Дафинов лист: лечение, отслабване, рецепти. Отглеждане. Магически ритуали

♠ Ползите от дафинов лист, противопоказания  ♠ Отслабване ♠ Съхранение и отглеждане ♠ За късмет ♠ Чай ♠ Какво лекува ♠ За стави, шипове, подагра ♠ При рак ♠ За детокс ♠ При алергии ♠ Като успокоително ♠ За имунитет

Съдържание на статията:

Ползи и лечебни свойства

Някога дафиновият лист е бил свещен символ на победата. С клонки от лаврово дърво са кичели държавници, поети, философи. Този обичай е отминал, но не и уважението към лечебните и вкусовите му качества. Дори приложенията му се разширяват.

Днес листенцата на лавъра се ползват:

⇒ В кулинарията – листата на растението притежават ярко изразен аробат и леко горчив вкус, който особено се цени при приготвянето на храна. Те се добавят в супи, рагу, основни блюда, сосове, маринати, използват се при консервация.

В класическата и народната медицина – имат уникален природен състав. Леч. му свойства са универсални, помагайки при различни заболявания. Притежава противомикробни и антимикотични, пикочогонни, проворакови, имуностимулиращи способности, намалява налягането в съдовете. Екстракти и масла се влагат като база за произвоството на ред лекарствени препарати, ползват се и от нар.целители.

⇒ В химическото производство – дафиновите листенца се ползват в технологичния цикъл при производството на камфор и цинеол.

Полза от дафиновия лист

Химич. му състав е богат на биолог. активни в-ва – фитостерин, линалоол, етерично масло, дъбилни в-ва, цял букен киселини, витамини, макро и микроелементи. Затова се прилага във фармацията, а лечебните му с-ва са многообразни.

Какъв дафинов лист за лечение?

За нуждите на медицината се ползват единствено качествени листа. Като такива ги определя наситеният зелен цвят и силния аромат. Преди ползване се плакнат в хладка вода. Дафиновият лист не трябва да се държи над година, защото намалява ароматът му и започва да горчи.

Особености

на лавровото дърво

Състав

Дафиновият лист съдържа особени химически вещества.Той е като химическа лаборатория. И най-важното – всички те допринасят за здравето и добрия тонус на човека. В структурата на малкото листче влизат полезни органични съединения:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Киселините мравчена и оцетна са натурални антибиотици и консерванти, способни да предотвратят възникването на гнилостни процеси;

Бутановата к-на (маслена) е енергиен активатор на метаболитните процеси. Тя играе ролята на протектор за дебелото черво, препятствайки възникването на патологични процеси в него;

Капроновата к-на има способността да спира кръвотечение и е с добър противовъзпалителен ефект.;

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Той се използва за лечение, в домакинството и в магиите, прочетете как!

Додекановата к-на поддържа баланса на полезния холестерол и е надарена с отлични противовирусни свойства;

Фитостеринът потиска отлагането на вреден холестерол;

Линалоол  е ароматно в-во с меко седативно въздействие върху нервната и сърд.-съдовата с-ма на човека;

Камфорът е противовъзпалителен, успокоява болката, стимулира к ръвообращението и е противомикробен. Плюс това стяга съдовете, отхрачва, повишава налягането;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Дъбилните в-ва имат изразено стягащо действие, спират кръвотечения, противопоставят се на микроби и инфекции;

Палитра от витамини – А, В-1,6,2,9, С и РР правят дафиновия лист ценен източник на биологично акт. компоненти. Той е богат на микро- и макронутриенти. Допринася със съдържанието си на калций, мед, цинк, калий, олово, магнезий, селен, фосфор, желязо.

За чудните свойства на дафиновите листенца се разказва още и ТУК: Диагнози и рецепти в терапията с дафинов лист.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Трите основни приложения на листа на дафината – като подправка, за лечение и в козметиката

Съхранение

Как и колко време?

Подправката се намира във всеки магазин в сушен вид. Той може да се отгледа и съхрани в дом. условия или да се набере от природата. Препоръчва се листата да се берат от средата на ноември до средата на февруари.

Здравите листа имат тъмнозелен оттенък, без петна и повреди, и се отличават със силен аромат.

След събиране те се сушат в естествени условия (отнема 5 до 10 дни) или изкуствено. Температурата на сушене е максимум 40°C. Сухите листа се държат само в стъклени съдове с капак, поставени далеч от светлина и топлина. Само така листенцето ще запази всичките си полезни и вкусови качества, както и аромата.

При правилен начин  на съхранение, то е годно в течение на 1 година.

Видове дафинов лист

Лавърът (Laurus) е род вечнозел. дръвчета или храсти. Днес от този реликтен вид, останал от флората на Терциера, са оцелели само два вида, растящи в Средиземноморието. В природата те живеят по 300 – 400 години.

Благороден лавър (Laurus nobilis) – невисоко дърво с гладки клонки и продълговати блестящи листа. Расте по средиземноморското крайбрежие – Италия, Турция, Франция, Гърция, Испания, Албания, Португалия, Черна гора. Отглежда се за получаване на етерично масло, за в консервната и хранителната индустрии като ароматична подправка.

Азорски лавър (Laurus azorica), или канарски, расте на островите Канарски, Азорски и Мадейра. Листата се откъсват от дървета, достигнали 4-годишна възраст, когато те са най-ароматни. Между ноември и февруари те натрупват най-голямо количество етерично масло. Сушат се, при което изчезва горчивината без загуба на аромата. За да се предотврати свиването им, те се слагат под преса за даден период.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Ето единствените две растения на Земята, които наистина са дафинов лист – Laurus nobilis и Laurus azorica

Качественият дафинов лист няма дръжки. Колкото по-зелени са изсушените листа, толкова по-висококачествени са те. Те не трябва да са тъмно кафяви. При правилно приготвяне листата са цели, достатъчно еластични, без сиви налепи, с устойчив аромат и възгорчив вкус.

Заради популярността на дафиновия лист на три други листни подправки е дадено подобно име, без те да са свързани с това растение нито ботанически, нито кулинарно. „Самозванците“ са:

Калифорнийският (Umbellularia californica) – вечнозелено дърво от с-ство лаврови. Листата му са подобни, но по-тесни и при разтъркване пускат силен аромат. При дълго вдишане предизвиква главоболие. Използва се в кулинарията, но има много по-остър вкус и по-интензивен аромат.

Индийският е Cinnamomum Tamala – вечнозелено, живее по южните склонове на Хималаите. Широко се използва в индийската кухня, но ароматът му напомня канела или касис. Той въобще не е дафинов лист и няма прилики дори в аромата.

Индонезийският е тропическото дърво Eugenia polyantha Wight, който се ползва основно в пресен вид в кухните на Индонезия, Малайзия, на островите Суматра, Ява и бали. Той има собствена специфика – леко кисел, но слаб аромат.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

По реда на снимките: Umbellularia californica, Cinnamomum Tamala и Eugenia polyantha Wight

Лечение с дафинови листенца

Листата на дафината са не само подправка, но и лекарство. Те отварят апетита и подпомагат храносмилането. Имат антимикробни и противовъзпалителни свойства. Най-известни са за лечение на артрит и подагра. От тях се прави лаврова маз, която се прилага при параличи, ревматизъм и спазми. Отварите укрепват тялото цялостно.

Как се приготвя чай, отвара и др.

Дафиновите листенца се обработват по разни начини, според целите.

Концентрирана отвара – за приготвянето й трябват около 30 бр. За предпочитане е да се залеят в термос с кипната дестилирана или филтрирана вода, а впоследствие се киснат до сутринта. Така приготвено, лекарството се приема за цялостно почистване на тялото.

Слаба отвара – при хранителни отравяния, повишена кръвна захар или остри респираторни заболявания в качеството й на стимулатор се приемат отвари в по-ниска концентрация. Те се приготвят по съвсем различен начин. Кипват се 2 чаши и в тях се пускат една или две големи лъжици смлени дафинови листа. Врат на слабо шестнайсет минути. След филтриране този цяр се приема преди постъпването на храна в стомаха.

Чай – тази форма е за предпочитане в програмите за отслабване. Комбинира се добре с канела и джинджифил. Вари се по обичайния начин, като са необходими от 5 до петнайсетина минутки. Добре се съчетава с другите съставки и дори с истински чай.

Внимание! В дафиновите листенца се съдържа голяма доза етерично масло. То води до раздразване на бъбреците. Затова той се вари в открит съд без капак, а запарването става, едва следкато  кастролата се дръпне  от огъня.

Спиртна настойка (тинктура) – тя е за предпочитане при лечение на стави, кожа и пъпки, на алкохолизъм. Пропорциите могат да варират спрямо поставената цел. Стандартната рецепта е 1:4 от обема на съда. Дафиновите листенца се начупват на ръка или се нарязват с ножица и се пускат на дъното на стъклен буркан, така че да заемат 1/5 част от неговия обем. Догоре се долива добра водка до 40 градуса и плътно се завинтва капак.  Бурканът се поставя в шкаф на стайна температура и се държи 1 седмица. След прецеждане се разлива в бутилки, които се съхраняват в хладилник. Принципно тази настойка не се разваля на стайна температура, но тя не обича светлината.

Масло (маз) – форма за външно приложение при лечение на стави, за болен гръб и други. 3 малки  лъжици наситнени листа се потапят в 0.2 л зехтин и се настойват 15 дни на топло място. Маслото се втрива в болезнените места преди лягане, за да действа цяла нощ. Във видеото това е демонстрирано с лечение на гръбначен проблем:

Дафинов лист в ракия или спирт – слага се за ароматизиране на напитката. Съществуват рецепти за „превръщането“ на водката в коняк в домашни условия или за производството на домашен коняк от спирт, при които много се залага на ароматичните свойства на зелените листенца.

Какво лекува

Казват, че листата на лавъра лекува 101 болести и преувеличението е минимално. Тук ще изброим основните патологии.

При болки в ставите

(ревматизъм, паралич, рани от залежаване)

Листът на дафината има многокомпонентно въздействие върху ставите и въобще при лечение на патологии в опорно-двигателния апарат. С помощта на процедурите се разширяват съдовете и ставите се снабдяват с достатъчно количество кръв. А солите се отлагат там, когато е нарушено кръвоснабдяването на малките стави.

Когато се натрупат по-голямо количество соли, се образуват шипове и солни израстъци, ставите губят еластичност, подвижност и гъвкавост. Именно затова се развиват артрози, артрити, остеохондрози, подагра. Периодичното очистване с дафинов лист:

 • Ускорява обмена на веществата;
 • Отмива солите;
 • Намалява възпалителния процес и отоците;
 • Очиства кръвта.

За този тип заболявания помага масло (маз) от дафинов лист. Залейте 30 г наситнени даф. листа с 0.2 л ленено/ слънчогледово/ маслиново масло и дръжте на топло за 10 дни.

Бързата разновидност е загряване на водна баня за шейсетина минути и мазилото е готово. Втрива се на болните места.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Ревматизъм, паралич и декубитални рани се повлияват със системно прилагане на отварки от дафина

При артрит и гонартроза

Артритите и болките в ставите се пролекуват добре и с отварка от дафинов лист. Тя помага за очистване на ставите и извеждане на соли и шлаки от тях. Подходяща рецепта е 5 г листа (на готовите пакетирани продукти е указан грамажът) се изсипват в емайлирана кастрола и врат на умерен огън в 0.3 л вода. Времетраенето е само 5 минутки и внимавайте да не просрочите. След това хубаво завийте съда с одеяло или пресипете в термос. Топлината трябва да се съхрани за около 3 до 5 ч. Накрая се отстраняват листата, а напитката се поема на неголеми глътки периодично до вечерта.

В течение на 3 дни правете нова отварка и пийте, а след това повторете процедурата след седмица почивка. Това представлява един курс на лечение. През I-та година курсовете се повтарят през 4 месеца, а по-нататък – един път в годината.

В дните на терапия с даф. лист се минава на вегетариантско хранене и без алкохол. Възможно е по време на пиенето на отварката болките да се изострят, но това представлява само лечебна криза.

Дадената рецепта върви и като профилактично средство. То подобрява общото състояние.

При шипове

3-4  листа се сваряват в 0.1-0.15 л и се настойват половин час под капак. Това к-ство се поема на глътки в течение на доста часове, като процедурата трае 2 седмици. Концентрацията не трябва да се увеличава, нито курсът да се удължава. Сутрин се вари нова отварка.

При подагра

Подаграта е отлагане на голямо к-ство пикочна к-на в ставите. Терапията с лист на дафина се провежда на 3 етапа:

Етап 1 – очистване. Извършва се с отварка от 5 г сушена маса на 0.3 л вода. Държи се 4 минутки без капак и се настойва на топличко за 3 часа. Поемат се по 3 глътки през час.

Този етап тече 3 дни, след които се почива 21 дни. Пациенти твърдят, че след подобна процедура ставите стават по-подвижни и не скърцат.

При проблеми с бъбреците очистващия етап може да се съкрати на 1 ден. Но главното условие е по време на очистването да не се яде и паралелно с това да се поемат обилно течности.

Етап 2 – възстановяване на хрущялната тъкан. Подаграта уврежда именно хрущялната тъкан. Тя се възстановява с яйчени черупки. Ежедневно се приемат черупките от 1 яйце, стрити на прах. Възстановителният етап продължава 1 месец.

Етап 3 – лечение с маз от дафинов лист. Тя е отлично профилактично и обезболяващо средство. Мазилото се изготвя от 1 част дафинови листа и 2 части разтопено краве масло. Загряват се на водна баня в течение на трийсет минути. Маслото се охлажда и е готово за втриване в болните от подагра стави. Желателно е процедурата да се проведе през нощта.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Трите етапа: очистване на ставата, възстановяване на хрущяла и лечение с мехлеми

Внимание! При лечение на патологии в опорно-двигателния апарат приемането на дафинова отварка има известни особености:

 • Тя се изпива на глътки в течение на часове, а не на дози – две или три на ден, както е при стандартните билкови водни екстракти;
 • Дафиновата отварка се пие на кратки курсове, които се повтарят след почивка. Оптималната продължителност на терапията е 2-3 дни, а оптималната продължителност на почивката – седмица;
 • Дафиновата отварка, дори и направена на чай, не се гълта цяла чаша наведнъж. При такова голямо количество има риск от предизвикване на кръвоизлив;
 • Преди курсовете е за препоръчване да се проведе очистване на жлъчния мехур и дебелото черво, за да се избегнат алергични реакции  от приема на дафинова отварка. Това важи в най-голяма степен за провеждането на курс за очистване на ставите от соли и други отлагания. Показано е провеждането на клизма преди всяка 2 или 3-дневна процедура или поне преди всеки курс;
 • По време на терапията се минава на зеленчуково-плодово хранене. Месото се спира изцяло.
Спастични болки

5 г млени листа се насипват в термос и се доливат 0.3 л кипната вода. Настойва се 3 часа, филтрира се и се гълта в течение на 12 часа на неголеми глътки. Указаната рецепта се прилага максимум до 2 дни.

Рак на гърлото

1 чаша смлени даф. листа се настойва в половин литър водка в продължение на две седмици – да е на топло и тъмно място. Тинктурата периодично се поразклаща и накрая се отстраняват едрите частици.

Дозата е 1 лъжица за супа, като може да се поема до 3 пъти в рамките на 1 ден, преди храната.

За пречистване

(детоксикация)

Ползва се по-горе посочената рецепта с 30 броя дафинови листа. Отварката се пийва три дни на неголеми глътки. Заедно с това се спира консумацията на месо и се увеличава приемът на растителна храна. Не е препоръчителна употребата на алкохол.

Курсът се провежда пак след седмица, а после – след половин година.

При алергии

1 пакетче дафинов лист от магазина се изсипва в емайлирана кастрола с 0.5 л вода. Варенето е интензивно в течение на 150 – 180 секунди, а после се запарва (термосът улеснява задачата). От отварката се отстраняват едрите парчета. Дозата е 1 чаена лъжичка за възрастен, 10 капки за по-големите деца и 2-3 капки – за по-малките. двукратно на ден. Увеличаване на дозата не е необходимо, защото средството е достатъчно силно.

Със същата настойка се маже и кожата на мястото на алергичния обрив – също за няколко дни, но само по 1 път. Алергичните прояви преминават в рамките на показаната продължителност на лечението – 3 дни.

Листата на дафината са много добър способ за лечение на алергии при деца.

Като успокоително

(при невроза, безсъние, стрес)

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Листът на дафината е от първите успокоителни, открити от човека. Идеален при безпокойството, тревожност, стрес

Дафиновото дърво е растение на баланса и релакса. Такава почти „духовна“ ефикасност се постига чрез подобряване на циркулацията на кръвта, подобряване на храносмилателната функция и облекчаване на черн.дроб. Листата способстват за органичния баланс на тялото. А когато всичко вътре работи добри, това оказва успокояващо действие и на ума.

Когато сме тревожни, мозъкът се готви за среща с познати или неясни опасности. Предупредителният механизъм оказва влияние върху сърцето като ускорява сърдечния ритъм и ни заставя да напрягаме излишно мускулите си. Затова хората се оплакват от тежест в гърдите, когато нервничат или се безпокоят. Един от начините да се противодейства на този механизъм е използването на дафинов лист в аромотерапията.

Дафиновият лист намалява безпокойството и премахва стреса. Той е ефикасно успокоително средство. Етеричните масла в него намаляват нивото на кортизол в кръвта и оттам възвръщат душевното равновесие. Хормонът на стреса добре реагира на подобни натурални лечения.

Как се използва

Вариант 1: отварка от дафинов лист с канела

1 л вода, 2 пръчки канела и 5 дафинови листа – варенето е десетина минути и се запарват половин час. Съхранява се в стъкло. Пие се на мънички редки глътки преди приема на храна.

Вариант 2: изгаряне на дафинови листа

Необходими са 3 листа и съд, в който безопасно да бъдат запалени. Намерете си спокойно място, ако може – полегнете или просто се отпуснете. Запалете листата и вдъхвайте дима, който се издига при горенето. Ароматът има релаксиращо въздействие.  Полежете няколко минути.

При горене листата отделят определени ароматни вещества, които ефикасно се справят с умората, зареждат със сила и енергия.

За имунитет

Дафиновите листенца се ползват по специфичен начин за предпазване от вирусни инфекции. Няколко капчици масло се капват в специален керамичен медалион, който  се носи на гърдите. С идентична цел може да се държат в джоба на дрехата няколко изсушени листенца.

Като съпътстваща мярка се прави отварка от дафинов лист, която се пие няколко пите в годината за подобряване на общите защитни сили.

Рецепта: вземете 15 сухи листа, потопете ги в 1.5 чаши кипната вода и поварете 5 минути. Оставете да се запарва 3-4 часа. Пийвайте по една голяма лъжица в продължение на цял ден.

Понякога отварката от дафиновия лист води до запек у предразположените към такива процеси. Затова заедно с ефикасното имуноукрепващо средство употребявайте продукти, богати на целулоза.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

При горене сушените листа отделят ароматен дим, който успокоява, пречиства въздуха и предпазва от инфекции

При грип и простуда

Масленият извлек на биологично активните съставки на дафиновия лист лесно се получава в домашни условия. 30 г смлени листа (свежи или сушени) се пускат в 0.2 л зехтин или слънч. олио и се настойват седмица в закрит шкаф.

От масления екстракт се поема по 1  лъжица двукратно за 24 часа, след яденето. Курсът съставлява 8 до 10 дни. Той облекчава при простуди и грип, при възпалит. изменения на бронхите и бел. дробове, а заедно с това успокоява нервната с-ма.

При кашлица

Дафиновите листенца отделят летливи растит. антибиотици. Те са способни да се борят дори с туберкулозата. Те помагат възпаления на всички зони от устната кухина до гърлото. При възпалено гърло за препоръчване е да се ползват не отварки, а етеричното масло, което има по-ясно изразено и целенасочено към конкретната зона действие.

Маслото от дафина (то се извлича и от плодчетата) има противовирусни, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Ефикасно е приложението му за домашни инхалации и разтриване  на гърдите. Такива прости, но достатъчно действени процедури избавят от кашлица за броени дни.

При дихателни проблеми

Ароматерапия: Масло от дафинови листенца

Те са добър антисептик, който очиства въздуха в помещенията. Хора с респираторни заболявания ще се чувстват в пъти по-облекчени, ако накапят няколко капчици етер. масло в чинийка или салфетка и я оставят в стаята, в която пребивават повече време.

Компреси

Друга полезна форма са компресите от дафинов лист. Напоете няколко листа в топла вода и приложете върху гърдите на болния или на гърба в областта на лопатките. Такава процедура добре загрява дихателните пътища и способства за прекратяването и на най-силната кашлица.

Внимание! Компреси се слагат само през нощта и при отсъствие на повишена температура.

Мехлем

Смелете няколко листа буквално на прах. Може да добавите и млени хвойнови иглички. Измерени  всички съставки в чаени лъжици, те са в следното количество:

 • Дафинови листа – 6;
 • Хвойна – 1;
 • топло краве масло – 12.

Всичко се смесва максимално хубаво и се държи да изстине на прохладно място. С маслото се мажат гърдите на болния или гърба в зоната на лопатките. Мехлемът повлиява отлично бронхите и действа благотворно при възпаление на белите дробове. Стига да се намаже болният за 2-3 часа или за нощта, за да може добре да се загрее.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Компресите се налагат на гърдите и отзад на гърба и са показани при разнообразни дихателни патологии

Бъбр. недостатъчност

1 чаена лъжица млени листенца се кипват за минута в 2 чаши вода на силен огън и се парят 2 часа. Поема се по 1 супена л., честота – двукратно за 24 часа.

Дафинов лист за отслабване

като пикочогонно средство

Листата на благородното дърво помагат не само за лечение на тежки патологии, но и за оформянето на красива фигура. Макар че наднорменото тегло също е вид патология. Отварката регулира храносмилането, балансира ред процеси в тялото, извежда излишните течности, заедно с известния му детоксикиращ ефект. Всичко в комплекс помага за отслабване.

Но най-силното оръжие на листенцата е пикочогонното им свойство. Кантарът мърда надолу за сметка на загубата на течности в тялото.

Рецепта: Кипнете 1 литър водичка в кастрола и пуснете една непълна шепа канела на прах и 5 даф. листа. Оставете да поври петнайсетина минути и сложете капак, докато изстине. Пийте от отварката по 1 чаша на ден в срок от 3 дни.

По време на курса не употребявайте алкохол. Резултатът е гарантиран само с комплексен подход в борбата с излишното тегло (правилно хранене и физическо натоварване).

Даф. лист, зелен чай и канелка

Чаят от 3 листенца, лъжица (или пакетче) зел. чай и 1 пръчица от ароматната и вкусна канела е уникално съчетание на три съставки, известни с отслабващото си действие. Сварете в 0.8 л и отпивайте многократно през деня.

При диета

Дафин. лист е подходящ и като съпъстващо средство на провеждан диетичен режим. В такъв случай подправката се прилага в по-малко количество, но по-продължително време. Докато тече  режимът, листенцата може да се пускат в супи и местни ястия, а заедно с това се поема и отварка. Използвайте горепосочената рецепта или следната: 5 големи листа от дафина на 0.5 л водичка врат в продължение на 5 минути. После се прехвърлят в термос, където дочакват пълното си охлаждане.

От готовата течност се поема по 1 с.л. преди храненията за деня.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Детокс, извеждане на излишни течности и в крайна сметка – отслабване: ефектът на отварките от дафина

Против диабет

повишена кръвна захар

При наличието на захарен диабет листенцата се използват с цел балансиране на к-вото на кръвн. захар при първи признаци на болестта и като спомагателно средство, заедно с традиционната медицина.  Те са подходящи и за профилактика на патологията, както и при нарушена толерантност към глюкозата. Няколко рецепти:

Рецепта №1: 10 листенца се топят в 0.6 л напълно вряща вода и се парят 3 часа, увити в одеало. Отварката се гълта 1 път за 24 часа – по 100 мл. Заедно с това се контролира к-вото на кръвн. захар. Възможно е по време на пиенето на дафиновата отварка да се наложи намаляване на дозата на медицинските препарати за сваляне на кръвната захар.

Рецепта №2: Пуснете 15 листенца в неголяма кастрола + 1.5 чаши прохладна вода. Доведете до кипене и поварете 5 минути. Прелейте в термос за 4 часа. Отварката се приема в порции по 50 мл ( тя е по-силна от рецепта №1). Поема се три дни и се прави пауза от 2 седмици.

Рецепт №3: Използвайте отварката от дафинов лист и канела, чиято рецепта приложихме в главата за отслабване. Тя има чудесен ефект и против диабет.

При високо кръвно

При хипертония листенцата помагат, само ако отклоненията от нормата не са особено драстични. Не възлагайте изцяло надежди на това средство, че ще коригира изцяло нивата на налягане в съдовете. Но все пак пиенето на чайче от дафинов лист подпомага провежданото друго лечение.

При хипертония се подготвя чай от 3 листенца на 0.2 л вода. Листенцата не се варят, а се пускат в термос директно за запарване. Дозичката е 100 мл сутринта и след това – вечерта.

За предизвикване на цикъл

менструация

Принципът, по който действа дафиновото листо, е стартиране на менструация чрез провокиране на маточни съкращения. Този способ е подходящ, само когато задържането на цикъла е в рамките на 10 дни по причина стрес, преумора, прекалена физическа активност и леки простудни заболявания. Също и за ускоряване на цикъла с 2-3 дни заради пътуване или почивка.

Рецепта №1: 4 г листенца на 0.2 л вода. Нагрявайте на слаб огън и варете 6 минути. Изпийте цялото количество наведнъж и еднократно. Това се върши само 1 път и не се повтаря, защото носи риск за здравето.

Рецепта №2: 3 броя листенца на 0.2 вряща вода. Запарвайте до естествено охлаждане на напитката, филтрирайте и изпийте. Повторете още двукратно до вечерта. Рецептата не се изпълнява втори ден.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Еднократно приета доза силна отварка от дафиновия лист разчиства пътя пред пътувания, почивки и забавления, на които менструалният цикъл би могъл да попречи

За бъбреци

Отварката от дафинов лист добре очиства и оздравява бъбреците. Но е необходима предпазливост заради наличието на странични ефекти. Най-мекият вариант за приготвяне е следният:

Залейте 1-2 листенца с 1 чаша прокипяла вода и варете 2 минути. Запарвайте до естествено охлаждане и изпийте цялото количество на неголеми дози в течение на деня. Приемайте общо 3 дни и прекъснете за 2 седмици. За пълно оздравяване на бъбреците са потребни 3 до 4  курса.

Болка, възникнала в кръста по време на почистването, е белег за наличието на камъни или песъчинки, които са започнали да се отвеждат. При умерени болки изпийте 2 таблетки но-шпа и положете грейка на болезненото място. Пийте много топла вода, направете си топла вана, но така че сърцето да остане над нивото на водата. С тези мерки пристъпът би следвало да премине за около час.

За черен дроб

При увеличен черен дроб смелете 30 листчета и залейте с литър вода. Добавете и 10 с.л. мед и варете на слаб котлон докато течността се преполови. Филтрирайте и налейте в стъкло за съхранение в хладилник. Доза – 100 мл, затоплено, само 1 път на 24 часа. Подходящо време – преди сън.

Против гъбички

При повишено потене на краката и наличие на гъбички подходящо е да се сварят 5 г листа в 0.2 л вода за към 2 минути. Запарва се малко и се налива във ваничка за крака.

При болести на кожата

себорея

Накиснати във вода листенца се поставят нареждат върху кожата на пострадалите места и се фиксират с превръзка. Държат се до 60 минути. Подобни превръзки помагат при кожни възпалителни заболявания, ревматични болки и патологии на лицевия нерв.

При псориазис

10 сухи здрави листенца се варят или се запарват в термос за няколко часа. Отварката се пие трикратно по 100 мл.

При пъпки и акне
Чудодеен тоник

Кожа, склонна към формиране на пъпки, има нужда от периодична грижа. Ефикасен е тоникът на основата на дафинов лист. Той успокоява възпалените места и предотвратява появата на нови.

Напълнете малко бурканче с дафинови листа (плътно) и допълнете с гореща вода. Оставете да се покиснат няколко часа и прецедете през  4-слойна марля. Прибавете броени капчици  етер. масло от чаено дърво или розмарин, които обладават противовъзпалителна ефекасност. Обтривайте лицето с този тоник всеки ден. Средството ще помогне да се стегнат порите, ще успокои възпаленията около пъпките, ще премахне мазния блясък и черните точки.

Домашен лосион

Той се приготвя на спиртна основа, затова е подходящ само за мазни кожи, предразположени към формиране на пъпки. Вземете млени дафинови листа и напълнете половин бурканче с тях, долейте до върха с водка. Дръжте ги да киснат няколко дни на естествена температура и филтрирайте. Лицето се обтрива посредством памучен тампон, но внимание: това се върши през ден.

Лосионът очиства кожата, премахва пигментни петна, придава на лицето свежест и здрав вид.

Парна баня за почистване

Залейте 4 листенца с литър вода и кипнете. Подходяща е кастрола с широко дъно. Поставете я пред себе си, метнете на главата си кърпа и се наведете над парите. След 15 минути обтрийте кожата с тоника, приготвен по по-горе описаната рецепта. Постепенно пъпките изсъхват и напълно изчезват.

Против бръчки

Дафиновите листенца не са особено известни в грижата за лицето, но те имат безспорни качества – антибактериални и овлажняващи, предотвратява преждевременното стареене, лекува кожни инфекции и изглажда бръчките. Листото осветлява тена, оздравява избелва, подмладява, придава еластичност и сияние.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Дафиновият лист се ползва във всички етапи от грижата – от почистването до поставянето на завършващия крем

За максимален ефект дафин. лист се включва в маски за лице, предхождани от приготвена с него парна баня. Парите отварят порите, овлажняват и подготвят лицето за нанасяне на маската.

Основата на всички маски за лице е отварка от дафинов лист, приготвена по следната рецепта:

2 листа + 0.1 л вода, държат се до охлаждане. От отварката се заделя 1 с.л. и към нея се слагат други съставки, които зависят от конкретната цел.

Добавки към отварката от дафинов лист:

Против мимически бръчки: 1 с.л. олио от маслина, 1 белтък и 10 г суха мая;

Против омазняване и пъпки: зрял домат, обелен и нарязан на ситно, 1 белтък, 1 с.л. бир. мая;

При суха набръчкана кожа: по 1 ч.л. мазна сметана  и масълце от морски зърнастец;

Овлажняваща маска: желатин, накиснат в отварката от дафин. листенце + 1 ч.л. глицерин.

За коса и при косопад с лайка

Тук действието на листенцата е насочено и към косъма, и към скалпа. Те регулират работата на мастните жлези и неутрализират повишеното омазняване. Бързо се справят с пърхота и себореята, водят до общо укрепване на косъма.

Рецепта: 20-30 листа се потапят в литър вода. Слагат се на котлона и се кипват отново. Тогава котлонът се намалява на минимум и се държат десетина минутки. После съдът се затваря прецизно и се държи  да почине няколко часа. С готовата течност се облива главата след измиване.

След няколко процедури забележимо ще се укрепи структурата по цялата дължина и ще се намали омазняването. За усилване на ефекта непосредствено преди използване се сипват няколко лъжици ябълков оцет или отварка от лайка.

Бърза рецепта: По-простият вариант за приготвяне е следният: 10 листенца се запарват, зависи с одеяло за 14 часа и обливката е готова. Времето за приготвяне е по-дълго, но с по-малък ангажимент.

Други патологии накратко

При стоматит и лош дъх се дъвчат пресни дафинови листа по веднъж в деня, а после известно време не се поема нищо, за да се даде възможност на в-вата да подействат;

При повишена секреция от ухото се провеждат промивки и се накапва в канала преди лягане, след което се пъха памук. Рецепта: 2 с.л. млени листа на 0.2 л вода, запарване – 2 часа.

При ечемик се пие чай от даф. лист – 6-7 чашки слаба напитка за деня. През нощта ечемикът ще узрее и скоро ще изчезне.

При синузит се потопяват 10 листа с литър вода, врат 5 минути. Дишат се парите от отварката в продължение на 5 минути, като главата се закрива с кърпа. След процедурата гнойта започва да излиза.

При ужилване от пчела пресен даф. лист се сдъвква и се привързва към мястото.

Наистина листенцата на благородното дръвче лекуват много и най-разнообразни болести . Още рецепти ще прочетете ТУК: Дафинов лист за 101 болежки.

Противопоказания на дафинов лист

 • Бременност;
 • Гломерулонефрит (остра или хронична бъбр. недостатъчност);
 • Склонност към кръвоизливи;
 • Амилоидоза (нарушение на белтъчния обмена);
 • Язва на стомаха.

Именно заради предпазване на стомаха не се прилагат концентрирани отварки от дафинов лист, а и разредените се пият в малки дози и/ или един път за 24 ч. Терапия с листенцата не се прилага в моменти на обостряне на възпаления в стомаха и при язва.

Може ли да навреди?

Да, може да навреди, ако растителната маса за приготвяне на терапевтични рецепти не се съхранява правилно. Знак за „развален“ даф. лист е появата на ясен горчив вкус. Приготвена от такива листа напитка по-добре да се изхвърли.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Разваленият лист си личи по г орчивия вкус и сивкавия, сякаш патиниран цвят. Той носи голям риск за плода

При бременност

При вътр. употреба  дафиновият лист стимулира съкращаването на мускулите на матката. Ако това е добре за предизвикване на менструация, то обратно – носи риск за усложнения в протичането на бременността, увреждане на плода и дори аборт. Това важи единствено за използване на листенцата за терапия. Ако те се слагат в ястията като подправка, не носят риск и вреда.

Разрешено е използването на даф. лист от бременни външно – като козметични средства, в маски, парни бани и мехлеми. Те помагат на бъдещите майки да се справят с косопада, петната по кожата и пъпките, които излизат заради хормоналния дисбаланс. Фитонцидите подсушават кожата и намаляват раздразненията. Лосиони с дафинов лист са показани за използване ежедневно, но по един път.

Успокояващите и антисептични свойства на листенцата ги правят приложими за лечение на гнойни процеси по кожата. Помагат на бременните да намалят потенето на краката и неприятния мирис (с вани за крака). 5 од 7 процедури нормализират потенето и премахват миризмата.

Отглеждане на дафинов лист

в градината и в саксия

Родината на лавровото (дафиново) дърво е Средиземноморието. То е невисоко, вечно зелено, с височина от 8 до 10 метра, но може да бъде и нисък храст. Рядко в горите се срещат екземпляри до 18 м и дебелина на ствола до 40 см.

Това дърво най-хубаво се чувства на топло и на добре осветени места, но може да понесе и сянка. Понася краткотрайни понижения на температурата до 10-12 градуса. Устойчиво е на засушавания и не е много претенциозно към почвата. Минералните добавки се отразяват добре на ръста и развитието му. В качеството му на промишлена култура лавровото дърво расте на едно място около 60 години.

Засаждане, вкореняване

Лавровото дърво се отглежда в субтропичните райони, където минималната температура не пада под 12 градуса. Преди засяването на семената почвата се обръща на дълбочина от 40-45 см. Внасят се органични (4-6 кг/м²) и минерални (в пълна доза) торове. След това участъкът се бранува и се прекопава 2-3 пъти. Посяването се прави есента или в ранната пролет. Спазва се отстояние между редовете от 1-2 метра и отстояние между отделните растения от 1 – 1.5 м.

Грижата за дръвчето се състои в плевене, прекопаване, поливане и борба с вредителите. Лавровото дърво се гледа и в домашни условия – в градината и в дома.

Размножаване, разсад

Лавърът се размножава чрез издънки, семена и резници. Посадъчният материал се произвежда от семена или те се засяват директно в земята. Събраните от специални маточни дървета семена бързо спада кълняемостта си. Те се сеят незабавно след получаването им през есента. Това се върши на дълбочина от 4-5 см. Когато растенията се покажат над земята, те се разреждат на разстояние от 6 до 8 см.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Лаврово дърво може да се прихване и от семена

Най-разпространеният начин е размножаване чрез резници. Върши се пролетно време – март или април, или през лятото – юни или юли. За приготвянето на резници се използват едногодишни, но не вдървесени издънки, дълги 6 – 8 см, с три възелчета, взети от средните или ниските части на стъблото. Срязва се косо под третото възелче. Долният лист се отстранява.

За ускоряване на окореняването на резницата се използва едрозърнест пясък или смес от мъх и пясък, или  торфена смес и пясък. Те се насипват отдолу, за да играят ролята на дренажен слой, а отгоре се слага слой торфена смес (към 4 см), а отгоре слой пясък (към 3 см). Резницата се навлажнява и засажда на дълбочина 1-1,5 см. За ускоряване тя се завива с найлон или се полагат под буркан. Желателно е ежедневно да се проветрява и напръсква с вода от пулверизатор.  При температура от 16-20 градуса вкореняването става за около месец.

Отглеждане в саксия

от семена

Преди да се засее, семето се освобождава от обвивката си, иначе израстването му ще продължи по-дълго. Най-хубаво е веднага да се сложи в саксия с обем не по-малко от 1 л или в земя – веднага на постоянното място.

Препоръчително е растението да се държи в стая през зимата, като температурата да не пада под 12 градуса. За предпочитане е през есента да се изнася навън. През I-та година то не се нуждае от торене, но през втората вече се прилагат минерални торове във вид на разтвор и в неголеми дози. Дафиновото дърво понася всякакви типове почви. То не се чувства прекрасно единствено в прекалено влажни.

Дръвчето прекрасно се отглежда в дома, става красиво и добре оформено и винаги е свежо и зелено.

Бране, сушене, изкупуване

Листата съдържат най-концентрирано етерично масло през зимата. Добиват се от XI  до II месец. Сушат се в проветриви помещения, разположени на много тънък пласт или събрани на снопчета и увесени на прохладно място. Пазят се от директно слънце, защото избелязат и губят стойността си.

Даф. лист е сред най- отглежданите подправки в Европейския съюз. Той се изкупува от пунковете за събиране на билки, суши се и се пакетира от специализираните фирми. Но статистическите данни от последните години показват, че България държи около 70% от пазара на семена за подправки, но все повече внася готови и пакетирани продукти.

Употреба в домакинството

За ароматизиране на стаитеРецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Изгарянето на един дафинов лист произвежда възхитителен аромат – на свежест и чистота, но естествен, а не като аромата на изкуствените освежители. По този начин се отстраняват неприятни миризми от помещения, както и се очиства въздуха по време на разпространение на вирусни заболявания. Ароматизирана с дафина стая успокоява и балансира обитателите й.

Трикове против мухъл у дома

Дезинфекционните свойства на дафиновият лист го правят ефикасен и срещу образуване на мухъл в дома. Периодичното изгаряне на листенца ще доведе до окончателно изчезване на гъбичките по стените.

Сухи дафинови листа в бурканите с храни ще държи надалече молците и бубулечките. Ако се поставят листенца на различни места из дома, те ще отблъскват всякакви насекоми от помещенията.

Като подправка

Като подправка листата на дафиновото дърво подхождат най-много на месни ястия. Те нямат нужда от дълго варене, за да пуснат аромата си, затова се слагат почти накрая – 5минутки преди да се вдигне яденето. Но храни с дафинов лист не бива да се държат и замразяват, защото придобиват горчивина от подправката.

Освен за меса и риби, листенцата се ползват и за подправка на туршии. И все пак най-известното ястие с дафинов лист си остава лучената яхния. Без зеленото листенце тя просто си остава безвкусна.

Суеверия, вярвания и ритуали

Дафиновият лист лекува 100 болести, прави чудеса в дома и пак с това не свършва неговото вълшебство. Той се ползва и в магията за изпълняване на желания, привличане на пари и любов. Тази практики са се зародили в много стари времена, когато хората са търсели магически свойства в природата. В античността лавърът е бил част от традиционните религиозни обреди и ритуали. Ползвали са го за привличане на благополучие, щастие и успех.

Листът на дафината се е ценял високо и е бил символ на чистота, целеустременост, както и на триумф. Не напразно са кичили главите на пълководци и императори с клонки от лавър.

Дафиновият лист притежава силна позитивна енергия. Оттам идва и неговата мощна способност да носи растеж и процъфтяване във всяка област. Той очиства помещенията и ги ароматизира, но в същото време ги предпазва и от негативна енергия.  Ако носите в себе си изсушено листче, то ще ви пази и от негативното излъчване на хората, които срещате.

За привличане на пари

в портмоне

Изсушено листенце, поставено в портмонето, очиства от негативи влизащите в него банкноти. Те, както знаем, минават през хиляди ръце и всеки човек оставя върху тях своя отпечатък.

Дафиновият лист увеличава доходите. Намажете го от двете страни с порток. масло  и го сложете там, където семейството ви си държи парите си – в плик, портмоне или каса. За да привлечете пари от неочаквани и неизвестни източници, си направете „парична банка“ – буркан с изписани на листчета желания за покупки, в който пускате няколко монети и нечетен брой дафинови листенца. Този ритуал работи най-добре на пълнолуние.

Рецепти за лечение с дафинов лист, какво лекува, заболявания, артрит, ревматизъм, стоматит, ухо, как се отглежда, магически ритуали

Дафиновият лист като уникално ефикасен атрибут в магическите ритуали: той привлича пари, любов, успех и всичко друго, за което бъде направен ритуал

Дафинов лист и чесън за късмет

Вземете зелена носна кърпа и я разстелете на масата с един от ъглите, сочещи към вас. Положете в средата три дафинов лист, клонка розмарин и три скилидки чесън. Те дават увереност в действията и привличат положителни вибрации. Ще ви направят приятни за общуване и по-красноречиви. Даф. лист е символ на победата и успеха, розмаринът допринася за активизиране на ума.

Съберете ъглите на кърпата и завържете с панделка – ще се получи неголямо вързопче, което трябва да носите в себе си винаги, когато се нуждаете от късмет – при интервю за работа, конкурс или просто когато искате да свършите по най-добър начин някоя работа. Преди важния момент вземете вързопчето в ръка и си помислете какво искате да постигнете.

Когато вързопчето се носи в чантата или джоба, постоянно привлича добрите обстоятелства към живота ви и ще ви защитава от неприятности. Впрочем, защитава и от мълнии.

В гащите – за желания

Лавърът е магическсо растение, ползвано в ритуали за изпълнение на желания. Вземете огнеупорен съд, 1 листенце, 1 бяла свещ и маркер. Запалете свещта и изпишете желанието си върху листото. Визуализирайте го, представете си как ще се радвате, когато то се изпълни. Изживейте този момент възможно най-ярко. Помолете за помощ висшите сили, след което запалете листа и го сложете в съда да доизгори. Помислете си, че желанието ви вече е изпълнено. Просто трябва да почакате то да се прояви в материалния свят.

Друг вариант на горепосочения ритуал е да не изгаряте листчето, а да го сложите в бельото си, така че то винаги да бъде с вас.

За любов

За привличането на любов в живота може да се ползва всеки от посочените по-горе ритуали – защото и любовта е енергия като парите, успеха и късмета. Но има и един специален ритуал за дамите, които са готови на всичко, за да привлекат любимия – сигурно и бързо.

Предварително се сдобийте с дреха, която принадлежи на мъжа, чиято любов желаете. Нека тя е такава, която той носи често, а няма да я захвърли в гардероба и да я забрави. В ден на пълнолуние купете конец в същия цвят, без да си взимате рестото. Занесете макарата на гробището и открийте гроб със своето име. Оставете макарата в краката за 9 дни. След 9 дни си я вземете, но не я носете вкъщи, а я скрийте някъде навън. В първия петъчен ден купете и нова игра, отново без да си взимате рестото, и пакетче дафинови листа. Вечерта запалете три восъчни свещи и разпорете малко от подгъва на дрехата.

Последната стъпка е да вземете 1 дафиново листенце, да го сложите между дланите си и да му разкажете за желанието си. Проявете увереност, че то наистина ще доведе любовта при вас. После го натрошете, за да не се усеща, когато бъде пришито в дрехата. Поставете парченцата в разпорения подгъв и зашийте с купената нова игла. Изнесете всичко от дома си – остатъците от свещите, конеца и иглата, и ги хвърлете на кръстопът. След този ритуал любимият ще започне да проявява вниманието, за което копнеете.

За още информация: На английски: Bay leaf. На испански: hoja de laurel. На немски: Lorbeerblatt. На руски: Лавровый лист. На гръцки: φύλλο δάφνης. На турски: Defne yaprağı.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.