Коронарография. Противопоказания и последствия. Какво представлява? Цена

Описание на метода и изследването. Какъв риск съществува? За и против. Показания и противопоказания. Подготовка на пациента за коронарография. На стент. Цена.

Още в текста: Видео. В Токуда. Последствия и усложнения. Какво е ангиография. При аритмия. В Софиямед. В Св. Екатерина. При инфаркт. В „Пирогов“. При исхемична болест на сърцето. При високо кръвно. При сърдечна недостатъчност.

Описание на метода и изследването.

Предстои Ви коронарография и сте изплашени до смърт. В тази статията ще Ви запознаем със същността на метода и рисковете, които крие.

Наличието на коронарография като съвременен метод за лечение и изследване на сърдечните артерии, е предпоставка за по-ранното диагностициране и лечение на сърдечни заболявания, които могат да бъдат животозастрашаващи.

ВАЖНО! Вижте и ТОВА: Как се прави коронарография, защо и къде?

В миналото диагностицирането на тези заболявания е било значително по-трудно, което обуславя високия процент смъртност при пациентите, страдащи от сърдечни заболявания.

Въпреки напредването на медицината, броят на пациентите със сърдечни проблеми расте прогресивно. Това се дължи на нездравословния начин на живот, забавената диагностика и липсата на профилактика.

Коронарографията е метод, с чиято помощ проблемите със сърцето могат да бъдат диагностицирани навреме и да се лекуват преди да се превърнат в заплаха за живота на пациента.

Образуването на мастни образувания (плаки) по артериалните стени е много опасно и нелекуването на това състояние може да има фатални последици.

Единственият начин да се проследи този процес е методът на коронарография. За целта се вкарва катетър в крака или врата, достигащ до коронарните артерии, опасващи сърцето. Звучи страшно, нали? Но всъщност тази съвременна инвазивна процедура не е болезнена.

Усещането за болка по време на провеждането й е сведено до минимум и често страхът на пациента се оказва неоснователен.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

През малкия катетър, вкаран в артерията, се влива контрастно вещество. То попада в кръвообращението. С помощта на рентген ясно се виждат мастните наслагвания по артериалните стени.

Прекаленото натрупване на шлаки води до смущения в кръвоснабдването. Кръвта играе ролята на доставчик на кислород до всяка клетка. Смущенията в кръвоснабдяването блокират този процес и в резултат от липсата на кислород настъпва инфаркт.

Чрез коронарография не само се определя състоянието на сърцето, но и предоставя възможност за прочистване на мастните натрупвания по артериалните стени.

Процедурата е с продължителност два часа.

Какъв риск съществува?

Макар и сведени до минимум, манипулацията предполага рискове. Един от възможните рискове е развитието на инфекция в резултат от поставянето на катетър и вливането на контрастната материя в кръвта.

Възможни е също така процедурата да засегне някой от кръвоносните съдове и да доведе до неговото увреждане.

Макар и в редки случаи е възможно образуване съсиреци и бъбречни увреждания.

С повишен риск от развитие на усложнения са бременните пациентки и възрастните хора.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За и против.

коронарография

Коронарография – метод за лечение и диагностика на сърдечни проблеми

Мненията относно използването на коронарографията като съвременен метод за диагностициране и лечение, са противоречиви.

В случаите, когато рисковете превишават ползите, е по-добре да не се прилага този метод. Той не трябва да се заклеймява като вреден и опасен, тъй като е средство за предотвратяване на неблагоприятния изход от много сърдечни заболявания.

Основното преимущество е, че той е метод не само за поставяне на диагноза, но и способ за извършването на манипулации с цел лечение.

Показания и противопоказания.

Методът е показен за прекаралите инфаркт или са диагностицирани с исхемична болест.

Често след прилагането на други инвазивни процедури, се налага и коронарография с цел правилно диагностициране на състоянието и заболяването на пациента.

Тя е задължителна и при прекаралите инфаркт, при които симптомите не отшумяват.

Методът е противопоказен при пациенти с анемия, вътрешни кръвоизливи, висока температура, ниски нива на калий в кръвта, история на заболявания, водещи до съсирване на кръвта.

Противопоказна е при бъбречна недостатъчност, чернодробни проблеми и алергия към контрастната материя, която се влива през катетъра. С повишено внимание се прилага при диабет, бременност и алергия (има вероятност тя да бъде неутразилизирана с медикаменти преди операцията).

Подготовка на пациента за коронарография.

Подлагането на този метод изисква специална подготовка на пациента. Първо лекарят назначава кръвна картина. На болните от ХИВ и хепатит се назначават допълнителни изследвания, включващи електрокардиограма и ехокардиография.

При необходимост на преди провеждането на изследването на пациента се назначава специално лечение с аналгетици и антиалергични медикаменти.

Кардиолог снема клинична картина за състоянието на пациента в зависимост от прекараните от него заболявания и признаците на тяхното протичане.

При пациенти с тежки форми на диабет е необходима специална подготовка, която изисква хоспитализация. Те трябва да уточнят със специалиста кога след процедурата може да приеме необходимото количество инсулин.

На стент.

До поставянето на стент се прибягва при стесняване на атериите или пълното им запушване. При диагностицирането с коронарография се пристъпва и към поставянето на стент.

През катетър с помощта на водач стента преминава през запушената или стеснената артерия. Използва се балон при  „монтирането“ му.

стент

При стесняване или запушване на артериите се прибягва до поставянето на стент

В резултат от процедурата се подобрява кръвопотока и артериите се изчистват от мастните плаки.

Счита се, че стентът е единственият начин за излекуване след инфаркт и предотвратяване на повторен пристъп, който може да бъде фатален.

Цена.

Цената на стент е около 1200 лева. Поставянето му се заплаща от здравната каса, ако пациентът е с непрекъснати здравни права.

Видео.

Ще Ви покажем видео за поставяне на  стент след деликация. Пациентката е на 55 години и при нея се наблюдава стеснение на аретиите, което води до болка в гръдната област. Болковите симптоми се засилват след физическо натоварване и това налага чест прием на нитроглицерин.

Стесненията на артериите са обозначени със стрелки. Непосредствено след диагностицирането на пациентка е извършена делитация. Процедурата предшества поставянето на стент.

С помощта на специален водач стента се придвижва до стеснената артерия. За разгъването му се използва балон, който осигурява проходимост на съда в нормални граници.

На финалните кадри във видеото е показана разликата в начина, по който изглежда съда преди поставянето на стента и след това. С просто око се вижда, че е стесненият съд е разширен и е възстановена неговата проводимост. (Пулс.бг)
Статията продължава и след видеото.

В Токуда.

Коронарография може да Ви бъде направен в болница Токуда. Кардиологичното отделение работи по клинични пътеки и извършва хоспитализация и лечение на различни заболявания на сърцето. Лечението е за сметка на националния осигурител и осигурените пациенти не заплащат нищо, освен ако не се наложи използването на медикаменти и услуги, които не се покриват от здравноосигурителната каса.

На допълнително заплащане подлежи поставянето на стент с лекарство. Към отделението в болницата има сектор за интензивна грижа, който е оборудван с модерна техника. Престоят в него не налага необходимостта през цялото време болният да бъде на легло, благодарение на безжичната система за телемониторинг.

Последствия и усложнения.

Преди поставянето на катетъра се извършва локална анестезия на сърцето. Процедурата се наблюдава и от анестезиолог, който е в готовност да се намеси в случай че възникнат усложнения по време на операцията. Макар и минимален, рискът от тях съществува.

Не е изключено кървене при пункцията и нарушаване на сърдечния ритъм. Лекарите, извършващи процедурата, трябва да реагират бързо при наличието на подобни последствия.

В някои случаи, лекарят след консултация с пациента решава да направи по време на коронарографията и други медицински процедури -дилатация и стентиране. Исхемична тромбоза и инсулт са възможните последствия се извършването на инвазивната манипулация. Възстановителният период след коронарография обикновено е ден-два, в случаите в които процедурата е протекла без травми и усложнения. (neboleem.net)

Какво е ангиография?

Ангиография – това е специален метод, който дава възможност за проследяване състоянието на широкоформатно скенерно заснемане и последваща компютърна обработка на резултатите.

При този минимално инвазивен метод се използва специална рентгенова и компютърна техника. Благодарение на него се  определя размера на съдовите лезии, пациентът се диагностицира и се предписва лечение.

При аритмия.

Често причина за пристъпите на сърцебиене (аритмия) е стрес, сърдечни проблеми, прием на някои медикаменти. Най-често до аритмия водят антидепресантите.

Освен със силно сърцебиене аритмията протича и с учестен пулс и пристягане в областта на корема или гърба. За определяне причината за аритмия и съответно за лечението й се назначава комплекс от изследвания – коронарография, изследвания на бъбреци и щитовидна жлеза.

Нарушенията на сърдечния ритъм най-често са безобидни, но те могат да са признак и за увреждане на сърдечния мускул.

Аритмиите протичат с забавен, учестен или непостоянен ритъм на сърдечните  удари.

В Софиямед.

Клиниката по кардиология към болница Софиямед  е едно от лечебните заведения, където може да Ви бъде направена коронарография. Лечебното заведение разполага с иновативен уред, който редуцира рентгеновото облъчване на пациента.

Специалистите в София мед работят с най-модерния ангиограф от април месец миналата година. Уредът се предлага на световния пазар от 2013 година.

В Св. Екатерина.

Болница „Св. Екатерина“ предлага модерно и иновативни диагностициране и лечение на сърдечни заболявания. Това е едно от лечебните заведения в страната, в което е възможно да се подложите на инвазивния метод за диагностициране и лечение – коронарография.

От 2010 година болничното заведение участва в програма, която има за цел осигуряване на равен достъп за всички пациенти до съвременно лечение на сърдечни заболявания.

Социалният ефект от програмата „Стент за всеки“ е повече от красноречив. От 2010 година до сега смъртността при пациенти със сърдечни проблеми е намаляла от 16 на 5 процента след поставяне на стент. Болницата е единственото сертифицирано здравно заведение у нас за поставяне на аортна клапа. (Труд.бг)

При инфаркт.

 коронарография

Чрез коронарография се диагностицират и лекуват сърдечни проблеми

Отлагането на атеросклеротичната плака по стените на каналчета, доставящи кръв до сърцето (артерии) води до тяхното стесняване, запушване и последващи усложнения като инфаркт и исхемична болест.

Предразполагащи фактори са стрес, нездравословен живот, високо кръвно, диабет, наследственост, висок холестерол, тютюнопушене. При силна болка в гърдите, която се разпрострира и до шията, раменете и лактите, трябва незабавно да потърсите помощ от лекар.

Коронарографията в такъв случай дава подробна картина на коронарното дърво и предоставя възможност за пристъпване към незабавно лечение – поставяне на стент. Ето защо методът е изключително ценен при инфаркт, защото в такъв случай са наложителни бързи реакции. (bolenzdrav.com)

В „Пирогов“.

В институт „Пирогов“ се предлага иновативен метод за извършване на коронарография, използващ така наречения ретрограден достъп.

Прилага се най-вече при хроничните оклузии. При този метод отпушването на артериите се извършва в посока в ествествения ход на притока на кръв. Това значително увеличава процента на успеваемост на процедурата. (изказване на д-р Гелев)

При исхемична болест на сърцето.

Коварната исхемичната болест е сърдечен проблем, който е в тясна връзка със заболяването на атеросклероза и представлява запушване на сърдечните артерии. Наименованието на заболяването означава, че е нарушен процеса на доставяне на кислород към сърцето.

Забавянето в лечението на това заболяване води до фатален изход. Съществуват случаи, в които е на лице запушване на артериите, но заболяването не протича с нито един от симоптомите. Изследването по метода на коронарографията дава най-ясна оценка за състоянието на пациента и по-скоро това на артериите. За жените има по-малък риск от атериални заболявания, включително и исхемична болест. Те са защитени от специфичните за женската полова система хормони.

По-голям е рискът при мъжете. За това е препоръчително след 40-годишна възраст да се започне профилактиране на сърдечните заболявания, а при жените след 45-годишна възраст(тогава настъпват хормонални промени, свързани с климакса).

При високо кръвно.

При пристъпи на високо кръвно налягане, при които болковият симптом не отшумява, се пристъпва до впръскване на нитроглицерин чрез коронарография. Обикновено пациентът чувства силна болка в гръдната област. Хипертониците страдат от главоболие, гадене, отслабено зрение и замаяност, които са симптоми за високото артериално налягане.

Артериите снабдяват сърцето с кръв. Те изпълняват ролята на каналчета, по които преминава кръвта към сърцето. Когато налягането в каналчетата е по-високо от обичайното, кръвно е в граници 140/90 или по-високо, то се определя като високо кръвно налягане. При усещане за недостиг на кислород и силна болка в гръдния кош, нетърпимо главоболие и гадене е наложително пациентът да потърси помощ от лекар.

При сърдечна недостатъчност.

Със сърдечна недостатъчност се свързва с невъзможността на сърдечния мускул да изпомпва количеството кръв, от което се нуждае организма за правилно си функциониране.

За да изпълнява правилно всички жизнени функции, всяка една система от тялото ни се нуждае от кислород. Той достига до клетките чрез притока на кръв. Когато този приток се забави, спира достъпа на кислород до сърцето и други органи. Това смущение често е провокирано от високо кръвно и атеросклероза.

Ранната коронарография е метод за диагностициране на сърдечна недостатъчност. Бета блокери и АСЕ инхибитори се използват при лечение на сърдечна недостатъчност. Инхибиторите понижават високото кръвно и това води до подобряване на състоянието.

Пациентите с тази диагноза се оплакват най-често от задух, оточност и нарушено кръвоснабдяване на крайниците. Макар и по-редки на лице са и следните оплаквания – свиреща кашлица, загуба на апетит и килограми, безсъние и депресия. Ако тази информация е била от ползва за Вас и считате, че би помогнала и на други хора, моля, споделете статията.

Имате ли лични впечатления от коронарография като метод за диагностициране на сърдечни проблеми и лечение? Как се чувствахте след нея?  Моля, коментирайте по-долу.

Вижте и ТОВА:

Небилет: Ползи, противопоказания, плюсове и минуси


Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

14 коментара по “Коронарография. Противопоказания и последствия. Какво представлява? Цена

 1. А кой казва истината какъв е рискът от коронографията?????
  Кой си признава,че от алчност се убеждават възрастни пенсионери да си направят това ненужно изследване ?????
  Питам се още за хиляди неща и не намирам отговор….
  Само знам ,че в момента баща ми се бори за живота си с исхемичен инсулт с тромболиза ,продизвикан от прехвалената коронография.
  Не знам дали ще оцелее ,но се надявам ако някой ,който ми е прочел коментара да се замисли и евентуално да спаси живота си като не се съгласи с нещо ненужно и адски опасно.

 2. При коронарография,трябва да се внимава къде се прави.Света Екатерина е най-добрият вариант за това и то точно защото е възможно да даде страшни странични проблеми след това,не ходете където ви е удобно на вас.Татко ми излезе наскоро след коронарография от Екатерина и сега всичко е наред.Не е болезнена и са най-добрите специалисти.Препоръчвам я на всички със сърдечни проблеми.Успех!

 3. Съгласни сме с вас, Ели и Гергана! Изследването е много опасно и случаите да почине човек от коронарография не са изобщо един или два. Ние лично си го обясняваме, че някои лекари може би искат да печелят повечко от Здравната каса. Дано реформата в здравеопазването този път да успее и корупцията в тази затънала област да се намали!

 4. Жалко е че основен мотив за предлагането и правенето на коронарография е прибирането на лесни парички по узаконените клинични пътечки !!!
  Майка ми едва не загуби живота си от тази процедура на която я подложиха алчните лекушащи лекари от Пирогов – пациентка със завишен креатенин на която вместо да лекуват бъбреците направиха коронарография и ги парализираха съвсем, а тя милата е на 83 години така че за тях беше без значение дали ще оцелее или не, всъщност по-добре не за да няма доказателства за кощунството им !!! А даже не знам кой им е подписал съгласие за такава груба намеса !!
  Докога ще се следват само клинични пътеки без адекватна лекарска намеса ?? Колко жалко че са такива условията за да бъдем лекувани в България !!!

 5. След тази прицедура в Русе,съпругът ми почина!А беше само на 53 години!Боже нямам думи!
  Хора.бъдете внимателни!

 6. Преживях остър миокарден инфаркт. Имах пълно доверие на лекарите. Първата коронарография показа,че е наложително поставяне на стентове.
  Благодарение на съвременната медицина съм жива.

 7. Аз съм първият пациент на който е поставен магнезиев резорбируем стент на сърцето от доц. Добрин Василев Александровска болница. Той е най-добрият ! Внимавайте при кой извършвате коронарографиятя – има и усложнения.
  Процедурата е безболезнена и наложителна , но трябва да е направена от добър специалист. Благодаря на доц. Василев и екипа му , да са живи и здрави!

 8. Интересно защо никой не споменава клиниката по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Света Марина“-Варна.След консултации с проф.А.Гудев,завеждащ клиниката по кардиология в ИСУЛ се прибрах във Варна.В посочената по-горе ми направиха отново всевъзможни изследвания,след което се взе решение да бъде извършена коронарография.Абсолютен лаик съм и съм далеч от мисълта да давам оценка за професионализма на проф.Светослав Георгиев,д-р Йорданов,д-р Цветков и останалите членове на екипа им.Но самия факт,че се чувствам в отлична форма и три пъти седмично съм във фитнес залата,а в неделя плувам задължителните 2 км е достатъчно красноречив.И не на последно място искам да подчертая отношението на тези хора към пациентите.Винаги усмихнати,вежливи,приветливи, стараейки се да обърнат в достатъчна степен необходимото внимание на всеки един пациент.Според мен това е половината лечение.Така,че не избързвайте с оценките и не поставяйте всички медици под един общ знаменател.С благодарности и най-добри пожелания.

 9. Здравей г-н Милев,предстои ми да ми се извърши коронарография и съм притеснен.Какви бяха причините за да бъде извършена?

 10. На майка ми направиха цветна снимка на сърцето.След процедурата не можеше да върви изобщо.Наложи се да върви с бастун.Има ли връзка с процедурата?.Лекарите казаха , че се дължи на шипове в кръста Но това се получи след снимката. Може ли да ми отговорите дали има връзка с цветната снимка?

 11. Аз се уморявах много, тежест в гърдите, трудно дишане.При коронарографията се установи че има запушване!

  • Болка, задушаване и много трудно дишане, по спешност ми я направиха в Токуда. А там бях в кардиологията с други проблеми. Не е болезнено, но ако се налага направете я. Ако няма запушване не се поставя стенд.

  • Няма нищо страшно… Остава се в болницата само за наблюдение затварянето на входа, артерията, през която се влиза.

 12. Монтана св.Георги.
  След 3часа,3 стенда на сестра ми от доктор Гъшарова получи инсулт и почина след 39 дена в мъки.прехвалени лекари

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.