Цирей на слабините, в носа, на лице и др. Как да го махнем безопасно

♠ Първа помощ: Бърз лек за цирей ♠ Цирей на дупето ♠ Пъпка в носа ♠ Цирей на слабините ♠ Цирей на срамните устни ♠ Цирей без връх ♠ Консервативно лечение ♠ Антибиотици ♠ Еритромицин ♠ Гентамицин ♠ Тетрациклин ♠ Оперативно цепене на цирей ♠ Домашно лечение

Още в текста: ♠ Как се вади жило

♠ Антисептични средства ♠ Локални средства ♠ За извличане на гнойта ♠ Ихтиол ♠ Маз Вишневски ♠ Бактробан ♠ Билки и дом. цярове ♠ Причини за фурункули ♠ Стафилококова инфекция ♠ Цирей на гърдата ♠ На гърба ♠ В ухото ♠ На лицето ♠ На крака ♠ Премахване на белезите

Циреят създава маса неприятности. Започва с леко дърпане, сърбене или боцкане. До 24 – 48 часа се оформя конусообразна гигантска пъпка под кожата, която почервенява и започва да боли, особено при пипане. На върха се събира гной с черна точка в средата.

По-нататък гнойникът пробива и изсъхва. След 3 до 7 денонощия се отделя жилото, заедно с остатъците от косъма и гной. Раната се очиства, запълва се с гранулационна тъкан и заздравява. Отокът около нея постепенно намалява и – едва тогава!!!, болката изчезва. На мястото остава неголям белезникав и леко вдлъбнат белег.

Всичко това продължава дълго и е крайно болезнено. Нерядко човек не може да извърне глава, да вдигне ръка или да ходи – според локацията на гнойния абсцес. А ако се появявят симптоми на интоксикация (главоболие, отпадналост, лош апетит, температура), картината става пълна. В най-добрия случай циреят пречи на бръсненето, на епилацията, на морската почивка…

Въобще това образувание успява да вгорчи живота. Без да споменаваме естетиката. И няма защо да се търпи – то трябва да се облекчи и да се премахне максимално бързо.

Първа помощ: Бърз лек за цирей

Ще започнем с най-честите локации на мъчителните циреи – дупето, носа, слабините и т.н. По-долу ще видите общите принципи на терапия. Но по-важното като за начало е:

Какво да не правим, когато ни избие цирей?

Циреят е дълбок гноен процес, често на опасно място. Той може да ни прати в болница, ако го третираме неправилно. Няколко принципа, спестяващи неприятности и болка:

След появата на плътен инфилтрат не обработвайте цирея с йод и гранофурин. Те ще прикрият истинския размер на уплътнената тъкан, което може да доведе до задълбочаване на процеса и поява на усложнения;

Съдържание на статията:

 Не изстисквайте гнойта самостоятелно, особено при цирей на лицето. В тази област оттока на кръвта се осъществява чрез системата от кр. съдове на главния мозък. Рискувате усложнения като менингит и абсцес на мозъка;
 Не отваряйте съзрелия цирей с игла, ножичка или други подръчни остриета, дори и да сте ги обработили с водка или спирт. Дезинфектантите, които ви се намират у дома, не стерилизират повърхностите, заради което рискувате да се появи инфекция;
 Не самолекувайте каблункул – множество циреи на ограничен участък от кожата. Мисията е невъзможна.
Не пийте антибиотици, ако не ги разбирате. Неправилно подбраният препарат може да стане причина за трудно лечима дисбактериоза;
 Ако циреят отказва да се отвори, идете при специалист, иначе рискувате абсцес;
 Не ползвайте мазила с изтекъл срок на годност;
 Ако работите в детско, учебно, хранително или питейно заведение, вземете болничен.

Демир бозан билки за бъбреци

Цирей на дупето (ануса)

Особености

Дупето е една от най-болезнените локации за поява на цирей. Образуванието може да пречи на ходенето и сядането, дразни се от бельото. Лечението му в дом. условия е нежелателно. Максимално ранната диагностика и лечение, още от зараждането, пази от усложнения и рецидиви. Но можем да си дадем първа помощ като облекчим болката.

Какво правим?
Срещу болката – влажна топлина

Топъл влажен компрес – ще даде временно успокоение. Намокрете салфетка, затоплете я и наложете върху цирея. Тя ще успокои мястото и ще подобри локалното кръвообращение. С усилване на кръвотока ще се увеличи и количеството на белите кр. телца, които преборват инфекцията;

Ваничка с английска или морска сол – ще повиши ефикасността на процедурата. Разтворете солта в леген с топла вода и седнете в него.

За органичаване на инфекцията – куркума и пластир.

В Аюрведа куркумата се ползва за лечение на циреи – тя работи срещу възпалението и действа като натурален антибиотик.

Куркума вътрешно – няколко дни наред вземайте трикратно по 1 чайна лъжичка куркума, разредена с течност. След това – половин литър вода. Не ползвайте рецептата, ако вземате антикоагуланти (за разреждане на кръв) и при запушване на жлъчните пътища. Подправката може да стане причина за обезводняване и запек, затова добавяйте екстра количество течности и яжте богати на целулоза храни.

Куркума външно – направете си кашичка от куркума и вода и наложете върху цирея, за да ускорите излекуването.

Цирей без връх, Лечение на цирей, Антибиотици за цирей

На задните части и особено около ануса циреят създава огромен дискомфорт и постоянно се търка

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Пластир за предпазване – залепете върху цирея, за да попречите на триенето му в дрехите и евентуално разраняване.

За изтегляне на гнойта – мехлеми

Изсмукващите мехлеми помагат за образуването на главичка на цирея, след което той сам се отваря и гнойта изтича. Не изстисквайте с ръце, защото така ще разпространите инфекцията. Може да си купите Маз Вишневски (6.41 лв) или Ихтиол (4.61 лв). Те имат антисептичен, обезболяващ и противовъзпалителен ефект.

Домашен мехлем за изтегляне на гной – чайна лъжица куркума на прах, наполовина – джинджифил на прах, голяма лъжица мед и щипка сол. Размажете върху марля и приложете върху цирея. За да запазите компреса топъл, покрийте с домакинско фолио, а отгоре – още един слой марля. Закрепете с лейкопласт.

Незабавно идете при мед. лице, ако:

 • вдигнете температура;
 • страдате от диабет или нарушен имунитет;
 • забележите червенина, която се разпространява от цирея;
 • имате силна болка;
 • не настъпи подобрение за 2 – 3 дни.

Лекарят ще определи антибиотик или ще отвори хирургично цирея, за да изтече гнойта.

Пъпка в носа

Специфика

Цирей в носа има специфика, която произтича от мястото на появата му – във вътрешността на ноздрата. Характеризира се с:

 • остра или тъпа, постоянна болка в предната част на носа;
 • болезненост при натиск на входа на ноздрата;
 • незначителен оток и почервеняване на кожата;
 • обща интоксикация – субфебрилна температура, главоболие, слабост.
 • В тежки случаи циреят протича с ярка клин. картина с:
 • увеличение на обема на близките лимфни възли;
 • удебеляване на венозната с-ма в зоната вследствие на запушване на кр. съд;
 • рязко увеличение на темп. до 38-39⁰С;
 • оток и почервеняване на клепачите;
 • възможно нарушение на зрението и изхвръкване на очната ябълка.
С какво е опасен цирей в носа?

Възможните усложнения са свързани с разпространението на гнойната инфекция. Венозната система на лицето и шията е построена така, че кръвта от меките тъкани на носа прониква в черепн. кухина и в общия кръвоток. Неудачното изстискване на цирея или несвоевременното лечение носи риск от разпространение на бактериалната флора в обвивката на главния мозък. Такава инфекция предизвиква тромбоза на дълбоките вени и менинго-енцефалит. Подобни усложнения се явяват риск за летален изход

Какво правим?

Циреят в инфилтративен стадий ефективно се поддава на медикаментозно лечение в дом. условия. Мястото на възпаление се обработва с противовъзпалителни, антибактериални и хипоалергенни средства.

Антибиотик

Той се използва в следните случаи:

 • Усложнено гнойно възпаление на космения фуликул с увеличение и болезненост на съседните лимфни възли;
 • Температура до 39⁰С;
 • Наличие на съпътстващи общи заболявания (диабет, ХИВ).

Антибиотици се назначават от лекар, в идеалния случай – след кръвни изследвания. Стандартните препарати са:

 • Амоксиклав (14.11 лв) – 0,5 г, 2-кратно в деня, 7 дни;
 • Цефтриаксон(4.35 лв) – 1 или 2 г, еднократно в деня, 7 дни;
 • Азитромицин (Азитрокс 10.13 лв) – 0,5 г, 1-кратно в деня, 3 – 6 дни.

Дадените дозировки варират спрямо възрастта, теглото, хроничн. заболявания и др. условия.

Хирургична намеса

Гнойно-некротичните изменения в преддверието на носа изискват хирургична намена в стационар, където гнойникът се отваря.

Местна терапия

Кожата се обработва с местни антибактериални средства – мази на основата на:

Гентамицин – висока ефикасност при много видове стафилок. инфекции;

Тетрациклинова маз – антибактериален препарат с широк диапазон на повлияване;

Ихтиолови мази – нанася се непосредствено на възпаление участък. Лекарството действа срещу възпаление, болка и е антисептично. Лечебн. ефект се изявява след няколко часа от нанасянето на мехлема. Ихтиолът се повтаря през 8 часа.

Мазилата дават видимо подобрение след 2 денонощия.

Терапия на гнойното поражение в дом. условия:

 • Обработка със слаб антисептик;
 • Редовно миене на ръцете с антибактер. сапун;
 • Да не се пипа циреят.
Основни усложнения

от цирей в носа

Комбинацията от ниско ниво на имунна с-ма и несвоевременно лечение носят риск от:

 • Абсцес – ограничено гнойно възпаляване на меките тъкани на лицето;
 • Перихондрит на носната преграда или възпаление на хрущялната тъкан на носа;
 • Формиране на тромб, който блокира оттока на тръвта в очната област и черепа;
 • Пиемия – навлизане на гной в кръвон. с-ма и оттам обща гнойна инф. на организма. Тежко усложнение с риск за летален изход.

Цирей на слабините

Слабините – интимната зона, създава благоприятни условия за възникване на цирея (нежна кожа и постоянна влажност + окосмяване). Възпалението боли, сърби и създава огромен дискомфорт. Игнорирането на проблема носи риск от усложнения като заразяване на кръвта. Често циреят създава болка в мускулите и главата и дори темп. до 38°. Застрашени са близкостоящи лимфни възли.

Етапи на формиране:

 • Първо мястото почервенява и се появяват сърбеж, уплътняване на тъканта, дискомфорт;
 • На втори етап реакциите стават по-болезнени (интимните зони са чувствителни). Циреят се уплътнява, формира се оток. В самия център често се усеща пулсиране;
 • Гнойната пъпка нараства от 1 до 3 см в диаметър;
 • След малко време се появява гнойно жило, покрито с мехурчета;
 • На третия етап циреят пробива и на повърхността се освобождава натрупаната гной. Това е стадият на съзравяне, в който пъпката се отваря;
 • Последен етап – заздравяване. Изисква стриктна лична хигиена в течение на минимум 8-12 дни.

Цирей около половите органи

(по слабините)

цирей в интимна зона, цирей по половите органи, цирей на срамните устни,

Размножението на бактерии + нараняване + ослабен имунитет провокират поява на цирей по пол. органи

Първа причина за поява на цирей на това място е размножение на бактерии, подпомогнати от ослабен имунитет. За възвръщане на нормалното му функциониране трябват вит. B, В1, С, за очистването – целулоза. Затова първа мярка е купуване на вит. комплекс и временно спиране на въглехидратните храни (те ослабват защитната с-ма).

Втора мярка – временно избягване на тесните дрехи и избор на по-свободно и меко бельо (памук, без дантели). Бродерии, дантели и по-остри тъкани търкат и дразнят кожата, правейки я по-уязвима за инфекции. Изкуствените тъкани повишават местната влажност.

Цирей на срамните устни

При жените циреите излизат и на срамните устни. Голям принос има нарушената лична хигиена на фона на влажност и размножение на бактерии + ослабен имунитет.

Специфична мярка – жените да не сядат на хладни повърхности и да не прегряват инт. си зона.

Особено опасен е циреят във влагалището. Той изисква грамотна лекарска помощ.

Как да действаме

Лечението зависи от стадия на цирея. Ако моментът на възникването не е пропуснат и още при първите симптоми е започнато лечение, образуванието доста бързо се премахва с ихтиолова маз или маз Вишневски. Зоната се промива в антибактериалният салицилов спирт. Обеззаразяването се прилага неколкократно, до изчезване на симптомите. Подобен подход е ефикасен единствено преди да се набере гной.

Гнойно-възпалените циреите, формирали жило, изискват по-системно лечение с мазила и евентуално – антибиотик. В случай на силна интоксикация, значителен размер на образуванието или при съзряване се минава на хирургично разкриване.

Лечение в гноен стадий

Мазила – ихтиолова или Вишневски. И двете са основно средство за лечение. Първата се предпочита заради неприятният мирис на Вишневски.

Антибиотици – показани при чести рецидиви и дифузни образувания. Предпочитани: Линкомицин, Цефалексин, Амоксиклав. Дозата се определя от специалист.

Нар. цярове – те идват като спомагателни в лечението, но носят голямо облекчение. Ефикасни рецепти:

Мента, брезови пъпки, цвят невен и жълт кантар., пача трева и змийско мляко – в равни порции. Покриват се със 100° вода. Настойват се под одеяло или в термос цяла нощ. С отварката се изготвя  компрес за обработка на раната за 25 минути;

Алое – отрязва се част от листото на старо алое, разполовява се и разрезът се налага върху възпалението. Парченцето се прикрепя с превръзка и се подменя периодично, докато циреят изчезне;

Превръзки с репей – 5 големи лъжици лист се варят в 0.2 л мляко. Напоени с охладената течност превръзки се налагат върху възпалението.

Цирей без връх

(сляп, вътрешен, подкожен)

Неприятен, болезнен и опасен – това е вътрешният фурункул или цирей, който остава дълбоко под повърхността. Той представлява гнойно стафилококово нагновяване на фоликула и съседни тъкани. Най-болезнени са циреите в областта на седалищния нерв.

Вие имате подкожен цирей, ако:

 • Образуванието представлява плътна бучка, разположена в дълбочина;
 • Пипане, натискане, движение на мускулите и други размествания на мястото причиняват болка;
 • Гнойната глава се образува изключително бавно или даже отсъства;
 • Зоната на поражение е по-голяма от пъпка.

Важно: произходът на вътрешния цирей винаги е бактериален. Ако той пробие вътрешно, инфекция може да се просмуче в кръвта и да се разнесе из тялото, вкл. в мозъка.

Какво се прави

Неусложненият цирей и кожата около него се обработват с камфоров или салицилов спирт – това дезинфекцира и предотвратява разпространяване на инф. процеси.

В качеството на местно противовъзпалително и бактерицидно средство се прилага чист ихтиол. След обеззаразяване на зоната, повърхността се маже с дебел слой ихтиолова маз и накрая – стерилна памучна превръзка (но не марля/ бинт). Памучният тампон добре задържа мехлема, а той ускорява съзряването на образуванието.

Ако циреят не узрява, а общото съст. се влошава, идете при лекар. Стандартно за неузряващи вътрешни циреи се предписват антибиотични мехлеми + топлина. Това помага циреят да излезе на повърхността. Евентуално ще се предпочете хирургично отваряне на вътрешния възел под локална  упойка. Пъпката се разрязва, гнойта се почиства, а раната се обработва с антисептик. Възможно е влагането на дрен.

При усложнения с вътрешен цирей, срещу вътрешната инфекция се назначава антибиотик. Такова лечение понякога тече до 2 месеца.

Времето на узряване на цирея зависи от конкретния имунитет, кога е започнала терапията, сложността на възпалението. При неусложнението циреи времето от формиране до отваряне е около 5 – 7 (максимално до 10) дни. От появата на червения оток, през развитието и пробиването на гнойника до окончателното заздравяване на раната минават до няколко седмици.

Как да съкратим времето? С топъл компрес.

Как да премахнем отока?

След отварянето на гнойника (особено на лицето) винаги се формира оток – той е неизбежен, естествена реакция от разрязването на тъканите. Отокът спада самостоятелно за дни, ако не се привнесе инфекция в раната.

Вторична инфекция се профилактира с промиване на раната с хлорхексидин, кислородна вода или солен разтвор (8 г на 200 мл).

По-бързото заздравяване се осигурява от поддържането на пълна стерилност на раната. Затова около „кратера“ се маже ихтиол, Бепантен, Вишневски, Пантенол. Тези мази (унгвенти) свалят възпалителните явления и помагат да се стегнат ръбовете на раната.

Премахване на отока с нар. цяр:

 • Промивки с отварка на лайка или невен;
 • Прикрепяне към участъка на пресен срез алое;
 • И винаги – стерилни превръзки!

Подробно за тези и други способи да си помогнем при цирей, прегледайте ТУК: Алтернативни, народни, природни и класически методики за изтеглянето на гной.

Консервативно лечение на цирей

Циреите не са изключително явление. Почти всеки е имал нещастието да изтърпи болезнеността и дискомфорта на т. нар. фурункул в момент на ослабени защитни сили. Но до лекар достигат само тежките случаи и когато възникнат усложнения. Затова дом. лечение е доста развито и не винаги се различава от официално предписаните мерки.

Консервативни методи за лечение на цирей

Цирей в 1 стадий на инфилтрация – формиране на гнойника. Мерките включват:

 • Обработка с антисептик – медицински спирт или друго;
 • Изгаряне на цирея с разтвор на йод;
 • Прилагане на суха топла превръзка;
 • Нагряване с инфрачервени лъчи, УВЧ, лазеротерапия.

Важно: заради опасност от разпространяване на гнойния процес в съседни тъкани, са противопоказани сгряващите компреси и оказването на натиск във възпалената зона.

В по-тежките случаи се провежда антибиотико-новокаинова блокада в областта на цирея. Новокаинът, приложен местно в тъканите, премахва силното раздразнение и включва периферната инервация, в резултат от което настъпва обезболяване.

Във вс. случаи целта е създаване на условия за по-бързо „разкритие“ на гнойника и неговото изчистване.

Цирей в стадий на некроза

В стадия, когато е формирано жило, лечението се основава на следните стъпки:

 • Превръзка със салицилова к-на, която размеква повърхността на цирея и дава изход за гнойното съдържимо;
 • Внимателно се отделя жилото;
 • След очистване на гнойта, в отворилата се рана (дупка) се поставя дренаж за 3 денонощия. Когато се отдели, заздравяващата повърхност се обработва с антисептик (гранофурин);
 • Мехлеми: гентамицинови, тетрациклинови, ихтиолова, Вишневски.

Лечение с антибиотици

Как да изберем антибиотик

В доста случаи лечението на цирей не минава без антибиотик. По-скоро предизвикателството е да се подбере подходящият, за което е потребно да се изследва за точния тип на стафилокока – причинител. Вземането на антибиотик напосоки носи риска за незадоволителен резултат. В идеалния случай лекарят прави посявка на болестотворната флора, за да прецизира антибиотичното лечение.

Най-разпространеният антибиотик, който се ползва при лечение на циреи, е диклоксацилин. Той е част от групата на пеницилините и най-добре подхожда за борба със стафилококите.

Особености на антибиотичното лечение

Прилагането на антибиотик е правилно решение. Много от старите методи са се изчерпали и вече не дават предишния резултат.

Част от циреите под мишницата и в половата зона представляват неинфекциозни възпаление. Най-характерното за тях е много високата им честота на поява. За тях е показано използването на антибиотици с пролонгировано действие. За тези циреи не се използват препарати от групата на пеницилините. Тук приложение намират тетрациклините, еритромицин и миноциклин.

Рядък, но все пак реален случай е заразяване на цяло семейство. В дадената ситуация установяването на причинителя е от огроно значение. Изследват се всички в семейството. Важно: да се вземат капки за нос с антибиотик за цялото семейство – те ще предотвратят предаването на инфекцията.

Как се пият антибиотиците при цирей?

Еритромицин

Препарат от групата на макролидите (заедно с макропен, сумамед). Той е лекарство от първи избор за циреи, излезли на лицето, в носа, на врат/ шия, на слабините. Наистина ефикасен и точен за заболяването препарат, подходящ при почти всички локации.

Негатив – риск от токсично поражение на ч. дроб.

Наименования: Еритран, Еритромицин. в момента не се предлагат.

Алтернатива: азитромицин, мидекамацин и др. от групата на макролидите.

Гентамицин

Антибиотиците аминокликозиди са гентамицин, амикацин, мономицин. Въздейства върху стафилококите, устойчиви на пеницилини. Не се използва при бременност и в педиатрията.

Високо ефикасна е гентамициновата маз за локална обработка. Често тя се предписва за въвеждане чрез фонофореза.

Тетрациклин

Най-често се назначават при циреи на лицето, шия/ врат, в интимна област, в ухото. Препарати от тетрацилиновия ред – доксициклин, тетрациклин. Този вид е за предпочитане при неустановен точен тип на причинителя, защото има широк диапазон на действие.

Използва се на таблетки и местни препарати за мазане (тетрациклинова маз, в туба). И двата вида са показани и високо ефикасни.

При цирей стандартната доза е 0,1 – 0,2 г до 6 пъти на денонощие, 30 минути преди или 60 минути след нахранването.

Мазите с антибиотик тетрациклин за обработване на фурункулите се прилагат трикратно в деня. Удобно е да са във вид на превръзка – да се пропие марля с мазилото и отгоре да се фиксира с превръзка. Лечение с мехлема – 1 до 2 седмици.

Местните тетрациклини се комбинират свободно с други лекарства, но таблетираната форма не се приема заедно с:

 • Противокиселинни средства, магнезийсъдържащи слабителни, препарати с калций и желязо – всички те влошават усволяването на тетрациклина;
 • Вит. А – възможно повишение на вътречерепното налягане;
 • Метоксифлуран (анестетик) – негативно въздействие върху бъбреците.
 • Други показани антибиотици при цирей:
 • От пеницелиновия ред – ампицилин, амоксицилин и др.;
 • Цефалоспорини – цефтриаксон, цефотаксим, цефазолин и др.

При фурункули-рецидивисти се предпочитат полусинтетични пеницилини от рода на бенемицин и вибромицин.

Всички антибиотични препарати с описание и пояснения са описани ТУК: Препарати за терапия на фурункули и абсцеси. Нар. цярове, къпане и полезни съвети.

Оперативно премахване на цирей

В началните стадии циреят се лекува консервативно – с антибиотици вътрешно и полуспиртни превръзки, инжектиране на смес от анестетик и антибиотик и едновременно – отделяне на гнойно-некротичното жило. Това е показано, когато гнойно-възпалителните изменения не са прогресирали, не се е стигнало до увеличени зони на некроза и др. изменения.

На видеото по-долу е заснета цялата процедура, извършена от лекар-хирург и тя отнема под 2 минути (предупреждение: реални кадри в близък план!):

Цепене на цирей

При абсцедиране на цирея, тоест когато в тъканите се формира кухина с гной, лекуването е само хирургично.

Хирургичното отваряне на цирея е най-нежеланото, но често – неизбежно лечение. То е без алтернатива при разпространена гнойна инфилтрация в подкожната тъкан с формиране на обемен абсцес. В такива сл. се предприема хирургично разкритие на образуванието и санация (очистване на вътрешността на гнойника).

Какво представлява? Под местна анестезия се прави неголям разрез (от 0,3 до 1-2 см) в гнойника. Кухината се санира с антисептици и се дренира. Процедурата се провежда в операционна.

При какъв лекар да отидем?

Някои пациенти се колебаят към какъв спец. да се обърнат – кожен лекар, гинеколог (ако циреят е в интимна зона) или хирург. Верният отговор е: хирург. Той ще прецени необходимостта от оперативна намеса или ще изпише консервативна терапия.

Домашно лечение на цирей

В дом. условия е безопасно да се обеззаразява циреят, да се маже с изсмукващи гнойта мехлеми, да се обезболява и успокоява възпалението с аптечни или природни с-ва. Всички медицински източници са категорични – жило не се вади у дома, защото инф. може да се разнесе и да се стигне до много сериозно състояние, застрашаващо и живота. Затова и няма да намерим квалифициран съвет: как се вади жило на цирей вкъщи. И все пак множество хора го правят и дават съвети на другите във интернет форумите.

Как се вади жило на цирей

Принципно домашната процедура не се различава от провежданата в операционна. Разликата е, че пациентът не разполага с инструменти и трябва да измисли подходящи подръчни средства. Другата разлика е, че вероятно не разполага и с надеждни антисептици, с каквито трябва да се снабди специално и предварително.

Даваме процедурата със съвет да не я използвате!

Изстискване на цирей
 1. Обработвате кожата около цирея и самия цирей със спирт;
 2. Като втора стъпка лекар ще обезболи мястото, инжектирайки анестетик, подсилен с антибиотик. Този етап няма как да бъде реализиран у дома – прескочете;
 3. Направете неголям разрез на самия връх на цирея, право в мястото на некротичното жило. За целта вземете еднократна стерилна игла за инжекции – тя е много остра и стерилизирана (което е повече от обработката със спирт);
 4. С два памучни тампона отделете излизащата гной и обработете с кислородна вода. Когато дъното на цирея се изчисти, жилото ще стане добре видимо;
 5. Изваждане на жилото – ако нямате инструменти, използвайте обикновени пинсети. Обеззаразете ги, защипете жилото и го изтръгнете;
 6. Под жилото ще се образува кухина – промийте я с кислородна вода, която впръсквате вътре със спринцовка. Тази част е много болезнена и неприятна;
 7. Огледайте кухината за остатъци от гной. Ако забележите, че пак е избила, ще ви трябва дрен – късче от хирургична каучукова ръкавица – разбира се стерилна;
 8. Отгоре сложете превръзка с антисептик – всеки антибиотичен мехлем е добър за това – гентамицинов, тетрациклинов или друг.

Такава процедура, извършена самостоятелно, боли в пъти повече, отколкото при хирург. Най-трудно е саморъчното поставяне на дрен вътре в раната, особено при липсата на обезболяващи.

И накрая – обърнете внимание!

Ако имате температура – веднага идете при хирург!

Ако имате висока темп. – извикайте линейка!

Търсене на лек за цирей

За самостоятелното лечение на цирей ви трябват поне два вида медикаменти – за дезинфекция и за местно третиране. Те са абсолютният минимум за обработка на гнойното образувание. Тук не включваме антибиотиците за вътрешна употреба, които се определят от лекар при по-разпространена инфекция или при риск от такава (разяснения – по-горе в статията).

Антисептични средства

Дезинфекцирането на цирея е мн. важно. Нещо повече – нека то се подкрепя и от постоянно обработване на ръцете с антибактер. сапун. Основна задача на пациента е да се опази от разнасяне на инфекцията. Като дезинфектант ползвайте кислородна вода, камфоров, салицилов спирт, Риванол (1.50 лв).

Риванол се дава като подходящ и за обработване на цирея след спукване. Ликвидира патогенните микроорганизми и опазва раната чиста.

Локални средства – мехлеми

Мехлемите са няколко вида, според търсения ефект – обеззаразяващи, с антибиотична съставка и такива, които изсмукват гнойта и подпомагат отварянето на цирея.

За обеззаразяване

Йодасепт маз – активн. вещество е йод във форма, която позволява удълженото му освобождаване. С това се парира неговото изгарящо действие върху тъканите. Мехлемът унищожава всякакви патогенни микроорганизми, включително образуващите спори и резистентни към антибиотици. Този факт го прави приложим, когато не е известен точният причинител на цирея.

За извличане на гнойта
Ихтиол, Ихтамол, Маз Вишневски

Мазила, без които няма да минете при цирей – средства за извличане на гной от дълбочина

Ихтамол (4.49 лв), Ихтиол (4.60 лв)– активното в-во е Ichthammol, приложило за  възпалитявания, придружени с ексудация. Много стар и доказал се с времето препарат, който извежда гнойта на повърхността и обеззаразява. Предлагат се разни продукти с вариращ процент на ихтамол в тях. Предпочетете лекарствените, а не козметичните.

Детайли за ихтиоловите мази ТУК: Приложение на ихтамол – всички случаи, в които помага.

Маз Вишневски

Представлява комбиниране на бисмутово съединение с хвойнов катран. В някои страни е много известен продукт, ползван едва ли не като панацея. Има антисептични, обезболяващи и противовъзп. свойства. Изсмуква гнойта, както ихтиоловите мази, и всякакви некротични материи, подпомага регенерирането, запълването на кухини със съед. тъкан и епителизация. Цена 6.39 лв.

Антибиотични

Бактробан

Бактробан маз (7.17 лв) е антибиотик с локално приложение върху кожа. Прилага се при бактериални инфекции – както за предпазване, така и за лечение. Основата е мупироцин. Подходящ за всички фини места по тялото, включително в носа (за което има специална маз за интраназално прилагане – 11.40 лв).

Най-подробно мехлемът е разгледан ТУК: Инструкции, действие, ограничения при Бактробан.

Алтернатива за цирей в носа – MupiroNasal (11.20 лв).

Гентамицин

С търговски наименования Гентамицин (2.82 лв) и Бетазонгент (4.11 лв), но вторият е комбинация с глюкокортикоид. Гентамицин е водещо средство при инфекции около космен фоликул, включително на лицето, инфектирани язви и прочее. Най-подробно мехлемът е разгледан ТУК: Терапията с всички форми на гентамицин – маз, ампули, крем.

Тетрациклин

Унгвентът (4.51 лв) унищожава патогенни микроорганизми. Друго наименование: Имекс (6.60 лв).

Лечение с билки и дом. цярове

При появата на циреи на лицето, гърба, рамената или на друго място, много съществено е да прегледате стила си на живот – храненето, вредните навици. Като начало изключете животинските мазнини, пържените, острите и пикантни яския. Добро очистващо средство при циреи е пиенето на чаша топла водичка на гладно. Отдавна доказал се „чистач“ е змийското мляко.

Нар. целители дават и ред рецепти за директно третиране на гнойни образувания.

Дебела мара

На растението с месести листа се отдава чудодейната роля да подпомогне отварянето и извеждането на гнойта само за няколко часа. Нар. рецепта сочи, че за целта се взема едно листо, което се измива мн. добре (важно!). Листото е покрито с много тънка кожица, която се обелва или зачиства с нож. Срезът се полага на цирея и се прикрепя с превръзка.

Живовляк 

Той се ползва вътрешно и локално – в домашна маз за изсмукване на гной. Сушен и стрит живовлят се смесва с вазелин или мас и сол. Намазва се на компрес и се полага. Отделно се сварява, заедно други полезни билки като жълт кантар. и коприва. Изпиват се на чай.

Смрадлика

Смрадликата намира място навсякъде, където има възпаление. При циреите са показани бани, ако те са на удобно за това място. За седалищните части баните с успокояващата билка са направо вълшебни. На недостъпните за киснене места се слагат напоени със смардика компреси, които се подновяват няколко пъти.

Народни средства, народен лек при цирей, лечение на цирей с билки

Ефикасно от природата: дебела мара, смрадлика, алое

Алое

Реже се листо от алоето и се оставя в хладилник. Предварителното замразяване активизира веществата в него и го прави по-лековито. От листото се реже парче около 2 см, разцепва се и срезът се полага на главата на цирея. Не се натиска, а леко се прикрепя с превръзка. Алоето трябва да стои непрекъснато, само периодично срезът се обновява. Това средство помага за по-бързото узряване на цирея.

Лечение с чесън

На чесъна се отдава действие, подобно на листата на дебелата мара и на алоето. В плюс е, че природният антибиотик обеззаразява зоната много ефикасно. Чесънът може да се нареже на филийки и да се нарежда със среза надолу върху цирея, но по-лесният способ е смилането на каша, която да налага чрез марлена превръзка.

Други лекове

За избавянето на гнойни пъпки е мн. полезно да се употребяват различни плодове – сурови и печени. Лечебните отвари от мента, маточина, мащерка, кора дъб, невен, жълт кантарион също помагат за ограничаване на инфекцията.

Противовъзпалителна настойка: коприва, корен и листа глухарче, репей, плод шипка – в равни пропорции, се омесват и се отделя една шепа. Билките се потапят със студ. вода за 8 часа. Кипват се само за няколко минутки и пак се киснат – този път 3 часа. Пие се по 50 – 70 мл двукратно, в течение на 10 дни. Ефектът върху кожата е видим.

Цветовете на глухарчето също са прекрасно средство срещу циреи. Сушена билка се засипва със захар и стои 10 дни на топло и светло. Получава се сироп. Той  се прецежда и залива със сок от бъз.

Настържете сапун, залейте с мляко 1:2, варете половин час на мноого бавен огън докато стане равна каша. Охладена, тя се полага върху цирея. Компресът се сменя ежедневно.

Друга рецепта за компрес е настърган суров картоф върху превръзка. Картофът е известен с изсмукващите си свойства. Сменяйте го начесто.

Причини за поява на фурункули

Основната причина за циреите е проникване на бактерии в космения фоликул. Тъканта се подува, инфектира и се напълва с гной. Докато тази гной не изтече навън, образуванието ще боли много и няма да търпи докосване. На следващото видео е анимиран процесът на образуване на цирей (причините за цирея ще прочетете след видеото):

Стафилококи

и стафилококова инфекция

Причинителите на циреите са стафилококите – неподвижни грамположителни кръгли бактерии, които живеят в кожата и лигавиците. Опасност за човека представляват три вида от тези микроорганизми – златистият стафилокок (Staphyl. aureus), сапрофитният Staphyl. saprophyticus и епидермалния Staphyl. epidermidis. Най-болестотворният за човека е златистия – той най-често провокира появата на циреи и фурункулоза (множество образувания).

В нормални условия бактериите се намират на кожата, но са ограничени и ослабени. Те не причиняват вреда. Но щом се активизират, започват въпаления.

Стафилококите в повечето случаи обитават именно космените фоликули и затова възпаленията започват оттам. Затова в центъра на цирея винаги има косъм, около който се формира възпалението, образува се гнойта и жилото от некротична тъкан.

Защо стафилококите се активизират?

Основната причина е нисък имунитет, който не успява да постиска болестотворните микроорганизми. Освен причината, има и провокатор за инфекцията. Той я някое от следните обстоятелства:

 • Ниска лична хигиена;
 • Травматизиране на кожата, включително търкане в тесни дрехи или бельо;
 • Хронични патологии като затлъстяване, гастродуоденит, холецистит, болести на кръвта, диабет, тонзилит, синузит, фарингит – всички в хронична форма;
 • Постоянно прегряване и преохлаждане на кожата;
 • Хипо и авитаминоза;
 • Изтощение на организма;
 • Алкохолизъм;
 • По-дълъг прием на определени лекарства.

Циреите избиват по-често през преходните сезони. Те по-често засягат мъжете, отколкото нежния пол.

За стафилококите е разказано ТУК: Как ни разболяват стафилококите и защо ги наричаме напаст?

Циреите в различните части на тялото имат и по-специфични причини и провокатори за поява. Така например под мишниците и под гърдите те се подпомагат от изпотяването и задържането на постоянна влага. На други места като крака и гръб микро и макротравмите на кожата са от водещо значение.

Ще разгледаме още някои специфични локации на циреите.

Други видове циреи – лечение

Цирей под мишницата

Причините са стандартните – имунитета и нарушеният обмен на вещества, нездраво хранене, микротравми замърсяване. Но има и специфика, за да се формира точно тук – повишено омазняване на кожата и обилно потене.

Причините, които благоприятстват появата на цирей под мишницата, са същите, които след това пречат и на заздравяването му. Мястото, което постоянно се поти, дразни и търка – от ръката, от дрехите, при всяко движение, мн. по-трудно се възстановява в сравнение с циреите на други, по-защитени локации.

Подмишницата – идеалното място за циреи и там те се задържат най-дълго.

Запушени потни жлези

Циреят под мишницата обхваща целия космен фоликул, който включва потна жлеза и съединителна тъкан. Запушена потна жлеза също може да причини избиването му.

Диференциална диагностика

Циреят трябва да се разграничи от хидраденит или гнойно възпаление на потна жлеза, трихофития, възлова еритема и антракс.

Лечението на цирея под мишницата трябва да започне незабавно, защото с триенето той  ще се влошава. В началния стадий помага ултравиолетово облъчване, а през периода на съзряване – новокаинови и антибиотични разтвори. Ихтиоловите компреси са повече от необходими – те обеззаразяват и парират активността на микрофлората, която процъфтява на влажното и топло място. Чисто механично предпазнат цирея от търкане и разраняване. Избягвайте преохлаждане и прегряване, приемайте витамини.

Извън посочената специфика, цирей под мишницата се лекува по стандартната схема, посочена по-горе.

Цирей на гърдата

(подкожна пъпка)

Причините за поява на цирей на гърдата са стандартните – имунитет, хигиена, липса на витамини и т.н. Специфичното тук е проникване на инфекцията от ранички, драскотини и други повреди на кожното покритие. Под засилен риск са жените по време на бременност и лактация. В посочените периоди тялото е много уязвимо към всякакви инфекции, а при кърменето бебето често причинява микротравми на гърдите.

Обърнете се към хирург, ако:

 • Възпалението от цирея се разпространи върху значителна част от гърдата;
 • Рязко се влоши общ. ви състояние, вдигнете температура, почувствате слабост;
 • При възпаляване на лимфни възли;
 • При поява на група циреи – фурункулоза;
 • При отсъствието на резултат от лечението – циреят не съзрява, а възпалението се задълбочава.

Лечението на циреи върху гърдите се провежда по стандартна схема – с мехлеми и антибактериални средства, евентуално антибиотик и физиотерапия (УВ облъчване и електрофореза) при задълбочен процес. Специфичното тук е, че такива циреи по-често излизат на бременни и кърмачки, а медикаментите имат ред нежелани ефекти и могат да са опасни за плода и бебето. В този случай целесъобразно е първо да се опита със средствата на нар.медицина.

Цирей на гърба

Циреите на гърба се образуват най-често поради лоша хигиена и пренебрегване на малките травми и раздразнения по кожата. Инфекцията минава и през най-незначителни ранички.

Кожата на гърба е твърде дебела, затова в тази част на тялото циреи се появяват основно у възрастни хора и лица със слаба имунна с-ма.

Локацията създава специфични проблеми – циреят се търка при сън и пречи да се лежи спокойно на гръб. Той боли и при някои видове движения.

Положителното е, че цирей на гърба е най-безопасното образувание. Него спокойно може да лекувате самостоятелно.

Ако гнойникът на гърба е с малки размери, просто го обработете с антибактериален препарат. Когато се пробие и излезе гнойта, е необходимо да почистите с тампон и да дезинфекцирате мястото с кислородна вода.

По-големите или усложнени циреи вероятно ще поискат антибиотично лечение или хирургично отстраняване. Във вс. случаи се полага ихтиолова маз срещу рецидиви.

Пъпка (цирей) в ухото

А този вид цирея е един от най-болезнените и неприятни. Появяват се във всякаква възраст и трудно се понася от децата. Локацията предполага усложнения и дори създава опасност за живота. Не се препоръчват самоинициативи в дом. условия – потърсете хирург.

В ушния канал циреите избиват поради влошен имунитет, проникване на гноеродни микроорганизми в мастн. жлези или косм. фоликули и – специфично, от продъжително преоблаване на инфекции в организма. Някаква роля играят генетиката и мръсните ръце.

Циреят в ухото се лекува стандартно. Консервативното лечение е показано до 7 денонощия. За това време образуванието е длъжно да пробие и да се освободи от натрупаната гной. Ако не, във възпалителния процес ще бъдат въвлечени и съседни тъкани, и лимфни възли. Това обстоятелство е показание за срочна хирургична намеса.

Цирей на лицето, на главата

Специфична причина за появата на циреи на главата е разчесването, преохлаждането и използването на некачествена козметика. Принципно най-опасни са маските срещу опадане на косата.

Циреят на главата е особено опасен. Първо, той предизвиква определени козметични и естетични проблеми – възпалението се разпространява в околните тъкани, развива се гнойно-некротичен процес. Ако образуванието е по скалпа, около него започва косопад.

Второ, заради близостта на цирея до главния мозък е възможно прехвърляне на инфекцията и развиване на гноен менингит (възпаление на мозъчната обвивка), енцефалит и др. Тези патологии се лекуват трудно и носят риск от летален изход.

И трето, при по-нататъшно разпространение на инфекцията е възможно възникването на нови циреи, както на главата, така и по цялото тяло. Има риск от хронична фурунколоза, пълното изличаване на която е мн. трудно, дори невъзможно.

Изводът е, че при цирей на главата и особено на лицето пробите със самолечение може да струват скъпо. И официалната медицина категорично ги забранява. Отделно, цирей в косата се обработва трудно, и не може да се обеззарази качествено.

Като правило циреите на лицето се лекуват с антибиотици с широк спектър. Те позволяват да се избегнат усложненията и да се постигне по-бързо заздравяване. Препаратите се назначават още в стадия на формиране на гнойника. Основно се използват:

 • Макролиди – Сумамед, Клацид, Макропен;
 • Пеницилини – Амоксицилин, Амоксиклав, Ампицилин;
 • Цефалоспорини – Цефотаксим, Цефтриаксон, Цефазолин;
 • Аминогликозиди – Гентамицин, Стрептомицин, Амикацин;
 • Тетрациклини – Доксициклин, Метациклин, Миноциклин.

В повечето случаи циреят на лицето следва да се отвори и по-бързо да се очисти зоната на възпаление, за да се избегнат усложненията. Хирургът разрязва в стерилни условия, под местна упойка, очиства съдържанието, промива с кислородна вода, дренира и налага стерилна превръзка. При абсцедиращ цирей след отварянето и отделянето на гнойта се назначават превръзки с еритромицин, гентамицин и др. След 1 ден превръзката се заменя с друга – намазана с ихтиолова маз или Вишневски, които ускоряват затварянето.

Специфика при цирей на лицето:

 • Спазване на покой на лицевите мускули – задължително условие за благоприятното лечение на възпалителния процес;
 • Изключване на твърдите храни от менюто, за да не се налага интензивно дъвчене;
 • Вземане на имуномодулатори – срещу рецидиви;
 • Автохемотерапия  – за естествено очистване на кръвта и срещу рецидивиращи циреи. Провежда се само след пълното очистване на цирея;
 • Лечение за намаляване на белега – големите циреи оставят некрасиви ръбове от съединителна тъкан. Те се изглаждат с мехлеми, които помагат да се разсеят ръбовете и да се регенерират тъканите – например Контрактубекс.

Какво е категорично забранено при цирей на лицето:

 • Изстискването;
 • Налагането на маз Вишневски, докато съществува гнойна капсула;
 • Налагане на влажни компреси, защото размекването на тъканите подпомага разпространяването на инфекцията.

Цирей на крака

Циреите на краката се локализират на места с повишено триене и голямо струпване на космени фоликули. Едно от тези места е областта на коляното и сгъвката под него, на бедрата и прасците. Причините обикновено са микрорани, анемия, диабет, алкохолизъм и продължително преохлаждане. Циреи се появяват след удар или одиране на краката, на мястото на травмата. Особено често от такива образувания страдат спортистите.

Единичният цирей като правило е свързан с травми или пряко инфектиране. Периодичната поява на циреи един след друг е болест –  фурункулоза. Нейната природа не е докрай изучена, но се предполага, че в основата е нарушен обмен на веществата и диабет.

Лечение

Ако циреят на крака не изисква хирургия, достатъчно е да последвате схемата:

 • Преди всеки контакт с цирея да миете и дезинфекцирате ръцете си с антисептик, спиртосъдържащо средство или поне антибактериален сапун;
 • Във фазата до съзряването всяка сутрин и вечер обработвате циреят с кислородна вода и полагате антисептичен мехлем. Ако процесът не е задълбочен, антибиотична маз е излишна;
 • Закрийте цирея с марля – чиста и неизползвана;
 • След излизането на жилото дезинфекцирайте с кислородна вода;
 • Когато раната засъхне и започне да се затваря, може да мажете с йод.

За болката, която е най-драматична по време на съзряването на цирея, вземайте обезболяващи през 6 часа – Но-шпа, Аналгин, Спазмалгон. Аналгетиците се приемат 2 дни, през които болката би следвало да стихне.

Цирей на крака на дете се лекува от специалист, защото образуванието приоритетно идва като следствие от простудно или автоимунно заболяване.

Ако често получавате циреи, обърнете се към имунолог, направете си анализ на кръвта и биохимия, а също така преразгледайте дневния си режим и начина на хранене.

Премахване на белезите

Циреят заздравява, но оставя доста грозен, груб и ръбат белег. Дупката в кожата е била дотолкова голяма, че няма как да зарастне елегантно. След отделянето на жилото и гнойта се отваря огромен кратер, който впоследствие се запълва. Това е неизбежен процес и тялото използва съединителна тъкан, за да кърпи и поправя.

Белезите се ограничават по размер и остават по-незабележими, ако:

 • Още при разкриването на цирея се направи щадящ разрез;
 • Раната се обработва с мехлеми, които ускоряват заздравяването;
 • И накрая се поставят мази за заглаждане на белега.

Усложнените циреи заздравяват по-дълго, при което съединителната тъкан образува бучки и ръбчета в раната. Но понякога и най-грамотното лечение оставя издатина. Накрая, след излекуването на цирея, почти винаги се налага обработка за намаляване на следите.

Способи на лечение:

 • Аптечни гелове срещу белези – Контрактубекс, Белекс, Скарекс, Дермону, Дерматикс ултра и др. Тези мазила се нанасят редовно и не по-кратно от 2 месеца;
 • Нар. рецепти – лим. сок, оцет с вода 1:3 или лук на каша (налагат се върху белега);
 • Козметични манипулации (например с лазер) или хирургично премахване на уплътненията.

Ако търсите доп. инфо за циреите, ползвайте чуждоезичните наименования: на английски език: Furuncle, на испански език: Forúnculo, на немски език: Furunkel, на турски език: Çıban, на руски ез.: Чирей, фурункул, на гръцки език: δοθιήνας.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.