Коларгол – незаменим в есенно-зимния сезон

Коларгол – действие на колоидно сребро. На капки. Състав. На прах. Черни капки. При синузит и запушен нос. Трета сливица. Цена. Дозировка. За деца. Приготвяне. Коментари, отзиви и мнения. За очи.

Още в текста: Гаргара: За гърло, ангина и задна хрема. Колко време се прилагат? При бременност. Странични ефекти: Алергия! Аналози и заместители: Виброцил. Сребърна вода. Разтваряне в глицерин. С панцеф и хексалгин. Стафилококи.

Коларгол, или така наречените в разговорния език „черни капки“, са сред препаратите, които трябва да присъстват във всеки дом, особено в студените сезони.

Капките са изключително ефикасни при хрема и синузит, а уникалното в състава им е наличието на колоидно сребро, което доказано убива бактериите и води до бързото излекуване на пациента

Как точно действа Коларгол, как се приготвя, какви странични ефекти има – от zdrave.org даваме отговор на всички въпроси, които ви интересуват за препарата.

Коларгол – действие на колоидно сребро

Както вече споменахме, уникалното на Коларгол е наличието на колоидно сребро в състава му. То притежава доказано противобактериално действие като в същото време дезинфекцира средата около себе си. По този начин сребърните частици се свързват с болестотворните ензими като блокират работата им и съответно унищожават самите микроорганизми, причиняващи заболяването и дискомфорта.

Доказано е, че при наличието на колоидно сребро в средата им на размножаване, всички вируси, бактерии и гъбички загиват за само 5-6 минути!

На капки

Коларгол се предлага в аптечната мрежа под формата на колоиден сребърен прах, който се разтваря, за да се получи течна консистенция, която се използва като капки за нос.

Можете да си я направите сами, като разредите едно саше Коларгол с 10мл дестилирана вода или с 15 мл физиологичен разтвор. Или можете направо да си поръчате в аптеката разтворът да ви бъде приготвен и да го закупите готов.

Важно е да знаете, че така полученият разтвор не бива да се използва минимум два часа след като е бил приготвен и в продължение на не повече от седем дена, тъй като след това срокът му на годност изтича.

Състав

Коларгол съдържа единствено и само колоидно сребро под формата на прах, което доказано убива болестотворните вируси, бактерии и гъбички.

Демир бозан билки за бъбреци

На прах

Както вече споменахме, Коларгол се продава в аптечната мрежа на прах, в сашета от по 200мг. Най-разпространената му употреба е като капки за нос като за целта е необходимо да се направи разтвор от едно саше с 15 мл физиологичен разтвор или 10мл дестилирана вода. Желателно е това да се случи от специалист-фармацевт, но можете да си го приготвите и сами вкъщи.

Черни капки

черни капки

Коларгол е известен като черни капки

Разтворът на саше Коларгол притежава характерен черен цвят, който смущава доста от потребителите. Това е напълно нормално и именно то е довело до разговорното наименование на медикамента – „черни капки“, както е познат Коларгол в ежедневието и разговорната реч.

При синузит и запушен нос

Коларгол е изключително ефикасен най-вече при справяне със синузита и проблемите със запушения нос, причинени от вируси и бактерии. Препаратът е незаменим при хроничен синузит, резултат от прекарани бактериални инфекции, а приготвените капки имат освен оздравителен и терапевтичен и противоалергенен ефект.

Много лекари изписват Коларгол при запушен нос като едновременно с това съветват да се пие и Витамин С. Пациентите са категорични, че разтворът доказано помага, като едно от малкото дискомфортни усещания, които създава, е изсушаването на гърлото. Капките могат да се капят както директно в носа, така и да се поставят върху тампон, който да бъде сложен в носа, за да действа по-дълго време.

Трета сливица

Коларгол не е създаден специално за лечение на трета сливица, макар да повлиява доста добре състоянието. Важно е обаче да се уточни, че препаратът облекчава симптомите, а в някои по-леки случаи може и да излекува третата сливица, но като цяло се налага оперативна намеса.

Особено след спирането на лечението с капките, когато болезнените симптоми и оплаквания се завръщат.

Цена

Коларгол е изключително достъпен, особено за ефикасното действие, което предлага. Цената на едно саше е от порядъка на 2-3 лева и е достатъчна за една седмица употреба на капки.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Дозировка

Дозировката на Коларгол е индивудална, според състоянието и нуждите на пациента. Обичайно от разтвора се капе по три пъти на ден във всяка ноздра по една-две капки до изчезване на симптомите и дискомфорта.

Тази доза може да варира при деца и възрастни.

За деца

за деца

Коларгол може да се използва за лечение на деца

Коларгол може да се прилага и при лечение на малки деца, но при определени условия. Детето трябва да е на възраст минимум една навършена годинка. Има изключения, които допускат препаратът да се използва и при бебета под една година – когато става въпрос за много гъст секрет от носа.

Употребата им в този случай трябва да продължи много кратко време и задължително да бъде под надзора на лекар.

При порасналите деца капките се прилагат по указаната схема като детето трябва да е легнало при поставянето им, а след това незабавно да се изправи. В продължение на десетина минути не бива да пие вода.

Приготвяне

Желателно е разтворът Коларгол да ви бъде приготвен от специалист-фармацевт, който най-добре ще прецени точното съотношение между нужните за разтвора съставки.

Все пак, ако не искате да се доверите на експерта, можете и сами да си приготвите Коларголов разтвор като за целта смесите едно саше (200 мг) с 10 мл дестилирана вода или 15 мл физиологичен разтвор и разклатите добре. Изчакайте задължително поне два часа преди да използвате препарата. Трайността на така получения разтвор е седем дена.

Коментари, отзиви и мнения

Като цяло коментарите за Коларгол са изключително позитивни. Потребителите в здравните форуми са категорични, че медикаментът действително помага, особено при синузит и водниста хрема.

С употребата му обаче трябва да се внимава, тъй като при прекаляване с дозата има риск от изсушаване на лигавицата на носа. Освен това особено неприятен момент от лечението с Коларгол е фактът, че капките цапат страшно много заради черния си цвят.

Важно е да се отбележи, че макар да са особено ефикасни, те не могат да заместят медикаментозното лечение, особено ако става въпрос за сериозна болест. Също така е добре да сте наясно, че не е добре да ги използвате повече от седем дена, особено ако не усещате подобрение в състоянието си.

За очи

Макар да не е особено разпространено като действие, Коларголов разтвор може да се използва и като капки за очи, особено при конюктивит. Но много важно условие е разтворът да ви приготвен от аптекар, в никакъв случай не си го правете сами вкъщи!

Не се смущавайте от факта, че Коларгол по принцип се използва за носа, ако лекарят или фармацевтът преценят, че можете да ги използвате и за очи.

Гаргара: За гърло, ангина и задна хрема

Един от ефектите на Коларгол, който медиците доста често пренебрегват, е влиянието му върху болното гърло. А истината е, че препаратът е особено ефикасен при хронични проблеми с гърлото, особено причинени от гъбички.

Тъй като Коларголът съдържа сребро, той успява гарантирано да унищожи всички причинители в гърлото, които са довели до инфекцията и възпалителния процес.

За да се справите с проблемите и болките в гърлото, в това число ангина, а също и задна хрема, е нужно просто да си правите гаргара с воден разтвор на препарата. За по-бърз ефект можете и директно да намажете гърлото си, но имайте предвид, че усещането не е никак приятно.

Колко време се прилагат?

Капките Коларгол не бива да се прилагат повече от пет, максимум седем дена. Ако след този период не забелязвате никакво подобрение в състоянието, задължително се консултирайте с лекар, който да предпише друго, по-подходящо лечение.

Имайте предвид, че веднъж приготвен, разтворът Коларгол е с трайност не повече от седем дена.

При бременност

при бременност

Коларгол може да се ползва при бременност

Коларгол е препарат, който дъдържа изключително и само сребро. Освен това той действа външно и не прониква в лигавицата на носа, затова може да се използва и от бременни жени.

Все пак е желателно да не прилагате самолечение, а да се консултирате с лекар, който да ви изпише най-подходящата за вас доза и да следи състоянието ви.

Странични ефекти: Алергия!

Макар да са като цяло безвредни, капките Коларгол понякога дават и странични реакции, особено ако се използват от малки деца. Най-често срещаният страничен ефект е появата на алергия, изразена с обрив по цялото тяло, за която трябва незабавно да се обърнете към лекар, който най-вероятно ще изпише лечение с Ксизал и калциев гликонат.

И трябва незабавно да прекратите приема на Коларгол. Освен това употребата на препарата може да доведе до изсушаване лигавицата на носа и това да доведе до чести кръвотечения. Освен това среброто от капките се отлага по кръвоносните съдове, затова продължителната и честа употреба на препарата не е никак препоръчителна.

Аналози и заместители: Виброцил

Виброцил е сред най-често срещаните заместители на Коларгол. За разлика от черните капки, Виброцил се предлага под формата не само на капки, но и на спрей и на гел. Целта му е да облекчи възпалението на лигавицата в носа и да отпуши запушените носни канали. Не бива да се прилага при деца на възраст до една годинка, точно както и Коларгол, макар за него да има известни изключения.

Виброцил често е предпочитан пред Коларгол, тъй като не изсушава толкова много лигавицата на носа, макар и тоз медикамент да има доста странични ефекти.

В определени случаи лекарят може да предпише комбинирано лечение и с двата препарата – Виброцил и Коларгол. Като първо в носа се капват една-две капки Виброцил, за да отпуши каналите, изчаква се няколко минути, след което се капе и от Коларгол, за да може той да се стече добре по гърлото и да го облекчи.
10-15 минути след интервенцията не бива да се пие нищо.

Сребърна вода

Много хора погрешно говорят за Коларгол като за Сребърна вода, мислейки си, че става въпрос за един и същ препарат, което изобщо не е така.

Каква точно е истината и съответно разликата между двете понятия? Сребърната вода е по-скоро средство за дезинфекция, което се характеризира с изключително мощното си действие срещу бактериите и вирусите. Самият разтвор представлява разтвор на сребърни йони, които носят положителен заряд.

И употребата му е удачна при дезинфекция и промивки, без значение дали на устата, носа или на интимната област. В същото време Коларгол е разтвор не на йони, а на колидно сребро и концентрацията му в различните разтвори може да варира – един, два или три процента, по преценка на лекуващия доктор. Самият Коларгол също дезинфекцира и убива бактериите, вирусите и гъбичките, но е доста по-мощен от сребърната вода и се прилага при по-тежки симптоми.

Естествено, и страничните му ефекти (ако се проявят), са доста по-изявени. Сребърната вода практически не дава нежелани реакции при употреба.

Разтваряне в глицерин

Както вече споменахме, основният недостатък на Коларгол е, че прекомерно изсушава лигавицата на носа, което може да доведе до хронични кръвотечения след време, както и до постоянна хрема.

Някои лекари дават съвет как да се избегне този неприятен страничен ефект, а именно – като се разтвори прахчето Коларгол не в дестилирана вода или физиологичен разтвор, а в глицерин. Това гарантирано премахвало риска от изсушаване, но пък неудобството е, че прахчето се разтваря доста трудно в глицерина.

С панцеф и хексалгин

Коларгол се изписва доста често в комбинация с панцеф за лечение на пневмония и ангина. Панцеф е антибиотик, който действа при инфекции и възпаления на горните и долните дихателни пътища, а когато тези състояния са съпроводени с тежка хрема и запушен нос, лекарите изписват и Коларгол. Обикновено общият прием на двата медикамента не бива да надвишава 5 дена, като Панцеф може да се пие до две седмици. Ако липсва подобрение в състоянието, трябва да се обърнете към специалист.

Доста често към двата препарата се добавя и хексалгин, ако заболяването протича с много висока температура. Медикаментът доказано понижава температурата буквално до 15-на минути след приема му, а предимството му е, че може да се дава и на бебенца. Тъй като е известен като „аналгинът на бебета“.

Стафилококи

Стафилококите са сред най-честите причинители на инфекции на гърлото. Заразяването с тях може да протече с висока температура, но това не е задължително.

Важно е обаче стафилококовите бактерии да бъдат унищожени навреме, тъй като в противен случай могат да доведат до усложнения и инфекцията да се смъне надолу към дихателните пътища и белите дробове, което силно ще затрудни лечението й.

Както вече обсъдихме в една от по-ранните точки в темата, Коларгол се използва доста успешно и за лечение на симптомите на проблеми с гърлото. За целта се използва разтвора на праха в дестилирана вода, а процентът се определя от лекуващия лекар в зависимост от годините на пациента.

Нужно е в продължение на няколко дена да мажете сливиците и цялото гърло с Коларголовия разтвор, а за по-сигурен ефект, можете да си капете от него и в носа, за да заздравите и носоглътката.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Коларгол – незаменим в есенно-зимния сезон

  1. Здравейте! Съвети за задно стичаща се хронична хрема по задната стена на гърлото….? Носът е съвсем сух. Единственият проблем е задното стичане…

    • Пробвайте бактробан маз, сребърна вода, коларгол, както става дума и в материала по-горе.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.