Бързо сваляне на кръвно в домашни условия. С айрян и др.

Кои са лесните начини за бързо сваляне на кръвно в домашни условия? Как се ползва айрян за кръвно? С оцет. Мудра за смъкване на кръвно

Съдържание на статията:

Ще започнем със скоростните, но временни начини за сваляне на кръвното. После ще минем и към по-трайните решения на проблема.

Бързи начини за спешно сваляне

Нека да започнем с това:

Екстрено сваляне на ВКН

(първа стъпка)

 Ако сте хипертоник със стаж, приемете предписаните ви лекарства или седативно средство;
 Потопете кърпи в ябълков оцет и завийте ходилата за десетина минути. Намокрена с оцет тъкан може да сложите и зад тила;
 Размесете в чаша айран половин лъжичка канела и изпийте. Сваля ВКН с няколко единици;

 Забавете леко дишането – вдишайте най-напред дълбоко, задръжте дъха до 12 и бавно-бавно издишайте. Правете това внимателно 3-4 минути. По-дълбокото и съзнателно дишане и не дългото му задържане върши чудна работа при резки скокове на налягането, защото гарантирано дава моментален ефект;
 Разтрийте ушите до почервеняване – действително екстрено с-во за сваляне на ВКН;
 Рязкото вдигане на нивото на кислорода в кръвта дава добър ефект. Отворете добре прозореца или директно излезте навън, направете на открито или поне на чист въздух няколко дълбоки вдишвания и издишвания през носа;
 Загряващ пластир със синап, наложен в зоната на 7-ми гръбн. прешлен, разширява съдовете и намалява спазъма;
 Ако причината за ВКН е стресова ситуация, обезателно изпийте билков чай с успокоително действие;
 Алтернатива е минер. вода на стайна темп. с разтворена в нея лъжичка мед и сока, изцеден от ½ лимон. Изпийте на екс. Действието ще се усети до половин час.

След като сте изпробвали 2-3-4 от изброените препоръки, да засилим и да заякчим ефекта с физическо потвърждение на казаното и повторение.

Какво да правим при високо кръвно

(втора стъпка)

Бързи начини за спешно сваляне, Масаж, Лечение с гореща вода, Упражнения за екстрено сваляне на кръвното, Кисело мляко и канела, Билки, добавки, съвети и рецепти, Сваляне на кръвно с оцет

Събрахме хапчета, билки, масажи и упражнения за спешно сваляне на кръвното

Като допълнителна помощ за сваляне на ВК налягане и за установяване на стабилност в получения в стъпка 1 резултат вече е позволено да избирате измежду хубав масаж, горещ бърз душ или  целебни ванички за ръцете и за краката. И трето, разбира се – упражнения. Този тип здраво физическо натоварване върху кръвообращението почти незабавно ще даде очаквания от всички нас резултат. Изберете една от трите възможности или комбинирайте.

Демир бозан билки за бъбреци
Масаж

Може да го извършите собственоръчно, но за предпочитане е да намерите друг за това. С разтриващи и сравнително силни движения минете зоната на врата, зад тила, темето и слепоочията. Чувствайте как с пръсти отлепяте лекичко скалпа от черепа. Приятно е! Ако имате дори и леко главоболие, по-нататък гледайте да се върнете обратно към тила и слезте към раменете, обработвайки до плешките, включително нервните сплетения в зоната на плешките.

Мнение №1: Бързо сваляне на кръвно в домашни условия

Ангел Тодоров, Бързо сваляне на кръвно с айрян

Ангел Тодоров, Търговище

За мен бързият начин за сваляне на кръвно в домашни условия е пиенето на айрян в големи количества. Още по-бързо става, ако сложа малко канела. Действието идва от пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко. Но после кръвното пак се качва. За трайно сваляне ползвам билките Демир бозан, обаче само оригиналните препоръчвам, защото има и много ментета. Тези билки чистят кръвоносните съдове и оправят кръвното в срок от 2-3 месеца. После вече то си е все нормално. Ако не се постараете много, разбира се!

Ангел Тодоров, Търговище

Още за билките при високо кръвно ТУК:

Георги: С Демир бозан аз свалих кръвното и ме ободрява

Масаж на ушите

Съществува естествен начин за сваляне на КН, който идва от китайската медицина. Намерете посочената линия (виж на снимката) и масажирайте бавно и леко. Точка едно и две се обработват с мекото на върха на пръстите, просто фино поглаждане – по десет пъти от лява и от дясна страна. Точка три и тя се масажира в малък кръг за около 5 мин. Регулира мощно КН.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Бързи начини за спешно сваляне, Масаж, Лечение с гореща вода, Упражнения за екстрено сваляне на кръвното, Кисело мляко и канела, Билки, добавки, съвети и рецепти, Сваляне на кръвно с оцет

Точките, чието масажиране помага за сваляне на параметрите на патологично повишеното кр. налягане

За главоболието при ВКН е дадено по-подробно ТУК: Как и къде боли глава при ВКН.

Лечение с гореща вода

Несилен поток гореща вода, пуснат само за 5 – 7 минути, е достатъчен за ефикасно и устойчиво сваляне на ВКН. Нагласете се така, че струята от душа да бие точно зад тила.

Ако нямате възможност за душ, непременно направете ванички на ръцете и краката с гореща вода. Ръцете трябва да се потопят само до китките в гореща вода (докато тя самата изстине), а за краката после направете нужните контрастни бани – редуване на не много топло и след това горещо за 3 мин. общо. Завършете терапията с 20 мин. в хладка или не много студена вода.

Упражнения

за екстрено сваляне на кръвното

Гимнастиката има реален и бърз ефект върху кръвното. Ефикасен се счита интензивният масаж на врата и ушните миди. Това релаксира постепенно дълбоките здрави мускули на врата и ключиците, премахва внимателно и нежно спазъма и нормализира КН. Гимнастиката се прави ежедневно, а след стабилизиране на налягането – през 3 – 7 дни.

При изпълняване на упражненията е необходимо да стоите изправени, без напрягане. Всяко упражнение се изпълнява в бавно темпо, с по 5 повторения.

 1. Накланяйте бавно главата си наляво после надясно със „замръзване“ в най-ниското възможно положение (долна мъртва точка) за няколко сек.;
 2. Наклонете сега глава по другата ос –  нагоре-надолу, като извършвате бавен преход от горното положение до долното. Фиксирайте крайните стоежи на главата по твърдо 10 сек. Очите е необходимо да са затворени;
 3. Завъртете глава максимално надясно, брадата да е паралелно на рамото. Фиксирайте положението и върнете главата напред. Повторете същото и наляво;
 4. Изтеглете глава напред и от това положение завъртете надясно докато брадата опре рамото. Фиксирайте за секунди и заемете първоначалното положение. Повторете наляво;
 5. Бавно вдигнете ръце встрани и нагоре. Съберете дланите. Завъртете глава последователно в двете посоки.
 6. Вдигнете д. ръка бавно встрани не по-горе от нивото на рамото. Откарайте я стабилно назад с максимална възможна амплитуда, задръжте ситуацията за 10 секунди и върнете. Изпълнете отново същото обратно с лява ръка.
 7. Вдигнете едновременно двете си ръце настрани, като да сключат ъгъл с пода под 45°. Отведете максимално назад и фиксирайте. В това положение бавно завъртете тялото в едната и в другата посока.
 8. Сключете здраво двете ръце отзад на врата. Отпуснете си главата лекичко назад, но упражнявайте натиск, докато ръцете ви произвеждат съответното съпротивление. Фиксирайте цялата конструкция за 10 сек.
 9. Дясната ръка с пръстите хваща върха на главата, като дланта минава над темето и с усилие я сваля надясно, изпуквайки прешлените и разтягайки до стабилен опън мускулите на врата. Повторете и с другата ръка. Това упражнение е от техниката цигун.
 10. Вдигнете накрая ръце високо над главата, първо успоредни една на друго и после залепете дланите. Можете и да сключите пръсти и да обърнете дланите нагоре. Гледайте ги и ги изпънете, така че да се протегнете, да изпънете гръбнака нагоре доколкото е възможно. Ако прешлените отново изпукат, ще усетите сериозно облекчение.

Най-прочутото средство: Сваляне на кръвно с

айран или кисело мляко

Регулиране на стойностите на налягането в съдовете с кис.мляко – разредено или не, е стар цяр, известен от незапомнени времена.

Заключението, което нашите баби са знаели по рожение, е доказано с 9 изследвания. Изводът е идентичен – пробиотиците регулират и долната, и горната граница. Благотворният ефект е изразен по-силно при пациенти с ВКН.

Положителен ефект от пробиотиците в кисело-млечните продукти се добива, само ако те се прилагат редовно, не по-малко от 8 седмици като при това се ползват продукти с колонообразуващи единици 10 на 11-а степен.

Понижаване на кръвно налягане с кисело мляко и айрян, кръвното сваля ли се с мляко

Кисело-мл. продукти стабилизират храносм. тракт и черн. дроб. Вит. Д, соли на калция и фосфора, млечната к-на се усвояват бързо от тялото, без да харчат допълнителна енергия

Киселото мляко качва или сваля кръвното?

За екстрена помощ то се ползва и при високи, и при ниски стойности. С малка разлика в добавката:

 • Айрян със сол вдига кръвното, когато то е паднало много ниско. Пациентът е отпуснат  и му прилошава. Ако се слага да легне, то краката на болния нека са на по-високо от главата, за да се осигури притока на кръвта към главата;
 • Кис. мляко с канела сваля кръвното, когато се е качило до прекалено вис. стойности. Пациентът е болестно активизиран – със сърцебиене и тревожен. Ако го слагате да легне, главата трябва да е нависоко, за да се оттича кръвта.

Солта стимулира свиването на съдовете, а канелата – разширяването им. Приемането на сол води до увеличаване на обема на кръвта чрез задържане на течности, а липсата на сол води до извеждане на течности и следователно спад на обема на кръвотока. Налягането се регулира чрез количеството кръв, преминаваща през съдовете и оказваща натиск върху стените им.Какво да правим при високо кръвно

разширяват екстрено кръвоносните съдове. Разбъркайте добре и дайте минута на канелата да се поеме. Работата на млякото в тази комбинация е да успокои и релаксира.

Най-доброто (ефикасно) лекарство за високо кръвно

Съществуват само два метода да се лекува ВКН: чрез официалните методи – лекарствата, и чрез народните – билките и прир. средства. Немалко пациенти ги комбинират, разкъсвани в доверието си към едната или другата алтернатива.

Диетичното хранене – изборът на полезни и изключването на вредни храни, има само помощна функция. Без съмнение, правилното хранене е условие за излекуване на ВКН, но само то рядко дава желания резултат. Ще го разгледаме накрая в качеството му на поддържащо лечение.

Ако изпитвате общ дискомфорт, учестено сърцебиене, болка в зоната зад тила и сърцето, не успявате да смирите раздразнителността си и се чувствате патологично уморен човек: налице са признаци за високо кръвно налягане (ВКН). В домашни условия може да го свалите по 4 начина:

С лекарствени препарати;
 С растителни средства по народни рецепти;
 С корекция на всекидневното хранене – избор на дадени храни и махени на други;
 С лечебни и терапевт. упражнения и масажи.

Билки, добавки, съвети и рецепти

за високо кръвно (сваляне без лекарства)

Далеч не всеки е в състояние да поддържа заветното 120/80. Съвременният ритъм на живот заставя хората да работят повече и да отделят малко време за здравето си. Първа страна сърд.-съд. с-ма. Особено много са пациентите си ВКН. Но да пиеш шепа харчета при всяко вдигане на КН не е изход. В много случаи организмът просто привиква към медикаментите и спира да реагира, тоест очакваният резултат не идва. Но има варианти, които полагат да се свали ВКН без лекарства. ТУК: Някои безпогрешни способи за смъкване на кръвно.

Сваляне на кръвно с оцет

Оцетът стимулира рефлекторните зони на стъпалата. В разширен вариант той се разрежда 1:1 и се напояват памучни кърпи. Бързата процедура е салфетки, намокрени с оцет, и да се стъпи върху тях. Така се свалят 30 – 40 единици.

Мента, глог, валериан

при кръвно

Смес от настойки от трите растения, готови от аптеката, се размесват по 10 капки от всяко за един прием. Цялото количество се разрежда с вода.

Глогът сваля кръвното и самостоятелно. Половин шепа сушени цветове се запарват за десетина мин. в 200 мл. Изпива се топличко – по три пъти.

Валерианата релаксира нервната с-ма и премахва главоболието, което често съпътства ВКН. Самостоятелно тя не дава съществено снижение, но е добре да присъства, защото отстранява спазми. Назначава се за профилактика в ранните стадии на стенокардия.

Ментата има умерено спазмоличино и болкоуспокояващо действие и също успокоява.

При комбинация от трите растения курсът на терапия е 30 дни + 10 дни пауза.

Семки от диня за кръвно
Народни рецепти за сваляне на кръвно налягане, сваляне на кръвно със семки от диня

Събирайте и сушете семките от дините, ако имате перманентни проблеми с кръвното си

Сушените семки от динята съдържат голямо количество аминокиселини. Те са полезни за сърцето. От тяхното наличие в тялото зависи нивото на съдовото налягане и рискът от исхемия. Съдържат и кукурбоцитрин, който способства разширяването на кръвоносните капиляри, което директно се отразява на кръвното.

За трайна корекция семките се приемат по два начина – на прах и на чай.

На прах: семките се сушан и се смилат на прах. Дозировката е 2 Х ½ чайна лъжица във вода. За около 1 месец редовно пиене на праха КН се нормализира.

На чай: 4 големи лъжици семки се размачкват и се сваряват в 2 литра (15 мин.). Курсът на терапия съставлява 15 дни, след което е предвидено прекъсване.

Балканска чубрица

при високо кръвно

Тя представлява природна арома тепария за ВКН, главоболие и ускорено сърцебиене. Пие се системно, трикратно на ден. Приготвя се в свободна доза – примерно непълна шепа на 200 мл, да се позапари. Като бонус тази рецепта очиства съдовете от холестерола.

Чесън сутрин на гладно

Всеизвестни, но недоказани научно са свойствата на чесъна да сваля ВКН, да подобрява кръвообращението, да сваля риска от патологии на съдовете и сърцето, да профилактира специално инсулти и инфаркти. В опит да се установи точното действие е направен експеримент с 300 пациенти – хипертоници. Една група от тях получавала 800 мг чеснов прах на ден (равно на 2.5 г пресен чесън). На другата група давали плацебо. След един месец отчели резултатите: приемалите чеснов прах свалили систоличното си налягане средно с 8 мм жив. стълб. Приемалите плацебо отбелязали снижение от 3 мм (заради психологическия фактор).

Така и клинично се доказва, че чесновият прах е добро основно средство в началните стадии на хипертония и полезен компонент от комбинираната терапия при средната и тежката форма. Експериментът доказва, че чесънът сваля и с-стите на холестерола, което също е преимущество за хипертониците.

Редовното приемане на чесън отпуска кръвоносните съдове и разрежда кръвта, което води допълнително до незначително (до 10 мм жив. стълб) снижение на налягането.

Яжте повече чесън в суров вид. За лечение е препоръчително на гладно. Ако не ви понася вкусът, слагайте в ястията. Но за целенасочено лечение на ВКН за предпочитане е екстракт или чеснов прах на курсове през 6 мес. Чесънът е добър и за екстрено сваляне.

Отвара от чесън: 20 г скилидки без люспите в 200 г вода – да стои 7 часа.

Чесън с мляко: 2 глави пресен чесън, очистени, се сваряват до размекване в 200 г мляко. Профилтрира се и се пие топло 3 Х 20 мл на ден. Това лекарство е за предпочитане след хранене, терапевтичният курс е 15 дни.

Чесън с лимон: 3 глави чесън и 3 цели лимона – мелят се в месомелачка и се слагат в стъкло заедно с 1 л вода. Настойва се в закрит шкаф едно денонощие. Профилтрира се и се мести на студено. Пие се преди нахранване – 2 Х 50 мл. Терапевтичният курс е 3 седмици.

Чесънът може да навреди при хроничен гастрит, болни бъбреци, язва.

Сваляне на кръвно налягане с чесън, чесън за кръвно

Приготвяне на чеснова тинктура в три стъпки

Чесън на капки

500 г чесън се очиства от люспите и се счуква или се минава през преса. Слага се в стъкло, заедно с 290 мл спирт. Затапва се и се прибира в затворен шкаф за 10 дни. Профилтрира се и се оставя в шкафа за 3 дни. Капките се вземат няколко мин. преди яденето, като се разреждат в неварено мляко – трикратно, ежедневно.

Броят на капките се определя по схема. На всеки прием – с 1 капка повече. Стартира се с 1 капка и се стига до 15 капки (на петия ден вечерта са 15 капки). Оттам нататък се сваля по 1 капка на прием, докато стане 1 капка (на десетия ден вечерта).

Следват два дни със залпово приемане. В ден 11 сутринта – 15 капки и оттам нататък – още 5 приема по 25 капки.

Рецептата оздравява много компоненти в тялото – очиства мазнините, подобрява обмяната, нормализиране на кръвоснабдяването на сърцето, действа срещу всякакви болки, включително в стомаха, подобрява зрение и слух и т.н.

Зелени орехчета

при високо кръвно

Орехът е подходящ за лечение, когато в обвивката му влиза без трудност игла. Той подобрява сърд.-съд. с-ма. Повишава съдовата реактивност, благодарение на която съдовете се приспособяват към външни промени. Отрегулира състава на кръвта и еластичността на съдовите стени, снижава холестерола, хармонизира налягането. Употребата на само 4 ореха на ден увеличава нивото на полезните в-ва в кръвта.

Зелени орехчета при ВКН: измиват се и се режат на парчета. Слагат се в стъкло заедно с водка или спирт. Затваря се и се слага на тъмно за 1 месец. Готовата тинктура се разводнява преди пиене. Дозата е 1 голяма лъжица за възрастни и 1 малка – за деца. Тя помага за най-различни проблеми, включително храносмилателни.

Преградките на ореха при ВКН: Обем от 200 мл се пълни с преградките + 2 пъти по толкова студ. вода. Затваря се и – на слънце за 12 дни. Профилтрира се. 1 Х 10 мл.

Рецепти на Мермерски

за високо кръвно 

Известният  професор е оповестявал две рецепти за ВКН.

С чесън: 200 г чесън и 2 големи лимона се пасират и се смесват със 150 мл мед. Отлично се размесват и се прибират в буркан за 25 дни. Традиционно – стои на тъмно и студено.

1 чайна лъжица от сместа + 50 мл кис. мляко + 20 капки спирт. извлек прополис +10 г канела. Схема – на 2 пъти, преди нахранване.

Професорът гарантира, че КН ще се установи на 130/80 и то само за няколко дни.

С яйце: сварено яйце се пуска за денонощие в яб. оцет. Черупката се стопява, а яйцето се изяжда. Има ли резон в тази формула, прочетете ТУК: Яйцето при ВКН – вярно или не?

Листо от здравец

Откъсва се едно листо, измива се и се налага от вътрешната страна на лява китка (където се усеща пулса). Фиксира се за 30 минути. Във видеото е показано как:

Капки глог

Спиртният екстракт от глог стимулира кръвотока, подобрява работата на мозъка, тонизира, лекува спазми. Приема се трикратно от 25 до 40 капки, преди нахранване, като капките се разреждат с водичка. Схема: трикратно.

Джинджифил

и кръвно, особености

Принципно джинджифиловият корен се употребява и при високи, и при ниски стойности, защото той просто нормализира системата и я довежда до здравословно ниво. Коренът разрежда кръвта и активизира протичането й, отпуска околната на съдовете мускулатура. Това лекува ВКН, ако стойностите му не са драстично високи. Ефектът се постига с редовна консумация на пресен корен – като подправка, на чай или на прах. Подробности ТУК:

Шлемник байкалски

Много рядко растение. До нас достига таблетиран сух екстракт от корен, засега един продукт.

Шлемникът успокоява и нормализира КН и сърдечен ритъм. Няма нежелани ефекти и противопоказания. Схема – 4 хапчета за ден. Ефектът идва от натрупване, като минималният прием е 10 дни.

Женшен за кръвно

Женшенът е по-известен като средство за вдигане на кръвното и се препоръчва на хипотоници. Но всички препарати на основата на женшена са тонизиращи. Те разширяват съдовете, насищат кръвта с кислород. Така женшенът помага и при ВКН.

Обърнете внимание, че има разлика във формите на женшена при двата вида налягане:

При ниско КН се ползват екстракти на корена на основата на спирт – те вдигат стойностите;

При ВКН се ползват водни екстракти на корена, или много слаб чай – те снижава стойностите. Като добавка сърд. ритъм влиза в норма или немного се забавя, а амплитудата на сърд. съкращения се усилва.

Сваляне на кръвно с билки, женшен, живовляк, магнезий

Женшенът е от средствата, за които се питаме дали повишава или понижава кръвното налягане. Обикновено въпросът е за средства, които просто регулират и нормализират, както е и в случая с ценния корен

И в двата случая се вземат миниатюрни количества. Ефектът се проявява след известно време, а в пълна степен – след 2 седм. редовно приемане.

Лечение с живовляк

4 супени лъжици сухи или пресни листа живовляк се заливат с чаша качествена водка. Стои в затворен шкаф 2 седм. и се профилтрира. Схема – 3 Х 30 капки.

Ползватели казват, че забравят за ВКН, защото тинктурата се ползва дълги години без прекъсване.

Л-карнитин

ВКН у някои хора е резултат от невъзможността на съдовете да се отпуснат. Изчислено и клинично проверено е, че приемът на 200 мг алфа-липоева к-на и 500 мг ацетил-L-карнитин в течение на 8 седмици увеличава диаметъра на артериите и сваля налягането в тях.

Магнезий

Дефицитът на магнезий води до аритмия, нарушена микроциркулация, главоболие, стенокардия и тахикардия, към склонност за тромбообразуване и до ВКН. В 85 % от случаите хипертонията е свързана с неговия недостиг.

И обратно – добавянето на магнезий до необходимите параметри хармонизира налягането, укрепва сърд. с-ма и подобрява общото състояние. Като бонус – забавя образуването на холестеролови плаки и не дава по стените на съдовете да се отлага калций. Въвеждането на магнезий в постинфарктната терапия вдига нивото на преживяемост на пациентите.

Магнезият сваля кръвното с 3 – 15 мм жив. стълб, бързо се преодолява тревожността и безсънието. Още по-ефикасен е в съчетание с вит. В6.

Аптечните препарати дават достатъчно количество за сваляне на налягането и представляват пълноценна терапия на хипертонията без лекарствени средства. Проблемът е в дозирането, тъй като едни производители отбелязват чистия магнезий, а други – солите му. Пациентите с бъбречна недостатъчност най-добре да се консултират.

Трибулус терестрис

(бабини зъби)

Екстрактът от растението снижава нивото на холестерол в кръвта и налягането в съдовете. Повишава съкратителната способност на миокарда и има имуномодулиращи свойства. Продава се на таблетки. Например NOW – 90 броя по 1000 мг струва 60 лв.

Други лекове

Понижаване на кръвно със зелен чай, чай от каркаде, пъпка от топола, билки,

Освежаващи и тонизиращи чайове, които отлично повлияват и стойностите на кръвното

Зелен чай с късче лимон – много чашки цял ден;

Равни пропорции копър и коприва (2 лъжици) + 0.25 л мляко, кипва се и се настойва 10 минути. Разпределя се за деня;

Чай от каркаде отпуска спазъма на съдовете, има диуретичен ефект и така действа срещу ВКН;

Кипнете в литър вода 40 пъпки карамфил и профилтрирайте. Дозата е 3 Х 20 мл;

В 100 °C вода пуснете млян копър, без варене. Схема – 3 Х 100 мл;

Пъпка от топола в началния стадий на хипертония – прави се тинктура от 25 пъпки в 100 мл водка. След седмица е готова за пиене. Количеството 3 Х 20 капки.

Трайно и продължително лечение

Някои пациенти, страдащи от лека степен на хипертония, в моменти на криза може да не посягат към лекарствата. Те могат да овладяват скоковете чрез:

 • Сваляне на килограмите до нормалните за телосложението им;
 • Отказ от пушене и от алкохола (или сваляне до 20 г алкохол/ ден. за жените и 30 г – за мъжете);
 • Въвеждане на умерено натоварване – редовни разходки навън;
 • Отказ от солената храна и повишение на количеството растителна компонента в менюто.

Постигането на стабилни стойности на налягането се подпомяга още от:

 • Нормализиране на съня до не по-малко от 7 часа;
 • Смяна на работата, ако генерира стрес, има чести командировки или нощни дежурства;
 • Спортуване, укрепващо нервна с-ма и сърдечен мускул: ходене и плуване;
 • Психологическо разтоварване  – стресът е много основен фактор за ВКН. За хипертониците са показани медитация, автотренинг и др.

Още по темата е дадено ТУК: Бързи способи за балансиране на налягането: как се прави?

Кое е

най-новото лечение на хипертония

Изтъкнатият наш кардиолог д-р Сотир Марчев отбелязва в свои публикации голямата промяна, която настъпва в принципите и философията на лечението на ВКН.

Първо, промяна в целта. Преди тя е била просто да се свали ВКН и да се постигне стойност под 140/90. Днес целта е да се свали рискът за пациента, като налягането се сваля повече при по-висок риск.

Второ, промяна в избора на лекарства. Преди те се избираха според способността им да свалят КН, а днес тенденцията е да се търсят такива, които намалят общия риск.

Стойността на КН не е безусловна мярка. Тя се слага в контекста на общото състояние на пациенти и другите му заболявания. Например човек с кръвно 160/95 може да бъде оставен под наблюдение, защото е здрав, а друг с кръвно 145/92 да се подложи от спешна терапия заради висок риск от смъртност след прекаран инфаркт и наличен диабет, дава пример д-р Марчев.

Изборът на терапия също зависи от риска – нискорисковите пациенти ползват немедикаментозните методи, а високорисковите по-рано минават към лекарствена терапия.

Рискът се определя по много показатели на базата програми и компютърни изчисления.

Друга новост: край на монотерапиите

високо кръвно налягане, лекарства за високо кръвно

Високо кръвно вече не е приоритет на третата възраст, а се проявява във всички възрастови групи

Широко практикуваната доскоро монотерапия (лечение с 1 лекарство) и добавяне на други при влошаване сега се отрича. Кардиолозите вече предприемат комбинирана терапия с 2 или 3 препарата още от началото.

Кардиологът отбелязва още, че преди се следеше по-стриктно диасистолното налягане, а днес – систолното.

Какви медикаменти се предпочитат днес?

Такива с дълго действие. Дори кратък скок в КН може да доведе до инцидент. Затова медиците днес предпочитат действащи на момента препарати с удължено действие, за да се компенсира евентуален пропуснат прием.

Стандартни подходи към високото кръвно

Лекарствена терапия се назначава, когато нелекарствените методи не са оказали ефект или са налице сериозни фактори на риска като деабет, неблагоприятна наследственост, хипертонични кризи, поражения на сърце, коронарни артерии, бъбреци.

При лека степен на хипертония се провежда немедикаментозна терапия за 4 месеца. При липса на приемлив ефект се минава на лекарствена. Както посочихме, стратегиите са две:

Монотерапия (метод, който вече се отхвърля от съвременното виждане) – обичайно се назначава в началото на терапията за пациенти с 1 степен хипертонична болест и нисък до среден риск. Съгласно съвременните препоръки се ползват тиазидни и тиазидоподобни диуретици. Изборът зависи от риска за усложнения.

Комбинирана терапия – според доскорошните разбирания тя се назначаваше на пациенти с хипертония II и III ст. + висок / мн. висок риск от усложнения. Съчетаването на препарати с различен механизъм на д-вие позволява да се свали кръвното и да се намалят възможните странични ефекти. Наличието на няколко класа хипотензивни препарати значително разширява спектъра на възможните комбинации и позволява да се избере лекарство според конкретния случай.

Лекарства срещу ВКН

Американско държавно проучване проследява над 40 хиляди пациенти в период от 5 до 7 години, за да установи реалното отношение на основните групи лекарства за ВКН към усложнията и смъртността. То показва, че е от значение и метода на сваляне на ВКН.

В проучването се сравняват алфа-блокери, тиазидни диуретици, калциеви антагон. и АСЕ- инхибитори (по един представител от група). Представителят на алфа-блокерите е спрян в средата на изпитанията заради твърде високия процент пациенти, развили сърд. недостатъчност. Най-добри показатели дава тиазидният диуретик. При положение, че всички медикаменти свалят кръвното до една и съща стойност, приемалите тиазид дали най-малко усложнения. След тях са АСЕ-инхибиторите. Тиазидите излизат напред като средство от I линия на избор и АСЕ-инхибиторите сменят второто си място с първо, само ако се касае за пациенти със сърд.  недостатъчност, диабет или бъбречна патология.

С какво лекуваме ВКН

Освен горепосочените съображения, днес лекари и пациенти предпочитат още препарати с еднократен прием или поне с 12-часово действие. Комбинирането на медикаменти позволява снижаване на дозите и ограничаване на страничните ефекти

Тиазидни диуретици

(дихлотиазит, хипотиазид, хлорталидон)

Тиазидни деуретици, дихлотиазит, хипотиазид, хлорталидон

Представители на групата медикаменти с най-високо ниво на доверие

Медикаментите от този клас подобряват изработването и отделянето на урина. Така се сваля отока на съдовите стени, увеличава се просвета им и се създават условия за сваляне на налягането. Те са открити 1956 г и те стават ключово кардиологично събитие.

През 1970 е създаден Индапамид (сулфонамид) с изразено хипотензивно действие и с пряко съдоразширяващо действие. Към момента на нашия пазар съществуват множество препарати, аналогични на оригиналния – Индапамид, Алвонамид, Индапагама, Индапен, Индипам, Индолен, Мивара, Тертенсиф и др.

Тертенсиф + противопоказания

Таблетки с удълж. освобождаване. Активно вещество е индапамид – диуретик. Той увеличава количеството урина, но в контролирани граници. Удобно за приемане – еднократно в денонощие, без връзка с храненията.

Препаратът е несъвместим с тежки бъбречни и чернодр. патологии, при ниско ниво на калий в тялото. С внимание се приема при диабет, подагра, разстроен сърд. ритъм и др. Цена 7.62 лв.

Широко се прилага хидрохлортиазид – Дехидратин нео, Дехидразид, Хиподехидра и др.

Характерна черта на препаратите от тази група е ниската им стойност. Те се купуват за 3 – 6 лв и за тази цена поддържат кръвното дълго време. В статия за антихипертензивни лекарства д-р Марчев обяснява, че именно заради нищожната цена най-ефикасните медикаменти не се рекламират широко (просто няма полза да се влагат средства в реклама).

АСЕ-инхибитори

Те блокират производството на ангиотензин, който свива съдовете. Медикаментите от тази група профилактират удебеляване на сърд. мускул и лекуват хипертрофия. Разработените до момента АСЕ-инхибитори са над 20 на брой, като те са от 4 типа химически състав:

 • Със сулфхидрилна група  – каптоприл (каптоприл, гоптен), зофеноприл (зофен) и други;
 • С карбоксилна група – еналаприл, рамиприл, лизиноприл, квинаприл, рамиприл, беназаприл,  периндоприл, целазаприл;
 • С фосфилна група – фозиноприл;
 • С хидроксамонова група – идраприл.

Една част от препаратите се метаболизират в ч. дроб и се извеждат чрез бъбреците, други не се метаболизират в тялото и се извеждат неизменени (лизиноприл), а трети се хидролизират в ч. дроб и стават активни като диацидни метаболити.

Лекарства за сваляне на кръвно налягане, високо кръвно налягане

Представители на разглежданата група медикаменти

Лекарствата от разглежданата група имат много различна бързина на действие. Една част като каптоприла са кратковременни (Х 3 пъти). Други като еналаприл, периндоприл, лизиноприл са с удължено 24-часово действие (Х 1-2 пъти).

Каптоприл се избира за купиране на хипертонични кризи – 10 мг. Той е нежелателен за продължителна терапия на пациенти с атеросклероза на мозъчните съдове, защото носи риск от хипотония и загуба на съзнание. Лекарството има дълъг списък болести и състояния, при които е противопоказано.

Има и нежелани действия като оток на Квинке, нарушения в бъбречните функции, сънливост, виене на свят, нарушение на зрението, тахикардия, периферни отоци, анемия, сухота в устата, стоматит, нарушено изхождане, обезчувствяване на крайници, бранхоспазъм, хипогликемия при диабетици.

Енаприл положително повлиява продължителността на живота на пациентите. Най-неприятното му странично действие е сухата кашлица. Има сериозни противопоказания. Приложението му започва от 5 мг 1 път на ден и ако няма ефект, след седмица се прави на 10 мг. При умерена хипертензия денонощната е 10 мг, а максим. – 40 мг.

Има и нежелани действия като спад на налягането, стенокардия, аритмия, тромбоемболия на белодробните артерии, главоболие, завиване на свят, депресия, нервозност, повишена уморяемост, шум в ушите, нарушено зрение и слух, диспепсия, намален апетит, панкреатит, жълтеница, суха кашлица, задушаване, оток на Квинке, уртикария, стоматит, артрит, косопад и снижаване на либидото и др.

Бета-блокери

Механизмът е основан на затормозяване на секрецията на ренин и ангиотензин 2, свиващи съдовете, и блокада на бета-рецепторите на съдовете.

Тези препарати се включват в моно и комбинирана терапия. При тях рискът от развиване на инсулт е по-висок, но сърд.-съд. риск е много по-нисък. Те са предпочитани при сърд. проблеми като стенокардии, постоянна фибрилация на предсърдията, прекаран инфаркт, хрон. сърд. недостатъчност.

Изолиран терапия с бета-блокер се назначава за 2 – 4 седм. и се минава към комбинация с диуретик или с блокатор на калциевите канали.

Неселект. бета-блокери са карведилол (карведилол, дилатренд, авернол, карведигама, карведил, карведилол и др.), пропранолол (пропранолол), соталол (дароб, сотагама, сотахексал), окспренолол, надолол.

Селективни бета-блокери са атенолол, метопролол (бетаблокада, беталок, егилок, корвитол, метропролол, метостад), бисопролол (конкор, собикор, бизор, бизостад и др.), целипролол, небиволол (биволет, кардиостад, небиволол, небикарт, небизита, неволен), бетаксолол (бетак).

За продължително лечение се предпочита метопролол, бисопролол, карведилол, небивалол и бетаксалол, които намаляват риска от летален изход.

Бетаксолол (бетак) е предпочитан избор при лечение на хипертония в климактеричния период у жените.

Ангиотензин-рецепторни

блокери (сартани)

Сартани, високо кръвно, лечение

Представители на сартаните

Те блокират рецепторите за ангиотензина и така го възпрепятстват. Това са сравнително нови лекарства, появили се в края на мин. век. Ефикасно снижават налягането за денонощия, като се приемат еднократно. Максималната продължителност на действието е до 48 часа. По-рядко предизвикват суха кашлица, не свалят рязко налягането. Имат устойчиво действие след 4 – 5 седм.

От групата: лосартан (лозартан, разолтан, лориста, хипертоник), валсартан  (валзап, валзера, валсакор, валтензин и др.), епросартан (теветен), кандесартан (атаканд, кандекард, кандесартан, кантаб, карбис и др), телмисартан (актелсар, микардис).

Калциеви антагонисти

Блокаторите на калциевите канали са предпочитани, защото много добре умеят да понижат ВКН. От употреба вече се изключват тези наименования, които имат твърде кратко действие.

Препарати от групата: дихидропиридини (амлодипин, нифедипин) фенилалкиламини (верапамил) бензодиазепини (дилтиазем).

Тези лекарства увеличават поносимостта на физически натоварвания. Прилагани в комбинация с АСЕ-инхибитори елиминират необходимостта от диуретици. Предпочитани за възрастни пациенти с изразена церебрална атеросклероза и при съчетание на хипертония с нарушения в сърд. ритъм и стенокардия.

Нифедипин под езика

Нифедипин разширява съводете, подобрява кръвния поток, релаксира съдовата мускулатура, намалява периферното налягане.

Медикаментът се абсорбира бързо и действието му настъпва на 20-та минута. Максимален ефект се достига до 2 часа и продължава до 8 часа.

Периферни алфа-блокери

Към тях са клофелин и моксонидин. Първият медикамент вече е свален от терапевтичните схеми, но има все още свои привърженици, които са привикнали към препарата.

Моксонидин (моксогама, моксотенс, физиотенз) са препарати с централно действие, инхибитор на имидазоловите рецептори, показал ефикасност при мека хипертония и метаболитен синдром.

Такива леки таблетки за ВКН подхождат по-скоро за вегетативна дистония, а при лечение на артериална хипертензия те се приемат в внимание.

Комбинирана терапия

Комбирината терапия се провежда като правило с два препарата от различни групи. Има популярни фиксирани комбинации като:

АСЕ-инхибитор + диуретик: рамиприл, аналаприл, лизиноприл или каптоприл с хипотиазид; периндоприл с индапамид, аналаприл с индапамид и др.;

Сартан + диуретик: кандесартан, лозартан, ипросартан или телмисартан с хипотиазид;

Сартан + калциев антагонист: лозартан или телмисартан с амлодипин;

Калц. антагонист + АСЕ-инхибитор: амлодипин с периндоприл, друга комбинация е трандолаприл с верапамил. Тези комбинации снижават риска от развиване на нечувствителност на пациента към лечението;

Калциен антагонист + диуретик: хлорталидон с атенолол;

Бета-блокер + диуретик: бисопролол с хипотиазид. Комбинацията намалява риска от сърд.-съдови усложнения и удължава живота.

Лечение на резистентна хипертония

Срещат се такива форми на артериална хипертония, при която дори двукомпонентната терапия не провокира правилен отговор у пациентите. Тогава се прибягва до трикомпонентни схеми – с три препарата от различни други. Към момента са признати за целесъобразни съчетанията:

 • АСЕ-инхибитор + дихидроперидинови блокатори на калциевите канали + бета-блокер;
 • Сартан + калциев антаг. + бета-блокер;
 • АСЕ-инхибитор + калц. антагонист + диуретик.

Най-приемлива се смята последната схема.

Мудри за сваляне на кръвно налягане

Алтернативно лечение: мудри, които свалят кръвното налягане

Медикаменти с въздействие върху кръвното като страничен ефект

Нитроглицерин

за високо кръвно (Нитрокор)

Нитроглицеринът е периферен вазодилататор – разширява съдовете, преимуществено – венозните. Ползва се за купиране и краткотрайна профилактика на стенокардни пристъпи. Един от стран. ефекти е срив в КН, особено при внезапна смяна на положението от легнало/ седнало в изправено.

Лекарства без рецепта

за високо кръвно 

Аспирин – помага ли?

Ацетилсалициловата к-на участва в състава на стотици (буквално!) лекарства, като повечето от тях се изписват без рецепта. Милиони пациенти я приемат за разреждане на кръвта и оттам – за профилактика на сърдечни и съдови проблеми, включително тромби и инфакт.

Аспиринът обаче е ненадежден медикамент за директно снижаване на ВКН и трайно лечение. Той наистина разширява съдовете и оттам повлиява налягането, което оказва кръвта в тях, но чрез него не се оказва контролирано и премерено въздействие. Рискът от възникване на кръвоизливи е мн.  Голям. Нови изследвания вече поставят под съмнение многогодишната практика да се взема мъничко аспирин „за всеки случай“.

Упсарин – става ли?

Да, доколкото той също е ацетилсалицилова к-на, тоест идентичен с аспирина. И не – същите съображения, които изложихме срещу аспирин, важат и за другите медикаменти със същия състав.

Изокет – спрей за кръвно

Опаковки от 5 и 15 мл, форма – спрей за впръскване в устата. Активната съставка е изосорбид динитрат – вазодилатор за сърдечни пристъпи и стенокардия. Като нитроглицерина, и този препарат разширява съдовете и снижава КН. Но той определено не се изписва за лечение на ВКН. Съображенията са същите, изложени по-горе.

Хомеопатия за кръвно

Хомеопатията казва, че традиционните лекарства за артериална хипертензия са много, но не винаги дават желаните резултати – симптомите на ВКН изчезват, но причините, породили болестта, остават. Налягането пада чрез разширяване на диаметъра на съдовете, което не е лечение, а решаване на конкретния проблем за конкретния момент.

Хомеопатията действа добре при повишено, но не много над нормалното налягане. Основно се ползват препарати с бариеви соли и злато. Бариевите съединения се назначават при тежки усложнения на артериална хипертензия, а солите на златото – при главоболие, приливи на горещина, структурни изменения в съдовете.

Лечението на хипертония с хомеопатия дава убедителни резултати при психични отклонения, свързани с провали в работата, в социалната или семейната сфера.

Барита карбоника – помага да се съкращават малките съдове, повишавайки налягането в големите и способствайки за тяхното разширяване. Назначава се при умствена и физическа умора, при тежки усложнения като инсулт, инфект, при наличие на атеросклероза, астма, кашлица, аневризма. Най-често се предпочита за много възрастни пациенти. Препоръчителни концентрации – 3 и 6.

Аконитум напелус – предпочита се при хипертонична криза, свързана с прегряване и въобще след агресивно влияние на слънцето, както и при препушване. Признаци за избора му са кръвотечения от носа, почервеняване на кожата, учестен пулс, панически атаки, сърдечна болка, превъзбуда, нарушена ориентация. Препоръчителна концентрация – х3, 3, 6.

Опиум – при хипертонични кризи, ако болният е в опиянение или под влияние на нартотици. Избор при симптоми: забавен пулс, сънливост, свити зеници, състояние, подобна на кома. Опиумът възстановява изтощената ЦНС, полезен е при спазми и стрес. Средството се прилага при много ниска чувствителност.

Ацидум ацетикум – предпочита се при нарушен сърд. ритъм и други последствия на стреса, при рязък скок на налягането. Съпътстващи симптоми – паник атаки, превъзбуда, болезненост в гърдите, общо безпокойство, мигрена, нарушена координация, анемия, бледа кожа. При ниска долна гран. на КН. Предпочитана концентрация – кратна на 10

Гелсемиум – при ВКН, съпроводено със сънливост и вялост. Други симптоми – диария, хиперемия, учестено уриниране. Използва се за излизане от стрес, при нарушена психика и повишена възбудимост.

Беладона – при пулсираща болка в главата. Други симптоми – главоболие, скокове на налягането, съчетание на гореща глава и студени крайници, разширени зеници, тахикардия, тревожност.

Магнезиум фосфорикум – назначава се при хипертензия, но и с профилактична цел. Показания за избор на препарата – главоболие, зъбни болки, лош сън, стрес, нервно напрежение, сърд. недостатъчност.

Известният руски доктор Бубновски излиза с друга „хватка“ за сваляне на налягането – правилното дишане. Във видеото по-долу се съдържа демонстрация:

Диета и хранене

при високо кръвно

Хипертонията е не само широко разпространена болест, но и една от „вечните“ – тези, които веднъж възникнали, остават трайно и искат постоянен контрол. Борбата с нея е пожизнена и ежедневна. Щом се спре приемането на коригиращи средства (от какъвто и да е вид), налягането отново се повишава и често се стига до криза. По същия начин действа и дори краткотрайно „отпускане“ в диетата и поемане на по-соленичко.

Проблемът не е само в солта. Има още куп храни, които снижават налягането, и други, които го вдигат. Американски специалисти от Нац. Институт по здравето и партьри разработват специална хранителна програма за хора с ВКН, която наричат DASH.

Същността на програмата ще ви се види позната – малко мазнини и още по-малко – наситени (животински), малко холестерол, много зеленч., плодове и мл. продукти с понижена масленост, малко месо и още по-малко – сладкиши и каквото и да е сладко. В другата крайност – много пълнозърнести, риба, птиче месо и ядки.

DASH прилича на диета за сърдечно-болни, която сваля холестерола. Програмите наистина са близки, но тук се прави акцент върху храни с голямо количество калий, магнезий и калций и съществременно – с ниско съдържание на натрий. Тези елементи играят голяма роля в регулиране на налягането. Те се явяват опоненти на натрия и отслабват негат. въздействие над съдовете.

Максималната доза на натрия е 2400 мг дневно или 6 г сол (ок. 1 ч. л.). Но още по-добра доза е 1500 мг – 2/3 ч. л. Солта идва не само от посолените ястия в дом. кухня. Много сол има в готовите продукти и полуфабрикатите. Производителите не жалят солта, което вкарва много от артикулите в забранения списък.

Храненето по програмата DASH показва добри резултати. Само то, без други средства, снижава горната граница с 11,4 мм жив. стълб, а долната – с 5,5. Това са дотолкова добри резултати, че една определена част от хипертониците биха могли да се поддържат само с правилно хранене.

По-конкретно видове храни

Зърнени – хляб, ов. ядки, макарони, каши (източник на хранителни влакнини);

Зеленчуци – сокове и цели: листни, домати, картофи, морков, грах, тиквички, зеле, фасул и др. (източник на калий, магнезий и хранителни влакнини);

Плодове – сокове и цели: цитруси, грозде, банани, кайсии, праскови, ягоди, фурми (източник на калий, магнезий и хранителни влакнини);

Млечни – нискомаслени кис.мляко, извара, сирене (богати на калций и белтъчини);

Постно птиче и риба – без кожа, без видима мазнина (богати на магнезий и белтъчини);

Ядки и семена – слънчоглед, тиква, грах (богати на магнезий, калий, белтъчини и влакнини);

Мазнини и масла – майонеза, раст. масла, меки маргарини (източник на мастни к-ни);

Сладки неща – захар, плодово сладко, сладолед с ниска масленост.Хранене и диета при високо кръвно налягане, храни, които свалят кръвното налягане

Извън такава цялостна програма, нар. целители препоръчват и отделни храни с влияние върху показателите на налягането. Ще прегледаме някои:

 • Кис. мляко с канела – силно ефикасно средство за бърза помощ (в първи раздел);
 • Червен лук – изцежда се пресен сок преди осн. хранения – по 50 мл;
 • Какаови зърна – съдържат процианиди, които влияят добре на сърд.-съд. с-ма. Счуканите зърна се смесват с кис.мляко, шейкове, смутита. Може да се сварят на гореща напитка;
 • Шоколад – вдига или сваля? Отговорът е: зависи какъв шоколад. Продуктите с над 70% какао и само с какаово масло – горчивите, черни шоколади, намаляват показателите на кръвното. Но млечните силно подсладени шоколади имат обратното действие – те повишават показателите. Качественият шоколад е много полезен срещу съдови плаки и съдържа калий;
 • Елда за кръвно – за закуска с мляко или със зеленчуци за обяд, елдата е прекрасна храна за хората с ВКН. Малко мазнини, много фибри + магнезий – съставът й оздравява съдовите стени и ги релаксира, подобрява протичането на кръвта;
 • Хрян – рецептата е на П. Дънов. 125 г корен се бели и настъргва на едро + 2 л вода. На котлона да кипне и се дърпа. Показано е по 100 мл ежедневно.
 • Зелен чай – опасно ли е да се пие? Напитката е специфична. Тя идеално профилактира хипертония, преди тя да се е ярко изявила. Но при високи стойности на КН, напитката няма да успее да преодолее кризата. Но тя се отразява добре на съдовете и укрепва техните стени.

Симптоми

(как да сме сигурни, че имаме високо кръвно)

Виене на свят, поява на шум в ушите – признак на нарушено пълноценно кръвообращение;

Главоболие – свързано е със съдовия спазъм и венозния застой. Характерна е болката зад тила и туптене в слепоочията. Тази тема е подробно разработена ТУК: Видове болки в главата при ВКН – къде и защо боли?;

Двойно зрение и „мушички“ – нарушения от този тип се предизвикват от свиване на съдовете в ретината и зрителния нерв. При ВКН може да се стигне до кръвоизлив в конюктивата и дори до временна слепота;

Задух и стенокардия – по-често при възрастните пациенти, които имат допълнителни заболявания на сърцето. То се затруднява да „обработва“ обема кръв, което води до застой в б. дроб и оттам – задух. Ако е нарушен кръвотокът в коронарните артерии, е възможна поява на болезнени усещания в сърцето;

Гадене и повръщане – те се предизвикват от повишеното вътречерепно налягане. Особеност – повръщането по време на криза не носи облекчение.

Вижте ТУК какви са нормите за съдовото налягане по възраст – подробни таблици и параметри.

Мерене на кръвно, апарати

Всичко, написано в тази статия, би могло да се приложи, ако пациентът редовно следи своето налягане и взема мерки спрямо моментните стойности. Инцидент с драстичен скок на налягането вече е причина да се сдобиете с апарат и да започнете периодично да си проверявате състоянието.

ТУК ще видите кои апарати и методи за мерене са добри + правила за мерене – кога и как?

Мерене на пулс (висок, нисък, нормален, ускорен)

За множество пациенти ще бъде от полза да си следят и пулса. ТУК е дадено защо е необходима такава диагностика + болестите, за които сигнализира разстроения пулс. 

За още информация ползвайте чуждоезиковите наименования за ВКН: на английски: Blood pressure, на немски: Blutdruck, на испански: Presión sanguínea, на турски: Kan basıncı, на руски: Кровяное давление, на гръцки: πίεση του αίματος.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “Бързо сваляне на кръвно в домашни условия. С айрян и др.

 1. Много изчерпателно за високото кръвно налягане, мерси за труда ви!

 2. За първи път виждам толкова подробна и изчерпателна статия за високо кръвно. Положили сте огромен труд! БЛАГОДАРЯ ВИ!!!

 3. Здравейте! Много благодаря за полезната статия!
  Искам да споделя опита на майка ми за Бързи начини за спешно сваляне на ВКН. Благодарение на два от посочените тук методи с ябълков оцет на краката и здравец (който тя всъщност сдъвка) кръвното й за около 30мин. от 210/100 спадна на 138/80 !
  Екстрено сваляне на ВКН- Чудотворно! БЛАГОДАРЯ!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.