Хапче за оток. Подуване на крака под коляното и зачервяване. Какво е това?

Подуване на краката: Защо и от какво? ♠ При кои болести става оток под коляното и при кои – на стъпалото или на глезените? ♠ Как да различим причината по мястото на отичане и зачервяване? ♠ Кое хапче за оток е най-добро?

Подпухването и подуването на долните крайници често е сигнал за болестно изменение. Отокът увеличава обиколката, създава дискомфорт и се затруднява ходенето.

Причината за подуването не винаги е видима. Отокът е симптом на редица патологии. Някои от тях са системни като сърдечните, а други се развиват локално върху самия крайник.
Но тялото дава достатъчно признаци, за да разпознаем проблема. Най-малкото отичането е едностранно или двустранно, с различна степен на изразеност – обхваща само пръстите, цялото ходило или плъзва нагоре до бедрото.

На основата на тези признаци + допълнителните симптоми лекарите поставят диагнозата. Ние ще разгледаме най-типичните заболявания, причиняващи оток, и знаците, по които да ги разпознаем.

Общи данни за подуване на краката

Подуването представлява нарушено извеждане на течности от тъканите в тялото. Механизмът е следният: течностите с лекота проникват в междуклетъчното пространство и се събират там. При нормални обстоятелства е осигурен и обратен отток.

Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Подуването на долните крайници понякога придобива непоносими размери

Той се затруднява или редуцира при:

Нарушен лимфен дренаж – събиране на лимфа (течност с високо съдържание на белтъчини) в тъканите на кожното покритие. Застоят на лимфа образува плътен, безболезнен оток. Неговият отличителен признак е невъзможност да се захване в гънката в основата на II-ри пръст на крака;

Нарушено оттичане на кръв от вените или артериите – проникване на течност от капилярите в тъканите. Такъв тип застой образува рехав оток, съпроводен с болеви усещания.

Как да различим застоя на кръв от застоя на лимфа? Лимфният е безболезнен и постоянен, докато нарушеното оттичане на кръвта причинява болка и забележимо намалява при заемането на хоризонтално положение за известно време.

Съдържание на статията:

“Фигурин

Оток при здрави хора

Прекомерни течности и сол

Отичането на краката понякога се среща при съвършено здрави хора. То е свързано с излишното потребление на вода и соли. Обичайното време за подобна проява е лятото в горещините. При високи температури човек пие голямо количество течности. Те постъпват в кръвта, но не винаги успяват да бъдат изведени от тялото с потта и урината.

Когато паралелно  с храната постъпват и значителни количества соли, те способстват за задържането на течности в тялото. В даден момент сърцето престава да се справя с по-голямото количество кръв и тя започва да се застоява (на първо място в най-отдалеченото от него място – краката).

Застой на кръвта

Застоят на кръвта в долен крайник понякога се подпомага и от допълнителни фактори. Сред тях различаваме:

♠ Наднормени килограми – пълните хора по-често страдат от отичане на краката през лятото, защото за сърцето е по-сложно да изтласква кръвта през голямо количество мастни тъкани;
Натоварване от вертикална поза – работата на определена група хора е свързана с продължително заемане на натоварващи сърцето пози. При вертикално положение кръвотокът намалява интензивността си и понякога в резултат се стига до застой на кръвта;
Неактивен стил на живот, съчетан с някои от гореизброените фактори.

В посочените случаи отоците по краката не свидетелстват за наличие на някакво заболяване, но са сигнал, че стилът на живот създава условия за такава поява в бъдеще.

Кога отокът е в норма

Подуването на крака е нормално – и очаквано, следствие от носенето на тесни обувки. Притискането на тъканите затруднява и циркулацията на течности в тях. Подобен ефект има от твърде високите токове. Красивите, модни, но поддържащи стъпалото в неестествено положение обувки провокират застой на лимфата и кръвта.

Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Прекарването на няколко часа на високи токове след това изисква и съответната грижа за релакс и почивка

Подуването е естествено следствие от моментно прекаляване с алкохол и от приемането на наркотици.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Физиологично състояние е по време на бременността. Него ще разгледаме по-долу специално, защото след зачеването има и патологични причини за оток на краката. Подуване понякога последва самото раждане, особено когато по време на бременността се е развила венозна недостатъчност.

Хормонални колебания – най-честа непатологична причина при нежния пол. Появява се в два случая:

Намаляване на нивото на прогестините преди менструация;

Климакс и постменопауза – отичане на крака, ръце и лице от промяна в хормоналното ниво. Обичайно се съчетава с натрупване на допълнителни килограми и депресивни състояния.

Какво да правим

при подути крака?

♣ Първо, да съкратим обема на потребяваните течности и соли. Ако отокът се разнесе и краката придобият предишния си вид, значи такава е била причината и следва да се регулира по-прецизно яденето на солена храна. Все пак консултацията би била полезна.
♣ Второ, да обърнем внимание какви лекарства пием. Някои медикаменти провокират отичане на краката, както и влияят на работата на сърцето и кръвообращението. Рискови в това отношение са глюкокортикоидите, изписвани при ред автоимунни и алергични патологии, при тежки възпалителни реакции, изменения в надбъбр. жлези и в други. Лекар ще замени медикамента или ще изпише друг, който да компенсира страничния ефект от основната терапия. Подуване на краката провокират и някои препарати за повишено кръвно налягане. Отокът по лекарствена причина се явява в течение на деня или вечер, утихва и пак се появява.
♣ Трето, ползваме ли контрацептиви? Задържането на течности в организма и като следствие – подуването на краката, се провокира и от половите хормони. Естрогените присъстват в състава на контрацептивите, а на мъжете се назначават мъжки хормони при нарушение на репродуктивните функции, затлъстяване и прочее.

Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

И още него, което винаги е от полза – подпомагане на оттичането със силите на гравитацията

В този ред отхвърляме външните, неболестни причини за появата на подути крака. Но ако дотук проблемът не е решен и отокът продължава да си стои, продължаваме с търсене на причината на вътрешно ниво.

Болестни отоци

Защо и от какво се подуват краката?

Патологичните отоци се обуславят от остри и хронични болестни състояния.

Какво показва мястото на подуване?

Подуването на долен крайник не е заболяване, а симптом. Правилното му тълкуване води до причината. Няколко групи патологии се проявяват с подобен оток и се диференцират по характера му.

Подуване

на двата крака под коляното

Симетричното подуване на двата крака – долна половина (до коляно), говори за системно заболяване или общо изменение на процеси в тялото. Патологиите не въздействат директно върху мястото на отока, а върху състоянието на периферното кръвоснабдяване.

Симетрични или донякъде еднакви отоци на двата крака говорят за преумора, за сърдечни и бъбречни заболявания.

Подуване на коленете, глезените и стъпалата и на двата крака едновременно и в еднаква степен – такъв вид изменение се появява при здрави хора. То се обуславя от претоварване на долните крайници – от хидростатично налягане в съдовете от микроциркулационния поток. Явява се на фона на продължителна вертикална поза.

Характер на отока: обхваща цялата окръжност на коляното. Появява се вечер с умората. След почивка отшумява. Отокът не е ярко изразен. Съпровожда се с побледняване на кожата, намаляване на еластичността й, усещане „за тесто“ при палпация.

Да различим: ред патологии на колянната става също провокират появата на оток. Разликата е, че такива прояви са концентрирани само в болното коляно, докато при застой на течности поради претоварване подпухването продължава и към глезена, като нерядко обхваща в равномерна степен и цялото стъпало (на двата крака).

Причините да подпухва само коляното са дадени ТУК: Болести, придружени с болки и оток на колянна става.

Неравномерни отоци до коленете (и на двата крайника) се формират при заболявания на сърцето, съпроводени с недостатъчно кръвообращение. Застоят във вените причинява оток, чиито характеристики – различна плътност и разпространеност, зависят от напредналостта на заболяването.Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Характер на отока: В началните стадии отоците са меки и незначителни, но стават доста плътни и разпространени до колянна става при сърдечна декомпенсация.

Отичат и двата крайника. Отоците леко се променят през деня – в утринните часове слабо намаляват.

Равномерни отоци, които са по-ярко изразени в сутрешните часове – това служи за отличаване на сърдечните причини от бъбречните. Докато сърдечните отоци сутрин намаляват, то бъбречните се увеличават.

Характер на отока: при бъбречни проблеми – от възпаление до бъбречна недостатъчност, отичат и двата крака в долна половина – стъпала до колене. И на двата крака подпухването е еднакво изразено. Съчетава се с отичане на лицето, което е още по-ясно изразено, отколкото в крайниците.

Подуване на двата глезена

Ограничен оток, обхващаш само глезените, но еднакво разпространен на двата крайника, се причинява от следните състояния и болести:

Продължително стоене във вертикална поза – отоците се появяват в края на деня. Причиняват се застой на кръв или лимфа в резултат от неестественото положение.

 • Неудобни обувки – приоритетно при спорт. Тренировки, проведени в зле скроена обувка, която не позволява правилно да се разпредели натоварването на гръбначен стълб, провокира неадекватно оттичане на кръв и лимфа от долни крайници.
 • Затлъстяване – променя разпределянето на натоварването на долни крайници. Следва натоварване на ставите и нарушение на кръвообращението.
 • Бременност – в последните месеци отичат глезените. Причината – обемистата матка пресира долна пр. вена и нарушава венозния отток.
 • Заболявания на бъбреците – водят до водно-електролитен дисбаланс. Следва повишена проницаемост на съдовете и течностите се натрупват в тъканите. Обичайно бъбречните отоци възникват в горна част на тялото и на лицето, но ако патологията е напреднала, подуването обхваща и глезените.
 • Заболявания на сърцето – повишено артериално налягане и сърдечна недостатъчност водят до отоци. Те възникват в края на деня и в долните части на тялото, често – на глезените.
 • Лимфостаза и лимфедем – патологии, свързани с нарушен лимфен отток от крайниците. Често в процеса се въвличат и съдовете на краката. Лимфата се натрупва в тъканите, образува плътни отоци на глезените, понякога – и на коленете.
 • Прием на някои лекарства – антидепресанти, за сваляне на кръвно, хормонални средства и други провокират акумулиране на течности в тъканите.
Подуване на двете стъпалаПодуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Отоците възникват епизодично или са с хроничен характер. При хроничните се предполага заболяване на вътрешни органи или нарушение в работата на системи в организма.

Подпухването на стъпалата, включително и пръстите, се отдава на всички изброени по-горе причини (отнесени към глезена) + някои специфични. Те са следните:

 • Чревни разстройства – отоците на стъпалата не провокират болка, парене или сърбежи. Причината се различава лесно по това, че подпухването на ходилата се съчетава с такова на клепачите и тъмни кръгове под очите. Разбира се, най-явният симптом е диарията.
 • Заболявания на щитовидна жлеза – подпухването на стъпалата е много характерен симптом при разстройване на функциите на жлезата. Вид на отока: лесно се защипва с пръсти, но отдолу се усеща по-твърда и еластична консистенция. При натискане с един пръст не се появява вдлъбнатина. Лесно се различава по това, че подпухването на ходилата се съпътства с подпухване в раменна зона и лигавицата на устата. Други белези са сънливост, вялост, запек, постоянно усещане за студ.
 • Алергия – реакцията на тялото към постъпил отвън алерген понякога включва и отичане на ходилата. Най-силният в това отношение алерген е ухапването на насекомо. Тогава отоците са неравномерни, концентрирани около мястото на ужилването.

Едностранни отоци

Някои отоци са с несиметричен характер – обхващат единия или другия крак (части от него). Както посочихме, системни заболявания като сърдечните се отразяват еднакво на крайниците. Несиметричното подуване води приоритетно към локални изменения, които се съпровождат с отичане на съответното място.

Подуване на ляв/ десен крак

Разширени вени, варикоза – болестите на вените на долни крайници са честа причина за отоци. Варикозата е достатъчно разпространено заболяване. Изразява се в ослабване на еластичността на клапаните на съдовете. Следва застояването на кръв в съдовете, тяхното разширяване и проникване на кръв през стените в околните тъкани. Отоците  постепенно прогресират и са способни да се превърнат в язви.

Отоците от варикоза обхващат един или друг крак, но е възможно и двата. В някои от стадиите отичането е концентрирано в най-ниската част – стъпало, глезен, а в други обхваща и бедрото.

Тромбоза – образуване на съсирек в кръвоносното русло. Приоритетно се случва на долни крайници. Тромбът намалява сечението на съда и оттам нарушава кръвотока. В резултат кракът – единият, в който е образуван тромб, отича силно. Усеща се болка.

Тромбозата понякога се придружава от възпаляване на вената – тромбофлебит.Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Травма – счупвания, разтягане на сухожилия и връзки. Те възникват рязко с остра болка и оток. Подпухването се причинява от кръвоизлива от повредените при инцидента съдове.

Инфекции – инфекциозни поражения по кожата в областта на глезена водят до възпалителен процес и подпухване на тъканите. Едностранни отоци се отбелязват при абсцеси, флегмони и някои кожни патологии.

Възпаления – болести на ставите на колене и глезени водят до образуване на отоци. Подобни ефекти има от артритите и артрозите. Подпухването се причинява не само заради възпалителния процес, но и от нарушеното разпределяне на натоварването на ставата.

Ужилвания/ ухапвания от насекоми и влечуги – насекомите, змиите и някои други земноводни при ухапване отделят отрови – алерген за човека. Те провокират оток в широка зона около мястото на поразяване. Принципът е, че подпухва ухапаното място и някаква част от крайника над него. Такива отоци имат алергичен произход.

Разрив на киста на Бейкър – това е киста с течно съдържание, която се формира в колянна става. Образуванието нараства при експлоатация на ставата. При спукване размерът на крака значително се увеличава.

Подуване на ляв/ десен глезен

Сепарирано подпухване на един крак и то единствено в зона на глезена, насочва към локална причина – травма, счупване, ухапване от насекомо. Отоците от системни заболявания рядко се ограничават на толкова малка повърхност. Обичайно в процесът се въвлича стъпалото надолу и/ или коленна става, дори и бедрото.

Подуване на едно стъпало

Подуването на едното стъпало заедно с пръстите насочва към варикоза.

Да обобщим:

Диференциална диагностика

Болест вид на поражението локализация характер на отока оттенък на кожата денонощна динамика пояснение
Хрон. венозна недостатъчн. двустранно долна 1/3: коляно и прасец, ходилата отичат рядко мек от обикновен до син изчезва сутрин да се провери варикозно разширение или трофично изменение
Тромбоза едностранно оток на целия крак или коляно оток на подкожната тъкан не е изразен, мускулите са увеличени леко синкав обемът на крайниците не се изменя отокът възниква внезапно, изисква консултация
Лимфедем при първичен – двустранно, при вторичен: едностранно оток отзад на глезена + оток на коляно и/ или бедро отначало мек, на късните етапи: плътен блед в ранен стадий сутрин отокът спада, но по-нататък не първичен лимфедем – до 35 г., вторичен – след 40 г
Бъбречни отоци двустранно коляно, глезен, задна част на ходилото мек блед няма изразени симптоми на основното заболяване
Сърдечни отоци двустранно коляно, глезен, задна част на ходилото мек, при продължително заболяване – плътен розов няма изразени симптоми на основното заболяване
Ортостатичен оток (от стоене прав) двустранно долна 1/3 мек побледняла изчезва с възстановяване на двигателната активност пряма връзка с обездвижването
Ставен оток по-често двустранно болната става мек нормален няма изразена болка, скованост
Оток при бременност на двата крайника долна 1/3 мек побледняла преминава безболезнен, във II половина на бременността

Подробни причини

за подути крака

Подути крака при бременност

Краката на всички бременни отичат. Подуването като правило носи временен характер и преминава бързо. Причините са следните:

 • Притискане от увеличената матка – плодът притиска вената, разположена в таза и нарушава кръвотока. Такова подпухване преминава много бързо, когато жената заеме удобна поза – легнала или седнала и освободи съдовете и вътрешните органи от натиска на матката.
 • Прекомерна употреба на сол – апетитът след зачеването се увеличава и понякога е в посока към соленото. Подпухването преминава бързо с ограничаване на количеството сол в менюто.
 • Прееклампсия – най-неприятната причина за отоци по краката. Появява се във втора част на бременността и се характеризира с вдигане на кръвното и белтък в урината. Понякога се съпровожда от главоболие и спазми.

Отоците през бременността понякога са ярко изразени. Те не са концентрирани само на долни крайници. Проявяват се още по ръцете, дори и на лицето.

В доста случаи подпухването е нормално физиологично явление. Но това не отменя необходимостта от консултация и предотвратяване на евентуална патология. Някои бременни самоволно приемат диуретици, за да се справят с отоците. Но подобни действия не са безопасни, доколкото лекарствата действат и върху организма на детето. Например много диуретици извеждат от тялото минерали, които са потребни за активно развиващия се плод.

Подуване на крайници

при възрастни хора

Възрастните хора често страдат от подуване на краката. Причината трудно се засича само по този симптом. От една страна с напредване на възрастта се засилва застоя на течности, намалява активността, а от друга страна се появяват разни патологии. Често причините са комбинирани – сърдечни изменения, болести на бъбреците, варикоза. Възрастните хора приемат и доста медикаменти.

Оток на единия крак насочва към венозна недостатъчност, травми, ставни патологии, тромби, разни възпаления. Отоци на двата крака насочват към влошаване на сърд.-съдова или отделителна с-ма. По правило проявите се изострят през лятото.

Лимфедем на долните крайници

Заболяването се числи към патологиите на лимфната с-ма. При високо налягане в малките артериални съдове, кръвта се просмуква през стените и попада в околните тъкани. Във вените, напротив, налягането е ниско. Затова част от кръвта, попаднала в тъканите от артериалните капиляри, се всмуква във венозните, а друга – остава в тъканите. Тя се отича към лимфните пътища и става част от лимфата.Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

При лимфедем се нарушава дадения процес, защото е нарушено оттичането по лимфните съдове. Образуват се отоци по краката. Такова състояние се провокира от:

 • периодични възпаления на кожата на краката, в резултат от които се формират белези, нарушаващи лимфотока;
 • тумори в зоната на таза;
 • прекомерни килограми (затлъстяване).

При лимфедема се наблюдава силно отичане на краката, като правило – и на двата. Понякога се подува само десният или само левият крак. Получен един път, лимфедемът често остава за цял живот. Лечението на отоци, провокирани от лимфедем, е продължителен и труден процес. Той включва компресия, медикаменти, хирургия и физиотерапия. Често всичко това дава слаб ефект.

Последният стадий се нарича слонска болест – долните крайници стават невероятно обемисти. В зависимост от причините лимфедемът предизвиква отоци на краката и ръцете.

Задържане на вода

Задържането на течности заради по-голямо приемане на вода и сол изглежда безобидно състояние. Но то провокира възпалителни процеси в тъканите. Често същината е нарушения в кръвообращението. Състоянието никак не е за пренебрегване, а мерките понякога изискват последователност и воля, както при диетите.

Причините за задържане на течности, лечението и бързите мерки за овладяване на отоците са дадени ТУК: Отоци, възможни болести, диуретици от природата и аптеката.

Отоци по краката

при сърд. недостатъчност

Отичането на крайници при сърд. недостатъчност е доста разпространено явление, както и патологиите на сърд.-съд. с-ма са чести в съвременното общество. Сърдечната недостатъчност не е самостоятелно заболяване, а синдром (набор от отделни симптоми-проявления), който съпровожда разни патологии. Сред по-честите ще откроим атеросклероза, възпаления, порок на сърцето, хипертония, исхем. болест, някои видове аритмии и т.н.

Сърдечната недостатъчн. се проявява с определени симптоми:

Оток на краката вечерно време (за разлика от бъбречните отоци, които нарастват сутрин) – при болните със сърд. недостатъчност е ослабена изпомпващата функция на органа. Сърцето се затруднява да вдигне кръвта отдолу нагоре (от краката). Нощем човек е в хоризонтално положение, което облекчава сърцето. Но през деня, прекарвайки времето в седнала и изправена поза, органът отново се изтощава и се явяват отоци.

Отоците при сърд. недостатъчност, усилващи се вечер, са съпроводени със син оттенък на кожата. Те обхващат в някои случаи само пръстите и стъпалото, а в други се разпространяват много нависоко. Това зависи от работата на сърцето и доколко то се справя с изпомпването.

Учестено и затруднено дишане –  свързано е с неспособността на основн. мускул да изпомпва кръв от органите и тъканите, поради което те постоянно изпитват кислороден глад.

Промени в налягането – при сърд. недостатъчност се отбелязва повишено кръвно, по-рядко – понижено.

Болки в зоната на сърцето – болният усеща стягане в лявата зона на гръден кош.

Умора – всички стадащи от сърд. недостатъчност бързо се уморяват и отпадат.

Лечението на отоците, причинени от нарушена работа на сърцето, се заключава с приема на диуретици и на медикаменти, насочени към основното заболяване. Състоянието се облекчава от гимнастика, регулиране на храненето и носене на еластични чорапи.

Болести на белите дробове

При някои патологии на бял дроб много силно нараства налягането на белодробните съдове. Сърцето се затруднява да изтласква кръвта в малкия кръг на кръвообращението, нарушава се цялостният кръвоток в организма. Симптомите много напомнят тези на сърдечната недостатъчност – на първо място отичане на краката.Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Към повишено налягане в белодробните съдове водят следните заболявания:

 • Вроден порок в развитието на дихателната с-ма;
 • Хронична обструктивна белодр. болест (ХОББ);
 • Хроничен бронхит при пушачите;
 • Инфекциозни заболявания;
 • Бронхиална астма;
 • Чести пневмонии;
 • Някои болести на кръвта;
 • Порок на сърдечните клапани и разни сърдебни патологии, съпроводени с повишено налягане в малкия кръг на кръвообращението.

При много от изброените заболявания е възможно болният дълго време да не обръща внимание на възникналите симптоми. Освен отичането на краката, се появяват задух, слабост, сивкав оттенък на кожата. При хронифициране е възможно повишаване на температурата.

Лечение на отока по белодробна причина се определя от характера на конкретното заболяване. Като симптоматично средство се назначават диуретици.

Проблеми с бъбреците

Различните патологии на бъбреците като правило провокират подпухване на кожата. Бъбречните отоци се отличават по механизма си на възникване. Организмът губи заедно с урината голямо количество белтъци, затова течностите излизат от кръвоносното русло в посока органи и тъкани. Подпухването е характерно сутрин, след като през нощта не се уринира.

Кожата над отоците е бледа на цвят. Бъбреците изработват вещества, които активизират кръвотворенето. Но когато заболеят, процесът се нарушава и болният развива анемия.

Съпътстващи проявления – оток на лице, много малко или много обилно количество урина, повишено налягане, болка в кръста, слабост, температура, изменение на цвят и мирис на урината.

Най-разпространените бъбречни патологии, изразяващи се с оток, са пиелонефрит, гломерулонефрит, амилоидоза, тумор, травма, атеросклероза на бъбречните артерии.

Лечението е целенасочено към основното заболяване. Самостоятелното приемане на диуретици е голяма грешка и влошава състоянието.

Кога е от черния дроб

Нерядко отокът на краката е свързан с патология на ч. дроб, на първо място – цироза. До нея водят продължителни вирусни хепатити, злоупотреба с лекарства и алкохол, токсични отравяния и други.

В ч. дроб се изработва албумин, който удържа течностите в кръвоносното русло. Когато процесът е нарушен, количеството белтъчини в кръвта намалява, а водата се устремява към тъканите.

При цироза се изявяват и следните симптоми: жълтеница, натрупване на течности в областта на корема и други зони, кожни обриви, изтощение, нарушена работа на гл. мозък.

Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Ясно изразени отоци с патологичен произход

Отоци с алергичен произход

Множество алергични реакции и автоимунни заболявания имат характерно проявление във вид на оток, в това число на долни крайници:

Алергичен артрит – алергично заболяване, което съпровожда пораженията на ставите. Приоритетно се изявява като усложнение на ставните патологии под влияние на инфекциозен процес или разстройване на обмяната на веществата.

При алергичния артрит кракът подпухва – като правило, след като не се променя позата дълго време. Отокът се съпровожда с почервеняване и болки.

Лечението е с противоалергични препарати + терапия на основното заболяване.

Оток на Квинке – алергичен оток на кожата и лигавиците, който възниква при контакт с алергени. Обичайното му място е лицето, но в дадени случаи се формира и на краката. Състоянието преминава бързо, а пък след прием на противоалергични средства – незабавно.

Ужилвания/ ухапвания от насекоми и змии – слюнката съдържа алергени, на които тялото реагира с оток. Подпухването следва среща с пчела, оса, паякообразни, отровни змии. Първата помощ се предоставя според вида на животното.

Отичане на краката от травми

Травмите, които се съпровождат с отичане на краката, са:

Наранявания на меките тъкани – приоритетно в резултат от елементарни удари. На мястото се образува оток с кръвоизлив, а докосването е болезнено. В първите три дни на мястото се поставя лед и компреси със студ. вода. По-нататък са показани и спиртни компреси.

Луксация – травмата се проявява приоритетно при хора с вродена слабост на връзките. Ставите се разместват, което е придружено от силна болка. Често срещана е луксация на капачето, което оставя крайника полусгънат и обездвижен. Наместването е хирургична процедура. Отокът се съхранява още няколко дни след нея.

Излив на кръв в ставата – по-често засяга колянната. Съпроводено е с болки, нарушено движение, оток. Лечението е изтегляне на кръвта с пункция или артроскопия.

Счупване на крак – най-разпространени са травмите от този вид на костите на прасеца, глезена и ходилото, по-рядко – на бедрена кост, която е много здрава. Най-опасно е счупването на шийката на тазобедрена кост, съпроводено с нарушен кръвоток. Характерни белези са болезненост, оток, видима деформация, подкожни кръвоизливи. Отокът отминава в процеса на зарастване на костта.

Заболявания на ставитеПодуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Артритите са значима група възпалит. заболявания със ставни болки и отоци в зоната на засегнатата става. Най-разпространени са следните видове:

Ревматичен артрит – едно от характерните проявления на ревматизма. При него отоците се разполагат  в зоната на големите стави. Те са съпроводени с болка и затруднено движение. Кожата над ставата е гореща и зачервена. При ревматизма симптомите са краткотрайни. Отоците преминават бързо, но по-нататък се формират пак, но на друго място.

Реактивен артрит – при него се поразяват стави (приоритетно колянна), очи, отделителна с-ма. Вдига се температура, а в областта на ставата се формира болезнен оток. Паралелно възникват симптоми, свързани с полова с-ма.

Ревматоиден артрит – има автоимунна природа и се съпровожда главно с поражения на малките стави на китките и ходилата. Отбелязват се болки, подпухване, скованост – особено сутрин.

Инфекциозен артрит – предизвиква се от непосредствено попадане на инфекция вътре в ставата. Причината е травма или пренасяне на инфекция от зона на хронично възпаление в организма (чрез кръв или лимфа). Характерни са три симптома: оток в областта на поразената става, болка и повишена темперапура. Този вид артрит застрашава всяка става.

Подагрозен артрит – съпровожда се с отоци на ставите и силни болки. Болевият синдром е така изразен, че причинява мъка на пациента. Той се увеличава при съприкосновение, включително от страна на дрехи и бельо. За няколко дни болката преминава напълно. Най-характерна локализация – ставата на палеца на крака.

Лечението на отоците при артритите се провежда чрез третиране на основното заболяване. Според разновидността се приемат антибиотици, противовъзпалителни, хормони и други.

Възпалителни заболявания

Отоците по краката понякога са причинени от инфекциозно-възпалителни заболявания от следните разновидности:

Ревматизъм – той се причинява от специална разновидност стрептококи. Възбудителят внася в клетките молекули, които приличат на веществата от съединителната тъкан на човека. Те биват включени в състава на ставните хрущяли и сърдечните клапани. Имунната защита започва да унищожава и вредоносните бактерии, и собствените тъкани. Характерна проява на ревматизма е ревматичният артрит – възпаление на големите стави. Той се съпровожда с болка, нарушено движение, оток в областта на засегнатата става. Отоците „мигрират“ от една на друга става, а в бъдеще се развива порок на сърцето.

Червен вятър – причинява се от стрептококи. Обичайно поразени са долните крайници. Появява се оток + петна в червен цвят и рязки граници. Петната са болезнени. www.lekar.bg/2016/01/28/червен-вятър/

Остеомиелит – инфекц.-възпалит. процес в костите, за който е типичен оток в ляв или десен крак (зависи от мястото на патологичния процес). Други симптоми – болки в крайниците, нарушено движение, повишена температура. Носи риск от тежки усложнения.

Гнойни образувания като фурункули, карбункули, флегмони – те почти винаги са съпровозени с оток.

Инфекциозен артрит – тежко инфекциозно поражение на ставата (виж по-горе)

Подуване на краката при рак
Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Подпухване при бременност – то се отличава видимо от патологичните отоци

Появата на явни отоци предшества скрит период на задържане на течности (за който се съди по намаляване на количеството урина и нарастване на масата на тялото). В утежнени случаи се формират масивни отоци на краката и торса. Кожата става суха, гладка, бледна, лющеща се и слабо чувствителна към топло. При натиск върху отока остава ямка, която дълго не изчезва.

При подпухване защитните свойства на кожата се понижават. Инжектирането оставя дупчица, която трябва да се намаже с йод и да се закрие със стерилна превръзка.

Раковоболният с отоци трябва всеки ден да следи водния си баланс – съотношението между изпита и отделена течност за денонощие. При отчета на входящите течности се отчитат всички напитки, включително и супите. Урината се събира в съд и се измерва в един и същи час.

Раковоболните събират течности в най-ниско намиращите се части на тялото. Това са краката при активните болни и зоната на кръста – при лежащо болните. Наличието на отоци изисква проследяване от лекар.

Какво да правим при оток

Някои видове отоци се овладяват и преодоляват самостоятелно, с мерки по промяна на стила на живот, приеманите течности и соли, избягване на пренатоварване и прочее. Това е възможно, щом  подпухването обхваща ходилата, глезените или е най-общо в ниската част на крака. Второ изискване е отокът да не бъде следствие от остро състояние или тежка болест.

Мерките при физиологични отоци са:

 • Вдигане на краката на нивото на сърцето – сутрин и вечер;
 • Намаляване на количеството изпивани течности;
 • Намаляване на количеството приемана сол;
 • Вземане на контрастни душове;
 • Вземане на солени вани за крака;
 • Преминаване към удобни обувки без ток и с качествена подметка;
 • Лечебна физкултура;
 • Масаж на ходилата;
 • Снижение на теглото при затлъстяване.

В почти всички случаи физиологичните отоци се повлияват от изброените мерки. Ако не – вероятно се касае за патологично образувание, свързано със системно или локално заболяване. Лечението на оток, който е симптом на такава патология, без да се лекува основният причинител, е невъзможно.

Лечение на подути крака

(общи принципи)

В аптеките има голямо количество средства срещу отичане на краката. Но всъщност те са предназначени за премахване на подпухвания, които са предизвикани от горещините, потребяването на прекалено много течности и соли, преумора, в началните стадии на варикоза и сърдечна недостатъчност.

В случаите, когато отоците са провокирани от друго заболяване, самостоятелното лечение е невъзможно. То се извършва паралелно с общата терапия по всички проблеми.

И обратно – когато установите постоянно подпухване на краката, следва да проверите каква причина стои в корена (чрез преглед). Както посочихме по-горе, спектърът е достатъчно широк – от сърдечни и бъбречни патологии до ставни заболявания, травми, инфекции и рак.

Лечение според причината

за отока

Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Масажите подпомагат разнасянето на натрупаните течности и подобряват състоянието на тъканите

Лечебната тактика при подпухване на долни крайници се диференцира според причината.

Упорити хидростатични отоци

при лица без заболявания

Предприемат се описаните по-горе мерки за ограничаване на течности и соли, на пренатоварване и стоеж във вертикална поза + мерки за разпускане на мускулатурата;

Редовно използване на компресиращ трикотаж (чорапи), който помага да се удържат течностите в съдовото пространство по пътя на компресиране на меките тъкани;

Използване на мазила и гелове за отоци с венозен произход (виж по-долу).

Сърдечни и бъбречни отоци

Диуретици – използват се най-различни видове като Фуроземид и Фурантрил (от групата на фуроземид), Трифас и Торазидекс (от групата на торасемид), калий-съхраняващи и т.н. Кратността на приема, лекарствената форма и срока на терапия зависят от степента на изразеност на сърдечната недостатъчност.

Изразените отоци се лекуват с инжекционни бримкови диуретици с постепенен преход към таблетирани форми на идентичните препарати или средства от друга група. За продължителна терапия против отоците се препоръчват тиазидни диуретици в комбинация с Вероспирон.

Препарати с калий като Паматон – непременно се включват в терапията с бримкови и салидиуретици, при които се губи калий. Компенсират загубата на калиеви йони, които се извеждат с урината при стимулиране на диурезата. Такива препарати са противопоказани при бъбречна недостатъчност.

Кардиопротектори – не оказват непосредствен ефект против отоците, но укрепват сърдечен мускул. Именно неговата слабост е причина за сърдечната недостатъчност и подпухването на краката.

Отоци с венозен произход

Компресия на коленете и глезените с еластични чорапи или бинтове. Това е първата мярка, от която започва лечението на синдрома на подпухване. Компресирането като единствено средство не е достатъчно в борбата с отичане на краката, но профилактира прогресирането на венозната недостатъчност. Главното е да се съблюдават всички правила за бинтоване с еластични материи;

Приемане на флеботоници (Троксевазин, Детралекс) – препаратите имат ефект против отоците на базата на укрепване на стените на вени и съдове от микроциркулационното русло. Флеботониците от растителен произход могат да се назначават и при отсъствието на явни признаци на варикоза, но при наличие на подпухване в рамките на хидростатичните отоци;

Средства за разреждане на кръвта и против образуване на тромби (Клопидогрел, Тромбекс, Глонепел, Дуоплавин). Механизмът им на действие по отношение на отоците се заключава в понижаване на гъстотата на кръвта, с което се подобрява оттичането, профилактира се застоя и отлагането в тъканите във вид на отоци;

Местни препарати под формата на мазила и гелове (Лиотон, Хепаринова маз, Троксевазин, Троксерутин, Венитан). Локалното нанасяне е достатъчно ефикасно както при венозни патологии, така и при отоци на краката на фона на обичайна умора и пренапрежение.Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Троксевазин

Активната съставка е троксерутин. Тя оздравява стените на кръвон. съдове и по този способ  намалява отичането. Предотвратява или лекува съпъстващите ефекти като тежест, схващане, загуба на чувствителност и други. Помага за почиване на краката след продължителни усилия.

Репарил  – гел и таблетки

Представител на локалните средства, ефикасен за редуциране на отоците, премахване на възпаления и успокояване на болка. Гелът е показан при много широк спектър от причини за подпухване – травми като навяхване, счупване, възпаления, хематоми, при болки по стави и костна система, при разширени вени и други. Вариантът на таблетки се предпочита при локализирани отоци.

Диуретици

Те са централни в лечението на хронично отичащи крайници. Механизмът им на действие е подобряване на оттичането на течностите на тялото, като директно се извеждат акумулираните в тъканите (отоците). Работят като цялостно намаляват съдържанието на вода в организма.

Диуретично действие имат редица природни (билкови) препарати, но при сериозни патологии се прилагат химически средства. Те са няколко вида, тоест с различни механизми за извеждане на течностите и с различна ефикасност.

Салуретици

Имат ограничена диуретична активност, която не се влияе от приеманата доза. Повечето препарати намират приложение и са ефикасни при отоци с различен произход + хипертония, сърд. недостатъчност, някои бъбречни патологии.

Техен негатив е, че намаляват калия и увеличават калция, провокират аритмии, спад в кръвното, слабост, включително мускулна. Обезводняването е на базата на загуба на соли. Видове:

 • Производни на тиазида – хлортиазид, хидрохлоротиазид
 • Нетиазидни – хлорталидон, индатамид (прилага се основно при високо кръвно)

Този тип диуретици са получили обширно разпространение, защото прилагането им не изисква прекалено строго ограничаване на болния по отношение на употребяваната сол. По същност тези препарати са средни по въздействие. Максималната концентрация на активното в-во се достига след 4 часа и не намалява в течение на 12 часа.

На основата на хлотиазида са създадени множество лекарства, но най-удобен от всички е хлорталидон, защото се приема 1 път на денонощие, докато други са разчетени на 6 часа.

Препаратите, които намаляват калия в организма, се приемат или ограничено време – до 6-7 дни, или се комбинират с калий-допълващи препарати. Междувременно се хапват свежи храни, богати на този минерал. Калий в количество 100 мг ежедневно е достатъчна.

Бримкови  – Фуроземид, Тораземид

Бримковите диуретици се различават от тиазидните по намалената реабсорбция на  калция като се повишава отделянето му с урината. Такива препарати се взимат орално на гладно (в такъв случай усвояването им е на около 65%) или инжекционно (тогава усвояването достига 95%, благодарение на доброто свързване с белтъците в кръвта).

Бримковите диуретици не се вземат по-често от 2 пъти на ден. Полуелиминирането им от кръвта става средно за 60 минути.

Препаратите от тази група добре се съчетават със сърд.-съдови средства и с други диуретици. Но е противопоказан едновременният им прием с  нестероидни противовъзпалителни, ототоксични и нефротоксични препарати, защото увеличават нежелателното им влияние върху болния.

Фурантрил и ФуроземидПодуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Действат чрез намаляване на количеството на натрия. Тези медикаменти са подчертано показани в лечението на отоци със следната етиология: сърдечна и чернодр. недостатъчност, цироза, бъбречни патологии, отоци от медикаменти, включително противозачатъчни.

Фуроземид се числи към най-мощните диуретици. При него действието е пряко зависимо от дозата. Прилага се и в най-тежки състояния, включително за усилено извеждане на токсини при отравяне. При слабо изразени отоци ползването му е неоправдано, като се отчетат нежеланите ефекти като електролитни нарушения, увреждане на слуха и други.

Трифас

Хапчета по 10 мг се прилагат специално при застой на течности (отичане, подпухване) и/ или изливи в тялото – акумулиране на течности в телесни кухини в резултат от други патологии.

Другата форма е инжекционен разтвор на ампули по 10 мг. Има по-бързо действие.

Отзиви за Трифас

Производителят специално отбелязва, че клиничният опит от ползването на лекарството Трифас на този етап е недостатъчен. Затова то е ограничено за лица над 12 години и има ред противопоказания и болести, при които се избират друг тип препарати.

Като цяло пациентските отзиви за медикамента са добри. Болни, които го ползват при сърдечни проблеми, затруднено дишане и отоци по лице и крайници не споделят някакви сериозни странични ефекти. Повечето от тях биват периодично контролирани по време на приема.

Калий-съхраняващи диуретици

Извеждането на течности става чрез намаляване на натрия, а не на калия. Често такива препарати се предпочитат при хипертония. Но групата препарати има слаб диуретичен ефект и рядко се назначава като единствено средство за лечение. Обичайно е комбинирането им с тиазидни и бримкови диуретици с цел предотвратяване на хипокалемия (недостиг на калий).

Наименования: Вероспирон, Спиронолактон, Амилорид

Калий-съхраняващите препарати също имат негативи – главно диспептични нарушения и патологично увеличаване на нивото на калия + главоболие. При комбинирането им с някои хормонални медикаменти се получава импотентност, нарушена менструация, болка в млечни жлези, постменопаузни кръвотечения и други.

Калций-съхраняващи диуретици

Те са предпочитани за болни, които освен отоците, имат и остеопороза. Те се нуждаят от предпазване от бъдещи счупвания. Бримковите и калий-съхраняващите диуретици „отмиват“ калция, докато тиазидните обратно – намаляват извеждането на йони на калция заедно с урината. Препаратите от тази група са показани и за твърде възрастни хора. Противопоказани са за пациенти с хиперурикемия, подагра, хипокалиемия.

Осмотични (Манитол)

Този тип диуретици повишават осмотичното налягане в плазмата на кръвта вследствие на което от отеклите тъкани започва да се извлича водата. Като следствие се повишава колич. на циркулиращата кръв, филтрацията през бъбреците и нарушения във функционирането им. Затова осмотичните препарати не се дават на болни с бъбречна и чернодр. недостатъчност. Към страничните ефекти спада вдигане на кръвното, повръщане, главоболие, повишение на нивото на азот в кръвта.

Манитол се предпочита при мозъчен оток, за спад на вътреочно налягане и при отравяния.

Към диуретиците спадат още две групи, които обаче нямат приложение при отоци по крайниците. Едните са слаби препарати, ползвани единствено при глаукома. Наричат се инхибитори на карбоанхидразата (Ацетазоламид) и работят чрез блокиране на едноименния ензим. Другите са метилксантини, които имат диурет. ефект, но той не се ползва в клиничната практика (кофеин, теофилин, теобромин).

Локални лекарства

за подути крака

Крем и гел при умора и подуване

На пазара съществуват буквално стотици кремове, гелове и мехлеми, насочени към премахване на умората и подпухването по долните крайници. Някои от тях охлаждат и хидратират, а други действат по-дълбоко върху акумулираните течности в тъканите.Подуване на двата крака под коляното, на двата глезена, Лимфостаза и лимфедем, на двете стъпала, едностранни отоци, Подуване на ляв/ десен крак, Подуване на ляв/ десен глезен, одути крака при бременност, при възрастни хора

Някои наименования: Венен гел на д-р Таис, Кройтерхоф с алое вера, 911 с конски кестен, Асам с лозови листа, Лиотон с хепарин, Троксевазин, Рувенор със залист и много други.

Търсене на народен лек

за подути крака

Множество експерти сочат, че при леки отоци и слабо изразени патологии най-разумно е да се заложи на природните диуретици. Те нямат странични действия, работят меко и най-важното – обезводняват дозирано, без да лишават тялото от калий и др. минерали като калций. Билковите формули се предпочитат от бременните, които следят за приема на химически средства. Техен негатив е, че действат по-бавно и следва да се прилагат продължително.

Билки с диуретичен ефект: глухарче, целина, магданоз, бяла върба, царевична коса, лист мечо грозде, девисил корен, дръжки от вишна, троскот, лист червена боровинка, полски хвощ.

Ечемичена вода – течността, в която е сварено зърното. Приема се вместо вода, по минимум половин литър в денонощието.

Билки при венозна недостатъчност (затруднено кръвообращение) – в тази посока помагат магданоз, глухарче, гинко билоба, мента.

Готови комбинации

Чаят Демир бозан – повечето билки в състава му имат изразено диуретично действие. Самият продукт е насочен към редица от патологиите, които провокират появата на отоци.

Разтвор Ликуид Оф – течна форма, комбинираща артишок, полски хвощ, царев. коса, лоза, розмарин и болдо в лечено-премерени дози. Пациенти споделят във форумите, че повлиява отоците за кратък срок – само за 2-3 дни. Предоставя цялостно детоксикиране на тялото + подкрепа за ч. дроб.

Компреси и вани при оток

Народните целители не пропускат и този вид локално, но много ефикасно въздействие. Билковите ванички за крака много успокояват и помагат да разнасяне на отоците. Предпочитани билки са хвойната, лайката, ментата, брезовите листенца. Ваничката не е много гореща, а приятно топла.

За компреси се предпочитат суровите картофи, направо наложени върху отоците, отново брезовите листенца – понамачкани или бланширани, суровите зелеви листа, които изсмукват.

Билково лечение на лимфедем

Лимфедемът, който представлява натрупване на лимфна течност, се повлиява благотворно от съчетанието на диуретични чайове с билкови ваницки. Подходящи за тях билки са лайката, биденса, коприва, бреза, черна боровинка и много други.

Домашен балсам за лимфедем

Смесете предварително смлени равни части лайка, биденс, жълт кантарион, градин. чай, бял равнец и лист живовляк. Отделете четири лъжици от големите и ги залейте с литър студ. вода. Варенето е за пет мин., при това на бавничко. След охлаждане се слагат 5 г аспирин, 2 г ампицилин и 50 мл спирт. Консистенцията остава течна. С нея се обтрива подутото място.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Хапче за оток. Подуване на крака под коляното и зачервяване. Какво е това?

 1. Страхотна статия. Вместо човек да търси отделни статийки, тук на едно място е събрано всичко отнасящо се до това страдание. Много ви благодаря. Абониран съм за вашите публикации и с интерес ги чета.
  Бих желал да помоля дали е възможно да публикувате подобен материал за кисти в бъбреците и как може с помоща на НМ да се лекува това състояние?

 2. Възможно ли е диагнозата „Червен вятър“ без да имаш следните симптоми: висока температура, болка на зачервените места, сърбеж, ясни очертания на петната, главоболие, гадене, обща отпадналост.
  В общи линии, само някакви петна по долните крайници, глезените /предимно на единият/ с лек отток.

 3. След артериотомия през м .май днес получих оток на глезена на оперирания крак и се притеснява.Моля за съвет.Отокът е неболезнен.

 4. Изчерпателна , обстойна , написана на достъпен език ! Адмирации !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.