Как се вдига ниско кръвно налягане бързо: Домашно лечение, първа помощ, хапчета

♠ Първа помощ ♠ Постоянно ниско кръвно ♠ Бързи средства ♠ Домашно лечение ♠ Хапчета Ефортил ♠ Аспирин ♠ Билки ♠ Диета и хранене  ♠ Лекарства ♠ Хомеопатия ♠ Масаж ♠ Упражнения

Още в текста: ♠ Йога ♠ Водни процедури ♠ Норма на кръвното ♠ Причини за спад ♠ През бременността ♠ При деца ♠ При депресия ♠ От диабет ♠ Други ♠ Подробни симптоми

Внезапно побледняване, виене на свят, тъмно пред очите, загуба на координация, а понякога и контрол над движенията – това са стандартните белези на резкия спад на кръвното налягане (КН). На хипотониците („хипо“ – ниско) се случва да им призлее в задушни помещения, при дълго или интензивно излагане на слънце, в препълнения автобус.

Кой знае защо съществува мнение, че високото КН е опасно за разлика от ниското. Забравете го. Ако изпитате описаното по-горе или видите симптомите у друг човек, окажете (си) помощ!

Първа помощ

Екстрени мерки при внезапен спад

⇒ Бързо легнете, без значение къде. Хоризонталното положение ще облекчи кръвоснабдяването на главния мозък. Точно нарушеното кръвообращение в мозъчните съдове води до виенето на свят и притъмняването пред очите, които сте изпитали;
⇒ Отпуснете главата назад и надолу като я подадете извън плоскостта, на която сте легнали. Ако сте на земята, ефектът се постига с възглавница под раменете. Важното е главата да бъде колко е възможно по-ниско спрямо торса, за да се ороси мозъка;
⇒ При невъзможност да се легне, максимално облекчаващото положение е следното: седнете на стол, разтворете крака, наведете се напред и спуснете главата между краката;
⇒ Следващата стъпка е вдигане на тонуса на вените, които пък ще вдигнат КН. Най-лесно става с кофеин – чаша силно кафе или чай. При остри кризи подкожно се инжектира 2 мл 20 %-ен разтвор на кофеин натиев бензоат или един мл 5%-ен разтвор на ефедрин;

Масажирайте шията в областта на сънната артерия и сложете студен компрес на челото;
⇒ В критична ситуация помощ оказват изпаренията на етеричните масла. Достатъчно е да се поднесе към носа салфетка, на която са накапани по малко масло от розмарин, камфор и/ или мента. При средно тежки случаи съвземането настъпва само след броени вдишвания.

Обичайно изброените мерки са достатъчни за възстановяване на предишното ниво на КН. Обърнете се към специалист за изключване на вторична хипотония – наличие на тежки заболявания, които провокират спадане на налягането.

Пациентът, който се е повлиял добре от екстрените мерки, може да продължи да лежи и да се възстановява, като допълнително си помага с енергичен  масаж на ушната мида.

Съдържание на статията:

Акупунктурата дава три точки за бърза помощ, чието притискане води до скоростно облекчаване на хипотоничната криза. Те са:

Демир бозан билки против акне

⇒ Основата на нокътна плочка на кутрето, от страната на безименния пръст;
⇒ Основата на нокътната плочка на показалеца от страната на средния пръст;
⇒ Ямката над горната устна и под носа – натискът върху нея свестява дори загубили съзнание.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

При хипотония се губи вкусът от живота

Натискът върху центровете се извършва с върха на палеца – по десет – петнайсет секунди на всеки.

Изброените дотук мерки са екстрени – за бързо облекчаване в критичен момент. Но ако ниското КН е постоянно състояние, то са нужни съвсем други мерки – адаптиране на стила на живот към здравословното състояние.

Постоянно ниско КН

Какво да правим

Да изключим вторична хипотония – следствие от други заболявания. Следващите точки се отнасят само за първична хипотония;

Да спим 8-9 часа на нощ. Здравият сън е задължителен. При затруднения – обърнете се към психотерапевт или терапевт за изписване на медикаменти;

Не ставайте рязко от леглото след сън. Категорично е забранено, защото има риск от колапс и загуба на съзнание. Обратно – първо се раздвижете в леглото, като сгънете по няколко пъти крайниците и направите 2-3 кръгчета с главата. Следващата стъпка е заемане на седящо положение за 1 до 2 минути и после да се пуснат краката на пода;

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Три от важните неща за хипотониците

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Водни процедури и закаляване – контрастен душ с постепенно повишаване на разликата в температурите. Процедурата завършва със студена вода. Подходящи са още плуване или сауна с последващо ледено ведро;

Въведете в програмата си за деня прозорец за разходка. Правилното ходене е интензивно, в продължение на трийсетина минути. Сутринта денят започва с лека гимнастика – 7 минути;

Не е нужно да мерите налягането си по 100 пъти на ден. От това положението ще стане още по-зле. Ако нямате прояви, не е необходимо да ги търсите. Проверявайте кръвното само при конкретни оплаквания и периодично, за да оцените резултатите от лечението.

Хората с НК не могат да си позволят да прекарват времето си на дивана, а трябва повече време да се намират в движение. Физическото натоварване оросява по-добре мозъка и органите с кислород. След него се спи по-добре и сутринта денят започва с бодрост.

Хипотониците трябва да се хранят леко, без преяждане. Голямото количество храна напряга храносмилателната с-ма и причинява преразход на енергия. В същото време те не бива да пропускат хранения, особено закуската. На стила на хранене ще се спрем по-долу.

Какво се яде и пие

срещу спад на КН

Бързи средства

Сол

Солта помага в лечението на ниско КН, защото участва в процесите за повишаването му. На хипотониците не им достигат течности, а солта ги задържа в съдовете. Обилно количество солени течности бързо възстановяват. Напитката, която си отива да е солена, е айрянът. В момент на спад и прилошаване изпийте бързо чаша подсолен айрян, за да предотвратите припадък. Въпреки че солта е бързо средство за вдигане на КН, не прекалявайте. Излишъкът на сол за по-дълъг период от време води до други неприятни последствия.

Лимон

Сокът от цитруса е доста ефикасен в момент на умора, изтощение и отпуснатост, които свидетелства за понижаване на КН. Щом се усетите зле, изпийте чаша лим.сок, смесен с неголямо количество захар и сол.

Кофеинсъдържащи продукти

Установено е, че този клас храни и напитки са способни да повишат временно нивото на КН. В групата влизат силно кафе, кока кола, горещ шоколад (или блокче) и силен чай. Те балансират действието на хормона, който отговаря за разширяване на съдовете, и стимулират синтезирането на адреналин. Чашка силно кафе или чай, малко кола или шоколад, помагат на хипотоника да се съвземе.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Бързи средства за вдигане на налягането

При кофеинсъдържащите продукти обаче има една особеност – те действат добре в малка доза и създават риск при по-високи. Една чаша кафе ободрява и е напълно достатъчна. Кафето трябва да бъде натурално, току-що сварено и в никакъв случай разтворимо.

Според медици, ползата от кафето дори и по време на криза е спорна.  Особено неподходящо е това средство за пациенти с други сериозни заболявания, например прекарали инсулт или инфаркт или намиращи се в риск от получаването им.

Кофеинът в прекалено големи дози дава обратен ефект и предизвиква сънливост. Освен това то не помага на всички хипотоници.

Зелен чай

За предпочитане пред кафето е чаша зелен чай, който също съдържа кофеин. Зеленият е по-ефикасен от черният например. Важно е да е качествен, от квалитетните сортове, и за предпочитане – насипен, а не на пакетчета.

Вместо в момент на спад на КН да се тъпчем с едно или друго спешно средство, за предпочитане е да се вземат перманентни мерки за цялостно повишаване на нивото. Има продукти, които помагат да се поддържа КН в пределните норми, въздействайки на различни механизми за регулиране.

Билки и домашни средства

Стафиди

Те са отлично природно средство за лечение на хипотония. Стимулират функциите на надбъбречните жлези. 30-40 зрънца, накиснати във вода от вечерта и изядени сутринта на гладно за около месец дават отлични резултати.

Мляко и бадеми

Тази рецепта от домашните средства за борба с ниското ниво на КН също оказва стимулиращо действие на надбъбречните жлези. Накиснете 4-5 ядки във вода от вечерта, а сутринта ги  намачкайте и залейте с чаша горещо мляко. Гълтайте от това сутрешно време в течение на 4 до 6 седмици за най-ефективен резултат.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Трите точки за бърза помощ

Моркови

Сокът им подобрява циркулацията на кръвта и стабилизира КН. Може да добавите 2 големи лъжици мед в чаша сок и да изпиете на гладно два пъти – сутринта и вечерта.

Босилек

Богат е на калий, магнезий, витамини С и B5 (които са средства за контрол върху КН при хипотониците). Може да дъвчете по 4 — 5 листенца босилек сутрин ежедневно и/ или да пиете чай с чаена лъжица мед сутрешно време, още преди първа хапка.

Чесън

Съдържа вещество, което помага за стабилизиране на КН. Яжте го суров и го добавяйте към ястията.

Женско биле

Корените на билката се ползват отдавна за нормализиране на ниско КН, предизвикано от ниско ниво на кортизол в кръвта (хормон на стреса). Веществата в корена блокират действието на ензима, който разрушава кортизола. Залейте сушени или стрити на прах корени от женско биле с чаша кипната вода, подръжте за няколко минути, филтрирайте и изпийте бързо една чаша. Продължете да пиете още няколко дни.

Розмарин

Под формата на чай, приеман като ежедневна напитка, билката повдига тонуса и индиректно влияе и върху налягането в съдовете.  Чаят се приготвя от сушено растение, което се сварява според указания на пакетчето. В добавка чудното чайче ще повиши имунните и защитните сили на тялото и ще го укрепи цялостно.

Цвекло

Този зеленчук е удивителен. Той сваля кръвното при хипертониците и вдига кръвното при хипотониците. Как така? Всъщност много просто – червеното цвекло просто регулира тялото и го привежда до природно заложеното му здравословно състояние. За понижаване на КН е достатъчен сокът от половин глава цвекло, гарнирана с 1-2 моркова за вкус и за допълнителен ефект. Сокът се изстисква и веднага се изпива… и така всеки ден. Защото природните средства не действат забележимо при еднократни или минимални на брой приложения. Изстисквайте си сокове всеки ден. Те са здраве.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Стафиди, червено вино и розмарин – природни коректори на налягането

Червено вино

Или пък 50 мл коняк – най-спорното средство за вдигане на КН. Сладките вина активизират работата на сърцето, увеличават количеството на сърдечните съкращения и следователно повишават КН. Сухите червени вина обаче заради плодовите киселини в състава си, разширяват съдовете. Плодовата киселина е спазмолитик. При разширяване на съдовете, КН пада. Според нар.целители пък, едно и също вино, но в различни количества, може да послужи и за вдигане, и за сваляне на КН. При толкова неясни указания, а при наличието на хиляди видове вина, за предпочитане е алкохолът да не се ползва като средство за бърза помощ. А препоръката да се пие сухо червено вино в количество от 150 мл всеки ден, може да бъде приета.

Витамини и минерали

При артериална хипотония пълноценното хранене е от най-съществено значение. Тялото има нужда от тези вещества, за да регулира всички свои физиологични и биохимични процеси. Те са катализатори на процесите, участват в изработването на хормоните и усвояването на храната и т.н.

При хипотония обичайно се назначават витамини от група В – ниацин и В3 в съчетание с хром поддържат оптимална концентрация на захар в кръвта, помагат на тялото да се бори с умората, а също така възбуждат симпатиковата нервна с-ма, в резултат на което КН леко се повишава, а натоварването на сърцето – намалява.

Ако хипотонията се съпровожда с мигрена, се препоръчва приема на витамини, потискащи образуването на болеви усещания в тъканите. В частност помага курс с витамин Е и бирена мая в продължение на 12 – 14 дни.

В стресови ситуации за профилактика и лечение на хипотония се препоръчва прием на тиамин,  пантотенова к-на, пиридоксин, кобаламин (В1, В6, В12 и В5) с витам. С. Когато спадът на КН има вторичен характер, допълнително се изписват витамини за конкретната патология, причинила хипотонията.

Има и един друг тип терапия, която ползва свойствата на витамините да оказват върху тялото и други въздействия, извън витаминните им функции – например да разширяват и да свиват кръвоносните съдове. Такава терапия се основава на въвеждането на витаминни препарати в дози, многократно превишаващи денонощната потребност на човека. Тя се осъществява под контрола на лекар.

Мед

Той има способността и да понижи, и да повиши КН. Забележете, че медът присъства в над 50% от нар.рецепти за лечение на всякакви заболявания. Тук няма спор дали медът помага на хипотониците, а по какъв начин да се приложи, за да има точно желания ефект.

Подходяща рецепта е смес от мед, лимон и сушени сини сливи. Плодовете се смилат и се объркват с мед, а като разтворител се капва сокче от цитруса.

Билки за качване на КН

Нар.целители дават доста рецепти за вдигане на КН – отварки и настойки от различни билки. Такива свойства имат копривата, невена, босилека, глогът, мащерката, ментата, глухарчето, розмаринът. Но не ги смятайте за безобидни и не ги приемайте безконтролно без контрол върху въздействието.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Сокове и отварки коригират бавно, но със стабилен резултат

Билки за повишаване на КН:

 • Отварка от цветовете на магарешки бодил – една голяма щипка се залива с възврала вода – 1 чаша. Да постои 2 часа, филтрира се и се приема четирикратно на ден по ¼ чаша;
 • Отварка от безсмъртниче – смелете, отмерете голяма лъжица, залейте с кипяща вода – една чаша. Филтрирайте и приемайте по 2 от същите лъжици преди всяко нахранване;
 • Чай от листата на черна боровинка;
 • Тинктура от женшен (сибирски женшен) – 2 мл двукратно, в продължение на месец;
 • Отвара от лук – две глави, настъргани, в 700 мл вода, варят се на бавен огън. След завиране се сипва чаша захар. След петнайсет минути се вдига и прецежда. Доза – ½ чаша;
 • Сок ог грозде;
 • Отварка от жълт смил.

Билкови сборове с повишаващи КН функции:

Рецепта №1

Корен елеутерокок – 10 г, глог (плодче и цвят) – 50 г, глухарче (корен) – 50 г, полски хвощ – 40 г, блатен аир (корен) – 20 г. Билките се смилат и смесват. От общата маса се отделя голяма лъжица за 0.1 – 0.15 мл – заливат се с гореща и се оставят на слаб огън за 4 минути. Запарката продължава час. След филтриране се добавя същата лъжица мед.

Тази рецепта е предназначена за продължителен прием – ½ от часа преди нахранване.

Рецепта №2

Взимат се равни количества от следните растения: горска ягода (лист), жълт кантар., цикория (цвят), бял равнец (стрък), шипка (плод), хвойна (плод). По желание комбинацията се обогатява с листа мента и/ или малина. Билките се смилат и смесват. От общата маса се отделя голяма лъжица, слага се в термос и се залива с 0.65 – 0.7 мл вода. Запарва се час.

Тази рецепта също е предназначена за продължителен прием – двайсет минути преди нахранване.

Рецепта №3

Равни количества от безсмъртниче, бял равнец, вратига и гръмотрън – сушени, натрошени и смесени. От тях се заделя 1 голяма лъжица за доза и се кисне в първоначално завряла вода 40 часа. Взима се двукратно на ден в течение на месец.

Още за билките при ниско КН се разказва ТУК: Има ли лечение без лекарства?

Диета при хипотония

Има една максима, че  хипертониците живеят ярко, но малко, а хипотониците – вяло и дълго. Добър каламбур, но всеки иска да живее и активно, и дълго. Но хипотонията е разпространено явление, особено при младите жени. Тя не им позволява да почувстват пълнотата на живота. При жените КН е малко по-ниско, отколкото при мъжете, а при капризите на времето и при ежемесечните хормонални пикове спадът на КН може да бъде значителен.

Характеристиката на хипотонията предполага не толкова взимането на кризисни мерки в проблемни моменти, а поддържане на подходящ режим на живот. На първо място в него е храненето – балансирано и насочено към нормализиране на КН. Мерките и режимът трябва да се спазват неотклонно, дори в моменти, когато човекът се чувства добре. Отбелязваме го, защото много хипотоници по принцип се усещат добре и налягането им се нормализира само чрез корекции в съня, труда и почивката, с малко движение или лек спорт.

Специална диета за хора с ниско КН не съществува. Нито ограничение на продуктите и начините за обработка на храните. Важно е едно – да се спазват принципите на здравословното хранене.

Единственото ограничение за хипотониците е… да не се ограничават! Всякакви диети, режими и ограничителни начини на хранене са противопоказани. Практики като суровоядство, диети с изключване на групи храни и лечебно гладуване са изцяло противопоказани за тях.

Теоретично храненето при първична хипотония би следвало да бъде противоположно на диетата при първична хипертензия, където основната цел е отслабване чрез ограничаване на солта и вдигане на калия. Но всъщност не е така. Разликата е само в едно – хипотониците трябва постепенно да увеличат употребата на готварска сол до 15-20 г на ден и то само ако нямат други заболявания, които не понасят солта.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Хипотоникът е застрашен от пристрастяване към сладкото и другите стимуланти, но те имат краткотраен ефект

Алкохол и стимуланти

Хипотониците, които страдат от тежест и болки в главата, апатия и обща слабост, получават кратковременен ефект от силния чай и кафе, в по-малка степен – от кока-кола, какао, силен немазен бульон, черен шоколад.  Но след това идва обратният ефект.

Затова категоричното указание е за спиране на стимулиращите вещества – алкохола, цигарите, кафето, чая, ефедрина и други стимулатори. Тези вещества изтощават организма, и увеличават умората и усещането за слабост.

Сладките храни

На фона на перманентната слабост при хипотониците съществува риска от развиване на постоянна потребност от сладко, защото те се нуждаят от енергия. Но сладкото действа като стимулаторите – в началото помага, силите временно се увеличават, но скоро следва спад и малкото останала енергия изчезва. Настъпва още по-голяма слабост.

Заради всичко това страдащите от хипотония всъщност се чувстват доста по-свежи при намаляване на въглехидратната храна. От полза им е да включат в менюто си свежа растителна храна и то в големи количества. Храненето нека се базира върху пълнозърнести продукти, бобови, качествени мазнини, морска риба, яйца, не много млечни продукти, сурови ядки и семена.

Течностите

Пониженото КН изисква пиенето на много течности – по 30 мл на кг, но всъщност това е стандарната препоръка за всеки човек, който желае да е здрав.

Подправките

При хипотония има смисъл да се обърне внимание на острите подправки, особено лютите. Много е приятна и полезна канелата. Храненето въобще трябва да е сгряващо, тоест да присъстват достатъчно кореноплодни, бобови, остри и горещи храни и възможно най-малко сладко, млечни и пшеница. Соята въобще не се препоръчва.

Схеми на лечение

Медикаментозна терапия се провежда при остри хипотонии, по спешност. При хроничните състояния то е последна стъпка по изключение – само при ясна симптоматика и ако предходните мерки не са дали резултат. При хроничното ниско КН терапията се степенува така:

 1. Оказване на екстрена помощ при рязък спад (често това е начинът да бъде забелязана хипотонията);
 2. Реформиране на стила на живот – регулиране на храненето, въвеждане на движение, осигуряване на пълноценна почивка, спиране на претоваването и работа срещу стреса;
 3. Медикаментозно лечение.

Медикаментите се изписват само от специалист, който има грижата предварително да установи причината и източникът на хипотонията.

Лекарствата са на трето място не случайно. Първо, до тях не стигат голям процент от хипотониците, защото те се повлияват достатъчно добре от мерките в точка 2. И второ, до тях стигат пациенти, които не са добили задоволителен р езултат от мерките в точка 2.

Лекарства при ниско кръвно

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Пониженото налягане може да доведе до припадък – тревожен сигнал, който ни изпраща незабавно на лекар

Медикаментозната терапия се подбира от специалист и е индивидуално за пациента.

Основните групи препарати, използвани при лечение на артериална хипотония, са следните:

Растителни адаптогени

Те оказват меко стимулиращо въздействие върху централната нервна с-ма, стимулират сърд.-съдовата с-ма, отстраняват повишената сънливост, умствената и физическата умора и накрая – вдигат и самото КН. В този клас влизат различни растителни препарати, след които по-известните са:

Екстракт от сибирски женшен – приема се 3 Х 30 капки, ½ от часа преди да се поема каквото и да било храна. Ползва се самостоятелно или в съчетание с витамин С 3 Х 0.2 г на ден;

Пантокрин (екстракт от еленови рога) – приема се 3 Х 1-2 хапченца в течение на 4 седмици. У нас се продава и вносна комбинация на женшен, пчел. млечице и пантокрин (7.00  лв за 10 флакона);

Сапарал (аралозиди, получени от манджурска аралия) – 2-3 Х 0.05 г за 15 – 30 дни. В момента препаратът не се продава у нас.

Алфа-адреномиметици

(симпатикомиметици)

Това е обширен клас в-ва, които действат на алфа- адренорецепторите. Само част от тях се прилагат в клиничната практика за контрол върху ниското КН: норепинефрин, допамин, норфенефрин, окседрин, мидодрин, метараминол, октопамин, метоксамин, кафедрин, мефентермин, епинефрин и етилефрин. Това са активните вещества, а лекарствените средства, произведени на тяхна база, имат собствени търговски имена. На българския пазар са регистрирани медикаменти само от някои от изброените групи.

Мидодрин (Гутрон)

Мидодрин като активно в-во повишава КН като стяга съдовете. Това става чрез стимулиране на алфа-адренорецепторите. Противопоставя се на застоя на кръв във вените, като по този способ се съхранява постоянно ниво на обема циркулираща кръв и на КН. Подобрява снабдяването на тъканите с кислород. Веществото отстранява слабост, сънливост, виене на свят.

По химическа структура и фармакологични свойства мидодрин е близък на адреналиноподобните симпатомиметични вещества. Оказва напрежение върху стените на съдовете, които вдига КН. Не оказва съществено влияние на сърдечните съкращения, съкратимостта на миокарда и мускулните тъкани на бронхите. Стягащото съдовете действие се проявява по-бавно и равномерно в сравнение с други препарати на същия принцип.Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Мидодрин е показан при различни видове хипотония – ортостатична (спад на КН при преход от хоризонтално във вертикално положение), провокирана от нарушение в тонуса на симпатиковата нервна с-ма, при неясна по произход хипотония, при вторична, провокирана от инфекциозни патологии, травми и лекарствени средства.

Лечението с мидодрин се провежда с к онтрол върху КН и другите хемодинамични показатели. При превишение на дозата или индивидуална повишена чувствителност е възможна хипертонична реакция (вдигане на КН над нормалното), брадикардия (разреден пулс), усилване на потоотделянето, пиломоторна реакция (“гъша кожа”), нарушения – задържане или учестяване на уринирането.

Препаратът е противопоказан при хипертония, тумори на надбъбречните жлези, спастични патологии на периферните съдове (заболевания на съдовете, които свиват техния просвет вследствие на спазъм или атеросклеротични отлагания), заболявания на щитовидната жлеза, доброкачествени тумори, на простатата, повишено вътреочно налягане.

С внимание се прилага при болни със сърдечна недостатъчност и аритмия, при нарушени функции на бъбреците. Не се назначава при бременност.

Гутрон

У нас мидодрин се търгува под производственото наименование Гутрон, таблетки. Те се произвеждат в следните форми и дозировки: по 2.5 мг и по 5 мг, перорални капки и инжекционен разтвор.

Употреба: показаната дозировка е от 2.5 до 5 мг двукратно или трикратно. Последният прием е рано вечерта, към 4 часа преди тайно заемане на хоризонтално положение. Така се предотвратява вдигане на кръвното от заемането на легнало положение. Максималната доза за ден е 5 мг. Дозата постепенно се редуцира.

Цена на кутия от 20 броя: 4.88 лв и 12.04 лв съответно за 2.5 и 5 мг.

Венозното приложение е 2 мл двукратно в болнично заведение под контрол на кръвообращението.

Съхранява се на защитено от светлина място.

Епинефрин и норепинефрин

Повече са познати със синонимите си адреналин и норадреналин. Действието им е подобно на това на симпатиковите нерви върху органите. Те ускоряват сърдечните съкращения и повишават КН. Това става чрез повишанане на честотата на съкращаване на сърцето (епинефрин) и свиване на съдовете (норепинефрин), което пряко повишава КН.Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Синтетични аналози на посочените два хормона се прилагат за лечение на хипотония, но само  в изключителни, спешни случаи. Те се произвеждат като инжекционни разтвори или се вливат капково. Пример: адреналин, инжекционен разтвор, повишава рязко и бързо, но за кратък период КН. Използва се само за спешни състояния в болница (1.44 лв).

Забележка: повечето препарати с адреналин са насочени към друг тип спешни състояния, предимно сърдечни.

Норепинефрин е показан при спад на налягането, предизвикано инцидентно – от травма, операция, отравяне, кардиогенен шок. Той също се прилага в изключителни случаи и в болнично заведение.

Ефедрин

Стимулира алфа и бета адренорецепторите. Предизвиква спазъм на съдовете, ускорява ритъма на сърцето, вдига КН и други ефекти.

Този медикамент, произвеждан и прилагат под формата на инжекц. разтвор, се ползва само за определени спешни състояния, свързани със спад на КН – специално при спиналната анестезия и спад на КН след симпатектомия.

Има много противопоказания. Прилага се само в болница.

Ефедрин Софарма, . азтвор 5%, цена 1.02 лв.

Средства за стимулиране на ЦНС

Тези средства увеличават КН, умствената и физическата работоспособност, намаляват умората и сънливостта, повишават скоростта на реакциите, засилват вниманието.

Кофеин натриев бензоатХипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Основната активна съставка е кофеинът – психо- и дихателен стимулатор. В световен мащаб се произвежда на таблетки и резтвори за инжектиране по 1 или 2 мл. Активната съставка  в 1 таблетка е в концентрация 100 или 200 мг.

Показан за ред патологии, причиняващи инфибиране на ЦНС, дихателната и сърд.-съдовата с-ма, при умора, сънливост, пренатоварване.  Лекарството се приема перорално или се инжектира само и единствено по решение на специалист. Дефакто повишаването на КН е страничен ефект, а не цел на лекарството.

Според руски фармацевтични източници, препаратът спада към адреномиметици с непряко или смесено действие и е показан при хипотония в дозировка от 0.05 – 0.1 г, като се взима по 2 до 3-кратно в деня, в течение на 3 седмици.

Цена на ампула 20% – 1.09 лв.

В световната практика за покачване на КН налягане се ползват и аналептици с действие върху мозъчните центрове (кордиамин, етимизол, ефортил, етилефрин) и такива, които се реализират на ниво гръбначен мозък. Първите имат свиващ съдовете ефект, заради който се повишава КН. Те стягат вените и подигат венозн. кръв към сърд. мускул, увеличават обема на циркулиращата кръв. В други страни са регистрирани препарати като Симптол и Акринор, но те не се ползват у нас.

Същото важи и за втората група (Секуринин, алкалоид). Използва се за краткосрочно вдигане на КН при колапс и шок.

Ефортил

Ефортил е едно от най-популярните средства за бързо вдигане на кръвно. Сигурно защото е доста евтино, продава се на цена от 3-4 лева, но не можете да го купите онлайн. Същото важи и за някои от неговите заместители като адреналин и гутрон.

Други средства
Кортинеф (флудокортизон)

Представлява синтетичен хормон, естествено произвеждан от надбъбречната жлеза), който засилва обратната резорбция на натрия и вдига отделянето на калия и водородн. йони. Препаратът е показан за надбъбречна недостатъчност, ортостатична хипотония и такава с неустановен произход. Помага при намаляване на обема на кръвта, който циркулира в системата.

Противопоказан за пациенти с гъбични инфекции, може да проводика катаракта, глаукома с евентуално увреждане на зрит. нерв, да повиши риска от II-на гъбична или вир. инфекция. Особено внимание изисква приложението при деца. Не е известно как влияе на бременните.

Лекарството се изписва и дозира от лекар, подбира се индивидуално. Обичайната доза, показана от производителя, е  0.1 – 0.2 мг за възрастни и 0.05 – 0.1 мг за деца.

Внимание! При рязко прекратяване на приема е възможна надбъбр. недостатъчност. Срещу товаколичеството се редуцира постепенно.

Цена за 20 бр. – 5.81 лв.

Амигрен (дихидроерготамин)

Лекарството е насочено за лечение на мигрена. Тъй като се възприема, че мигрената се причинява от момент на разширяване на кръвон. съдове в мозъка, то Амигрен действа обратно – свива съдовете. На този негов ефект се основава приложението на препарата при хипотония. Понижаването на КН е вписано като нежелана реакция от препарата. Затова лекарснтвото се използва само по изписване от специалист.

Цена на 2 бр. таблетки – 16.60 лв.

Може ли аспирин при ниско КН?

Аспирин понижава или повишава КН?Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Аспиринът не влияе непосредствено на КН, но го предписват при усложнения на хипертонична болест заради способността му да разрежда кръвта. В такъв случай кардиологът го изписва в доза, което е 10 пъти по ниска отколкото нужната за сваляне на температура например.

В кардиологията аспиринът се използва по-скоро за профилактика на инфаркт и инсулт, докато да се повлияе върху КН с негова помощ е доста сложна задача.

Това, което със сигурност сваля аспиринът, е вътречерепното налягане. Именно така отминава главоболието. Проведено от испански учени изследване демонстрира, че ежедневния прием на аспирин през нощта може да свали КН при хипертоници. В същото време системното приемане на препарата през деня по никакъв начин не влияе на КН. Затова отговорът на често задавания въпрос дали аспиринът сваля или вдига КН е: понижава го, но само в определени случаи.

Но аспиринът има място и в случаите на ниско КН. Много характерната за това състояние болка в тилната част на главата може да се облекчи именно с аспирин. Така че при ниско КН аспирин се взима само за главоболие.

Но лекарите не обичат аспирина, защото той има негативно въздействие върху лигавицата на стомаха и може да доведе до язва. Затова го взимайте с храна.

Хомеопатия

Няколко десетки хомеопатични препарати лекуват ниско КН. Тук ще изброим само някои от тях:

Аконитум – за случайно възниквана хипотония, например при остри инфекции. Показан, когато пациентът пребледнява в седяща поза, а пулсът му става по-слаб.

Амониум карбоникум – за хронична хипотония при пълни и мускулести пациенти. Показан при усещане за тежест в краката и затруднено дишане, особено в топло помещение.

Арника – регулира сърдечния ритъм при пациенти, които усещат слабост и са склонни към депресия.

Авена сатива – назначава се при спад на съдовия тонус вследствие на нарушения в режима на хранене и хранителна дистрофия.

Кактус – при съчетание на хронична хипотония и болест на сърцето.

Калкарея карбоника – при съчетание на хронична хипотония с ендокринни патологии, надбъбречна недостатъчност, изразена физическа слабост, вяла съединителна тъкан, разширени вени, изтощение.

Камфора – при всички случаи на съдова недостатъчност. Възбужда дихателния център. Назначава се при същите случаи, в които е показана и Arnica. Действа бъроз, но кратко.

Хина – при хипотонични кризи след изтощаващи заболявания, бременност и лактация. При обща слабост, сини кръгове под очите, прижълтяване на лицето, неравномерен тен, сърцебиене, обилно потене дори при незначително натоварване. Виене на свят.

Кратегус – хронична хипотония и заболяване на сърцето. Показан при слаб, неритмичен пулс, безсъние.Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Ферум фосфорикум – за хронична хипотония при пациенти с астенична външност, слаб, едва чуващ се пулс, бързо изменящ се цвят на лието, склонност към кръвотечение от носа, анемия. Бързо се изтощават, бързо слабеят, повишена чувствителност и раздразнителност.

Гелсемиум – при хипотония от остри инфекции. Показан при треска и слабост.

Хидроцианикум ацидум – при постоянна хипотония и сърдечни болести.

Хомеопатични препарати

Вивотон солуцио

Вивотон са перорални капки, съдържащи Crataegus, Конвалария, Адонис верналис, Valeriana, Кактус, Lobelia inflata и помощни вещества. Някои от съставките се съдържат и в горепосочения списък, тоест те са ефикасни при хипотония и при самостоятелна употреба.

Показан при хипотония и проблеми с  кръвообращението, причинени от него. Подходящ за пациенти, предразположени към спадове в налягането и след дълго и изтощително боледуване.

Обичайната доза, предписана от производителя, е 3 Х 10-20 капки. Цена  14.97 лв.

Наистина ли се налага да лекуваме ниското КН? На този въпрос ще намерите отговор ТУК: Живот с НК: потребно ли е лечение?

Биохерба

Капки на д-р Бах при умора и ниско кр. налягане – препаратът е показан при ниски нива на КН, умора, сексуална слабост, чести състояния на умора и обща слабост.

Капките са на основата на екстракт от дива шипка. Обичайното к-во е 4 капки в 0.25 мл или 12 капки в 1 л вода за целия ден. Приготвен разтвор 1 л се взема на 4 пъти. Цена 10.50 лв.

Движение и активност при НК

Упражнения и процедури

При ниското КН има един парадокс – страдащите от него не могат да издържат тежки или продължителни физически натоварвания. Всяко напрягане причинява изтощение, отпадналост, виене на свят, главоболие – на човек просто му се иска да се строполи в леглото и да не стане от него. Парадоксът е, че наред с правилното хранене именно физическото натоварване лекува от това състояние. Както отбелязахме по-горе, ниското налягане (с изключение на острите състояния) почти не се третира с медикаменти, а се регулира чрез начина на живот.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Точковият и класическият масаж, йога и гимнастиката са незаменим помощник на хипотоника

Но какво натоварване?

Леко, е отговорът. Дълги и равномерни разходки, а не тичане по баирите. Каране на велосипед или плуване, а не кросове и вдигане на тежести. Всичко умерено е добре дошло при хората, които принципно нямат енергия за много активности. Но именно активностите ще ги съживят.

Масаж

За хипотониците е показан масаж на шийната и вратната зона, общ масаж на кръста, долните крайници и корема. Масажът при хипотонията трябва да бъде енергичен, тонизиращ – неговата задача е да възстанови равновесието на ЦНС, да повдигне тонуса на целия организъм, както и налягането в съдовете.

Добър ефект за нормализиране на КН дават разтриване, размачкване, загряване, вибрационен масаж.

Стандартна процедура при хипотониците

При перманентно ниско КН от полза е сутрешният масаж на врат, рамена и стъпала. След подобна процедура, дори и направена саморъчно у дома, хипотоникът е много ефективен  и има енергия за работа.

Вечер пък се препоръчва загряване и масажиране на стъпалата и отново шия и рамене. Ако състоянието на ниско налягане е перманентно, има смисъл да се купи загряваща масажна възглавница и всяка вечер да се пуска по десетина минути преди заспиване. Но времето се увеличава постепенно, както и интензивността на въздействието.

Всички масажни въздействия при хипотониците се увеличават плавно. През първата седмица процедурите продължават максимум 15 минути, а през втората – 20. Времето се удължава с по 10 минути на седмица, докато се достигне обща продължителност на масажния сеанс от 1 час.

След края на сеанса се препоръчва кратък отдих в легнало положение.

Точков масаж

Масажирането и пресурата върху специални места от тялото има чудно благотворно въздействие, което ще спести много главоболия и евентуално бъдещо медикаментозно лечение. Според специалистите, точковият масаж е особено препоръчителен за хора, опитвали други мерки за регулиране на КН, но не са имали резултат.

11 точки за вдигане на кръвното (разположени по ръцете и краката) са показани нагледно в следващото видео:

Упражнения

Сутрешната гимнастика загрява и раздвижва тялото и принуждава кръвта по-интензивно и енергично да се раздвижи във вените. Циркулацията се подобрява, тъканите и органите получават повече кръв – следователно енергийното състояние на тялото се подобрява.

Сутрешната гимнастика е магическо средство за вдигане на работоспособността. 10 минути разгряващи упражнения (не са потребни специални комплекси), и работоспособността се повишава минимум двукратно.

При артериална хипотония са полезни упражнения за вдигане на общия тонус, а не силови или тежки и сложни за изпълнения задачи. Главни действащи лица са ръцете, краката и врата. Ето няколко примера:

Легнете на гръб и изпълнете:

 • 8 – 10 пъти свийте в юмрук и отпуснете;
 • 5 – 6 пъти протегнете ръцете нагоре, после встрани, после долу до тялото;
 • 5 пъти подигнете ръц нагоре, като свиете дланите в юмрук. Задръжте 2 секунди;
 • Няколко минути дишайте равномерно, след което направете няколко преобръщания от едната на другата страна и обратно;
 • Седнете и 2 минути правете кръгчета с главата в двете посоки;
 • Легнете настрани и бавно започнете да вдигате крака нагоре. По-късно опитайте и с двата крака едновременно. Редувайте страните.
 • Легнете по гръб, вдигнете краката на една педя над земята и направете 5 кръгчета в едната посока и още 5 – в другата. След време опитайте с двата крака едновременно;
 • Накрая сгънете по 8-10 пъти краката в коляното и в бедрената става – първо един по един, а след това и заедно.

Това е! Отнема по-малко от 10 минути, но върши чудеса!

Йога

Йога не е предназначена за лекуване на конкретни болести, а за цялостно поддържане на тялото в добра физическа форма, а съзнанието – в спокойно състояние. И все пак йога меко и внимателно въздейства на всяка система, въвеждайки я в ред. Асаните не са панацея, но много помагат като съпътстваща терапия. При сериозни патологии облекчението не идва веднага, нопри постоянство много помага.

За хипотониците са показани следните асани и практики: Сурия Намаскар, Саламба Сарвангасана, Випарита Карани, Халасана, БхуджангасанаПаван Муктасана, Пасчимотанасана, Йога Мудра (мудра за повишаване на налягането), Уджаи пранаяма.

А ето и един конкретен комплекс за 15 минути:

Тук ще видите практика от Ци гун за нормализиране на налягането:

Водни процедури

Най-ефикасен за вдигане на налягането са контрастният душ, който се приема сутрин, в продължение на 5 до7 минути. Редуването на гореща и студена вода свива и разширява кръвоносн. съдове, като повишава техния тонус.

Вижте и ТОВА: Дехидратацията като провокатор за ниско КН.

Норма на кръвното

Стойности на КН, кое е ниско?

Хипотония е медицинският термин, който означава КН със стойности под 90/60, което няма симптоми или те са много слаби и спорадични.

Измерването на КН се състои от два показателя – по-голямото число показва систоличното или налягането вътре в артериите, когато сърцето бие и ги напълва с кръв. Вторият показател измерва диастоличното или налягането вътре в артериите в момента между две съкращения на сърд.мускул. Нормалното съотношение между двете е 120/80 систолично/ диастолично.

При здравите хора, особено при спортистите ниското (около и малко под нормата) КН е признак за здрава сърд.-съдова с-ма.

Висока и ниска долна граница на КН

Диастоличното налягане се възприема като ниско, когато падне под 60 (според други автори – 70), и за високо – когато се качи над 90 (според други автори – 100). Т.нар. „долна“ граница на КН най-напред се повлиява от диети и отслабване например.

Вариране на показателите на КН също е белег за патология. Здравият човек има равномерен ритъм на изтласкване на кръвта.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

На хипотониците се препоръчва да правят раздвижване в леглото, за да избегнат виенето на свят. Комбинацията с лекарства е чудотворна

Близки граници на кръвното

Сближаването се получава при повишение само на ниския показател. Така двете граници се сближават. Опасно е, когато се предприеме сваляне на КН, което води до сваляне и на нормалния горен показател.

Ниско КН и ускорен (висок) пулс

Наблюдава се при кръвозагуба и при различни видове шок. Характерно е за съдова дистония, която се бележи от виене на свят, побледняване и обща слабост.

Ниско КН и бавен (нисък) пулс

Тази комбинация понякога е белег за анемия. Необходимо е уточняване на причината от специалист.

Ниско КН и висока кръвна захар

Хипогликемията е един от факторите, посочвани за траен спад на КН.  Подобно съчетание бележи евентуални хормонални проблеми, свъзрани с намаляване на активността на щитовидната жлеза.

Ниско кръвно сутрин

Хипотониците сутрин трудно се събуждат и трудно стават от леглото. Температурата на тялото е спаднала, чувстват слабост и нежелание за движение. Именно сутрин се проявява пълният спектър на ниското КН – виенето на свят, слабост, шум в ушите, главоболие. Състоянието се поправя с бавно и постепенно раздвижване и ставане, последващи упражнения и задължителна закуска.

Причини за ниско кръвно

Причините за ниско КН са от най-различно естество. Понякога те са следствие от начина на живот, а друг път са симптом за заболяване.

Най-общо се посочват следните основания за спад на КН:

 • Проява на сърдечни патологии, анемия, бъбречни болести, инфекции, ендокринни изменения и други;
 • Проява на неправилен стил на живот – хранене, отслабване, употреба на цигари и алкохол, стрес, преумора;
 • Страничен ефект от лекарствени препарати;
 • Генетична предразположеност.

По-подробно причините са изложени във видеото:

Болести и състояния

През бременността

Ниското КН често се появява след зачеването на дете. Причината е хормонът прогестерон, който има ефект на отпускане на стените на съдовете. В резултат налягането в тях спада. Друга причина е, че обемът кръв на майката в този период се ползва и за плода. Затова по време на бременността активно се следи нивото на КН.

По-ясно се усеща спадът в КН през първата половина на бременността. Тогава жената често се чувства отпаднала и няма енергия. Стойностите в първите 3 месеца спадат с около 10 пункта. След това КН започва да се нормализира бавно и постепенно, като до раждането би следвало да влезе в норма.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Хипотонията по време на бременността може да повлияе зле на плода, затова налягането се държи под постоянен контрол

Ниско кръвно при деца

Учениците понякога се оплакват от умора, главоболие, на моменти се усеща влошаване на паметта. Обичайно подобни проявления се обострят през пролетта и есента и могат да свидетелстват за спад в КН. Такова състояние не трябва да се игнорира.

Артериалното налягане при децата не е константа – то се изменя с възрастта, като всяка година се увеличава. Едва на около 18 години то достига стойностите на възрастен човек.

Ниското КН се среща при децата по-рядко. Сред основните причини за него са:

 • Генетична предразположеност
 • Анатомични особености на тялото
 • Хормонални колебания в пубертета
 • Силно психоемоционално напрежение, стрес
 • Хронични болести
 • Неблагоприятни условия на живот
 • Диети и други опити за отслабване

Всички мерки, предлагани на възрастните за регулиране на КН, важат и за децата. Разликата е, че те се нуждаят не от 8, а от 9 часа сън на нощ. Доброто хранене е условие, както и физическата активност, без претоварване.

Ниско КН при депресия

Доскоро се смяташе, че депресията повишава нивото на КН. Но разработки от по-ново време показват,  че това психическо състояние е свързано с ниско, а не с високо КН. А измерваните високи стойности идват от използваните медикаменти за терапия. Затова нелекуваната депресия всъщност води съпътстващо до снижаване на налягането. Симптомите са свързани – умора, апатия, слабост, нежелание за движение и т.н. Тези прояви си взаимодействат и задълбочават състоянието.

От диабет

Диабетиците всеки ден се борят с различни усложнения вследствие на болестта им. Едно от най-разпространените е постоянните промени на налягането в съдовете.

Заради дисбаланса на глюкозата, диабетиците имат своеобразна консистенция на кръвта, поради която и КН варира. Съществуват множество причини за хипотония при диабетиците, които не винаги зависят от стила на живот и поведение. Сред обективните фактори са:

 • Нарушения в работата на вегетативната нервна с-ма;
 • Нарушения в сърдечната дейност – диабетът влияе на сърцето, а болното сърце понижава налягането;
 • Вегетосъдова дистония от хипотоничен тип – тук трябва да се провери работата на бъбреците. Те изработват хормони на стреса, които обуславят варирането на налягането;
 • Обостряне на язва, пристъпна панкреатит или кръвоизлив;
 • Хронична умора, стрес, депресия;
 • Топлинен удар или промени в атмосферното налягане;
 • Недостиг на витамини.
Жеги, задух
Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

При спад на кръвното трябва да се осигури приток на кръв към мозъка. Това става с повдигане на краката, дупето или раменете

Горещините през лятото (включително нестабилното време с редуване на жеги и дъждовни дни) са причина за скокове в кръвното и резки спадове. Пребиваването в топли помещения, пътуване в претъпкани превозни средства, където освен че е горещо, но и не достига въздух, също са предпоставки за спад на КН. Чували сте думите: призлява ми от горещина. Промените в атмосферното налягане също влияят върху кръвон. съдове.

При получаването на топлинен удар следва рязко събиране на кръв в съдовете от коремната кухина, като обратно на този процес се обезкръвява периферията – главния мозък и крайниците. Това води до бърз спад на КН.

Ниско кръвно и глад

(дехидратация, диария)

Гладуването, небалансираното хранене, провеждането на диети и режими се отразяват върху нивото на КН. Не напразно на хипотониците е противопоказано да пропускат хранения (и в никакъв случай закуската), както и да се лишават от някой от основните видове хранителни в-ва. Причината е, че КН е пряко свързано с нивото на глюкоза в кръвта.

Намаляване на нормалния обем течности в организма също има подобен ефект. Опасна е диарията като най-прекия път към обезводняване. Ниско КН налягане се лекува с много течности, за да се попълни необходимият обем.

От валидол и други лекарства

Редица лекарства имат за страничен ефект понижаване на КН. В тази група са например антидепресантите. Дори уж безобидният валидол сваля показателите и затова той се приема с внимание или въобще не се приема от хипотоници. Успокояващият ефект на този тип медикаменти се разпростира и върху кръвон. съдове, те се отпускат, а налягането спада.

При цироза

Няколко тежки патологии на черн.дроб като хепатит, цироза и онкологични изменения се свързват със спадане на КН. Например едно от усложненията на цирозата – острото варикозно кръвотечение, възниква заради варикозно разширени вени на хранопровода и стомаха. У болния нараства слабостта, пада артериалното налягане, пулсът се учестява.

Подробните симптоми

Кожа и студени крайници

При хипотониците кожата е бледа, хладна и влажна. На фона на хроничен кислороден глад тъканите може дори да посинеят, да се появят сини или кафяви кръгове под очите.

При остра хипотония бледността добива син отенък в Т-зоната на лицето и върху последните фаланги на пръстите. Ако хипотонията е обусловена от изменения на щитовидната жлеза, то кожата е бледа, подпухната и суха. Ноктите се чупят, когата е нездрава и капе. Крайниците са студени заради липсата на достатъчно кръвен оборот и захранване с кислород.

Хипотомия Норма на кръвното Причини за спад През бременността При деца При депресия От диабет Подробни симптоми

Много спортисти страдат от хипотония, защото тялото реагира по този начин при екстремни физически натоварвания

Стомашно-чревни разстройства

Измененията в храносмил.с-ма са най-разнообразни – интензивни болки в разни зони от тялото, разстройство на отделянето, киселини, влошено храносмилане.

Липса на кислород

Дихателната система се опитва да компенсира недостига на кислород в тъканите. Липсата на нужното „захранване“ води до усещане за студ, втрисане, болки в главата и особено в тилната й част, замъгляване на зрението, замайване.

Други симптоми на ниското КН

 • Сърцебиене, аритмия, тахикардия
 • Световъртеж
 • Шум в ушите
 • Гадене
 • Болка в гърдите

Симптомите на ниското КН са разнообразни и обхващат всички органи и системи, защото и причините за спада са от широк спектър. При вторична хипотония симптомите се преплитат с белезите на основното заболяване. При първична хипотония основен белег за ниското налягане се явява бледият анемичен външен вид и по-вялото и апатично поведение. Отпуснатостта при дадени личности, които перманентно живеят с ниски нива на налягане в съдовете, бива възприемана като особеност на характера, а не като симптом на специфично състояние.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Как се вдига ниско кръвно налягане бързо: Домашно лечение, първа помощ, хапчета

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.