Болки в краката от коляното надолу. В глезена, в мускулите, пръстите и др. Какво да правим?

Какво означават болки в краката и как да действаме? Болки в мускулите. Точки на краката. Болки в краката от коляното надолу. В глезените. В пръстите на краката. В кръста и крака

За болките в краката няма стандартна възраст. Те се появяват и с износване на тялото, и при съвсем млади и дейни хора.

Причиняват се от десетки неща. Свикнали сме да ги приемаме като несъществени – ще минат, когато отпочинем. Но нерядко те са следствие не от умора, а симптом на прогресираща болест. Болест, която води до тежки усложнения и трайни увреждания.

Главните причини даваме в таблица.

Причини за болки в краката
Натоварване Краката приемат основната тежест на тялото и „носят“ дори в покой. Наднормено тегло, усилени тренировки и тежка работа постепенно разрушават ставите и се развива артроза
Гръбначен стълб инервацията на краката се осигурява от нерви, които излизат от лумбално-сакралната област на гръбнака, който страда от остеохондроза, дискови протрузии и хернии, води до ишиас
Кръвоснабдяване кръвта оросява краката, преодолявайки земното притегляне. Широко са разпространени варикозата, тромбофлебитът и тромбозата на съдовете
Бъбреци нарушаването на бъбречните функции провокира развитието на подагра с възпаление и силни болки в ставите на палците
От умора неудобни, неподходящи обувки, дълготраен престой на крак и др. причини, които не са болестни, но могат да провокират развиването на заболяване

Видове болки в краката

Диагнозите, които „болят“ в краката, са:

 • Възпалителни;
 • Дегенеративно-дистрофични.

Например: коляното може да боли заради възпаление на ставата (артрит), на околоставната синовиална торбичка (бурсит), на връзките (тендинит), на влагалището на сухощилията (тендовагинит) или от прогресиращо разрушаване на ставните тъкани (остеоартрит).

Болевите симптоми се различават по:

 1. локализация – болка в коляното, болка в бедрото, болка в прасеца, болка в стъпалото;
 2. по непосредствената причина за възникването – ставни болки в краката, неврогенни болки в краката, съдови болки, мускулни болки, кости болки в краката;
 3. по патологичното изменение, причина за болевите симптоми.

В съчетание с нещата, описани в този материал, много помага DOPPELHERZ Magnesium 375 Liquid, за който можете да прочетете повече тук: Течен магнезий на ампули допелхерц за пиене.

Болки в мускулите на краката

Възможно е да болят самите мускули – примерно след натоварване. Дори малките деца  изпитат болки в краката след интензивна гимнастика или поход.

умора в краката, болка, оток

Неудобните обувки са причина №1 за болки в краката. Първо отметнете тази вероятност, преди да търсите болести

Ако болезнеността отмине в кратък срок, всичко е нормално. Но ако се задържи, да проверим за травма или заболяване.При болестни процеси обаче мускулатурата „поема“ болката от друга патологична точка.

“Фигурин
Какво може да е?

Миалгия

Симптоми: болезненост в бедрената мускулатура, асоцииращка се с дърпане и и прерязване. Усилва се при физически натоварвания, при студено и влажно време.

Атеросклероза

Болката идва от артериите и съответства на притискането и компресирането, което усещат тъканите в увредената област. Ето защо тя се усеща в мускулите и наистина засяга мускулните групи под коляното, особено на прасеца.

Симптоми: притискащи прасеца болки и контракции, които градират при бързо движение (бягане, качване по стълби). Болезнеността често безпокои през нощта. Стъпалата са студени и през лятото. Отсъства отчетлива пулсация на палеца. При мъжете опадат косъмчетата по пръстите и се явяват проблеми с потентността.

Причините по-кратко са описани ТУК: Девет причини за израза: Останах без крака!

Едновременни болки в ръцете и краката може да бъдат проява на настинка, простуда или вирусно заболяване, при което тялото изпитва слабост, умора, изтощение, както и болезненост в мускули, стави, връзки.

Как да действаме?

Ако не сте хванали сезонна инфекция, но изпитвате общи болки във всички мускули и стави, то ще се нуждаете от преглед при невролог. Най-често подобни болки са обусловени от патологии на периферната нервна система. Ако болката се придружава от повишена или понижена чувствителност, или мускулна слабост, консултацията вече се прави по спешност.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Спортът създава принципен риск за травмиране на стави и сухожилие. Ако след падане силно боли коляното или глезенът, следва да се направи рентген.

При миалгия: посещение при невролог. Лекува се с противовъзпалителни, обезболяващи мазила и гелове.

За атеросклероза: да спрем цигарите и да се допитаме до съдов хирург.

Болки от коляното надолу

Колянна става, глезенна става, вените на прасеца – вероятностите са доста. Чест заподозрян са съдовете.

Какво може да е?

Тромбофлебит и флебит

Възпалените вени подпомагат образуването на тромби и силни болки в краката, съчетани с отоци.

Симптом: при флебит имаме пулсираща болка в прасеца, почервеняване и отичане, както и болезнени уплътнения по хода на вената. При тромбофлебит болката по-скоро преминава в пареща. Тромбофлебит се различава по локализиране на болката в прасеца (задна повърхност, под коляното).

Болки в коляното сме разгледали по-подробно ТУК:

Болки в коляното при сгъване и разгъване, след усукване и др.

Как да действаме?

Незабавно се консултирайте със съдов хирург – за оценка на вените и евентуалното им „запушване“. Той ще определи има ли риск от откъсване на тромб.

Ето как помагат листа от зеле при болки в коляното и под него (видео):

Болки в глезените

Болка в глезена при младежите е чест симптом при многократно травмиране на колянната става, а при възрастните се провокира от дегенеративни и дистрофични изменения в ставата на глезена. Обичайно се стига до разрушаване на хрущяла и развитие на остеоартроза с деформация на костната тъкан.

Какво може да е?

Остра болка насочва към счупване. Тя възниква при всеки опит за привични движения.

Как да действаме?

Подобна травма изисква обездвижване, което води до изменение на меките тъкани и понякога – до първична дистрофия на мускулите и сухожилията.

Болки в коленете

С тази локация се проявяват най-сериозните патологии – ставни, съдови и др.

Какво може да е?

Варикоза (разширени вени)

Болестта поразява вените на коленете и бедрата – често на един крак, при което пациентът се жалва, че постоянно го боли коляното.

Симптоми: болката е продължителна, тъпа, ненатрапчива, но и като постоянен фон, често се комбинира с подпухване или направо оток. Неприятните усещания започват през нощта. Краката „тежат“, така че се поражда желание за лягане и за повдигането им на височина.

За болки и подуване на краката в съчетание сме разказали най-детайлно ТУК:

Хапче за оток. Подуване на крака под коляното и зачервяване. Какво е това?

Ендартериит

Така се означава възпаление на вътрешн. артериални обвивки.

Симптоми: остра болка и сковаване на коленете. Възниква при движене, още след 50-100 крачки. Ако направите кратка почивка, симптомите ще минат, но след няколко крачки ще се върнат отново. Така болният ще бъде принуден периодично да спира и да почива по пътя си. Болката се усеща дори в покой и намалява при отпускане на крайника надолу.

Прищипване на нерв в коляното

Това предизвиква остра болезненост в коляното, съпроводена по-нататък с намаляване на чувствителността и обездвижване. Ограничава се активността на коляното и се развива мускулна атрофия.

Невралгията (болка в нерва)

Не е самостоятелно заболяване, а симптом за възпаления в ставите, увреден менискус, прекаляване с физическото натоварване, следствие от травми, счупвания на кости и др. Понякога така се отразяват обездвижването и затлъстяването.

Болка в колянна става

Болката в зоната на коляното рядко ирадира. Тя няма ясна локализация, не винаги се засилва при ходене, но може да се усили от кашлица. Нерядко се съчетава с болка по-горе от коляното. Сред местните причини за болка се открояват увреждания на меки тъкани (ентезопатия), на лимфната мрежа и аневризма на подколянната артерия.

Болка в коляното и прасеца

Тя често възниква при запушване или свиване на артерия. Появата на болката принуждава безкомпромисно да се спре и да се даде почивка на мускулатурата. След отдиха симптоматиката отминава, което ни насочва към проблеми с артериите на долни крайници.

тромбофлебит, флебим, варикоза, съдови заболявания, болки в краката

Болка, съчетана с оток, има силна диагностична стойност

Ако болката в коленете се засилва при придвижване и натоварване, като при това пациентът може да ходи, а обездвижването не води до прекратяване на болката, то може да проверим за остеохондроза в зоната на кръста с прищипване на нервни коренчета или за заболявания на ставите.

Разкъсваща болка в коленете често указва тромбоза на дълбоките вени и се съпровожда с плътни отоци. Характерна е болезненост на мускулатурата в зоната на колянна става при сгъване на стъпалото и при защипване на мускула.

Също такава раздираща е болката при лимфедем (лимфен застой, оток), особено в задълбочените стадии.

Как да действаме?

При варизока: препоръчва се компресионен трикотаж – чорапи, които премахват болката и забавят развитието на болестта.

При ендартериит е показано незабавно спиране на цигарите, защото никотинът е главен рисков фактор при исхемията на съдовете.

Ако острата болезненост се съпровожда с повишена темп., зачервяване на кожата и втрисане, се провежда диференциация от флегмон и лупус.

Ако болката се съпровожда с болезнено уплътняване по хода на вената, се проверява за тромбофлебит.

Други видове симптоми и лечение

В кръста и крака

Болка в тазобедрената става

Често тя е с лоша диференциация, разлива се, градира при натоварване (например при стоене и при ходене), но може да се отдаде по предната или страничната повърхност на бедрото, към предната част на коляното или към седалището.

варикоза, разширени вени, венозен застой, болки в краката

Съдовите изменения са болезнени и добре видими

Болка в тазобедрената област може да възникне по ред местни и системни причини:

 • В кръста и слабините – дифузна болка, усеща се от пациента дълбоко в седалището с ирадиране към задната повъхрност на крака;
 • Увреждане на междупрешленни дискове с въвличане на нервни окончания на L1-2 предизвиква болезненост в слабините, усилваща се при ходене, кашлица, кихане;
 • Вертелен бурсит – болка и локална болезненост с ирадиране надолу по страничната повърхност на бедрото;
 • Седалищен бурсит – болката се локализира отзад, в областта на ставата;
 • Невропатии (напр. притискане на нерв на бедрото) се проявяват чрез болка и слабост. Случва се при бързо и масивно затлъстяване, диабет, злоупотреба с алкохол и пушене. Пряката причина за компресията е увреждане на междупрешленните дискове;
 • Протрузия на междупрешленни дискове – провокира болка в гърба, ограничаване на движенията, защитни мускулни спазми, напрежение и раздразване. Болката е свързана с компресия върху нервни окончания и има нееднороден характер;
 • Компресионна радикулопатия – възникване на прострелваща, режеща и пробиваща болезненост, понякога пареща и същетана с парестезии като мравучкане, боцкане, снижаване на чувствителността в зоната на инервация на поразените коренчета. Болката се засилва при повишено налягане в коремната кухина (от кашлица, кихане, смях). Намалява  при заемане на хоризонтално положение.

Остеопороза

Представлява изменение на костната структура, което се явява в разни локации. Болка към крака се предава най-често от увреждания в зоната на кръста и опашната кост.

Симптоми: Болката е прострелваща, защото тя се заражда на друго място и по пътя на нервите се предава по-нататък. Когато се движи по задната и страничната повърхност на крака – от седалището до петата, тя е признак за възпаляване на седалищен нерв – ишиас.

Безпокои и в покой, градира при натоварване и резки движения. Почивката и обездвижването не водят до облекчение. Възможно е усилване на болката и спазми в краката.

Как да действаме: невролог или хирург за проверка на междупрешленните дискове, ако не – мерене на костната плътност. При дефицит се започват добавки с калций.

Болки в таза и десния крак

Ишиас

Възпаление на седалищен нерв – основен симптом е паренето и болката, която тръгва от ниската зона на гръбнака и се разпространява нисходящо към прасеца и стъпалото. Тя се засилва при най-малко движение и не утихва при пълен покой. Болният е ограничен в движенията, трудно използва тазобедрената и колянната става. При диагностика се установяват аномални неврологични рефлекси.

физиотерапия, болки в краката

Физикалната терапия и балнеоложкото лечение помагат при болки, изтръпване, дискомфортни усещания, но не се прилагат в остра фаза

Най-разпространена причина за възпаляване е прищипване на нервни окончания край междупрешленните дискове. Може да засегне и левия крак.

Как да действаме: лекува се от невролог.

Урологично възпаление

При мъжете чувството за дискомфорт в бедрата може да се отражение на болка в слабините при проблеми с полово-отделителната с-ма.

При възрастните мъже болезненост в кръста, ирадираща към крака, на фона на инфравезикална обструкция е причина да се провери за рак на простатата с метастази в костите на таза.

Затруднено уриниране, болка и оток в слабините с разпространяване на болката към крака по вътрешната повърхност на бедрото.

Какво да правим: При подобни показания, съчетани с болки в бедрата, е показан ултразвук на малкия таз.

Болки в стъпалата (ходилата)

Те имат ясна локация и никога не ирадират. Обичайно се усилват при стоене и при ходене. При защипване на нерв се усеща парене и загубване на чувствителността в зоната на пръстите. Симетричното поразяване на малките стави е характерно за ревматоидния артрит.

Заболяванията на задните и предноходилните стави се проявяват с болка в средната част, която възниква и се усилва при продължителен стоеж и при ходене без опора на пръстите (отворени обувки).

Заболяванията на глезенната става се проявяват с болка в задната част на стъпалото, засилваща се при стоеж и ходене.

При диабетните невропатии се прибавят парези, чувство за парене, остри и пронизващи болки в областта на стъпалото.

Локална болка в петата възниква при шипове, тендинит, бурсит на ахилесовото сухожилие. По същия начин боли и при плантарен фастциит, който представлява възпаляване на специфична тъкан, наречена със същото име. Тази тъкан е връзка между ходилото и пръстите и когато заболее, отдава болевите усещания към петата. Затова фасциитът трябва да бъде разграничен от шипове и възпалявания в други тъкани.

Как да действаме

При шип подпомагаме лечението с масажи, лазерна терапия, ортоп. стелки. Ако е нужно, отслабваме, за да облекчим краката.

При плоскостъпие подсилваме отслабналите мускули в зоната на коляното и стъпалото, премахваме причини като напълняване, обездвижване, физиологично стареене и др. Премахваме тесни и неудобни обувки, токчета. Помагат солни вани, упражнения и ортопедични стелки (супинатори), изписани от лекар.

При възпаление на околоставните тъкани и тендинит лекуваме медикаментозно.

В бедрата (от коляното нагоре)

Неврит и невралгия

Невритът обикновено има инфекциозна природа. Наблюдава се възпаляване на бедрения, седалищния и други по-малки нерви в крайниците.

артрит, артроза, ревматизъм, масаж, лечение на болки в краката

Масажите бързо облекчават болезнените усещания при артрити, артрози, ревматизъм и подобни по-сериозни патологични изменения

Към основните причинители спадат преохлаждането, инфекциите, възпаленията на пикочната с-ма, съдовите нарушения, отравяне на организма, включително с алкохол, притискане на нервния ствол, хиповитаминоза и усложнения от диабет.

При възпаление на бедрения нерв се усеща болка, парене и частично обездвиждане. Може да се загуби чувствителност по повърхността на бедрото. Болката се засилва при ходене и при резки движения. Болният трудно сгъва крака в коляното.

Неврит на седалищния нерв приоритетно се провокира от травми на гръбнака, счупване на кости на таза или злокачествени тумори. Симптоми са нарушена чувствителност на мускулите в областта на коляно и ходило. Болният не може да стои на пръсти и на пети, задната повърхност на бедрото губи чувствителност. Болката възниква спонтанно, има пулсиращ или постоянен, тъп характер.

Неврит на тибиалния нерв се проявява в трудно сгъване на пръстите на краката, зачервяване на кожата и загряване до усещане за парене. Симптоматиката се провокира от механични травми, вирусни и инфекциозни заболявания.

Невралгията на бедрения нерв се проявява с болка от външн. страна на бедрото, засилваща се  нощно време и пречи на качествената почивка, при ходене и физическо натоварване.

Слабост в краката

Слабостта е прекалено неспецифичен симптом, който съпровожда нарушения в много органи и системи. Той по-скоро няма връзка с краката. Не го игнорирайте. Непременно потърсете лекар, ако:

 • Болката в краката се придружава от слабост, температура;
 • Болките са прекалено силни, предизвикват слабост, загуба на чувствителност или обездвижване;
 • Болките се запазят повече от три дни.

Последствия от счупване

Симптом: силна болка при ходене.

Какво следва? Носят се ортопед. приспособления – ортези. Те позволяват на повредените крайници да се движат, а мускулите остават в тонус.

Тежест в краката

Застой на кръвта във вените – той съпровожда разни патологии и най-вече разширените вени. Нервните окончания се раздразват и се развива болеви синдром. Когато налягането в съдовете е ниско и потокът забавя своя ход, усещането е за тежест, подпухване и „спънатост“ на крайника, съчетано с тъпа болка.

Болки в ставите на краката

Първите заподозрени тук са арттрит и артроза.

При артрита непосредствена причина за болевите симптоми е възпалението, предизвикано от инфектиране, автоимунен процес (нерядко следствие от остро инфекциозно заболяване) или системно заболяване.

При артроза непосредствена причина за болевите симптоми е изтощаване на хрущялните тъкани в ставите, което води до тяхното изтъняване и до директно триене на костите. Причини за подобни изменения стават нерационалните натоварвания на ставите, нарушения в обменните процеси и в местното кръвообращение.

Симптоми: болката е дълбаеща, остра, концентрирана в зоната на ставата. Възниква при ходене и при продължителен стоеж. От натоварването ставите се деформират и започват прострелващите болки в краката. Усилват се при смяната на сезоните, често се съчетават от подпухване, отоци и зачервяване над ставата.

Какво следва: посетете ревматолог, направете рентген на ставата и обща кр. картина. Диагностичен и едновременно лечебен метод е артроскопията. Лечението е комплексно, включва медикаменти, ортопед. приспособления, физиотерапия и лечебно упражняване, диета и др.

Възпаление

Нерядка причина за тендинит са локалните възпалителни процеси около сухожилията. Класически пример са повърхностните или по-дълбоки драскотини и порязвания. Без незабавно дезинфекциране на раната, инфекцията се разпростира към близкостоящите структури.

травми на краката, спорт, болки в краката, болки в коляното

Травмите като източник на болки в краката могат да бъдат първи заподозрени при спортисти, туристи и въобще при активни хора

Добър пример е травмата на коленете. При нарушаване на целостта на кожното покритие в областта на ставата попадат микроби и започва възпалителен процес. Без адекватна обработка той се разпространява. Тендинитът причинява неудобства и след затваряне на раната и възстановяване на кожното покритие.

Тендинит с болки в краката се причинява още от инфекции, ревмат. заболявания, имунни изменения, нарушения в обменните процеси, дегенерат. процеси в ставите.

Инфекции на стави и сухожилия, предавани и по съседство, чрез кр. поток и лимфата. В ставите има множество места, удобни за задържане на бактерии. Подобен е механизмът за размножаване при гонорея, някои стрептококи, хламидии, борелиоза, някои вирусни инфекции.

Микробните агенти рядко водят непосредствено към възпаление на сухожилията. Тендинитът по-често е обусловен от неадекватна реакция на имунната система.

Ревматичните заболявания се характеризират с поражения на съединителната тъкан, при които има висок риск от развитие на тендинит.

Тендинити с различна степен на тежест се наблюдават в рамките на следните заболявания: псориатичен, ревматоиден и реактивен артрит, остеоартроза, лупус, склеродермия.

Болката е основен симптом на тендинита. Обичайно се локализира в областта на ставите и рядко е склонна към ирадиране (разпространяване в съседни области).

В случай на травматичен тендинит болката се явява в момента на разстежението или на прекъсването на сухожилни влакна. Тя градира при движене, когато пациентът напряга мускулите, за да сгане/ разгъне ставата.

Аналогичното пасивно движение на ставата (със странична помощ) е напълно безболезнено. Тази особеност позволява да се разграничи тендинитът от болката при поражения на ставата (във втория случай болезнеността се запазва и по време на пасивни движения – извършвани от някой друг човек).

При ревматични поражения на тъканите (както и при подагра) болката се локализира основно в областта на малките стави (фалангите на пръстите).

Други белези са затруднено движение (възпалението се отразява на работата на ставата), умерен оток (при микротравми), ограничена амплитуда на сгъване – разгъване. Забележете, че при прекомерно сгъване, разгъване или въртене се появява рязка, остра болка.

Още информация и източници на английски: Болки в краката от коляното надолу; * Болки в мускулите на краката; * Болки в глезените.

Болки в пръстите

Подагра

Симптоми: рязка, пулсираща болка в палеца на крака без оглед на времето, без връзка с натоварване и движение. Засегнатият пръст се подува, почервенява, сгорещява се и става чувствителен.

По-детайлно за подагра ТУК: Лекарства, прир. средства и билки за подагра: победима ли е?

Какво следва: за поставяне на диагноза е достатъчен прост преглед при ревматолог и провеждане на кръвен анализ. Подагра се лекува с нестероидни противовъзп. и с препарати, потискащи образуването на пикочна к-на. В началния стадий е достатъчно да се измени диетата.

Полезна ли беше за вас тази статия? Споделете я с ваши приятели и познати, дайте й шанс да стигне до повече нуждаещи се. Очакваме и вашия опит в полето за коментари. Благодарим!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Болки в краката от коляното надолу. В глезена, в мускулите, пръстите и др. Какво да правим?

 1. Със сестра ми имаме болки в краката от коляното надолу, направо по един и същ начин ни боли. Обаче при мен е от плоско стъпало, а при нея сериозна работа – лумбална остеохондроза.

 2. Да знаете, че от хормони сериозно подпухват прасците и се получават болки в глезените. Аз имах подуване, едва ходех, мислех, че е нещо ставно, но се оказа от хормонален дисбаланс.

 3. Имам тъпи болки в пръстите на краката, със сигурност не е подагра. По-скоро е болки в мускулите на стъпалото, някакви идеи?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.