Котешка екзема, котешки лишей и микоза. С какво се лекуват? (+ СНИМКИ и ВИДЕО)

♠ Патогенни гъбички и котешка екзема. ♠ Котешки лишей, микоза и микроспория ♠ При кучета и котки  и др. животни ♠ При човека ♠ Симптоми и снимки ♠ Профилактика ♠ Трихофития ♠ Фавус (кел)

Още в текста: ♠ Лечение при човека ♠ Лекарства и препарати ♠ Хомеопатия ♠ Котешка екзема ♠ Причини ♠ Видове ♠ Лечение ♠ Екзема при човека

Гъбичките в природата са много разновидности. Големият дял от тях са „нормални“ – непатогенни организми, които се намират навсякъде в обкръжаващия ни свят, включително и по нашата кожа, но не провокират болести. Но останалите предизвикват или повърхностни кожни заболявания, или вътрешни болестни процеси.

Опасните патогенни гъбички са три вида: дерматофити, дрожди и плесени.

Дерматофитите причиняват поражения върху повърхностния слой на кожата и на други тъкани, съдържащи кератин, като ноктите и косменото покритие. Те всъщност са паразити – живеят върху органична среда, от която се хранят – може да е човек, животно или почва.

Интересуваме се от дерматофитите, защото имаме досег както с дом. любимци и селскостопански животни, така и с почвата. А някои от тях поразяват и нас, хората.

Болестите, които се причиняват от гъбичките, се наричат по разни начини. Имат и синоними, и народни название, така че първо да подредим понятията.

Основни понятия

Чували сме за котешка и кучешка екзема, за котешки лишей, за микроспория и трихофития, за дерматомикоза и дерматофития. Това различни заболявания ли са?

Болестите, причинявани от гъбичките дерматофити, се наричат дерматофития, а дерматомикоза е синоним – защото са гъбички (микес) и поразяват кожата (дерма).Наричат ги още кожни гъбички и  микотични болести. Всички тези понятия са идентични.

Самите дерматофити са три вида, разделени според средата, върху която паразитират – антропофилни (върху човека), зоофилни (върху животни) и геофилни (върху почва).

Съществуват основно три вида гъбички, които предизвикват кожни заболявания по малките животни – Microsporum canis, Microsporum gypseum и Trichophyton mentagrophytes. Оттам идват имената на заболяванията – микроспория и трихофития.

Демир бозан билки против инсулт

Тези двете и още няколко други, които причиняват опадане на окосмяването, биват наричани и с общото наименование стрижещ лишей. Специално микроспорията и трихофитията биват наричани и котешки лишей, защото най-често човекът се заразява от домашните и дворните котки.

Друг синоним е котешка екзема, защото образуванията, които се появяват по кожата, напомнят екзема. Но всъщност екземата е израз на алергия, а тук причинителят е гъбичка. Екземата ще разгледаме по-долу.

Човекът най-много се интересува от гъбичните патологии, които поразяват дом. любимци – кучетата и котки. Едно, че трябва да ги лекува, а това не е лесно, и второ, че е под потенциален риск да се зарази.

Котешките и кучешките микози

Ще разгледаме трите най-разпространени патогенни гъбички, които поразяват домашните любимци.

Микроспория (лишей, екзема)

Гъбични заболявания Микроспория Трихофития Фавус Котешка екзема

Микроспорията може да причини това!

Гъбичките Microsporum са най-честият причинител на кожни заболявания при котките и кучетата. Те живеят върху животните, но могат да се намират и в околната среда до 18 месеца. Освен това някои животни може да са носители на спори, без върху тях да са се проявили някакви кожни поражения.

Случаите на дерматофитии зависят от климата и наличието на източник на заразяване. В горещо и влажно време се наблюдава по-висока честота на заразяване от това, както и от други гъбични заболявания.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Животните, които живеят в тесен контакт едно с друго, които ровят в земята или ловуват гризачи, са изложени на по-значителен риск от заразяване с дерматофитии. Някои породи котки и кучета имат генетична предразположеност към това заболяване, особено към Microsporum canis. Например йоркширски териер, хималайските и персийските котки.

Микроспорията представлява опасност и за здравия човек, доколкото му се предава, а предразполагащи фактори са снижен имунитет, напреднала или много ранна възраст.

Гъбични заболявания Микроспория Трихофития Фавус Котешка екзема

Петната от микроспория върху козината са много ясно видими, защото първоначално косъмът се пречупва, а след това и опада

Микроспория при кучетата и котките

И двата вида животни не са застраховани от микроспория, дори да бъдат отглеждани само у дома, както се случва с някои котки. Спорите могат да бъдат внесени с обувките и дрехите на човека, който има досег с околната среда.

Симптоми

Микроспорията причинява кръгли петна по кожата. В началото те са малки и се виждат само при разгръщане – покрити са с бели люспички, като с прах. Но с напредване на заболяването космите в огнището се повреждат, пречупват се и постепенно опадат. Така петното заприличва на смачкана под камък трева, а по-късно се оголва. При котетата често такива петна се появяват по муцунките, лапичките и ушите. Но гъбичките се разпространяват и постепенно се появяват идентични петна по тялото. Петната се зачервяват, а животните се чешат, с което ги разраняват.

Дори минимално съмнение за микроспория води при ветеринарен лекар. Заболяването е много упорито, изисква дълго лечение и е добре да бъде ограничено още в началото.

Лечение

Основното средство са антимикотичните препарати – гризеофулвин, трихоцетин, нифимицин, абридерм и други. При леки форми лекарствата се прилагат външно под формата на спрей или мазане с разтвор. Геловете и мехлемите не са подходящи заради окосмяването.

Заедно с това животното се къпе периодично с Низорал или друг лечебен шампоан. При къпането се третира цялостно козината и се обхващат участъци, които биха били пропуснати, когато се третират само петната.

Антимикотичните средства се приемат вътрешно при по-широко разпространение на гъбичките. Какъвто и начин да е избран, терапията е продължителна и се съпътства със старателно обработване на подовете и повърхностите в дома. Спорите може да са попаднали на пода примерно и отново да се пренесат върху животното, след като то е било третирано.

Микроспория при човека

Не всеки досег до носител на микроспория води до заразяване на човека. Не са застраховани тези с по-слаби имунна защита, било то поради болест или поради възрастови особености. Децата и възрастните хора са най-податливи. Децата са в риск заради това, че обичат да играят с животни, играят на земята и в пясъчници.

Симптоми
Гъбични заболявания Микроспория Трихофития Фавус Котешка екзема

Върху гола кожа петното се различава много ясно – зачервен пръстен и бяла среда. Но върху окосмен участък то може да е изцяло зачервено

Микроспорията обичайно се проявява като едно кръгло розово или зачервено петно с големина на монета от 2 стотинки до такава от 2 лева. Постепенно петното нараства и се умножава. Може да се появи на ръката, на крака или другаде. Много е специфично и няма проблем с диагностицирането.

Лезиите от микроспория при човека и животните се различават. Поради факта, че няма окосмяване, при човека тя е ясно различима. Представлява петно, което е зачервено само по обиколката си. Средата е по-бяла и може да има червени точици в средата, а може и да няма такива. Самото място е твърдо при натиск. Сърбежът е сравнително слаб, но все пак предизвиква импулс за разчесване. Понякога се появява и по скалпа.

Профилактика на микроспория

Основният източник за прихващане са котките, по-рядко кучетата. Предаването става при непосредствен контакт с болното животно или предмети, инфектирани при допир – нашийник, съдове за храна и др.

Правилен начин на действие:

 • Незабавно се погрижете за лечението на домашния си любимец;
 • Ограничете контактите на животното до минимум;
 • При контакт с улични животни се измийте щателно със сапун, а най-добре – с антисептик;
 • При заболяване на член от семейството отделете му индивидуално постелъчно бельо, кърпа и гребен. Периодично ги дезинфектирайте;
 • Много хора имат досег със спорите, но не всички развиват заболяване. Един от факторите за предпазване е здравият имунитет.

Има разработени ваксини за животни срещу дерматомикози. Те се слагат на два пъти – с реимунизация. Пример за такъв препарат е Биокан М (Biocan M). Той е целенасочен към профилактирането на кучета и котки срещу Microsporum canis.

Трихофития

Заболяването се предизвиква от друг вид дерматофити, наречени трихофитони.

Гъбични заболявания Микроспория Трихофития Фавус Котешка екзема

А това са случаи на трихофития – както се вижда, те трудно се различават от микроспорията

Всъщност микроспорията и трихофитията са така близки помежду си, че се различават само чрез лабораторно изследване. Специалистите ще установят разликата единствено по размера на спорите – тези на трихофитията са двойно по-големи. Но подобно упражнение не е необходимо, защото гъбичките са сродни и последствията от тях – еднакви.

Трихофитията и микроспорията си приличат по всичко – начин на заразяване, симптоми, профилактика. Петната от трихофития са същите като при микроспорията – с възпаление във вид на пръстен. Лечението също е идентично, заради което няма полза да се правят изследвания и да се установява от кой точно вид е провокирано излизането на лишиевидните образувания.

Както при микроспорията, и тук заразата при животните се подпомага от наличието на нарушения на целостта на кожата – драскотина, ухапване. При човека – от снижен имунитет и директен контакт със спорите.

Като при всички гъбични заболявания, и тук се различават остра, подостра и хронична фаза на болестта.

Фавус (кел)

Гъбични заболявания Микроспория Трихофития Фавус Котешка екзема

Фавусът вече се среща много рядко. На снимките – фавус при животно (№1) и при човек (№3). Заболяването предизвиква сърбеж

Фавусът е гъбично поражение, което засяга основно окосмените части при човека и много по-рядко кожа и нокти. Причинява се от ахорион – и при животните, и при човека. Слабо заразна, протича хронично и не се излекува самостоятелно. Засяга предимно деца.

Фавусът води отначало до посивяване на косъма, после до разрушаване на структурата му и опадане. Провокира трайно оплешивяване.

Профилактиката изисква своевременно откриване и лечение, съпроводено с дезинфекция, както и излекуване на заболелите животни.

Лечение на гъбичните патологии

Микроспорията, трихофитията и фавуса се третират по един и същ начин:

 • гризеофулвин вътрешно;
 • местни антимикотични средства.

При фавуса се прилагат като допълнение местни препарати с излющващо действие.

При единични поражения болестите се третират само местно.

Лекарства и препарати

Схемата на лечение е: третиране с местни препарати и преминаване към таблетки при по-разпространени поражения. Също така се започва с препарати без рецепта и ако те не дадат резултат, се минава към такива, изписани от лекар.

Препарати срещу гъбички без рецепта:

 • клотримазол 1%;
 • бутенафин 1%;
 • миконазол 2%;
 • тербинафин 1%.

При наличие на 1-2 петна третирането с такива препарати е достатъчно да се ликвидират гъбичките.

Препарати срещу гъбички с рецепта:

 • имидaзoлови: клотримазол, миконазол, китоконазол, еконазол, оксиконазол, сулконазол, сертаконазол;
 • алилaмини: толфанат, цикропирокс;
 • отделно се ползват местни кортикостероиди за облекчаване на сърбежа (с изключение на кел, защото влошава състоянието).

Изброените лекарства се приемат и вътрешно при по-обширен обхват или при лошо повлияване от местни средства, също и при слаб имунитет. Най-често за вътрешно приемане се ползват гризеофулвин, интраконазол, флуконазол и интраконазол.

Гризеофулвин (фулцин)
Гъбични заболявания Микроспория Трихофития Фавус Котешка екзема

Лекарства за котешки гъбички по хората и др.

Препарати с активното в-во гризеофулвин се назначават на таблетки по 0,125 г по време на ядене. За най-доброто усвояване на препарата се изпива след хапчето голяма лъжица слънчогледово или рибено масло.

Денонощната доза се разчита на 20-22 мг на 1 кг тегло. Препаратът е токсичен и приемането се прави под контрол на кръвта и урината на около 7 – 10 дни. Терапията продължава до получаването на три отрицателни анализа за гъби, които се правят през 7 дни. След първия отрицателен анализ гризеофулвин се приема през ден, а след третия – 1 път на три дни в течение на две седмици.

Гризеофулвин е евтин препарат, ефикасен, но и дава ред нежелани ефекти. Смята се, че той вече отстъпва на по-новите медикаменти.

Кетоконазол (низорал)

Препарати с активното в-во кетоконазол се назначават на таблетки от 0.2 г еднократно на ден за 1-2 месеца. За най-доброто усвояване на препарата киселинността на стомаха трябва да е достатъчна. Затова този тип лекарства не се комбинират с неутрализиращи киселинността препарати или поне те се взимат 2 часа по-късно. За по-доброто всмукване подпомага кока-кола.

Тербинафин (миконафин, ламизил)

Препаратите с активно в-во тербинафин се назначават на таблетки от по 0.125 г и 0.25 г. Първите са 2 пъти на ден, а вторите – 1 път. При поражение на кожния покров лечението е 2 до 4 седм., а при засягане на окосмяване (главата)  – 4 до 6 седмици. Няма ограничения по отношение на хранене и пиене по време на терапията.

Лечение през устата се провежда, когато разпространението на микозата е значително и не се повлиява от местно третиране. Затова посочените препарати се произвеждат и под формата на крем (унгвент, маз), с които се третира върху самото образувание. Има и други кремообразни препарати за външно приложение.

Кремове и други външни средства

Повечето лекарства за мазане са комбинирани от три или четири съставки. Пример  са кремовете Тридерм (бетаметазон, клотримазол и гентамицин) и Тетрадерм (гентамицин, декспантенол, мометазон и еконазол).

антимикотичен спирт и кремове при Микроспория Трихофития Фавус Котешка екзема

Три от най-популярните кремове

Тридерм и Тетрадерм

Кремове с изброените активни в-ва се нанасят върху поразените участъци от кожата на тънък слой, като се втриват внимателно. Доза – 2 пъти на денонощие до постигане на положителен клиничен резултат.

Продължителността на лечението е индивидуална, зависи от размера, локализацията и тежестта на заболяването, но обичайно е 1-2 седм. Тетрадерм не се препоръчва над 4 седмици.

В случай че при лечение с кремове не се постигне подобрение, а обратно – появят се нови симптоми, специалист ще прецени дали да смени активното в-во или да назначи терапия с вътрешни средства.

Този тип кремове имат противовъзпалително, антибактериално, противогъбично и регинеринащо действие.

Екзодерил, Exoderil (нафтифин)

Той е под форма на крем и разтвор. Активното в–во е нафтифинов хидрохлорид. Лечението трае минимум 2 седм. и се очаква значително подобрение в рамките на 4 седмици. Подробно за този медикамент може да прочетете ТУК: Как да унищожим гъбичките с екзодерил.

котешки лишей котешка екзема, лекарства

Йод, кастелани, антимикотичен спирт и хлорхексидин – изслеждат прости средства, но са ефикасни

Тинктура (разтвор) Кастелани

Представлява дермален р-р от борна к-на, резорцинол и фенол. Предназначен за местна терапия на дерматофитози, остри и хронични екземи.

Микотичните образувания се намазват с тампон, напоен в лекарството, до 2 пъти за деня. Терапията е разчетена за около месец.

Антимикотичен спирт

Той е просто и евтино средство, което в множество случаи се оказва напълно достатъчно за ликвидиране на огнищата на гъбична инфекция. Намазва се с тампон директно върху мястото неколкократно на ден. Обработва се район, малко по-широк от самото петно, за да не остане необхванат участък. По влияние на спирта кожата завехва и побелява, което е знак за унищожаване на гъбичките.

Антисептици: йод, хлорхексидин

Антисептичните средства имат добра способност да спрат растежа на гъбичките. Йод и хлор-съдържащите препарати имат фунгистатична активност точно против дерматофитите. Прилагането им е оправдано при леки форми на микози. Те се заменят с по-целенасочени препарати, ако не дадат резултат в рамките на 1-2 седм.

Хомеопатия

Хомеопатичният метод за терапия не преуспява в лечението на този тип микози. Като помощни в тази насока се посочват Графитес, Боракс , Флуорикум ацидум, Туя, Алумина. Като ефикасна се посочва комбинация от четири препарата, които се приемат по следната схема:

Наименование на хомеопатичния продукт потенция брой гранули ден брой пъти на ден
Графитес 15 CH 5 всеки ден 1
Антимониум крудум 9 CH 5 всеки ден 2
Псоринум 15 CH 10 през 3 дни 1
Монилиа албиканс 15 CH 10 през 7 дни 1

Хомеопатичните средства от посоченото съчетание са ефикасни в острата фаза. Работят добре и при други видове гъбични поражения – например по ноктите. Под нейно влияние израстват нови.

Котешка и кучешка екзема (дерматит)

Екземата не е заразна. Тя е възпалително заболяване на кожното покритие. Елементите са с различна морфология – папула, язва, люспи, мехурчета.

Причини

Основната е хиперчувствителност на кожата. Провокира се от няколко фактора:

 • Травма – възниква при продължително триене, изгаряне, разчесване на места, ухапани от насекоми или паразити;
 • Невропатия – възниква при системни заболявания като хормонални нарушения, захарен диабет, астеновегетативен синдром, хепатит. Може да е последствие от прекарана панлевкопения при котките;
 • Физическо и химическо въздействие – възниква при продължително използване на раздразващи мази, шампоани. Възможно е да се провокира от преохлаждане и слънчево изгаряне.

От причините за екземата зависи протичането на заболяването. Обичайно при системни тежки заболявания процесът се задълбочава и преминава в хронична форма с пожизнено протичане.

Видове екземи

Съществуват две разновидности на екзема – суха и мокра. Те се различават по проявите си и възможните усложнения.

Според причините се разделят на травматична, рефлекторна и невропатична.

Котешка екзема не се причинява от гъбички

За разлика от микроспорията, трихофитията и кела, екземата не се причинява от гъбички. И все пак симптомите доста си приличат

Основните симптоми

Признаците на заболяването се разделят по вида екзема – мокра или суха. В началото и двете форми са с еднакви клинични проявления:

 • почервеняване;
 • сърбеж;
 • местно повишение на температурата (кожата става гореща на пипане);
 • разчесване – заради постоянният сърбеж животното травмира повредения участък, отваряйки врата за проникване на инфекции;

Неголемите плътни възелчета впоследствие се превръщат в малки и по-големи мехури. По-нататък развитието на болестта зависи от формата:

При суха екзема – образуващите се мехурчета засъхват и на повърхността се появява лющене. Тази форма е характерна за хроничния стадий;

При мокра екзема – мехурчетата се отварят и се присъединява гноеродна инфекция. Кожата отича и се получава мокреща ерозия. Могат да възникнат язви и гнойници.

Лечение

Терапията изисква търпение, защото процесът е дълъг и муден.

Етапи:

 • Първо се отстранява провокиращия фактор – сваляне на нашийника, премахване на раздразняващите мазила и хигиенни средства, пролекуване на бълхи и паразити;
 • Преди началото на лечението повредените участъци се подстригват и се обработват със спирт. Не се промива с вода;
 • Прилагат се терапевтични средства с общо и местно въздействие.

Общо лечение

За премахване на сърбежа и неврозността на животното се дават седативни препарати, например бром. Също в схемата се включват сулфаниламидни  антибиотици.

За поддържане на общото състояние се въвеждат витамини и обезболяващи. Ако екземата заема обширни участъци, се препоръчват диуретици за извеждане на токсините.

Местна терапия

Кой крем е добър при котешка екзема?

Включва няколко вида мазила, видът на които зависи от морфологията на образуванията. При мехурчета, язви и ерозия се използват противовъзпалителни мази и прахчета. Показано е да се намаже разтвор на риванол или сребърен нитрат. Обезателно се обработват раните с антисептици – на основата на йод или хлорхексадин.

При изсушаване на образуванията се предпочитат цинкосъдържащи мази.

Ако причината за екзема са системни патологии, то наред с лечението на кожните прояви се прави и обща терапия за основното заболяване.

Профилактика
Гъбични заболявания Микроспория Трихофития Фавус Котешка екзема

Трите условия за предпазване на домашния ни любимец от кожни патологии – хигиена, хигиена и… ветеринарна грижа. Така пазим и себе си!

Основен начин за предотвратяване на заболяването е добрата грижа. Най-често животните заболяват от лоши условия на живот. Местообитанието трябва да е чисто. С внимание се отнасяйте и към другите фактори за повреди като твърде тесен и груб нашийник. Навреме обработвайте раничните и драскотините, не използвайте агресивни миещи средства.

Котешка екзема при човека

Екземите не са заразни, а алергични реакции. Затова човекът не може да получи екзема заради контакт с болно животно. Номоже самият човек да бъде алергичен към животното и да получи алергична реакция спрямо него.

Обичайното проявление е обрив. Той се изявява след ухапване или одраскване. Появява се сърбеж, зачервяване, подуване и/или ситни пъпки. Друг алерген са котешките и кучешките косми. Хигиената и внимателното отношение с животното намалява риска от подобни прояви. Всяка драскотина, дори минимална, средва да се промие и обработи.

Кремовете за местно приложение са много ефикасни за лекуване на подобни прояви. Пример за тях е адвантан.

Адвантан

Лекарството се произвежда в две форми – крем и унгвент. Активното в-во е метилпреднизолонов ацепонат. Той има противовъзпалително действие и се прилага направо върху мястото. Целта е да се потиснат алергичните реакции и да бъдат облекчени симптомите – парене, сърбеж или болка.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Котешка екзема, котешки лишей и микоза. С какво се лекуват? (+ СНИМКИ и ВИДЕО)

 1. Много съм ви благодарна за статията. Изчерпателна и на достъпен език.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.