Джинджифил – ползи за отслабване, лечение и в кулинарията. Отглеждане

♥ Бели ли се? ♥ Захаросан джинджифил за отслабване ♥ Джинджифилови бонбонки ♥ Сок и фреш ♥ Отслабване с джинджифил ♥ Всички начини за отслабване ♥ Мнения, резултати ♥ Захаросан джинджифил ♥ Маринован ♥ Изсушен ♥ Продукти и цени ♥ Пресен корен ♥ На прах ♥ На таблетки ♥ Тинктура ♥ Отглеждане на джинджифил ♥ Съвети

Съдържание на статията:

Още в текста: ♥ Джинджифил като лекарство ♥ За деца ♥ Инхалации при хрема и кашлица ♥ Против рак – действа ли ♥ Ревматоиден артрит ♥ С босвелия ♥ Доза при диабет ♥ При гастрит и язва може ли ♥ При кръвно ♥ Като афродизиак ♥ Маски за лице ♥ Противопоказания ♥ Предозиране ♥ Коледни сладки с джинджифил ♥ Меденки ♥ Сладко

Джинджифилът има едри, наситено зелени листа и екзотични, много ярки цветове. Придава тропически привкус на градините. Но хората се интересуват от неговия корен, макар той да прилича на обезобразени от артрит ръце.

Подземната част на джинджифила е дотолкова  своеобразна като вкус, аромат и въздействие, че няма как да бъде оприличена, нито – пълноценно заменена. Коренът е номер 1, когато се касае за тонизиране и вталяване. По-малко известни, но безспорни са свойствата му да помага при ред болести, включително рак.

Но! На първо място джинджифилът е подправка – едно от онези ароматни растения, заради които са предприемани презморски експедиции. Европа научава за него от Марко Поло, но дълго след това арабските търговци залъгвали европейските си колеги за вида и местообитанията на растението. И наистина, скъпоценната му част е невидима. Както и някои от прекрасните му свойства.

Как се консумира?

Джинджифил като лекарство, Като афродизиак, Маски за лице

Всички начини за приготвяне и консумация на джинджифил. Всички ползи и лечение

Ядивна е само подземната част на джиндифила – корен с причудливи разкривени разклонения, покрит с тънка бежово-кафеникава кора. Докато е пресен, обвивката е кремава. С времето покафенява и дори леко зеленява. По цвета ще познаете колко отдавна е изваден коренът.

Бели ли се?

Въпросът е резонен, ако купувате за първи път. Ще срещнете множество рецепти за приготвяне на джинджифил с кората, без белене. Твърдението е, че най-полезното се крие под повърхността. Но професионалистите казват, че коренът трябва да бъде обелен. Тънкостта е, че  става с лъжица, а не с нож.

Коричката е дотолкова тънка и фина, че ако белите с нож, ще похабите и част от сърцевината. В същото време чаената лъжичка идеално пасва към извивките на корена, а в случай че е пресен, те падат с лекота.

Как се яде джинджифил?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Възможностите обхващат пълния диапазон и няма правилно и неправилно в начина на употреба. Джинджифилът се консумира:

♥ Пресен (суров), попарен или сварен (в Азия го пържат, мариноват и захаросват);
♥ Пресен или сушен (стрит на прах);
♥ Накиснат във водичка или не;
♥ Нарязан на парченца или настърган;
♥ И дори: на сок!

Вкус и аромат

Индийците казват, че джинджифилът събира в едно всички вкусове, които човекът е способен да различи – сладкото, соленото, киселото, горчивото, лютото и стипчивото. Някои го характеризират като остър, други – парлив, за трети той е просто неописуем.

Но нека кажем, че коренът не се харесва на всички. В Азия знаят как да го приготвят, за да разгърнат аромата му, докато европейците се интересуват повече от неговите тонизиращи и лечебни ползи. И някои преглъщат неприятния за тях вкус, за да извлекат здраве и енергия.

В Европа най-широкото приложение на джинджифила е на чай.

Чай от джинджифил

Измислени са множество формули за чай с или от джинджифил. Комбинациите на съставки са десетки според целите и приложението на напитката. Някои рецепти препоръчват варене на корена, други само го запарват. Чай, лимон, лайм, кардамон, канела, чили и други подправки се подбират и според вкуса.

Как се прави

чай от джинджифил

Вкусен и полезен чай се приготвя както от свеж, така и от сушен джинджифил. Ако целите да се сгреете бързо или да се защитите от простуди, вземете пресен корен. Обезателно го изчистете от кората, нарежете на дребно или го минете през едро ренде. Ситното ренде е по-добро, когато ще изстискваме сок.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Чаят от сушен джинджифил има по-мек вкус и аромат. Той не е опасен за стомаха, защото не става излишно концентриран. Мленият на прах корен не е най-доброто за чай – напитката става по-мътна, а вкусът и ароматът са притъпени. Прахообразният джинджифил е предназначен за готвене като подправка.

Инхалации при хрема и кашлица, Джинджифил и босвелия, При диабет

Големите парчета корен са подходящи за продължително запарване – няколко часа в термос

Базова рецепта

Наситненият с ренде или нож джинджифил, заедно с чай от всяка разновидност, се слага в чайник и се допълва завряла вода. След буквално секунди се разлива по чашките. Свежият корен трябва да се запарва кратко, иначе става горчив, прекалено активен и дори може да увреди лигавиците на стомаха и червата.

От същия корен може да се направят още 2-3 запарки, като следващите пъти се удължава запарването.

Класическа рецепта

Това е начин да направим напитка само от джинджифил, без добавки. За стандартна чаша взимаме 1 см корен или малко повече, ако желаем по-наситена напитка. 1 см е среден показател. Отрязваме нужното количество от корена, почистваме кората и нарязваме на ситно (рендосваме на едро). Пускаме корена в кипяща вода и варим 3 минути. Втори вариант – довеждаме водата до кипене и дръпваме от котлона. Коренът само ще се запарва за 5 – 7 мин.

Може да сварите по-голямо количество (пр. 1 л). Впоследствие само ще затопляте, без отново да кипвате чая. Класическа рецепта, която ще остави в кухнята екзотичен аромат на джинджифил.

Чай от джинджифил на прах

Не винаги разполагаме с пресен корен. Тогава прахообразен джинджифил компромисно ще свърши работа. Във всяка форма той опазва благотворните си свойства, макар и да е по-мътен. Вземаме прах 5 – 10 г за 1 л. Добавки за вкус: малко лимонче, канела, мед или захар – по вкус.

Напитката се приготвя направо в чайник – керамичен, стъклен или порцеланов. На дъното слагаме джинджифила. Мленият на прах корен няма нужда от варене. Той само се запарва за 7-15 мин. Тъй съхранява свойствата си в най-добър вид.

Полезни и лечебни добавки

(чай от джинджифил с канела и други, с мед)

Ако към чаят от джинджифил добавим:

 • Канела и/ или мед и лимон, чаят ще послужи за лечение при простуди;
 • Анасон – за кашлица и бронхити;
 • Салвия – за болно гърло, ларингити, по-добро храносмилане;
 • Риган – като антиоксидант;
 • Розмарин – за газове, подуване на коремна зона, запек;
 • Лавандула – за успокояване на червата и намаляване на киселинността;
 • Цитруси и чер. пипер – за профилактика на грип;
 • Мед – като болкоуспокояващо и дезинфекциращо средство;
 • Карамфил, кардамон – за по-тънък и богат аромат;
 • Мента, маточина – за успокояване, лечение на стреса;
 • Листа от боровинка и малина, сушена шипка – за авитаминоза, умора и анемия.

Подправките, билките и другите добавки се дозират на вкус, но се спазват правилата за пропорции: да не „бият“ аромата и силата на основната съставка – джинжифила.

Дневна доза – всички специалисти я определят на 4 г корен на ден, така че сами направете сметка какво количество сте сложили в чая си.

Допустимо ли е за деца – този и още ключови въпроси са поместени ТУК: Как се прилага чай от джинджифил. Ползи. 

Джинджифил и босвелия, При кръвно помага или вреди

Кората на джинджифила се премахва. Ето два уреда за това, като лъжичката е най-подходяща

Ползи от джинджифила на чай

Като ежедневна напитка, джинджифиловият чай носи огромни ползи. Някои от тях са:

 • Ефективно с-во против главоболие, грип и простуди, болки в мускулите. Веществата в корена намаляват болката и усещането за разбитост на тялото;
 • Редовната употреба влияе благотворно на имунната система. В състава му влизат огромно количество антиоксиданти, които укрепват имунитета и помагат на тялото да се оправи с инфекциите;
 • Една чашка чай на ден снижава угрозата от инсулт. Коренът разрушава мастните плаки, които блокират артериите;
 • Джинджифилът подобрява кръвообращението, следователно –  циркулирането на кислорода и доставката на хранителни в-ва до тъканите;
 • Чаят убива вирусите, които причиняват грип, респираторни заболявания и херпес;
 • Подобрява метаболизма и съдейства за вталяване;
 • Подобрява концентрацията и тонизира мозъка, идеален преди изпити, сделки и умствена мобилизация;
 • Профилактира рак.

Още неподозирани ползи от корена, приготвен на чай, са дадени ТУК (текстът продължава и след анонса):

Чай от джинджифил. Как се прави и какви ползи дава? За отслабване, с канела, с лимон и др.

Сок от джинджифил

Сокът от джинджифил представлява концентрат на всичките му ценни компоненти. Но не е препоръчително приемането му в чист вид, защото е твърде остър и може да дебалансира храносмилането. Правилната употреба е в малки дози и разреден с други сокове. Тогава джинджифиловият фреш се превръща в царска напитка, която дава С, А, В1, В2, В3 и др. витамини, магнезий, фосфор, калций, цинк, натрий и желязо. Острият и тръпчив вкус свидетелства за етерични масла и фенолоподобни вещества. Богат е на олеинова, аскорбина, линолова, каприлова и други киселини. С този си състав сокът от джинджифил е лекарство за ред болести – от баналната простуда дозлокачествените тумори.

Сокът от джинджифил не е панацея. Но той помага в традиционното лечение. Взимайте го при всякакви възпаления, зъбобол, за тонизиране и издръжливост, за регулиране на сърд. ритъм, за повишаване на потенцията и забавяне на стареенето.

Приготвяне

Неразреденият сок от джинджифил е крайно остър. Ако го желаете чист, започнете с няколко капки на ден – като лекарство. Но дори и тази минимална доза е неприемлива за хора със стом. страдания и е дори опасна при язви и гастрити. Хората със здрави стомаси могат да си позволят до 5 мл (малка лъжичка) на ден, със сол.

Измийте корена и премахнете с лъжичка кожицата. Настържете на най-финото ренде и изцедете през марля. Друг вариант е да пуснете през сокоизтисквачка.

Внимание! Не пипайте с ръце лицето и очите, докато правите сок.

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Различни начини за добиване на сок от корена

Фреш

Препоръчително е да ползвате корена на фреш или смути – като добавка към други плодове, листни или други зеленчуци. Все пак джинджифилът не се приема неограничено. Не забравяйте дозата от 4 г на ден!

Приятно съчетание се получава между джинджифил, моркови и ябълки. Съотношение – по 5-6 броя моркови и ябълки на парченце корен с размер от 2 см. В началото слагайте минимално количество и постепенно увеличавайте.

Енергийна напитка – по 2 броя ябълка и морков, 1 лимон, семе и стрък копър и късче джинджифил. Този коктейл укрепва имунитета и защитава от болести. Изпълва с енергия.

Отслабване с джинджифил

Джинджифиловата диета е проста, ефикасна и бърза. Наричат я диета за мързеливи, защото минава без стрес и борба с апетита. Тя не прилича на други системи за отслабване, защото не изисква ограничаване на храненето. Вталяването става в резултат от редовното приемане на джинджифил, който възстановява обмяната и намалява апетита.

Как се приема джинджифил?

Джинджифил за пиене

1 път, за предпочитане преди закусването, се глътва една дозичка чай от джинджифил;

През деня се поемат още  1.5 литра напитка от корените на джинджифил, разделена на 4 – 6 приема. За предпочитане е една доза да предхожда всяко ядене, а последната да се вземе 30 минути преди лягането. Рецепти за тази напитка вижте по-долу.

Съвети за ускоряване на процеса:

 • Ограничете бързите въглехидрати, спрете бонбоните, сладкишите и баничките. Заменете захарта с мед;
 • Поставете си граница на дневните калории: например 1800 за жените и 2000 за мъжете;
 • Както при всяка диета, хранете се честичко, 5 или 6 пъти, с миниатюрни порции;
 • Финалното хранене нека бъде по-рано вечерта и да се състои от леки храни: филе от риба, запечени зеленчуци, извара и др.
 • По време на диетата вземайте комплексни витамини и по 20 капки тинктура от лимонник или женшен;
 • Намерете място и време да пиете чиста вода.
Как работи диетата

с джинджифил?

Срокът на провеждането – 50-60 дни. Дълго ли е? Но за 7 дни без ограничаване на храната и без особена физическа активност може да бъдат загубени до 3 кг. Но по-нататък вталяването с помощта на корена протича плавно, постепенно и без стрес. След края на джинджифиловата терапия килограмите не се възстановяват.

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Напитки за вталяване, които радват и окото

Рецепти

Сутрешният чай от джиндж. се приготвя по някоя от дадените по-горе рецепти. Той е стандартен и може да съдържа и добавки по вкус. Ето и една специална формула за вталяване.

Чай за отслабване

от джинджифил 

Лятна рецепта със зел. чай: пие се топъл или охладен, с лед. Чаят подкрепя липидния обмен, потиска окислителните процеси в клетките. За 1 л напитка трябват 6 – 8 г зелен чай, 4 см от джинджифил, нарязан на тънки слайдове, ½ лимон, по желание – мента.

Коренът и кората от лимона (настъргана, мляна) + 500 мл водичка – на слабичко да поврат петнадесетина мин. Добяват се нарязания лимон и ментата, запарва се 1- минути и се филтрира. В отделен съд се вари чая с 500 мл – за 3 минути (не повече, за да не горчи). Също се филтрира и двете напитки се смесват. Формулата е подходяща за сутрешен чай и за целодневна освежителна напитка. Оптималната порция е 30 мл на един път или няколко глътки, ако пиете направо от бутилка. Така течността се усвоява оптимално и се избягва диуретичната преса.

Зимна рецепта: пие се сгорещен, за сгряване. Комбинира се с мед за подобряване на имунитета и за антибактериален ефект. За 1 л напитка трябват 4 см джинджифил, настърган на ситно, и 15 г канела. Слагат се в термос с горещата вода за 1 час. После – прецеждане и се добавят 4 чаени лъжици лим.сок и 1 г черв. пипер от лютия. Медът е в количество ½ лъжичка за 200 мл и се разтравя в напитката непосредствено преди изпиването й, когато се е охладила под  60 С.

Следват още няколко варианта за приготвяне на напитка за целодневна употреба. Всички те предвиждат белен джинджифил. Ето как се премахва правилно кората, без да се губи ценната сърцевина:

Дневната напитка има варианти

Рецепта на Алла Пугачова: 4 г настърган джиндж. се потапят с 2 л 100 градуса водичка. Пари се в термос през нощта и се изконсумира на другия ден.

Рецепта за любители на сладкото: 2 г настърган джиндж. + 550 мл (100 °C) вода. Запарвайте 20 минути. В топлия чай сложете лъжица мед и парче цитрусов плод.

Коктейл „Вода Саси“ на основата на джинджифил: рецепта на американската диетоложка Синтия Саси. Коктейлът вталява + подобрява ф-ята на червата и изкарва токсините.

Съставки: 2 л вода, обелена и нарязана на парчета краставица, 2 г ситно стърган джинджифил, 10 листчета мента.

Компонентите се слагат в бутилка с широко гърло, допълва се водичка и – 12 ч. на хладно. За т. време се провежда дифузия – ментата, джинджифила и краставицата отдават на водата полезните си съставки. За подобряване нав вкуса е допустимо добавянето на 1 ситно нарязан грейпфрут, лимон или портокал.

Коктейлът има приятен вкус и чудесен аромат. Той освежава и тонизира. Препоръчва се  двукратно преди нахранването или в качеството му на основна напитка по време на вечеря.

Класическа рецепта

за отслабване

Традиционният коктейл за вталяване се приготвя от 30 г стърган джинджифил и 0.3 л вода. Коренът се слага в кастрола и се залива с водата. Слага се да заври и после 10 мин. – на слабичък  огън. В края се филтрира + парче лимон и малко мед.

Класическият коктейл забързва метаболизма и прекратява желанието за газирано, кафе и черен чай.

Тинктура за целия курс

на отслабване

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Спритен извлек от джинджифил – със и без лимон

Тази формула дава не по-лош резултат от джинджифиловия чай, но се приготвя седмица по-рано. Състои се от натопен във водка корен. Колкото по-дълго стои корена, толкова повече полезни вещества се отдават към спирта.

Смелете на каша 200 г от корена и го сложете в буркан. Водката да покрие напълно джинджифила. Получава се гъста смес. Държи се в закрит шкаф и веднъж на ден се поразклаща. 1 седмица (а за предпочитане е след 2 седмици) по-късно напитката е готова. Дозирането е с 1 голяма лъжица, която предхожда с 40 мин. нахранването.

Отслабване

с джинджифил и чесън

За напитка от 2 литра са потребни 4 см джиндж., 2 скил. свеж чесън. Почистете и ги наситнете. Залейте ги с кипната вода и дръжте в термос за 1 час. Прецедете и върнете в термоса. Изпийте цялото количество до вечерта.

Джинджифил за ядене

Някои рецепти за отслабване залагат на директното приемане на джинджифил. Ето някои варианти.

Мед с джинджифил (настърган)

200 г джинджифил + 200 г мед

Коренът се очиства и стърже на ситно или се смила с блендер. Слага се с меда в стъклен буркан, добре се хомогенизира и се слага в хладилник. Дозирането е 1 голяма лъжица – като енергийно зареждане, за укрепване на имунитета и ускоряване на метаболизма.

Мед, с джинджифил и лимон

200 г джинджифил + 200 г мед  + 5 лимона

120 г джинджифил + 260 г мед + 2 лимона

Ползва се само меката вътрешност на лимона, смляна с блендер. Трите съставки се хомогенизират и прибират в буркан на студено. Дозата е като горе – 1 лъжица на ден.

Диета с джинджифил и мента

100 г джиндж. + шепа кълцана мента + 1 портокал + щипка чер. пипер + 105 г мед

Компонентите се смилат и смесват. Яде се по голяма лъжица сутрин.

Диета с джинджифил на салата

Отслабването се постига на базата на замяната на някои блюда от обедното и вечерното меню със свежа салата, съдържаща джинджифил. Подходящи продукти за основата са морковите, зелето, домати, краставици, цвекло – сурово или печено и т.н.

Диета с кленов сироп,

джинджифил и лимон

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

А това е другият вариант на рецептата, в който вместо джинджифил се слага лют пипер

Прочутото отслабване с кленов сироп се провежда в два варианта – с добавка джинджифил или с лют черв. пипер. Системата предвижда приготвяне на напитка, която заменя всякаква друга храна за определен срок от време – 3, 7 или повече дни, максимум 14 на брой. Захранването се прави по схема и е брой дни, равни на гладуването.

Рецепта за напитката: за 300 мл готов коктейл трябва по 2 големи лъжици клен. сироп и лим. сок + ¼ лъжица млян джинджифил или щипка, ако е на прах. Подобрява метаболизма. За вталяване дневно се изисква да се изконсумират 2 – 4 л, без друга храна.

Джинджифил на прах

за отслабване

Прахообразната форма на джинджифила е удобна за прибавяне към обичайните храни, особено към салатите и основните ястия. По този начин вталяването се задвижва, без да се ограничава обичайния начин на хранене. От млян корен се вари и чай (виж рецептата по-горе).

Не лош вариант е кафе с джинджифил. Напитката намалява усещането за глад и придава енергия.

Зелено кафе с джинджифил

Зеленото кафе има тръпчив, леко кисел вкус. Съдържа по-малко кофеин. Достойнството му е в хлорогеновата к-на, която се губи при термообработката. Тази киселине не позволява мастните клетки да се всмукват в кръвта и ги гори още в червата. В резултат приеманата уж обичайна храна се обезмаслява. Благодарение на това идва и реалното отслабване.

Зеленото кафе с комбинация с джинджифила става можно средство за задвижване на метаболизма. Снижава се съдържанието на инсулин в кръвта, което обяснява процеса. Други плюсове са намаляване на апетита, препятстване на всмукването на въглехидрати и антиоксидантното д-вие.

Клин. проби сочат, че хора с наднормени кила успяват да отслабват два пъти по-бързо при равни условия с други, само благодарение на добавката от зелено кафе с джинджифил.

Приготвяне: зърната зелено кафе се смилат – около 20 г за една доза. Сварява се за 10 мин. на джезве със станд. чаша вода. 3 минути преди вдигане се добавя и наситнения корен джинджифил – 0.5 см за указаните по-горе пропорции.

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Зеленото кафе със или без джинджифил се рекламира като ефикасен отслабващ продукт

За ефикасно отслабване са потребни 3 подобни чаши на ден. На пазара се предлага и капсулирано зелено кафе с джиндж.

Зелен чай с джиндж.

Традиционната рецепта стимулира тонуса и метаболизма. За приготвянето трябват свеж джинджифил – размер 2 на 2 см и половин лимон. Слагат се на котлона със студ. вода, довеждат се до кипене и врат 10 мин. Паралелно се приготвя зеления чай по начина, указан на пакетчето. Накрая двете течности се събират и се добавя мед. За отслабване напитката се гълта на 3-4 часа.

Как “убива” мазнините

Способността на джинджифила да гори мазнините е забелязана от източните лечители преди хилядолетия. Коренът разрежда кръвта и усилва кръвообращението, подобрява храносмилането и въобще ускорява обменните процеси. Има лекичък слабит. ефект – извежда токсините, холестерина и водата от тялото. Всичко това накуп забързва метаболизма, което води до изгарянето на излишните мазнини.

Джинджифилът работи, но не вярвайте в чудеса. Вталяването не става мигновено, а е резултат от редовно и последователно прилагане на избраната формула. Възможностите са достатъчно много. Напитка, чай, коктейл или суров корен в храната – каквото и да бъде, нека се консумира достатъчно дълго време, за да постигнете траен резултат.

Още формули за вталяване са описани ТУК: Фреш с краставички, коктейл с кефир и други рецепти за вталяване с джинджифил. Как се приема правилно.

Мнения, резултати

Джинджифиловото отслабване се радва на прекрасни отзиви и високодоверие в интернет. Във форумите дамите споделят за резултатите си и почти не се среща разочарован потребител. Ето и някои мнения, които отразяват тенденциите.

Катя: Имам повишена киселинност и съм ограничена с диетите. Напълно съм изключила всички цитруси и краставици. Джинджифилът също дразни стомаха, затова го пия на чай – само сутрин, като първо е чаша вода. Ям 5 пъти до 1800 калории, без мазни и сладки работи. И без алкохол, естествено. За две седмици отслабнах с 4 кг. Принципно резултатът ми е добър, защото не съм гладувала.

Анелия: Видя се, че начинът ми на живот и слабата ми воля въобще не се връзват с диета. Не мога да се ограничавам и да ям по часове. Затова взех джинджифиловата, макар че не съм разчитала на много кила. Но – сработи! Започнах през март с водата Саси и я пих 75 дни. Там паднаха 3 кила. За мен не е зле – висока съм 165, а бях 62 кг. После спрях Сасито и почнах да пия класическата рецепта, само че охладена и с лед, когато има. Досега съм махнала още 1 кило. Добре е, все пак ям нормално и често – на крак.

Юлия: Пия варен джинджифил по два пъти, много ми е гаден, но се прежалих. Засега съм стопила половинка кило, но ще продължа, защото спя по-добре и не съм така често потисната (от 2 г. съм в депресивно разстройство). Гледам по-оптимистично на бъдещето, ама да видим…

Ирина: Много готино, леко и ефективно режимче. Препоръчвам! Свалих си килцата след кърменето. За 2 месеца махнах 10! Имам още 3.5 кг до килата отпреди забременяването и си продължавам с джинджифилчето. Редувам кленовия с чай. Понякога слагам ментичка, канелка, каквото ми хрумне  – да е по-разнообразно, че омръзва. Малко изоставам с водата – все джинджифиловата пия и не ми остава място за вода.

Рецепти за домашно приготвяне

Захаросан джинджифил

Свеж корен не винаги е достъпен. Една от възможностите за съхраняването му в домашни условия е да бъде захаросан. Ако е правилно приготвен, той може да стои в затворен съд до половин година.

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Захаросан джинджифил се използва вместо бонбони

Полезен ли е?

В Китай смятат, че захаросаният джинджифил вдига настроението не по-зле от шоколада. Въпреки обработката, той пази всички благотворни свойства. И най-голямата полза: идеален заместител е за любителите на сладкото, които не успяват да се въздържат.

Захаросаните парченца се добавят в чая,в кафето, в сладкиши и десерти.

Рецепта със захар на пясък

Нарежете свежия корен на неголеми парчета. Удобните за захаросване форми наподобяват формата на пържените картофи и на чипса. Варете половин час. Излейте водата и посипете със захар. Дръжте така денонощие, докато захарта попие. Готовите бонбони се затварят в стъкло и се държат на прохладно.

Рецепта за захарен сироп

1 кг очистен джинджифил се нарязва на тънки пластини. Отделно половин кило захар + 1 л вода се превръщат на котлона в сироп. В него се пуска джинджифилът и се оставят да врат 1 час, на минимум. Сиропът доста ще се сгъсти, а междувременно слайдовете ще станат прозрачни и блестящи. Значи са готови.

Преместете в гевгир и оставете да се отече сиропът. Оваляйте в захар на пясък и наредете върху салфетки да се подсуши – отнема няколко часа. Когато парченцата изсъхнат отлично, се местят в постоянния съд. Задължително под капак.

Маринован джинджифил

(за суши)

Така го приготвят в Корея, затова ще дадем оригинална рецепта без консерванти. В Азия маринованият джинджифил се поднася със суши или рибни блюда, но много обичат да го хапват и самостоятелно.

Съставки: 250 г джинджифил, 400 г вода, 8 г сол, 1 парче цвекло, 10 г оцет, 25 г захар.

Как се готви: очистваме кората с лъжичка, нарязваме на тънки пластини (колкото са по-фини, толкова по-вкусно става). Кипваме половината количество вода + солта и заливаме джинджифила. След 5 минути изливаме водата. Кипваме втората част от водата + захарта. Заливаме джинджифила и оставяме до пълно охлаждане. Добавяме оцета и парчето цвекло, чието презназначение е да придаде красив розов цвят. Оставяме за през нощта в хладилник. Сутринта маринов. корен е готов за ядене. Пазим го под капак и в маринатата – до седмица.

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

На изток мариноват джинджифил като перфектната добавка към суши

Изсушен джинджифил

Домашният млян джинджифил е несравнимо по-ароматен и вкусен от промишлено произведения. Има основание да се прави у дома, въпреки че е наличен в магазините.

Как се суши

Очистен от кората и нарязан на тънко, джинджифилът се разстила за сушене. Готов е, когато парченцата започнат да се чупят в ръцете.

Как се меле на прах

Смила се в механични ръчни мелници, предназначени са подправки или в кафемелачка.

Внимание! Подправката ще опази вкус и аромат, ако се съхранява в херметически затворен съд. За да постигнете еднородност, пресейте през сито. За да имате винаги свежа подправка, правете я на малки порции и не съхранявайте за дълго.

Готови продукти, цени

Пресен корен от джинджифил

Продава се в супермаркетите като Кауфланд и Билла, и в магазините за здравосл. храни и подправки. Цената му е на килограм. Варира според доставката. Често го пускат на намаление или на промоция на 4-5 лв за килограм, а когато е редовна, цената му достига до двойно по-големи стойности. Случвало се е да мине и 10 лв, но по изключение.

Да отбележим, че джинджифилът се продава на килограм, но рядко се купува в толкова голямо количество. Едно средно голямо коренче не надхвърля 100-150 г. За чай, готвене или отслабване, това е препоръчителното количество за покупка. Когато застои, коренът се свива и съсухря и губи свежестта и аромата си. Въпреки това съображение, все пак той спокойно престоява няколко седмици във фризер , тоест има резон да се вземе по-голямо количество, когато е на ниска цена.

Джинджифил на прах
 • В магазини Zoya – Suma от 40 г/ 3.95 лв., на Zoya от 60 г/ 4.61 лв;
 • На БиоСвят – 3.99 лв за 40 г.;
 • На Сесил – 3.91 лв за 40 г;
 • Био от Балев – 6.49 лв за 30 г.
 • От Био класа – 4.18 лв за 30 г.Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

От примерите става ясно, че мляната подправка на малки разфасовки върви на цена от 100 до 200-220 лева. По-евтино е, ако бъде купен цял килограм – тогава цената пада на около 40 лева.

Джинджифил на таблетки. Екстракт

Таблетирани и капсулирани екстракти от джинджифил помагат заетите хора, които нямат време или желание да варят напитки и да стържат корена. Хапчетата се намират в аптеките. Обичайно съдържанието на една капсула е 300 мг, 500 мг или 550 мг екстракт, но има и такива от 1100 мг.

 • Myvitamins – 30 броя, 13.00 лв.
 • Zeinpharma – 12 броя, 35.20 лв.
 • Солгар – 60 броя, 41.96 лв.
 • Now Foods – 100 бр, 23.01 лв.
 • Nature`S Way – 100 бр, 20.61 лв.
 • Webber naturals – 90 брой, 28 лв.
 • GNC  – 22.29 лв, 100 бр,  и други.
Тинктура джинджифил

Предлага се за подкрепа на храносмилане и имунитет, за общо тонизиране и срещу възпаления. Цената е 6.31 лв за 50 мл (на Билк. аптека), 5.40 лв за комбинация с анасон.

Комбинирани продукти

Джинджифил присъства и в различни формули на билкови продукти с различна целенасоченост. Така например Допел херц съчетава корена със зел. чай, аспержи и коприва в изграждането на средство за детокс.

Отглеждане на джинджифил

Виждали ли сте растението джинджифил? В Холандия го ползват за зацветяване и с право – то е ярко и екзотично:

Отглеждане на джинджифил в България

Въпреки че климатът у нас е по-студен от обичайния за джинджифила, отглеждането му на Балканите е възможно. У дома, в градината или в саксия, прихващането и гледането на джинджифил е със средна трудност. Ако не се преполива (риск от загниване на корените), нито засушава (все пак е влаголюбиво), растението достига до 1-2 метра. Цветовете му са ярки и напомнят орхидеите.

Прихващане от корен и от семе

Джинджифил се хваща от семе и от корен. У нас е затруднително да се намери семе, но затова пък корени има много. Необходим е такъв с покълнал израстък. Вземете парче с дължина от десетина сантиметра (изрежете го). Потопете за няколко часа в топличка вода.

Ако нямате корен с покълнал израстък, дръжте няколко парчета във вода, докато покарат.

Засаждане

Трябва ни широка, недълбока саксия. Коренът ще се развива на ширина, а не на дълбочина. Напълваме с рохка, лека и на една трета или една четвърт – песъчлива почва. Поставяме корена с израстъците нагоре – много на плитко, не повече от 2 см в дълбочина.

Отглеждане в саксия

При отглеждане на джинджифил в саксия поливаме обилно от засаждането, но се уверяваме, че водата няма да се задържа в съда. Отворите на саксията трябва да са много и широки, а на дъното е добре да сложим малко начупени керемиди. Задържането на вода в почвата поврежда корена. Дори да сме засадили джинджифила за красота и да не се интересуваме от корена, твърде влажната почва ще се отрази цялостно на растението.

Други съвети по отглеждането

Растението обича светлина, но не и пряко облъчване. Обича и топлина, но не прекалена жега. Саксията е прекрасен вариант за него, за да го прибирате през ледените зимни дни. Навън то трудно ще изкара. Ако е засадено в градината, ще е наложително да го обвиете с найлон или да направите своеобразен парник.

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Захващане на джинджифил в саксия за декорация

Отглеждането на джинджифил изисква търпение. Първото му листо ще се покаже месец след засаждането, а първият цвят – час след 2 години и то ако сте се представили добре с отглеждането.

Джинджифил като лекарство

(Ползи и рецепти)

На изток гледат на джинджифила като на противоотрова. Характерният му вкус и мирис е свързан със съдържащите се в него зингерона, шогаол и джинджерол (gingerols – ефективно вещество за профилактика и лечение на рака на деб. черво). Подобно на чесъна, той се бори с микроорганизми, повишава имунитета, регулира храносмилането. Има още потогонно, отхрачващо и болкоуспокояващо действие.

Ползата от джинджифила за жените е успокояващото му свойство спрямо менструални болки. Готовият чай през бременността премахва симптомите на токсикоза. Препоръчва се при безплодие, помага срещу хронични възпаления, миома, нормализира хормоналния фон. Смекчава проявите на климакса, избавя от главоболие и раздразнителност.

Ползата от джинджифила за мъжете е също толкова съществена. Това е мъжка подправка, която подобрява циркулирането на кръвта, стимулира потенцията, придава увереност, провокира прииждане на кръв към интимната зона, дава енергия. Постоянната употреба в храната намалява риска от простатит, тонизира мускулите, придава умствена и физическа работоспособност.

Основни лечебни качества:

 • Съдейства на храносмилането;
 • Оздравява имунна с-ма;
 • Премахва болката при артрити;
 • Облекчава потоотделянето;
 • Намалява болки при страдания в стомаха и червата, при отравяне;
 • Предотвратява развитието на ракови заболявания на червата;
 • Премахва спазми и помага за излизането на събрани газове;
 • Работи при гадене, например при токсикоза или морска болест;
 • Облекчава менструални болки;
 • Способства образуването и движението на жлъчния сок.

Джинджифил

за гърло и кашлица

Коренът е идеален помощник при простуди и патологии на дихателните пътища, защото притежава отхрачващо, температуропонижаващо, бактерицидно, болкоуспокояващо, дезинфекциращо, противовъзпалително действие. Нормализира дишането. Идеален е при заболяло гърло и кашляне, при възпаляване по дих. път (фарингити, ларингити, бронхити).

За изброените болести джинджифилът се прилага като напитка от пресен корен. Когато избирате, обърнете внимание на кората – тя трябва да е светличка на цвят, с лек златист оттенък. Нека е гладка, равна и без повреди. Старият корен има очички, подобни на картофените. Той не подхожда за лечебни цели. Вземете парче корен в ръка – не трябва да е прекалено лек и сух на пипане. Колкото е по свеж и млад, толкова е по-полезен. Добрият корен се съхранява в долното отделение на хладилника 4-5 дни и пак се купува свеж. Така си гарантирате максимален лечебен ефект.

От свежия корен пригответе чай – по рецептата, която дадохме в началото. Добавете мед, лимон, канела, анасон или мента – според вкуса и целите на пациента.

За деца с мед

Децата по-често са подложени на простудни заболявания и имат по-слаб имунитет. Главна задача на родителите е да го утрепят. Но майките са подозрителни към едно от най-силните имуномодулиращи средства – джинджифилът. Напразно! Коренът рядко провокира алергични реакции и чувствителност и е доста безопасен за малчуганите.

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Джинджифилов чай в три стъпки

Джинджифилов чай за деца

4 супени – джинджифил, настърган на ситно, се пуска за 10 минути в 2 л достигнала 100°C вода. Ако ползвате млян корен, количеството му е наполовина и се вари двойно по-дълго (на слабо).

Вкусът на джинджифила е прекалено остър за децата. Затова добавете обилно мед, сок от портокал и ароматна мента. По желание смесете с любим билков чай. Запарете всичко с добавките за минутки. Пие се топличко, в обилно количество.

Инхалации с джинджифил при хрема и кашлица

Залейте с гореща вода настърган джинджифил. Наведете детето да подиша няколко минути над парите, като покриете главата с кърпа. Инхалациите се отлични преди сън. Те облекчават симптомите на простудата и укрепват ослабения имунитет.

Мед и джинджифил против рак

Коренът става все по-популярен  като антиканцерогенно средство. Изследване върху мишки в университета на щата Джорджия демонстрирало, че извлек от джинджифил стопява тумор на простатата до 56%. В университета на щата Мичиган експериментирали потискане на злокачествени клетки с джинджифилова пудра. Под нейното въздействие бил постигнат процес на самоунищожение. На още две места в САЩ – Питсбърг и Лос Анджелис, били изведени аналогични резултати, отнасящи се към рака на бял дроб и на млечна жлеза. Постиженията дават надежда за създаването на нови медикаменти на базата на екзотичното растение.

И в нар. медицина джинджифилът е източник на антиоксиданти и се ползва срещу тумори, най-често на простатната жлеза. Прочута е рецепта с участието на мед.

Рецепта

2 корена, 450 г мед. Джинджифилът се бели, мели и смесва с меда. Съхранява се под капак. К-вото: 3 Х 1 лъжица – тя е с размера на супена, но задължително изработена от дърво.

Чесън и джинджифил против рак

Чесънът има противоракови с-ва, но по-силно насочени към патологии на стомаха и червата. Полезен е при тумори на млечна жлеза, простата, бял дроб и пикочен мехур. Джинджифилът пък е ефикасен при дебело черво и простата. Пастата от двете съставки има и профилактична функция.

По 120 г чесън и джиндифил, 15 мл зехтин. Компонентите се смилат в блендер до еднородна маса. Със сока се подправят ястия или се яде директно, по 1 лъжица – отново дървена със супен размер.

Компрес при рак на млечна жлеза

Отварка от корена се ползва за компреси върху поразените от рак зони от млечната жлеза. Ест. тъкан се напоява в течността и се прилепя към гърдата. Като изсъхне, се подменя с нова.

Джинджифил и пипер при тежки форми на рак
Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Твърде пикантната мексиканска кухня и високата заболеваемост от рак на стомаха раздвояват учените относно противораковите свойства на джинджифила

Комбинацията е коментирана на конференция на Америк. асоциация по проучване на рака. Лютият черв. пипер е представен като средство за съкращаване ракови образувания на панкреаса, а джинджифилът – като с-во срещу рак на яйчниците. В защита на новата формула пред форума са представени две изследвания. Но въпросът остава без крайно решение, защото по-рано е смятано, че пиперът носи риск от онкологични заболявания. На него се отдава широкото разпространение на рака на стомаха в Индия и Мексико, заради любовта към острите блюда в тези страни.

Рецепта с джинджифил на прах и мед

За профилактика и поддържащо лечение на рак се ползват и свеж корен, и на прах. С тях се подправя храната.

Рецепта, препредаваща се между болни в интернет:

 • 500 г джиндж. на прах + 500 мл мед или
 • 250 г джиндж. на прах + 500 мл мед при болести на стомаха и червата.

Съставките се хомогенизират с дървена лъжица. Прибират се на студено. Единичната доза представлява количеството, което се събира в лъжица супен размер, но с метална не се бърка в съда (ползва се дървен прибор).

Първите 48 ч. дозите се поемат на 2 часа, а по-нататък – на 6-8 часа. Срокът на терапия – 60 дни.

Действа ли?

(мнения и резултати)

Лечителка, която ползва цитираната по-горе рецепта с джинджифил на прах, споделя във фейсбук, че неколцина нейни пациенти  са в ремисия след приемане на корена. Тя казва, че туморите им направо са се стопили за кратък срок. Добитите резултати са при случаи на рак на матка, на мл. жлеза, на простата, дебело черво, кости и кожа.

В интернет се препредава и разказ за жена от Сараево, която с джинджифил и мед се е изцелила  от рак на щитовидна жлеза. В коментарите под историята на нашумелия Милен Антонов, чиято майка е преборила рак, ветеринарен лекар разказва случай на пациент, който постигнал ремисия благодарение на ежевнедната консумация на 50-100 г джиндж. Човекът е страдал от рак на бъбрека и е бил опериран в чужбина.

За съжаление в мрежата не се откриват разкази от първо лице (или ако има, са прикрити в затворени групи). Но аудиторията много активно реагира на цитираните по-горе истории и множество потребители изразяват твърдото си намерение да прилагат рецептата.

Лечение на ревматоиден артрит

с джинджифил

Нар. целители препоръчват приемането на чай от джинджифил при болести на ставите. Те се опират на противовъзпалителното действие на корена, което е съществено за този тип заболявания.

За ревматоиден артрит указанието е 2 чаени лъжици прахообразен джинджифил да врат 40 мин. в 410 мл вода. Поемането е подсладено, внимание: след ядене.

Натриване с прах

Великолепен резултат дава натриването на болезнените стави с джинджифил на прах. После мястото се увива в топло одеяло.

Компрес с джинджифил

Наложете настърган джинджифил върху възпалената става, завийте с найлон и завържете с шал. Дръжте 2 часа. Ще усетите парене.

Масло от джинджифил

Прекрасно е за масажи на болни и болезнени стави и особено за гръбначен стълб.

Рецепта: настърган джиндж. се залива с растително масло по избор и се остави на тъмно за 2 до4 седмици.

Босвелия и джинджифил

Босвелията е природно противовъзпалително. Растението помага при артрити, включително ревматоиден, и други патологии, свързани с възпаляване на тъкани. Идеална е комбинацията с джинджифил. Докато коренът се приема на чай, с босвелията се правят компреси за ставни болки. За целта се ползва тинктура.

Готова форма: ФорфлексДжинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Добавка, която съчетава екстракти от босвелия и джинджифил. Препаратът е целенасочен към болести на опорно-двиг. с-ма, при артрити и болезненост в стави и мускули, при травми. Подпомага правилно и по-свободно движение в ставите.  Цена 15.88 лв.

Джинджифил и диабет

Пациентите с диабет могат да съчетават предписаната им диета с джинджифил, от който да получават допълнително минерални комплекси и хранителни в-ва. Заболяването често върви в комплект с излишно тегло, а коренът помага за вталяване. Най-добре за диабетиците е да го вземат под формата на пресен сок или чай.

Но има известни особености в ползването на корена при повишена захар в кръвта.

Важно! Джинджифил могат да приемат само пациенти, които не се лекуват с препарати, понижаващи кръвната захар. Тоест коренът е само за тази част от болните, които успяват да контролират захарта с диета, без лекарства. Джинджифилът усилва действието на медикаментите и болният може да преживее рязък спад на нивото, което е супер опасно. Нека терапията се съгласува с ендокринолога.

Диабетиците нека имат предвид, че при придозиране на джинджифила възникват диарични изхождания, позиви и реално повръщане, както и алергични реакции.

Доза при диабет:

 • За чай – три чаши ежедневно, преди нахранване;
 • За сок – два пъти в деня, 1/8 част от чаена лъжица.
При гастрит и язва – може ли?

Това са две диагнози, които почти не се съвместяват с джинджифила. При наличие на язва той е съвсем вреден. Подправките въобще са противопоказани, особено ако са пресни и остри. Те носят риск от кръвоизливи, които в стомаха трудно се преустановяват.

Гастритът пък все по-често възниква в студентските години и сред любителите на суха храна. Те трябва да установят най-напред състоянието на стомашната среда. Щом киселинността е повишена, действително трябва да се спрат всички остри подправки. И в този случай джинджифил е забранен.

В случай че стомашната среда е с ниска киселинност, то джинджифилът става не само допустим, но и полезен. Пациентите с такъв гастрит се нуждаят от регулиране на храномилането, а коренът е №1 в това направление. Освен това той ще подпомогне извеждането на отпадните продукти от обмяната. А най-прекрасното му свойство е да стимулира синтеза на жлъчен сок (количеството се увеличава, без да се нарушава балансът).

Не на последно място на хората с такъв гастрит се препоръчват значими количества течности, а съчетанието на зелен чай с джиндж. е едно отлично решение в дадената ситуация.

И все пак самолечението с джинджифил при гастрит не е препоръчително и дори много специалисти предпочитат да се застраховат, като забранят изцяло ползването на корена.

При кръвно

(кога помага и кога вреди)

Същността на въпроса е как действа джинджифилът върху кръвното налягане – дали го повишава или понижава? В състава му влизат компоненти, които разреждат кръвта, подобряват кръвотока и отпускат мускулите, заобиколени от кръвоносни съдове. Тези свойства на растението благоприятстват профилактиката на повишено кръвно налягане илечението в началните стадии на хипертония.

Но същите свойства помагат и на хипотониците – на хората с понижени стойности на налягането. Разреждайки се, кръвта се насиша с кислород. Периферните съдове се отпускат, избавят се от спазмите и състоянието на болните се подобрява.

В обобщение: джинджифилът нормализира кръвното налягане. Той не го повишава, нито го понижава, а въвежда всички участници в процеса – кръв, съдове, в нормално състояние, от което се балансира и налягането.

Дозировка

Ако имате проблеми с кръвното, достатъчно е да въведете в менюто си неголямо количество джинджифил. Например като подправка. Или под формата на чаша чай. Начинът на приготвяне е без значение, а дозата нека бъде в рамките на нормалното потребление.

Има вариант обаче коренът въобще да се окаже противопоказан, ако скоковете в кръвното са обвързани с някои сърдечни патологии, вземат се определени лекарства или хипертонията е в тежка форма. Прочетете противопоказанията за упореба на джинджифил в края на статията и се допитайте до медик.

Като афродизиак
Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Коренът провокира сексуалното желание и в добавка ускорява кръвообращението и сгрява кръвта

Джинджифилът е възбуждащо средство с многовековна история. Само опитайте късче от корена и веднага ще усетите леко изтръпване на устните и вдигане на телесната температура. Коренът присъства в Кама сутра като начин за магическо привличане на възлюбения. Но внимавайте, захаросаният джинджифил усилва чувствителността на ерогенните зони.

Маска за лице с джинджифил

Както показва практиката, ефективността на джинджифиловите маски за лице има три осн. цели: хидратиране, тонизиране и подхранване. При редовно използване като домашно средство, джинджифилът дава потресаващи резултати:

 • Кожата става по-еластична, вследствие на което малките бръчки се заглаждат и стават незабележими;
 • Съществено се подобрява тенът;
 • Клетките усилват защитните си функции и вече не реагират остро на вредоносните външни въздействия;
 • Подобряват се кръвообращението – клетките получават усилено подхранване с витамини и други полезни елементи;
 • Джинджифилът активно се бори с възпалявания, което го превръща в прекрасно средство при акне.

Класическа маска: млян джинджифил + зехтин = подхожда на всяка кожа;

Комплексна маска: течен екстракт от джиндж. + бяла глина + силен зелен чай + отварка от лайка (от всичко по 1 малка лъжица) = формула за мазна кожа;

Витаминна маска: прах от джинджифил + сок от нар, да стане гъста каша = дава еластичност, за уморена и повехнала кожа;

Успокояваща маска: 2 см коренче, ситно рендосан, + 5 мл лим.сок + 50 мл мед, сместа стои 2 часа в хладилник = за раздразнена и чувствителна кожа;

Противовъзпалителна маска: пюриран джинджифил + сок от портокал + мед + кис.мляко = сгряващ ефект, държи се за кратко;

Избелваща маска: по 3 капки етер. масла от следните видове – джинджифил, роза, грейпфрут + бадемово масло.

Против акне: по половин лъжичка пюриран джинджифил, мед и лим.сок + 1 ампула вит. Е + сметана да се сгъсти. Държи се половин час.

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Козметиците отдават на джинджифила способността да осъществи моментален лифтинг

Противопоказания

Наред с всички свои прекрасни качества, джинджифилът умее и да вреди. Телата ни са индивидуалности и не реагират еднакво на фитотерапевтичните ср-ва. За какво да внимаваме:

 • Коренът дразни стомаха, обостря повърхностни възпаления в лигавицата му. При язва е забранен;
 • Има крайно вреден ефект при хепатит, при който коренът само активизира процеса на възпаление на клетъчно ниво;
 • Не се ползва при кръвотечения и склонност към такива, заради това, че разрежда кръвта;
 • Не се ползва при много високи показатели на кръвното;
 • Джинджифилът е опасен при камъни в жлъчката, защото активизира циркулацията на жлъчния сок. При това камъните започват да се движат и могат да причинят запушване, следователно – оперативна намеса;
 • Коренът се взема при простуди, грип, ОРВИ и други инфекции, но не и при много повишена температура. Той ще я вдигне още повече, което е опасно.
При бременност

Джинджифил се препоръчва за отстраняване на признаците на токсикоза в първия триместър, но трябва изцяло да се изключи с влизане във втория триместър. Коренът носи риск от повишаване на налягането и прекалено тонизиране.

За деца

(От каква възраст и как се дава на деца?)

Компетентни медицински източници определят границата на 2 години. В по-ранна възраст коренът може прекалено да раздразни незрелия стом.-чр. тракт. В граничната възраст е препоръчителна медиц. консултация.

На малките деца джинджифил се предлага само на чай и то слаб. Използват се добавки за подобряване на вкуса.

Колко може да се взима на ден – 4 грама!

Предозиране – води до стомашни р-ства, диарични изхождания, позиви за повръщане.

Рецепти за ястия

(като подправка)

Коледни сладки с джинджифил

и канела

Джинджифил като лекарство, Джинджифил при деца, При грип, Инхалации при хрема и кашлица, Против рак, Лечение на Ревматоиден артрит, Джинджифил и босвелия, При диабет, При гастрит и язва може ли джинджифил, При кръвн о помага или вреди, Джинджифил Като афродизиак, Маски за лице

Джинджифилът в някои култури се асоциира с Коледа

Съставки: 110 г кр.масло, едно яйце, 110 г захар, 1 бакп., 310 г брашно, по една чаена джиндж. на прах и канела.

Как се готви: Разбиваме яйцето, захарта и разтопеното масло. Добавяме джинджифила и канелата. Сипваме брашното и замесваме. Тестото се охлажда в хладилн. за 30 минути. Разточването е на дебело, изрязва се на форми и се пече на 200 °C за 15-20 мин.

Меденки

Съставки: 130 г кр.масло, едно яйце, 170 г мед, по 2 чаени джиндж. на прах и канела, 110 г захар, 1.5 чаена сода, 550 г брашно.

Как се готви: Смесваме в кастрола захарта и меда с всички подправки. Довеждаме до кипене, слагаме содата и веднага сваляме от контлона. Разбъркваме добре. Содата се разпенва силно. Добавяме разтопеното масло. С интензивно бъркане добавяме и яйцето.Следва брашното и се замесва. Поставяме в хладилник за час. Разточваме пласт от 5 см. Изрязваме форми и печем на 180°C за 10-15 мин.

Сладко от джинджифил

Съставки: 200 г джиндж., 0.25 л вода, 350 г захар, 1.1 кг лимони или портокали.

Как се готви: Коренът се настъргва на едро. Кората на цитрусите се настъргва на ситно, вътрешността се реже на парчета. В кастрола се слагат всички компоненти и се варят на слабо, като се бърка. Готовото сладко остава на капка върху чинията. Разпределя се в буркани, които се обръщат върху капака си, докато се охладят.

Чуждоезикови наименования на джинджифил за търсене на още информация:

На латински: Zingiber officinale. На английски: Ginger. На испански: El jengibre. На немски: Ingwer. На руски: Имбирь. На гръцки: Πιπερόριζα. На турски: Zencefil.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Джинджифил – ползи за отслабване, лечение и в кулинарията. Отглеждане

 1. Пия редовно чай от магданоз, е, не точно всеки ден, но когато се сетя, си го правя. Най-вече ми дава тонусче, но и по принцип като знам, че е полезен и вкусен, гледам да не пропускам, когато имам възможност да си го направя. Лошият дъх също не се появява абсолютно никога.

 2. Лечение с магданоз съм препоръчвала за цистит и за съдови заболявания. Чудно действие има върху черния дроб – за периодично пречистване е добре да се прави, особено от хора, които пийват алкохол. За бъбреците е направо балсам, когато се пие под формата на чай.

 3. Към всеки чай от магданоз и джинджифил е добре да се добавя и малко сок от лимон за вкус, но и за отслабващо действие. Преди лягане се пие по малко, за да не ставате често да ходите по нужда. Обаче се взема редовно и е супер за сваляне на килца от корема.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.