболяването-провокатор ще продължи да се развива, болевите и другите съпътстващи симптоми с времето ще стават все по-силни, разрушаването на тъканите ще се задълбочава, което носи риск и от инвалидност.

Използването на народни средства без диагностика е още по-опасно, защото последствията могат да се окажат противоположни на очакваните. Например, при болеви симптоми, провокирани от артроза, са показани топлинни процедури. Но ако причината е артрит, топлинните процедури са противопоказани, дори вредни.

Изводите ни дотук са два: нямаме полза да си спестяваме консултацията със специалист и второ, можем да си навредим, ако се лекуваме, преди да сме изяснили непосредствената причина за болката в краката.

Обичайни причини

за болки в краката

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Главна причина за проблеми с краката са неудобните обувки и обездвижването. Младите са склонни да понасят изнурителни високи токове и тесни носове, без да знаят за бъдещите проблеми. Обувки, които изморяват, не се носят постоянно. Те се редуват с домашно ходене на бос крак или по чорапи.

Краката се чувстват по-комфортно в движение. Те не обичат еднообразното положение, трябва им ходене и раздвижване на кръвта. Ако работата ви не го позволява, измисляйте си ходене до тоалетната, за да се раздвижите, а след прибиране вкъщи полягайте за малко с вдигнати на високо крака.

Елементарни упражнения в леглото  като сгъване и разтягане – сутрин и вечер, премахват умората, отпускат мускулатурата, профилактират отоци.

Всичко това помага, ако няма заболяване. Сред патологичните причинители първи могат да бъдат заподозрени: кръвоносните съдове на краката, гръбнакът, мускулите и ставите.

Най-разпространен източник на болезненост са вените на краката и появата на венозен застой. Съдовите изменения в крайниците се идентифицират от хирург – ангиолог или „съдов“, както е по-познат. Той ще отличи нарушенията във вени, артерии и лимфни съдове от други болестни изменения.

Съдови заболявания

Няколко ключови диагнози се отнасят към патологичните изменения на кръвоносн. съдове, които причиняват болка. Отделяме такива, които са способни да причинят силна болка в долни крайници или обратното – слаба, но постоянно и уморителна със своята продължителност тъпа болезненост.

варикоза, разширени вени, венозен застой, болки в краката
Съдовите изменения са болезнени и добре видими

Заболяванията на съдовете на краката, за които са характерни болеви симптоми, са:

 • варикоза –  тъпа, продължителна болезненост, съпровождана с тежест в краката и стягане на мускула на прасеца;
 • тромбофлебит –постоянни болки, които имат пулсиращ характер, нерядко преминават в усещане за парене под кожата, особено силно болят прасците;
 • тромбоза – характеризира се с неочаквана остра болка, съпровождана с тежест, усещане за разкъсване и отоци;
 • облитерираща атеросклероза на съдовете на долните крайници – характеризира се с това, че болят прасците и мускулите на бедрата – особено осезаемо при ходене;
 • синдром на Лериш –  характеризира се с периодично накуцване и с болка в ляв крак или болка в десен крак.

Проблемите с вените заемат лидерска позиция сред причините, предизвикващи болки. За тях е характерно нарушаване на кръвния поток и постоянна, не остра, по-скоро придърпваща болка.

Варикоза (разширени вени)

Представлява изменение, при които съдовете губят еластичност и свойството да поддържат нормално за провеждането на кръвния поток налягане. Причините са друга страна на въпроса, но тук е съществено да отбележим, че ако не се лекува незабавно, варикозата преминава в тромбофлебит. Болестта поразява вените на коленете и бедрата – често на един крак, при което пациентът се жалва, че постоянно го боли коляното.

Болката при варикоза (продължителна, тъпа, ненатрапчива, но и като постоянен фон) често се комбинира с подпухване или направо оток. Неприятните усещания често започват през нощта, като пречат на комфортния сън и почивка.

Симптоми: усилване на болезнеността към края на работния ден. Краката „тежат“, така че се поражда желание за лягане и за повдигането им на височина.

Какво следва? Препоръчва се компресионен трикотаж – чорапи, които премахват болката и забавят развитието на болестта. Но те не решават проблема, затова при първи тревожни симптоми направете консултация, доплерография и евентуално склеротерапия.

Застой на кръвта във вените – той съпровожда разни патологии и най-вече разширените вени. Нервните окончания се раздразват и се развива болеви синдром. Когато налягането в съдовете е ниско и потокът забавя своя ход, усещането е за тежест, подпухване и „спънатост“ на крайника, съчетано с тъпа болка.

При тромбофлебита тя е по-скоро пулсираща и може да премине в пареща, но сравнително постоянният й характер остава главна различителна черта.

Тромбофлебит се различава по локализиране на болката в прасеца (задна повърхност, под коляното). Болката отново е постоянна или поне продължителна.

Тромбофлебит и флебит

По същността си флебитът е възпаление на вените, а представката „тромбо“ се слага, за да се означи едно често усложнение – образуването на съсиреци. Възпалените вени подпомагат образуването на тромби и силни болки в краката, съчетани с отоци.

тромбофлебит, флебим, варикоза, съдови заболявания, болки в краката
Болка, съчетана с оток, има силна диагностична стойност

Симптом на тромбофлебита е пулсиращата болка в прасеца, почервеняване и отичане, както и болезнени уплътнения по хода на вената.

Как да действаме: незабавно се консултирайте със съдов хирург – за оценка на вените и евентуалното им „запушване“. Той ще определи има ли риск от откъсване на тромб.

Тромбоза и емболия

Емболът е образувание, което свободно се движи с кръвния поток и може да предизвика запушване в стеснен участък. Емболът може да е откъснал се тромб (кръвен съсирек), а може да е газово мехурче, уплътнени на топка мастни клетки и др. твърди образувания.

Емболите, както и откъсналите се тромби, представляват опасност за живота, доколкото могат да прекъснат кръвоснабдяването на мозъка, сърцето или белите дробове. При внезапна болка в крака не пренебрегвайте тази вероятност. Зоната на образуване на съсирека обикновено се бележи от съчетанието на болезненост с подуване (отичане).

Посттромбофлебитен синдром

Познат още и като флебитен синдром, той представлява тромбоза на дълбоките вени, довела до унищожаване на клапанния апарат и като следствие – нарушаване на венозния кръвоток.

Болката възниква след дълготрайно статично натоварване в една и съща поза – в легнало, седящо или изправено положение. При това положение краката отичат и се появяват неприятни усещания, които намаляват с повдигане на крайниците на по-висока от главата позиция.

Други симптоми, за които да внимаваме: уплътняване на подкожната тъкан и на кожата в поразената зона, възникване на трофични язви, подкожен дерматит, екзема, пигментация на кожата на коленете. Нощно време са възможни контракции.

Атеросклероза

Атеросклерозата е явление, обратно на разширените вени. Докато при варикозата съдът се отпуска и налягането в него пада, то при атеросклерозата се получава стесняване на съда или уплътняване на стените му, така че мястото за протичащата кръв намалява и съответно – налагането се покачва.

Логично, болката при атеросклероза на артериите на краката е съвсем различна – тя съответства на притискането и компресирането, което усещат тъканите в увредената област. Ето защо при атеросклероза болезнеността се усеща в мускулите и наистина засяга мускулните групи под коляното, особено на прасеца.

Как да различим? Симптоми: притискащи прасеца болки и контракции, които градират при бързо движение (бягане, качване по стълби). Болезнеността често безпокои през нощта. Стъпалата са студени и през лятото. Отсъства отчетлива пулсация на палеца. При мъжете опадат косъмчетата по пръстите и се явяват проблеми с потентността.

Причините по-кратко са описани ТУК: Девет причини за израза: Останах без крака!

Как да действаме: да спрем цигарите и да се допитаме до съдов хирург. Ще са необходими УЗИ, ЯМР и контрастна ангиография за диагностициране на изменението. Своевременното лечение спасява от гангрена и ампутация.

Ендартериит

Така се означава възпаление на вътрешн. артериални обвивки.

Симптоми: остра болка и сковаване на коленете. Възниква при движене, още след 50-100 крачки. Ако направите кратка почивка, симптомите ще минат, но след няколко крачки ще се върнат отново. Така болният ще бъде принуден периодично да спира и да почива по пътя си.

Болка в стъпалото или в прасеца се усеща дори в покой, например като се легне в леглото. Неприятните усещания се редуцират при отпускане на крайника надолу.

При ендартериит е показано незабавно спиране на цигарите, защото никотинът е главен рисков фактор при исхемията на съдовете. Специалистът ще назначи ангиография, ЯМР, УЗИ на съдовете и различни изследвания на кръвта.

Внимание! Ако изпитате внезапно драматична болка, незабавно викайте линейка. Възможно е да сте получили признак за запушването на крупна артерия. Ако е така, следват само няколко часа, в които промените са обратими. След това започва отмиране на клетки, оставени без кислород.

Други възможни причини (болести)

Кости и стави

травми на краката, спорт, болки в краката, болки в коляното
Травмите като източник на болки в краката могат да бъдат първи заподозрени при спортисти, туристи и въобще при активни хора

Последствия от счупване

Симптоми: силна болка при ходене.

Какво следва? Носят се ортопед. приспособления – ортези. Те позволяват на повредените крайници да се движат, а мускулите остават в тонус.

Шип на петата

Симптоми: остра, внезапна болка в петата, явяваща се при ходене и бягане.

Какво следва? Подпомагаме лечението с масажи, лазерна терапия, ортоп. стелки. Ако е нужно, отслабваме, за да облекчим краката.

От гръбначния стълб:

Остеопороза, протрузия, херния

Остеопороза представлява изменение на костната структура, което се явява в разни локации. Болка към крака се предава най-често от увреждания в зоната на кръста и опашната кост.

Симптоми: Болката е прострелваща, защото тя се заражда на друго място и по пътя на нервите се предава по-нататък. Когато се движи по задната и страничната повърхност на крака – от седалището до петата, тя е признак за възпаляване на седалищен нерв – ишиас.

Болевият синдром от остеохондроза безпокои и в покой, градира при натоварване и резки движения. Почивката и обездвижването не водят до облекчение. Възможно е усилване на болката и спазми в краката.

Това са някои от типичните прояви на недостиг на калций, по-характерен за дамите над 40 г. Синеоките блондинки са подложени на особено висок риск.

Какво следва: невролог или хирург. Уврежданията на междупрешленните дискове се открива с рентген или ядрено-магнит. резонанс. При показания се провежда безболезнената денситометрия – мерене на костната плътност. При дефицит се започват добавки с калций. Терапията е консервативна или оперативна според конкретните увреждания.

Подагра

Симптоми: рязка, пулсираща болка в палеца на крака без оглед на времето, без връзка с натоварване и движение. Засегнатият пръст се подува, почервенява, сгорещява се и става чувствителен.

Какво следва: за поставяне на диагноза е достатъчен прост преглед при ревматолог и провеждане на кръвен анализ.

Подагра се лекува с нестероидни противовъзп. и с препарати, потискащи образуването на пикочна к-на. В началния стадий е достатъчно да се измени диетата: да се ограничат алкохол, кафе, какао и шоколад и да се изключат от менюто месните и рибните блюда, бульоните, острите подправени храни, гъбите, бобовите, доматите, спанакът и др.

По-детайлно за подагра ТУК: Лекарства, прир. средства и билки за подагра: победима ли е?

Плоскостъпие

Представлява отпускане – спад, на сводовете на стъпалото и съответно – изменение на неговата форма и функционалност.

Статистически заболяването възниква най-често заради слаби мускули в зоната на коляното и стъпалото, както и заради проблеми с връзки и кости.

Причините са напълняване, обездвижване, физиологично стареене и др. Немалко професии водят до подобни изменения. Например човек с нормален строеж може да придобие с времето плоско стъпало, ако прекарва 8 часа прав зад щанд или в цех.

Спадане на сводовете причиняват още тесни и неудобни обувки и токчетата, които преразпределят натоварването: от петата то се премества в областта на напречния свод, който не издържа и се деформира.

Симптоми: главен белег на спадналия свод е болката в стъпалото и изменението на неговите очертания. Болевият синдром се характеризира с не голяма сила, но постоянно присъствие. Често той се отдава към коленете. Характерно е нарастване на болката към вечерта, защото тя зависи от натрупването на умора. Най-ясно се забелязва изменението при ходене – умората и болките настъпват след минутки забързан ход.

Какво следва: ортопед и отказ от красивите, но неудобни обувки. Помагат солни вани, упражнения и ортопедични стелки (супинатори), изписани от лекар, а не купени от супермаркет.

Болести на ставите

(артрит, артроза)

Болки в краката се провокират и от патологични изменения в ставите – възпалителни (артрити) или дегенеративно-дистрофични (артрози, остеоартрит).

артрит, артроза, ревматизъм, масаж, лечение на болки в краката
Масажите бързо облекчават болезнените усещания при артрити, артрози, ревматизъм и подобни по-сериозни патологични изменения

При артрита непосредствена причина за болевите симптоми е възпалението, предизвикано от инфектиране, автоимунен процес (нерядко следствие от остро инфекциозно заболяване) или системно заболяване.

При артроза непосредствена причина за болевите симптоми е изтощаване на хрущялните тъкани в ставите, което води до тяхното изтъняване и до директно триене на костите. Причини за подобни изменения стават нерационалните натоварвания на ставите, нарушения в обменните процеси и в местното кръвообращение.

Симптоми на артроза и артрит

Болката е дълбаеща, остра, концентрирана в зоната на ставата. Възниква при ходене и при продължителен стоеж. От натоварването ставите се деформират и започват прострелващите болки в краката. Усилват се при смяната на сезоните, често се съчетават от подпухване, отоци и зачервяване над ставата.

Какво следва: посетете ревматолог, направете рентген на ставата и обща кр. картина. Диагностичен и едновременно лечебен метод е артроскопията.

Лечението е комплексно, включва медикаменти, ортопед. приспособления, физиотерапия и лечебно упражняване, диета и др.

Алтернативно лечение на подобни заболявания дават иглотерапията, точковия масаж и уринотерапията (особено при артрозите). Каквото и да се предприеме, целта е подобряване на кръвообращението в ставите, премахване на мускулните спазми, нормализиране на обменните процеси, възстановяване на баланса на имунитета. Освен това при лечение на ставите се използва въздействие върху биоактивните точни на ч. дроб и бъбреци в съчетание с фитотерапия. Така се оптимизира обмяната и синтезът на колагена – строителния материал на хрущялните тъкани в ставите.

Силните болки в краката, причинени от обостряне на заболяването, се успокояват относително бързо. По-задълбочените случаи (при значително разрушаване на ставните тъкани) изискват по-продължително лечение.

Същите методи се ползват, когато краката болят вследствие на

Възпалителни заболявания

(бурсит, тендинит, ентезопатия)

Възпаленията, които засягат околоставните тъкани, включително сухожилията, причинят силна и непренебрежима болезненост. Мястото на болката зависи от локацията на болестното изменение, като в определени случаи се отдава или се усеща в крака.

Възпалението на сухожилие (тендинит) възниква по различни причини, включително и в рамките на сериозни системни патологии – като тяхно усложнение.

Първичният тендинит идва в резултат на физическо натоварване, механични травми или локални възпалителни процеси. Най-разпространена причина са физическите увреждания при пренапрягане на мускулни групи. Мускулните влакна се съкращават и механично разтягат сухожилията. Опасно е, ако процесът протече, без предварително разгряване на мускула. В такива случаи се наблюдават микротравми на сухожилията.

Механичните травми от прекомерно натоварване представляват микроскопични накъсвания на колагеновите влакна в сухожилието. Нерядко – в точката на съединяване на сухожилието с костта. Това се обяснява локализиране на болката преимуществено в ставите на крайниците. Именно там са разположени най-важните места на съединяване на костите с мускулите.

Посттравматичен тендинит възниква най-вече в три уязвими зони – раменна става, колянна става и ахилесовото сухожилие.

Нерядка причина за тендинит са локалните възпалителни процеси около сухожилията. Класически пример са повърхностните или по-дълбоки драскотини и порязвания. Без незабавно дезинфекциране на раната, инфекцията се разпростира към близкостоящите структури. Добър пример е травмата на коленете. При нарушаване на целостта на кожното покритие в областта на ставата попадат микроби и започва възпалителен процес. Без адекватна обработка той се разпространява. Тендинитът причинява неудобства и след затваряне на раната и възстановяване на кожното покритие.

Тендинит с болки в краката се причинява още от инфекции, ревмат. заболявания, имунни изменения, нарушения в обменните процеси, дегенерат. процеси в ставите.

Инфекции на стави и сухожилия, предавани и по съседство, чрез кр. поток и лимфата. В ставите има множество места, удобни за задържане на бактерии. Подобен е механизмът за размножаване при гонорея, някои стрептококи, хламидии, борелиоза, някои вирусни инфекции.

Микробните агенти рядко водят непосредствено към възпаление на сухожилията. Тендинитът по-често е обусловен от неадекватна реакция на имунната система.

физиотерапия, болки в краката
Физикалната терапия и балнеоложкото лечение помагат при болки, изтръпване, дискомфортни усещания, но не се прилагат в остра фаза

Ревматичните заболявания се характеризират с поражения на съединителната тъкан, при които има висок риск от развитие на тендинит. Сухожилията също са съединит. тъкан, която може да бъде въвлечена във възпалителни процес.

Тендинити с различна степен на тежест се наблюдават в рамките на следните заболявания: псориатичен, ревматоиден и реактивен артрит, остеоартроза, лупус, склеродермия.

Болката е основен симптом на тендинита. Обичайно се локилазира в областта на ставите и рядко е склонна към ирадиране (разпространяване в съседни области).

В случай на травматичен тендинит болката се явява в момента на разстежението или на прекъсването на сухожилни влакна. Тя градира при движене, когато пациентът напряга мускулите, за да сгане/ разгъне ставата.

Аналогичното пасивно движение на ставата (със странична помощ) е напълно безболезнено. Тази особеност позволява да се разграничи тендинитът от болката при поражения на ставата (във втория случай болезнеността се запазва и по време на пасивни движения – извършвани от някой друг човек).

При ревматични поражения на тъканите (както и при подагра) болката се локализира основно в областта на малките стави (фалангите на пръстите).

Други белези са затруднено движение (възпалението се отразява на работата на ставата), умерен оток (при микротравми), ограничена амплитуда на сгъване – разгъване. Забележете, че при прекомерно сгъване, разгъване или въртене се появява рязка, остра болка.

Болки в мускулите на краката

Болеви усещания в мускулатурата естествено следват полагането на физически усилия над нормалното за дадения човек ниво. Дори малките деца може да изпитат болки в краката след интензивна гимнастика или поход. Обичайна причина за претоварване са естествени неща като танците, бягането, изкачването на много стълби.

Ако болезнеността и дискомфортът отминат в кратък срок след извънредното физическо усилие, значи всичко е нормално. Но ако болката в краката се задържи за дълго, трябва да проверим за травма.

Спортът създава принципен риск за травмиране на стави и сухожилие. Ако след падане силно боли коляното или глезенът, следва да се направи рентген. Изследванията са препоръчителни и при силни, непоносими болки, които указват сериозна патологична причина.

Миалгия

Симптоми: болезненост в бедрената мускулатура, асоцииращка се с дърпане и и прерязване. Усилва се при физически натоварвания, при студено и влажно време.

Какво следва: посещение при невролог. Лекува се с противовъзпалителни, обезболяващи мазила и гелове.

Заболявания на нервите

Развиването на възпалителен процес в нервните коренчета винаги причинява болка и ограничаване на подвижността. Следват трудно придвижване, нарушена чувствителност, увреждане на стави и меки тъкани.

Възпаление на нерв в крака създава симптоматика, която носи съществен дискомфорт. То нерядко е съпътстваща патология на фона на заболявания на гръбнака или при вирусно поражение на организма.

Ишиас

Възпалението на седалищен нерв е изменение, което не остава незабелязано. Болката е крайно силна, дърпаща и налагаща се, а заедно с нея се ограничава подвижността на засегнатия крайник. Възможно е да се „придърпа“ или съкрати нерва, при което стойката да се изкриви, а засегнатият крак да се скъси (временно, разбира се).

Ишиасът обичайно е следствие от преохлаждане на тялото, от компресиране на нервни окончания при дискова херния, от механични травми в кръста, тежка физическа работа или спорт, вирусни и инфекциозни заболявания, травми на органите в малък таз, остеохондроза, шипове по гръбнака, стеноза на костно-мозъчния канал, бременност, диабет, ревматоиден артрит, притискане от тумор.

Основен симптом на ишиаса е паренето и болката, която тръгва от ниската зона на гръбнака и се разпространява нисходящо към прасеца и стъпалото. Тя се засилва при най-малко движение и не утихва при пълен покой. Болният е ограничен в движенията, трудно използва тазобедрената и колянната става. При диагностика се установяват аномални неврологични рефлекси.

Най-разпространена причина за възпаляване е прищипване на нервни окончания край междупрешленните дискове. Болевият синдром е с разна степен на интензивност и може да се съпровожда от боцкане и мравучкане, както и от загуба на чувствителността на меките тъкани.

При липса на своевременно лечение поражението на седалищния нерв може да доведе до ограничена подвижност в коленете, стъпалата, нарушение на работата на храносмилателната с-ма, възможно незадържане на урина, почервеняване и отичане на кожата в зоната на бедрото. Лекува се от невролог.

Неврит и невралгия

Невритът обикновено има инфекциозна природа. Наблюдава се възпаляване на бедрения, седалищния и други по-малки нерви в крайниците. Към основните причинители спадат преохлаждането, инфекциите, възпаленията на пикочната с-ма, съдовите нарушения, отравяне на организма, включително с алкохол, притискане на нервния ствол, хиповитаминоза и усложнения от диабет.

Поражение на бедрения нерв

При възпаление на бедрения нерв се усеща болка, парене и частично обездвиждане. Може да се загуби чувствителност по повърхността на бедрото. Болката се засилва при ходене и при резки движения. Болният трудно сгъва крака в коляното.

умора в краката, болка, оток, ваничка за крака
Масажните и арома ваничките за крака подпомагат всяко лечение и са удоволствие

Неврит на седалищния нерв приоритетно се провокира от травми на гръбнака, счупване на кости на таза или злокачествени тумори. Симптоми са нарушена чувствителност на мускулите в областта на коляно и ходило. Болният не може да стои на пръсти и на пети, задната повърхност на бедрото губи чувствителност. Болката възниква спонтанно, има пулсиращ или постоянен, тъп характер.

Неврит на тибиалния нерв се проявява в трудно сгъване на пръстите на краката, зачервяване на кожата и загряване до усещане за парене. Симптоматиката се провокира от механични травми, вирусни и инфекциозни заболявания.

Невралгията на бедрения нерв се проявява с болка от външн. страна на бедрото, засилваща се  нощно време и пречи на качествената почивка, при ходене и физическо натоварване.

Прищипване на нерв в коляното

Това предизвиква остра болезненост в коляното, съпроводена по-нататък с намаляване на чувствителността и обездвижване. Ограничава се активността на коляното и се развива мускулна атрофия.

Невралгията (болка в нерва) не е самостоятелно заболяване, а симптом за възпаления в ставите, увреден менискус, прекаляване с физическото натоварване, следствие от травми, счупвания на кости и др. Понякога така се отразяват обездвижването и затлъстяването. Лечението е комплексно.

Диабетна невропатия

Някои усложнения на диабета се развиват в нервната с-ма и засягат нервните пътища. Протичат с отоци, слабост и болка. Кожата в зоната на коленете става суха, появява се лющене и сърбеж. Понякога се стига до загуба на чувствителност на краката, мравучкане или боцкане, които свидетелстват за нарушена нервна проводимост.

Какво следва: изследване на кр. захар.

Внимание! Важни указания са поместени ТУК: Как да разберем дали проблемът с краката е спешен. 

Още заболявания, причиняващи болки в краката:

 • Радикулит – остро възпаляване на коренчетата на периф. нерви, излизащи от гръбнака. Болката е изострена и пареща;
 • Спондилит или болест на Бехтерев – възпаление в гръбначен стълб, провокиращо скованост и болка в долна зона на гръб и седалище, с ирадиране към бедрото. Болезнеността е по-ярка сутринта и след дълга почивка;
 • Остеомиелит –  гнойно възпаляване на костния мозък. Проявяват се всички симптоми на интоксикация – болка, почервеняване, оток;
 • Полиомиелит (детски паралич) – вирусна инфекция, провокираща възпалителни изменения на сивото в-во на гръбначния мозък, атрофия, парализа и тежка инвализизация. Болките не са толкова изразен признак, както симптомите на интоксикация и парализата;
 • Проблеми с костите – травми, счупвания, злокачествено новообразувание (тумор, саркома на костите);
 • Некроза на главата на бедрената кост – идва от нарушено кръвоснабдяване. Хрущялната тъкан се разрушава, което е съпроводено с болка.

Болести на

Отделителната система

При мъжете чувството за дискомфорт в бедрата може да се отражение на болка в слабините при проблеми с полово-отделителната с-ма.

При възрастните мъже болезненост в кръста, ирадираща към крака, на фона на инфравезикална обструкция е причина да се провери за рак на простатата с метастази в костите на таза.

Затруднено уриниране, болка и оток в слабините с разпространяване на болката към крака по вътрешната повърхност на бедрото говори за евентуална болест на отделителната с-ма.

При подобни показания, съчетани с болки в бедрата, е показан ултразвук на малкия таз.

Болест на Бергер – рядка форма на гломерулонефрит, при която се натрупва имуноглобулин А и се отделя кръв в урината. Паралелно с типичните признаци се появяват и болки в крайниците. Те обаче лесно се диференцират, защото присъстват и типичните за инфекциозните болести белези като възпаляване на гърлото и повишаване на темп.

Исхемичен инсулт

Намаляване на подвижността на ръка и/ или крак, както частична парализа е част от симптоматичната картина на мозъчните инциденти, провокирани от прекратяване на правилното кръвоснабдяване.

Измененията в крака никога не са самостоятелни, а са част от по-голяма и изразителна симптоматика. Но ако имате съмнения за подобна диагноза, може да се информирате повече ТУК: Разновидности на инсултите, симптоматика и как да разпознаем. Подробно и полезно. 

Диагностика по локация на болката

лечебна физкултура при болки в краката, лечение на болки в краката
Лечебната физкултура е с висока ефикасност в лечението на ред причиняващи болки заболявания, ако е под контрола на специалист

Болка в тазобедрената става

Често тя е с лоша диференциация, разлива се, градира при натоварване (например при стоене и при ходене), но може да се отдаде по предната или страничната повърхност на бедрото, към предната част на коляното или към седалището.

Болка в тазобедрената област може да възникне по ред местни и системни причини:

 • В кръста и слабините – дифузна болка, усеща се от пациента дълбоко в седалището с ирадиране към задната повъхрност на крака;
 • Увреждане на междупрешленни дискове с въвличане на нервни окончания на L1-2 предизвиква болезненост в слабините, усилваща се при ходене, кашлица, кихане;
 • Вертелен бурсит – болка и локална болезненост с ирадиране надолу по страничната повърхност на бедрото;
 • Седалищен бурсит – болката се локализира отзад, в областта на ставата;
 • Невропатии (напр. притискане на нерв на бедрото) се проявяват чрез болка и слабост. Случва се при бързо и масивно затлъстяване, диабет, злоупотреба с алкохол и пушене. Пряката причина за компресията е увреждане на междупрешленните дискове;
 • Протрузия на междупрешленни дискове – провокира болка в гърба, ограничаване на движенията, защитни мускулни спазми, напрежение и раздразване. Болката е свързана с компресия върху нервни окончания и има нееднороден характер;
 • Компресионна радикулопатия – възникване на прострелваща, режеща и пробиваща болезненост, понякога пареща и същетана с парестезии като мравучкане, боцкане, снижаване на чувствителността в зоната на инервация на поразените коренчета. Болката се засилва при повишено налягане в коремната кухина (от кашлица, кихане, смях). Намалява  при заемане на хоризонтално положение.

Болка в колянна става

Болката в зоната на коляното рядко ирадира. Тя възниква от локални увреждания и по-рядко е отражение от тазобедрената става или коренчета на L3.

Болезнеността в коляното има ред особености. Тя няма ясна локализация, не винаги се засилва при ходене, но може да се усили от кашлица. Нерядко се съчетава с болка по-горе от коляното. Сред местните причини за болка се открояват увреждания на меки тъкани (ентезопатия), на лимфната мрежа и аневризма на подколянната артерия.

Болка в коляното и прасеца

Тя често възниква при запушване или свиване на артерия. Появата на болката принуждава безкомпромисно да се спре и да се даде почивка на мускулатурата. След отдиха симптоматиката отминава, което ни насочва към проблеми с артериите на долни крайници.

Ако болката в коленете се засилва при придвижване и натоварване, като при това пациентът може да ходи, а обездвижването не води до прекратяване на болката, то може да проверим за остеохондроза в зоната на кръста с прищипване на нервни коренчета или за заболявания на ставите.

Разкъсваща болка в коленете често указва тромбоза на дълбоките вени и се съпровожда с плътни отоци. Характерна е болезненост на мускулатурата в зоната на колянна става при сгъване на стъпалото и при защипване на мускула.

Също такава раздираща е болката при лимфедем (лимфен застой, оток), особено в задълбочените стадии.

Ако острата болезненост се съпровожда с повишена темп., зачервяване на кожата и втрисане, се провежда диференциация от флегмон и лупус.

Ако болката се съпровожда с болезнено уплътняване по хода на вената, се проверява за тромбофлебит.

Болки в коляното сме разгледали по-подробно ТУК:

Болки в коляното при сгъване и разгъване, след усукване и др.

Ако през нощта пациентът получава спазми на мускулите на прасците, докато коленете и стъпалата му са отекли, то това е клинична проява на хронична вен. недостатъчност.

Болки в ходилото

Болките в стъпалата имат ясна локация. Те никога не ирадират (не се отдават към съседни зони). Болката в ставите на пръстите обичайно се усилват при стоене и при ходене. При защипване на нерв се усеща парене и загубване на чувствителността в зоната на пръстите. Симетричното поразяване на малките стави е характерно за ревматоидния артрит.

Заболяванията на задните и предноходилните стави се проявяват с болка в средната част, която възниква и се усилва при продължителен стоеж и при ходене без опора на пръстите (отворени обувки).

Заболяванията на глезенната става се проявяват с болка в задната част на стъпалото, засилваща се при стоеж и ходене.

При диабетните невропатии се прибавят парези, чувство за парене, остри и пронизващи болки в областта на стъпалото.

Локална болка в петата възниква при шипове, тендинит, бурсит на ахилесовото сухожилие. По същия начин боли и при плантарен фастциит, който представлява възпаляване на специфична тъкан, наречена със същото име. Тази тъкан е връзка между ходилото и пръстите и когато заболее, отдава болевите усещания към петата. Затова фасциитът трябва да бъде разграничен от шипове и възпалявания в други тъкани.

Опирайки се на описаните симптоми пациентът може да се насочи към правилния специалист и да се ориентира от кой тип е неговото заболяване. Но точната диагноза ще постави лекар, защото той разполага с инструментални и лабораторни методи за изследване и чрез тях ще изключи близките по признаци и симптоматика патологии.

Едновременни болки в ръцете и краката може да бъдат проява на настинка, простуда или вирусно заболяване, при което тялото изпитва слабост, умора, изтощение, както и болезненост в мускули, стави, връзки.

Ако не сте хванали някоя сезонна инфекция, но изпитвате общи болки във всички мускули и стави, то ще се нуждаете от преглед при невролог. Най-често подобни болки са обусловени от патологии на периферната нервна система. Ако болката се придружава от повишена или понижена чувствителност, или мускулна слабост, консултацията вече се прави по спешност.

Отделно ще обърнем внимание на появата на парализа. Не е важно дали тя обхваща един мускул или цял крак, необходим е лекар. Това е признак за неврологично заболяване, а какво – ще се каже след изследвания. Най-честа причина за парези и парализи са невритите на лицев нерв, инсулти, кръвоизливи, множествена склероза и други демиелинизиращи заболявания, почти всички наследствени болести на ЦНС, повечето автоимунни заболявания, невроинфекции и някои тумори.

Болки по време на бременност

След зачеването и особено с напредване на бременността жените започват да изпитват болки в краката, чието диференциране не е съвсем лесно. Бъдещите майки могат да развият венозен застой, разширени вени, плоскостъпие – заради значителното натоварване. Заради понижено съдържание на електролити в тялото може да се появяват спазми (нарушено препредаване на нервни импулси). Болезненото свиване на мускулите може да се провокира и от физическо усилие, интензивно ходене, но идва и в покой.

Нередки са мускулните болки през бременността, както и ирадиращите болки, които идват от натоварването на гръбнака и гърба. При бременните не е изключение развиването на ишиас или възпаляване на нервни коренчета.

Накрая, да не забравим и отоците, които мъчат жените основно през последните месеци. Натрупването на излишна течност е най-видимо на крайниците, краката може да подпухнат до неузнаваемост. Бременната чувства умора и умерена болка.

Непременно потърсете лекар, ако:

 • Болките са прекалено силни, предизвикват слабост, загуба на чувствителност или обездвижване;
 • Болкита се запазят повече от три дни;
 • Външният вид на краката се променя, проявява се зачервяване, посиняване, побледняване, оток;
 • Температурата на болния крайник е по-висока или по-ниска в сравнение със здравия крайник;
 • На болния крайник се появяват язви или някакви образувания;
 • Болката в краката се придружава от слабост, температура;
 • Проявява се деформация на костите и ставите вследствие на травма;
 • Боли и се изменя ставата;
 • Винаги, когато болки се съчетават с отоци.

За болки и подуване на краката в съчетание сме разказали най-детайлно ТУК:

Подуване на краката: какво значи оток на глезените, коляното, стъпало. Хапче против отичане

Лечение на болки в краката

Болезнеността в краката може да бъде овладяна чрез третиране на причината, довела до тях. Само чрез въздействие върху основното заболяване може да отшуми и симптоматиката.

Докато върви диагностиката и уточняването на бъдещата терапия, можем да си помогнем с обезболяващи. При по-голяма част от патологиите, които разгледахме тук, са показани следните два вида медикаменти: нестероидни противовъзпалителни и аналгетици.

Нестероидните противовъзпалителни се употребяват с внимание, защото дразнят стомаха. Но при краката те се нанасят и локално. Удобните и действени затова мехлеми са от типа на Финалгон, Волтарен, Диклофенак, Диклак и други.

Мехлемите с хепарин ограничават образуването на тромби и намаляват отичането. Имат силно успокояващо локално действие.

Мехлеми на основата на змийска или пчелна отрова отлично загряват, имат противовъзпалителен ефект и подобряват кръвоснабдяването.

При някои диагнози ще бъдат необходими и лекарства в подкрепа на хрущялните тъкани. Най-добре е медикаментите да бъдат консултирани с лекар, макар повечето от тях да се дават без рецепта.

Ако сте почитател на народните формули и целители, и те имат място при болестите, предизвикващи болезненост в долните крайници. Много действени са компресите, противовъзпалителните билки, витамините, етер. масла. Всички те най-детайлно са описани ТУК: Народни формули за овладяване на болките в краката: куркума, оцет, англ. Сол, лимон, калий, бял равнец и още 50+ рецепти.

Ще почувствате облекчение от накисване на краката във ваничка, от масажите за по-добро кръвообращение, лечебните упражнения, физиотерапията и в доста случаи – от носенето на ортопедични стелки.

За ползата от комплексния подход към проблема се разказва и във видеото:

https://youtu.be/ngYcOWotvg0

Най-важното е при поява на болезненост да пазите краката, да не ги преуморявате и да се погрижите рано да се разбере какво провокира проблемите в тях.

Полезна ли беше за вас тази статия? Споделете я с ваши приятели и познати, дайте й шанс да стигне до повече нуждаещи се. Очакваме и вашия опит в полето за коментари. Благодарим!

Източници:

http://pozvonochnik.org/

http://www.diagnos-online.ru/

http://www.eurolab.ua/

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.