Високи и понижени левкоцити в кръвта и урината: какво означават?

♠ Какво са левкоцитите ♠ Видове и за какво служат ♠ Левкоцитарна формула ♠ Изследвания на левкоцити ♠ Левкоцитоза и левкопения ♠ Левкоцити в кръвта ♠ Норма и отклонения ♠ Разшифроване на резултатите ♠ Млади и зрели левкоцити ♠ Олевяване ♠ Левкоцити в урината ♠ Изследване и норма

Още в текста:

 ♠ Видове левкоцитурия ♠ Причини за повишаване ♠ Описание по болести ♠  Левкоцити и белтък в урината ♠ Левкоцити и бактерии в урината ♠ Особености при бременни ♠ При децата ♠ Високи левкоцити в кръвта ♠ Признаци на левкоцитоза ♠ Особености по полове и възраст ♠ Болести с повишени левкоцити ♠ Рак и левкоцити ♠ Лечение на повишени левкоцити ♠ Ниски левкоцити ♠ Причини, лечение

Белите кръвни телца

(левкоцити)

Те са особена група клетки, които разполагат с ядро и са лишени от окраска (затова са „бели“). Тяхната работа е да защитават от болестотворни микроорганизми, намиращи се в тялото или опитващи се да влязат в него.

Левкоцитите се движат сами. В търсене на болестотворни микроорганизми те проникват в малките кръвон. съдове през стените им, влизат в тъканите. Когато засекат враг, те го поглъщат. Процесът е наречен фагоцитоза, а клетките, които умеят да поглъщат други клетки – фагоцити.

При наличието на прекомерно много болестотворни агенти, фагоцитите поглъщат, докато се саморазрушат. Така в тъканите попадат в-ва, които провокират въпаляване, подпухване и отоци, зачервяване, а също и увеличаване на темп. на увредените тъкани.

Тези вещества са примамка за други бели кр. телца. В процеса на очистване на тялото от болестотворни провокатори, белите кр. телца загиват с милиони. Гнойта – това е масата на умрелите левкоцити.

Какво са  левкоцитите

Неутрофили, Еозинофили, Моноцити, Базофили, Лимфоцити, млади и зрели левкоцити, Олевяване
Стражите на телата ни – те обхождат като гардове и винаги са нащрек за проникването на вражески елементи

Левкоцитите, наред с тромбоцитите и еритроцитите, са клетъчни елементи на кръвта.

Кръвта представлява особена съединит. тъкан, състояща се от:

⇒ формени елементи

⇒ плазма – тяхната среда.

“Фигурин

Формените елементи са два вида:

⇒ клетки

⇒ останки от клетки, наречени тромбоцити.

Клетките на кръвта са два вида:

⇒ червени (еритроцити)

⇒ бели (левкоцити).

Наричаме ги още бели и червени кр. телца.

Неутрофили, Еозинофили, Моноцити, Базофили, Лимфоцити, млади и зрели левкоцити, Олевяване
Белите кр. телца представляват група от няколко вида клетки с обособен сектор на защита. Те се различават по размер и се оцветяват различно под влияние на реактивите при лабораторни изследвания

В статията разглеждаме белите телца, а ако се интересувате от червените, вижте ТУКЕритроцитите като сигнал за болест.

Функции на видовете левкоцити

Лимфоцитите притежават способността да отличават чуждите белтъчини от собствените клетки. Те притежават имунна памет – „помнят“ всеки микроб, когото някога са срещали, и знаят как да се борят с него.

При попадане на инфектиращ агент в тялото, той бива посрещнат първо от лимфоцитите. Те го разпознават като неканен гост и стартират верига имунни реакции. Именно лимфоцитите са централното звено на имунитета на целия организъм.

Лимфоцитите са обяснени по-детайлно ТУК: Лимфоцитите като сигнал за болести.

Неутрофили – най-многочислените клетки сред левкоцитите, съставляващи 93 — 96% от общата маса. Те умеят бързо да се транспортират в огнището на възпаляване. При възникване на бактериална или гъбична инфекция, неутрофилите бързо се размножават и леко проникват през капилярните стени, разполагайки се в заразените тъкани.

Главната функция на неутрофилите е поглъщане и разтваряне на малки чужди частици (фагоцитоза), след което те загиват.

Еозинофили – те са малобройни. Притежават сходни на неутрофилите свойства – активно се движат към огнището на заразяване, леко минават през капилярите и поглъщат малките „вражески“ клетки. Но те упражняват основно антиалергична роля + защита от паразити и хелминти, вкл. от глистни инвазии.

Еозинофилите са показател за присъствието на паразити в тялото и за алергична реакция.

Моноцити – наричани още фагоцитиращи мононуклеари или тъканни макрофаги, те имат собствен сегмент на действие – поглъщат големи вредоносни частици (повредени тъкани, микроби, загинали левкоцити).

За разлика от дотук описаните видове, моноцитите не загиват след фагоцитиране, а почистват и подготвят мястото на възпалението за последващата регенерация.

Базофили – най-малобройният вид, заемащи до 1 % от общия състав на левкоцитите. Те представляват „бързата“ помощ при интоксикации и при ухапване от отровни животни и насекоми.

Благодарение на това, че в базофилите се съдържат крупни количества серотонин, хистамин, простагландини и други медиатори на възпалението и алертията, тези клетки блокират постъпващите отрови в тъканите и не им позволяват да се разпръснат из цял. тяло.

Ето как функциите на разновидностите бели кр. телца са сегментирани – едни поглъщат вредоносните „гости“, а други отделят антитела.

Съгласно установената класификация, белите кр. телца са два типа, според своята структура и вид:

Първо, зърнести левкоцити – гранулоцити (клетки със зърниста структура). Клетките имат разкъсано ядро и обособени части, наподобяващи зърна, в протоплазмата си. Гранулоцити са еозинофилите, неутрофилите и базофилите.

Второ, незърнести левкоцити – агранулоцити (без зърнеста структура). Те притежават голямо кръгло ядро и беззърнеста протоплазма. Агранулоцити са моноцитите и лимфоцитите.

Левкоцитарна формула

Петте вида левкоцити са много точно „дозирани“ един спрямо друг – разбира се, при здрав човек. При заболелия започва изменение – нарастване на един вид според същността на постъпилата в тялото заплаха. Но и това изменение не е произволно. Обратното – то се подчинява на строги закони, което го прави перфектно диагностично средство.

Процентното съотношение на видовете един спрямо друг се показва от левкоцитарна формула. При обичайно ниво на защита (без наличие на специална заплаха), формулата изглежда така:левкоцитарна формула

Синтезирано за левкоцитите е разказано ТУК: Левкоцити: ролята им за здравето.

А ние тук ще разгледаме в подробности нормите и отклоненията от тях.

Изследвания на левкоцити

Къде се търсят левкоцитите? Техният абсолютен брой и процентното съотношение между видовете показва наличието на болест, насочва към точния вид инфекция и нейната локализация. Затова изследванео на левкоцитите носи главно диагностично значение в медицината.

Но кои телесни течности да изследваме, за да ги преброим:

 • Най-често нивото на левкоцитите се определя при клиничен анализ на кръв и урина;
 • При проблем от гинекологичен характер се назначава анализ на секрет от влагалището;
 • При изразени възпаления на ст.-чревен тракт, се изследва и фекална маса. Но това се счита за неспецифичен показател, който се разглежда в съвкупност с оплакванията на пациента.

Левкоцитоза и левкопения

Изследването на кръвта и урината са най-информативни по отношение на състоянието на левкоцитите и това са анализите, които се практикуват в огромния процент от случаите. Интерес представлява абсолютното число на левкоцитите, както и по-общо – дали нивото на кръвните клетки е повишено или понижено.

Самият факт за понижение или повишение насочва към същността на проблема.

Различават се две положения:

 1. Увеличен брой – левкоцитоза;
 2. Намален брой – левкопения.

Повишени левкоцити

(левкоцитоза)

Левкоцитите се покачват като брой в кръвта и урината, когато имаме:

 • Възпаляване и нагнояване, сепсис;
 • Заразяване с вируси, бактер., гъбички;
 • Развитие на някои видове злокачествени тумори;
 • Попадане на алергени в тялото;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Бременност, лактация;
 • Повишени физически натоварвания.

Понижени левкоцити (левкопения)

Осезаемо понижение на нивото на левкоцитите е основно белег за потиснато образуване на клетките. Да се проверят:

 • Лимфната –ма и червеният кост. мозък, продуциращи тези клетки на кръвта;
 • За наличие на лъчева болест;
 • За различни видове тиф;
 • За действието на някои видове лекарства.

Левкоцити в кръвта

(норма и отклонения)Неутрофили, Еозинофили, Моноцити, Базофили, Лимфоцити, млади и зрели левкоцити, Олевяване

Броят на левкоцитите не е постоянна величина на кръвта, а варира дори в рамките на един ден.

Левкоцитите се повишават временно след ядене, след къпане в гореща или студена вода, след значителни физически натоварвания, преди настъпване на месечния цикъл при жените.

Нивото на левкоцитите по-трайно се определя от фактори като възраст, настъпила бременност, кърмене и др.

Различава се патологична от т.нар. физиологична левкоцитоза. Затова:

 1. кръвната проба обичайно се взима сутрин – естественият момент, в който от последното ядене са изминали 8 – 12 часа. Но сутрешното посещение в лабораторията не е задължително, ако може по друго време на деня да осигурите достатъчна пауза без храна;
 2. по-слабо известно е, че преди изследвания не се върши тежка физич. работа, не се прави сутрешен крос, нито дори лека гимнастика. Пациентът избягва всякакви физически натоварвания;
 3. избягва се и нервно напрежение. Стресът също се отразява върху резултата;
 4. в последното денонощие преди изследването се въздържайте от приема на алкохол и лекарствени препарати;
 5. в последното денонощие не ходете на сауна, парна баня и др., не се прегрявайте;
 6. противопоказани са физиотерапия, рентген и масажи, назначени в навечерието на изследването.

Преди да влезете в лабораторията, седнете в чакалнята и прекарайте 10-15 мин. Поседете, починете, нормализирайте дишането си, влезте в нормално състояние.

И така: да се върнем на нивото на левкоцитите.

Абсолютното число (брой) има ли абсолютна диагностична стойност? Не!

Изменено ниво на левкоцитите в общ анализ на кръвта все още не значи, че пациентит е болен.

Но внимание! И нормалното ниво на левкоцитите в кръвта все още не значи здраве.

Понякога за уточняване на състоянието е потребно да се определи левкоцитарната формула. Тъй като 5-те вида левкоцити отговарят за различен тип патологии, то процентът съдържание на всеки от тях ще покаже точно вида на проблема – инфекция, алергия, паразити и т.н.

Как се взема кръв?
изследване на кръв, как се взема кръв
Вземането на кръв не е задължително стресиращо преживяване

Кръв се взема или от възглавничката на безименния (IV) пръст на лява ръка (кожата се пробива със стерилен еднократен ланцет), или от вената (с игла). Венозната кръв е по-качествен биоматериал за анализ, затова този вариант е за предпочитане (особено при възрастните пациенти). Децата принципно се боят от спринцовки, затова може материалът да е от пръста.

Стандартно резултате излизат за 24 часа, но времето зависи само от реда в съответната лаборатория.

Разшифровка на резултатите

И така, вие получавате бланката с резултатите от извършения анализ. Да видим какво пише на него.

Първо, възможно е да има надпис WBC. От английски – White blood cells, означава точно бели кр. клетки, т.е. левкоцити.

Норма на левкоцити в кръвта

(референтни стойности)

При анализа се отчита възрастта. Полът не е така важен. Жените имат малко по-високи левкоцити в сравение с мъжете, но половите различия са пренебрежими, защото нормата е достатъчно широки граници.

Референтни стойности според възрастта

Цифрите показват брой левкоцити (сумирано петте вида), изброени в 1 микролитър (мкл) или кубичен милиметър кръв. Някъде се отбелязва g/l, но стойностите са съизмерими.

 • В първите 24 ч. 9500 – 34000
 • От първи до седми ден 6000 – 25000
 • В рамките на първи месец 5000 – 20000
 • От 1 до 3 месеца 5500 – 18000
 • От 3 до 12 мес. 5000 – 17500
 • 1 – 2 години 6000 – 17000
 • 2 – 4 години 5500 – 15500
 • 4 – 6 години 5000 – 14500
 • 6 – 10 години 4500 – 13500
 • 10 – 16 години 4500 – 13000
 • Над 16 години 4000 – 11000

Нормата може да бъде дадена в хиляди. Тогава числото ще е едно- или двуцифрено, с точност 1 знак след десетичн. запетая. Пр. вместо 6000, ще е изписано 6.0, вместо 13500, ще е изписано 13.5.

Нормите, които посочваме, са в средни с-сти. Но лабораториите имат собствени норми, които са леко коригирани спрямо начина, по който работи лабораторната им техника. Затова върху бланката с резултатите ще видите не само собствените си стойности, но и в скоби – референтните, т.е. нормалните стойности, валидни за лабораторията, в която се изследвате.

Диференцирано броене на левкоцити

(% съдържание по видове и какво значи повишението им)

изследване на кръв, изследване на левкоцити
Кръвните клетки действително се броят, понякога „ръчко“ под микроскоп

ПКК: пълна кр. картина. За разлика от общия анализ, в който се отчита само общото съдържание на левкоцити, то пълната картина е по-детайлна и тя показва точното съдържание на кръвните клетки според техния вид. Що се отнася до WBC, това значи да се дадат стойностите на 5-те вида левкоцити.

Съдържанието на кръвните клетки действително се брои. Днес има електронни апарати (автоматични анализатори), но и визуалният метод („ръчно броене“), не е загубил своето значение. Кръвта се натрива върху лабораторно стъкло и клетките се изброяват под микроскоп. Приета е методология, която гарантира максимална точност (клетките се изброяват върху ограничен участък, а после се съотнасят към целия обем). При едно изследване се броят не по-малко от 100 клетки.

Оцветяване на клетките

В лабораториите се използват особени оцветители, които придават на различните левкоцити различен цвят. По този начин те стават съвсем видими и различими. Например еозинофилите стават оранжеви, неутрофилите – сиви, базофилите – виолетови.

За видовете левкоцити също са определени референтни стойности.

Левкограма

видове бели кръвни телца, изследване
Видове бели кръвни телца
Неутрофили (Neu)

Брой: 1.2 – 7.8 g/l

% съдържание: 44 – 76 %

Тези клетки поглъщат болестотворните агенти и произвеждат специални в-ва, които потискат активността на микроорганизмите.

По видове неутрофилите се делят на три – млади, които са налични само при новородени, и валидните за всеки човек:

 • Пръчко-ядрени (St) – ок. 0.14 – 0.54 или 2 до 5 – 6 %. Увеличението на тази разновидност бележи възпалителен процес. Но при бременните увеличението е нормално и не се счита за болест;
 • Сегменто-ядрени (Sg) – ок. 7.12 – 7.58 или 40 – 70 %. Тук също увеличението е норм. реакция след зачеване и белег за възпаление при останалите хора.

При здравия човек пръчко-ядрените неутрофили заемат до 5-6 %, а сегменто-ядрените – до 70 %.

Броят на неутрофилите е показател за това доколко човекът е в състояние да противодейства на основните инфекции. Ако неутрофилите са малко (означава се като неутропения), тогава тялото няма да има достатъчно ресурс, за да се пребори с инфекциите.

Общо погледнато ръстът на неутрофили бележи гнойни процеси – тонзилит, пиелонефрит, възпаляване на б. дробове, менингит и др.

Подобна картина отразява изгаряния, инфаркти, натравяне с олово, кръвозагуба, левкоза.

Такива инфекции като туберкулоза, хепатит, малария, коремен тиф провокират намаляване на количеството на неутрофилите в кръвта. Също попадането на отровна химия в тялото, облъчване.

 • По-високо число Neu – белег за инф. от трите вида (пр. сепсис, бронхопневмония), за някои локации на рака. Неутрофилите се вдигат при стрес, психически изменения като депресия, паническа атака.
 • По-ниско число Neu – един от ясните причинители на недостиг е химиотерапията. Може да намалеят при много тежки бактер. инфекции и хронични процеси.

Този вид клетки реагират на външни пресиращи тялото фактори като голямо отклонение на температурата от нормалното, оперативни намеси, физическо пренапрежение.Неутрофили, Еозинофили, Моноцити, Базофили, Лимфоцити, млади и зрели левкоцити, Олевяване

Еозинофили (Eo)

Брой: 0 – 0.7 g/l

% съдържание: 0 до 6 %

Тези клетки служат за очистване на кръста от излишния хистамин, образуван при алергични явления. Освен това ако организмът е поразен от глисти, еозинофилите отиват в червата, загиват там, а веществата, които те отделят при гибелта си, поразяват на свой ред глистите.

У здравия човек нивото на еозинофилите представлява от 1 до 6 % (с/д др. източници – от 0 до 5 %) от всички левкоцити.

Количеството им се увеличава при алергии, астма, дерматит, хелминтоза, новообразувания, левкози, а също и при периартрит, възлеста форма.

Увеличеният брой или % на еозинофилите бележи още наличието на паразити (глисти, ехинококи и др.) или алергична реакция на тялото спрямо алерген, дразнител (пр. астма, бронхит, уртикария). По специфично отклонение: болест на съединителната тъкан (колагеноза).

Намаленият брой или % на еозинофилите се отбелязва при утежнени инфекц. заболявания.

Базофили (Вa)

Брой: 0.1 – 1.5/ 1.6 g/l

% съдържание: 0.25 до 1.5 %.

Базофилите участват във възпалителните реакции и винаги присъстват при алергични проявления. Делът им в левкоцитите е до 1.5 % (с/д др. източници – до 0.5%)

Количеството на базофилите се увеличава сравнително рядко – при употреба на естрогенсъдържащи препарати, при потискане на щитов. жлеза, лимфогрануломатоза, а също и при алергии. Те се вдигат още при диабет, анемия, токсикози, вирусни инф., хепатит, някои шарки и др.

Принципно базофилите вървят в комплекс с еозинофилите и двата вида понякога проявяват паралелно увеличение.

Моноцити (Mo)

Брой: 0.2 – 1.5 g/l

% съдържание: 1-3 до 11-13 %

Моноцитите са не съвсем зрели левкоцити, съставляващи от 1 до 13 % (по други оценки – до 8 %) от вс. бели кр. телца. Броят им нараства при малария, бруцелоза, сифилис, левкоза, саркоидоза, ревматоиден артрит, системна червена вълчанка. Те бележат още инф. мононуклеоза, цироза, туберкулоза.

Отделно повишаването на моноцитите бележи, че инфекциозното/ възпалително заболяване е навлязло в своята възстановителна фаза.

Намаленият брой на моноцитите значи тежък сепсис.

Лимфоцити (Ly)

Брой – 0.8/0.9 – 2.7/2.8

% съдържание – 20 до 48 %Неутрофили, Еозинофили, Моноцити, Базофили, Лимфоцити, млади и зрели левкоцити, Олевяване

Тези клетки обхождат цялата лимфна и кръвоносна с-ми в търсене на болестотворни агенти. Те следят и за „поведението“ на собствените клетки – тоест проследяват за появата на мутации, увеличаване на броя на клетките.

Главните търсачи са макрофагите. При здравия човек в общото количество на левкоцитите те трябва да заемат от 25 до 35 % от лимфоцитите. При малчовците във възрастта до 6 г., тези клетки са повече, отколкото неутрофилите.  По-нататък, с порастването, съотношението се променя в полза на неутрофилите.

 • Количеството на лимфоцитите се увеличава при хепатит, сифилис, цитомегаловируси, туберкулоза, коклюш, инфекциозна мононуклеоза (и формата им се деформира).
 • Количеството на лимфоцитите намалява, когато човек прекарва тежка вирусна болест, има злокачествено новообразувание, имунитетът му е потиснат и непълноценен или употребява препарати от групата на глюкокортикостероидите.

Лимфоцитозата бележи още острите бактериални инфекции, когато те са навлезли в оздравителна фаза, а също и хронични страдания.

Плазмоцити (Pl)

Те са по-рядко явление, съставляват до 0.5 %. Реагират на почти всички инфекциозни патологии, на алергични реакции, анемии, левкемия, шарки.

Проследяване на левкоцитите

Проверка на броя им

Левкоцитите се образуват в костн. мозък. Ред лекарства – противоепилептици, цитостатици, бутадион, радиоактивни вълни и др. фактори променят изработването на тези необходими за тялото клетки.

Млади и зрели левкоцити

Освен броят им, се проследява и кога са образувани левкоцитите.

Когато се разглежда съотношението между вече съзрелите бели кр. телца и „младите“, то ясно се разбира доколко интензивно тече изработването на кръв в организма.

Ако тялото губи много кръв, в костния мозък започва в ускорен порядък да се продуцират още клетки. Но те се пускат по най-бързия начин – още незрели, и кръвта се „наводнява“ с такива незрели левкоцити.

Такова изпълване на кръвта с млади левкоцити бележи гнойни процеси на вътрешните органи, на които е реагирано незабавно – пр. при възпаление на апендикса, заразяване на кръвта. Тогава тялото изразходва милиони клетки, за да потисне инфекцията и има нужда от нови.

А в организъм, поразен от левкоза, бели кр. телца се изработват в огромни количества, без да има каквато и да било причина за това.

Олевяване

Едно от честите изменения е увеличаване на процента на пръчко-ядрената разновидност на неутрофилите. Нарича се олевяване и бележи инфекциозен процес.

Фази на бактериалната инфекция

според показателите на диференциалната кр. картина

 1. фаза: остър процес – неутрофилите започват активно да фагоцитират (да поглъщат болестотворните причинители) и се получава олевяване;
 2. фаза: стихване на острия процес – неутрофилите намаляват, а се увеличават моноцитите
 3. фаза: оздравителна, възстановителна – бележи се с повишаване на броя на лимфоцити и еозинофили.

Левкоцити в уринатаизследване на урина, левкоцити в урината, реферетна стойност на левкоцити в урина

Левкоцити в урината е симптом за възпаляване на част от отделителна или полова с-ми. Единствено уролог установява къде е възпалението и защо е повишено нивото на белите кр. телца. Той назначава допълнителни изследвания. Подобни патологии не трябва да се отлагат задълго, тъй като възпалението в тези две системи – полова и отделителна, може да развие тежки усложнения.

Откъде се появяват левкоцити в урината

Пикочните пътища се поддържат от капилярна кръв, която носи кислород и хранителни в-ва. В кръвта се намират и имунни клетки – левкоцити. Те обхождат пикочните пътища и проверяват всяка клетка.

Когато видят опознавателните знаци (антигени) на вредоносни агенти като бактериите напр., както и на свои мутирали (ракови) клетки, те се устремяват към компрометираното място и започват да унищожават.

След като изпълнят функцията си, левкоцитите преминават в урината, където и биват открити с помощта на лабораторен анализ.

Изследване на урина

(какво представлява)

Формените елементи в урината се търсят чрез микроскопско изследване. Ако при общия анализ бъде установено повишение на левкоцитите, се минава на микробиолог. изследване за изолиране на бактериалния причинител и неговата резистентност към антибиотици.

Изследва се първата урина, отделена след събуждане. Предварително се измиват външн. пол. органи – мярка с/у привнасяне на замърсяване в пробата. Началното количество урина се пропуска и се събира от средата (средноструйна проба). За микроскопско изследване съдът е нестерилен, за микробиологично – стерилен.

По общия клиничен анализ само се засича, че съдържанието на левкоцитите е повишено (което означаваме като левкоцитурия).

При микроскопско изследване се търсят левкоцити, бактерии, плоски епителни клетки (белег за неправилно събрана проба) и др. За да се преброят левкоцитите, пробата се пуска през центрофуга и се отделя утайка. Под микроскоп левкоцитите изглеждат като неголеми кръгли клетки с ясно забележимо ядро. Нерядко се групират по няколко. Съвременната техника позволява избягването на  ръчен труд.

В урината на здрав човек има много малко левкоцити – 2-3 броя на зрително поле. Повишаването им показва инфектиране на отделителна с-ма. Но най-сигурният белег е откриването на самите бактерии.

Има различни методологии за анализиране. Например един от тях търси скрита левкоцитурия, когато в общия анализ левкоцитите са в норма или когато при няколко поредни изследвания резултатите са разнородни – ту повишени, ту нормални левкоцити.

При подобни подходи се открива заболяване на такъв стадий, който все още не се засича с ултразвукова диагностика.

Норма на левкоцитите в урината

Нормално в урината се откриват по няколко клетки на имунитета – те са като стражи, които проверяват органите за инфекции и рак. При жените се допуска те да са повечко, защото в урината попадат и левкоцити, които „проверяват“ половите органи.

Норма при общ клиничен анализ

Брой левкоцити в зрителното поле:

 • Жени – 0 – 6
 • Мъже – 0 – 3

Брой левкоцити в 1 мл:

 • Жени – до 4000
 • Мъже – до 2000
Норма при децата

При кърмачетата нормалното е 1 – 8 в зрителното поле. Количеството се увеличава при пробиване на зъбките, когато се появява безмикробно възпаление. левкоцити при децата, референтни стойности

Средни стойности на брой левкоцити в зрителното поле

Възрастнорма при момченцанорма при момиченца
До 28 дни5 – 78 – 10
До 1 година5 – 68 – 9
Над 1 г.0 – 50 – 6

Колкото по-малко са левкоцитите в урината, толкова по-добре. Според някои уролози, щом при общ клиничен анализ бъдат открити над 3 бр. в зрит. поле, то трябва да се направи по-насочено изследване. Препоръката важи за всички възрасти.

Видове левкоцитурия

Според своя произход левкоцитурията бива:

 1. Истинска, когато причината за завишен брой бели кр. клетки в урината се дължи на заболяване на отделителната с-ма;
 2. Лъжлива, когато левкоцитите попадат в урината от половите пътища. Възпалението в пол. органи се засича с анализирането на секрет от половите пътища, а не по урината.

Лъжлива левкоцитурия има при двата пола, във вс. възраст. Причината  не е само лоша хигиена на половите органи преди даване на проба за анализ, но може да е възпаляване на външните органи при жената (вулвовагинит) или на пол. член.

Има и друга класификация, която отчита стерилността на урината, в която е открито голямо количество левкоцити. Тогава левкоцитурията бива:

 1. Инфекциозна – провокирана от възпаление на пикочните пътища. С посявка или PCR-изследване се определя каква е бактерията;
 2. Неинфекциозна (асептична) – предизвикана от неинфекциозни процеси като автоимунен гломерулонефрит или алергичен цистит или възпаление в съседни на пикочните пътища органи, или приемане на определени препарати.

В зависимост от количествените резултати левкоцитурията бива:

 1. Незначителна – до 40 левкоцита в зрителното поле;
 2. Умерена – до 100 клетки;
 3. Изразена – наричат я пиурия или наличие на гной в урината (над 100 бр.  в зрителн. поле).

Според вида на преобладаващите левкоцити, левкоцитурията бива неутрофилна, лимфоцитарна, еозинофилна и мононуклеарна. Всяка е характерна за определени заболявания.

За определяне на типа левкоцитурия се прави допълнително изследване на урина (стандартният общ клиничен анализ не дава информация за този показател).

Причини за повишаване

То бележи не само болести. Понякога означава просто недостатъчна хигиена на половите органи или приемането на определени медикаменти като диуретици, противотуберкулозни препарати, някои антибиотици, имуносупресори, нестероидни противовъзп. препарати.

Повече от 6 левкоцита в зрителното поле насочват към следните болести:

При двата пола:
 • Цистит. Острият се появява с интензивни болки, силни позиви за уриниране и болезненост при него, особено накрая, понякога отделяне на кръв с урината и повишена темп. Хроничният цистит може да протича безсимптомно, като се бележи само от учестено уриниране с лек дискомфорт.

Пълната информация за цистит даваме ТУК:

 • Уретрит. Острият се проявява с болка, особено силна в началото на уринирането, учестени позиви и помътняване. Хроничният показва такива симптоми само след преохлаждане, алкохол и полов акт;
 • Пиелонефрит. Остра и хронична ф-ма имат еднакви проявления. Представлява остро възпаление на бъбречната тъкан, придружено с вис. темп., интоксикация и болки в кръста;
 • Камъни в бъбреците, тумори. Песъчинките травмират пикочните пътища и в урината попада кръв. Така при анализ се открива завишен брой левкоцити. Случва се при травми на бъбреците или пикочн. пътища, при тумори в бъбреци, простата и прочее. Камъни в бъбреците обичайно се бележат от интензивна болка в кръста, отдаваща се към половите органи;
 • Гломерулонефрит, възпаление на бъбречните телца. То не е следствие от инфектиране на бъбречна тъкан, както при приелонефрита, а при силна реакция на имунитета към налично в тялото микробно възпаление. Гломерулонефритът може да има и автоимунен характер, когато клетките на собствения имунитет атакуват телцата на собствените бъбреци. Острата ф-ма се бележи от симптоми на интоксикация, отоци по лицето, понякога кръв в урината;
 • Апендицит. Когато възпаленият апендицит лежи върху пикочн. мехур, води до неговото реактивно възпаление;
 • Алергии, включително провокирани от паразити. В резултат от възпалението и под влияние на хистамина лигавицата на пикочните пътища става източник на левкоцити;
 • Диабетна нефропатия. Появата на левкоцити свидетелства, че заради продължителното поддържане на висока концентрация на захари, са били повредени съдовете, хранещи бъбреците;
 • Ревматоиден артрит. Сред проявите е намаляване на количеството на урината;
 • При обезводняване. Случва се заради прекалено потене, диария, кръвозагуба, отделяне на голямо к-ство урина;
 • Заболявания със силна интоксикация, основно инфекциозни: тежка ангина, пневмония, лептоспироза.
При жените

При дамите допълнително левкоцитурия се развива вследствие на лъжливи причини – без връзка с бъбреци и тялото като цяло, а с патологични изменения на женските пол. органи:

 • Вулвовагинит, възпаляване на влагалище/ външн. пол. органи, вкл. от кандидозен произход. Проявява се с дискомфорт в зоната на вулвата и влагалището, появата на секрети с различен цвят и характер (което зависи от възбудителя);
 • Бартолинит, възпаление на жлези на входа на влагалището. Острият процес се бележи от оток и болка, усилваща се при сядане, ходене, полов акт, повещение на тоалетната;
 • Аднексит, възпаляване на маточните придатъци. Острата форма се диагностицира трудно. Болката се отдава в дебело черво и къст, появяват се гнойни или обилни слузни секрети.
  Повишение на левкоцити в урина при бременност

Повишаването на левкоцитите в урината на бременните в брой над 9 – 10 кл. в зрителн. поле не се признава за норма. То говори, че в тялото на жената се е появил някой от патологичните процеси, изброени по-горе.

левкоцити при бременност, бременна жена, изследване
Повишаването на левкоцитите през бременността обикновено е физиологично, но задължително трябва да се провери причината

Най-често при бременните се развива цистит (или се обостря хроничен такъв) или пиелонефрит. Пикочните пътища се притискат от растящата матка и заради това възниква застой на урината.

Левкоцитите в урината при бременност може да се повишат и вследствие от млечница на половите органи, която често тревожи жените заради естествено снижения по време на това състояние имунитет.

Левкоцити и белтък в урината

Но най-тежката причина за бели кр. клетки в урината е гестоза на II 1/2 на бременността, когато организмът приема плода като несвойствено образувание. Тогава се вдигат не само левкоцитите, но и белтъкът.

При гестоза незабавното хоспитализиране е задължително. Усложнението е опасно за живота на майката, и за детето.

Увеличеният белтък в урината значи и други неща. Те са описани ТУК: Причини, стойности, лечение на висок белтък в урината. 

При мъжете
 • Простатит. Острият процес се придружава от болезнено уриниране, затруднен отток на урината, увреждане на еректилната функция и др. Хроничният често минава без симптоми;
 • Фимоза, стесняване на препуциума и притискане на уретрата. В тежките стадии се нарушава уринирането;
 • Баланопостит, възпаляване на главичката и на препуциума на пениса;
 • Аденом на простатата. В напреднал стадий образуванието притиска пикочн. мехур и се явяват чести и силни позиви за уриниране. При усложнения в урината се появява кръв;
 • Рак на простатата. Обикновено е безсимптомен. Ако не бъде открит при профилактични прегледи, той стига до метастази в костите (болки в стави и гръбнак), в бял дроб (кашлица), в ч. дроб (пожълтяване на кожата).
При деца

Причините за повишаване на левкоцитите в урината при децата са подобни на тези при възрастните с изключение на проц. като простатит, рак на простата при момченцата, аденом. Редки в детска възраст са амилоидоза, тумори, кисти на пикочн. пътища.

Заболяванията, съпровождани от вдигане на левкоцитите, са различни според възрастта:

 • До 1 година се проявяват някои вродени тежки аномалии на пикочн. пътища, лекарствено поражение на бъбреците, вроден ВУ-рефлукс. Появява се при подсичане и при диатеза (при децата с диатеза нормата на левкоцитите в урината е с 2 клетки повече, отколкото при връстниците им без това алергично заболяване). При момиченцата на тази възраст има място вулвит, при който и отстрани се забелязва зачервяване и оток на малките срамни устни.
 • Дете на 1-2 години – левкоцитите говорят за острици, възпаления на пикочни пътища, по-рядко – гломерулонефрит и вулвит.
 • До 3 години основни причини за левкоцитурии са ентеробиозите, травми на бъбреците, инфекции на пикочни пътища, включително пиелонефрит. В тази възраст за първи път подобни болести могат да придобият хронично протичане, а при неправилно лечение да се усложнят.
 • От 3 до 5 години левкоцитурията означава ентеробиоза, бъбр. камъни, уретрит, пиелонефрит, цистит, травма на бъбреци, гломерулонефрит. При момичетата – вулвит, при момчетата – баланопостит.
 • От 5 до 11 години са характерни бъбр. камъни, инфекции, остър апендицит, ентеробиози и др.
 • Над 12 години причините вече са съответни на тези, характерни за възрастните. Има място да се проверява за туморни заболявания, диабетни нефропатии, амилоидоза.
Левкоцити и бактерии в урината

Откриването на бактерии в урината говори за инфекция в отделителната с-ма. Но преди да се предприемат следващи стъпки, убедете се, че вземането е било чисто. Възможно е да сте използвали нестерилно шишенце и следващата проба да е нормална.Неутрофили, Еозинофили, Моноцити, Базофили, Лимфоцити, млади и зрели левкоцити, Олевяване

Освен това даже стерилната урина на абсолютно здрав човек среща по пътя си микроорганизми. Но тяхното к-во е незначително и допустимо.

При по-значимо увеличение имаме:

 1. Истинска бактериурия – бактериите не само са налични в урината, но и се размножават;
 2. Лъжлива бактериурия – бактериите постъпват в урината с кръвотока от далечни огнища на инфекции и не се размножават. Съст. е рисково за бременните и за кърмачките.

Бактериите попадат в урината по 4 пътя – през уретрата, по кръвен път, от бъбреците и чрез лимфата.

Фактори за бактериурия са спад в имунитета, остатъчно явление от венерически и други патологии, неправилна грижа и лоша интимна хигиена, честа смяна на интимните партньори, хронични патологии на отделителна с-ма и диабет.

За определяне на причината се прави посявка, при която се определя вида на микроорганизмите и резистентността им към антибиотици.

Особености на бактериурията при бременни

След зачеването нерядко се откриват бактерии в урината, основно по три причини:

 1. Увеличаваща се матка – натоварва бъбреците;
 2. Застои в пикочния мехур, свързани със създаването на идеална среда за детето;
 3. Хормонални изменения
Особености на бактериурията при децата

Урината на децата съдържа по-малко бактерии в сравнение с тази на възрастните, които имат редовни полови контакти. Рискът да се открие бактериално замърсяване при кърмаче и дори до 6 г. е крайно малка. Основните причини за появата на бактерии в училищна възраст са лоша хигиена, травми на половите органи и къпане в нечисти басейни.

В ранната училищна възраст бактериите в урината се срещат все така рядко, но в юношеството ситуацията се изменя с началото на половия живот и някои модни тенденции, които водят до преохлаждане на органите от отделителната и половата с-ми.

Разпознаването на бактериурията при децата не е просто, особено ако тя протича без явни симптоми. Ако диагностиката не показва бактерии, се анализира количеството на левкоцитите.

Комбинацията от повишени левкоцити и липса на оплаквания и симптоми показва, че или болният се намира в ранен стадий на възпалителния процес, или се е появил отдавна и тече безсимптомно. Във втория сл. се прави втора диагностика на левкоцити, бактерии, еритроцити и белтък.

Липсата на болка и оплаквания не са причина за отказване от изследвания докрай. Лечение, започнало със закъснение заради скрито протичане на болестта, може да доведе до снижение на функциите на бъбреците.

Левкоцити в урината при децата

В първата година от раждането се правят няколко анализа на урина, при които се проверяват левкоцити, еритроцити, соли, белтък, ацетон и цилиндри. Ако мъникът е здрав, урината изглежда по следния начин:

Ацетон, захар и белтък отсъстват напълно, независимо от възрастта на детето;

Еритроцитите се съдържат в количество не повече от 1. За кърмачетата показател до 5 единици не е отклонение от нормата;

Левкоцитите при момченцата са в границите от 1-2, а при момиченцата – до 5.

Съдържанието на левкоцити при кърмачета и малко по-големи дечица превишава аналогичния показател при възрастен – колебае се от 1 до 8.

Левкоцити в урината при бременност

В периода на бременността нивото в урината се завишава, защото износването на дете е голямо антигенно натоварване.

Паваж от левкоцити

Това заключение в резултатите от изследването означава тежко бактериално замърсяване на урината. Белите кр. телца в пробата не подлежат на преброяване. Паважът е белег за пиурия (гной), а гнойта всъщност е голямо количество мъртви клетки. От тях урината помътнява.

Високи левкоцити в кръвта

(завишени, повишени, увеличени)

Белите кр. клетки в кръвта бележат повишение по физиологични причини или да са следствие на болест. Вдигане на нивото с няколко хиляди единици обичайно указва наличие на възпаление в тялото, а вдигане с няколко стотин хиляди и дори милиони единици често насочва към левкоза.

Неутрофили, Еозинофили, Моноцити, Базофили, Лимфоцити, млади и зрели левкоцити, Олевяване
Левкоцити – референтни стойности по възрасти
Признаци на левкоцитоза

Левкоцитите не се повишават тайно и невидимо в кръвта. Това сериозно и глобално изменение в тялото дава видими и сериозни външни признаци. Ето какво да насочи вниманието ви:

 • Бързо настъпване на умора;
 • Повишено потене;
 • Завиване на свят;
 • Спад в апетита;
 • Губене на тегло;
 • Спад в остротата на зрението;
 • Безсъние;
 • Хипертермия;
 • Чувство за разбитост в мускули и стави;
 • Чупливост на съдотете, кръвоизливи.

Не очаквайте да откриете пълната палитра от изброени симптоми, но наличието на няколко от дадените пунктове вече е причина да се даде кръв за анализ и да се потърси причина за състоянието (да се изключи или евентуално да започне лечение на левкоцитоза).

Особености на левкоцитозата по полове и възраст

При двата пола

Причините за повишени левкоцити са физиологични и патологични. Те може да показват възпалителен процес в тялото или да са реакция на стрес или рязка промяна в храненето.

Най-разпространените причини за левкоцитоза при двата пола са:

Инфекциозни
левкоцити, изследване, левкоцити при инфекциозни заболявания
Доста инфекции не остават скрити и без изследвания

Абнормално нарастване на вредоносни микроорг. Някои инфекции се маскират добре – нивото на левкоцитите се повишава и спада на периоди. При тях главното е щом се улови скок, да се продължи с по-нататъшното наблюдение и изследване.

Автоимунни заболявания

Нормално тялото развива имунна реакция само на чужди или променени собствени антигени. Но ред външни и вътрешни фактори понякога водят до появата на антитела и Т-лимф., насочени против антигени на собствените тъкани – към автоалергии.

При клинична оценка на нивото на антителата е необх. да се отчита устойчивостта и изразеността на тяхната продукция.

При инфекции се наблюдава умерено, преходно повишение, а при автоимунните заболявания – стабилна хиперпродукция. Нивото на левкоцитите е значим показател за установяване на левкопении, системни васкулити, нивото на лимфоцитите – при лимфопении.

Възпалителни процеси

Неинфекциозни причини за развитие на възпаление могат да бъдат травми, новообразувания (ракови), радиация и др. При жените – ерозия и смъкване на шийката на матката например.

Неправилно хранене

Някои храни провокират вдигане на броя на левкоцитите в кръвта (птичето месо, някои риби и морски дарове, растит. масло и яйцата, оранжевите и червените растителни храни, листните зеленчуци и ядките). Този ефект не значи, че храните не са полезни или следва да се откажем от тях. Но фактът трябва да се отчита при провеждане на изследване, когато резултатите показват слабо повишение и няма друга причина за нарастването на броя на белите клетки.

Алергични реакции

За установяване на такова заболяване е потребно да се направи левкоцитарна формула – процентното съотношение между видовете левкоцити. Показателите в нея разкриват степента на напрегнатост на имунитета, неговите резерви и предразположеност към алергични заболявания.

Еозинофилите активно реагират на алергични антигени. Намаляването на тяхното количество бележи началния стадий на възпалителния процес, а последващото увеличение на броя им показва началото на клиничното оздравяване. При отделни заболявания се получава такова нарастване на броя след края на възпалителния процес, което говори за незавършеност на имунната реакция.

Еозинофилията свидетелства за протичане на алергична реакция, вкл. астма, екзема. Но такова заключение трябва да се подкрепи от допълнителни изследвания, защото същите клетки нарастват и при кожни и паразитни болести, при онкология и някои други изменения.

Рак и левкоцити

Ракът хваща ли се с кръвно изследване?

При онкология белите кр. клетки се увеличават, за да се противопоставят на атипичните.

бели кръвни телца, левкоцити
Белите кр. клетки се сражават с инфекции и ракови клетки, но и с трансплантирани органи

Атипични клетъчни елементи съществуват във всяко човешко тяло. Тях ги контролира имунитетът, но защитата понякога се нарушава и атипичните ускоряват деленето си. Левкоцитите не съумяват да ги унищожават.

Така онкологичните заболявания водят до изменения в кръвта. Изключение прави само ракът на гл. мозък, диагностициращ се със специален преглед.

Общ. кр. анализ е базов в онкологията. Неговите резултати могат да станат причина за по-детайлни изследвания. Само по неговите резултати да се определи еднозначно злокачествено образувание е невъзможно. Но неблагоприятните изменения в състава на кръвта са причина да се назначи изследване за ракови клетки.

В зависимост от локализацията и големината на тумора, общият анализ може да покаже увеличение на левкоцитите, намаление на тромбоцитите, спад на хемоглобина и някои други промени. Нито един от тези показатели не е пряк знак за раков тумор, но е причина за по-специални изследвания.

Как се променят левкоцитите при рак

При рак левкоцитите започват активно да работят и броят им се променя. В дадени моменти той се увеличава, в други – понижава. Свидетелство за онкологичен процес се смята висока концентрация на левкоцити, по-голямата част от които са млади клетъчни структури. Ето такива изменения се наблюдават при левкоцитите, когато се развива рак на кръвта.

Рак на кръвта

(левкози, левкемии)

Хемобластози – това е названието на рака на кръвта. Терминът включва съвкупност от туморни отклонения на кръвотворните органи. Когато недоброкачествените клетки са в костн. мозък, хемобластозите вече се наричат левкози. А когато недоброкачествените са извън костния мозък – това са хематосаркоми.

Типът левкоза  зависи от това кои точно клетки на кръвта са се видоизменили в недоброкачествени. Например миелолевкозата се появява в резултат от увреждане на естественото съзряване на гранулоцитарните левкоцити, а лимфолевкозата – вследствие на дефект в продуцирането на лимфоцити. Симптомите са различни.

Левкозите (левкемия) са остри и хронични.

За острата форма е характерно неконтролирано нарастване на младите (незрели) кръвотворни клетки.

Хроничната ф-ма се отличава с прираст на вече съзрели кръвотворни клетки в лимфните възли, кръста, ч. дроб и далак. Хроничната левкоза се определя в лаборатория с микроскопско изследване на кръвта. При нея се наблюдава нарастване на левкоцитите над броя, който е необходим, а в същото време еритроцитите и тромбоцитите са недостатъчно като количество.

Случаите са значителни от 3 до 4 г. и при възрастните от 60 д 69 г.

Лимфоцитна левкемия

Този вид левкемия се появява поради наследственост или генетични дефекти, но се отключва и от повтарящи се инфекции, които разбалансират имунната с-ма. Получава се огромно разрастване на някой лимфоклетъчен клон.

левкоцити и рак, рак на кръвта, левкемия, левкоза
Т-лимфоцитите са главната система за противоракова отбрана, а тимусът е щабът на противотуморния имунитет

Синтезираните лимфоцити в такива случаи са атипични. Те не са достатъчно зрели и съдържат много малко имуноглобулини. Така се нарушава клетъчният имунитет, а това пък създава предпоставки за възникването на инфекции (и това те да нарастнат до тежка и опасна степен).

Подробно за левкозите (левкемия) е разяснено ТУК: Как се разпознава левкоза? Признаци, симптоми, изследвания и лечение.

Левкоцити и химиотерапия

Както посочихме, при онкологичните процеси може да се отбележи и снижение на броя на левкоцитите. Това се случва основно по време на лечебните мероприятия и по-точно – вследствие на химиотерапевтичното лечение.

По-конкретни причини за спад на левкоцитите по време на химиотерапия са:

 • Пациентът не понася назначеното лекарство;
 • Въвеждането на лекарството е направено по неправилен режим;
 • Съществува бъбречна и чернодр. дисфункция, вследствие на които извеждането на лекарствените препарати става прекалено продължително;
 • Пациентът е възрастен и ресурсът на образуване на клетъчни костно-мозъчни структури при него е по-малък в сравнение с млад човек;
 • Пациентът се храни лошо, организмът е изтощен и химиотерапевтичното лечение е по-малко ефикасно. Възстановяването е нарушено.
Значителни увреждания на кожата

Тук са сериозни травми на кожното покритие като изгаряния, рани, измръзване. Тялото преживява стрес, а левкоцитите се отправят по спешност към мястото на поражението. Те имат за задача да посрещнат евентуални нашественици, които ще се опитат да проникнат през извънредния „портал“.

изследване на кръв, как се взема кръв
Стресът се отразява и тук. Нервното напрежение и тревожността променят състава на кръвта

Ако клетките се справят, към мястото на поражение няма да бъде привлечена вторична инфекция, а в обратния случай те ще я ограничан, доколкото им е възможно.

Загнояването на раните показва активна работа в огнището и отмирането на голямо количество лимфоцити.

Други болести:

 • Инсулти и инфаркти;
 • Силни емоционални натоварвания, стрес, тревожност, психологически изменения;
 • Тежък физически труд;
 • Продължително третиране с лекарства, които тялото не възприема.
При жените

При жените има повече физиологични причини за увеличаване на левкоцитите:

 • Предменструален период;
 • Бременност – нормална, но и извънматочна;
 • Токсикоза през бременността.

Дамите са по-податливи на провеждането на прекалено горещи или студени процедури, СПА или обикновено прегряване или преохлаждане на открито, както и към нерационалното хранене.

Патологичните левкоцитози при жените произхождат от инфекции, възпаления, изгаряния, артрити, диабет и други.

Левкоцити при бременност

След зачеването имунитетът на жената отслабва, за да приеме плода. Повишено ниво на левкоцитите може да произтече от силни вълнения, стрес, вирусни инфекции, алергии, кандидоза, нарушения на кожата и др. В ред случаи при бременните се диагностицират физиологични левкоцитози, провокирани от силна токсикоза.

При мъжете

Основна причина са възпаления в малкия таз, а също и поражения на пикочен мехур и бъбреци. Левкоцитите се повишават при усилен труд, неправилно хранене, премахване на далака, при прием на ред медикаменти.

При децата
Завишени левкоцити при бебе

(новородени)

При тях левкоцитозата няма никаква симптоматика и може да се засече само с кръвен анализ. При бебетата до 5 дни повишеното ниво на белите клетки може да свидетелства за вродена левкоза, доколкото възпалителни процеси в този период са малко вероятни.

Високи левкоцити при дете

От 1 г. нагоре по-чести причини за вдигане на левкоцитите са инфекциите, емоционалния стрес, лошо хранене, остри левкози.

Лечениелечение на високи левкоцити, изследване на кръв, как се взема кръв

Първо, се правят допълн. анализи за изясняване на причината за явлението. Мерките са според причината:

При физиологични причини – отстраняват се евентуалните провокиращи фактори като физическо и емоционално пренапрежение, лошо хранене, излагане на неблагоприятни атмосф. условия и т.н.

При пагологии – лекува се установеното заболяване.

Нивото на белите кр. клетки се понижава само чрез излекуване на причинителя. Когато се махне провокаторът, левкоцитите влизат в норма.

В помощ идва подходящата диета

Храни, които увеличават левкоцитите са:

 • Кисело-млечни;
 • Немазни меса, бири, субпродукти, морски дарове;
 • Каши и ястия от овес, ориз, елда;
 • Моркови, грозде, нар и други червени и оранжеви растителни храни;
 • Чай от жълта комунига, дяволска уста, живовляк и др.

Още аспекти по темата са дадени ТУК: Високите левкоцити: доколко са опасни?

Понижени (ниски) левкоцити

Причини

Понижението на броя на левкоцитите се появява в даден момент от протичането на болестта. Свързано е с отмирането им, когато са сработили. Спадът често свидетелства за прекарано заболяване от типа на грипа, вирусен хепатит, сепсис, маларии, инфекциозен паротит и много други.

Сред причините за спад на левкоцитите влизат хронични патологии като ревматоидния артрит и бъбречната недостатъчност, но и моментни ситуации като прием на аналгетици и противовъзпалителни средства.

Голям дял сред случаите на левкопения заема недостигът на вещества, участващи в синтезирането на белите клетки – В1, В2, фолиева и аскорбинова к-ни, микроелементи като йод, мед, манган, цинк, желязо, селен и др., както и протеини.

Има две форми на левкопения – абсолютна и относителна. И двете имат способността да провокират усложнения – отслабване на имунитета и невъзможност тялото да се противопостави на вирусите и инфекциите. При продължителна левкопения се открива риск от онкологичен процес и СПИН.

Ниски левкоцити при дете

При децата спадът на левкоцити е тревожен сигнал за анемии, лъчева болест, остра левкоза, автоимунни болести, поражение на костен мозък, остра алергична реакция, болести на ендокринна с-ма като диабет, вир. и бактер. инфекции. Левкопения причинява продължителният прием на антибиотици, спазмолитици, сулфаниламиди.

Към относителните признаци са ниско ниво на белите кр. клетки се отнасят набъбването на лимфни възли и далак.

Лечение на ниски лимфоцити

Левкопенията е симптом на заболяване. Тя провокира да се търси истинската причина. Ситуацията се коригира допълнително с помощта на диета, витамини и медикаментозно третиране на основния проблем. Предприема се укрепване на имунитета.

Левкоцити във влагалищен секрет

Чрез такова изследване се изявяват заболявания на женската полова с-ма като церцивит, уретрит, ендометрит, аднексит, онкопатология, полови инфекции и т.н.Неутрофили, Еозинофили, Моноцити, Базофили, Лимфоцити, млади и зрели левкоцити, Олевяване

Нормата на левкоцити

в цервикалната цитонамазка е:

 • В уретрата – до 5;
 • Във влагалищетго – до 10;
 • В маточната шийка – до 20.

Количеството нараства право пропорционално на наличното възпаление – колпит, вагинит и др. По-голям брой значи по-остро протичане. При остро възпаление левкоцитите са около 50 – 100 в зрителното поле или покриват цялото зрително поле (паваж на левкоцити).

Лечение

То е целенасочено за отстраняване на откритото възпаление. Рядко, но се среща ситуация, когато лечението е проведено, но левкоцитите остават повишени. Това е свързано с дисбактериоза във влагалище или шийка, които се отстраняват със специфични мерки за възстановяване на местната флора.

За какво се изследва влагалищен секрет, как се определят групите ( 5 на брой), какво значи I група, II група, III група и др., и връзката с левкоцитите е обяснено най-подробно ТУК: Какви заболявания се откриват с цитонамазка. Левкоцити, еритроцити и др. при цитонамазка.

Същността и вида на левкоцитите са добре визуализирани в следващото видео:

За още информация: На английски: Leukocytes, White blood cells, WBCs. На немски: Leukozyt. На испански: Leucocito. На руски: Лейкоциты. На гръцки: Λευκό αιμοσφαίριο. На турски: Akyuvar.

Моля, разпространете тази информация (с бутона за споделяне). Нека помогнем на близки и непознати, които имат неблагополучия със здравето си! Благодарим!

Оценка на читателите
[Гласували: 3 Средно: 3.7]
, , , , , , , ,

Един коментар за “Високи и понижени левкоцити в кръвта и урината: какво означават?

 • 29.05.2018 в 11:34
  Permalink

  Здравейте, имам Хронична лимфоцитна левкемия. Втора група на Рой. В момента ме лекуват с Имбрувика. Но от както ги почнах левкоцитите ми скочиха много от 46 хиляди на 10-ти април,до 177,5 хиляди на 14-ти май,а сега на 28-ми май те вече бяха 230 хиляди. Понеже имах голям брой увеличени лимфни възли,които се прибраха. Докторката каза,че покачването било от Имбрувиката,защото лимфните възли се прибрали и от тях излизали тези лимфоцити. Хемоглобина ми е леко нисък 131. Лекарката ми каза,че те би трябвал по да почнат да се нормализират. Има ли опасност за мен от тези свръх високи левкоцити. Мен ме лекуват от 29-ти Януари насам. Първо с CVP,след това с Мабтера,и сега с Имбрувика. В началото на моето лечение те бяха 154 хиляди левкоцитите. И на 10- ти април вече бяха 46 хиляди. Дайте ми съвет.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.