Лечение с пчелен прашец: заболявания, рецепти, дози

♠ Как се приема ♠ Дози за деца ♠ Цветен или пчелен? Откъде да купим ♠ Ползи ♠ За отслабване ♠ За деца ♠ Избрани рецепти ♠ С мед ♠ С кисело мляко ♠ Лечение с пчелен прашец ♠ Хипотиреоза и Хашимото ♠ За жени ♠ При бременност и кърмене ♠ За забременяване ♠Поликистоза, миома, мастопатия ♠ При климакс ♠ Прашец за имунитет ♠ При простуди и вируси ♠ За кашлица, гърло

Още в текста: Прашецът като адаптоген

♠ За мъже ♠ За спортисти ♠ Диабет ♠ Анемия ♠ При рак? ♠ За стомах, гастрит ♠ За кръвно ♠ За сърце ♠ При инсулти ♠ Против невроза и стрес ♠ Против алергия ♠ При псориазис ♠ За зъби, венци ♠ В козметиката ♠ Маски за лице ♠ Против целулит ♠За коса ♠  Има ли опасности при прашеца? ♠ Алергия? ♠ Противопоказания ♠ Аптечни продукти, цена

Липсата на витамини и минерали причинява вялост, умора и апатия. Човек изпитва дискомфорт, не умее да се радва на живота и не рядко – заболява.

Авитаминозата се проявява ярко около сезоните без слънце. През зимата ни препоръчват комплексни витамини, но не всички одобряваме химическите препарати.

С какво да заменим синтетичните витамини?

Няколко (ограничен брой) природни творения са мощни имуномодулатори за човека. Не просто стимулатори за по-добър имунитет, а препарати с комплексно влияние. Те коригират, оздравяват и хармонизират имунната отбрана на тялото на всички нива.

Сред тях изпъква пчелният прашец:

мощен биостимулатор за човека,

с впечатляващи оздравителни и укрепващи свойства.

полза, лечебни свойства, дозиране, рецепти с пчелен прашец

Пчелите „натъпкват“ прашец от цветята в килийките на питите точно на 57% от обема им

Прашецът не само е алтернатива на синтетичните витамини, а много повече – лекарство за сърцето и душата, защита от увреждащите фактори на външната среда.

“Фигурин

Няма как да се барикадираме в идеално здравословно място с качествена питейна вода, кристален въздух и „жива“ храна. Но е по нашите сили да изградим надеждна вътрешна защита и да парираме ударите, преди да е настъпила щета.

С помощта на

Пчелния прашец

Няколко зрънца пчелен прашец на ден повишават жизнения тонус, изпълват със сили, подобряват емоционалното състояние и въобще – цялостното възприемане на живота и света.

Съдържание на статията:

Здравият човек постига това с 5 г/ дн. С едно стандартно пакетче от 100 г той се сдобива с 20 дози на цена от около 30 – 40 ст. на ден.

Като вс. продукт на пазара, и тук стойността варира в широки граници, поставена в зависимост от производителя, разфасовката и други фактори. Продуктите от и с пчелен прашец и техните цени даваме в края на статията.

Дозиране на пчелен прашец

Пчелн. прашец се взема ежедневно, в количество от 5-15 г. Пчеларите препоръчват такава доза с профилактична цел (5 г) и за усилване на защитните сили на тялото – текущо (10 г) или при необходимост и конкретна заплаха (15 г).

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За лечение, особено на по-тежки изменения, дозата се подбира индивидуално. Средно тя варира в границите между 20 и 30 г.

1 грам прашец = 5-6 едри гранулки

1 чайна лъжичка = 5 – 7.2 грама (чисто тегло)

1 супена = 20 – 23 грама (чисто тегло)

Възрастните употребяват прашец на гранулки от 1 до 3 чайни лъжички с профилактични цели (3 степени според необходимостта). Минават на супени с терапевтична цел.

Съчетанието с мед се дозира по 2 с.л. профилактично.

Как се приема

Прашецът се употребява един път на ден, желателно в течение на цялата есен, зима и дори част от пролетта – времето, в което на организма са му потребни витамини.

Благоприятно е пчелн. прашец да се изяде заедно с някаква храна. Дозирането е в съотношение минимум 1:3. Пр. лъжичка прашец, три лъжички кис. мляко. Няма да навреди, ако млякото е 1 чашка.

Погълнат на гладно, той е способен рязко да свали кръвното налягане. Ако имате хипотония или сте податливи към рязка смяна на стойностите, тогава приемайте пчелния прашец с храната или веднага след нея.

По-добро усвояване на продукта осигурява слюнката и ензимите в нея. Затова ако прашецът се смуче, той ще бъде възприет от тялото по-пълно.

Но важността на разтварянето в слюнка не е от критична важност. Почти същият ефект ще има и изпиването му като таблетка, преглътната с вода. Но обръщаме внимание: поемете с вода, а не с каква да е течност, най-малкото с „вредности“ като кафе и бира.

Впрочем, прашецът (както и медът), се разваля от високата температура. Ако го добавите в нещо топло, над 45°, той ще загуби ценни качества.

И ако трябва да посочим най-подходящия „разтворител“, той е медът. Двата пчелни продукта влизат в органично съчетание, партнират си по перфетен начин и съвършено комбинират специфичните си качества.

Който не може да яде прашец, може да го пие.

лечение с пчелен прашец, терапия, рецепти, дози

Съвременната медицина и козметика активно използват пч. прашец

Течен прашец се получава чрез разтваряне на чайна лъжицка гранули в затопленка (леко) вода или мляко. Температурата да не надхвърля 45°, за да се съхрани качеството на продукта. Бъркайте прашеца в топлата течност  да се разтвори изцяло. Ето, това е настойка от пч. прашец.

Настойката има кисел вкус. Тя става доста по-вкусна, ако й добавите лъжичка мед. Течният прашец прилича на нектар от праскови по цвят и консистенция. Но той може да провокира неблагополучия със стомаха – не всички понасят разтворен във вода прашец.

Още един минус на разтварянето на прашец в течности е по-ограниченото му усвояване. Самите зрънца имат неразтворима обвивка, която ги защитава от външната среда. Тази обвивка обаче пречи разбъркания с вода прашец да бъде пълноценно усвоен.

Как се приема от децата

Не всички деца ядат пч. прашец. Отначало пробвайте да смените формата. Вероятно ще го харесат с мед? Или с кисело или разтопен в пр. мляко? Или с плодово смути?

Ако не, смелете прашеца на ситен прах и го смесете с готово – сварено, но охладено ястие (каша, кисел, крем).

Кой прашец е по-добър:

цветен или пчелен?

И въобще да се ориентираме в названията. Незапознатият лесно се обърква, прочитайки как уж едно и също бива наречено ту цветен прашец, ту пчелен цветен прашец, ту пчелен прашец. Ползващите руски пък ще трябва да отличат пчелиная пыльца от пчелиная перга.

Цветен прашец (познаваме го и като „полен“) – мъжк. пол. клетки, с които се опрашват семенните растения. Милиони спори в състава на фин прах (цветн. прашец) се пренасят от растение на растение чрез вятъра, пчелите, птиците.

Пчелен цветен прашец – това е същият прашец, но събран от пчелите и отнесен в техните кошери. Те го използват за подхранване на новото потомство и за създаването на други свои продукти като млечице и восък. Пчелите хранят със свеж прашец. Ако няма – дават перга.

Пчелен прашец – същият цветен пр., но консервиран. Пчелите ползват прашеца само пресен, не сух. За да го запазят, те го консервират, като го смесват с нектар и го обработват със секретираното от слюнч. си жлези. Накрая го овалват в мед и се получават гранулки.

Не е възможно с увереност да отговорим кой от двата продукта – цветният или пчелният прашец (пергата) е по-полезен. И двата са по своему добри.

В първия има много калий, магнезий и най-главното – много витамини от група К и В, а във втория преобладават активните аминокиселини (всички 22 на брой!), протеинови съединения, фолиева к-на и фитохормони.

На теория цветн. прашец изтрайва цели 17 години (при специални условия, естествено), а пчелният – само няколко години.

На практика е обратно. Тъй като цветн. прашец е уязвим към външни условия – светлина, прозрачни опаковки, топлина и т.н., специалистите казват, че повечето продавани продукти са компрометирани откъм качество. Много по-сигурно е вземане на прашец, който самите пчели са запазили по правилния начин и той със сигурност съдържа, което се очаква.

производство на пчелен прашец, цветен прашец

Ето къде се намира пч. прашец и как изглежда на мястото, на което е бил произведен

И още в полза на пчелния прашец: обработката му с ензими и преминаването през ферментация само усилва полезните свойства. Руснаците не напразно наричат този продукт „пчелен хляб“ и го разглеждат като малко по-полезен от суровината си. Не случайно пчелите обработват цветния прашец, а не нищо не вършат просто ей така, без смисъл.

Според апитерапевти, пергата е по-силна и по-ефикасна от цветния прашец 5 до 10 пъти.

Откъде да купим?

Продава се в специализираните пчеларски магазини. Някои потребители смятат, че най-сигурно е да купят директно от пчелар, на когото вярват. Така те си осигуряват, че продуктът е съхраняван и манипулиран по правилния начин.

Различните „производства“ прашец не могат да бъдат еднакви по състав и качества. Върху активните им компоненти влияят обективни фактори като вид на растенията.

Но каквито и да са обстоятелствата, приемането на прашец е за предпочитане. Защото той има неоспорими и неизменни качества

Ползите от пчелния прашец

Пч. прашец е пълноценен продукт, съдържащ необходимите на човека биологично активни вещества. Плюс това неговият състав е удачно балансиран и концентриран.

Прашецът разрешава едно еволюционно противоречие при човека.

Чов. тяло е създадено така, че да приема най-важните за съществуването си в-ва – аминокиселините и витамините, чрез храната. А за хиляди години еволюция организмът е приспособен към определено съотношение между вида и количеството на храната и нивото на енергиен разход.

В последните 2 столетия обаче нивото на енергийния разход е спаднало няколко пъти, докато интензивността на протеиновия обмен се е изменил незначително.

Ето го и противоречието: от една страна човекът трябва да приема по-малко храна, защото е намалил разходите си на енергия. От друга страна той не бива да яде по-малко, защото го застрашава дефицит на аминокиселини и други важни в-ва.

Няма да коментираме, че храната става все по-непълноценна поради обработки и химически добавки, но този факт допълнително усложнява ситуацията.

дозиране на пчелен прашец, 5 г, чаена лъжичка пчелен прашец

Една чаена лъжичка прашец се равнява на 5 г., само ако не е много препълнена

Пчелният прашец с успех разрешава това противоречие. 5 г прашец на ден се справят идеално с текущото попълване на потребностите на едни условно здрав организъм.

Други основни ползи от прашеца:

 • Благодарение на ензимите той лекува болестни изменения в стомах, храносм. и черва, нормализира изхождането, възстановява микрофлората по естествен начин, ликвидира болезненост в различни звена, газообразуването;
 • Благодарение на голямата доза калий, той оздравява сърдечно-съдов. с-ма. С успех се прилага при атеросклероза, хипертония, профилактира инфаркти и инсулти;
 • Активни съставки на прашеца церят бъбреци, ч. дроб, дихателни, кръвотворни, ендокринни болестни изменения;
 • Прашецът е антидепресант. По сила съперничи на „химията“ в тази област, но е с меко действие и не пристрастява;
 • В половата сфера лекува безплодие, простатит, тежки токсикози. Предотвратява аборти, а мъжете ги радва с повишаване на половата сила;
 • С успех лекува доброкачествени тумори и образувания като фиброми, липоми, мастопатия. Някои се разсейват напълно за курс от 5 месеца;
 • Богат на антиоксиданти, прашецът вдига тонуса, укрепва имунитета, повишава хемоглобина;
 • Пч. прашец се съчетава с храната при недостиг на протеини, като общо укрепващо и витаминно средство;
 • Използва се за укрепване при физическо и психическо пренапрежение, при тежки заболявания и за възстановяване на силите след тях;
 • Стимулира ръста и регенерацията на тъканите, укрепва сърдечния мускул;
 • Ликвидира патогенни микроорганизми;
 • Нормализира съня и активира защитните функции на тялото;
 • Извежда шлаките и токсините;
 • Благотворно влияе върху растежа на децата и се препоръчва като участник в детското хранене;
 • В козметиката се добавя в домашни кремове, мехлеми, маски. В съчетание с прополис лекува акне.

Профилактирането е с предимство пред лечението. Прашецът подчертано добре се справя в първото, но не е за пренебрегване и във второто. Причината се крие в неговата същност – ценен източник за живот на пчелите.

Какво е пчелен прашец?

По време на полета си пчелите събират цвет. прашец. Химическият състав на прашеца варира според растенията, но като цяло винаги има витамини, протеини, микроелементи. Сред витамините са представени А, D, P, Е, C, К, В1, 2, 6 и др.

Пчелите прекарват този прашец през слюнчен. си жлези и го обработват с ензими. Складират го в питите, добре го трамбоват, да запълни точно 57% от кутийката, и го заливат с мед. Ето така се получава пергата (пчелният  прашец), който вече има в повече от цв. прашец 13 амино- и 16 мастни к-ни.

Фактически прашецът е супер хармонизиран комплекс от вещества, който дава енергия, сила, здраве и издръжливост.

Пчелен прашец за отслабване

отслабване с пчелен прашец, диета с пчелен прашец, мед и прашец

Висококачествената, чиста, без примеси перга е предпочитана за регулиране на хормоналните и метаболитни процеси в тялото, което естествено води до здраве и оптимален външен вид

 • Вталяването се осъществята главно чрез настройване на обменните процеси в тялото.
 • Ускорява се метаболизмът и започва по-ускорено изгаряне на калории.
 • При това самият прашец е нискокалоричен продукт. В профилактичните дози от 5 г има ок. 16 калории, в 10 г – ок. 32 калории.
 • 15% от пч. прашец е летицин – в-во, което способства извеждането на мастните отлагания от тялото. Процесът сваля нивото на вредния холестерин.
 • Аминокис. фенилаланин пък помага на отслабващия да се бори със своя апетит и с желанието си за определени храни.

Доза: за отслабване прашецът се употребява в лекарствени, а не в профилактични дозировки.

Приемът е в сутрешните часове, с предпочитание – веднага след ставане. Прашецът се изпива като хапче, с вода за прехлъщане.

Дозата се установява чрез проба. Отначало се започва с профилактичната доза и ако няк. дни няма неприятни реакции, започва увеличаването й.

Примерна схема:

 • 1-4 ден – 5 г
 • 5-10 ден – 10 г

Нататък са възможни два подхода.

Първият е да се задържи посочената доза или доза от порядъка на 15 г в течение на няколко месеца. Залага се на продължителното въздействие с неголеми дози. Курсът спокойно се удължава до 6 месеца.

Вторият е да се повиши ударно до 20 г или повече (според килограмите и при проследяване на телесната реакция) за кратък период от време – пр. 10 дни, и да се намали до профилактичната доза или да се направи пауза.

Някои специалисти посочват като оптимално дневно количество 36 г пч. прашец на ден, комбиниран с много вода.

През времето на приемане следете за отрицателни реакции като виене на свят, слабост, разстройство, обща умора и липса на сили, повръщане, изприщване или уртикария, вдигане на темп.

С каква диета да комбинираме?

В пч. прашец има невероятно висок % белтъчини. Затова ежедневният му прием няма да се конфронтира с протеиновите диети от типа на Дюкан и няма да попречи на спазването им.

Плюс е, че прашецът дава на отслабващия елементите, от които се лишава, когато съкращава въглехидратните продукти от менюто си. Определено прашецът е отлична добавка за диетуващите по Дюкан и другите нисковъглехидратни режими.

Пч. прашец се комбинира чудесно и с други типове диетични режими, при които има потребност от набавяне на протеини, витамини и минерали.

Той е идеален за нуждаещите се от ежедневен източник на енергия за активности. Дори нещо повече – приемът му буквално ни заставя да станем от дивана и да отидем да потичаме, да се разходим или просто да се раздвижим като почистим вкъщи.

рецепта, доза, резултати от отслабване с пчелен прашец

Режимът на Дюкан е твърде продължителен. Отслабващите се нуждаят от витамини, без да нарушават протеиновото си хранене

Все пак прашецът не е панацея в отслабването. Нито едно външно средство не може завинаги да премахне килограмите, ако човек не престане да употребява прекалено много мазна и сладка храна. Но при някои формулата

разумно хранене + разумна активност + пч. прашец

е проработила и е отворила път към идеалното тяло.

Отзиви

Валерия: Неотдавна купих прашец на дъщеря ми, която просто ме измъчи със своите елдени диети и „разтоварващи“ дни. И аз самата се изумих как за 2 седмици свали 5 кг. Прашецът реално работи!

Людмила: Винаги съм на диета, вече и не помня вкуса на хамбургерите. Но кантарът не показва под 65 и това е! Успях да изляза от застоя с перга. Не стана веднага. Вземах я към 2-3 седм. без резултат, но след това кантарът тръгна надолу. С по малко, но вече е надолу.

Пчелен прашец за деца

Някои деца с удоволствие си похапват пч. прашец. Особено тези, които бъдат приучени от съвсем малки.

Към прашеца се прилага правилото за меда – над 3-годишна възраст. Това са официалн. препоръки. Иначе родители се отклоняват в двете посоки – едни са прекалено предпазливи и се въздържат от пчелни продукти още няколко години, докато други започват да дават с навършване на 1 г. В интернет е споделен опит на майки, които дават прашец – буквално 1 или 2 гранулки, на деца, навършили 1 г.

За да е приемът на прашеца безопасен и естествен, той се прави постепенно – от съвсем миниатюрни количества, със следене за евентуална алергична реакция. Според пчелари и апитерапевти, вероятността от реакция спрямо прашеца е много малка, но все пак съществува и трябва да се следи за такива реакции.

Детето постепенно (в течение на 1 месец или малко повече) достига до оптималната доза за възрастта си, която е:

 • 3 – 5 г. – 5 г.
 • 6 – 12 г. – 10 г.

Лечебни дози от 15 г се решават от лекар.

Пчелн. прашец се хапва от децата основно за имунитет. Затова се предпочита това да става на курсове – примерно тримесечни, през пролетта и преди зимата.

И още съвети от специалисти:

 1. За деца се предпочита прашец на гранули, а не на паста (разтворен в мед).
 2. На по-малките продуктът не се дава вечер, защото превъзбужда и пречи на заспиването.
Как да дадем прашец на детето

Не всички деца сами ще сдъвчат или смучат гранулките. При проблеми мелете в кафемелачка и размесвайте с любимата храна.

С прополис при деца

За имунитет се разпространява следното съчетание: 5 г прашец + 20 к. прополис, разтворени в кисело мляко. Десертът се дели на 2 или 3 за целия ден.

Избрани рецепти

с пчелен прашец

Пчелен прашец с мед
пчелен прашец с мед, рецепта, съотношение

Прашец и мед: основна рецепта

Сместа от мед с прашец дарява организма с енергия, бодрост и здраве. И има малко противопоказания. Препоръчват се приоритетно за хронични заболявания и когато е необходимо цялостно укрепване и хармонизиране. Постига се укрепване на имунитета, по-бързо затваряне на рани, възвръщане на потентността, повишаване на репродуктивността и др.

Меденият елексир балансира ендокринната с-ма, лекува малокръвие, астения, облекчава протичането на инфекциозни болести като хепатит и туберкулоза. Предпочита се за нервни и психически пагологии. Подобрява зрението.

Прашецът, подсилен с мед,  е способен да замени и най-силният енергетик. Той дава устойчивост, сила, издръжливост, подобрява апетита и паметта. Спортистите го приемат в моменти на изключителни натоварвания. Успешно премахва мускулно напрежение и способства натрупването на муск. маса.

Съотношение

То зависи от формата, в която ще се вложи прашецът – дали ще остане на гранули или ще бъде смлян на прах. Стандартното съотношение е:

1 част пч. прашец на прах + мед 2 части

1 част пч. прашец на гранули + 1 част мед

Сместа се бърка на ръка много усърдно, а може да се ползва и миксер. Щом се постигне равномерност на двете съставки, пастата се разлива в бурканчета и се затваря с винтов капак. В този вид лечебната смес не губи качествата си.

Сладкият мед не само усилва ефикасността на пч. прашец, но и смекчава възгорчивия му вкус.

Посочените съотношения не са задължителни. Те се менят според целта. Според някои специалисти най-доброто съотношение е:

 • За профилактика и имунитет: 1 част пч. прашец + 3 части мед;
 • За малки деца, за укрепване: 1 част пч. прашец + 9 части мед.

Дозиране: извършва се според вложеното количество пч. прашец. Приемането на меда не се нуждае от строго разчитане, докато с прашеца не е така.

Затова вместо да следвате чужди дозировки, просто проверете каква е вашата еднократна доза.

Ако нормално приемате 5 г прашец и сте направили смес от 1 дял прашец и 2 дяла мед, забъркайте отделно 1 чайна лъжичка прашец и две от същите лъжички мед и измерете полученото к-во. Ето това е вашата доза за конкретния продукт, който сте приготвили.

Пчелен прашец с кисело мляко
избрани рецепти с пчелен прашец, кисело мляко

Пч. прашец и кисело мляко са задължителните съставки. Обогатяването им е по вкус – с канела, банан или друг плод, дори на сладолед

Принципът на това съчетание е прашецът да се накисне в млякото, за да се „поеме“ и да се улесни усвояването му. Рецептите за приготвянето му предвиждат предварително смесване и престояване няколко часа в хладилник. Времето варира от 1 час до 1 нощ, според вкуса и необходимостта.

Препоръката е да се ползва домашно мляко, защото е по-чисто и полезно, но и с такова от магазина става.

Дозировката е минимум 1:3 – 1 дял прашец, 3 дяла мляко, но всъщност млякото е много повече, за да е вкусно. Съчетанието се дообработва по желание с мед, канела или плод.

Рецепта от Бон Апети

5 г прашец + 50 г мед (по избор, но максимално чист) + щипка стърган джинджифил + 200 г  кисело мляко

Всички компоненти се събират, разбъркват се и се оставят в стаята да поотлежат. Периодично се бърка за по-улеснено разтварянето на прашеца. Щом това стане, млякото се премества в хладилника, за да придобие и приятния за хапване вкус.

Получава се десерт – приятен и полезен, който се превръща в лекарство, когато се увеличи дозата на прашеца до лечебната за конкретното заболяване.

Лечение с пчелен прашец

(дози и рецепти за конкретни заболявания)

Цветният прашец е „летяща лечебница“, заредена с необходимото за зараждането на живота. Пчелите го поемат и обогатяват с ензимите от слюнката си. Продуктът продължава да се оформя под влияние на дрожди и полезни бактерии, практически в пълното отсъствие на кислород. Консервира се и се втвърдява.

Благодарение на сложния „производствен“ процес накрая имаме уникален продукт с много повече активни в-ва, отколкото е имало в изходната суровина. Този продукт е храна и лекарство за пчелите, както и за човека. Той има висока лечебна стойност – природен антибиотик, склад за витамини и минерали, източник на фитоензими и др.

Затова не се изненадвайте, че прашецът помага за заболявания от абсолютно всички сфери – от мозъка до гъбичките на краката. В едни области той е важно лекарство, в други – помощник, в трети – регулатор.

Няма да намерите основания да отхвърлите прашеца, щом веднъж сте узнали за способностите му.

Лечение на

Хипотиреоза и Хашимото

с пчелни продукти

Снижената функция на щитов. жлеза  – хипотериозата, обединява ред клинични симптоми и изменения в органите и тъканите при ниско съдържание на тиреоидни хормони в кръвта вследствие на нарушения в техния синтез или ускорен метаболизъм.

Възниква в резултат от вродено нарушение в развитието на щитов. жлеза, увреждането й при оперативна намеса или заради възпалителни заболявания като тиреоидит, автоимунен тиреоидит Хашимото и др.

Също така причини могат да бъдат недостиг на йод в организма и нарушена обратна връзка на хипоталамуса и хипофизата (вторична хипотиреоза).

Клиничните прояви се развиват постепенно и се характеризират с обща слабост, увеличение на телесната маса при слаб апетит, отичане, опадане на косите, сухота на кожата, снижение на паметта. Отбелязва се склонност към брадикардии и понижено артер. налягане, увеличен холестерол в кръвта с риск за атеросклероза. Пациентите получават запек и газове заради нарушена двигателна функция на червата.

С прогресиране на заболяването, вследствие на хормоналните нарушения, се увеличава размера на щитов. жлеза.

лечение на щитовидна жлеза, на хашимото, с пчелни продукти

Пчелната отрова също се смята за лечебна при някои изменения на щитов. жлеза. Тя се „вкарва“ по естествен начин. Терапията се осъществява само от специалист

Лечението се състои в добавяне на тиреоидни хормони и симптоматична терапия за купиране на измененията в органите и системите. При нарастване на жлезата (гуша) се назначават йодни препарати, а при автоимунния тиреоидит – глюкокортикостероиди.

Към тази класическа терапевтична схема се прибавя научно обоснована и доказана в действеността си терапия с пчелни продукти. На тях с е възлага нормализиране на нервната, сърдечната, храносмилателната и съдовата с-ми – тези, които реагират най-силно на хормоналните промени. Пчелните продукти регулират дейността на системата надбъбречни жлези – хипофиза – хипоталамус, което снижава автоимунните процеси и подобрява обратната връзка с щитов. жлеза.

Освен това апипродуктите оказват адаптогенно и регенериращо действие. Редуцират отоците и разсейват патологичните натрупвания.

В терапията се ползват:

 • Пчелна отрова – за регулиране на ЦНС, подобряване на кръвотока в щитов. жлеза, с антисклеротилен и противовъзп. ефект. Тя е активен имуномодулатор, активизира системата от надбъбречни жлези – хипофиза – хипоталамус, лекува Хашимото. Отровата се прилага под формата на естествени пчелни ужилвания в зоната на проекция на щитов. жлеза в определени биолог. акт. точки или чрез кремове с пчелна отрова;
 • Пч. млечице – подобрява микроциркулацията, нормализира налягането и честотата на сърд. съкращения, стимулира чревната перисталтика, явява се мощен антиоксидант и адаптоген, подобрява работоспособността, намалява умарата и повишава толерантността към физически натоварвания. Млечицето се употребява 1 – 2 мес.;
 • Прополис – противовъзпалително действие, изразена регенерираща функция. Възстановява структурата на щитов. жлеза. Стимулира хипофизата, има имуномодулиращ ефект. Ползва се клеева тинктура или воден екстракт или прополисов крем, който се втрива в областта на щитов. жлеза двукратно на ден;
 • Пч. прашец – антиатеросклеротично действие, намалява холестер., регулира сърд.  и храносм. дейност. Витамините и минералите оказват адаптогенно действие, нормализират енергийният обмен в организма. Прилагането: 1-2 мес.;
 • Мед – антихипоксично действие, за по-добра микроциркулация и за имунитет. Прилага се както изолирано, така и в състава на композиции с др. пч. продукти.

Известният европейски производител на апипродукти Тенториум е създал всички необходими за терапията продукти и схема за прилагането й, която отнема 3 месеца

Тя се реализира на два етапа, като включва различни препарати, дражета и кремове, апликации върху щитов. жлеза + пчелни ужилвания в биолог. акт. точки на курсове от по 9 – 15 сеанса, 2 пъти годишно.

Перга за жените

Женското тяло чувствително реагира на всякакви изменения на външната среда. Честите темп. колебания влошават работата на имунната система. Множество отзиви на потребителки доказват, че пч. прашец защитава от всевъзможни инфекции и възпаления по-добре от който и да е антибиотик.

В добавка, серотонин-подобните в-ва в прашеца повишават настроението и регулират хормоналния фон. Затова пч. продукт е супер за предменструалния период, когато жената реагира по-чувствително на всякакви дреболии.

При бременност и кърмене
лечение с пчелен прашец, пчелен прашец при бременност, пчелен прашец при кърмене, ползи през бременността

Витамините и минералите в прашеца са крайно необходими на майчиния организъм и на плода

Пч. прашец укрепва плацентата, с която профилактира прекъсване на бременността. Той захранва майчиния организъм, а оттам – и плода, с всички полезни микроелементи. Така пчелният продукт предотвратява проблеми със сърцето, вкл. порок.

Дозировка за майки: прашецът се приема на курсове – по 1 месец на половин година или на 4 месеца. Доза: 2 Х 1/3 до ½ чайна преди първото хранене и следобед. Вечер със сигурно ще попречи на спокойния сън.

Внимание! Приемът на пч. прашец се прекратява 2 месеца преди раждането.

По време на кърменето пчелните продукти не са забранени, но се употребяват в разумни количества. А прашецът – в профилактична, а не лечебна доза.

За забременяване

(при безплодие)

Съчетанието от аминокиселини, макро и микроелементи, хормони и мастни к-ни правят прашеца идеално лекарство срещу безплодие. Проблемите с зачеването обикновено касаят и двамата партньори. Затова апитерапевтите препоръчват приемането на пч. прашец да става синхронно – по 2 г/ дн., еднократен прием, а щом приближи овулацията –2-3 Х 2 г. Паралелно жената приема пч. млечице през стартовите 2 седмици от месечния цикъл.

По описаната схема се постига стимулиране на работата на яйчниците и подобряване на маточното кръвообращение. Що се отнася до мъжа, при него се подобрява спермата като колич. и качество.

При поликистоза на яйчниците

Това е не толкова заболяване, колкото хормонално нарушение, което се установява при ок. 8% от представителите на нежния пол. Поликистозата не е киста, а множество малки фоликули.

Причината за развиване на поликистоза не е установена, като най-голям дял сред предположенията се пада на фамилната и лична предразположеност на пациента.

Когато е налице изменение от хормонален характер, приемането на пч. прашец носи значима и подчертана полза в терапията. Специално при поликистозата самото конвенционално лечение се заключава в потискане на образуването на нови фоликули. Прашецът от своя страна повлиява хормоналната с-ма като цялост, като допринася за балансирането й, регулира цикъла и премахва някои странични неудобства като повишеното окосмяване.

На пч. прашец не се възлага надеждата да стопи фоликулите, макар отделни пациенти да свидетелстват за подобен резултат. Дарът на пчелите има друга стойност – да премахне в максимална степен причината за възникването на разстройството.

Начин на приемане: в лечебна доза, еднократно сутрин, курс от минимум 3 месеца.

При миома

Полезен или вреден е пч. прашец при миома – няма единно мнение.

От една страна ред специалисти се изказват срещу приложението на този продукт, като предупреждават, че под негово влияние може да се провокира развитие на тумора.

Други публикации сочат, че прашецът е вреден само в напредналите стадии на миомата.

Трети източници обявяват пергата за вредна само при злокачествени образувания, но горещо я препоръчват при доброкачествените.

В същото време съществуват пациентски отзиви за стопяване на миома с помощта на пчелни продукти. При такава разнопосочна информация, остава пациентът да реши дали да се довери на този тип терапия. Още: ТУК!

При мастопатия

В отличие от миомите, нар. целители предписват пч. прашец за фиброзно-кистозните мастопатии, особено когато образуванията са малки, но болезнени.

Терапията е по два способа:

 1. Разтопяване на 2-4 г прашец (1/3 – 2/3 от чайната лъжичка) направо в устата, през 12 часа. Курс – до 3 месеца или максимално прието количество прашец – 500 г;
 2. Съчетание на прашец с мед. Показаната дн. доза е 3 чайни лъжици прашец + 6 лъжици мед. Количеството се дели на три приема през 6 часа. Разбира се, предварително се разбърква крупно к-во мед и прашец. Пастата се слага под езика, за да се разтвори сама под влияние на слюнката. Лечението продължава 3 месеца.

Предупреждение! Образуванията в гърдите се разсейват за ок. 6 месеца и повече.

Лечение на дадените женски заболявания с прополис сме дали ТУК:

Прополис: Лечение на фисура, миома, болна простата и още 100 неща!

При климакс

Най-голяма вреда на жените през периода на климакса нанася спадът в нивото на естрогените. По тази причина при жените над 50 г. рязко се повишава рискът от инфаркт.

Фитохормоните  в прашеца попълват недостига на естрогени и облекчават протичането на климакса, забавят процесите на стареенето.

Прашец за имунитет

Най-първото и мощно д-вие на витам. комплекс е коригиране на имунната защита. Профилактичната доза е 5 г, около месец преди да започне студения сезон, придружен с циркулацията на вируси.

Друга рецепта, по-силна, е съчетанието на 50 г прашец, 2 г пч. млечице и 200 г хубав, квалитетен мед. Разбъркайте, пресипете в тъмно стъкло с винтов капак. Приемайте по 1 чайна лъжичка сутрин, до свършване на сместа.

При простуди и вирусни

инфекции

проба за алергия, прилагане на пчелен прашец

Пч. прашец е обявява за съвсем слаб алерген в сравнение с другите пч. продукти, но повечето източници напомнят да се започне с намалени дози, както е дадено на рисунката

Щом болестта е налице, пч. прашец е в пъти по-слабо ефикасен, отколкото в ролята си на профилактично средство. Предпочитайте да приемате предварително, дори от първите признаци за разклащане на здравето. Пчелните продукти трудно влизат в ролята на хапче за спешна помощ.

Избягването на простудите и защитата от репираторни инфекции, грип и други сезонни неблагополучия се осигурява с 5 г – за здрав човек, 10 г – при първи признаци на простуда и 15 г – по време на заболяване.

По време на инфекция прашецът не ликвидира директно причинителя. Той подкрепя и подсилва орган. като цяло, за да пребори болестта. При простуди и грип, както и след такива заболявания, пч. прашец е чудесно помощно средство за по-бързо възстановяване и възвръщане на силите. Дава енергия и повишава тонуса. Поддържа настроението и психическото състояние на пациента на по-високо от обичайното за всяко боледуване ниво.

При кашлица, за гърло

Когато грипът, простудата или ОРВИ са съпроводени с вис. темп. и силна кашлица, пч. прашец се смуче. Лизинът в пч. продукт много бързо се справя с всякакви изменения в гърлото.

На децата се дават по 0.5 г, през 7 ч., а на възрастните – 3 Х 2 г. При курса на лечение съблюдавайте да не се прехвърли общо количество на приетото в-во от 60 – 100 г. Още нещо ценно: Как да изберем добър сироп за кашлица?

Като натурален детоксикатор

Пч. прашец върши чудесна работа за намаляване на вредата от антибиотици, антидепресанти и други лекарства. Намалява токсичната сила на алкохол, тютюн, радиация.

Продуктът съдейства на тялото да изхвърли отровите. Действието му на натурален детокс-агент се дължи на заменимите и незаменимите амино- и на мастните полиненаситени киселини.

Като адаптоген

Прашецът намалява вредата и от резките, макар и естествени промени в околната среда. Човек, който пие постоянно прашец, по-леко понася пикове и спадове в температурата, смяната на часовите пояси при пътуване, както и превъртането на часовото време от лятно към зимно и обратно.

Перга за мъжете

Много се афишира действието на пч. прашец като стимулатор на мъжката полова сила и издръжливост. При такива твърдения просто се смесват либидото с репродуктивните възможности. Тук искаме да сме точни и затова подчертаваме:

Прашецът не е виагра!

Силата на ежедневно приеманата перга се заключава в следното:

 • Увеличава подвижността на сперматозоидите и времето, в което те са жизнени;
 • Увеличава количествено спермата, вдига качеств. й;
 • Активно очиства червата и цялостно тялото;
 • Подпомага зачеването и лекува безплодие и простатит с различна етиология;
 • Повишава еластичността на съдовете и укрепва сърд. мускул;
 • За вегетарианците е ценен ресурс на белтъчини и витамини.

Така прашецът оздравява, регулира, хармонизира и повишава способностите на мъжката репродукция като влияе на качеството и количеството на спермата. Повишава оплодителната способност чрез цялостно оздравяване на тялото и регулиране на процесите в него. Помага за създаването на здрави деца, доколкото те са плод на здрави родители.

пчелен прашец, цветен прашец, какво е

Цветният прашец – летящи полови клетки, носители на истински съкровища от активни в-ва, от които пчелите ще сътворят още по-ценен продукт: прашецът

А импотентност?
 • Влияе положително, но не директно, а косвено:
 • Активизирайки и енергизирайки тялото на мъжа като цяло;
 • Лекувайки слабост, отпадналост, умора;
 • Подобрявайки психологическото състояние, премахвайки стреса, тревожността, негативността.

Нар. целители препоръчват на партньорите да започнат приема на пч. прашец около 3 мес. пред старта на опитите за зачеване на дете. Профилактичният курс е от полза и за дамата, както посочихме по-горе.

За спортисти

Като мощен протеинов комплекс и резервоар за всички аминокиселини, естествено прашецът намира заслужено място в менюто на спортистите и редовно трениращите за тяло и мускули.

Ползи:

 • Витамините и минералите възстановяват силите след физич. натоварвания;
 • Неутрализират появата на слабост, апатия, виене на свят, с което тялото реагира на натоварванията;
 • Намалява мускулните болки през тренировки;
 • Подпомага нарастването на муск. маса, като едновременно с това изгаря мастните отлагания;
 • Играе ролята на стимулатор преди състезания.

Детайлите по този аспект са дадени ТУК: При фитнес и тренировки, за муск. маса и анаболен ефект. И още ползи за здравето от пч. прашец.

Други болести

Пчелен прашец и диабет

Диабетът се сочи като едно от тежките заболявания, които сериозно се повлияват от терапията с пч. прашец. По време на редовен и целенасочен лечебен курс нивото на кр. захар бележи значително снижение.

Схема на терапия:

 • За възр. – 3 Х 10 г (2 лъжички), да се разтопят в устата. Трийсетина мин. след поглъщането да не се слага нищо в устата – дори не и течности, за да се даде възможност на прашецът да се усвои в максимална степен от тялото.
 • За деца – 3 Х 2.5 г (0.5 лъжичка), по същото правило за прием.

Пч. прашец идеално се съчетава с билкова отвара от жаблек. Внимание! Терапията се извършва под наблюдението на специалист. Друга противодиабетична билка: корен от репей.

При анемия

Качественият пч. прашец повишава хемоглобина. Според споделен опит на пациентка, приемът на 10 г на ден е довел до вдигане на стойността от 128 на 137 в разстояние на 50 дни. Лабораторните анализи са показали вдигане на еритроцитите от 4,02 на 4,46, на левкоцитите – от 3,6 на 4,9, на моноцитите – от 3 на 7.

Защо трябва да си следим левкоцитите, обясняваме ТУК:

Високи и понижени левкоцити в кръвта и урината: какво означават?

Рецепта за повишаване на хемоглобина с пч. прашец: кипнете 0.8 л вода и я охладете под 45°. Разтворете в нея 50 г прашец и 200 г натурален мед. Оставете да отлежи 2 дни.

Пийте 3 Х 50 г от напитката и 30 мин. не слагайте нищо в уста.

При рак

Продуктът на дейността на пчелите не се числи към лекарствата срещу злокачествени тумори. Той профилактира рак, но не работи положително при наличие на злокачествено образувание. Най-разпространено становище е, че прашецът провокира допълнително ръста на този тип тумори.

лечение на рак, пчелен прашец

Прополисът се сочи като точният пч. продукт при злокачествени патологии

Наличието на значимо к-во селен в прашеца го прави добро профилактично средство за някои видове онкологични страдания.

Прашецът намира употреба и за терапия на доброкачествени тумори – кистозни образувания, мастопатии, поликистози и др. Но за конкретното изменение се консултирайте специално, защото вече отбелязахме противоречивото отношение на специалистите към лечението на миома с пч. прашец.

При кистозни образувания

При доброкачествени образувания се препоръчва приемът на 2 Х 2 г прашец, курс – 3 месеца, но не повече от 500 г общо количество за цялата терапия.

За стом.-чревен тракт

Ползата на пч. прашец за стомаха се обуславя от наличието на определени ензими. Прашецът:

 • Подобрява храносмилането;
 • Неутрализира киселините;
 • Премахва тежест в стомаха, повишено газообразуване.

Бактериите, които участват в млечно-кис. ферментация, стимулират полезната микрофл. в червата. Така прашецът лекува запек, диария и други прояви на дисбактериоза.

При гастрит

Гастритът е възпалителен процес в лигавицата на стомаха. Основните му прояви са гадене, болезненост и често – повръщане.

Възпалението протича на фона на понижена или повишена киселинност на средата.

Към момента е натрупан богат положителен опит в лечението на гастрит с пч. прашец.

Как действа прашецът при гастрит:

 • Обезболява;
 • Отстранява проявите на метеоризъм;
 • Дава противовъзпалителен ефект;
 • Помага за възстановяване на лигавицата;
 • Подобрява общото състояние;
 • Нормализира стомашната микрофлора;
 • Повишава ефикасността на консервативното лечение (лекарства).

Как си приема прашец при гастрит: 3 Х 5 г, до 3 мес. Лечение става още по-ефикасно, ако се осъществява в съчетание с медец (1:1). Има следната специфика:

При повишена киселинност се разтваря в затопленка вода и се гълта 1.5 ч. преди или 3 ч. след нахранване;

При понижена киселинност се разтваря в студено и се изгълтва непосредствено преди яденето.

лечение с пчелен прашец, терапия на спомашно-чревни заболявания

Пч. прашец се отразява благотворно на всякакви стомашни страдания

Прашецът помага не само при гастрит. С нейна помощ се отстраняват още:

 • Дисбактериоза в червата;
 • Хепатит;
 • Холецистит.
За застомашната жлеза

Ензимите в прашеца облекчават работата на панкреаса и защитават органа от износване. Агресивната кисела среда в стомаха нанася големи щети върху лигавицата. Пч. прашец регулира киселинността и снижава агресивността на стомашния сок.

Панкреатитът е заболяване на панкреаса, свързано с недостиг или излишък на ензими. Препоръчва се двукратният прием на прашец в доза от 5 г + пиене на подходящите билкови отвари.

За високо кръвно (и ниско)

Пчелн. прашец е лечебен при високи стойности на налягането в съдовата с-ва. В силите му е да регулира опасни за живота скокове и последващи рискови спадове под влияние на лекарствата.

Силата на прашеца е именно изглаждане на пиковете и удържане на налягането в безопасни, ако не напълно здравословни стойности. Целта е да отпадне необходимостта от приемането на силни препарати.

За трайно регулиране на кръвното е определена доза от 2 г, трикратно приемане, или смес с  мед 1:2. Терапевт. срок е 2 мес. или до трайно хармонизиране.

Хипертониците приемат пч. прашец на градно, а хипотониците се чувстват по-комфортно при прием след хранене.

За сърце

Пчелн. прашец е полезен за сърд. мускул. Съдържайки високи дози калий и магнезий, продуктът подобрява състоянието на важния орган, повишава съкратимостта на миокарда, подхранва сърцето.

Рутин и вит. С в прашеца намаляват крехкостта на съдовете, подобряват еластичността им, нормализират вискозитета на кръвта и съсирването й.

При инсулти

Това е заболяването, при което се лекува с около 5 г прашец на ден.

Против невроза и стрес

Цинк, магнезий и глицин са активните съставки, които поддържат равновесието в нервната с-ма. Те правят прашеца природен антидепресант.

Прилага се и профилактично, и за лечение. Идеално се комбинира с билкови отвари.

Най-добрите билки за нерви ще видите ТУК: Как се лекуват невроза и стрес с билки, лекарства и алтернативни методики.

Против алергия

При детска уртикария пч. прашец е чудесен. Доза 3 Х 0.5 г. Само помнете, че повишена алергенност има и самият прашец.

Дозировката се обмисля индивидуално според сложността на заболяването и възрастта на малкия пациент. Не забравяйте проба за алергия.

При псориазис

Лечението се извършва съвместно с прополис. Най-ефикасни в терапията на дерматозите са мазилата, в чийто състав са включ. тези два компонента – прашец и прополис.

Направете си домашен крем от 500 г краве или друго масло/ мас, 50 г прополис (настърган) и 50 г пч. прашец. Разтопете мазнината и прополиса в нея на водна баня и после добавете и прашецът. Бъркайте до еднородност и приберете за съхранение на студено. Втривайте през 4 часа.

мехлем с пчелен прашец, крем с пчелен прашец

Пч. прашец се влага и в ред козметични и лечебни кремове

За зъбите и венците

Те се укрепват чрез дъвчене на пч. прашец или смес на прашец с прополис. Дневната доза на прашеца е 5 г. Може да разделите на 3 пъти. Лекува кървене, профилактира пародонтоза и кариес, обеззаразява устн. кухина.

В козметиката

Прашецът намира място в терапевтични схеми за оздравяване на кожата и косата.

Маски за лице

За здрава и красива кожа: 50 г пр., 50 г мед, 5 г прополис. Смесваме всички компоненти и прибираме на студено за многократно приложение. За едно нанасяне отделяме чайна лъжичка от сместа и разреждаме с малко топла вода. Нанасяме върху лицето и задължително – върху деколтето.

Едновременно се пие/ яде прашец, 1-2 Х 5 г.

Против целулит и стрии

Очистването на тялото от токсини и шлаки, правилното хранене, преодоляване на застойните явления, активизиране на кръвообращението и храненето на тъканите, премахване на мастните слоеве – те водят до ликвидиране на целулита и уврежданията по кожата.

Пчелният прашец спомага във всяко направление като се прилага и вътрешно (2 Х 5 г), и външно под формата на втривания в проблемните участъци.

За втриване се ползват мехлеми на основата на пч. прашец, пропролис и мед. Идеална е рецептата за крем срещу псориазис, която даваме по-горе.

Терапии и маски за коса

Пч. прашец е склад на вит. А, Р, D, Е и други, които се отразяват благотворно на косата. Благодарение на тях регенерира структ. на косъма и космените фоликули.

Отделно прашецът активизира кръвообращението, които също се отразява отлично върху състоянието на скалпа и косата.

Млечната к-на убива бактериите и гъбичките и така оздравява скалпа и премахва пърхота.

За възстановяване и

растеж на косата
пчелен прашец в козметиката, пчелен прашец за коса, пчелен прашец за кожа, за лице, маска за коса

Рецептите за лице и коса с пч. прашец са рядкост. Хората са свикнали да ползват меда

Прашецът укрепва, ускорява растенето, премахва пърхот. Постига се с изплакване на косите след измиването им.

Рецепта: Вземаме супена лъжица прашец и го смиламе на прах. Разтваряме в 200 мл позатопленка вода. Нанасяме на косите и след малко изплакваме.

При косопад

Съставки: 50 г мед, 70 мл копривена отварка, 1 жълтък, 25 г пч. прашец 50 г масло от репей. Съставките се смесват до пълно разтваряне на прашеца. Косата се покрива със сместа и се запечатва под шапчица за загряване. Още: Топ маските за коса при косопад са ТУК!

Овлажняваща маска

Съставки: 50 мл зехтин, 45 мл мед, 25 г прашец. Зехтинът се позатопля, за да разтвори прашеца и добре да поеме меда. Маската леко се охлажда и се нанася обилно.

За растеж

Съставки: 25 г прашец, 1 жълтъче, 40 мл мляко. Нанася се равномерно и се увива с кърпа.

Противопоказания

Внимание: Алергия!

Основното противопоказание на прашеца е, че има риск да се покаже като алерген. Принципно прашецът е с най-слаби алергенни свойства, но все пак има риск от подобни прояви. Ако за първи път ще ползвате, нанесете разтвор отвътре на лакътната става, изчакайте за евентуално почервеняване.

Прашецът е неприложим още при:

 • Онкология, 3-4 стадий;
 • Задълбочени форми на диабет;
 • Кръвоизливи с различна етиология (прашецът разрежда кръвта и влошава съсирването);
 • Повишен синтез на хормони от щитов. жлеза.
Възможни вреди

Случват се рядко, но не е невъзможно да усетите дискомфорт в стомаха.

Аптечни продукти

от и с пчелен прашец

(плюсове, минуси, цена)

Пч. прашец се купува от специализираните магазини за пчелни продукти, директно от пчеларите или от аптечната мрежа.

Директно от производител
пчелен прашец, кошер, продажба, цена

Пчеларите улавят цветния прашец на входа на кошерите и „вадят“ пчелния прашец от питите. И двата продукта могат да се купят от малък производител

Една от възможностите е да поръчате прашец по частните обяви, публикувани в сайтовете за търговия на дребно. Към ноември 2017 г. средната цена на този тип продукт варира в много широки граници от 18 до 30 лв/ кг.

Производителите отбелязват в обявите си „био“ или „билков“, визирайки вида на раст., от които е събиран прашецът, и местонахождението им в чист район.

Описаните качества са плюс за продуктите. Минус е липсата на гаранция, че даденото описание е действително, както и липсата на обективен контрол върху продаваните на ръка продукти.

Затова във форумите някои потребители споделят, че предпочитат да купуват „на ръка“ от познати пчелари или да се доверят на пакетираните под контрол и продавани в аптеките продукти.

Аптечни продукти

Насипен, на гранулки

В аптеките се предлага прашец, разфасован в малки опаковки – от 50, 100 или 125 г. Много малко са изключенията с по-голям грамаж. Някои производители предпочитат да опаковат в непрозначни опаковки. В специализирани форуми действително се коментира, че защитеният от светлина прашец запазва качествата си по-дълго. Но има и продукти в прозрачен плик или пластмасова кофичка.

Ето някои продукти в аптеки и по интернет:

 • На Буров – затъмнено шишенце, 80 г – 9.20 лв;
 • На Кр. Гергов (ап. Фрамар) – прозрачна кофичка, 50 г – 3.20 лв, 100 г – 10.50 лв;
 • На Здраве за вас – найлонов плик, 125 г – 8.40 лв;
 • На ЗЕТ 1, Варна – непрозрачна кофичка, 600 г  – 30.20 лв;
 • На Red Star Nutrit. – прозрачен плик, 100 г – 6.51 лв;
 • От Хосейни – прозрачен плик, 100 г – 5.75 лв, 1 кг – 36.10 лв;
 • На Пчелен мед Калофер – прозрачно бурканче, 100 г – 7.89 лв.
На таблетки и капсули

В по-удобни за приемане (но и обработени) форми прашецът се продава в аптеките и в сайтовете за спортни добавки. Тук присъстват бълг. и чужди производители.

Дозиране 1-2 Х 1 капсулка от 500 мг или 2 Х 2 капсулки от 300 мг.

 • На Now Food – Bee Pollen 0.5 г, 18 лв;
 • На Natures Way – капс. 0.58 г, 100 броя, 24.20 лв;
 • На Цветита Хербал – Honey care, 40 бр., 27 лв;
 • На Алба Групс – 60 бр. желатинови капс., 18.10 лв;
 • На Биовеа – 100 бр., 500 мг, 29.01 лв;
 • На SOLGAR – 100 бр., 500 мг, 20.95 лв;
 • На Булгарикус – 60 бр., 300 мг, 20 лв.
Комбинирани продукти
 • С тиквено семе на Espara, Австрия – 30 бр., 17.20 лв;
 • С пч. млечице и мед на Mason Vitam., САЩ – 90 бр, 23.10 лв;
 • Със сибирски женшен на Natures Way – 100 бр, 14.10 лв.

Производство на пчелен прашец

Във видеото агрономът Ж. Мурзов разказва как се събира пч. прашец.

Проф. Мермерски за пчелния прашец

Професорът посвещава едно от предаванията си на лечебните ползи от пч. прашец.

За още информация: На английски: Bee pollen. На немски: Bienenbrot. На испански: Pan de abeja. На руски: Перга. На гръцки: Γύρη μέλισσας. На турски: Arı poleni

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Лечение с пчелен прашец: заболявания, рецепти, дози

 1. Прекрасна статия! Много полезна ингормация поднесена достъпно и изчерпателно.Въпрос :плоказан ли еприема при камъни в жлъчката

 2. Здравейте, госпожо.
  Аз ще ви кажа за пчелния прашец, защото съм чел. Много билкари, пчелари го дават лечебен за жлъчка и при камъни.
  Само че тънкото е, че камъните първо трябва да се раздробят или разтворят. Пчелните ги изкарват, но ако са едри, става зле. Внимавайте, …

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.