Корен от глухарче против рак и др. болести: точни рецепти, дози, указания

♠ Наистина ли глухарчето лекува рак ♠ Кой го твърди и защо ♠ Рецепти с глухарче против рак ♠  Как се приема ♠ Дози ♠ Рецепти от пациентските форуми ♠ Как се приготвя правилно ♠ Противотуморен чай ♠ Точна рецепта за отвара ♠ За сок ♠ За тинктура ♠ Лечебна схема

Още в текста: ♠ Кафе от корен на глухарче

♠ Маслен екстракт ♠ Лечение на черен дроб  ♠ За хроничен хепатит ♠ За отслабване ♠ За регулиране на мастна обмяна ♠ При бъбречни заболявания ♠ При липса на менструация ♠ Други болести ♠ Противопоказания ♠ Отровно ли е ♠ Продукти, приложение, качество и цени

Глухарчето е от най-разпространените и най-трудни за изкореняване плевели. Стопаните, които са се борили с него, знаят колко мъчно се поддава на унищожаване, колко дълбоко и здраво са враснали в земята неговите корени. Но като множество плевели, и това жълтичко на цвят и съвсем достъпно за всички растение има ред лечебни свойства. Билкарите отдавна го събират, за да правят чай и да помагат при проблеми с ч. дроб, кръвно и въобще кръвообращение, както и за ред други болести.

От около десетилетие името на глухарчето все по-често се „върти“ из интернет заради появяващи се сигнали, че плевелчето лекува рак. И до момента се е знаело, че Taraxacum officinale е безценно депо на витамини – най-различни, цинк, желязо, калий. То е прекрасна храна за животните, вкусна добавка за салати, корените му тонизират вместо кафе. Но сравнително „новото“ му свойство – противораковото, надхвърля по значимост всичко, открито от предходните поколения.

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Биохимикът Сиярам Пандей, който клинично доказва противораковото действие на корен от глухарче

Наистина ли глухарчето лекува рак?

Голямо заглавие, което да ни информира за такова откритие в медицината, би било сензация. Вместо него са налице научни съобщения за отделни изследвания на медицински институти и колективи. Отделно се разказват историите на пациенти, които сочат, че са се изцелили. В българските форуми не откриваме подобни свидетелства от първа ръка, но пък се разменят и явно се изпробват конкретни формули за лечение на рак с глухарче.

В тази статия събираме на едно място полезната информация за лечение на рак + рецепти за други болести.

Кой казва, че лекува рак

Съдържание на статията:

Биохимикът от Университета в Уиндзор, Канада, Сийарам Пандей започва да проучва действието на глухарчето върху рака през 2010 година. Работата му е възложена от  онколога от университетския център по рака (Windsor Regional Cancer Centre) д-р Каролайн Хам (и директор на програма за лечение на рака). Заданието идва, след като онкологът забелязва, че някои уж безнадеждни пациенти претърпяват значително подобрение след приемане на чай от глухарче.

Пандей стартира работата си с кръвни проби на болни от левкемия. Сам произвежда екстракт от корени на растението. Така бързо се стига до откритието, че абнормните клетки се самоунищожават, задвижвайки биохимичният механизъм на апоптозата (предварително заложената смърт на клетката). Паралелно с това биохимикът установява, че докато раковите клетки умират, здравите не са подложени на въздействието на активните вещества.

Демир бозан билки за бъбреци

На базата на този факт излизат ред публикации, че глухарчето ще замени химиотерапията. Сравнението се прави на посочената база – екстракт от растението убива избирателно раковите клетки, докато химиотерапевтичните препарати нямат такова свойство и унищожават и здравите.

По-нататък се установява конкретно, че екстракт, приготвен от коренова с-ма на растението, е цитотоксичен за три типа клетки, изменени от левкемията. Изследването доказва, че 96% от тях се унищожават в рамките на 48%.

Възниква въпросът: наистина ли екстрактът работи? Извън лабораториите?

През 2012 г. онкологът д-р Каролайн Хам получава разрешение да провежда клинични изпитания върху хора в Регионалния център за ракови заболявания на Уиндзор. Фитотерапията се предоставя на пациенти в терминален стадий и на такива с много агресивна форма на левкемия, неповлияни до момента от химиотерапия.

Научното съобщение е публикувано през февруари 2015 година и може да се прочете и в момента на сайта на Университета Уиндзор. Става ясно, че клиничните изпитания върху безнадеждно болни продължават.

Интересен детайл от публикациите е, че екстрактът, използван при проучванията на канадските биохимици, е 5 пъти по-концентриран от най-силните извлеци от глухарче, произведени за широка употреба.

Канадците изучават влиянието на глухарчето върху левкемия, меланом и рак на панкреаса. Учени от Медицинския колеж Бейлър (Texas Children’s Cancer Center) откриват химиопрофилактичен потенциал на корените по отношение на рак на млечната жлеза. В медицинския журнал на Националния институт по рака се обнародва откритието, че коренът от глухарче влияе върху т.нар. стволови клетки на рака (клетки, способни на самообновяване и пролиферация). Ползваните в клиничната практика противоракови препарати унищожават основната част от раковите клетки, а в експеримента на Бейлър растителният екстракт унищожава почти напълно голям оформен тумор на млечна жлеза.

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Глухарче – силно лекарство, което е навсякъде около нас

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Всъщност изследвания върху противораковите свойства на глухарчето са докладвани и в по-ранни години, но тогава те не са придобили популярност. Например през 2008 година авторите Sigstedt, Hooten, Callewaert и Jenkins публикуват проучване върху действието на воден екстракт на глухарче върху нарастването на ракови клетки в гърда и простата. Други публикации в специализирани журнали по онкология носят дати от последните години на миналия век.

Марк Жолондз – лекар и автор на няколко десетки книги, посветени на нелечимите заболявания, включва глухарчето в своята „Нова практика за изцеление от рака“. Там растението е посочено като активно спрямо всички видове тумори.

„Аз не съм противник на официалната медицина. Не ви призовавам да се откажете от текущото лечение и да сграбчите новата панацея. Аз просто ви запознавам с още възможности“, пише предпазливо авторът на блог, представящ книгата на Жолондз.

Предпазливостта е логична и очаквана, когато се касае за тежко заболяване, отнело толкова много животи. Но факт, че в българските форуми на пациентите с диагноза рак се дават конкретни рецепти и фитолечението не се оспорва. Или пък оспорващите мълчат.

Рецепти с глухарче против рак

Коренът на растението има място в лечението на неинвазивен рак и за предотвратяване на метастази (разпространяване на раковите клетки). Има данни, че съкращава в значителна степен злокачествени тумори.

Като всяко лечебно средство, и това има ефекти, които са нежелани. Например при обилно приемане глухарчето влияе на отделителната с-ма. То съдържа много калий, а той има диуретичен ефект. Коренът води още до диария, киселини и дори възпаляване на стом.-чр. тракт. Медици предупреждават още за алергични реакции и забраняват провеждане на лечение от хора с:

 • Непроходимост на жлъчните пътища;
 • С хронични киселини в стомаха;
 • Със стом;-чр. разстройства;
 • С възпаление на жлъчен мехур, пикочен мехур.
Как се приема корена срещу рак

В аптеките глухарчето се продава в готови форми – корен на прах, капсули, екстракт, таблетки, чай, тинктура. Разни мед. източници посочват, че препаратите на основата на глухарче могат да се примат моно или в съчетание с други билки. Показани са за предотвратяване на разпространението на раковите клетки и за профилактика на възникването на рак.

Доза при аптечните препарати

На един възрастен се препоръчва употребата на около 500 мг стандартизиран екстракт от растението – ежедневно, делено на няколко приема. Посочената доза се оценява като едновременно ефикасна и безопасна в лечението.

Детската доза се определя от специалист и се приема под негов контрол.

Доза при домашните рецепти

В домашни условия от корените се приготвят следните форми: сок, отварка, тинктура, чай. Главното е да се събират само млади корени, преди пълното им съзряване.

Как се приема

(от пациентските форуми)

Глухарчето присъства в множество рецепти, публикувани в българските форуми на пациентите с рак. Но то никога не се дава като единствено лекарствено средство, още по-малко като панацея срещу рак. Възможните варианти за приложение са:

 1. За поддържащо лечение към основната терапия;
 2. За основна терапия като част от многокомпонентни растителни сборове.

В Дир.бг – специална тема на Клуба за борба с рака, пише, че лечебната сила на корена от глухарче е в пряка връзка със способа на приготвяне. Според указанията коренът е най-активен в сушено състояние и ръчно млян – без кафемелачка или други машинки. Изпичането е на макс. 40 градуса.

Според указанията, коренът от глухарче не помага и не е ефикасен в следните случаи:

 • При тумор в мозъка
 • При рак на кожата
 • По време на химио- и лъчетерапия.
Как се приготвя правилно корен
Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Изкарване на корен за лечебни нужди и приспособление за масовото му изкореняване като плевел

Коренът се добива и суши на малки порции, за да не се застоява. Инструкцията е за количество „една шепа“. Коренчетата не се мият с вода, а само внимателно се почистват и се оставят на естествена топлина да се изсушат. Ако много се бърза – може и да се сложат в близост до ел. крушка, за да се ползва топлината й.

Готовият изсушен корен се разчупва с лекота. За да се изконсумира, е потребно да бъде смлян на прах. Указанията са това да стане механично: в хаван – дървен или метален.

Основна рецепта: против рак се взема корен от глухарче на прах в доза по половин лъжица от чаения размер – 1 път на ден. За по-лесно преглъщане прахът се разтваря в предпочитана течност, само да не е сгорещена. Указанието е коренът да се потребява до изчезване на патологията.

Чай с противотуморно действие

Глухарчето е едно от растенията с действие срещу рака. Препоръчва се комбинирането му с други билки с идентично д-вие, тоест приготвянето на билкови сборове. Съчетаването е свободно. Избира се измежду следните наименования: бреза лист, змийско мляко, хвощ, репей, шипка, невен, коприва, живовляк, детелина, бял равнец, аир, еньовче, див чесън, делебец, алое, бял имел, дребноцветна върбовка, ароматна кализия, киселица, магданоз, пача трева, мащерка, троскот, хрян, мента, риган, сминдух.

Приготвят се на чай, който по желание се обогатяват със спиртен извлек на кализия, змийско мляко или алое.

Приготвяне: избраните билки се наситняват чрез рязане, коренът се счуква. Всичко се омесва. За една доза чай се замерва 1 лъжица – за чай, но пък пълна, колкото събере. Сборът не се вари. Полива се със прокипяла вода, похлупва се, стои 3 мин. и се филтрира. Една порция от 250 мл се дели за трикратно дневно изпиване – за предпочитане така, натурално, без добавки и подслаждане.

Чаят предхожда с половинка час храненето. Приготвя се утрин и се свършва до вечерта. Пациентите споделят, че е полезно тази течност да се поема като главна – до 2 л за денонощието или наполовина, ако пациентът има сърд. или чернодр. съпътстващи болести.

Точната рецепта за отвара
Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Коренът се суши, смила и вари

Взимаме голяма лъжица корен – на прах или наситнен с нож. Наливаме им две чаши кипяща води и слагаме на слабичко на котлона за 2 часа. Охлаждаме до 40 градуса. Дозиране – 3 Х 120-130 мл. Рецептата е дадена за рак на бял дроб.

Точната рецепта за тинктура

Взимаме сушен и млян корен – една чаена, но с връх, и заливаме с четвъртинка водка, настойваме на тъмно и прохладно десетдневка. Дозировката е по една голяма лъжица, предхождаща сън.

Тинктурата се прилага 1 месец. До следващия курс се паузира за 2 седмици. Рецептата е дадена за рак с различна локализация.

Точната рецепта за сок

Сок от глухарче се търгува в готова форма, предназначен за очистване на тялото от токсини и шлаки, по-специално за ч. дроб. Ползването е на курсове двукратно в годината. Комбинират се чайчета с готовия сок.

В домашни условия сок се прави и от зелената маса. Коренът би пуснал само някоя капка. Изцеждането на листата не се прави директно. Първо се промиват и за трийсетина минути се накисват в солен разтвор, приготвен от литър вода и 6-8 големи лъж. солчица). Течността се излива, а листата се мият и попарват. Следва оцеждане и пускане през месомелачка. Мляното се изстисква в марля. Полученото сокче се разрежда с равно количество вода. За вкус се прибавя малко мед, защото сокът горчи.

Сокчето се пази на студено. Дозира се 3 Х 1 голяма л. Специално се отбелязва необходимостта това лечение да се стикова с онколог и фитотерапевт заради противопоказанията.

Лечебна схема от руски форум

Мъж на 62 години е опериран от рак на бял дроб и метастази в лимфни възли. Преминава химиотерапия и е изписан с очаквана продължителност на живота от 1 месец. Получава указанието да пази диета без пушени, подправени, мазни и солени храни + следната лечебна схема:

 • Ежедневно приемане на кайсии, стафиди, 20 г сок от моркови, отварка на овес в мляко (40 минути на слабо) и вместо чай – отварки от риган, коренова с-ма на репей и глухарче, невен (всяка билка отделно).
 • Ежедневно приемане на лекарство, приготвено така:
 1. Смес №1: сок алое 500 мл, мед 500 г, сироп от шипка 250 г, спирт 500 г;
 2. Смес №2: гъба чага 500 г, брезови пъпки 100 г, бор. пъпки 100 г, алпиния 10 г, живовлят 10 г, безсмъртниче  5 г. Гъбата се мели в месомелачка. Смес 2 се слага в кастрола, залива се с 3 л вода, да кипне и се подлага на вод. баня – 10 часа. Изстудява се, профилтрира се и се събира с №1. Всичко стои 5 денонощия на тъмно.

Дозиране – 3 Х 50 мл, съчетано с 1 сурово яйце или 50 г кр.масло. Прилага се 6 месеца, при необходимост – и повече.

Даденият за пример пациент получава подобрение за 2 месеца. Той се лекува 6 поредни години, по 6 месеца във всяка, а през останалото време прилага рецепта на руския целител Голюк, основана на бергения (бадан), змийско мляко и елеутерокок.

Още рецепти

Съпътстващо официалното лечение с глухарчеЛечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Рецептата се препоръчва при ранни стадии, но не е противопоказна и в напреднали етапи.

 • Съставки №1: по 50 г бучиниш и змийско мляко;
 • Съставки №2:  по 100 г живовляк, имортела, жълт кантарион, пелин;
 • Съставки №3: по 100 г коренче репей, девесил, аир, глухарче;
 • Съставки №4: 10 броя Х 40 г невен – настойка, 8 броя Х 100 г извлек от гъба чага.

Съставки №1 поотделно се изсипват в две бутилки и се покриват с по 500 мл водка. Стоят на затопленко 15 дни, бълникат се. Останалата рецепта се довършва, когато тинктурата е готова.

Съставки №2 се пускат в кипнали 5 л вода. Съставки № 3 – в други 5 л. Течностите от двата съда врат на слабо 20 минути, охлаждат се, филтрират се и тогава се събират + съставки №4 + тинктурата от змийство мляко. Събраната течност се разлива в бутилки по 2 л. Към всяка се добавят по 20 капки от тинктурата от бучиниш.

Дозировка по схема в големи лъжици за супа:

 • От първи до пети ден – 3 Х 1 бр,  час след нахранване;
 • От шести до десети ден – 3 Х 2 бр, час след нахранване;
 • След десети ден до свършване на лекарството – 3 Х 3 бр.

Нахранването пък се предхожда от вземането на 5 капки кислородна вода, разтворени в голяма лъжица вода.

По време на процеса не се консумират животински мазнини и мляко, пушени храни.

Лечение при рак на матката

Терапията започва с очистване на право черво и кръвта и оздравяване на имунитета. Базира се на тинктура от бучиниш (съотношение към спирта 1:3, настойване 21 дни), която се взема градиращо – по 1 капка в повече от предходния ден, докато станат общо 40 капки и после в обратен ред до 1 капка. Гълта се в ранно утро, разредено с вода.

Бучинишът се съпътства с билкова отварка от следните съставки:

По 40 г змийско мляко, дива мащерка, бел равнец, жълт кантар., 30 г живовляк, по 20 г глухарчето, овчарски босилек и корен репей, 15 г имортела, по 10 г сладник и страхливче, 5 г от растение валериана. Съставките се омесват и се заделя половин шепичка за водна чаша. Ври 2 мин., филтрира се и това е дозировка за 1 ден, която се дели и поема на части.

Курсът е 3 месеца с 15 дни пауза.

Внимание! Бучиниш е силно отровно растение – бере се и се приготвя само от специалист!

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Глухарчето е лесно достъпно. Ето как изглежда ливада, покрита с глухарчета

Лечение при метастази

при всякакви форми на рак

(формула на проф. Петър Манолов)

Съставки:

По 60 г цветчета от невен, цели стръкчета черв. детелина, жълт кантар. и камшик, от коренчетата на репей и глухарче;

По 40 г цели стръкчета бударица, бел имел и от жълтото прозориче, корени от сладник и от ранилист;

По 30 г корени от растенията кисел трън и невен, цял стрък блат. аир.

Растенията се объркват, заделят се непълна шепа за еднократна доза за 500 мл водичка – да е прокипяла. Варенето пет минути. Дозирането – 3 Х 160 мл, предхожда с половин час нахранването.

Лечение при рак на бял дроб

(от пациентски форум)

Според описанието с тази формула се е спасил човек в напреднали години. Той предоставил формулата за приготвяне на други болни. Съставките са пресни билки – глухарче, живовляк, бял равнец и коприва. Изстискват се на сок (сокоизтисквачка, през марля), като за деня трябва колкото 1 чашка за кафе. Изпива се сутринта, курс – 1 месец. Комбинацията чисти дроба от токсини.

Помогнало ли е на някого?

(Мнения от форуми)

Някои от разпространяваните рецепти са ползвани от даден пациент, който свидетелства за подобрение. Други са получени през няколко ръце с уверението, че определен болен се е излекувал. В българските форуми няма традиция да се описват лични истории, но в англо- и рускоговорящите страни се намират такива примери. Ето една преводна история за пример.

Лечение на киста на яйчника

с корен от глухарче

Аз съм на 27 год. Искам да споделя с читателите на «ЗОЖ» своя опит в лечението на киста на яйчниците. Когато бях на 16 години, почувствах силна, рязка болка ниско в корема. Мама буквално ме принуди да си направя ултразвук. Видя се, че съм получила разрив на киста на яйчника. Направиха ми спешна операция, при която запазиха яйчниците и тръбите. По-нататък нееднократно и в различно време ултразвуковото изследване показваше кисти. Някои минаваха сами, други ги махахме хирургично. На 22 години бях понесла вече три операции. И продължаваха да излизат нови. Благодарна съм на една мъдра жена, която ми подсказа как да се лекувам – помогна ми корен от глухарче.

Започнах да го прилагам, когато ми намериха поредната киста от 8,6 см. За 1 седмица пиене на настойка от корена тя се разнесе напълно. Лекарят откровено се удиви, защото толкова големи кисти се стопявали за минимум 2-3 цикъла. Вече ходя доста по-рядко на лекар. Всеки месец – по трички дни пред менструационния ми цикъл, пия настойка от корен на глухарче. Ето как го приготвям:

Коренът може да се вари бавничко 2-3 часа на вод. баня, а другото е да се смели в кафемелачка и после да се залее с 200 мл вряща водичка. Във II-я случай се настойва 20 мин., профилтрира се през най-ситничката цедка. Аз пия по една трета от водна чаша сутрин преди нахранване и нощем преди съня.

Тази формула ме спасява вече 5 години. Надявам се да помогне и на още някой. Г.В.Соколова, град Липецк, 2012 година (следва и адрес на пациентката).

Изданието «ЗОЖ» (Здравословен начин на живот) предоставя отзива на Соколова за коментар на проф. Александър Пухнер, онколог. Той потвърждава ефикасността на корена по отношение на кисти на яйчниците и препоръчва събирането да става само есента, на отдалечени от градовете места (защото растението буквално изпивало вредните газове от въздуха). Професорът одобрява публикуваната рецепта и добавя към нея още две, които да се комбинират с глухарчето:

Рецепта №1: млян стрък камшик (2 с.л) + 3 чаши кипнала вода и се настойва 15 мин. Дозиране – 3 Х 120 мл, предхождащо нахранването.

Рецепта №2: вземат се орехи и  се отделят само сухите преградки вътре в ядката (виж снимката). Мелят се и 4 големи лъжици с 3 водни чаши – кипнали, врат 15 мин. Охладено, прецедено. Дозировката – 3 Х 0,5 чаша, преди нахранването.

Полезни свойства на корена

(накратко)

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Измислени са десетки начини за консервиране и приготвяне на глухарче

Някои източници наричат корена на глухарчето елексир на живота, защото то събира в себе си множество жизненоважни елементи – освен микро-, но и органични к-ни и целият спектър витамини – А, С, Е, група В. Затова коренът се ползва за лечение на определен списък от заболявания. Да отбележим, че той е приоритет не само на народните лечители, но и се ползва от фармацевтичната промишленост. Компании от разни страни произвеждат за удобство на ползвателите лесни за прилагане форми на корена – на капсули, на тинктура, на прах и т.н.

Как да приготвим корен от глухарче

(основни форми)

Настойка от корен от глухарче

Приготвя се както от свежи, така и от изсушени корени. Дозиране в лъжици: пресните – 1 супена на 400 – 490 мл вода, сушените – 1-2 чаени на 240 мл вода. Това к-ство варира и според тежестта на заболяването.

Преди приготвянето корените непременно се смилат, за да се изтеглят веществата им в максимална степен. Пускат се в активно вряща водичка и стоят под капак.

Стандарна доза – 2-3 Х 100 мл предхождащо нахранването.

Отвара от корен от глухарче

Тя има мощни целебни с-ва. Тя е по-концентрирана от настойката, защото не само се запарва, но и леко се обварява. Колич. е 3 чаени за 490 мл вода. Пускат се като кипне и стоят 10 мин. на котлона активно да врат. Друга рецепта дава сваряване на вод. баня, но тогава са необходими 15 минути.

Стандартна дова 2-3 Х 50 мл, предхождащо нахранването.

Тинктура с водка или спирт

Тинктурите са с по-дълъг срок на съхранение. Удобни са заради приготвянето през голям срок. Половин чаша свежи наситнени коренчета + половинка хубава водка. Стандартно се държат в затворен шкаф, на средна температура, а след готовност – в хладилник.

Стандарна доза – 2 Х 1 малка лъжичка, преди нахранване, при изменения с възпалителен х-р, при запичане и спад на апетита. Същото, но разредено се ползва при кожни патологии като компреси и превръзки.

Сок от корен на глухарчеЛечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Отнася се към най-ценените тоници за укрепване. Неутрализира свръхкиселинността и нормализира алкалния състав в тялото. Суровият сок, получен едновременно от листа и корени, съчетан с морковен сок и сок от листата на ряпа, помага при проблеми с гръбнака и други болести на костите, придава здравина на зъбите, профилактира пародонтоза и кариес.

Сокът се добива в периода май – юни по пътя на смилане и екстракция с миниатюрно к-ство вода. Предварително растението се накисва в хладка насолена вода с цел да се намали неприятния горчив вкус. Към трийсетина минути стигат.

Стандарна доза – от 50 до 200 мл ежедневно, може разредено с оризова или овесена отвара + мед за по-приятен вкус. Курсовете са продължителни, според заболяването.

Чай от корен от глухарче

От корените на глухарчето се прави и обикновен чай – несилна отварка, която се пийва без ограничение. Непълна малка лъжичка млени коренчета се съотнася към водна чаша, паренето е двайсетина до трийсет мин. Поема се и затопленко, и хладно (вкусът все не е приятен).

Кафе от корен на глухарче

Отдавна е открито, че коренчето на плевела има сходни на кафето качества и е способно да го замести. Печен, той губи горчивина и е много приятен на вкус. Става напитка с тонизиращ ефект за болни с проблеми, на които оригиналната напитка е противопоказана. Корените не само се изсушават, но и се минават през фурната – без да прегорят, но да добият кафеникав цвят. Такава обработка променя вкуса на корена, премахвайки излишната горчивина. След изпичането коренчето се меле, като е допустимо да стане и в кафемелачка – да стане на прах. Дозира се по малко – примерно голяма лъжица на литър или малка – за половин литър. Кипва се за минута и без да стои – се прецежда.

Питието е с приятен вкус, ободрява, без да съдържа кофеин и като плюс подкрепя и нормализира храносмилането.

Корен от глухарче на прах

Приготвя се от изсушени по естествен начин корени. В стандартния случай се мели в блендер или кафемелачка, но в някои рецепти за лечение на рак се изисква счукване в хаван. Прахчето се съхранява в стъкло, херметично затворено.

Маслен екстракт

(масло от корен на глухарче)

Приготвя се от суров корен. Приблизителна доза: 50 г млени коренчета на прах на 45 – 50 г кр. масло. Изсипва се в стъкло и престоява до три денон. Готовият мехлем се съхранява в хладилн. около седмица и се хвърля.

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Ето как се приготвя вино от глухарчета. То има специфичен вкус и е леко газирано

Приложение и лечение

Коренът от глухарче има следните свойства:

 • Стимулира храносмилането – горчивите в-ва в него стимулират изработването на храносмилателни сокове, които започват да се отделят още в устата със слюнката, хармонизират и останалите органи от системата;
 • Тонизира черния дроб – поддържа функциите му, производството на жлъчен сок. Помага при възпаления, жълтеница, хепатит и болести на жлъчен мехур (доказано и по научен път);
 • Нормализира нивото на кръвна захар, ролята му е на стабилизатор, който предотвратява екстремални пикове и спадове. Чай в триразово приемане поддържа диабетиците;
 • Профилактира камъни в бъбреците – доказано и от университетския медицински център в Мериленд, САЩ. Защитава и оздравява бъбреците;
 • Намалява теглото и работи срещу подпухване и отоци по тялото – глухарчето влиза в програми за отслабване заради диуретичните си способности. То извежда излишните течности, което премахва и отечността;
 • Лекува обриви и екземи – детоксикира, действа като антиоксидант и с диуретичните си свойства помага за извеждане на токсините, които често са резултат от хормонален дисбаланс. Те излизат през кожата, а глухарчето облекчава този процес, разширявайки порите. При заболявания на кожата сокът от глухарче се прилага локално – при уртикария, екземи, лишеи и други;
 • Подобряване на зрението – американската офталмолотична асоциация съветва приемането на 12 мг лутеин и зеаксантин – на ден!, за снижение на риска от катаракта и дегенеративни процеси, свързани с възрастта. Зелената част на глухарчето съдържа и двете вещества. Само една чашка сок съдържа 15 мг – повече от дневната доза, препоръчвана за профилактика.

Препарати, приготвени от коренова с-ма на глухарче, се дават за жлъчегонно, отводняващо и против възпалявания средство. Те имат леко температурапонижаващо действие, разреждат секретите, обезболязат, успокояват спазми и цялостно нервната с-ма.

Още болести, които намират лечение с помощта на глухарчето, са холецистит (възпаляване на жлъч. мехур), хепатит, спаст. колит, понижена киселинност на жлъчката, хроничен запек, цистит, загуба на апетит, мастопатия, подагра, артрит, екзема, фурункули, захарен диабет, атеросклероза, анемия, безсъние, остеопороза. Глухарчето рядко се взема като моносредство, много по-разпространени са сборовете с негово участие, при които всяко растение усилва действието на останалите съставки.

Корени на глухарче за черен дроб

Глухарчето е лечебно средство от първа линия (по аналогия с лекарствата) по отношение на черен дроб. Дори го наричат чернодробна билка. Действа спрямо всички възможни изменения и патологични процеси в дроба и жлъчката. Има изразени подкрепящи и оздравяващи функции.

Препоръчват го при рак (заедно със змийското мляко, което също потиска деленето на ракови клетки), за стимулиране на органа и на секрецията на жлъчен сок (заедно с магарешки бодил, репей, дяволски нокът, кантарион, тинтява и пелин), за лечение на хепатити и други патологии.

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Отварката от глухарче лекува 20+ болести, повечето от които наистина тежки

Рецепта при увреждане на ч. дроб

(по Алекс. Василева, автор на книга за лечение на ч. дроб)

Съставки: по 40 г глухарче и жълт кантар., по 20 г мента, бял равнец, пелин, червен кантарион. От равномерната смес се отделят 10 г. Първо се потапят в кипящи 200 – 300 мл и после се местят за четвърт час на слабо или направо на вод. баня. Настойват се 1 час. Колич. се дели на три. Всяка част преди отделно хранене. Курс от 1 месец, последван от 1 седмица пауза.

Корен и лист от глухарчето чисти холестерол. Тази и други формули са изложени ТУК: Акне, екзема, анемия, диабет, атеросклероза и други болести, за които помага глухарче.

Някои билкари препоръчват студения способ за приготвяне на настойка. Корените са изсушени и се смилат. Пускат се в кипната, но оставена за изстине вода. Съотнасянето е половин шепа към 1 водна чаша. Тъй като се накисват на студено, настойването е дълго – няколко часа, не по-малко от 8. Идеално е да се сложат вечерта и да започне приемането от другата сутрин. Колич. е 4 Х 60 мл, изпреварващо с половин час храненията.

Студеният извлек от глухарче се ползва за всички разновидности патологии на ч. дроб и жлъчка + гастрити с ниска киселинност, запек, колити, липса на апетит.

Комбинации за оздравяване на ч. дроб:

Равни части корени от глухарче и цикория, фино млени и смесени. Дозиране – голяма лъжица на 0.2 вода. Котлонът е на слабичко или направо на вод. баня за трийсетина минути. Поемането е на един път нощем – по половин чаша;

Корени от глухарче и ревен и цвят глог в пропорции 2:2:1. Дозиране – голяма лъжица на чаша прокипяла вода. Дозировката е  – 3 Х 70 мл, предхождащо нахранването;

Равни части коренче глухарче, стрък мента, кора зърнастец, стрък змийско мляко. Бърка се равномерен сбор. Половин шепа се съотнася към водна чаша, приготвянето е на вод. баня за половинката от часа. Дозиране – 2 Х 110 мл, предхождащо нахранване;

Равни части корени от глухарче и цикория, плод хвойна и стрък росопас. Три чаени лъжици от сбора се съотнасят към чаша кипната вода, настойват се и се гълтат 2 Х 110 мл (рецептата е основно за холецистит).

Сбор за хроничен хепатит

Съчетават се корени от глухарче, цикория, кръвен здравец и сладък корен + стрък петопръстник и змийско мляко. Всички съставки са по 50 г, само змийското и сладкия корен са по 30 г. Омесват се и се дели половин шепа за 100 мл. Варенето – 5 минути, паренето – 15 минути. Дозата – 3 – 4 Х 110 мл.

Рецептата върви с облекчаване на ч. дроб, ограничаване на протеини и медикаменти. Засилват се пресните свежи храни и сокове, особено от моркови.

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Сладки от смлян корен и салата от свежи листа – глухарчето лекува и вложено в ястията

Стимулиране на жлъчка

Към билките с такава функция спадат глухарче, царевично стъбло, кисел трън, имортела. Работят едновременно за ч. дроб и за жлъчка.

Корен от глухарче за отслабване

Отслабващият ефект идва от очистването на тялото, нормализиране на обменните процеси и на водно-солевия баланс, от снижаване на кр. захар и извеждането на излишните течности. В рецептите за отслабване се ползват не само корените, но и сок от зелената маса, и отварки от листата. Но корените концентрират в себе си най-голяма част от полезните в-ва. Те активизират потоотделянето, тонизират, регулират храносмилането.

Противопоказания за отслабване с глухарче:

 • Запушване на жлъчните пътища;
 • Склонност към диария;
 • Наличие на гастрит в стадий на обостряне;
 • Язва на стомаха.

Всички препарати на основата на глухарчето – аптечни и домашни, се поемат преди нахранване.

За целите на отслабването се прилагат разни рецепти. Ето някои от ефикасните, но те не са единствените. Отслабва се и с капсули и таблетки от аптеката.

Рецепта №1 – 20 г сух млян корен на литър прокипяла водичка, пари се четири часа, на топло. Дозировка утрин преди първо ядене, обед преди нахранване – по 30-40 мл.

Рецепта №2 – Половин шепа на 250 мл. Варенето на слабичко  за четвърт час и се настойва още 1 час. Дозирането – 3 Х 0.5 чаша.

Рецепта №3 (най-концентрирона отвара) – 2 лъжици за 250 мл. За четвърт час ври на вод. баня. Да отлежи не по-малко от 4 часа. Дозирането – 3 Х 0.5 чаша.

Рецепта №4 (сбор) – 60 г кора зърнаст., по 20 г от кореновата с-ма на глухарче, листче мента, семе магданоз и копър. Заделят се 2 лъжици на всеки половин литър. Пускат се в кипнало съст. и стоят докъм 40 минути. В края загубената течност се долива до възстановяване на първоначалното количество. Това е колич. за един ден, поема се на един път, утрин, преди първото нахранване.

Коренът от глухарче като моно средство е слабо ефективен. Значимо отслабване се постига с комплексен подход – отварки + диета + спорт.

Рецепта на Памуков и Ахтарджиев

За регулиране на мастна обмяна:

Рецепта №1 – по 1 малка лъжица шипка и глухарче, киснат в 200 мл кипната – 20 мин., цеди се малко лим.сок и се взема и мед за по-хубав вкус. Поема се постоянно за профилактика;

Рецепта №2 – съставките от първата рецепта, обогатени със същото колич. маточина. Приготвяне по описания способ, приемане сутрин и вечер;

Рецепта №3 – по 1 малка лъжица глухарче, кориандър и зърнастец, врат в 250 мл кипната – 3 минути, и киснат +20 мин. Курс – до 7 седмици.

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Народни наименования на глухарчето са жълта млечка, опади коса, глухарчегорец, радика, борец и дори баба Марта

Кръвно налягане и болести на кръвта

Съчетаването на глухарче с чесънче и лют черв. пипер се дава за стимулиране на циркулацията на кръв в цялото тяло и нормализиране на налягането в съдовете. В същото време се оздравяват сърце и всички част от кръвоснабдителната с-ма. Според рецепта, разпространявана сред болни във форумите, действащи съставки са: лют черв. пипер, корен залист, лист люцерна, плод глог, чесън, алое 100:1, корен магданоз и от  глухарче.

Тази формула не се приема от хора с ниско кръвно, защото има силен понижаващ ефект. Помага при слабо сърце, слаба кръвоносна с-ма и кръвообращение, при нервност, болки в глава, депресия, умора, ослабване на паметта, вътрешни кръвоизлизи и синузит.

Изброените билки се мелят и се пълнят в капсули. К-вото – 3 Х 2 капсули.

При бъбречни заболявания без отоци

Много отдавна билкарите и нар.целители ползват глухарчето заради пикочогонните му свойства. Коренът се ползва при терапия на възпалени пикочни пътища и за извеждане на малки камъни от бъбреците.

За промиване на отделителна с-ма

Равни дози корен глухарче и още толкова лист, плодчета от хвойна и шипка, полски хвощ и семе магданоз. Варенето 5 мин., настойват се 10 мин. Дозиране – по ½ чашка сутрин и вечер.

При цистит и песъчинки

в пикочен мехур и бъбреци

По 5 малки лъжици копър и хвойна и 3 малки – гръмотрън. Сваряването е в 1 л – 10 минути, киснат към час. Вземат се 6 П 150 мл.

За липса на менструация

При нередовен цикъл или въобще при патологично спиране на менструацията се дава отварка от следните билки в равни пропорции – глухарче, пчелник, бял оман, седефче, червен кантарион, ветрогон, вратига, град. чай, черв. щир, коприва, невен, клинавиче и магданозено семе. Сваряване 5 мин. Пийва се неограничено, като водичка, като чайче.

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Глухарчето се познава и ползва в много части на света

Други заболявания

При простуди с висока температура – 1 малка лъжица коренчета на чаша кипната водичка. Запарката – за час. Доза – 4 Х ¼ чаши преди ядене.;

Чревни проблеми – бавна перисталтика, запек, болки, отоци, липса на апетит – горната рецепта;

За сваляне на холестерин – само корени, сварени за 10 минути на слабичко, запарвани после за 1 час. Дозировка – преди нахранване по 20 мл, но винаги топло;

Ставни възпалителни заболявания – 1 малка лъжичка сухи корени на 1 водна чаша, 10 мин. на слабичко, още 1 час се запарва. Пие се винаги топло, по една супена преди нахранване;

Туберкулоза – подпомага основното лечение с отварка от корените, заляти с прокипяла вода и за двайсетина мин. се държи на слабо или на вод. баня. Дозичката – 3 Х 110 мл;

Рани, изгаряния, декубитални рани, при залежаване на болен – лекуват се с масло от глухарче. Приготвяне – половин шепа млян корен на 100 мл зехтин, слънчогледово и друго олио, но да не е рафинирано. Киснат денонощие и с готовото масло се мажат директно наранените участъци;

Уртикария, екзема, пъпки, ухапвания – мазане с масло по горната рецепта;

Екзема – равни порции корени на прах с течен мед. Намазва се на плат и се превързва кожата по веднъж на всяко денонощие.

Противопоказания на корена

Като всяко лековито растение, и глухарчето си има ограничения в приложението и не става за всеки пациент. Ако човекът е здрав, коренът му подхожда за всякакви нужди. Но ако пациентът има съпътстващи заболявания и проблеми, следва да види противопоказанията. А те са най-общо:

 • Чревни проблеми, склонност към разстройство – глухарчето е неподходящо заради слабителн. си свойства;
 • Заболявания на стомаха, повишена секреция на жлъчен сок – неподходящо заради жлъчегонните си свойства;
 • При наличие на големи камъни в жлъчен мехур, глухарчето може да провокира запушване на жлъчните протоци. При такива проблеми или съмнения е добре първо да се проведе ултразвуково проучване;
 • Язва на стомаха в остра фаза е противопоказание за приема на препарати с глухарче.

Отровно ли е глухарчето?

Растението не е отровно, но може да провокира отравяне на организма със собствените му отрови – образно казано. То е силен детоксикатор. Глухарчето „изринва“ и изкарва от тялото токсини, които са отлагани и трупани дълго време. То отделя пестициди, химически и биологични примеси и други замърсители. Но при излизането си токсичните в-ва предизвикват временен дискомфорт.

Глухарчето е като чистач в организма –  прочиства ч. дроб, жлъчни пътища, простата, пикочни пътища, кръв, съдове, стави, предотвратява възпаления и т.н.

Може ли при бременност?

Глухарчето не е противопоказано за бременни, напротив – даже е препоръчително. Именно през бременността жената има нужда от неговите благотворни свойства. Но нека приемът бъде само на чай – възможно най-слабата отварка. Глухарчето подобрява храносмилането на заченалата жена, противостои на запека, почиства тялото, разумно е да се пийва вместо кафе.

Продукти, приложение, качества и цена

От аптеката или свежо набран?

Екстрактът, който канадският биохимик Пандей използва в проучванията си върху рака, е петкратно по-концентриран от всичко, което се произвежда и продава към момента. Той не би могъл да постигне същите резултати с отвара от корен. В този смисъл за лечение, особено на тежки патологии, пациентът избира или по-концентриран аптечен препарат или по-продължителна терапия с лично събрани и сушени корени.

При директното събиране на корени от природата съществува и рискът те да бъдат замърсени. Както предупреждават фитотерапевти, глухарчето извлича токсини и замърсители и затова трябва да се добива от екологично чисти райони.

Пазарът днес предлага почти вс. форми за приготвяне на растението – от капсулирани в-ва до спиртни извлеци.

На капсули и таблетки

Наименование на опаковките: Dandelion Root

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

Продукти на българския пазар

От Now Foods – компанията пуска опаковки по 100 бр., като всяка капсулка има по 500 мг екстракт от корен. Производителят го регистрира като хранит. добавка с цел подпомагане на ч. дроб, стомах, храносмилане, метаболизъм, за имунитет и противбактериален продукт. Цена 25.90 лв.

От Nature’s Way – опаковките на тази компания са по 100 бр, но за разлика от продукта на Now Foods капсулата има 525 мг сухо вещество. Показано – 3 Х 3. Цена 32.00 лв.

От Биохерба – опаковки по 100 бр., количеството в 1 бр.  – 350 мг. Цена 12.33 лв.

От GNC – 100 бр Х 550 мг, цена 23.09 лв.

От Солгар – 100 бр в шишенце, не е отбелязано съдържанието в единична капсула. Цена 31.78 лв.

Сухи, рязани корени

Наименование на опаковките: Radix Taraxaci

От Алин – производителят на билкови чайове има два продукта – стрък и отделно – корен. Опаковките са по 40 г, цена съответно – 1.60 лв и 1.70 лв.

От Билка – 50 г, цена 2.32 лв.

От Биопрограма – 100 г, 2.35 лв.

Тинктури и сок

Биосок от глухарче от Schoenenberger – производител на прясно изцедени растит. сокове. Марката е прочута с факта, че нейните продукти съдържат пълната гама вещества от прясното растение. Опаковка от 200 мл, цена 16.61 лв.

Тинктура на Билкова аптека – 100 мл, етанол 66%. Дозира се на капки (до 30 на брой). Цена 8.19 лв.

Всички аптечни продукти се дават на първо място като пречистващи и оздравяващи храносмилане, ч. дроб, жлъчка, метаболизъм.

Лечение с корен от глухарче, отвара, настойка, тинктура, кафе, маслен екстракт, лечение на рак, на черен дроб, на хроничен хепатит, корен от глухарче за отслабване, за регулиране на мастната обмяна, при бъбречни заболявания, при липса на менструация,

В някои страни коренът се продава за ежедневна употреба под формата на пакетчета

Кога се събира глухарчето и къде?

Кореновата с-ма на растението се добива или ранна пролет, или ранна есен. Първият удобен срок е април до първите дни на май, а после – в края на септември. При пролетното събиране следва да се внимава това да стане преди цъфтенето.

За лекарствени цели са годни големите корени, очистени от страничните малки израстъчета. Според едни рецепти, те се държат да поизсъхнат няколко дни и тогава се измиват, а според други – въобще не бива да се мият, а само се изтърсват от пръстта.

Сушенето става на цели парчета или на малки парченца, в сушилни или на слънце в проветриви помещения. Температурата категорично не надвишава 40 градуса.

Коренова система на глухарчето

Растението е многогодишно. Лесно се разпознава по симетричното количество жълто цветче и по това, че при откъсване изпуска сок с млечен вид. Кореновата му система се състои от голям, прав корен, обичайно – неразклонен, който има понякога малки израстъчета. Тези „отклонения“ се премахват. За лечение се взема единствено основното тяло. Нормално коренът на едно растение е с дължина между 20 и 60 см.

Състав на корена от глухарче

Полезното влияние на всяко растение върху организма на човека се предопределя от неговия състав и от начина на приготвяне. Съставът на глухарчето е уникален. Първо прави впечатление количеството на белтъчините в него. По своята концентрация то конкурира успешно зърнените  – пшеница, овес и други. Но протеините съвсем не изчерпват ползите от глухарчето.

В състава му влизат множ.о минерали и не по-малко ценни вещества. Сред тях особено ярко изпъкват цинк, магнезий, желязо, калий, калций, мед, витамините А, С, Е и група Б, захароза, ценни киселини, холин, инулин, флавоноиди и така нататък + ценните хранителни влакнини. И всичко това в комплекс оздравява по невероятен начин човешкото тяло.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.