Клеева тинктура: всички начини да лекуваме с нея. По болести, рецепти

♠ Разлика между прополис и клеева тинктура ♠ Класическа рецепта ♠ С водка и ракия ♠ С билки ♠  По д-р Михайлов ♠ По проф. Мермерски ♠ За деца ♠ За имунитет ♠ За дихателни болести ♠ За хрема ♠ Компреси при кашлица ♠ Инхалации ♠ Рецепти за възрастни ♠ Промиване на носа ♠ Гаргара

Още в текста: ♠ За гърло ♠ За венци, пародонтоза, стоматит, афти ♠ При пъпки, акне, херпес ♠  Гъбични инфекции ♠ За коса ♠ Маски ♠ За очи, нос, уши ♠ Като антибиотик ♠ За отслабване ♠ За стомах, черва, черен дроб, жлъчка ♠ За сърцето и кръвното ♠ Против тумори ♠ Готови продукти ♠ Противопоказания

Природните цярове се приемат с едно наум. Мнозина ги хвалят, но малцина им се доверяват безусловно, без да ги „дублират“ със синтетично лекарство и без да търсят още по-ефикасен лек.

Изключението: прополис!  Той действително се радва на безусловно доверие. Способностите му са доказвани милиони пъти и векове наред. Препоръчват го за всякакви страдания, доближавайки го до идеята за пенкилера – цярът на всички болести.

Прополис или пчелен клей?

Двете са наименования на едни и същ продукт – клеят, произвеждан от пчелите. Той е лепкава смес от восък, цв. прашец и смоли, обработени от ципокрилите. Растителната компонента е обогатена с ензими и е претърпяла процес на ферментация. В резултат се е получил продукт с над 100 активни в-ва и с уникално съчетание, без аналог в природата.

А клеева тинктура?

(има ли разлика)

Клеева тинктура, Прополис, Пчелно млечице, Пчелен клей

Клеевата тинктура е най-лесната форма за приемане на прополис. Знаем ли за какво и как да я ползваме?

Прополисът е много гъст и плътен материал. С времето се втвърдява и не може директно да се ползва. За вътрешен прием той се разтваря в спирт или във вода.

Спиртният извлек (тинктурата) е по-концентрирана и ефикасна. Тя е основната ф-ма, под която се взема прополис за лечение.

Как се приготвя

прополисова тинктура?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Тинктурите се оценяват в проценти (показват какъв е делът на твърдата съставка в 100 мл мед. спирт). Стандартно клеев. тинктура е 30%, тоест получена от разтварянето на прополис в ет. спирт – 30 г към 100 мл.

Как да изчислите процентите и да получите тинктура с необходимата ви концентрация обясняваме ТУК: Спиртни разтвори на прополис в проценти.

Класическата домашна рецепта

Съдържание на статията:

В приготвянето на дом. кл. тинктура има две тънкости – изчисляването на концентрацията  (за да отмерваме еднократните дози) и раздробяването на прополиса. Всъщност е обратно – прополисът първо се раздробява и после се мери на на прецизни везни, за да се дозира правилно спрямо спирта.

Някои пчелари за улеснение продават прополис на пръчки по 30 г. Със 100 мл ет.спирт става точно 30 % концентрация. От нея чрез добавяне на още спирт се достига необходимата концентрация (формулата по-горе).

Кл. тинктура в 4 стъпки:

Първо, стриване на прополиса

За да се разтвори максимално, прополисът се раздробява на максимум 3-милиметрови парченца. За по-лесно първо замразете, а след това начукайте с чук за пържоли или чукало от хаван. Може да настържете на средното ренде, но после отделете по-големите парченца. Не се изкушавайте от кафемелачката или чопъра – те ще загреят и размекнат прополиса, а той ще ги повреди.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Второ, филтриране

По прополиса е полепнал прах, затова се мие. Заливате раздробената маса с вода и обирате от повърхността изплувалите боклучета. Подсушете.

Трето, разтваряне

В идеалния случай прополисът се разтваря в медицински спирт (етилов) в максимален процент (95 – 97%), но при липса на такъв, става и по-разреден, както и хубавата водка.

В стъклен съд сипваме 100 мл мед. спирт + 10 г прополис за 10%, 20 г – за 20%, 30 г – за 30%-ова тинктура. Ползвайте везни или теглени пръчки.

Четвърто, екстракция

Съдържанието на шишето се разбива колкото можете – 2,3 или 8-10 пъти на 24 ч. Държи се десетина до 15 дни в плътно затворен шкаф и задължително на хладно.

Екстракцията се ускорява чрез загряване (на водна баня!). Темп. се вдига до 40° и се спира нагряването. Спиртът се охлажда естествено и е готов.

Независимо от метода, накрая филтрирайте. Ако изчакате утайката да изсъхне и я претеглите, ще знаете колко по-слаба е станала вашата тинктура.

прополис, клеева тинктура, приготвяне

Приготвяне на клеева тинктура накратко

Кл. тинктура с водка и ракия

Тинктура става и на основата на водка. Но имайте предвид, че ефикасността на този разтвор ще бъде значително по-малка. Спиртът изтегля много качествено всички ценни компоненти на прополиса, докато водката не може. Затова се компенсира с по-голямо количество прополис.

Разтворите на основата на водка се правят с 40 и дори с 50 %-ова концентрация. Действието им обаче съответства на 25-30 %-овите тинктури върху чист спирт. Подобни съпоставки са малко на око, доколкото качествата и алкохолното съдържание на водките е различно. Дозирането при рецептите пък в повечето сл. е дадено за спиртни тинктури, което прави още по-относително ползването на водковите.

Някои потребители вярват, че тинктурите на домашна ракия са най-чисти, но опитът в тази област остава в рамките на личните проби.

Рецепта за тинкт. на водка: на 500 мл водка – 200 г прополис. Държи се на тъмно по-дълго време – 3 седмици, вместо 10 дни при ползването на спирт.

Водни разтвори

Водата се справя още по-зле от водката с изтеглянето на в-вата от прополиса. Затова в нея се слага двойно по-голямо количество спрямо стандартното (дадено за спирт).

Домашното приготвяне на кл. тинктура има алтернатива – готовите продукти. Марки и цени даваме в края.

Варианти на рецептата за приготвяне

Тинктура значи разреждане в спирт. Варианти съществуват, доколкото разтворът се обогатява с допълнения, за да се засили лечебният му ефект.

Разновидностите

Клеева тинктура с билки

Получава се чрез смесване на две тинктури – прополисова и билкова, или чрез накисване на прополис в билкова тинктура. Целта е засилване на лековитостта и специализиране на разтвора спрямо конкретното страдание. Пример за такива съчетания са готовите продукти с ехинацея, чесън, невен.

Кл. тинктура по д-р Михайлов

Известният хомеопат препоръчва имунопрофилактика с комбинация от кл. тинктура и следните варианти:

 1. С ленено олио. Смесването е в пропорции 1:5 (10 мл тинкт. + 50 мл раст. олио). Пиенето е еднократно в 24 ч., сутрин, по 5-7 мл. Справки: ТУК Рецепти с ленено олио;
 2. Със сироп за кашлица (за деца). В изписаната доза за сиропа (пр. Бронхолитин) се накапват определените за детето брой капки. Справки: ТУК Как да изберем сироп за кашлица;
 3. С полезен плод. сироп (приятно и оздравяващо). Най-хубаво е съчетанието с бъз/ бъзак и арония. Справки: ТУК Рецепти с черен бъз и ТУК рецепти с арония;
 4. Със среб. вода. Необходимият брой капки + 15-20 мл среб. се разреждат с обикновена вода. Подробности по рецептата и ползите от нея – по-долу. Справки: ТУК Как се прави среб. вода.
Кл. тинктура по Мермерски

Рецептата на професорът е за укрепване на имунитета в спешен порядък. Забърква се смес на основата на киселото мляко, от която се хапва по чайна лъж. през час.

Пропорции: на 1 кофичка мляко – 30 капки кл. тинктура. Добавки в лъжици: 1 супена пектин, 1 супена мед, 1 чайна канела, млян орех по вкус.

В указанията по заболявания ще дадем и други полезни добавки за кл. тинктура.

Прополисът се употребява в разни ф-ми, вижте ги ТУК:

Прополис: Лечение на фисура, миома, болна простата и още 100 неща!

Клеева тинктура за деца

Прополисът е полезен и ефикасен в лечението на деца. Той повишава така важният в детската възраст имунитет. Бори се с лекота с простудните заболявания, от които често страдат малчуганите. Идеален лек е за гърло, болки в ушите, рани.

Пречка за ползването му е само индивидуално непонасяне на пчелн. продукти. Но отнася ли сетова за кл. тинктура, приготвена със спирт?

Прополисът се разтваря в мазн. и вода (водни и маслени разтвори), но именно спиртният е показан и се ползва най-широко при деца. Той е ефикасен и се дозира на капки, в които има пренебрежимо малко к-во спирт.

Все пак категорично изискване е да се спазва дозировката за деца – не заради количеството на спирта, а заради съдържанието на прополис в него.

Детски дози клеева тинктура

Възприето е дозирането на 1 капка 30 %-ова тинктура за вс. изпълнена годинка на детенцето. Броенето започва от 3 г. – възраст, преди която се ползват само водни и маслени р-ри и то по решение на педиатъра. Отчитат се навършените години:

 • 3 г. – 3 капки
 • 4 г. – 4 капки
 • 13 години – 13 капки
 • 14 години – доза за възрастни

Посоченото е еднократна доза, а тя се дава трикратно в 24 ч.

Забраната за спиртни р-ри преди 3-годишна възраст важи единствено за вътрешната употреба, но няма ограничение спрямо обработването на рани, превръзки, жабурене, гаргари и др.

Друг принцип на дозиране е по общите показания за брой капки, но докато при възрастни се дават 30 %, то за деца се ползват 5 или 10 %-овите тинктури (5 г или 10 г проп. на 100 мл мед.спирт).

Децата, чийто организъм не понася спирт, приемат маслена настойка, накапана във водичка, мляко или чай. Друг вариант – накапана върху залък хляб или бучка захар.

За най-малките е показан воден извлек – заливане с вряло и запарване в термос 24 ч. Такива извлеци са по-слаби и се съхраняват само 3 дни.

За имунитет при деца

За профилактика на простудните заболявания се препоръчва двукратно в годината за 7 – 10 дни. Напр. 3-г. детенце взема 3 капки, разредени със сокче или чай, трикратно.

При дихателни болести

и простуди

Клеева тинктура за деца, доза, болести,

При деца се използват и спиртен, и воден екстракт на прополис

Вътрешно: клеева тинктура с мляко

За лечението на бронхити, тонзилити, ангини, кашлици и простуди се препоръчва клеева тинктура с мляко – през нощта. Допустимо е млякото да се подслади с мед. Количество – 2-3 к. във възрастта около 3 г, а после – по 1 капка на година.

Внимание! При едновременен прием на антибиотици съблюдавайте 2 часа разлика между лекарството и прополисовото мляко.

За хрема: капки за нос

Детето бързо се излекува от хремата с капки, приготвени от кл. тинктура и мор. сол. 10 капки кл. тинктура + 3 г морска сол + 10 мл филтрирана/ дестилир. вода. Накапва се в носа.

За хрема при кърмаче: тампончета

Кърмачетата, които страдат от хрема, се обработват с маслен р-р на проп. Ноздрите от вътрешната страна се намазват с помощта на натопено в разтвора тампонче.

Компреси при кашлица

и хрипове

Разтопете в стар съд късче лой или мас и добавете 1/3 чайна лъж. клеева тинктура. Размесете и намажете гръбчето, гърдичките и стъпалата на детето. Облечете стари памучни дрешки и чорапки и увийте цялото тяло да се затопля. Сложете малкото в леглото и му дайте да пие прополисовото мляко (рецептата по-горе).

Тази формула е за „бърза помощ“ – цери бързо и безвредно и най-раздиращи кашлици. За компресите се предпочита козя лой (от пазара или от козари). Ако нямате, може чиста св. мас (разтапя се), камфорово или в краен случай – слънчогледово масло.

При бронхит над 2 г.

Намажете разтопено топло масло върху чист лист плътна хартия, наръсете капки кл. тинктура и залепете на гърба и на гърдите (2 листа хартия). Облечете памучно бельо, а отгоре вълнени дрехи или увийте с вълнен шал. Оставете да работи цялата нощ. Компресът добре сгрява, ликвидира хриповете и изнурителната лаеща кашлица.

Компреси при синузит

Компреси, наложени върху челото, скулите и около носа лекуват синузит. Стандартно се прилагат 3%-ови водно-спиртни разтвори.

Инхалации при простуди

1 капка кл. тинктура + 5 мл физиологич. р-р при ползване на инхалатор и само 1 капка във водата при парни инхалации (главата се надвесва над сгорещена вода и се покрива с тъкан)

Тампонче при отит

Болки в ушите се лекуват с памуче, напоено с 10 %-ова клеева тинктура или маслен р-р на проп.

Алтернатива: маслен разтвор

на прополис (рецепта в снимки)

Ако се безпокоите да давате спирт. р-р на деца, ето алтернативна рецепта за извлек на маслена основа. Той е приложим на първо място при простуди и за кашлица.

прополисово масло, приготвяне, клеева тинктура, прополис

Стъпки в приготвянето на прополисово масло – 1 схема

Взимаме 10-15 г проп. + 100 г кр.масло (1). Замразяваме прополиса за час и го настъргваме (2). Разтапяме маслото на водна баня и изсипваме в него прополиса. Разбъркваме и държим на слаб котлон 30 мин., като периодично обираме пяната. (3).

прополисово масло, приготвяне, клеева тинктура, прополис

Стъпки в приготвянето на прополисово масло – 2 схема

Прецеждаме маслената смес през двойна марля, оставяме няколко мин. за охлаждане и изцеждаме (4). Горещо, целебното масло има ярко жълт цвят (5). То се оставя на стайна темп. за 8-10 часа и като се охлади, избледнява (6). Готово.

Как се дозира прополисов мехлем и какво лекува даваме подробно ТУК: Мехлемът от прополис при кърмачета, деца и възрастни – защо и как.

Още за действието при простудни състояния е дадено ТУК: Прополисови р-ри при хреми, синузит и други болести.

Универсални и рецепти за възрастни

При простуда за възрастни

При силна кашлица и хрипове в гърдите се сгорещяват 70 мл мляко + чайна лъжичка клеева тинктура. Изпива се и веднага – в леглото на топло. Средството е прекрасно, но е подходящо само за възрастни.

Втори вариант: по 1 с.л.стопено кр.масло и тинктура + 1 чайна – мед. Бързо разбъркайте и изпийте горещо. Веднага легнете на топло.

При простуда за тийнейджъри

При силна кашлица, бронхит, болки в гърлото и простуди за деца над 12 г – 200 мл прясно (ако може и дом.) се кипва и охлажда до търпима темп. Добавят се (в чайни лъжици):

 • 1/3 – кл. тинктура;
 • 1 – мед;
 • 1 непълна – краве масло.

Дава се пред вечерното лягане и веднага – на топло.

Клеева тинктура

при грип, ОРЗ и ОРВИ

Приемът на тинктурата започна с първите признаци за разболяването.

Варианти и конкретни рецепти:

чай с клеева тинктура,

Клеевата тинктура може да бъде накапана във всякаква топла напитка, в обичайния чай, който използвате или в топло мляко

Чай с прополис и подправки – ако сте премръзнали и чувствате дразнене в гърлото или пък от носа започва да изтича секрет, при главоболие и гледане „през пелена“, веднага си направете чай. Използвайте за основа обичайният за вас черен, зелен или билков чай, в който добавете чайна лъжичка мед, на върха на ножа черно пиперче, 2 зърна карамфил, късче джинджифил, 1 чайна лъжичка кл. тинктура и толкова – кр. масло или слънчогл. олио. Изпийте горещо и повторете преди лягане.

Чай с кл. тинктура – при хреми, простуда и признаците на вирусна инфекция сипете в горещия чай чайна лъжичка кл. тинктура. Ако сте в движение и не успявате да легнете и да починете, направете по-голямо количество и носете в термос със себе си. Подправете с мед и/ или лимон, ако имате под ръка, но и само основните съставки са достатъчни да пресекат разболяването.

Внимание! Хора със синузит, прекалено силна хрема или хроничен ринит непременно да разтварят клеевата тинктура в чай, а не в мляко. Приемът на мляко при гореизброените проблеми е необосновано, защото то продуцира изработването на слуз, което води до засилване на симптомите.

Следователно при начални признаци на хрема е допустима терапия с мляко, но при засилване на секретирането от носа задължително се минава на друг разтворител.

Клеева тинктура с растит. масло –  съберете по 3 с.л. клеева тинктура, мед и царевично масло (може слънчогледово, от морски зърнастец, сусамово, ленено…). Приемайте 14 дни сутрин, преди първи залък, по 1 чайна лъжичка.

Чисто приеме на кл. тинктура: 20 капки в стотина мл вода, дву- или трикратно на ден, според силата на първоначалните симптоми. При навременен старт на приема грипът няма да се разгърне. Курс с тинктурата – 14 дни.

Промиване на носа

при всички простудни заболявания

Промиване на носа при настинка, простуда, грип, хрема, клеева тинктура

Промивката на носа е елементарна процедура – течността влиза през едната ноздра и излиза през другата

Промивката на носа съкращава наполовина срока на всяко лечение. Секретите в носоглътката са развъдник на болестотворни микроорганизми, които усилват проявите на болестта, отслабват имунитета и забавят излекуването.

Промивката с клеева тинктура и солена вода 90% е категорична бариера за всякакви болести, а при наличието им – залог за бързо оздравяване.

Приготвяне: На 200 мл хладка водичка взимаме по ½ чайна лъжичка сол и клеева тинктура. При липса на специално приспособление (от аптеката), се промива с малък чайник.

Чучурът се вкарва леко в ноздрата и се накланя главата в противоположната посока (наляво при промиване на дясна ноздра и надясно при промиване на лявата). Водата трябва да изтече от др.  ноздра. Прави се и в двете посоки.

Гаргара с клеева тинктура

Спиртната настойка на прополиса е идеална за лечението на всякакви болестни изменения в устата и гърлото. Тя се ползва за гаргари, жабурене и изплакване с цел антибактериален и противовъзпалителен ефект.

За гърло

Промивки с клеева тинктура помагат при ангина и всякакви болки в гърлото, дори още при начални признаци на дразнене. Разредете в 200 мл – 15 мл кл. тинктура и промивайте 4-кратно на 24 ч. Обработвайте с гаргара по-продължително време. Не поглъщайте течността, тя се е наситила с болестотворни организми, отпадни продукти, евентуално гной и други налепи вследствие на болестта.

При силно изразено възпаление разредете тинктурата в отварка от лайка, а не във вода.

При възпалителни заболявания на ларинса и сливиците, при гнойна ангина е ефективно промиването на гърлото да се съчетае с обработка на задната стена на носоглътката с концентриран прополисов разтвор. За целта смесете вода – 100 мл, с 20 мл клеева тинктура. Разбъркайте, напълнете спринцовка без игла и впръскайте под налягане максимално в дълбочина. След процедурата не яжте и не пийте 40 мин.

След промиването може да се намаже гърлото с клеева тинктура, разредена с глицерин 1:3.

Още варианти са дадени ТУК: Уникални 10 рецепти за терапия с клеева тинктура.

При възпаляване на венци

(и пародонтоза)

Клеева тинктура за уста, за венци, за зъби, за гърло, гаргара, жабурене

Клеевата тинктура е уникален лек за всякакви възпаления и патологични процеси в устата и гърлото

Силните възпаления и гнойните процеси изискват обработка с неразредена тинктура, а по-общо развиващите се процеси на голяма площ се обработват с жабурене и промиване.

 1. Притиснете към възпаления венец, гнойния джоб или друго локално огнище на инфекция пам. тампон с неразредена клеева тинктура. В началото ще пари!
 2. Промивайте устата с р-р на кл. тинктура и невен. Вземете готова смес (има такава) или смесете по 1 чайна лъжичка, разредете в 100 мл. Плакнете устата поне 3 мин. с едно количество от тинктурата и подменяйте с ново. Плюйте. Промивайте до пълно излекуване.
Зъбобол и пробиване на зъби

Кариозни зъби, както и задълбочени към пулпата процеси се лекуват добре с налагане на напоени тампони или с по-общи промивки на устата. Прополисът има известен обезболяващ ефект. Той е показан и за мъничета при пробиването на млечните зъби.

При стоматит и афти

Клеевата тинктура дезинфекцира, обезболява възпалената повърхност и позволява по-бързо да заздравеят раничките (афтите). Те се нуждаят от антибактериално и заздравяващо средство, каквото е спиртният извлек на прополиса. 15 мл се разтваря с повечко затоплена вода и внимателно се обработва всеки участък от устната кухина.

При лечението на деца се ползва по-слаб разтвор – 5-7 мл към чашата вода. Това позволява да се избегнат раздразнения и дерматити.

Ако детето не умее да жабури или има риск да преглътне течността, афтите се намазват с памуче, след процед. се пази устата от ядене и пиене. Хубав съвет е язвичките преди обработката да се подсушат с кислородна вода. Тя образува своеобразен защитен филм, който за денонощие закрива раничката и дава възможност да започне процес на епителизация.

Специално при стоматологични проблеми и афти най-ефикасна е смес от прополис, глицерин и етилов спирт – равни части, разредени с вода. Такава комбинация е показана само за местно използване и не се преглъща.

Обработването на устата при възпаления на венците, лигавиците и зъбите се извършва минимум 2, но най-добре 5 пъти, ок. 5 дни.

При кандидозен стоматит

1 таблетка (опаковката е 5.39 лв) се поначупва или стрива и се разтваря в 20 мл кл. тинктура. С памуче или клечка за уши се обработват язвичките по 4-5 пъти, мин. 7 дни.

Ако ви липсва време или желание да приготвяте разтвори, ще твържи работа и грахово зрънце прополис, раздъвквано като дъвка по 20 мин. през 3 ч. Нощем размекнатата маса може да се залепи върху раничките.

Още рецепти със и без прополис са дадени ТУК: Кървящи, инфектирани, разранени и възпалени венци – как да лекуваме с елексирът клеева тинктура.

Външни обработки

с клеева тинктура

За кожа

При кожни заболявания, обриви, рани и др. клеевата тинктура има заздравяващо действие. С нея се обработват раневите повърхности и се изолират от външната среда за по-бързо възстановяване.

Прополисът е благотворен към раните, защото той ги обеззаразява, пресича възможността за привличане на вторична инфекция, подпомага регенерацията. В тези направления той е в пъти по-ефикасен от йода и гранофорина.

Местно намазване с р-р , както и налагане на превръзки се предприема при следните ситуации:

 • Нарушена цялост на кожата – рани, драскотини, порязвания, изгаряния;
 • Гъбични заболявания, включително при кандидози по ноктите;
 • Екземи, брадавици, псориазис, уртикария;
 • При декубитални язви (рани от залежаване);
 • Пъпки, акне, херпес.

В описните и други случаи на външни патологични процеси се използват 5, 10 или 15 %-ови концентации на кл. тинктура. Евентуално – леко разредени с вода или растително масло.

Мехлем, Прополисов мехлем, Прополисово масло, клеева тинктура

Прополисовият мехлем има толкова широко приложение, че е напълно оправдано да бъде приготвен и сложен в дом. аптека – за всеки случай

Клеевата тинктура при кожните патологии се явява алтернатива на прополисовите мазила и мехлеми. Те представляват стопен на вод. баня прополис, смесен с някакво масло (практикува се със зехтин, слънчогледово, царевично, рициново, вазелин, ленено и др.). Сместа стои на котлона 30 мин. (с бъркане) и се налива в бурканче. Държи се постоянно на хладно, в хладилник.

При мехлемите също има концентрация, която се мери подобно на спиртния разтвор. 10 %-ов мехлем е 10 г сухо на 100 мл масло. Съответно 20 %-ов  е 20 г проп. на 100 мл масло и т.н. Мехлемите стигат до 50 %.

 • 10 %-ов мехлем от проп. се ползва при изгаряния, измръзвания, хемороиди, за намазване на ноздрите при хрема, за гинекологични възпаления, ерозия на шийката на матката и др.;
 • 15 %-ов мехлем ускорява затварянето на рани и порязвания. Лекува акне, пъпки, обриви, екземи, разранени лигавици по носа и устните, възпалени венци и др.;
 • 20 %-ов мехлем е показан за обработването на гъб. заболявания, екземи, фурункули, карбункули. Той се намазва директно в/у поразените участъци. С такава маз се обработват ноктите при гъбични поражения;
 • 30 и 40 %-ов мехлем лекува еризипел посредство втриване и намазване, радикулити, ишиас (невралгия на седалищния нерв) и поражения на периферната нервна с-ма – също чрез втриване и загряване.

Прополисовият мехлем се заменя почти равностойно от смесването на клеева тинктура с течно масло/ олио. Мазнината омекотява действието на тинктурата и дава гъстота, позволяваща намазване на превръзки. Обичайно съставките се дозират поравно или маслото малко превъзхожда спиртната компонента.

За лечение на повърхностни, оперативни рани, хемороиди се събират равни колич. 10 % клеева тинктура и рициново масло. Масата се размазва по плат/ марля и се залепва върху болното.

За лечение на изгаряния и измръзвания първо се отстранява умъртвената тъкан, а върху почистената повърхност се налага марля с 15 % прополисова маз или смес от 10 % тинктура в растително масло.

Язви по кожата се лекуват с 5 %-ова кл. тинктура, която директно се разнася в/у поразената зона (1 път/ 24 ч.).

За отстраняване на мокрещи екземи върху ръцете се изготвя сл. рецепта: прави се отварка от кора на дъб и се пари 4-5 часа. Към нея – чаена лъжица 30 – 40 % клеева тинктура. С четчица се обработват увредените зони от кожата.

Върху циреите се залепва затоплено парченце прополис и след няколко процедури гнойта изтича. Едновременно се поема по чаена лъжичка клеева тинктура (разводнена) – в течение на 10 дни.

За терапия на псориазис мин. 3 мес. се поема кл. тинктура вътрешно, а засегнатите части от кожата се обработват с 10 % клеева тинктура, разредена с вода или масло, или 10 % прополисова маз.

Херпесът на устните също изисква двойно лечение – вътрешно и външно. Той е резултат от  вирус и само мазането би имало краткотраен ефект. При първи признаци, че ще избие херпес, се изпива ½ чайна лъжичка клеева тинктура, разредена със 100 мл хл. водичка. Продължава се 5-6 дни – двукратно на 24 ч. В същото време мястото на устрите се маже с мъничко стопено кр.масло, размесено с десетина капки кл. тинктура. Раните заздравяват по вълшебство с 2-3 обмазвания и херпесът се стопява.

Гъбични инфекции
Прополис, клеева тинктура, приготвяне,

За приготвянето на каквито и да било лечебни средства от прополис, най-често се налага настъргването му. Ето как се прави – замразяване и раздробяване

За лечението на трихомоноза са показани правят ежедневни впръсквания със спринцовка във влагалището и уретрата. Кл. тинктура е 10 %, разредена допълнително с вода. Лечебният курс е 15 дни.

При възпаление на влагалището и шийката на матката на фона на трихомоноза, патогенни гъбички или смесени бактериални инфекции е препоръчително впръскването на 3 % клеева тинктура – отново със спринцовка. Процедурите са по 1 на ден, за 10 дни.

Гъбички по и под ноктите

Тези упорити и много неприятни гъбички чудесно се повлияват от клеевата тинктура. Макар и не винаги прополисът да успява да влезе в качеството на генерално лечение, той все пак ускорява резултатите, „стяга“ имунитета и намалява необходимостта от химии.

Действието се заключава в отстраняване на сърбежите, ограничаване на размножението на бактерии в раничките и пукнатините, ограничаване на разпространението на гъбички върху здрави тъкани. Лечението с прополис е основано върху неговото бактерицидно и фунгицидно действие.

Кл. тинктура се прилага по три начина – директно чрез тампони, накапана във ваничка и в съчетание с етер. масла за втриване.

Обработка на ноктите на краката срещу гъбички
 • Подготовка на ноктите – краката се киснат във ваничка, за да се подпомогне по-дълбокото проникване на лекарството. На всеки литър  – 1 чайна лъжичка клеева тинктура;
 • Начупените нокти се подпиляват. Околната кож а се обработва с пам. тампон с тинктура. Тя защитава здравите тъкани от разпространяването на инфекцията;
 • Пропит с тинктура тампон се налага в/у поразените нокътни плочки, закрепя се с бинт или лейкопласт за едно денонощие;
 • Превръзките се подменят периодично до появата на здрав нокът. Междувременно болният нокът постепенно се изпилява. Лечение е продължително;
 • За най-добър резулт. може да се маже по- висока концентрация (50%), като тогава е излишно мазането на околната кожа.

Във времето между превръзките в ноктите се стрива смес от клеева тинткура с подходящо етер. масло (за предпочитане е това от чайно дърво, лимон, мента за охлаждане). При по-леки сл. може да се действа само с маслени втривания – двукратно за 24 ч., до пълно излекуване.

Още 17 средства срещу гъбички са описани ТУК:

Гъбички по ноктите: Полинейл и топ 17 народни рецепти

За коса

(при себорея, косопад, за заздравяване)

Себорейната екзема се обработва по два начина според възрастта на пациента. За възрастни е показана дирекната обработка на скалпа с 30 % кл. тинктура. Р-рът се размазва с четка за боядисване и по същата технология – разделяне на косата и методичното обработване на корените.

Себорейната екзема често засяга бебетата под 5 месеца. Те обаче се лекуват не с тинктура, а с прополисна маз 10 %. Тя е по-нежна и по-добре се понася от малките. Приготвя се чрез разтваряне на 10 г проп. в 100 мл раст. масло.

Намазването с кл. тинктура работи още срещу косопад и гнездова плешивост.

Клеевата тинктура много се използва в дом. маски за коса срещу косопад и за засилване на растежа на косъма. Тя се маже с тампон в корените в чист вид, когато се касае за мазни коси. По този начин тинктурата подпомага нормализирането на секрецията на мастните жлези. Обработката се прави ок. 1 месец, последван от още толкова почивка.

Още рецепти за оздравяване на косата

За укрепване: 2 чайни лъжички клеева тинктура + 400 мл вода. Косата се облива с разтвора след измиването и се оставя така;

За растеж: 1 чайна лъжичка клеева тинктура + 200 мл вода. Втрива се в корените. Същата формула работи срещу пърхот, бързо омазняване, бързо замърсяване, срещу лющене, ранички и др. повреди по скалпа.

Маска с клеева тинктура

Рецепта №1: 1 жълт., 20 мл коняк, 1 супена лъжика кл. тинктура, 20 мл масло от репей. Нанася се от корена до 7-8 см по дължината;

Рецепта №2: 15 мл сок от лук, 5 мл – от чесън, 1 жълт., 7 мл сокче алое,  20 мл кл. тинктура. Бърка се до еднородност и се разнася до връх – за час;

Рецепта №3: Масло от репей и кл. тинктура 1:1. Държи се 4 часа (!!!) под шапка или кърпа.лечение с клеева тинктура, маски за коса с клеева тинктура, с прополис

Универсална формула за всякакви проблеми

7 мл тинктура, 20 мл рицин. масло, 1 жълт., 50 мл втечнен мед. Държи се и се отмива стандартно.

Капки за уши, нос, очи

Разтвори на прополис се накапват в уши, нос, очи за лечение на възпаления и с антибактериална цел.  В отделни случаи процедурата се дублира с намазване (входа на ноздрите, ушния канал). Но внимание – в очите не се слага тинктура (спирт. р-р), а воден.

Очи, конюнктивит

Воден р-р на проп. се прилага за лечение на очни заболявания като конюнктивит и катаракта, започваща с късогледство. Най-подходяща е концентрация от 10 %.

Приготвяне: 10 г натрошен проп. + 100 мл кипната водичка се слагат на вод. баня, като темп. е до 50°. След пълното разтваряне сместа се филтрира за вс. случай и се прибира на тъмно. Накапва се по 1 капка във вс. око – през 12 ч.

Ако от тази концентрация изпитвате дискомфорт, разредете я допълнително с кипната вода.

Друг вариант: ползвайте на компреси като напоявате памучни тампони и ги държите на очите по 5 мин.

Уши, отит

В ушите може да се накапва както водна, така и спиртна настойка. После се слага тампонче, за да не изтече обратно. Или тампончетата се напояват с р-р и се слагат в ушния канал. Същото помага и при простуди. Стандартна доза: 2 капки.

Нос, хрема

(ринит, синузит)

Остри и хронични ринити при възрастните се лекуват с капки, приготвени по сл. формула:

40 мл вода, 15 мл клеева тинктура, ½ чаена лъжица масло от невен или слънчогледово. Накапва се до 10 пъти за 24 ч.

При синузит

Най-благотворно влияе 20 % кл. тинктура. Тя се ползва за промиване на носните кухини – не директно, а разредена със солен разтвор в пропорция 1:10. Общият курс зависи от състоянието на болния, но стандартно не превишава 7 дни. Повторението е възможно след пауза от 5 дни.

Маслени капки за синузит

В началните стадии на заболяването са показани маслени капки, четирикратно, до отбелязване на подобрение.

Приготвяне: 3 части растит. масло (зехтинче, олио) и 1 част 10 % клеева тинктура. Капките се съхраняват на студено, но се затоплят преди накапване (между дланите или на пара).

Инхалации
инхалации за синузит, лечение на хрема, прополис, клеева тинктура

Лечението на възпаления и гнойни секрети в носа и носните кухини се извършва с по-слаби разтвори на прополис

При първи симптоми на синузит често е достатъчно единствено провеждането на инхалации с 10 % клеева тинктура. За целта се взема инхалатор или просто купа с кипяща вода с една лъжичка от тинктурата. Процедурите продължават до видимо подобрение.

Външн. приложение на кл. тинктура в ушите и носа има три основни качества: обеззаразява и ограничава инфекциите, успокоява възпаленията и ускорява регенерацията.

Вътрешно приемане

на клеева тинктура (вътрешни заболявания)

Настойка от прополис се прилага вътр. при лечение следните заболявания (без да претендираме за изчерпателност):

 • Като антибиотик, за ликвидиране на бактерии, вируси, гъбички, за имунитет;
 • За хронични и остри патологии на дихателните пътища, при вирусни, респираторни болести;
 • За инфекциозни болести – туберкулоза, хепатит, пневмония, синузит, фурункулоза и др.;
 • За сърдечната с-ма, при хипертония;
 • За отделителната с-ма;
 • За нервната с-ма;
 • За храносмил. с-ма, болести на стомаха и дванадесетопръстника – язви, колити;
 • Въздейства на клетките, регенерира;
 • Ускорява обменните процеси в тялото.
За отслабване

Спиртната настойка на прополис е в пъти по-ефикасна за отслабване в сравнение с водния разтвор. Тинктурата оказва сгряващо действие, което усилва процеса на изгаряне на мазнини. Трае дълго, докато водната се изготвя през 3 дни.

За отслабване е показана 20 % кл. тинктура (20 г/ 100 мл)  или се разрежда от аптечната 30 %-ва, като към 100 мл тинктура се сипват 50 мл мед. спирт.

Приемане: преди всяко осн. нахранване се гълтат по 7-8 мл, размити в чашка топла течност – чай, сок или друго.

Следващото видео показва как се приготвя тинктура без замразяване на прополиса (цялата процедура в 3 мин.):

При Хашимото?

Автоимунните заболявания, какъвто е тиреоидит на Хашимото (заболяване на щитовидната жлеза), са сред малкото противопоказания за ползване на пропол. тинктура. Това е изрично отбелязано на фабричните шишенца и листовките на готовите препарати.

Но съществува и обратното мнение – че прополисът укрепва имунната с-ма, подобрява обменните процеси и помага за справяне с патологията.

Цитираният по-горе хомеопат д-р Михайлов описва в своя книга случаи на излекувани с помощта на прополис, тинктура и други средства като алое и хомеопатичният Radium bromatum. Той посочва, че чрез клеева тинктура в съчетание с пч. млечице се „рестартира“ имунната си с-ма на фона на задействаните автоимунни процеси.

Как се прави рестарт на имунната с-ма – точната рецепта е дадена ТУК + по-цялостен поглед върху лечението на Хашимото: Присъда ли е автоимунният тиреоидит?

При гастрит, за стомах и черва

30 % водно-спирт. р-р на проп. дава положителен ефект в лечението на хроничен гастрит, остри и хронични колити. При започване на терапията се прави проверка за алергичност и ако няма реакции, то показаната доза е 40 капки, размити в чаша затоплена течност – трикратно на ден, около час пред храна.

Съчетава се с диета и след ок. 5 до 10 дни се подобрява процесът на дефекация, нощният сън, намалява спастичността (повишеният тонус на мускулатурата) на червата, а също така намалява нервозността и се снижава артериалното налягане.

След още 5 до 7 дни насъпва облекчаване на състоянието и пациентът открива животът без болка.

С профилактична цел се пият 15 капки, а при лечение се започва от 15 и постепенно се достига до 40 капки. Стандартното лечение е 3 седм. с 2 седмичи пауза и повторение на курса, ако е нужно.

При ешерихия коли

Антибактериалните свойства на клеевата тинктура тук идват точно на място. Приемът на спиртния р-р унищожава бактерията, където и да се намира в храносм. тракт. Лечението с прополис и всички останали възможни средства е описано ТУК: Страшна ли е ешер. коли в урината?

При черен дроб и жлъчка

Клинични изпитания показват, че заради противовъзпалителните си свойства прополисът подпомага терапията на ред хронични инфекции като холецистит, холангит, холангиопатия. Смески на мед с етер. масла подпомагат изхвърлянето на жлъчни камъни. На ниво черен дроб детоксикиращи способности притежават р-рите на прополис и самия мед (защитават от хранителни отравяния, намаляват вредата от алкохола, подпомагат метаболитните процеси в органа). Антиоксидантите в пчелните продукти очистват и нормализират функционалността на дроба и жлъчката.

клеева тинктура, цена, продукти, марки, дози, дозиране

Десетки фирми предлагат клеева тинктура. Ето малка част от изобилието в аптеките

Ефектът не зависи от типа на настойката – дали е спиртна или водна. И двете възстановяват чернодробн. клетки, повишават хемоглобина в кръвта, снижават холестерина и уравновесяват обменните процеси.

За усилване на ефекта по време на терапията се изпива мин. 2 л. вода. А за смекчаване на въздействието разтворът на прополис допълнително се разрежда с чай или топло мляко.

 • Жълтеница – 20 капки с течност.
 • Патологии на жл. мехур, жл. пътища и ч. дроб – 20 капки + диета и отказ от алкохол.
 • Цироза – приемът е по схема. Стартът е 1 капка, която се вдига с по 1 бр. на ден до достигането на 40 капки. Разрежда се в течност, минимум 50 мл, ½ час пред нахранване.
Рак

Въпреки мощният ефект на прополиса при терапия на ч. дроб, той няма капацитета напълно да излекува рак. В неговите възможности е да преустанови процеса на разрушение на неподлежащите на операция тумори и да подобри живота на болния след курсовете химиотерапия.

Допълнително продуктът оказва полож. въздействие върху другите органи, страдащи от силните противотуморни лекарства.

В ограничена степен прополисът потиска ръста и деленето на рак. клетки.

На какво се разчита при лечение на рак с прополис:

 • Подобрява апетита и общото съст. на болния;
 • Възстановява трудоспособността;
 • Нормализира съня;
 • Подобрява храносмил. функции;
 • Удължава живота;
 • Мобилизира имунитета за борба с рак. клетки.

Рак на ч. дроб се лекува комбинирано:

 1. 15-минутно раздъвкване на 2-3 г  прополис (по веднъж на 24 ч);
 2. 20 % кл. тинктура – по 40 к., размити в течност, ½ ч. пред хранене.
За сърцето и при високо кръвно

Способността на прополиса да влияе върху кръвта е доказана научно. Тя коригира налягането, прекалено гъстата кръв, повишеното съдържание на холестерол. Съвместият прием на лекарства с прополисна тинктура оказва изразено устойчиво въздействие върху хроничната хипертония. С внимание тинктурата си прилага при повишено тегло и диабет.

Действие:

 • Снижава систоличното налягане;
 • Намалява агрегацията на тромбоцитите, има изразен противотромбозен резултат;
 • Снижава к-вото на холестерола, но пък добавя витамини и микроелементи;
 • Нормализира сърд. ритъм и работата на сърцето като цяло;
 • Добър антиоксидант.

При хипертония се предпочита разредена няколко пъти във вода спиртна настойка.

При лека форма: 30 % кл. тинктура + сок от червена боровинка (20 к. на 100 мл). Поема се месец, пред всяко от главните хранения. След терапията се почива 2 седм. и при необходимост леч. се повтаря.

Втори и трети стадий също се поддава на спомагателно лечение с прополис. Тинктурата се разрежда в чаша кипната, но охладена вода – 30 капки. Поема се ок. час пред главните хранения.

Налягането допълнително спада с помощта на отварка от сухи плодове глог, черна боровинка и 1 капачка от тинктурата. Освен изразено действие върху кръвното, това средство намалява отлагането на холестеролови плаки и има пикочогонен ефект.

За сваляне на холестерола – 4 % разтвор 30 мин. пред ядене в течение на 4 месеца. Еднократното к-во е 10 капки, размити в 200 мл течност.

С чесън против тумори и вируси

Чесновата тинктура е отдавна известно средство срещу рак и вируси. То е изпробвано успешно противо онкологични изменения на кръвта, стомаха,  жл. мехур, мл. Жледа и др. Средството се приема вътр. и на компреси.

Смята се, че смесването на тинктури от чесън и прополис усилва качествата на двата компонента. Затова се продава и такъв готов продукт, в който те са смесени в равни количества.

Не е сложно да си приготвине и домашна тинктура от чесън и прополис – двете поотдено и се смесват накрая в готов вид. Приемът е трикратен, по 25 капки, размити в кипящо мляко.

Сребърна вода

и клеева тинктура

Прополис, клеева тинктура, сребърна вода, приготвяне

Възможности за сдобиване със сребърна вода – да се купи готова или да се приготви у дома

Това съчетание пък е в полза на имунитета. Рецептата е от д-р Михайлов. Приготвя се р-р от 50 мл филтр. вода + 20 мл среб. вода + кл. тинктура. Количеството на тинктурата се изчислява според възрастта – по 1-2 к. на година, но не повече от 40.

Профилактичните курсове са по 3 седмици и се делят от паузи.

При бременност

За бременната жена е противопоказан не прополисът, а само клеевата тинктура – заради съдържанието на спирт. Иначе приемът на пчелния продукт е не само безопасен, но и много полезен. Бременната приема необходимите й активни в-ва и витаминно-минералните комплекси  от прополиса посредством негов воден разтвор. Редовното пиене на този елексир повишава защитните сили на майката и „пълни“ организма с ценни в-ва.

По-подробно за специалните случаи на употреба на прополис е написано и ТУК: Действие на чудодейния прополис за бебета и бременни. Лек за мн. проблеми.

Готова клеева тинктура

(коя е хубава, цена)

По наше проучване в момента кл.  тинктура се предлага от десетина фирми. Всички (с две изключения) правят разтвор с концентрация от 30 %. Разликата е само големината на разфасовките, както и в цените. Изключение по отношение на концентрацията правят един канадски продукт с 65 % концентрация и един по-слаб р-р на Dr. Bee с 25%.

По отношение на опаковките – те варират от 15 до 100 мл. Най-голямо разнообразие поддържат Хигитест.

Отделно се предлагат 3 обогатени продукта – клеева тинктура с невен, с чесън и ехинацея.

Клеева тинктура с концентрация 30 %:

 • На Хигитест – опаковки по 15, 25, 50, 100 мл съответно на цена 2.80, 4.10, 6.80 и 13.00 лв;
 • На Апиорган – оп. 25 мл – 3.81 лв;
 • На Аро Лайф – опаковки 25 и 50 мл съответно 3.90 и 6.70 лв;
 • На Здравница – опаковка 30 мл – 3.40 лв;
 • На Буров – опаковка 30 мл – 5.510 лв;
 • На Bekley Organics – опаковка 20 мл – 8.51 лв;
 • На Българска Билка 1893 – опаковка 30 мл – 4.05 лв;
 • На BEE HAPPY – опаковка 30 мл – 3.40 лв;
 • На Талодерма – опаковка 30 мл – 5.60 лв.

Тинктури с други концентрации и спрейове:

 • На канадската Natural Factors  – 65%. Опаковка 30 мл – 48.20 лв;
 • На Dr. Bee – 25 %. Опаковка 30 мл – 5.11 лв;
 • Спрей на Хигитест – 50 мл, 6.31 лв.
 • Евкилибра спрей за гърло със сладък корен и роза – 31.80 лв.

Обогатени продукти

клеева тинктура, цена, продукти, марки, дози, дозиране

Някои от обогатените продукти клеева тинктура – с невен и чесън

 1. Клеева с чесън – 50 мл, 11.9( лв. Показан за имунитет, пречистване на дихат. пътища, за защита на клетките и по-добра проводимост на кръвон. с-ма, за нормализиране на кръвно.
 2. Клеева тинктура с извлек невен: 50 мл – 7.31 лв, 25 мл  – 4.31 лв. Показан за имунитет, оздравяване на гърло, уста, венци, ч. дроб, стомах и черва, срещу лош дъх.
 3. 15 % тинктура на Билкова аптека – ехинацея и прополис. Опаковка 20 мл – 4.96 лв. Показана за имунитет, грип, настинки и вирусни болести, при умора и липса на тонус и др.

Противопоказания

за ползването на клеева тинктура

Първото противопоказание на прополиса и неговия спиртен разтвор е, че се поема до 1 месец. Продължителният прием води до потискане на имунната с-ма на тялото. Тоест прополисът е на първо място симптоматично лекарство. Той се използва на принципа: „има симптом – пие се прополис – настъпва излекуване – приемът се прекратява“;

Второто противопоказание е, че прополисът не се поема чист. Разтваря се в спирт (алк.), вода или масло, а готовият разтвор допълнително се разводнява с някаква течност;

Трето, прополисът изисква индивидуален подход, като се отчита възрастта, състоянието на пациента и конкретните му оплаквания, както и възможните странични ефекти. Прилагането на стандартни дози не винаги е достатъчно, без последстващо прецизиране;

Клеевата тинктура много бързо се всмуква от стомаха в кръвта, където разтворителят се сменя и се получава смолиста емулсия. Тя запушва малките капилярни съдове и при много интензивно ползване на тинктури има риск от микротромбози, некрози на вътрешни тъкани и микроинфаркти;

Стандартните противопоказания към клеевата тинктура:

 1. Кл. тинктура е противопоказана за лица под 3 г., след зачеване и през кърменето, при автоим.  патологии, множеств. склероза и ХИВ;
 2. При алергия към пч. продукти. Появяват се обриви със сърбене, особено между пръстите, от вътрешната страна на лакътна и колянна става;
 3. При склонност към алергични заболявания като бронхиална астма, уртикария и др. възможно е реакцията да се прояви чрез темп., главоболие, обща слабост.

За предпазване от евентуални алергии започвайте терапията с малка доза и само при отсъствие на симптоми на непоносимост може да проведете пълния лечебен курс.

При поява на алергична реакция спрете приемането на прополис и вземете антихистамини.

Видеорецепти за приготвяне на тинктура

На руски език:

Без думи:

Спиртни разтвори на прополис в проценти

Готовата клеева тинктура в аптеките стандартно е с концентрация 30%. Ако ви трябва по-силна или по-слаба, ето как да я приготвите.

30 %-ова концентрация означава 30 г сухо в-во на 100 мл разтворител.

Ако за определена терапия се изискват 20%, значи съотношението е 20 г към 100 мл.

Пропол. не се разтваря напълно в спирта. Винаги остава утайка. Следователно при влагане на 30 г няма да получите 30 % тинктура, а по-слаба. Може да се преизчисли, но е безсмислено. Стандартно терапиите с вътрешно приемане са разчетени за разтвори между 20 и 35%, така че всеки р-р в този диапазон е достатъчно силен.

В отделни случаи се ползват по-слаби разтвори (пр. 2-4% за уста и гърло, 10-15% външно в мехлеми и превръзки). Те се получават чрез разреждане на тинктура с по-висока концентрация. Даваме конкретно, защото готовите тинктури са 30-35%.

Как се прави тинктура 10%: 1 част 30 % разреждаме с 2 части спирт. Така 30 г проп., първоначално размити в 100 мл течност (30%), вече са разтворени в 300 мл (10%).

Как се прави тинктура 2%: 1 част 10 % разреждаме с 4 части спирт. Така 10 г прополис, първоначално размити в 100 мл течност (10%), вече са разтворени в 500 мл или 2 г – в 100 мл (2%).

Важно! Тинктурата се прави с мед. спирт, за да се намали концентрацията. Отделно се разводнява, за да се изпие. Ако в указанията не е дадено друго, минималното разреждане на еднократна доза е 5 капки на 10 мл. Не пречи по-обилно разреждане в ½ или 1 чаша – поема се наведнъж.

Как и за какво да използваме прополисово масло

След като сте приготвили прополисовото масло, вие го пазите на студено за случаи на настинки, ОРВИ, хрема, болезненост в гърлото и други подобни сезонни прояви.

При простуда, хрема и кашлица малко от маслото се разтопява в горещо мляко и се поема 2 или три пъти, ок. 1.5 ч. след храненето.

Доза на маслото според възрастта:

За кърмачета – преди кърмене зърното се обмазва на тънко слойче, при изкуствено  хранене – биберонът. В началото се слага съвсем мъничко и се следи как се понася от детето. Ако няма алергии, терапията продължава;

2 – 3 г. – 1/3 от чайната лъжичка;

4 – 5 години – ½ от чайната лъжичка;

След 6 г. – по 1 чайна лъжичка;

Възрастни – 1 чайна 4 пъти на 24 ч., директно приемане, като се завършва с чаша сгорещено мляко или чай от джиндж.

При болезненост в гърлото, ангина, грип маслото се стапя в топло мляко + мед.

При хрема (възрасти и деца) се намазва с маслото входа на ноздрите и се оставя за цяла нощ.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Клеева тинктура: всички начини да лекуваме с нея. По болести, рецепти

 1. Какъв е градуса на етиловия спирт с който ще приготвим тинктурата от прополис?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.