Ранитидин или Фамотидин? Кои други заместители може да ползваме?

Агенцията по лекарствата спира всички медикаменти, съдържащи Ранитидин, стана ясно в началото на октомври. Причината е във възможно заразяване на основното вещество с други вещества, които е възможно да предизвикат ракови заболявания. По-долу ще разгледаме по-ефикасните заместители на Ранитидин, които може да ползвате.

Ето по-важните точки от публикацията, която следва: Ранитидин или Фамотидин? За каво е Ранитидин 150? При гастрит. Мнения. Прием. Странични ефекти. Омепразол. Нексиум и жлъчка. Ацилесол. Пробитор. Улкопрол.

Нека започнем от по-далеч. Ако нямате търпение да стигнете до заместителите, ползвайте навигацията в съдържанието!

Какво лекува?

Ако Ви измъчват киселини и страдате от язва, ранитидин идва на помощ. Този медикамент ще облекчи състоянието Ви благодарение на активната си съставка ранитидин хидрохлорид, която действа като антагонист на хистаминовите рецептори на стомаха.

Именно на тяхната дейност се дължи образуването на неприятните киселини, които ни измъчват обикновено след хранене.

Повишената киселинност в стомаха води до редица неприятни последствия.

Разлика с фамотидин

Фамотидин е друг лекарствен продукт, който се бори ефективно с причинителите на стомашни киселини. Ефектът от употребата му се дължи на неговото специфично въздействие върху определени стомашни жлези.

Лекарственият продукт редуцира производството на солна киселина в стомаха, която е отговорна за неприятните киселини.

Той се препоръчва при остри форми на есофагити, които се изразяват с връщането на част от попадналата в стомаха храна обратно в хранопровода.

Докато ранитидин е абсолютно противопоказен при проблеми с черен дроб и бъбреци, то фамотидин намира приложение при лечение на язва при пациенти, които страдат от нарушена ченодробна и/или бъбречна функция. Това е основната разлика между двата медикамента.

Разлика между тях има и в начина на прием. Фамотидин се усвоява по-добре от човешкия организъм, когато се приема по време на хранене.

“Фигурин

Това условие не важи за приема на ранитидин. Не е необходимо този медикамент да се приема с храна. Препоръчва се да поглъщате таблетките ранитидин с чаша вода.

Изпробван билков заместител на ранитидин:

С един гарантирано действащ чай можете значително да ограничите употребата на ранитидин. Него си го пием редовно против киселини и болки в стомаха и дванадесетопръстника.
Сутрин рано като станете, си направете чай от лайка и мента – по едно пакетче, може и от тези на „Биопрограма“, които ги има във всяка аптека. Заедно с това добавете и най-важното – 3-4 тънко нарязани филийки джинджифил (добре измит, заедно с кората). Ако не обичате вкуса му, сложете и една лъжичка мед, а може и резенче лимон.

От този чай спокойно можете да си пиете по три пъти на ден и постепенно ще усетите как потребността ви от ранитидин намалява. Когато го опитаха за първи път, някои наши познати заявиха, че не са си чувствали така добре стомаха и дванадесетопръстника от 30 години насам. Опитайте и вие и не пропускайте да ни кажете как ви действа – по-долу, във формата за коментари! Държим на обратната връзка!

Още билкови заместители и диетата, която все пак трябва да се пази, преди да продължим с показанията на Ранитидина, ТУК:

Лечебно хранене при гастрит: седмично меню, диета, храни

При киселини

ранитидин

Ранитидин помага при язва, колит, гастрит и киселини

Киселини в стомаха са неприятен проблем, който създава дискомфорт. Неприятното състояние е съпроводено от горчив или кисел вкус в устата, който изпитваме обикновено след хранене.

Това се дължи на аномалии във функцията на пръстена, който свързва хранопровода и стомаха.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Храната попада от устата в хранопровода, който е дълъг около 30 см. След това тя се придвижва към стомаха.

На входа на стомаха има пръстеновиден орган, който изпълнява пропускателна функция.

Обикновено след влизането на храната в стомаха, този пръстен се затваря.

Смущенията във функцията на пръстеновидния мускул водят до производството на по-големи количества стомашни киселини.

Те се дължат на това, че мускулът не успява да се затвори след преминаването на храната от хранопровода в стомаха.

Често виновници за неприятния кисел вкус в стомаха стават преяждането и физическата активност непосредствено преди лягане, което води до натоварване на тялото.

Обикновено неприятните симптоми отшумят след около час. Но ако киселините продължават и се появяват често, е добре да потърсите помощ от лекар.

Пациенти, оплакващи се от този проблем е добре да обърнат внимание на това какво се съдържа в менюто им. Виновници за неприятните киселини могат да бъдат пикантни храни, цитрусови плодове, ментови продукти, кафе, домати и алкохол.

Причина за този проблем може да бъде и прекомерният стрес, както и наднорменото тегло. Носенето на тесни дрехи също провокира стомашните жлези да отделят голямо количество киселинен секрет, който попада в хранопровода от стомаха.

Досадните  киселини са често оплакване и при бременните жени. Неприятното усещане се засилва още повече през последното тримесечие от бременността, когато плодът наедрява значително и притиска стомаха.

Именно натиска, който оказва наедрялата матка върху стомаха е причината за повишена секреция на стомашните жлези при бременните.

Ако киселините при Вас са всекидневен проблем, те са симптом за язва на стомаха или дванадесетопръстника, гастоезофагиален рефлукс, гастрит или херния.

Предлагаме Ви лесни за изпълнение съвети, които редуцират стомашните киселини:

  • Не приемайте прекалено големи количества храна. Хранете се разумно и не забравяйте, че киселини се получат не само от преяждане, но и от гладуване.
  • Опитайте се отслабнете ако имате наднормено тегло – може би то е причината за киселините при Вас.
  • Спете на висока възглавница – това ще облекчи значително състоянието Ви. Повдигането на главата на високо възпрепятства връщането на стомашните киселини от стомаха към хранопровода.
  • Наблегнете на храни, съдържанищи белтъчини в по-големи количества и мазнини в по-малки количества. Изключете от менюто си храните, засилващи стомашната секреция.

Ранитидин е лекарството, с което ще Ви назначат лечение при киселини в стомаха. Схемата за лечение е индивидуална за всеки пациент. Придържайте се стриктно към нея.

При гастрит

киселини и ранитидин

Досадните киселини са често оплакване по време на бременност

Причина за гастрит е възпаление на вътрешна стена на стомаха. Въпреки, че тя е покрита със слуз, това не означава че е защитена от възпаления.

Възпалението на стомашната стена е предшественик на коварния гастрит. В резултат от него се проявяват следните симптоми: болка, силно парене, гадене, повръщане и дискомфорт в областта на корема.

Възпалението на обвивката на стомаха е твърде вероятно да се дължи на бактерията Хеликобактер.

В случай, че тя е виновник за стомашните Ви неразположения, не се препоръчва приема на ринитидин, а на специален антибиотичен продукт, който ще убие бацила.

Бактерията се предава най-често от контакт със заразена храна или екскременти. Затова бъдете внимателни и спазвайте хигиена с повишено внимание в случаите, когато се грижите за болни хора.

Наличието на Хеликобактер е трудно за диагностициране и понякога не се повлиява от антибиотично лечение.

Антихиматичните средства, каквото е и ранитидин, понижава киселинността в стомаха благодарение на съдържащите с тях HR блокиращи агенти.

Приемът им Ви предпазва от бактерии и възпрепятства предаването на бацила Хеликобактер, когато имате контакт със заразоносител (най-често заразена храна или фекалии).

Антихиматичните медикаменти предпазват от заразата с химически гастрит – възпаление, предизвикано от бактерия.

Преди да продължим с другите показания, вижте по-подробно за гастрита ТУК:

Гастрит: къде боли, първи симптоми, видове и усложнения

За черен дроб

ранитидин за черен дроб

Ранитидин помага при гастрит

При проблеми с функционирането на черния дроб не се препоръчва медикаментозен курс на лечение с ранитидин. В този случай негов подходящ заместител е фамотидин.

За жлъчка

Жлъчка е един от органите, спомагащ храносмилането. Често проблемите с нея отключват стомашни болести и неразположения. В жлъчката се съдържа течност, която подпомага храносмилането.

В момента, в който в стомаха постъпи храна, жлъчката извежда течността си към него. Това подпомага процеса на смилане на храната.

Жлъчката извежда от черния дроб натупаните в него токсини, чрез специални канали, наречени жлъчни тръбички. Запушването им води до сериозни смущения в храносмилателната система и чернодробната функция.

Най-често причина за това запушване е наличието на камъчета, който трябва да бъдат отстранени оперативно.

Симптомите, по които можем да разберем, че имаме проблеми със жлъчката са – пожълтяване на кожата, рязко отслабване, гадене, урина оцветена в кафяво. В такъв случай се свържете незабавно с Вашия лекар.

Лекарствата, които се приемат при лечение на жлъчка, защитават черния дроб от увреждане, тъй като заболяванията на двата органа са свързани. Не се препоръчва лечение с ранитидин при пациенти, старадащи от чернодробни и жлъчни заболявания.

При колит

гастрит и ранитидин

Болката при гастрит е в горната част на корема

Коварният колит се изразява в мъчителни болки в областта на корема. Най-често той се отключва от гастрит или язва.

Продължителен прием на антибиотици също е една от възможните причини за колит. Дългото антибиотично лечение води до унищожаване на полезната микрофлора в стомаха.

Симптоми, с който обикновено протича колит са диария, запек, газове и създаващото дискомфорт подуване на стомаха. Ако не се предприеме лечение, заболяването може да увреди и други органи.

Остротата на пристъпите му се засилва след консумация на мазни и пържени храни, безалкохолни напитки, кафе, алкохол.

Ринитидин е подходящ за прием и от пациенти с колит, при които той е причинен в следствие от язва или гастрит.

Приемът му потушава неприятните симптоми, с които протичат двете заболявания, причинили колита в този случай.

При рефлукс

колит, запек и ранитидин

Досадният колит може да предизвика запек или диария

Причина за проява на рефлукс (гастроезофагиален рефлукс) е подане на храна в хранопровода от стомаха. Това е предпоставка за сериозни увреждания на лигавицата на хранопровода. Увреждането се причинява от вредните вещества и ензими, които се съдържат в храната, попаднала в стомаха.

Попадайки в стомаха храната се  смесва със съдържащи се в него ензими и киселини, които подпомагат процеса на храносмилане.

Те подготвят храната за извеждането и от човешкия организъм, което означава, че в тази „смес“ се съдържат и всички токсини, които тялото ни изхвърля чрез отделителната система.

По време на храносмилането в стомаха попада и жлъчната течност, която съдържа изведените от черния дроб токсини.

Това означава, че веднъж попаднала в стомаха ни, храната трябва да се изведе от него чрез отделителната система. Всяко отклонение от нормалния път на храната, след попадането й в стомаха, носи негативни последици върху нашето здраве.

Връщането на храната от стомаха към хранопровода е именно такова отклонение, което може да доведе до възпаление на лигавицата на стомаха. Ако и при Вас се случва същото, то значи страдате от рефлукс. (Пулс.бг)

Това неприятно състояние се повлиява добре от прием на ранитидин, който благодарение на съдържащите се в него блокатори, възпрепятства връщането на храна от стомаха към хранопровода.

При язва

Язва е вид възпаление на вътрешната обвивка на стомаха или дванадесетопръстника. То се изразя в ерозия на лигавицата на засегнатите органи. Заболяването протича със симптоми:

  • Силна и нетърпима болка в горната част на корема
  • Болка в гърдите
  • Повръщане, гадене
  • Постоянен глад, който може да се прояви и час след последния прием на храна
  • Чувство за препълненост на стомаха, което поражда нежелание за консумиране на вода.

Консумация на алкохол, тютюнопушене, лъчетерапия и прием на аспирин, ибупрофен са най-честите виновници за причиняването на язва.

Ранитидин е един от медикаментите, използвани при лечение на заболяването. Той може да се прилага самостоятелно или в  комбинация с антибиотик, предписан от Вашия лекар.

При кои случаи е по-добре да взимаме ранитидин от 150 мл?

В случай, че сте постигнали резултат от лечението с ранитидин, се препоръчва поддържащ курс, който продължава 4-6 седмици. В този случай е препоръчително ранитидин 150 мг да се приема веднъж дневно. Желателно е това да става вечер преди лягане. (Фрамар.бг)

А 300 мг?

Ранитидин 300 мг се препоръчва при провеждането на лечение. В период от 4 седмици се приема по 1 таблетка от 300 мг вечер, непосредствено след последното хранене. Допуска се и лечение с ранитидин 150 мг, но в този  случай приемът е двукратен – сутрин  и вечер.

Дозировка и предозиране

ранитидин

Приемайте ранитидин според предписанието на Вашия лекар

При остър стадий на рефлукс се препоръчва двукратен прием на ранитидин 150 мг или еднократен от 300 мг. Лечебният курс е с продължителност 2-3 месеца.

При стомашни проблеми, които са хронични, приемът продължава 6 седмици. Пие се по 150 мг на два пъти в денонощието.

При лечението на синдром на Золингер Елисон се прилага трикратен прием от 150-300 мг (взависимост от остротата на заболяването).

Дозировка при пациенти над 8-годишна възраст е 2-3 мг за всеки килограм телесна маса.

В случай, че сте пропуснали прием на едната доза, не приемайте двойно количество от медикамента. Най-добре е да потърсите съвет от специалист.

Не предозирайте медикамента, тъй като е възможно това да доведе до загуба на съзнание, виене на свят и халюцинации.

На унифарм или на Акорд?

В търговската мрежа се предлага ранитидин на две фармацевтични компании – Унифарм и Акорд. Разликата между тях е, че таблетките на втория производител са филмирани и съдържат рициново олио, често водещо до диария. Действието и на двете лекарства е едно и също.

Аналози и заместители

Сред най-известните аналози на ранитидин са медикаментите нексиум и зантак, чиято основна съставка е ранитидин. Като заместител на тях се използва и омепразол.

Нексиум

Нексиум е приложим като заместител на ранитидин. Действа на същият принцип като инхибитор на протонна помпа.

Спазмалгон

Добре познатият ни спазмалгон отпуска гладката коремна мускулатура. Не се препоръчва при рефлукс и други нарушения при дейността на хранопровода. В случай, че се приема от пациенти с тези оплаквания, е необходимо те да се наблюдават много внимателно.

Омепразол

Омепразол е също инхибитор на протонна помпа. Използва се при следните оплаквания – рефлукс, язва, както и при киселини. Действа на принципа на намаляване производството на солна киселина от стомаха и от там редуциране на киселините.

Но шпа

Но шпа облекчава мигновено коремни спазми, причинени от проблеми със жлъчката или от камъни в пикочния мехур.

При бременност

Ранитидин не се предписва на бременни и кърмещи жени поради риск от увреждане на плода и преминаване на съставките от медикамента в кърмата.

Странични ефекти

Странични ефекти, до които може да доведе употребата на ранитидин са гадене, повръщане, главоболие, халюцинации, възпаление на млечните жлези. Медикаментът може да причини и алрегична реакция, изразяваща се в сърбеж и зачервяване на кожата.

На ампули

Ранитидин под формата на ампула се използва за инжектиране при пациенти, при които симптомите на язва и рефлукс са остро изразени. Действието им е следното – потискат в продължение на 12 часа произодството на солна киселина от стомашните жлези.

Прием с алкохол

Не е съвместима употребата на ранитидин с алкохол. Въздържайте се от консумацията на алкохол, докато трае лечението Ви.

Денол

Денол се използва за понижаване на нивата на вредния холестерол. Медикаментът се предписва, когато спазваната диета не дава ефект.

Ако приемате ранитидин и Вашият лекар Ви е предписал Де нол, уведомете го за  това.

Зантак

Активната съставка, която съдържа зантак, е ранитидин. Прилага се при същите симптоми като тези при ранитидин.

Вижте и ТОВА за лекарствата при гастрит:

Лечение на гастрит, всички лекарства и хранителни добавки

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ранитидин или Фамотидин? Кои други заместители може да ползваме?

  1. ЗАЩО ГО СПРЯХТЕ РАНИТИДИНА НЯКОИ ХОРА СА ДОВОЛНИ ОТ НЕГО ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ ГАСТРОЦИТ ИМА Много РЕАКЦИИ

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.