Рибено масло за акне и щитовидна жлеза. Топ ползи

Основни ползи от рибено масло. Действие при депресия. При високо кръвно. При псориазис. При артрит. При главоболие. При рак на гърдата. При акне. За щитовидна жлеза и хашимото.

Още в текста: При шизофрения.

При акне. За памет и концентрация. При рани и изгаряния. При тромбоза. При атеросклероза. За черен дроб. За отслабване. Омега 3 в рибеното масло. Рибено или ленено масло? Рибено масло и л карнитин. И селен.

Основни ползи

Може би много от Вас, чувайки рибено масло, си спомнят онези таблетки от детството с неприятен вкус и мирис на риба. Предимствата на рибеното масло и ползите от него са добре познатите на нашите баби и майки.

През последното десетилетие то стана обект на задълбочени изследвания, които доказват ползите от употребата му върху човешкия организъм.

Жизненонеобходимите вит. А и Д не се “изработват” от нашия организъм. Това поражда необходимостта от набавянето им отвън. Рибеното масло е чудесен източник на тези витамини.

Източник на тези витамини и ценните омега 3 киселини са мазните риби като херинга и сьомга. На практика е невъзможно да консумираме всеки ден риба. Най-добрият вариант в такъв случай са именно таблетките рибено масло. А ползите от приема им са многобройни.

Освен, че рибеното масло подпомага изграждането на имунитет, то има и защитна функция за сърцето. Това ценно масло предпазва сърцето от инфаркт и други усложнения, в резултат от нарушения в сърдечната дейност.

Безспорни са ползите от приема му и при различни хронични заболявания и поведенчески проблеми.

Рибеното масло е най-добрият естествен антикоагулант. Незаменимите мастни киселини, влизащи в състава му, възпрепятстват съсирването на кръвта. Този процес е известен в медицината като коагулация.

Рибеното масло съдържа в големи количества прострагландини, които имат силно изразено антибактериално действие и предпазват от различни бактерии и инфекции.

Доказано е, че то е добро превантивно средство не само срещу сърдечни и хронични заболявания, но и срещу коварния рак. Рибено масло е изключително ценно за подрастващия организъм на малките деца и тийнейджърите.

Демир бозан билки за бъбреци

Приложение намира и при лечение на редица гинекологични проблеми като болезнен и нередовен цикъл. Ползите от приема му са безспорни и при проблеми със зрението, кръвната захар. Повлиява благоприятно и състоянието на косата, кожата и ноктите.

Действие при депресия

рибено масло при акне

Ползите на рибено масло са многобройни

Вълшебното рибено масло има силно изразено потискащо действие върху производството на хормона кортизол, който се образува в тялото ни при стресови ситуации.

Това негово свойство обуславя безспорните му качества като антидепресант. Маслото повлиява изключително благоприятно на пациенти, страдащи от заболявания, свързани с нарушения в дейността на ЦНС (централна нервна система).

Доказано е, че ако една бременна жена приема рибено масло от началото на бременността си, рискът от следродилна депресия при нея значително намалява.

При високо кръвно

рибено масло при високо кръвно

Рибеното масло сваля високото кръвно

Рибеното масло прави чудеса с високото кръвно. Добавката редуцира нивото на триглицеридите. Те представляват утаени мастни киселини в кръвта, които кръвоносната система не е успяла да изхвърли.

Виновник за тяхното натрупване е храната, която консумираме. Най-често тригллицериди се утаяват в кръвта от консумация на алкохол, захар и месо. Те запушват артериите и водят до високо кръвно налягане.

Приемът на богатото на наситени мазнини рибено масло подпомага процеса на изхвърляне на натрупаните вредни триглицериди, които са главният виновник за хипертония и високи нива на вреден холестерол.

Освен това приемът на ценното рибено масло подобрява кръвообръщението и намалява значително риска от съдечно-съдови заболявания. Аномалии в кръвообръщението се получават и в резултат от плаката, която е натрупала мазнини в кръвта ни.

При псориазис

Рибеното масло е изключително ефективно средство при псориазис. Това заболяване протича обикновено със зачервяване на кожата, лющене и силен сърбеж.  Псориазис рефлектира негативно върху качеството на живот на болния.

Счита се, че това заболяване, което се предизвика най-често от нарушения в имунната дейност. В случая не е за пренебрегване и факторът наследственост.

Неприятният псориазис протича с нарушения в делителния процес на епидермалните клетки. В резултат от бързото им делене се натрупват много мъртви клетки по повърхността на кожата и това води до нейното лющене и загрубяване.

Въздействието на чудотворното рибено масло в този случай се изразява в засилване на имунитета и облекчаване на неприятните кожни възпаления и сърбежи.

При артрит

Научно доказано е, че приемът на това чудодейно масло значително редуцират рисковите фактори за развитието на артрит. Добавката намалява болката при пациенти, страдащи от ревматоиден артрит.

Установено е чрез поредица от изследвания, че това масло има способността да стопира ревматоидния артрит в развитие, т.е. болестта вече е на лице.

Превантивните му качества срещу артрит доказват ескимосите, които консумират всекидневно риба. При тях не се наблюдава проява на симптомите на коварния ревматоиден артрит, който протича с болка и скованост в ставите.

При главоболие

рибено масло за мазане, за щитовидна жлеза

Най-богато на омега 3 мастни киселини е рибеното масло от сьомга

Ценното за организма ни рибено масло значително редуцира остротата на спазмите при главоболие и честотата на мигренозните пристъпи. Ефективността му се изразява в стимулиране синтеза на т. нар. полезни прострагландини, които премахват възпалението и редуцират силата на спазмите, характерни за главоболието.

При рак на гърдата

Рибеното масло е най-надеждният убиец на раковите клетки. Това свое качество чудодейното масло дължи на незаменимите есенциални киселини.

Те са единствената пречка, която може да окаже съпротива на раковите клетки в процеса на тяхното делене и растеж. Установено, че тази ценна съставка в рибеното масло възпрепятства растежа на няколко вида тумори, отключващи различни видове рак – на гърдата, на простатата и на дебелото черво.

За щитовидна жлеза и хашимото

Хашимото представлява заболяване на щитовидната жлеза, което се появява в резултат от смущения в дейността на имунната система.

Най-застрашени от това заболяване са хората със слаб имунитет. Характерно за това коварно заболяване е, че имунната система приема щитовидната жлеза като чужд орган и постоянно я атакува.

Тези атаки водят до възпаление на деликатната щитовидна жлеза и до увреждания на други органи.

За да бъде ефективно медикаментозното лечение е необходимо да се приемат мед, йод, желязо, магнезий, селен, витамин Д и витамини от групата В.

Рибеното масло е чудесен източник  на тези жизненонеобходими витамини. Приемът му също осигурява на болния организъм докозахескаеноева киселина, която успешно потушава възпалителните процеси.

При шизофрения

Според учените съществува връзка между развитието на шизофрения и начина, по който организмът обработва мастните киселини. Тази хипотеза все още не е доказана, но според някои учени връзката между това заболяване и процеса на синтез на мастните киселини, е безспорна.

Проведено в Австрия изследване сочи, че препоръчителните дози рибено масло, приемани в продължение на няколко месеца, потискат развитието на шизофрения пациенти, при които вече са на лице признаци за това заболяване.

При 95% от приемащите ценното масло в продължение 9 месеца, заболяването не се е отключило, въпреки наличните за това признаци.

При акне

Акнето е вид кожно възпаление, провокирано от най-различни фактори – лоша хигиена, неправилно и небалансирано хранене, хормонални смущения.

Със силно изразения си противовъзпалителен ефект, рибеното масло действа благоприятно върху някои форми на акне. Все още не е установено върху кои форми на този неприятния кожен проблем влияе то.

При проведено изследване в калифорнийски университет, в което са участвали общо 13 души с различни форми на акне, след 3-месечен прием на добавката, е констатирано подобрение при 8 от тях. При останалите 5 се наблюдава влошаване на състоянието на кожата.

Пациентите, чието кожно състояние се е подобрило, са били с тежка форма на акне, а при останалите 5 то е било в по-лека форма, но въпреки това се е влошило.  (Биопоглед.ком)

Факт е, че ценните незаменими омега 3 киселини, участващи в големи количества в състава на това масло, имат антиоксидантно действие и помагат за запазването на младостта и свежестта на кожата. Тези киселини са жизененонеобходими и за растежа на ноктите и косата.

За памет и концентрация

Положителното въздействие на ценното рибено масло върху мозъчната дейност е научно доказано. Установено е, че то засилва паметта и подобрява концентрацията. Ето защо добавката рибено масло е незаменима за подрастващи и хора в напреднала възраст.

Тези свойства чудодейното масло дължи на съставката си ДНА (докозахексаноева киселина). Дефицитът  на тази киселина е причината за отслабване на концентрацията, депресия и проявата на хиперактивност.

При рани и изгаряния

Рибеното масло е незаменима съставка при третиране на най-различни рани и дори изгаряния по кожата. Не случайно една от активните съставки в добре познатия ни Дефламол е именно рибено масло.

Рани и изгаряния може да третирате и с домашно приготвен мехлем. За целта Ви е необходимо 30 гр рибено масло и 80 гр чист пчелен мед. Съставките се смесват и полученият крем се разбърква до пълното му хомогенизиране.

С този мехлем се мажат кожните наранявания. Ефектът от приложението му е незабавен и дължи на противовъзпалителните свойства на меда и рибеното масло.

Ако не можете да откриете рибено масло в чист вид за приготвянето на крема, може да използвате капсули, които да продупчите с игла, за да изтече съдържанието им. (bolime. net)

При тромбоза

Образуването на плаки и тяхното натрупване по артериалните стени води до тромбоза. Рибеното масло изчиства тези шлаки и не позволява те да се задържат в артериите. За това то се използва с успех за превенция на тромбоза.

При атеросклероза

Рибеното масло имат превантивен ефект срещу развитоето на атеросклероза. Натрупването на плаки е основният фактор, отключващ заболяването атеросклероза.

Приемът на рибено масло забавя значително развитието на това заболяване при хора, които вече страдат от него.

За черен дроб

Рибено масло се препоръчва при дисфункция на черния дроб. Няма данни да причинява токсичност. Установено е, че съществува връзка между липсата на вит. Д и развитието на чернодробни заболявания. Добавките с това ценно масло са чудесен източник на вит. Д за организма.

За отслабване

рибено масло

Рибеното масло изчиства токсините

Рибеното масло подпомага изчистването на организма от токсини и спомага за по-бързо отслабване при спазване на определен диетичен режим. Междувременно с това той е незаменима част от балансираното хранене, тъй като снабдява организма с необходимите витамини и аминокиселини.

По време на диета организмът е подложен на допълнителен стрес и неговите нужди от незаменими мастни киселини нарастват. Тогава  на помощ идва рибеното масло.

Омега 3 в рибеното масло

Омега 3 е най-ценната съставка на рибеното масло. Това са вид есенциални мастни киселини. Наричат се есенциални, защото човешкият организъм няма способността да ги създава, въпреки че се нуждае от тях, за да функционира правилно.

Единственият начин да си ги набавим е чрез храната. Най-високи стойности омега-3 се съдържа в рибеното масло от сьомга и херинга и в лененото масло.

Предпоставка за нормалната дейност на всички системи в нашия организъм е балансиране на количествата на двата вида мастни киселини – омега -3 и омега-6. Вторият вид киселина консумираме в най-големи количества. Той се съдържа във всички ядки и масла от растителен произход.

Рибеното масло е най-ефективното средство за осигуряване на балансирано взаимодействието между 3 и 6. Маслото е изключително ценно, тъй като въздейства върху повечето системи на човешкия организъм.

То подобрява значително еластичността на артериалните стени, намалявайки риска от сърдечни проблеми, атеросклероза и дори рак.

Рибено или ленено масло?

Много от Вас може би си задават въпроса “Кое масло е по-добро – рибеното или лененото”. И двете масла са естествен източник на омега 3. Тази есенциална киселина при двете масла е различна. Разликата между двете масла е, че тяхната най-важна съставка омега – 3 се усвоява за различен период от време.

Ако се нуждаете от възможно най-бързо снижаване нивото на триглицеридите в кръвта и на лошия холестерол, изберете рибено масло.

Лененото масло също ще Ви набави тези киселини, но организма се нуждае от повече време, за да го преработи до вида, в който те се съдържат в рибеното масло.

От друга страна е по-вероятно да намерим чисто ленено масло, отколкото рибено. За разлика от рибеното масло, лененото не може да предизвика стомашни раздразнения.

По-лесно е да заменим рафинираните растителни масла, които ползваме за кулинарни цели в ежедневието, с лененото масло, отколкото с рибено.

рибено масло при болки в корема

Понякога приемът на рибено масло води до болки в корема

Тъй като рибеното масло притежава способността да намалява съсирването на кръвта, то може да удължи периода на кървене при раните.

Употребата на ленено и рибено масло е съвместима. Ако се колебаете кое от двете масла да изберете,  не забравяйте, че може да ги комбинирате.

Избирайте добавки, които са обогатени с витамин Е, тъй като омега – 3  са лесно разградими  и бързо се окисляват. Приемът на витамин Е възпрепятства тяхното окисляване.

Рибено масло и Л-карнитин

ленено масло и рибено масло

Рибеното и лененото масло могат да се приемат заедно

Комбинацията между Л-карнитин и рибео масло е изключително ефективна и само за 3 месеца намалява нито на триглицеридите с 24%. Л-карнитин е най-добрата добавка за топене на мазнини.

Тази субстанция се синтезира в бъбреците и черния дроб от витамините В и С, в комбинация с желязо.

И селен

Селен е жизнено необходим елемент за правилното функциониране на имунната система. Той е от изключителна важност и за правилното функциониране на деликатната щитовидна жлеза.

Избирайте само рибено масло, в чийто състав присъства селен, за да постигнете желания резултат от приема на добавката.

Този елемент способства за намаляване на възпалението. При неговия дефицит медикаментозното лечение на заболявания, свързани с дейността на щитовидната жлеза, е неефективно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Рибено масло за акне и щитовидна жлеза. Топ ползи

  1. Не знаех за действието на любимото ми рибено масло при шизофрения. Лично аз не вярвам, че ще помогне при сериозните шизофреници, но за профилактика сигурно е окей. Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *