Лечение на високи триглицериди с билки и сваляне с диета

Какво е триглицериди? Билки и храни за високи (повишени) триглицериди. Кои лекарства се предписват? Ок ли е да се пие много ябълков сок?

Още в текста: Чесън. Ябълков оцет. Канела. Лют червен пипер. Семена от кориандър. Дрожди (мая) от червен ориз. Гъба рейши. Омег 3 мастни киселини. Прием на фибри. Упражнения. Още съвети. Рецепта с ленено семе. С рибено масло. С джинджифил. Със сминдух. Със смокинови листа. Лекарства. Аторвастатин. Липантил. Розувастатин. Ниацин.

Триглицеридите са важен показател за здравословното състояние на целия организъм и особено на сърцето.

Тук ще разгледаме всички ефикасни методи, които помагат за нормализирането на високите нива на триглицериди.

Паралелно с лечението с домашни средства и билки, Вие може да приемате и предписаните Ви лекарства.

Какво е триглицериди?

Триглицеридите са вид мазнини, които се намират в кръвта на всеки един човек.

Те са необходими за нормалното функциониране на Вашия организъм, но ако количеството им е завишено, Вашето здраве е застрашено от инсулт, инфаркт и други проблеми със сърдечната система.

Нивата на триглицеридите зависят от постъпилите в организма калории и тяхното рационално изразходване.

За да нямате проблем с мазнините в тялото си, трябва да изразходвате повече енргия от приетите калории. В противен случай стойностите на триглицериди в кръвта се покачват.

В обобщение можем да кажем, че това са вид мазнини, които се съдържат в храната. След смилане триглицеридите циркулират в кръвта и се употребяват като енергия от клетките. Ако те не могат да се изразходват, се натрупват под формата на мазнини по талията, бедрата и други части на тялото.

В случай, че редовно приемате повече калории, отколкото може да изразходвате ще бъдете с наднормено тегло и най-вероятно с повишени нива на триглицериди в кръвта.

Това състояние се нарича хипертриглицеридемия и е свързано с риск от хипертония, високи нива на холестерол, инфаркт, инсулт и други болести на сърцето.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Холестеролът и триглицеридите вървят ръка за ръка. Завишените нива на холестерола няма как да не доведат до увеличаване на триглицеридите в кръвта и обратното.

Влияние върху нивата на липидите (мазнините) оказват и нездравословният начин на живот, прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, бъбречни заболявания, прием на някои видове медикаменти, генетични фактори.

Билки и храни за високи (повишени) триглицериди

Високите нива на триглицериди водят до затлъстяване
Високите нива на триглицериди водят до затлъстяване

Нивата на триглицеридите могат да бъдат регулирани успешно благодарение на природни лекарства.

В кухнята на всяка една домакиня може да се намери чесън, оцет, канела, червен пипер и кориандър.

В следващите редове подробно ще разгледаме терапевтичните ефекти на тези и още много други натурални продукти, които са евтини и нямат странични ефекти.

Чесън

Благодарим на нашите читатели за полезната рецепта за понижаване на триглицериди
Благодарим на нашите читатели за полезната рецепта за понижаване на триглицериди

За мощната лечебна сила на чесана се знае още от древни времена.

След редица проведени експерименти, е установено, че няколко скилидки чесън на ден понижават триглицеридите в кръвта, регулират кръвната захар и нивата на холестерола.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Това означава, че редовното похапване на миризливия зеленчук може да Ви избави от сърдечно-съдови заболяния и болести, свързани с обмяната на веществата.

Консумирайте по 2-3 скилидки чесън на гладно. След няколко месеца ще забележите неговия ефект. Ако този вариант не Ви се струва удачен, постарайте се да добавяте чесън към любимите Ви ястия.

Благодарим на нашите верни читатели, които ни изпращат рецепти и съвети за лечение на различни здравословни проблеми. Тук поместваме една такава рецепта: Към литър вода добавете 2 глави ситно нарязан лук. След 8 часа течността се прецежда и се пие в малки дози по 3 пъти дневно. Домашното лечение продължава поне 2 месеца.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е изключително полезен продукт, който служи не само за овкусяване на салати.

Органичният ябълков оцет е ценен за косата, кожата, зъбите, добрата фигура. Той може да влезне в употреба и при почистване на домакински уреди, кухненски плотове, прозорци, огледала.

Според голяма част от учените, ябълковият оцет успешно контролира нивата на триглицеридите и холестерола. Тези предположения се базират на проведени опити с плъхове, при които е наблюдаван именно този резултат.

Ето защо се предполага, че продуктът има подобно положително действие и върху човешкия организъм.

За да се възползвате от вълшебните свойства на оцета, разтворете чаена лъжичка от него в чаша вода. Добавете мед и разбъркайте. Приемайте лечебната смес 2 пъти дневно за период от няколко месеца.

Преди да продължим с канелата и лютия червен пипер, отворете в нов прозорец статията ни за ябълковия оцет, защото ще ви е от полза:

Как се прави домашен ябълков оцет (рецепта). Ябълков оцет и мед

Канела

Редица проучвания сочат, че прием на малки количества от ароматната подправка намалява нивата и на триглицеридите и холестерола.

Ако обичате канела, не се притеснявайте да я използвате, но в минимални дози. Добавяйте около ¼ чаена лъжичка от нея към кисело, прясно мляко, кафе, шейкове, салати и други храни и напитки.

Лют червен пипер

Лютият червен пипер понижава високите нива на триглицериди
Лютият червен пипер понижава високите нива на триглицериди

Лютият червен пипер съдържа веществото капсаицин, което подпомага изгарянето на мазнини и ускорява метаболизма.

Твърди се, че консумацията на подправката успешно понижава нивата на триглицериди в кръвта.

Добавете ½ чаена лъжичка лют червен пипер към чаша вода. Консумирайте напитката всеки ден в период от няколко месеца.

Ако тази задача Ви се струва непосилна, включете лютивата подправка в менюто си.

Семена от кориандър

Кориандърът е подправка, която се използва от хилядолетия в азиатските държави. Днес семената от кориандър намират широко приложение в кулинарията и народната медицина. Лечебните им свойства са известни в целия свят и от тях се възползват много хора.

Някой опити върху животни, хранени със семена от древното растение отчитат значителен спад на нивата на триглицеридите и холестерола.

За да се избавите от досадните мазнини е необходимо към 250 мл. вряща вода да добавите супена лъжица кориандър. Изчакайте няколко минути след което изпийте прецедената смес.

Пийте този разтвор ежедневно в продължение на няколко месеца.

Дрожди (мая) от червен ориз

Този продукт се добива от дрожди, които се отглеждат върху ориз.

Маята от червен ориз е известна със своето положително въздействие върху повишените нива на триглицериди.

Продуктът се използва с голям успех в традиционната китайска медицина.

Дрождите от червен ориз имат свойството да регулират нивата на триглицеридите и холестерола.

У нас този натурален медикамент може да бъде открит само като хранителна добавка.

Въпреки положителните му качества, Българската агенция по безопасност на храните предупреждава за нежелани ефекти, които могат да настъпят при употреба на дрожди от червен ориз.

Добавката не трябва да се използва от лица, консумиращи лекарства, хора над 70-годишна възраст и почитатели на грейпфурт.

Чернодробните и бъбречни проблеми също са основание за прекратяване на приема на дрождите.

Потърсете мнението на специалист, за да сте спокойни, че продуктът е безопасен за Вас.

Гъба рейши

Гъба рейши е добра алтернатива за лечение на висок холестерол и триглицериди
Гъбата рейши е добра алтернатива за лечение на висок холестерол и триглицериди

Гъбата рейши е високо ценена и използвана в китайската и японската традиоционна медицина.

Растението се счита за естествен антибиотик и лекарство, което бори рак, хепатит, белодробни и сърдечни заболявания. Освен това вълшебната гъба регулира кръвното налягане, стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта, укрепва имунната система, намалява алергии, астма и бронхит.

В своята родина (Китай) гъбата рейши се счита за една от най-добрите билки, допринасящи за увеличаване на продължителността на живота.

На нашия пазар се предлага екстрат от гъба рейши, който се приема по 1-2 капсули 2 пъти дневно.

Омега 3 мастни киселини

Полезните омега 3 могат да намалят нивата на триглицеридите, сочат последните проведени изследвания.

Оказва се, че приемът на здравословните мазнини е полезен за нормалната дейност на сърдечната система.

Полезните вещества може да си набавите като консумирате сьомга, скумрия, треска, орехи, бобови растения, ленено масло или семе.

Прием на фибри

Богатите на фибри храни могат да намалят нивата на както на лошия холестерол, така и на триглицеридите.

Ако имате проблем с наднорменото тегло и Вашите показатели на мазнини са завишени е препоръчително да приемате храна, съдържаща фибри, които могат да бъдат както разтворими, така и неразтворими. И двата вида фибри са изключително полезни за Вашето състояние.

Разтворимите фибри образуват слой от гел около храната в стомаха, като по този начин забавят навлизането на триглицериди и захари в кръвта. Храни, богати на този вид фибри са овесени трици, бобови растения, банани и други.

Неразтворимите фибри допринасят за правилната дефекация и улесняват изпразването на дебелото черво. За тази цел консумирайте пълнозърнест хляб, карфиол, моркови, цвекло, смокини и други.

Упражнения

Физическата активност е важена за поддържане на нормални нива на триглицериди
Физическата активност помага за поддържане на нормалните нива на триглицериди

Физическата активност е изключително важна, ако искате да влезете във форма. За да намалите телесното си тегло, нивата на триглицеридите и лошия холестерол е необходимо спазването на хранителен и спортен режим.

За целта не е нужно да изгубвате безброй часове във фитнес залата. Достатъчно е да отделяте 20-30 минути дневно за разходка или карене на колело.

Запишете се на йога, а ако се нуждаете от по-енергични упражнения може да заложите на аеробика, танци или така модерното напоследък тае бо.

Бъдете упорити и не се отказвайте от спорта и движението, защото те Ви помагат да поддържате вътрешен баланс, а това се отразява и на начина, по който изглеждате.

Още съвети

За да подобрите здравословното си състояние е важно Вашата диета да бъде на ниво.

Избягвайте да консумирате пържени храни, тлъсто месо, яйца (най-вече жълтъци), алкохол, сладкиши и захарни изделия, млечни продукти с високо съдържание на мазнини.

Включете в диетата си пресни плодове, зеленчуци и храни, съдържащи фибри.

В следващите редове ще Ви предложим още полезни съвети и рецепти, от които Вие може да се възползвате.

Разбира се, ние не отричаме и ролята на медицината, затова ще обърнем внимание и на лекарствата, които се използват в случай на високи нива на триглицериди в кръвта.

Рецепта с ленено семе

Както вече стана ясно омега 3 мастните киселини имат свойството да понижават нивата на триглицеридите и холестерола.

Лененото семе е богат източник на полезни мазнини, което е основателна причина, за да бъде консумирано от лица с подобен здравословен проблем.

Предлагаме Ви една ефикасна рецепта, която има положителен ефект върху организма.

Смесете в половин кофичка кисело мляко по една супена лъжица суров слънчоглед и овесени трици. Добавете 2 супени лъжици ленено семе. Към този микс от полезни храни сложете щипка канела и ябълков пектин. По желание добавете мед.

Консумирайте полезната закуска всяка сутрин в продължение поне на 8 седмици. След този период направете изследвания, за да проверите нивата на триглицериди и холестерол в кръвта си.

С рибено масло

Рибеното масло допринася за по-ниски нива на холестерол и триглицериди в кръвта
Рибеното масло допринася за по-ниски нива на холестерол и триглицериди в кръвта

Рибеното масло помага за разграждането на мазнините в организма.

Заедно с диетата и здравословния начин на живот, Вие може да приемате таблетки рибено масло, които всъщност са силно концентрирана форма на омега 3.

Продуктът може да бъде закупен от всяка аптека. Приемът му е уточнен в листовката.

С джинджифил

Джинджифилът е обичайна подправка, използвана главно в азиатската и индийската кухня.

Растението има лечебни свойства, за които се знае от векове. Използва се при храносмилателни проблеми, гадене, загуба на апетит, грип, настинка, астма, кашлица, бронхит, мигрена.

Коренът от джинджифил може да се намери на пазара в сурово състояние, сушен, на прах или като сок.

Консумацията на вълшебното растение намалява риска от сърдечни заболявания, затлъстявания диабет и повишава енергията.

За да намалите високите стойности на триглицеридите и предотвратите риска от инфаркт или инсулт, то Вие се нуждаете от следните продукти: мед, лимон и джинджифил.

Към един буркан мед добавете настърган корен (може и 2) джинджифил и сока на един лимон.

Приемайте от домашния илач по една лъжица на ден.

Със сминдух

Сминдухът е билка, която отдавна се използва от народните лечители.

Абсолютно възможно е да понижите нивата на триглицеридите в кръвта, ако приемате сминдух в продължение на 20 дни.

Приготвяйте си запарка от вода и супена лъжица смлени семена от сминдух и съвсем скоро ще забележите положителни резултати.

Със смокинови листа

Ако имате високи стойности на триглицериди, пийте чай от смокинови листа
Ако имате високи стойности на триглицериди, пийте чай от смокинови листа

Смокиновите листа имат невероятен успех при борба с диабета, високото кръвно, сърдечно-съдовите проблеми, нивата на триглицеридите, които са над горната граница.

Според народните лечители е достатъчно да хапвате по 1-2 листа от смокиня на ден, за да се преборите със завишеното количество мазнини в тялото си.

Ако предпочитате по-цивилизован вариант, заложете на чай от листата на смокиня.

Ябълков сок при повишени триглицериди?

Употребата на ябълков сок при повишени триглицериди е спорна и препоръките съдържат много условия. Ползата от нея зависи от причината за вашите високи триглицериди. По-долу във видеото ще намерите по-добра идея, включваща ябълки. Това е хранителен сок от различни плодове и зеленчуци, който се отразява идеално за свалянето на показателите.

Сок само от ябълки също е добре, но в определени случаи. В други случаи може да повиши допълнително стойностите ви. Едно и също „лекарство“ в даден момент може да е лек, а в друг – да е отрова. Така че тук решаващата дума има лекарят. На много места в интернет се препоръчва да се пие сокът от два килограма ябълки на ден. Ще се съгласите, че това може да е прекрасно за намаляването на холестерола, но да се окаже зле за триглицеридите. Особено ако ябълките са сладки. Най-добре е да подходите супер внимателно към темата, за да не си навредите. Можете много да си помогнете с ябълков сок, но можете и тотално да си скапете здравето. Истината не е толкова проста и еднозначна, колкото ни се иска, но това е положението.

Лекарства

Ако здравето Ви е изложено на сериозен риск, Вашият лекар най-вероятно ще премине към медикаментозно лечение.

В следващите редове ще разберете кои са най-често използваните лекарства за понижаване на високите нива на триглицериди.

Аторвастатин

Този медикамент регулира нивата на липидите в кръвта и потиска образуването на холестерол. Триглицеридите също са мазнини, които успешно се влияят от аторвастатин.

Продуктът може да бъде закупен само с рецепта и не се препоръчва за прием от лица с чернодробни проблеми, бременни жени и кърмачки.

Липантил

Липантил намалява нивата
Липантил намалява нивата на липидите

Липантил е медикамент, който намалява нивото на липидите (мазнините).

Продуктът е създаден за лечение на хиперхолестеролемия и хипертриглицеридемия. Приема се по една таблетка дневно, докато се нормализират нивата на мазнините (и дори след това).

Лечението с медикамента се прилага едновременно с подходяща диета.

Забранен е приема на липантил от деца и от пациенти с чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Розувастатин

Лекарственият продукт, наричан още розувистат успешно се бори с високите стойности на холестерол и триглицериди и предотвратява риска от заболявания на сърцето, включително атеросклероза.

Приемът на лекарството продължава дори след като стойностите на мазнините са корегирани.

Внезапния прием на розувастатин може да доведе до рязко повишаване на нивата на холестерола и триглицеридите.

Ниацин

Ниацин, известен и като витамин Б3 може да бъде приеман с цел да се понижат високите нива триглицеридите, а също и на холестерола.

Витаминът се предлага на пазара като хранителна добавка. Приемът му подобрява циркулацията на кръвта, понижава високото кръвно, нормализира нивото на кръвната захар, предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Не приемайте ниацин в случай, че имате тежко чернодробно заболяване или язва. Обикновено хранителната добавка се изписва като допълнителна терапия, която има за цел да подпомогне медикаментозното лечение на пациента.

Надяваме се, че статията за понижаване на стойностите на триглицериди е била интересна за Вас.

Моля, помогнете тя да достигне до повече читатели, като я споделите!

Оценка на читателите
[Гласували: 24 Средно: 3.2]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.