Отслабване и лечение със спирулина: рецепти, дози, продукти

♠ Действие, ползи и свойства ♠ Хранителен състав ♠ Как се пие ♠ Спирулина за отслабване ♠ Схема, дози, диета, резултати ♠ Спирулина за профилактика ♠ При физическа и умствена умора ♠ За възрастните хора ♠ В климакса ♠За полова активност ♠ При депресия ♠ Лечение със спирулина ♠ За деца ♠ При бременни и кърмене ♠ Спирулина в козметиката ♠ За лице ♠ За коса

Още в текста: ♠ Против целулит и стрии ♠ Вътр. заболявания ♠ Стомашно-чревни ♠ Глисти, паразити ♠ Гъбички по ноктите ♠ При анемия ♠ За кръвно и сърдечни болести ♠ Диабет ♠ Като антиоксидант ♠ За детокс на черен дроб ♠ При рак и химиотерапия ♠ За лечение на стави ♠ Против алергия ♠ При махмурлук ♠ Мнения на потребители ♠ Продукти със спирулина, цена ♠ Производство в България ♠ Интересни рецепти

Модерното водорасло спирулина

То е едноклетъчно синьо-зелено микроводорасло. Възможно най-простото. Спираловидната му структура ясно се вижда под микроскоп.

Когато се говори за спирулина, е трудно да се избегне частицата „най“. Цялата й история и същност са изключителни, впечатляващи и дори феноменални.

Спирулина расте във водоеми с алкална среда. Днес естествено вирее в солени езера и нека сме още по-точни: останали са три такива – Тескоко в Южна Америка, Чад в Африка и Чинхай в Китай.

Логично: различаваме американска, китайска и африканска спирулина. Тя се отглежда и изкуствено.

Но къде водораслото е живяло 3.5 млрд. год. от съществуването си – това е тайна за съвременния човек, който не си и представя нещо толкова отдавнашно. Едноклетъчното е от най-най-древните обитатели на Земята.

лечение със спирулина, здраве със спирулина, водорасли в козметиката
Тези водорасли съществуват от 3.5 млрд. години и помагат на човека за всичко

Действие, ползи и свойства

на спирулина

Най-привлекателното й свойство е, че настройва обмен. процеси в чов. тяло. Но истински феноменалното е друго: по съдържание на хранителни в-ва

1 грам водорасли е равен на 1 кг зеленчуци!

Колко икономично, нали? Дали това най-древно създание няма да се окаже храната на бъдещето?

Не знаем, но междувременно можем и използваме по познатия ни начин уникалните свойства на тези специални водорасли – за отслабване, за структуриране на тялото и за лечение.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Хранителен състав на спирулина

Съдържание на статията:

70 % от биомасата на спирулина е пълноценен белтък. Ако сте запознати със съдържанието на храните, знаете, че цифрата е над 2 пъти от най-протеиновите храни.

Но още по-изумителен е фактът, че едноклетъчният организъм съдържа около 200 различни витамини, ензими и минерали, както и 18 от общо съществуващите 22 аминокиселини.

Сред тях – синият пигмент фикоцианин, единственото в-во, за което абсолютно точно е установено, че преустановява нарастването на раковите клетки.

В състава на спирулина влизат:

⇒ полиненаситени мастни к-ни с антисклеротичен ефект и забележително антитромбочитно д-вие;

⇒ глутаминова киселина, която храни клетките на мозъка и активизира умствените способности;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

⇒ аргинин, който изчиства кръвта от шлаки и токсини и повишава сексуалната активност;

⇒ инозитол, който нормализира нивото на холестерина и помага на работата на ч. дроб;

⇒ тиамин, който укрепва нервата система и нормализира сън;

 гама-линолен. к-на, потребна в лечението на артритите;

⇒ тирозин, който забавя стареенето на организма;

⇒ голямо количество вит. А;

⇒ желязо, което в спирулина е 5 пъти над елемента в бирените дрожди;

⇒ хлорофил, който е почти 1000 пъти над съдърж. в зелените зеленчуци.

С нанокластери

Клетката на спирулина е като склад за най-съществените в-ва за човека. И сякаш те са малко, често производителите я съчетават с нанокластери – микрочастици с повишена способност за свързане с околните в-ва. Тези частици с размер 1-5 нанометра подпомагат асимилирането на хранителните в-ва от водораслите. В добавка нанокластерът има допълнителен електрон, който се отдава с лекота и неутрализира своб. радикали.

L-триптофан

Триптофанът е от аминокиселините, набавящи се отвън. Но той е ключов – участва в биосинтеза на протеините и на вит. В3, от него тялото си произвежда хормони като серотонина и мелатонина. Следователно – добавянето на триптофан е средство за радост и добра почивка, предпазител срещу стрес и тревожност.

Спирулина е пребогат източник на триптофан – съдържа 641 мг. Бият я само спанакът и соевият протеин.

Спирулина, водорасли, състав, полза, действие
Три причини да приемаме редовно спирулина. Главната е, че съдържа всички аминокиселини, от които човекът се нуждае, но не може да синтезира

Как се приема?

Тя се пакетира в кутийки и шишенца – капсулиран или прахообразен аптечен артикул. Край местообитанията й се намира и в замразен вид, но не и прясна. Веднъж извадено от водата, водораслото се разваля до 6 часа.

Но как се взема? Всъщност, както желаете. Пие се и се яде. Спирулина на прах се добавя във всичко, където желаете, но нашият съвет е да бъде в пресен зеленчуков/ плодов сок. Именно там вкусът се прикрива най-пълно.

Да, спирулина е водорасло и мирише на водорасло – недотам приятно. Съответно и вкусът й е откровено отблъскващ. При някои хора дори провокира гадене. За повечето е непоносима, ако не се притъпи усещането за нея.

Спирулина за отслабване

Функция №1 на спирулина е помощ в отслабването. Защото:

 1. Тя съдържа 70% протеини срещу 30% в любимите на слабеещите пилешки гърди;
 2. Ускорява метаболизма;
 3. При взаимодействието с вода образува гъста и лепката маса, която обвива стомаха. Така се създава усещане за ситост и се потиска апетитът.

Как спирулина действа за отслабване?

 • Намалява нивото на захарта и холестерина в кръвта;
 • Хидратира тялото в цялост;
 • Повишава имунитета;
 • Възстановява работата на ендокринната с-ма;
 • Освобождава организма от излишъка на соли и тежки метали;
 • Ускорява обменните процеси.
Действие

Работата на водораслите се заключава не в директно изгаряне на мазнините, а очистване на тялото и нормализиране на многочислените процеси в него. Затова спирулина работи, ако наистина има излишно тегло.

Продуктът се бори с действителни нарушения на обменните процеси и премахва само съществуващи мастни отлагания. Тя не работи, ако само си въобразявате, че имате нещо за сваляне, а то всъщност е съвсем минимално.

Кога се отслабва

със спирулина?

Спирулина, водорасли, състав, полза, действие
Още три важни причини да приемаме перманентно водораслите спирулина

Едноклетъчните водорасли са качествено средство за отслабване, но не са чудотворни. Приемането им няма да има ефект, ако не бъде съчетано с разумна диета или поне изключване на вредностите + физическо натоварване. На изпускането на този детайл се дължат отрицателните отзиви за водораслото. От него се разочароват хора, възложили му нереални очаквания.

Второ, формата!

Естествено да се изпие таблетка е в пъти по-просто, вместо да се правят ястия или коктейли. Но хапчетата съдържат и други вещества или въобще не сме сигурни за състава им (някои производители са лаконични на етикетите си). Но ако вземете спирулина в сушен вид, можете да бъдете уверени в качеството й.

Напоследък се предлага прясна спирулина  с бърза доставка. Ако действително е бърза, вариантът наистина е добър. Свежият продукт, който не е преминал преработки, сушене и мелене, съхранява всичките си изначални качества.

Свежата и прахообразната спирулина се слага в разни блюда. От прясната се правят смутита, а от сушената – коктейли.

Прием, дозировка

На табл.: 2 Х 2 броя, придружени с много, ама наистина много вода;

На капсули: 3 Х 2 броя или но друга схема, но не повече от 6 броя/ денон. Спирулина за отслабване се дели на повече приеми, а за оздравяване и с козметични цели – може и еднократно;

На прах: коктейл от 3-4 г сухо в-во, разтворено в 200 мл любима течност (сок, мляко, вода или друго). Изпива се ½ ч. пред закуска;

Прясна спирулина: 1 лъжичка, размесена във фреш, салата, кисело мляко или друго.

Спирулина се пие на курсове. Еднократните приеми не водят до ефект. Минималният курс е 20 дни. При повече излишно тегло се удвоява до 40 дни, но не повече. Следва почивка 20 дни и тогава – евентуално, само при необходимост, терапията се повтаря.

Диета и вода

По време на отслабването със спирулина се увеличава употребата на вода. В нея водораслите „набухват“ и подклаждат чувство за ситост. Абсолютният минимум за денонощие е 2 л.

Съчетайте спирулина с любимата си диета.

Внимание! Спирулина подпомага по-доброто усвояване на всички хранителни в-ва, затова те трябва да се съкратят приблизително с 30%.

От полза е пропускането на 1 хранене, което да се замества от 3 – 4 г спирулина, заедно с 2+ чаши течности, а защо не просто чиста вода.

По време на програмата са потребни повече зеленчуци, да се изключат острите подправки, алкохолът, сладките храни, да се ограничи количеството на мазнините, изделия от бяло брашно.

Заедно със спирулина практикувайте сурова зеленчуково-плодова диета. Яжте ограничено, 2/3 от количеството, необходимо за пълно насищане. Яжте бавно – не под 20 мин.

Резултати и трайност

Какъв ефект да се очаква от спирулина?

диета със спирулина, отслабване със спирулина, резултати, примерно меню
„Диетата“ със спирулина е лесна, ако се спрете на капсулки или таблетки. Формата е удобна, а съпътстващата храна избирате вие

Според отзивите на потребители, 20-дневните курсове водят до загуба на 6 до 15 кг излишно тегло. Най-голяма дял се „смъкват“ в първата седмица от курса. Водораслите подпомагат изгаряне на мазнините от трудните меска като корем и дупе.

Ефектът от пиенето на спирулина не се ограничава с отслабването. Кожата става по-гладка и жизнена, бръчиците се разглаждат, организмът е по-тонизиран и активен. Човек просто се чувства добре!

Нежелани реакции

Водораслите имат странични ефекти, затова в първите дни следете внимателно тялото си. Ако не ви понесе, намалете дозата и ако пак не ви понесе, направо се откажете.

Спирулина може да провокира раздразнения и лющене на кожата.  Категорично е забранено отслабването с водорасли за бременните и кърмачките. Действието на водораслите върху плода и детето не е изучено добре.

Отслабването с водорасли е неподходящо още при: патологии на щитовидна жлеза и бъбреци, при нервни разстройства, тромбоза, хипертония, диабет и прекаран инсулт.

Още детайли за отслабването със спирулина са дадени ТУК + най-важното: Коя спирулина е качествена за отслабване? 

Други водорасли за отслабване

Хората, които не обичат и не употребяват морски дарове и водорасли губят ценен източник на полезни в-ва – пектини, полизахариди, витамини, макро- и микроелементи. Губят и една хубава възможност да контролират теглото си. Освен за отслабване, водораслите са идеални за системен контрол върху теглото. Само нека се приемат редовно с храната.

Други водорасли, които имат отслабващ ефект, са ламинария, фукус, порфира, морска маруля, родимения.

Синьо-зелените едноклетъчни

Те се отличават с изключителното си богатство на вещества. В групата освен спирулината, влизат хлорела и афанизоменон флос-акве.

Хлорелата е сладководна като спирулината и се ползва подобно на нея. Но като едноклетъчни, те се различават. Действат добре в тандем. Хлорелата допринася с вит. В12, много хлорофил и желязо. Спирулината дава повече протеини. Заедно водораслите са силно оздравяващо средство.

АФА имат много висока хранителност. Те са изходна база за синтез на невропептиди. Съчетанието със спирулина е с подчертано действие мозъка, психиката и нервната с-ма. Подпомага дълбокия релакс.

Всички микроводорасли въздействат на най-фино ниво, регулират и настройват чов. тяло да работи по най-ефикасния и изначално заложен му начин.

Спирулина за здравите

(как и защо се пие)

При физ. и умствена умора
спирулина за профилактика, срещу умора, изтощение, слабост, спирулина за здраве
Добавена в ястия, коктейли и смути, спирулина изтрива умората и изтощението с лекота. Тя дава на тялото цял арсенал от витамини, с които да си помогне

Водораслите са препоръчителни и за здрави хора, без здравословен проблем. Те подпомагат умствената и физическата деятелност, попълват недостигащи елементи и витамини, профилактират редица заболявания, поддържат системите в добро състояние.

Спирулина се назначава на усилено трудещи се, които се хранят нередовно. Еднократно вземане на дозата сутрин, преди закуската, осигурява сили и „храна“ за целия ден, каквото и да се случи през него. Разбира се, разделянето на денонощната доза на 2-3 приема е за предпочитане, но не е задължително.

За укрепване на възрастните

Специалисти, занимаващи се с най-възрастните хора, препоръчват спирулина по 2 г на денонощие, на курсове по 3 седмици. Водораслите подкрепят отслабналата физика и уязвимата психика, имат много силно профилактично значение. Най-същественият им принос е за преодоляване на депресивния синдром, често наличен в напреднала възраст. С помощта на спирулина, „третата“ възраст укрепва и физически и доста хора съумяват по-често да стават от леглото и да се самообслужват.

През климакса

По време на климакса при жените (но също и при мъжете) спирулина се дозира 1.5 – 4 г/ денон. в зависимост от индивидуалните особености. Водораслите видимо подобряват общото състояние, лекуват депресията, повишават настроението и работоспособността. Указаната доза се взема постоянно, през целия период.

За полова активност

Хората от всяка възраст могат да приемат 2 – 4 г спирулина, разделена на два пъти, за повишаване на потентността и активизиране на половия живот.

При депресивност

Водораслите са от подчертана полза за хората, които се влияят от сезоните с недостиг на слънчева светлина. Силно препоръчителни са и за такива, които изпадат в трудни моменти поради житейски или професионални обстоятелства. Например космонавтите също получават водорасли, когато пребивават дълго време в открития космос.

Те притъпяват усещането за самота и изолираност, и им помагат да се концентрират върху положителните страни на преживяването. Спирулина има силно въздействие над психиката и подчертано повишава настроението и възприемането на света.

За попълване на запасите
спирулина за умора и депресия, за сили
Водораслите спестяват шепи лекарства

При недостиг на витамини и минерали спирулина действа буквално като хапче комплексни витамини. Разликата е, че водораслите са естествен продукт, а в лекарствените препарати винаги има химикали. Най-обикновените витаминни препарати имат дори някои вредности, а и подлежат на предозиране.

А ако ви трябва да приемете екстра к-во бета-каротин, идеалният избор е именно спирулина. Тя го съдържа десетократно повече от прочутите моркови. Големият плюс е, че бета-каротинът от  спирулина е безопасен, защото човешкото тяло го преработва във вит. А според потребностите си.

Лечение със спирулина

Уникалното, вълшебно едноклетъчно спирулина, което е цял аптечен склад, се явява и естествено лекарство. Не сме в състояние да опишем всички болести, при които водораслите помагат. Ако не откриете по-долу своето неразположение, не се отказвайте от спирулина. Дори приемана в профилактичната доза, тя ще помогне за вашето изцеряване.

Спирулина за деца

Спирулина съкращава 10 пъти заболеваемостта от вирусни респ. патологии, така типична за мъниците. Пълноценният протеинов компонент се усвоява бързо. Той повишава имунитета и защитава от простудите и инфекциите, към които са податливи. Цинкът допринася в борбата с патогенни микроорганизми.

Двуседмичен прием на водорасли от деца в рисковата група за имунни и респираторни патологии (от 0.5 до 15 г) има следните ефекти:

 1. Подобрява се апетитът;
 2. Регулират се храносм. с-ма и перисталтиката, изхождането се нормализира;
 3. Простудите се прекарват в лека форма, неизискваща прием на медикаменти.

Водораслите отбелязват висока ефикасност в лечението и на други чести за малките пациенти болести като алергии и кожни реакции. Терапията на невродермити, екземи, дерматити и др. показва устойчив резултат само за 7 дни.

Други ползи за мъниците:

 • Нормализира кръвта им, попълва и най-големите дефицити най-много до 2 месеца;
 • Мастните киселини подкрепят усилената мозъчна дейност на учениците, профилактират  загуба на концентрация, умора, дефицит на внимание;
 • Видимо подобрение се отбелязва при децата със зрителни затруднения;
 • Ученици с гастрити и колити се чувстват по-добре още от третия ден.

Дозировка за деца: един път в денон., след храна. Количеството е примерно 1 г паста от пресни водорасли на 10 кг тел. тегло. Ако детето не харесва пресния продукт, може да получи 10 г прах, разтворени в 100 мл вода.

спирулина срещу простуди, гастрити и стрес в училище при деца
Спирулина помага да се преодолява стресът в училище, дава сили на мъниците за посрещане на новите за тях отговорности. Но видът на водораслите е от значение, за да не ги отхвърлят

Но децата най-охотно приемат смутитата и коктейлите с плодове и особено безкостилковите. Харесват още кисело-млечните напитки и плодовите чайове, но не горещи.

Детската профилактична схема е 2 месеца прием + 1 месец пауза и т.н.

При бременност и кърмене

Водораслите са важна съставка в храненето на бъдещите и кърмещите майки. В тях се съдържа комплекс от биопротектори, коректори и стимулатори, които в никой друг продукт не се срещат в по-голямо количество.

Спирулина обладава очистващи и укрепващи свойства. Тя е способна да изведе от тялото сложните токсини. Тя е обилен източник на йод, което профилактира патологии на щитов. жлеза, които произтичат от неговия дефицит.

Клетъчната мембрана на водораслото не съдържа целулоза, а се състои от полизахариди, които осигуряват усвояването на белтъчините на 90%. А кърмачките са със занижени функции на червата. Спирулина се счита за единствения организъм, който доставя толкова много видове аминокиселини – 18 от общо 22.

Наличните липиди свидетелстват за мощни имуноукрепващи свойства. Алгинатните полизахариди са уникални по рода си. Те почистват от натрупаните радионуклеидни елементи и соли на тежки метали.

Витамините  в спирулина са в пъти по-ефикасни от синтетичните производни.

Във водораслите се съдържа пълният комплект минерали в оптимални пропорции. Желязото се асимилира доста по-експедитивно, отколкото от обичайните храни. Едва 5 г желязо от спирулина успява да повиши хемоглобина в кръвта – факт от значение и за бременните, и за кърмещите.

Да не забравяме фикоцианинът в спирулина – той укрепва имунитета и поддържа лимфната с-ма, защитава от онкологични заболявания и образуване на язви.

Хлорофилните компоненти в спирулина по химическия си състав са близки до молекулата на човешката плазма.

Като цяло редовната употреба на спирулина осигурява на майките:

 • Добър имунитет;
 • Регулиран и оптимален витаминен и минерален състав;
 • Нормализиран белтъчен обмен, въглехидратен и солев метаболизъм;
 • Предпазва от мастопатия;
 • Регулира кръвното и кр. захар, както и холестериновата концентрация;
 • Очиства кръвта и органите при инфекциозно и химическо поражение;
 • Нормализира теглото;
 • Съкращава постродовия възстановителен период;
 • Облекчава състоянието при всякакви видове токсикоза;
 • Редуцира умората, вдига концентрацията, паметта, издръжливостта;
 • Увеличава лактацията и подобрява качеството на млякото;
 • Нормализира перисталтиката на червата.

За децата, бременните и кърмачките най-горещо се препоръчва жива спирулина, в свеж вид (заради по-високата й ефективност).

Видеото показва ферма за отглеждане на спирулина, далече от естествените й местообитания:

Дози при различните състояния:
 • преди планиране на дете и двамата съпрузи приемат 2 г /денон., минимално 1 месец;
 • при поликистозни яйчници – постоянен прием в лечебни дози;
 • при ранна и късна токсикоза на бременността – 2 – 5 г в денон. (спирулина премахва симптоматиката);
 • при бременни и за подобряване (или стабилизиране) на лактацията — 2-4 г в денон. Приемът на спирулина до 4-я месец от кърменето е крайно необходим и дава впечатляващи резултати;
 • при мастопатии — 5 г в денон., наведнъж пред закуска. Схемата е: 20 дни прием + 7 дни пауза, като циклите се завъртат над 2/3 пъти. Накрая се минава на профилактичната доза;
 • при фибромиоми — по 5 г в денон. и повече. Схемата е като при мастопатия, но ще бъдат необходими повече курсове – 6 – 10 и повече на брой, докато чрез ултразвуково изследване не бъде засечена положителна динамика.
 • при трихомониаза и други пол. инфекции.
При ерозия на маточн. шийка
 • 2-5 г в денон. вътрешно през устата;
 • промивки на влагалището със стерилна спринцовка. За промивката се разтварят 1 г водорасли в 0.5 л преварена и леко охлавена вода;
 • тампон за цялата нощ (и повече), напоен със спирулина. Разтворът за тампона се приготвя така: малко спирулина се размива с мъничко кипната вода и после – в масло от морски зърнастец (медицинско). Тампоните се сменят през дванайсетина часа.

Спирулина в козметиката

За кожата, маски за лице

Водораслите, които имат повече 200 компонента в себе си, логично притежават капацитета да лекуват и изглаждат всякакви дефекти и кожни проблеми. Няма диагноза или състояние, което да ги затрудни. Ако вашата кожа не ви харесва, просто пийне спирулина и правете маски с нея. Водораслите ще решат проблема, дори и да не сте установили какъв точно е той.

маска за лице със спирулина, масаж със спирулина, СПА със спирулина
Приложението на спирулина в козметиката, грижата за тялото и СПА е буквално неограничено. Кожата жадно поема от водораслите необходимите й вещества

На какво да разчитаме най-общо:

 • Да изглади бръчките и да създаде по-младежки вид на кожата;
 • Да тонизира и подхрани, придавайки й здравословен изглед;
 • Да забави стареенето, пречиствайки, подхранвайки и елиминирайки св. радикали;
 • Да намали интензитета или напълно да премахне луничките и другите видове пигментация.

Спирулиновата маска е мощна лифтингова програма с мигновен ефект. Тя на практика представлява уникална процедура тип 10 в 1 – хидратира, избелва, подхранва, изглажда, витаминизира, тонизира, възстановява и регенерира, регулира обм. процеси, подсушава и регурила секрецията от мастните жлези.

Маска от жива спирулина: измийте с козметична пяна за лице, обтрийте с тоник. Нанесете жива спирулина на тънък слой за 15-ина мин. Отмийте и отново обтрийте с тоник. Нанесете крем с/д типа кожа.

Маска с таблетирана спирулина: залейте 2 чайни л. желатин с 50 мл преварена и все още топличка вода и оставете да набухне. Подгрейте съда на водна баня до разтваряне на желатина. Отделно залейте 4 табл. с други 30 мл от преварената вода. Добавете 4-5 мл лимон. сок, 2 капки вит. А. Съединете всичко с желатине и нанесете, като заобикаляте околоочн. контур.

Маска срещу стареене: 1 ч. л. слабо прокиснала сметана и още толкова овес. брашно, 5 г спирулина. Но внимавайте. Тези маски са неподходящи при растроена щитов. жлеза.

Маска за проблемна кожа (черни точки, акне и др. пъпки): 1 с.л. прахообразна спирулина, 3 табл. активен въглен, 30 мл вода.

Втори вариант срещу акне: водорасли, извара и сметана (по 1 с.л.) + ампула вит. А.

Срещу бръчки за жени над 45: 1 ч.л. спирулина, 15 г брашно, 10 г захар, 20 г бир. мая, малко вода. Размийте маята с топлата вода, добавете захарта и брашното. Изчатайте да започне ферментацията (ок. 10 мин.). Добавете спирулината и усърдно разбъркайте.

Маска за околоочен контур: 4 табл. спирулина (стрити на прах) + 2 ч.л. сметана + 1 белтък за мазна кожа или 1 жълтък – при суха + 2 ч.л. оризово брашно.

Вижте как изглежда маската със спирулина:

Против целулит и стрии

Обтривания със спирулина е процедура, която решава такива проблеми като изсушаване на кожата, отпускане, поява на стрии и груби участъци, увисване на бюста. В идеалния случай най-напред се взема сауна (за максимално добро почистване и загряване) и се нанася на тънко жива спирулина. 20 мин. се стои под фолио или термо одеяло. Съставките на спирулината подхранват и смекчават кожата. Процедурата завършва с лосион за хидратиране. Приятен край е масажът с ароматни масла.

Обтриване с глина

1 с.л. спирулина, 100 г бяла или синя глина, малко вода за разреждане. Глината се довежда до консистунцията на гъста сметана и тогава се изсипва спирулината. Маската се нанася на проблемните места – бедра, корем, дупе и др. Отгоре се увива дом. фолио. Полежете си.

Лечебни вани

В 0.5 л. затопленка вода разтворете опаковка жива спирулина. Напълнете ваната и излейте водораслите. Водата може да я сладка или морска.

Спирулиновите вани подобряват обменните процеси в кожата и в цялото тяло, насищат ги с витамини и биологично активни в-ва, благотворно влияят на кожата, на лигавиците, на ред козметични дефекти и увреждания. Отделно през кожата се извеждат шлаки и се подобрява регенерацията на клетките. Цялото покритие става гладко и еластично.

Процедурата активизира съед. тъкан и в резултат изчезват целулитните образования. Подобрява се водният и мастният обмен, намалява се масата на тялото, появяват се бодрост, вътрешна сила и енергия.

Ваните подобряват и психическото състояние.

За коса

18-е аминокиселини в спирулината са ключът към впечатляващото й въздействие върху косата. Мастните к-ни проникват в дълбочина в дермата и възстановяват клетъчните елементи, като не запушват порите, а обратното – почистват ги и им дават възможност за дишат и да функционират правилно.

маска за коса със спирулина, водорасли за коса
Маските със спирулина придобиват специфичния зелен цвят, а косата изпива от тях всичко, от което се нуждае

Белтъчините в спирулина регенерират космените фоликули, добре подхранват косъма и го правят значително по-здрав.

Маска срещу косопад: 1 лъжичка прахообразни водорасли, 2 жълтъка, малко лимон. сок или етер. масло от лимон. Смесете и дръжте 30-ина мин. под кърпа или полиетилен.

За жив натурален цвят: 1 лъжичка прах спирулина, 40 мл морковен сок, 2 яйца, няколко капки лимон. сок.

Спирулина срещу преждевременно побеляване

Пиенето на спирулина ще помогне за запазване на естеств. цвят на косъма и няма да позволи побеляване в резултат от неправилно хранене и недостиг на определени в-ва. Но за противопоставяне на естественото стареене и причиняваното от него обезцветяване, е необходимо локално въздействие на водораслите.

Но как помага спирулина? Тя съдържа тирозин, от който тялото си произвежда меланин. А меланинът е пигменът, който отговаря за цвета на косите. Отделно спирулина съдържа много мед, който катализира превръщането на тирозин в меланин. И така синьо-зеленото едноклетъчно е способно да ни „произведе“ допълнително пигменти, така че косата ни по-дълго да блести в естествения си цвят.

Вътрешни заболявания

и инфекции (бактерии и вируси)

Стомашно-чревни болести
язва и гастрит

Спирулина е силно показана при всички възможни нарушения на стом.-чр. тракт. Прилага се винаги преди ядене, в лечебни дози, в състава на комплексни терапии. Често при ред такива заболявания само водораслите дават великолепни резултати.

При дисбактериоза спирулина е по-евтиният начин за възстановяване на естествената полезна флора в сравнение с пробиотиците. Малки количества водорасли увеличават значително числеността на млечно-киселите бактерии в червата – ок. 3 пъти над контролна група, неприемаща спирулина. А както знаем, млечнокис. бактерии хармонизират храносмилането и всмукването на храната, защитават от инфекции и стимулират имунната с-ма.

Лечение на стомах, язва, гастрит със спирулина, здраве със спирулина
Това е ферма за спирулина в Украйна. Водораслите се отглеждат изкуствено, защото потреблението им за лечение и красота в пъти надвишава естественото им количество в природата

При заболявания на хранопровода спирулина се предпочита на няколко, ок. 10 приема. Най-ефикасно е прахчето да се залепи на небцето с помощта на езика. Така тя бавно ще се топи и равномерно ще обработва хранопровода. За един прием на възрастен се вземат приблизително 0.5 – 0.7 г спирулина. Правят се 7 – 11 такива приеми и задължително един през нощта.

При язва и гастрит спирулина въздейства благотворно както при понижена, така и при повишена киселинност на жлъчния сок. Водораслите се вземат с течности или храни, които минимално ще раздразнят стомаха – оризова вода, вода от лен. семе, от овес. ядки, от билки и т.н. И тук се предпочитат повече на брой приеми.

При язва на 12-пръстника през нощта се взема спирулина на капсули + лъжичка масло от морски зърнастец (медицинско). През деня са по-удобни водорасли на таблетки или на прах.

При нулева киселинност на стомаха са потребни храни, стимулиращи стомашната секреция – чай с лимон, кисело-млачни продукти и др., ензими + спирулина.

При язви и гастрити спирулина премахва депресивния синдром, регенерира тъканите. Но е задължително да се комбинира с диета и живот без стрес.

Особено показана е спирулина за изтощени болни с тумори в червата и стомаха, тежка анемия и изразена хипопротеинемия.

При инфекциозен хепатит болния първоначално се лекува в стационар и спазва диета, а впоследствие добавя към терапията и 2 г (или повече) спирулина на денон.

Против глисти и др. паразити

Местообитанието на хелминтите и прочие паразити и глисти в тялото е дебел. черво. Част от терапията логично е регулиране на работата на този орган.

Ако очистите стените на червото от гниещи остатъци храна и изпражнения, то ще премахнете естествената среда за обитание и живот на хелминтите.

Следователно, ако всеки ден пиете спирулина на прах, разтворена в 40° вода, то след опред.  време паразитите ще започнат да загиват и да излизат навън заедно с фекалиите.

Не забравяйте, че дори да се отнеме естествената среда за обитание на глистите, те няма да престанат да снасят яйца. Затова е добре 3 седм. след края на приема на спирулина да повторите курса още един път. Спирулина ще унищожи и новите паразити, появили се след обработката с водораслите.

Против гъбички по ноктите

Тук се използват бактерицидните свойства на спирулина. Водораслите се справят доста бързо с патогенната микрофлора, която руши структурата на ноктите. В добавка те укрепват нокътните плочки и ги правят по-слабо податлини на чупене.

Гъбичките по ноктите се претират с лечебни ванички, в идеалния случай – Х 2 пъти. Ако просто искате да оздравите ноктите си и да се предпазите от гъбични заболявания, тогава пийте спирулина на таблетки.

При Хашимото

Като източник на йод
лечение със спирулина, хашимото, йод, щитовидна жлеза, коктейл със спирулина
Коктейлите с жива спирулина са лечебни – дори по-силни от хапчетата. Ето рецепта за бързо приготвяне – трябва разредител (вода, сок, мляко) и блендер за разбиване

При заболявания на щитов. жлеза, свързани с нейната занижена функция, част от терапията е прием на известни колич. йод. Тъй като казаното въобще не важи при хиперфункция, направете изследвания или се консултирайте. В случай на необходимост да се приема йод, идеалният източник е спирулина.

За здрави хора обаче водораслите не се комбинират с други съдържащи йод добавки.

Лечението със спирулина е продължително, не по-малко от 3 мес. Подходящ е прием на таблетки и на прах, за предпочитане 40 мин. преди нахранване (така се усвоява оптимално).

Приготвяне: кипнете вода и охладете до 40°. Отмерете 100 мл и пуснете в 1 ч.л. водорасли. Изпийте, преди да изстине. Повторене след 6 часа.

При хиперплазия руски ендокринолози дават спирулина в лечебни дози, зависими от възраста, в комбинация с традиционните препарати. Най-често за половин година първи стадий минава в нулев, а втори – в първи.

При отстранена щитовидна жлеза –  не над 1-2 г/ денон., но дълго време.

При анемия

Пиенето на синьо-зел. водорасли при анемия е просто задължително. След 15 дни от началото на приема (в леч. дози) хемоглобинът в кръвта се вдига с 10-15 и повече гр/ л, без ползването на традиц. препарати с желязо. Състоянието на болния рязко се подобрява.

Спирулина се взема до нормализиране на показателите на кръвта.

При приемът на спирулина желязото се усвоява на 60 % по-добре, отколкото при традиционно назначавания железен сулфат. Спирулина нормализира не само хемоглобина, но и всички други показатели.

За кръвно и сърдечни болести

Японски изследвания казват, че под влияние на спирулина хора с лека степен на хипертония съществено снижават атерогенния си индекс – показател за отлаганията в артериите.

При сърд.-съд. заболявания се препоръчва спирулина на прах, последваща нахранването.

Линолевата и гама-линоленовата к-ни в спирулината са в значително количество. Тези липиди не образуват холестерин и са безопасни при коронарни болести и атеросклероза.

Диабет
рецепти със спирулина, лечение със спирулина
Спирулина може да изглежда и така. Ако влезе в кухнята и храната ви, тя ще ви лекува постоянно

Пациентите на инсулин започват да приемат спирулина в лечебни дози, без да коригират инсулина. Така се постига подобряване на живота, той става пълноценен.

Спирулина коригира мъжките проблеми, които възникват под влияние на диабета.

Възрастн. хора с повечко кг съумяват да ги удържат в някакви граници, дори и при нерационално хранене.

Спирулина като антиоксидант

През 1987 г. израелски изследователи обявяват, че натуралният бета-каротин е по-действен от синтетичния. Асимилира се по-добре от тялото, тъй като съдържа съставка, която липсва на синтетичната молекула. Това говори, че бета каротина в морските водорасли и зеленчуците има голяма антиоксидантна сила.

Освен бета-каротина, спирулина съдържа токоферол и к-ни, които са с доказани антиоксидантни с-ва. Синият пигмент фикоцианин е в състояния да компенсира много опасния хидрокси-радикал и да попречи на окислението на липидите в ч. дроб.

През 1998 г. бразилски учени установяват 20 % ръст на антиоксидантната защита за групата, приемаща екстракт спирулина в сравнение с контролна група.

Резултатите показват, че спирулина осигурява периодична антиоксидантна защита както в експериментални, така и в естествени условия.

За детокс на черен дроб

Органът е природен филтър, който всеки ден извежда от тялото много вредни в-ва. Затова неправилната му работа бързо се отразява върху цялостния статус. Като начало се срива имунитетът, а впоследствие се появяват хронични патологии.

Спирулина умее с лекота да стопира такъв тип процеси. С трикратни дн. приеми в течение на 50 дни, водораслите успяват да оздравят и да пресекат из дъно задаващите се проблеми. Защитните сили се увеличават, органът се регулира, а от него се извеждат всякакви шлаки и токсини. Ч. дроб е готов да продължи работата си.

Спирулина е великолепен хепапротектор. При всякакви заболявания на ч. дроб тя помага в количество от 2-3 г на денон. Но ще бъдат необходими минимум 3 курса по 3 седмици, като между тях се осигурява прекъсване от ок. 7-8 дни.

Спрочем водораслите са по-евтини от препарати като Есентциале форте и са по-ефикасни.

Други ползи, приложения и рецепти

При рак и химиотерапия
рецепти със спирулина, лечение със спирулина
Сладолед, бонбони и мюсли със спирулина – още идеи за ежедневно партньорство с едноклетъчните водорасли в полза на здравето и красотата

Веднага ще кажем, че зелените спирални не са лекарство срещу рак. Водораслите са помощник и се съчетават с конвенционалното лечение. Пациенти, които прилагат такава комбинация, отбелязват подчертано положително протичане на болестта.

Спирулина не отстранява причината за появата на злокачествени клетки, но преустановява нарастването на вече образувалите се. Това се отдава на синия пигмент в нея. В 2013 г. се доказва несъмнено, че фикоцианин повлиява 80% от сл. на рак на мл.жлеза.

Положителното протичане на болестта се постига с приема на 2 Х 1-2 г прахообразни водорасли или преизчислено на капсули.

За лечение на стави, артрит

Благодарение на феноменалния си състав водораслите лекуват не отделно заболяване, а организма в цялост. Те му дават нужното, за да се рестартира процесът на самолекуване. Този факт е особено видим при сложните ставни заболявания, където трябва да се атакува и болестта по същество, и болевия синдром, и ограниченото движение, и възпаляването, и евентуално привличане на вторична инфекция.

Микроелементите и витамините в спирулина имат противовъзпалително действие. Компресът витамини, необходими за ставите, е концентриран във водораслите в оптимални пропорции. Витамините от група В осигуряват подвижност на поразените зони.

При ставните проблеми спирулина се пие и се прилага външно. Приятни и полезни са коктейлите, примерно от грейпфрут и лайм, в които се разбива 1 лъжичка сухи или прахообразни водорасли. Ползвайте миксер или блендер за удобство.

Друг прекрасен вариант за лечение на ставите е парченца ананас, лъжица спирулина и няколко кубчета лед – да се разбият в блендер.

Компрес със спирулина срещу болките в ставите

3-4 табл. се стриват на прах, разреждат се до гъста сметана. Сместа се намазва на салфетка и се разполага в/у болната става. Процедурата увеличава подвижността.

При грип, ОРВИ, простуди
профилактика на вирусни заболявания със спирулина
А ето защо спирулина е силно препоръчвана за вегетарианци. От нея неконсумиращите месо ще се сдобият с някои важни хранителни елементи и то в по-голямо количество, отколкото от пържолите

Водораслите имат противовирусно действие и извеждайки токсините, подпомагат по-бързото излекуване. От полза при простудните и респираторни болести са и следните им особености:

 • Оказват имуностимулиращо и антиоксидантно д-вие;
 • Защитават клетките и стимулират обменните процеси;
 • Намаляват токсичното въздействие върху ч. дроб при приема на лекарства;
 • Липидите в спирулина (5-8%) и особено техния състав оказват мощно действие върху вирусите. Увеличават защитните клетки, които ликвидират грип, херпес, ХИВ, заушки и др.

Профилактичното приемане на водораслите намалява трикратно заболеваемостта от инфекции, а конкретно от грип – 5 пъти. При децата, както отбелязахме, 10 пъти.

Особеното при водораслите е, че действат предварително, като профилактично средство. По време на самото заболяване те оказват само подкрепа. Но приемът на спирулина категорично спестява противогрипните ваксини.

Острите заболявания на горните дихат. пътища се пресичат с лечебната доза спирулина за възрастни ( 5 и повече г/ денон.).

При болезненост и зачервяване на гърлото, сложете лъжичка прахообразно в-во на езика и залепете на небцето. Еднократна доза – ок. 0.3 – 0.5 г. Тя се разтваря самостоятелно много бавно и периодично се подновява.

При най-малък дискомфорт в носа (напр. запушен нос или дискомфорт от преохлаждане), както и по време на грипни епидемии или контакт с болни от респират. инфекции, не чакайте да се разболеете. Предпазете се с проста процедура: промийте носа и накапете в него малко разредена спирулина – по 2 к. във вс. ноздра, трикратно в денон. При тежко протичане, количеството на капките се удвоява.

При вдигане на темп. увеличете дозата за вътрешния прием.

При ангини водораслите се приемат по схемата за остри респираторни заболявания.

При хронични страдания лечението е на курсове по 20 дни със 7-дневни паузи.

Против алергия

Битовите и сезонните алергии се поддават благоприятно на третирането с водорасли. При продължителен прием на лечебни дози настъпва ремисия. Ест.  първо се прекратява контактът с алергените.

За удоволствие на болния и за допълнителен възстановяващ ефект правете спирулинови бани и обтривания на кожата.

При атопичен дерматит дифузна форма спирулина се приема на 20-дневни курсове със 7-дневна пауза. За няколко курса настъпва видимо подобрение.

При бронхиална астма водораслите се вземат по схема:
 • 1 ден – 1 капс. от 0.5 г.
 • 2 – 5 ден – 2 капс.
 • 6 – 10 ден – 3 капсули
 • От 11 ден – 4 капсули или 2 г.

При необходимост вдигнете до 3 г.

лечение на бронхиална астма, астма, грип, респираторни заболявания със спирулина
Болните с бронхиална астма се подобряват значително, мускулният им тонус се повишава, отоците спадат

Курсът е с продължителн. до 2 месеца, според необходимостта. Правете 7 – 14-дневни паузи и подновявайте приема на спирулина.

При махмурлук

Първата мярка при алкохолна интоксикация е предизвикване на повръщане, а после приемът на активен въглен или ентеросорбенти, които да се свържат с остатъците от спирта и да ги изведат по естествен път.

Сл. нещо е изпиването на малко спирулина. Тя щ е облекчи махлурлука и ще възстанови бързо липсите, причинени от алкохола.

Съществува мнение, че водорасл. са по-полезни превантивно – да бъдат взети преди партито. Конкретни изследвания върху взаимодествието на спирулина и алкохол обаче не са правени.

Още топ рецепти за лекуване със спирулина, както и полезни формули от докторите Гайдурков, Папазова и Михайлов, са дадени ТУК: Как да се лекуваме с алги, най-добрите добавки. 

В аквариума за рибки

Растителноядните дънни рибки и хранещите се на средно ниво много се радват на добавката на спирулина в аквариума. Хранителната индустрия отдавна е регистрирала този факт, приготвяйки готови хранителни таблетки, в които освен зеленчуци, екстракти и полезни смески, се влагат и водорасли.

За дънните рибки таблетките се пускат във водата, а за тези от средното ниво се залепят на стъклото.

Противопоказания

Пречка за приемането на водораслите може да бъде само индивидуалната непоносимост, която е крайно рядко явление.

Заради многото йод, водораслите са несъвместими със заболявания, при които повишеният прием е противопоказан.

Въздържайте се от вземането на много водорасли при камъни в жлъчката или бъбреците, Спирулина умее да извежда песъчинките и по-малките образувания. Проблем би възникнал при много тънки изходящи пътища, каквито по-често се срещат при хората с нисък ръст.

спирулина за профилактика, срещу умора, изтощение, слабост, спирулина за здраве
Водораслите влизат в синхрон с човешкото тяло. Съществува необикновено сходство между химическия състав на компонентите на спирулина и кръвта на човека

При провеждането на химиотерапия спирулина не се препоръчва, защото добре извежда токсините и ще намали лечебната концентрация на използваните препарати. Онкоболните приемат водорасли в пред- и следоперативния период по 5 г на гладно, заедно с конвенционалното лечение. Водораслите се прилагат в редица онкодиспансери по света.

Странични ефекти от спирулина

Крайно рядко, но се случва пожълтяване на дланите заради големите количества бета каротин в спирулината. При такъв ефект, просто намалете дозата. Прекратяването на приема не е необходимо.

Производителите на таблетирана спирулина посочват като възможни нежелани реакции следните:

 • Алергии при продължителен прием;
 • Гадене и главоболие;
 • Диария;
 • Мускулни спазми;
 • Хипогликемия;
 • Проблеми с координацията, безсъние, виене на свят.

Дозиране на спирулина – от 2 до 5 г на денон. според индивидуалните цели. Ниската стойност е профилактична, високата – лечебна.

Предозиране – не е осъществимо.

Колко време се взема? Според необходимостта, но не повече от 20 дни без пауза.

Мнения на потребители

Катерина М.: Дълго време избягвах спирулина, въпреки че приятелките ми я препоръчваха. Не можех да си представя по ужасен вкус и мирис. Но когато ми потрябва допълнителен източник на протеини, не намерих нещо по-качествено. Препоръчвам!

Грета Веселова: Пие спирулина за кожата на лицето, тенът ми е поповехнал. Реших въпроса с 2 хапчета на ден. Тонусът на кожата се съживи, лицето ми блесна, а и косата е жизнена.

Др.Г.: Имах проблеми със забременяването и едни познати ми подариха цяло шишенце спирулина, за да се напълня с витамини. Тя беше желеподобна, някаква рядка гадост. Вторият път си е купих аз, този път на таблетки. Изпих цялото шишенце и след около месец повторих. Изумително, но на следващия цикъл забременях, след 3 години лечение на безплодие! Може да е съвпадение, не знам! Но една позната ми сподели, че тя също е пила водорасли преди и двете си бременности.

Иван С.Т.: Прочетох за спирулина в книгите на Вадим Зеланд за транссърфинга. Той я препоръчва като добро ср-во за вдигане на енергията, срещу авитаминоза и за замяна на протеините в прехода към суровоядство.

Draga89: След 2 седмици редовно пиене на водорасли имам реален резултат: по-здрави нокти и излекувана себорея, която ме тормози откакто родих.

Toni1992: Най-накрая накарах косата ми да расте. И то с 3 см на месец. Ако не издържате на вкуса, просто не купувайте на прах, вземете си капсули. И не гледайте цената. И най-евтините спирулинчета си вършат работа.

Продукти със спирулина, цена

Спирулина на прах
спирулина на прах, аптечни продукти, цена на спирулина
Спирулина е единственият вид водорасли, които са преживели ледниковия период и са съхранили в себе си най-богатата палитра от микроелементи

Прахообразните водорасли са достъпни у нас. Например опаковка от 250 г се поръчва онлайн срещу 15.75 лв (от магазини Зоя), като килограмът излиза 63 лева. 200-грамовият пакет на Биотона струва 18.70 лв или 93.5 лв за кг.

Био, органик

Някои продукти са означени с тези наименования и не винаги това предполага скъп продукт. Пр. 250 г, внос от Индия, в магазини Дрога струват 21.95 лв. или 87.80 за кг. При Балев 250 г са 16.79 лв.

Органична спирулина се продава и онлайн чрез чужди сайтове. Примерна цена за 200 г – 10.87 евро. Според потребителски отзиви, най-евтината спирулина се намира в AliExpress, но добри цени се дават понякога и в iHerb.

Китайска и хавайска спирулина

Спирулината се различава според мястото на произход, дали е изкуствено отглеждана или от естествени източници. Затова потребителите се интересуват кой вид водорасли са най-добрите. Според показател произход, за най-добра е обявена хавайската спирулина. Посочва се, че климатът на хаваите е перфектен за водораслите. Освен това там те се гледат в дълбоки и чисти басейни и съответно едноклетъчните не са поемали вредности.

Обратно, в другата противоположност е китайската спирулина. В някои интернет публикации се твърди, че басейните в Китай са най-замърсени и съответно водораслите са поели някои ненужни съставки. Разбира се, аптечните продукти са изследвани, сертифицирани и винаги под контрол. Наличното на пазара, гарантирано не е вредно за консумация.

Ползи и предимства на прахообразната спирулина

Заради това, че едноклетъчните нямат целулозни стени, те нямат нужда от приготвяне или преработка – консумират се директно. Размесват се в храни и напитки само по вкусови съображения.

На таблетки и капсули

Тук разнообразието е огромно, защото производители от цял свят таблетират и капсулират спирулина и я продават в различни страни. У нас се намират няколко десетки продукти.

 • На HAYA LABS 100 Tabs. 18.21 лв;
 • На Solgar 750 мг/ 100 tabs.
 • На NATURES WAY 100 Caps. 26.01 лв;
 • На NOW 500 мг / 100 Tabs. 28.00 лв;
 • На BODYRAISE NUTRITION 100 Tabs 14.25 лв;
 • На GNC Herbal Plus 500 мг / 90 Caps. 33.73 лв;
 • Organic на Naturalico, 90 Caps. 25.00 лв;
 • На Валмарк 30 бр. 500 мг, 15.60 лв;
 • На SANCT BERNHARD, АКТИВ 3, 300 мг, 360 капс. 97 лв;
 • На Рамкофарм, 300 мг, 180 бр, 29.50 лв;
 • На Гуудкейр, 60 бр, с амла, 30.80 лв;
 • На DR. FORSTER, 90 бр., 35.50 лв;
 • На TIENS, 350 мг, 100 бр., 65 лв;
 • На TNT, 500 мг, 90 бр., 10.80 лв;
 • На DXN, 500 таблетки, 136.50 лв;
 • На TERRAPIA, 100 бр., 21.20 лв;
 • Златната ябълка, 45 Х 500 мг, 11.00 лв;
 • На Цветита, 100 % био, 100 бр, 37.01 лв;
 • На Биовеа, 60 Х 500 мг, 30.50 лв;
 • Алевиа, 30 Х 500 мг, 13.10 лв;
 • Диет 100, 115 Х 100 мг, 13.21 лв;
 • На Буров, 100 бр, 18.00 лв;
 • Био на АбоФарма, 150 бр., 11.70 лв.
Прием

Съдържанието в таблетките е много различно. Затова някои препарати са проектирани за 2 Х 2 брой, а при други показаната доза е до 15 таблетки, пр. 4 Х 3 или 3 Х 5.

Комбинирани продукти

В ред препарати спирулина е съчетана с други полезни съставки. Пример е продукта AquaSource Зелена Енергия – комбинация от хавайска спирулина, AquaSource водорасли и алфалфа. Цена за 60 броя – 35,87 лв.

Течна форма – сироп
Сироп със спирулина за деца

Течната форма се прави предимно за деца, с намерение да се подобри вкуса и да се улесни приемането. Пример е сиропът срещу грип Авирон Кидс, който съдържа патентован екстракт от едноклетъчните водорасли.

Спирулина с разрушени клетъчни стени

Това означение върху някои продукти насочва вниманието към факта, че принципно спирулината е лесно усвояема, защото няма целулоза в клетъчните стени. Надписът не значи, че водораслите са обработвани или „разрушавани“ по някакъв начин. Спирулина естествено е с „разрушена“ клетъчна стена.

Производство в България
водорасли на таблетки, капсули, спирулина на прах, аптечни продукти, цена на спирулина
Българска спирулина

У нас също се култивира спирулина, и то свежа. Организирана е доставка на пресен продукт до 24 часа от поръчката. Иначе водораслите се развалят за няколко часа, когато бъдат извадени от водата и без специално съхранение.

Други производители съхраняват продукта за кратък срок. Алгае България например произвежда спирулина със срок на годност до 18 дни, но съветва консумация до 10 дни. Доставката е до 5 дни. 130 г свежа спирулина се продава на цена 29.90 лв. В сайта на компанията е отбелязано, че една опаковка е за 10 дни.

Някои интересни рецепти

Спирулина много си отива с кисели млека и йогурти, кефир, плодови сокове, ананас, дори със сладобед. Коктейлите и смутитата се разбиват в блендер, добавя се лед. Студената напитка е за предпочитане.

 • С кисело мляко: освен чайна лъжичка спирулина, добавете и малко размит желатин. Ще стане интересен желиран крем.
 • Спирулина с тахан: сусамов тахан, подправен със зехтин, магзаноз, чесън и лимонче, много добре „поема“ спирулина и прави вкуса й приемлив;
 • С мед и тахан: това е сладкият вариант, количествата са по вкус, без ограничение.
 • Шейк със спирулина: съчетанията са свободни, но едно един пример: 150 мл портокалов сок, 500 мл натурален йогурт, 2 банана, 150 г безкостилкови плодове по избор, 1 ч.л. водорасли. Разбийте в блендер и ще имате 2-3 дози – за целия ден.

За още информация: На латински, немски, испански и английски: Spirulina. На гръцки: Σπιρουλίνα. На руски: Спирулина.

Спирулина и водораслите като цяло са несвойствени за нашата култура, кухня и навици. Това ни оставя встрани от богатството и ползите им, докато не разберем, че всичко, създадено от природата, е и наше право.

Споделете статията с бутона долу. Информирайте приятелите си!

Оценка на читателите
[Гласували: 3 Средно: 3.3]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.