Нервен стомах: Лечение с хапчета и хомеопатия. Рефлукс на нервна почва

♠ Какво е ♠ Симптоми ♠ Как протича ♠ Изследвания ♠ Как се лекува ♠ Без лекарства ♠ Лекарствена терапия ♠ Билки и народни с-ва ♠ Нервен стомах при деца ♠ Споделено от пациенти

Двама души се хранят еднакво, но имат различно здраве. Единият развива гастрит или е с проблемно храносмилане, а другият си е съвсем наред. Защо? Стомахът и храносмилателният тракт първи реагират на нервното напрежение. Има данни, че язвите са психогенни заболявания. Доказва го и ендокринологът Ханс Селие, който на тази база разработва теория на стреса.

Добре, но двама души са подложени на еднакъв стрес, а единият развива болест, а другият – не. Защо? Устойчивостта на стрес у различните хора е напълно различна. И най-важното – силното въздействие на стреса води до възникването на психосоматични реакции само в случаите, когато организмът не може да реагира адекватно на конкретния стресов фактор. С прости думи – един се срива, а друг – устоява.

Защо стресът поразява органите на храносмилането – стомаха и червата?

Когато човек се сблъска с ярък или неочакван проблем в живота (той може да е свързан с работата или отношенията), като при всеки биологичен организъм, и при него се задейства програмата „бий сe или бягай“. Жлезите изработват хормони на стреса, сърцето се напълва с кръв. На стомаха и червата въобще не им е до храносмилане.

Животните след битка отдъхват. Човекът – не. Той – съзнателно и подсъзнателно, продължава да се бори. Мозъкът му не заспива и все така командва изработването на хормони, които заставят организма да отговаря на стреса. Самата психика става стресогенен фактор. Човекът може с години да преживява отново и отново кавги, загуби, травматични спомени.

Обичайните диагнози в случаите на продължителен стрес са синдром на раздразненото черво, възпаление на 12-пръстника, нарушения в секрецията на жлъчка, язвена болест. Но може би първи в тази редица стои нервният стомах.

Какво е нервен стомах

(функционална диспепсия)

Понятието нервен стомах не съществува в медицината. Но описва добре причината за разстройството. И конвенционалната медицина признава, че напрежението е пусков бутон за нарушаване на функциите на органите.

Официалното наименование е функционална диспепсия. „Диспепсия“ – затруднено храносмилане, „функционална“ – без физиологична причина.

Причини

Той се появява при продължително (над 3 месеца) разстройване на работата на мускулния слой на стомаха и на 12-пръстника, непредизвикано от заболяване. Тъй като конвенционалната медицина не признава изцяло водещата роля на психогенния фактор, тя често изтъква, че причините за този вид диспепсия не са изучени докрай. И прилага списък на евентуалните причини:

“Фигурин

Проблеми със съкратителната способност на мускулните влакна на стомаха и 12-пръстника – нарушения в цикъла на съкращаване и отпускане, в аналния отдел на правото черво, в координацията и други;

Увеличена склонност към разтягане на стените на стомаха по време на ядене;

Нездравословно хранене, прекаляване с кафе, чай, алкохол;

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Защо стомахът се „изнервя“ и как да му помогнем: всичко важно на едно място

Пушенето;

Някои лекарства като нестероидни противовъзпал. средства;

Психологически стрес – той се поставя едва на последно място.

Някои медици търсят връзката на функционалната диспепсия с отделянето на обилно  количество солна к-на в стом.-чревния тракт, обаче теорията досега не е достоверно защитена.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Следващото видео показва точно как се извършва смилането на храната в стомаха, което ще ви облекчи в разбирането на механизма на заболяванията, свързани с този процес:

Форми на протичане

Нервният стомах няма специфична за себе си клинична картина. Той се държи като друго заболяване и затова се различават следните подвидове:

Язвено-подобен – характеризира се с болеви усещания в епигастралната област;

Дисмотилитет-подобен (нарушена перисталтика) – характеризира се с дискомфорт в стомаха, без остра болка;

Неспецифичен – съчетание на разни прояви като гадене, оригване, киселини.

Симптоми и признаци

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Болките при нервен стомах са напълно реални и понякога – непоносими

Подобната на язва функционална диспепсия се характеризира с остри и продължителни болки, които задължително са в горната част на стомаха. Те имат по-силно и ярко изразен характер през нощта и когато човек изпитва глад. Затова страдащите от „нервна язва“ се стараят да не оставят чувството за ситост да премине.

Болевите усещания стават по-интензивни, ако пациентът изпитва психоемоционален стрес. Самата болка провокира опасения за наличието на някаква ужасна болест, което също се явява стресов фактор.

Подобната на дисмотилитет функционална диспепсия се съпровожда с такива симптоми като бързо засищане, чувство за препълнен стомах, издут корем и гадене.

Неспецифичната диспепсия е трудна както за описание, така и за класифициране. При тази разновидност се явяват симптоми от всички видове стом.-чревни патологии, при това в произволна комбинация. Подобна картина затруднява диагностиката, а лечението се назначава симптоматично.

Как да различим нервен стомах от други болести?

Нервен стомах или гастрит?

Симптомите на нервния стомах много приличат на различни гастроентерологични заболявания. Затова без помощта на специалист е невъзможно да се определи с какво си имате работа. Необходимо е да се посетят специалисти от две области – гастроентеролог и невролог. Консултиите с тях ще помогнат да се разбере дали вашето заболяване има неврогенна природа или не.

Така например чест симптом на нервния стомах е аерофагията – поглъщане на прекомерно количество въздух и свързаното с това оригване. Но аерофагията може да е признак и на гастрит.

Същото важи и да други два буквално задължителни симптоми – болка в корема и усещане за парене.

Поради изложените обстоятелства:

 • Не опитвайте да си слагате диагноза и да се лекувате самостоятелно;
 • Не отлагайте взимането на мерки, защото е възможно да има сериозни последствия.

Обстойно симптомите и признаците на гастрита са описани ТУК: Как да разпознаем проклетия гастрит? 

Отслабване + гадене и повръщане
Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Болки, гадене и повръщане – типични прояви на нервен стомах, но уви – и за още десетки други заболявания

Ако по време на отслабване – целенасочено с диети или спонтанно, се появят гадене, болезненост  в корема, нарушения в дефекацията (запек или диария), повръщане, то тези белези насочват към някакво заболяване на храносмилателната с-ма. В този случай говорим за патологична загуба на тегло и сред множеството причини бихме изброили гастрити, ентерити, колити и всякакви други състояния, които влошават преработването на храната и убиват апетита.

Ако гаденето и другите посочени симптоми се комбинират с повишена температура, това ни насочва към чревна инфекция. Отслабването произтича за сметка на обезводняване (от повръщането и диарията).

Загубата на тегло е белег на ред невротични разстройства, както и на езофагит. В обобщение – и този симптом не помага за диференциране на нервен стомах от другите възможни патологии, но заостря вниманието да се провери и тази диагноза.

Повръщане с примеси

(кръв и жлъчка)

Наличието на жлъчен сок в стомашното съдържание, повърнато спонтанно, свидетелства за дуодено-гастрален рефлукс (връщане от 12-пръстника към стомаха на фона на нарушена перисталтика.

Голямо значение за диагностицирането има наличието на примес от кръв:

Алена, непроменена кръв може да е свидетелство за синдром на Малори-Вайс (кървене във връхната зона на храносм. тракт), за масивен кръвоизлив от варикозно разширени вени на хранопровода, разграждащ се рак на стомаха;

Кафеникава кръв (като утайка от кафе) насочва към язвена болест. Но понякога и при нея кръвта е по-светла.

Допълнителен признак, който помага да се отграничи гастродуоденалния произход на кръвотечението е появата на катраненочерни изпражнения (мелена).

Подут корем, запек, диария
Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Тези прояви също може да възникнат на нервна почва. Моментният стрес най-често причинява разстройство, а продължителният – запек

Всеки някога се е сблъсквал с подуване на корема, тежест и промяна в изпражненията. Често съзнателно омаловажаваме, казвайки си: ял съм нещо лошо. Но ако усещането за препълнен стомах се яви след няколко глътки, то би могло да е симптом на диспепсия и със сигурност не е от „ял съм нещо лошо“.

Комбинацията от трите симптома пък насочва към друга патология на „нервна почва“ – синдром на раздразненото черво.

Само трите изменения не са достатъчни за диагностициране на функционална диспепсия, но насочват вниманието да се забележат и други признаци, показателни сред които са депресия и безсъние (ефект от стреса).

Подутият корем е белег на най-различни заболявания. За тях подробно е разказано ТУК: Не пренебрегвайте подуването на корема. 

Киселини, газове и оригване

Метеоризмът (образуване на газове) се появява при най-различни състояния – понякога моментни. Ако симптомът е по-упорит и не се съчетава със запек, той би могъл да насочва и към нервен стомах. Принципно той е белег за дисбактериоза, но ако биодобавките не помагат, значи причината е другаде. Пробва се и с промяна на хранителния режим, изключване на газообразуващите храни (сладко, мазно) и избягване на преяждането. По принципа на изключването, както и в комбинация с други симптоми, понякога се изолира диспепсия.

Киселините са вероятно най-явния симптом за „нервната почва“ на изменението. Стресът води пряко до повишена секреция на стомашна к-на.

Нервен стомах или екстрасистоли?
Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Сърдечните патологии са сред заболяванията, които първи се проверяват при диференциална диагностика на нервен стомах

Екстрасистолите са изпреварваща контракция на сърд.мускул, с която се нарушава нормалния ритъм (аритмия) на сърцето. Но каква е връзката с нервния стомах?

Стом.-чревни патологии, при които се дразни вагуса (блуждаещ нерв, чиито два клона са отпред и отзад по повърхнината на стомаха, и има задачата да стимулира производството на солна к-на от съответните клетки на стомаха), понякога са съпътствани с екстрасистоли, приоритетно от предсърдния тип. При ядене стомахът се напълва и оказва преса върху диафрагмата и сърцето, нарушавайки кръвоснабдяването на миокарда. Същата ситуация се наблюдава при празен стомах, но при наличие на хипермотилитет (свиване и отпускане на мускулатурата) на стомаха.

Промени в ежедневието

и живота

Симптомите на стомашно неразположение, болка и другите описани по-горе принципи понякога съвпадат с период на кардинални промени в живота – смяна на работа, местоживеене, развод, дори и радостни събития като сватба или поява на дете. Човекът може да възприеме като стрес всякакво излизане от нормалното течение на ежедневието му. Наличието на подобни моменти, заедно с физическите симптоми, дава основание да се провери за функционална диспепсия.

При толкова много „ако“ и „евентуално“, как да определим дали имаме нервен стомах?

Психическата природа на измененията се доказва в голяма степен от едновременното присъствие на по-голяма част от следните признаци:

 • Многочислени соматични прояви, без някоя от тях да преобладава;
 • Различие на симптомите от традиционната картина на подобните заболявания (например отсъствие на патология в органите);
 • Променливост и динамика на симптоматиката;
 • Продължителност и задълбочаване, без намек за подобрение, въпреки вземането на мерки;
 • Зависимост на болезнените усещания от външни фактори (например усилване на болката в момент на тревога);
 • Вегетативни симптоми;
 • Разлика между оплакванията на пациента и данните от направените изследвания;
 • Неефективност на гастроентерологичното медикаментозно лечение + стремеж на пациента да взима успокоителни.

Съчетаването на физически и емоционални проблеми насочва търсенето на причината към психогенната основа. Проверете се по следния списък:

 • Пациентът не може точно да посочи какво го боли („боли го всичко“);
 • Наблюдават се продължителни състояния на тъга и безнадеждност;
 • Депресивни настроения;
 • Тревожни опасения;
 • Подчертано внимание/ невнимание към своята външност и хранене;
 • Пренебрегване на правилата за лична хигиена;
 • Нарушения в съня и т.н.

Симптоми от такъв характер изглеждат странични или второстепенни, но всъщност са водещите.

Видове диспепсия

Диспепсия е съвкупност от разстройства на храносмилателната с-ма, чиито признаци са свойствени на множество болести и погранични състояния. Не случайно синдромът се среща при близо 40% от хората. Ако се причислят и еднократните прояви, то ще се види, че с диспепсия се е сблъсквал всеки човек на Земята – без изключение. Защо? Защото съществува и органична диспепсия – белег на огромно количество патологии.

Диспепсията е два вида:

 • Органична – причинена от реално физическо нарушение в органи и с-ми на тялото;
 • Функционална – липса на органични изменения, но все пак налични симптоми за такива.

  Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

  Органичната диспепсия по нищо не се различава от функционалната, що се отнася до проявите и преживяванията на болния

Органична диспепсия

Тя е обусловена от определени реални заболявания. Дели се на:

 • Стомашна;
 • Чревна;
 • Други видове.

В зависимост от причините се отличават шест вида диспепсия. Те имат идентична симптоматика, но уникална патогенеза (възникване):

Стомашна диспепсия – обикновено е свързана с патологии на стомаха и 12-пръстника. Тя стои в основата на заболявания като гастрит, рефлукс, язва. Характеризира се с полиморфна (многообразна) клинична картина, но изразеността на симптомите не е свързана с тежестта на поражение на лигавицата. Някои специалисти отдават основна роля на бактериалния фактор – Helicobacter Pylori, а други го отричат. Така или иначе, използването на антибактериални препарати не е задължителен пункт на терапията на стомашна диспепсия.

Ферментативна диспепсия – в основата й стои повишено газообразуване, свързано с разграждането на храни при липса на кислород. Причината е приемането на обилно количество въглехидрати (линк към въглехидрати в Лекаря). Газовете провокират издуване на корема, коликообразни болки, от 2 до 4-кратно изхождане в денонощието. Консистенцията на фекалиите е мека, цветът – светло жълт. Понякога в тях има балончета въздух, които придават кисел мирис.

Гнилостна диспепсия – възниква при наличието на интензивен процес на гниене. Той се провокира от протеинови храни и от някои възпалителни процеси в червата. Протеиновата храна в дадения случай се явява субстрат за гниеродна флора, което пуска гнилостните механизми. Клиничните прояви са издуване на корема, учестено диарично изхождане до 10-14 пъти на денонощие. Фекалиите са с тъмен цвят и зловонни. За диагностициране на този тип диспепсия голямо значение имат изследванията на фекална маса. Под микроскоп се установяват множество непреработени мускулни влакна.

Чревна диспепсия – съчетава нарушения в храносмилането и ентерален синдром. Клинично се изразява в метеоризъм, болеви синдром и нарушение в изхождането (5 пъти и повече в денонощие). Ентералният синдром се изразява в нарушен обмен на протеини, мазнини и минерали. Тъй като в червата се усвояват и витамините, се проявява хиповитаминоза. Тя води до дистрофия в други органи.

Жлъчна диспепсия – в основата стои патология на жлъчните пътища. Често се касае за  функционални растройства, провокирани от стрес. Връзката е там, че нервната с-ма регулира съкратителната функция на жлъчн. ехур и жлъчн. пътища. Патогенезата варира, но винаги се свежда от нарушена регулация на моториката на жлъчепроводите. И тъй като жлъчката има важно участие в храносмилането, то всякакви изменения в състава й водят до диспептични прояви. Сред симптомите доминира болката, локализирана в епигастриума, с продължителност на пристъпите по 20-30 мин. Болевият синдром се съчетава с гадене и повръщане.

Невротична диспепсия – тя касае психиатричните заболявания и да не се бърка с функционалната диспепсия. Невротичната понякога прикрива депресия, тревожно и паническо разстройство. Пациентът има телесни, вместо емоционални оплаквания. Стом.-чревната симптоматика включва болка в епигастриума, гадене, дискомфорт след хранене.

Диагностика. Изследвания

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Функционалната диспепсия трудно се диагностицира и хиляди пациенти биват лекувани за други неща, доказват медици от Санкт Петербург

Функционална диспепсия се диагностицира като такава, ако в продължение на 3 месеца болният има оплаквания, а в същото време не се откриват данни за физически или биохимични изменения. Проверява се дали симптомите се успокояват след дефекация, защото това е типично за раздразненото деб. черво.

С диагностична цел се назначават изследвания, с които се проверява за заболели органи и патологични изменения. Диспепсията следва да се отграничи от язва, рефлукс-езофагит, рак на стомаха, панкреаса или хранопровода, гастропареза , панкреатит, болест на Крон, метаболитни нарушения, чревни паразити, диабет, изменения на съединителната тъкан и други.

Анамнеза, преглед

Снемането на анамнеза е от съществено значение, защото симптомите рядко стигат за извеждане на диагноза. Типът на оплакванията поставя болния в една от трите групи:

 • язво-наподобяващи;
 • дисмолитет-наподобяващи (нарушена перисталтика);
 • неспецифични симптоми (които не прилягат на първите две).

На първия етап се отхвърля и сърдечни патологии, съпътствани със стомашни оплаквания. Болка, продължаваща с часове, насочва към стом.-чревни заболявания. Проверява се за жълтеница и признак на Мърфи, за да се отхвърли жлъчно заболяване. Отхвърля се и намалена или завишена  функция на щитовидн. жлеза.

Загубата на тегло, кръв в изпражненията, напипването на образувание в коремната област и други признаци насочват към злокачествено изменение. Пациент с такива данни се праща за  ендоскопско изследване.

Изследвания на кръв и фекалии

Изпражненията се изследват, за да се види дали има наличие на кръв. Назначава се пълна кр.  картина, за да се отхвърли анемия. При съмнения за образувания в жлъчн. мехур се назначават функционални чернодробни тестове и чернодробна ехография. Серумните амилаза и липаза се проверяват при съмнение за панкреатит. При наличие на гадене, чувство за препълнен стомах и повръщане се назначават серумни електролити.

Гастроскопия, ултразвук, рентген

Гастроскопията (ендоскопско изследване) се прилага за откриване на язва, злокачествено образувание и рефлукс. Комбинирано с взимане на материал за изследване (биопсия), то дава данни за наличие или отсъствие на хеликобактер инфекция.

Когато е потребно, се ползват и други методи за образна диагностика като ултразвук и рентген.

Опитът на Научно-изследователски психоневрологичен институт Бехтерев в Санкт Петербург показва, че преобладаваща част от пациентите с неврозно разстройство на стомаха и червата преминават безчислени изследвания и с години са подложени на безрезултатни лечения от гастроентеролози. Част от тях са дори оперирани, като хирургичните вмешателства са довели до задълбочаване на психологическата компонента на тяхното състояние.

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

На снимката: гастроскопия, биопсия и анализ на урина – три важни неща за отхвърляне на други приличащи си патологии

Как се лекува нервен стомах стандартно

Нервният стомах не е опасен за живота. Неговата психогенна основа, съчетана с липсата на каквото и да е реално заболяване, може да подведе болния към мисълта, че няма нужда от лечение. Но е обратното – потребни са незабавни мерки.

Защо? Защото това е болест и тя „проваля“ нормалния ритъм на живот. Неприятните изживявания задълбочават тъгата, тревогата или депресията и дават още причини за наличието на нервен стомах.

Лечение без лекарства

Доказването на диагноза функционална диспепсия насочва към търсене на стресовия фактор, провокирал заболяването. Първостепенната задача на болния е да намери причината. В същото време се помага на стомаха да заработи нормално.

Следователно първите мерки не са свързани с приемането на медикаменти. Те включват психологическа работа и облекчаване на  стомаха чрез регулиране на храненето и приема на лекарства.

Психотерапия

Лечението на пациенти с разстройство на стом.-чревния тракт на нервна почва се осъществява по общите правила за терапия на неврозите. Психотерапията е първичен принцип в работата по заболяването.

Прилагат се личностно-ориентирана психотерапия – индивидуална и в групи. Първа задача е да се стигне до разбиране у пациента, че физическите му оплаквания са свързани с неврологично разстройство.Задачата на психотерапевта е да разшири диапазона на емоционалните реакции на болния с постепенно преобразуване на ценностната му система и превключване на вниманието към решаване на психологическия проблем.

С помощта на терапевта се намира и точният стресов фактор. Най-често срещаните фактори са:

 • Вътрешен конфликт;
 • Междуличностни конфликти;
 • Постоянно стресово въздействие;
 • Недоволство от собствената личност и несъответстващи очаквания;
 • Дефицит на нормален сън, умора, отпадане на жизнените сили;
 • Продължително неудовлетворяване на основни жизнени потребности;
 • Страх за собствения живот и здраве и други.

Към нервен стомах са склонни хора, които притежават хипертрофирало чувство за отговорност и силно взискателни към себе си. Те се самонаказват, проявяват мнителност, изпадат в чувство за безизходност и усещане за нереализиране и погубване на живота.

Друга рискова група са личности с нарушени хранителни навици – такива, които ядат с висока скорост, дъвчат набързо и веднага гълтат храната. На психологическо ниво това се разглежда като повърхностно отношение към живота – отказ от анализиране и решаване на проблемите.

Цитираният по-горе Институт Бехтерев е направил профил на болния от функционална диспепсия. Главните му параметри са следните:

 • Повечето болни са жени – 60%;
 • Средната възраст е 36,5 години;
 • Наличие на наследствена предразположеност към психопатии – 29,8%;
 • Към алкохолизъм – 22,2%;
 • Към неврози – 18,5%;
 • Неудовлетвореност в сексуалната сфера – 93%;
 • Дефекти на възпитанието – 85%;
 • Психотравмиращи причини в собственото семейство – 74%;
 • Лоши жилищни и битови условия – 63%;
 • Конфликти на работа – 59%;
 • Съществени промени в живота – 59%.

Сборът е процентите е повече от 100, защото при един пациент се установява наличието на повече от един провокиращ невротичното разстройство фактор. Проведени клинични изследвания са установили безсъмнена неудовлетвореност, зависимост от други хора, нерешителност, конфликтност, агресивни емоции и реакции, склонност към афектиране при разочарования.

Заболяванията на стомаха и червата на „нервна почва“ може да се приемат за начин, който тялото намира, за да освободи вътрешното напрежение.

В този смисъл лечението се ориентира към преодоляване на „зацикленоста“, разплитане на тревожните мисли и справяне с проблемите чрез техники за контрол върху мисленето, релаксационни методи и други.

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Хранене, щадене и психотерапия – трите стълба на лечението на нервен стомах

Отказ от някои лекарства

Понякога болезнените усещания при невроза на стомаха са пречка за приемането на лекарства, което свежда резултата от медикаментозното лечение практически до нула. Отделно патологията често стои в основата на психологическата непоносимост към лекарства. Очевидно, и в двата случая е показана психотерапия.

Диета, хранене

Наред с психологическата работа се предприемат действия за облекчаване на храносмилането и възобновяване на правилното му функциониране. За нормализиране на процеса се определя  спец. диета. Планът за хранене се съставя от лекар, като се отчитат индивидуалните характеристики на болния, картината на функционалната диспепсия при него, състоянието на пациента, провокиращите фактори и резултатите от диагностичните изследвания.

Винаги е уместно постепенно да се преведе пациентът към щадяща диета с достатъчно к-ство белтъчини и витамини. Някои болни се минават на физиологично хранене. В тежки случаи на силна дистрофия на фона на нервна анорексия на болния временно се подава храна чрез сонда.

Лекарства

и лекарствени средства (хапчета)

Лекарствените средства са на II място, защото те се насочват към облекчаване на дискомфортните изяви, а не към терапия на основната причина (която е психологическа).

Медикаментите имат за цел да облекчат работата на стомаха и да я регулират в максимална степен. С тази цел се ползват гастропротектори, ензимни препарати за по-добро храносмилане, антиациди, антиспастични и други средства с прако и косвено влияние. Не по-малко полезни за хомеопатичните препарати заради мекото им и постепенно въздействие. Положителен ефект дават успокоителните и антидепресантите.

Гастропротектори

и антисекреторни препарати

Те са средства срещу дразненето на стомашната лигавица. Два вида са според принципа си на действие:

 • Антагонисти на Н2-рецепторите – Ранитидин, Фамотидин, Циметидин. Те снижават секретирането на солна к-на в стомаха и защитават стомаха;
 • Инхибитори (потискащи работата) на прот. помпа – Езомепразол, Омепразол,  Лансопразол. Те много ефикасно блокират стомашното секретиране и така облекчават стомаха.Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Гастроцид – съдържа омепразол, който намалява секрецията на киселина. Цена: 8.99 лв.;

Пробитор нормацид – също базиран на омепразол, инхибитор на секрецията. Цена: 3.97 лв.;

Сопрал – омепразол. Цена: 11.98 лв.;

Контролок Контрол – пантопразол – блокатор на продукцията на солна к-на. Цена: 7.70 лв.;

Пулсет – пантопразол. Цена: 9.76 лв.

Ензимни препарати

Това са средства, които подобряват храносмилането. В процеса участват доста ензими, които въздействат при разграждането на протеините, мазнините и въглехидратите. В тази група влизат десетки препарати, ето някои от тях:

Мезим форте  – ензими от панкреас на прасе. Ползва се за заместване на човешките при нарушаване на нормалното храносмилане. Цена: 4.19 лв.;

Панкреатин – естествени храносмилат. ензими липаза, амилаза, протеаза. Подходящ при оплакване от тежест след ядене. Цена: 2.51 лв.;

Ензимил – ензими от неживотински произход, устойчиви на стомашната киселинност. Дава чуство за лекота. Цена: 20.91 лв.;

Креон – ензимен комплекс от панкреас на прасета. Помага за храносмилането. Цена: 16.22 лв.;

Дигестон – комплекс от ензими, участващи в разграждането на храната, от растителен и животински произход. Цена: 18.61 лв.

Антиациди

Това са обширна група медикаменти, които неутрализират солната к-на, която се секретира в стомаха. Снижават рН на стом. сок. Работят на различен принцип – едни чрез магнезий, други – чрез алуминий, трети – с калциеви съединения. Има комбинирани препарати – съчетание на 2 или 3 от изброените съединения, като отделно се комбинират с медикаменти за други оплаквания катоспазмолитици и газогонни средства.

Помагат при киселини и дразнене в стомаха, причинено по различни причини (широк спектър стомашни патологии).Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Стопацид – магнезий и калций за снижаване на киселинността. Цена: 1.95 лв.;

Талцид – намалява стомашната киселинност. Цена: 5.18 лв.;

Зеро ацид – магнезиев и калциев карбонат. Насочен към киселини и дискомфорт и при здрави (след хапване на дразнещи ястия например). Дъвчащи. Цена: 2.90 лв.;

Рение Айс – комбинация, насочена към стомашен дискомфорт, проблемно храносмилане, киселини в излишък, парене в стомаха, събиране на газове и др. Дъвчащи. Цена: 10.43 лв.;

Санкт Бернард – на базата на магнезий срещу повишено количество газове, стом. сок, подуване. Цена: 42.50 лв.

Някои от тези медикаменти и други средства специално при рефлукс са дадени по-подробно ТУК: Да се справим с неприятния рефлукс – с препарати или билки? (www.zdrave.org/23172/рефлукс-билки-и-лекарства/)

Адсорбиращи средства

Група медикаменти, които обират токсините и всякакви вредности от храносмил. тракт. Те имат антидиарично и антиацидно действие (против киселини). Помагат при редки изпражнения, набиране на газове, издуване на корема, завишена киселинност. Те се делят на препарати, основани на активен въглен, бисмутови и група „други“ – пектин, каолин, кросповидон, атапулгит, диосмектит, комбинации.

В този клас попадат препарати като Смекта, Диолин, Редуфлукс, Активен въглен на таблетки.

Прокинетични таблетки

Това са препарати, насочени към мотилитетните нарушения (перисталтиката). Те въздействат върху процеса на освобождаване на стомаха от което е постъпило в него. Приемат се преди хранене, за да координират движението на стомашната мускулатура. Намаляват напрежението в стомаха и въздействат на гаденето. Активните в-ва са метоклопрамид, левосулпирид, домперидон.

Хомеопатия

Комплексната терапия с гастропротектори, антиациди, ензими, антиспастични и други средства има пряко биологично и косвено – психотерапевтично значение. Заедно с тях е полезна хомеопатията, защото тя има по-меко и регулиращо действие.

Игнатия амара 3, 6, 12 – намалява спастичните проявления, купира невротичното повръщане и хълцането.

Хамомила 3, 6, 12 – въздейства на признаците на функционални гастроентерологични разстройства (чревни колики, метеоризъм, гадене, повръщане и други). При спастични болки се комбинира с Ипекакуана.

Пулсатила 6 – показана при болка, променяща локацията си, с усещане за втрисане и неустойчиви изпражнения.

Лахесис 6, 12 – при нервна диспепсия на фона на климакс.

Актеа рацемоза 6, 12, 30 – при невротични гастроентерологични нарушения като сухота в устата, гадене, оригване, болки в стомаха и други. Насочено специално към жени, при които има и разстройство на менструалния цикъл и при климакс.

Ликоподиум 6, 12, Нукс вомика 6 – при функционални разстройства на стомаха и червата.

Аса фоетида 3 – при нервен стомах, при наличие на страх и различни фобии.

Нукс мосхата х3 – при сухота в устата без жажда, подуване на корема, склонност към припадъци (при истерична невроза).

Ацидум фосф. 3, 6; Магнезиа фосф. 3, 6; Калиум фосфорикум 6 – при функционални разстройства на стомаха и червата на фона на повишена възбудимост на вегетативната нервна с-ма.

Лечение с билки

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

При нервен стомах природните цярове са първи избор, още преди да се посегне към химическите им еквиваленти

Нехимическите средства имат място в терапията на нервния стомах, като на тях се възлага  успокояване и на психиката, и на стомаха. Дори е за препоръчване да се започне от този тип лечение, преди да се ползват изброените по-горе препарати.

Природните средства се прилагат по три начина – пият се като чай, влагат се в релаксиращи вани и за промивки на дебелото черво. Топлите вани с билки имат седативни свойства, а клизмата например с лайка действа добре на дебелото черво. Заедно с това се приемат успокоителни чайове.

Чай за нервен стомах

За цялостно отпускане на нервната с-ма се препоръчват  чайове на основата на мента, валериана и дяв. уста. Дискомфортът в стомаха се отстранява с растение със седативен и антиспастичен ефект – мента, лайка, бял равнец, очиболец. Други подходящи билки са маточина, еньовче, жълт кантарион, ангелика, ленено семе, бяла ружа корен, лавандула цвят, семена от сминдух, анасон, бял равнец, дъбова кора.

10 рецепти за нервен стомах

№1: чай от риган

Билката се прилага при разстройване на стомаха, диария и повишено формиране на газове. Идеална е за нервен стомах, защото от една страна релаксира нервите и подкрепя съня, а от друга – има обезболяващо и бактерицидно действие.

Една голяма шепа цвят от риган се залива с литър вода в активно кипене. Стои 2 часа – за предпочитане в термос. След филтрация се приемат по 150 мл четирикратно на ден.

Риганът ( 3 части) може да се комбинира с валериана (1 част), дяв. уста (1 част) и глог (2 части). Всички растения се дозират и смесват, като за 0.2 л вода се отделя половин шепа от билките. Само се запарват за около час. Приемат се по 100 мл, трикратно.

№2: чай от мента

Ментата подобрява апетита, противопоставя се на гаденето, нормализира нервната с-ма.  Тя има антисептично действие. Чаят облекчава проявите на нервния стомах. Особено е полезна билката при нервно пренапрежение и безсъние.

20 г от раст. се дозират към 2 чаши вода и се прокипяват за 3 минути на бавен огън (това е к-вото за един ден). Напитката се взема двукратно – сутрин и вечер.

№3: чай от дяволската уста

Билката забавя ритъма на сърцето, намалява кръвното, оказва добро противодействие на стреса. В същото време има и противовъзпалително и бактерицидно действие. При нервен стомах се взима в качеството й на мек антидепресант. Лошото е, че понякога дава странично действие – дразнене на стомаха и диария. При такива симптоми е за предпочитане да се избере някоя друга успокояваща билка.

Половин шепа от дяволската уста се дозира за чаша вода. Слага се в кипнато състояние и се оставя 10 мин. на спокоен огън. Това количество се дели на 4 приема и е достатъчно за 1 ден

№4: чай от еньовче

При невроза на стомаха еньовчето се прилага повече от уместно. То има антибактериална, обезболяваща и седативна активност. Принципно намира място в терапията и на стом.-чр. и бъбречни, и на нервни патологии. Като бонус – осъществява пълен детокс.

Една непълна шепа сушено еньовче на 1/2 л вода – активно кипната. Оставят се на спокоен огън да поврат 4 минути. Количеството се дели на 4 приема – достатъчно за 1 ден.

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Мента, еньовче и ангелика – просто прекрасни!

№5: чай от бял равнец

Белият равнец е уникален избор при наличието на нервен стомах. Той е идеален при газове и издуване на корема, при образуването на киселини и болки в стомаха. Има детоксикиращ ефект, подкрепя черн. дроб, бъбреците и жлъчката. Всичко изброено е само от полза на пациента с функционална диспепсия.

Една шепа сушена билка се дозира към 2 чаши. Запарва се, без варене, в течение на 15 минути. Колич. се поделя на три приема, достатъчни за 1 ден.

Подробно за действието на белия равнец + рецепти ще разгледате ТУК: При какви болести помага, как се приготвя и как се ползва бял равнец.

№6: чай от ангелика

Ангеликата се води „билка за стомах“. Тя го успокоява, регулира функцията на червата и подобрява апетита. Етеричното масло релаксира гладката мускулатура. Ангеликата е чудесна срещу подуване на корема, метеоризъм, има спазмолитично действие. За предпочитане е да се гълта след нахранване.

2 лъжици корен ангелика (от чаените) се дозират към 0.2 л вода. Само 1 минута повират, но се запарват още 15. При органични патологии се гълта по време на криза, а при функционални – 2-3 месеца редовно.

Друга рецепта: 5 г мляна билка на 0.2 л вода. За 3 мин. се вари, престоява 5 часа. Взема се по лъжица на всеки 4 часа.

№7: Чай от очанка

Очанката се дава при стом. изменения. Тя действа против възпалението и подкрепя функциите на цялата храносмилателна система. Много полезна билка при образуването на киселини и твърде много газове (оригване). Като бонус – има успокоително действие.

При невроза на стомаха – чайче от 30 г билка на 750 мл вода, стои 2 часа. Потребява се по 0.5 чаша през три часа.

№8: Чай от ленено семе

С противовъзпалителното си и протектиращо стомаха действие семената на лена са подходящи за нервен стомах. Те се мелят на прах и 1 лъжичка от него се запарват 3 часа – в 0.5 чаша вода. Потребява се един път – точно преди лягане.

№9: Чай от дафинов лист

Смятано за подправка, това листенце става и на чай. Тогава то оказва прекрасно успокояващо и хармонизиращо влияние както на нервната с-ма, така и на храносмилателната. Облекчава функцията на черн.дроб, премахва умората и стреса. Впрочем за тази цел работи не само като чай, но и в ароматерапията.

3 дафинови листенца врат в 0.5 л вода за 9 минути, запарват се до естествено охлаждане на течноста. Внимание! Тази отвара се потребява на глътки – през известно време. Защо е така и какви други рецепти има с дафинов лист, може да прочетете ТУК: Терапия и рецепти с лист от дафина. (www.zdrave.org/25149/дафинов-лист-лечение-отглеждане/)

№10 Чай от лавандула

Тя помага при депресия и свързаните с нея болки в стомаха, гадене и лош апетит. Тонизира и успокоява.

Десертна лъжичка лавандула се дозира към 0.2 л вода и престоява така 10 мин. Потребява се при силно нервно превъзбуждане и при преумора. За успокояване към чая може да се добави 50 мл червено вино и мед по вкус.

Народни средства
Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Картофите са чуден лек, но не и пържени. А морков с мента и канела с мента са две уникално ефикасни комбинации

Картофи

Алкалоидът соланин по химическа структура и по действие напомня сърдечните гликозиди и кортикостероид и при вътрешен прием оказва кортизоноподобно действие при стресови състояния на организма.

Свежият сок от картофи нормализира стомашния сок, отстранява киселините, действа срещу  диспептичното разстройство.

Нишестето в картофа има пикочогонно, обвиващо и защитно, противовъзпалително действие. Като такова намира място в лечението на стомашно-чревни патологии.

Пюрето от картофи е превъзходна диет. храна, която засища и щади стомаха.

Мента и морков

Моркови, ястия от моркови и особено сок се ползват в лечебното хранене при заболявания на черн.дроб и жлъчката, колит и други патологии. Щади стомаха и не го натоварва. Подправен с малко мента на листенца (много си отиват по вкус), сокът е чудесна напитка за всяко време.

Копър

Знаем, че водичка от копър се дава на малките бебета, когато имат колики. Така е и с възрастните, само че с бонуса, че копърът успокоява и нервната с-ма. Копърът е идеален при функционална диспепсия, а директно отстранява симптоми като издуване на корема, метеоризъм, спазми, лошо храносмилане. Вари се на чай.

Кимион

Кимионът има впечатляващи терапевтични свойства при нервен стомах, съпровождан от спазми и метеоризъм. Потиска съкращаването на гладката мускулатура, което на свой ред успокоява стомаха. Увеличава секретирането на храносмилателни ензими.

В същото време растението успокоява и подобрява съня.

Приготвя се на чай като 2 лъжици зърна (супени) се дозират към 0.5 л вода. 10 минути – да поврат, киснат се 20. От това се пие по 50-70 мл трикратно, минимум десетина дни.

Кимионът също се дъвче, с което успокоява при болки в корема.

Канела

Канелата помага да се успокои стомахът и стимулира работата на храносмилателната система и перисталтиката. Добавете малко канела и мед в 0.5 чаша вода и пийте трикратно всеки ден.

Мед

Чистия мед съдържа ензими, които подпомагат преработването на храната и усвояването на хранителните  в-ва. Хапвайте по малко всеки ден.

Джинджифил

Джинджифилът е популярен и много ефективен при стомашни разстройства. Има противогъбично и противобактериално действие. Но по-важното при нервния стомах е, че успява да успокои болките в корема и подобрява преработването на храната. Но не е подходящ за хора с високо кръвно.

Джинджифилът се вари на чай, добавя се настърган към билковите чайове, изброени по-горе, влага се в ястията като подправка.

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Джинджифил, сминдух и гулия

Ябълков оцет

Високата конц. на пектин в оцета успокоява нервния стомах. Изсипете малко оцет в 0.5 чаша запопленка вода + мед. Правете го след всяко нахранване, докато не постигнете облекчаване. Тази напитка подобрява храносмилането, облекчава спазми и дискомфорта в стомаха.

Сминдух

Друго отлично домашно средство за терапия на нервния стомах е сминдухът. Високата концентрация на слузни вещества в семената помага за възстановяване на нормална консистенция на изпражненията при диария. Удобно е семената да се добавят в йогурти и кис.млека.

Лайм

Сок от цитруса с малко хранителна сода, леко подсолено облекчава усещането на препълнен стомах и тежест. След обилно нахранване премахва дискомфорта и ускорява храносмилането.

Земна ябълка (гулия)

Ароматните и вкусни напитки от земната ябълка са показани при истерични кризи, главоболие, безсъние, неврастении, стрес, депресия, нервно изтощение, ипохондрия, меланхолия. Напитката способства за прекарването на нощта в дълбок сън, като увеличава жизнените сили и енергията.

Сок от гулия храни сърцето, успокоява нервната с-ма, подобрява съставът на кръвта. Той е особено полезен при болки в стомаха и червата, при разстройство.

Кокосова вода

Водичката, в която е накисната нарязана на ситно или настъргана месеста част от кокос, има успокояващо действие при киселини и парене. Водичката охлажда, премахва дразненето, потиска гаденето. Отпива се периодично.

Оризова вода

Сварете 0.5 чаша ориз в 6 – вода за 15 мин. Излейте само течността, добавете малко мед и пийте топло.

Сок от алое с мед и вино

При разбити нерви и болезненост в стомаха се взима сокът от алое – половин чаша, и два пъти повече червено вино и мед. Всичко се омесва и се поставя на тъмно и студено за 10 дни. Взима се най-редовно в продължение на 4 месеца, двукратно по една голяма лъжица.

Масло от жълт кантарион

Това е идеалната билка при язва, гастрит, всякаква стом.-чревна симптоматика, болки.

Пресни цветове – 1 шепа, на 500 мл зехтин. Престоява на слънце десет дни, докато почервенее. Тогава се пускат още толкова цветове от кантариона и съдът се връща на слънце за още 10 дни. Посоченото се върши общо четири пъти, за което са нужни 40 дни. Накрая маслото става тъмночервено. Потребява се на праз. стомах по 1 голяма лъжица.

Маслото е ефективно срещу повръщане, гадене, метеоризъм.

Билки за вана: подходящи са аир, корен валериана, ангелика, бял равнец, цвят липа, жълт кантарион, вратига и дяв. уста.

Лечение при деца

Функционални разстройства на стомаха се появяват още в бебешка възраст – когато родителите са прехранвали системно детето. В резултат възникват проблеми с приемането и усвояването на храната, без да са налице някакви структурни изменения в стомаха и неговата лигавица. Такива функционални прояви заемат до 40% от всички хранителни разстройства. И в повечето случаи те са провокирани от родителите.

Какво е нервен стомах, как стресът го провокира, храносмилателно разстройство, как се лекува, медикаменти, психотерапия, диета

Макар и по различни причини, във всяка възраст децата са застрашени да получат увреждания от стрес

Проблеми, които провокират заболяването при бебетата – обилно хранене, често хранене и хранене с неподходящи за възрастта храни.

В детска възраст причините за подобни разстройства се увеличават. Факторът прехранване продължава, предизвиквайки негативна реакция.

Някои деца имат слабо храносмилане и зле приемат тежката храна. Неадекватното хранене има връзка с реакциите при нервни и психически натоварвания.

Достатъчно много са случаите на нервен стомах заради хранене насила, чрез истерии и кавги.

Заедно с това се развиват и неврози и проблеми с вегетат. нервна с-ма, които в комбинация с всичко останало дава като резултат нервен стомах в ранна възраст.

Лечението при децата по никакъв начин не се различава от това при големите. Първо се остранява причината за възникването. При децата тя е доста по-лесна за откриване – буквално на повърхността. Много често стига да се регулира храненето и да се премахне насилственият елемент.

Паралелна мярка е нормализиране на храненето като качество и количество. Тя трябва да съответстват на възрастта. Изключват се любимите за децата, но затова пък много вредни чипсове, газирано, дъвки и всякакъв джънк. Някои родители омаловажават ролята на топлата храна, но при нервен стомах е необходимо детето да се храни на маса, редовно, с прибори и топла храна.

Трета паралелна мярка е корекция на фоновите заболявания – успокояване чрез билки, корекция на вегетативните разстройства и други. При киселини, диария, газове и други симптоми на патологията се вземат и съответните лекарствени препарати, ако наблюдаващият специалист прецени, че е потребно.

Алтернативни форми на лечение

Както при възрастните, така и при деца уникални резултати се постигат в лечението с нетрадиционните методи като масаж, водни процедури, лечебна физкултура, акупунктура, иглорефлексотерапия, електрофореза с калций, бром и витамини.

Вижте един комплекс от йога, насочен директно за лечение на нервния стомах:

Какво споделят хората

с нервен стомах

На пациентите с нервен стомах им е много трудно. Самото заболяване им пречи да се погрижат адекватно за себе си – заради нервно-психологическата компонента. А когато се заемат, пък трябва да се справят с много и най-разнообразни симптоми. Затова темата е много коментирана във форумите, където хората търсят помощ, съвет, подкрепа и споделят историите си.

new leaf: Омръзна ми да ходя по лекари и нищо окончателно да не казват. От години имам нередовен стомах и досега са ми сложили пет диагнози. Но все така имам кризи: неописуеми болки   + диария +  изпотяване и прилошаване. Ужас е!

Полито: Какво е това нервен стомах? За болест ли се води? Трябва ли да се лекувам?

Morphea: С години съм си патила от подуване, постоянна диария, болки. Нервна и тревожна съм и оттам имам нервен стомах. Успях да си помогна с ензими. Но разбрах, че не трябва прекалено да се изнежва стомахът с щадящи диети. Хапвам от всичко, но винаги в малки порции.

Яна: Пих екстракт от мента на капсулки, валериан и ядях повече фибри – това ми намали спазмите. И сок от алое ми помогна. Както и полския хвощ.

Ивалина: Когато бях на 10 г., баба ми внезапно почина. Получих стрес и оттам – нервен стомах. Толкова ме болеше, че не си намирах място. Беше един постоянен кошмар и липса на сън. Писаха ми Белергамин. Просто всичко свърши, оправих се.

Памито1982: Аз сама си разбрах кога ме боли корем – всичко става, когато съм нервна. Знам, но не успявам да се овладея. Пия нещо, минава ми повръщането, болките, но после пак става нещо и като се притесня – и хайде, отново. Всичко се връща.

Ани 67: За мен решението беше спокойствие, за нищо да не се безпокоя, да се храня добре и да си почивам. Без лекарства!

За още информация: На английски: Functional Dyspepsia (Indigestion). На руски: Функциональная диспепсия. На немски: Verdauungsstörung. На турски: Fonksiyonel dispepsi. На испански: Dispepsia funcional.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.