Гъбички в устата, по езика, в гърлото: лекарства, жабурене, сода

♠ Какво е млечница ♠ Къде се разполагат гъбичките ♠ Симптоми ♠ Гъбички при деца ♠ При бебе ♠ Как да различим от мляко ♠ Лечение с вода ♠ Медикаменти за бебета ♠ Причини за гъбички при възрастните ♠ Гъбички по устните ♠ Кандидозен Хейлит ♠ Кой лекува гъбички ♠ Кога сме за бърза помощ

Още в текта: ♠ Антимикотични антибиотици ♠ Нистатин и Фунгостатин ♠ Орален гел Дактарин ♠ Имидазоли – кетоконазол ♠ Триазоли ♠ Флуконазол ♠ Итраконазол ♠ Други лекарства ♠ Усложнения ♠ Гъбички по езика ♠ Гъбички в гърлото ♠ Кандидозен сепсис ♠ Заразни ли са  ♠ Специфика на лечението ♠ Спомагателни лекарства ♠ Разтвори за уста ♠ Изчистване със сода

Сухота и болка при преглъщане, бели налепи в устата или гърлото – това са сигнали, че сте се сдобили с патогенни гъби. Впрочем, имали сте ги отдавна, но сега те са тръгнали да се множат и разпространяват. Станали са видими. И много!

Повечето гъбички обитават кожата, ноктите и косата – външната страна на човешкото тяло. Малко видове проникват вътре и поразяват органи. Причиняваните от тях инфекции се наричат системни (висцерални) микози.

В 90% от случаите гъбичните инфекции по лигавиците се причиняват от кандида. Тези микроорганизми присъстват върху лигавиците на повечето хора.– в уста, гърло, черва, влагалище. Candida може дълго да обитава топлите и влажни зони, без да създава неудобства. В ограничено количество тя дори е от полза – подпомага разграждането на липидите, въглехидратите и белтъчините.

Кандида обитава човешките лигавици,

гъбички в устата, по езика, в гърлото, върху сливиците, кандидоза, лечение, лекарства, антибикотици, антибиотици, разтвори за уста

Сладката прозявка на бебето понякога разкрива неподозирана неприятност: гъбички!

както морските полипи превземат пиратските кораби. Ако при корабокрушение останалите на сухо полипи бързо измират, то при човешкото корабокрушение (имунен срив) гъбичките преживяват небивал разцвет.

Щом падне защитата, дрождевите гъбички настъпват. Получава се порочен кръг. Съществувайки, гъбичките отделят токсини, които допълнително свалят имунитета. А при слаб имунитет гъбичките се множат. Появяват се тежки алергии и вътрешни заболявания.

Гъбички в устата

Прекомерното размножаване на дрождевите гъбички кандида се счита за заболяване. То се означава като кандидоза, разговорно – млечница.

Какво е млечница?

Съдържание на статията:

Като понятие „млечница“ отразява видимата страна на кандидозата – бял или нюансиран налеп върху лигавиците, наподобяващ пресечено мляко.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Този налеп се е формирал от хранителни частици, патологичните микроорганизми, левкоцити, масти, епителни клетки и други отпадъци. В него гъбичките си живеят отлично, а човекът е болен от инфекциозно заболяване.

Млечница (кандидоза) е инфекциозна болест по лигавиците. Ако гъбичната микрофлора прогресира в устната кухина, то си имаме работа с

Орална кандидоза

Тя се съпровожда с дискомфорт в устата и загуба на вкуса. Без своевременно лечение възникват сериозни усложнения.

Къде се разполагат гъбичките

Според местоположението, кандидозата бива:

Псевдомембранна – най-разпространената. Обхваща цялата устна кухина. Плаките са обширни и се сливат, образувайки равномерен слой, наподобяващ мембрана. Под тях покритието ерозира. Дълбоките поражения придобиват кафяв цвят и водят до пародонтоза;

 Еритематозна – среща се при хора с протези. Представлява силно възпаление на небцето и повърхността на езика. Има и хронична форма;

 Хиперпластична – присъща за дългогодишни пушачи на средна възраст. Плаките са основно по бузите и езика. Тази форма не се поддава лесно на лечението;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

 Ангуларна – този тип лесно се различава по болезнените червени ранички в ъгълчетата на устните.

Симптоми на гъбички в устата

Острата орална инфекция бързо прогресира.

Скоро се появяват типичните симптоми:

 Дъвченето и преглъщането на пикантна и кисела храна провокира болка и парене;

 Под белия налеп на венеца ясно прозира зачервена възпалена тъкан;

 Небцето и другите поразени зони в кухината подпухват и се подуват;

 Пациентът чувства сухота, която не преминава при прием на течности;

 Общият статус на болния: отпуснат, уморен, изпитва слабост.

Пpи игнopиpане на изброените симптоми кандидозата се задълбочава. Състоянието се променя по специфичен начин.

Белези на напредването на болестта са:

 • субфебрилна температура (над 37°);
 • налепът все повече заприличва на извара, нюансира се в жълто или сиво (белег за бактериално замърсяване), мн. трудно се изчиства;
 • възпалението минава от локално в повсеместно;
 • в най-задълбочената си фаза тъканите под възпалената лигавица започват да кървят;
 • усилва се неприятният мирис и вкус в устата;
 • появяват се бледи плаки и бели точки по сливиците, от вътрешната страна на устните, по венците, на глътката, на небцето – буквално цялата кухина бива обхваната от гъбичките.
Гъбички при мъжете и жените
симптоми на гъбички, симптоми на кандидоза, признаци на кандида

Кандидозата е гъбично заболяване, което се среща при деца и възрастни, както и при двата пола. То указва наличието на друга патология в организма и в този смисъл ни помага за навременно лечение

Клиничните прояви на кандидозата протичат без съществени отличия при мъжете и жените. Но на заболяването повече са подложени дамите, особено в периода на

 • половото съзряване
 • бременността
 • климактеричните изменения.

Това са периодите на хормонални промени, които нерядко водят до имунни проблеми. Гъбичната флора се възползва от момента и бележи активен ръст, предизвиквайки цялата неприятна симптоматика на кандидата.

Гъбички в устата на дете

Още по-често млечницата се среща при децата. Тя е дотолкова разпространена в най-ранната възраст, че някои я смятат за бебешки приоритет.

Но защо?

При възрастния човек освен гъбички, има и благоприятна микрофлора, която помага да се удържи ръста на патогените. Имунитетът ни позволява на гъбичките да съществуват, но ги следи отблизо, така че селцето им да не се превърне в имрепия.

А в тялото на новороденото тази микрофлора тепърва ще се формира. Така гъбичките намират благоприятна среда за живот при мъниците. Техният несъвършен имунитет все още не е достатъчна бариера, а в добавка – лигавиците са незрели. Всичко това води до бързо развитие на млечница в устите на бебета и по-големите мъници.

Млечница при бебета

А откъде проникват гъбичките?

Основният източник е съвсем наблизо – майката. Бебето се заразява от майката по време на раждането. Родилката може да е безсимптомен носител на гъбичките или да има клинични прояви на полова кандидоза.

Друг път за проникване на гъбички в новородения организъм е средата в родилния дом. При недостатъчно добро ниво на хигиена и спазване на санитарните норми, патогенната флора преминава в детето.

Най-много засегнати от млечница има сред новородените и децата до 1 г.

Как изглеждат
млечница при бебе, млечница при дете, кандидоза при бебета и деца, лечение

Неусложненана млечница е бяла. Придобиването на някакъв оттенък, особено жълтеникав или зелен, показва усложняване на ситуацията и присъединяване на друга инфекция

Млечницата при най-малките пациенти изглежда като плътен бял налеп в устата. Забелязвайки бели точки по венците и езика на бебето, някои майки предполагат, че са остатъци от млякото (кърма или адаптирано). Или резултат от оригнато (върнато) в устата мляко. Понякога наистина е така. Но уви, в преобладаващия брой случаи бялото в устата наистина е налеп – сигнал за развила се у бебето млечница.

Визуално млечницата прилича на мляко, но няма връзка с млякото. Тя е отпадъчен продукт – смес от мъртви епителни и имунни клетки, бактерии, хранителни частици.

Признаци на млечница

при новородени, бебенца и по-големки деца

Когато гъбичките започнат да се множат по устната лигавица, възниква възпалителен процес. Налепът обхваща небцето, венците и езика. В началото се различават малки бели точки.

Как да различим от мляко

Деликатно потъркайте бялото отлагане със суха салфетка или чиста кърпа. Остатъците от храна се изтриват без усилия и не оставят следа, докато белите петна на млечницата не отделят доста по-трудно. Дори и да успеете изцяло да ги уберете, под тях ще останат червени възпалени участъци.

Вторичен признак на млечницата са:

 1. Рязко влошаване на апетита;
 2. Детето става неспокойно, спи зле и плаче.

Но не се безпокойте! Бебето не изпитва болка.

Причини за млечница при децата

Новороденото може да „прихване“ гъбички от майка си при раждането или в родилния дом, както посочихме. Но влизайки в „нормален ритъм“, тези фактори вече не са важни. Появява се нов и много по-съществен път на предаване на заразата – кърмата.

От кърмата детето получава имунни тела, но и самата млечница.

Третия източник е още по-труден за контрол: детето може да получи гъбички от близки, с които  е в досег. Гъбичките преминават от тяло в тяло дори с една целувка.

Благоприятна среда за развитието на млечница дава сухата и гореща атмосфера в стаята, в която се гледа детето. Тогава устата пресъхва, притокът на слюнка секва, както и притока на съдържащите се в нея имунни тела. Няма кой да ограничи гъбичките и те се разрастват.

По същия начин действат и други причини за пресъхване на слюнката като хрема, температура, продължителен плач. Всяка причина за пресушаване на устата е врата за гъбичките.

Внимание! Ако държите детето в суха и топла стая, а то е плачливо или много вика, чакайте млечница. Понякога е достатъчно да овлажните въздуха в помещението и да успокоите плачещото дете, за да спрете развоя на гъбичките.

Други благоприятни за гъбичките обстоятелства:

 1. Често оригване;
 2. Механична травма на лигавицата в устата (напукани устни или ъгълчета);
 3. Прием на антибиотици, хормони или имуносупресори.

Опитът казва, че по-често имат млечница:

 1. Недоносените деца, те я прекарват и по-тежко;
 2. Децата на изкуствено хранене.

  млечница при бебе, млечница при дете, кандидоза при бебета и деца, лечение

  Със стерилна тъкан или памук изтърквате бялото, за да видите дали е изцапано или налеп. Пак така се обработват налепите

И в двата случая имаме по-слаб, все още недостатъчно формиран имунитет.

Лечение на млечница при кърмачета:

Само с вода!

Ред съвременни педиатри утвърждават, че е безсмислено млечницата при новородените (особено в начален стадий) да се атакува с противогъбични средства. Стига само:

Да се нормализира влажността в помещението

и да се следи детенцето да не диша през уста.

Всеки съвременен увлажнител за въздух е способен да поддържа здравословен микроклимат, без значение какво е времето зад стъклото. Идеалната влажност е между 40 – 60%. Не допускайте покачване на показателя над 70-75%, защото в детската ще се засели плесен.

Накратко: ако се поддържа лигавицата в устата в норма (да не се допускат или бързо да се третират микропукнатини, да не се допуска изсъхване на устата), веднага ръстът на гъбичките ще бъде ограничен. Дори да се е формирал налеп, той незабавно ще изчезне сам.

И още едно условие:

Поддържане на висок имунитет!

„Самоизцеление“ се случва при развит и силен имунитет.

Медикаментозно лечение

При прекалено разрастване на гъбичните колонии свежият прохладен и добре овлажнен въздух няма да помогне за излекуване на детето. Ще бъдат необходими и медикаментозни средства.

Педиатърът ще прецени момента, в който трябва да се намесят лекарства – преди гъбичките да преминат към други лигавици, например в червата. Това вече би довело до много по-сериозно заболяване, разстройстване на храносмилането и  допълнителен спад в имунитета.

При момичетата има риск ситуацията да се доусложни с преминаване на гъбичките към влагалището.

Мерки, подходящи за бебета

Лечение в 5 стъпки
 1. Млечницата се прехвърля към съседни лигавици. Желателен е пълен преглед;
 2. Лигавицата се почиства със стерилен тампон, напоен с 2 % р-р на сода (идеалната пропорция е 1 чайна лъжица сода за 200 мл вода), или с  1% р-р на кислородна вода;
 3. При начални и повърхностни форми лечението е само локално. Устата се обработва с водна суспензия нистатин (Фунгостатин, гранули, 6.73 лв) – противогъбичен антибиотик, който унищожава кандида. Може да се изготви разтвор самостоятелно от таблетка Нистатин (Актавис, 5.39 лв) – стрита и разтворена във вода. Устата се обработва през 5-6 часа;
 4. Ако се лекува кърмаче, майката задължително да се прегледа за млечница;
 5. В тежка фаза на развитието на млечницата и при неефективност на локалната терапия, новороденото се подлага на системно лечение с антимикотични (противогъбични) антибиотици.

  лечение на кандидоза при бебе, овлажнител за въздух, лечение с вода,

  Овлажнител за въздух – понякога само това стига, за да се избегне или овладее гъбична „инвазия“

По-детайлно фазите на млечницата при малките пациенти са разгледани ТУК: Кандида в устата, всички форми. Лечение и други подробности за кандидозата (млечница).

Причини за гъбички в устата

при възрастни

При възрастните причините за размножението на гъбичките в устата са доста различни от тези при децата. Освен слабият имунитет, който винаги стои като фон на заболяването, има и редица провокатори:

 • Всякакви болестни състояния, особено инфекции, провокиращи имунодефицит;
 • Ендокринни заболявания, особено захарен диабет, патологии на щитовидна жлеза;
 • Нарушения на обмяната и на хормоналния статус при бременност;
 • Прием на някои медикаменти, главно антибиотици, но и други, когато е провеждано прекалено продължително лечение или такова в големи дози, или самолечение;
 • Болести на стомах и черва, довели до дисбактериоза;
 • Недостатъчно постъпление, усвояване и метаболизъм на витамини, специално С и група В;
 • Продължителен прием на големи дози алкохол, дългогодишно пушене, прием на наркотици;
 • Травматични увреждания на лигавицата на устата и венците от протези;
 • Последствия от лъче- и химиотерапия.
Гъбички по устните

Кандидозата на устните не се поддава на незабавна диагностика, защото симптомите могат да са слабо изразени. Основен признак на заболяването се счита белият налеп, появяващ се на устните и пукнатините в ъгълчетата. Възможно е оттук гъбичките да обхванат цялата уста.

Също възникват ранички, разкървяване на устните. Те подпухват или направо се подуват, раздразват се и болят.

Освен огромен дискомфорт, гъбичките по устните причиняват още влошен общ статус на инфектирания, а именно:

 • Слабост и апатия;
 • Болезнени усещания;
 • Раздразнителност;
 • Вялост и загуба на апетита;
 • Сърбеж.

Макар и почти извън тялото, гъбичките всъщност са в досег с вътрешните лигавици и следващите места, които ще обхванат, са устата и гърлото. Усложняването на ситуацията се бележи с изменение на лигавицата на устата, възникване на оток на езика, бузите, небцето и сливиците. Увеличава се притокът на кръв, тъканите набъбват.

Продължително задължане на болестта грози заразата да премине към гласните струни, предизвиквайки хриптене, а оттам – към ларингса и хранопровода надолу и към синусите нагоре. Напълно възможно е по-нататъшно заразяване на стомаха и червата.

Кандидозен Хейлит

Хейлит е пукането на ъгълчетата на устата. Причините може д

Кандидозен хейлит, гъбички по устните, пукнати ъгълчета на устата

Кандидозен хейлит е познатото ни пукване на ъгълчетата на устата. Понякога причинителят е вирус, а понякога – гъбички

а са различни, една от всички е кандидата – кандидозен хейлит. Ъгълчетата на устните стават червени, кървят, лющят се, образуват корички, които падат и пак се разкървяват. В периода на обостряне по контурите започва да се образува рогов слой. Понякога устние се подуват и дори посиняват.

Към какъв лекар да се обърнем?

С кандидата се занимават лекари от най-различни специалности, според локацията на гъбичките.

 • Дерматолог е необходим при „външна“ кандида – по кожата, косите и ноктите;
 • Отоларинголог (УНГ) ще помогне при гъбички в гърлото;
 • Стоматолог лекува кандида в устата при връзка със зъбите и венците;
 • Гастроентеролог ще се погрижи за гъбички в стомаха и червата;
 • Гинеколог отговаря за кандидата по половите органи при жените;
 • Уролог ще се погриже при кандида по половите органи на мъжете;
 • Педиатър ще консултира пациентът, ако е в бебешка възраст;
 • Имунолог ще помогне при рецидивиращи или твърде задълбочени инфекции.

Лесният път е през личния лекар, а той ще има грижата да избере специалист, който да поеме лечението.

Кога сме за бърза помощ?

За млечница не се вика линейка, но понякога е необходима незабавна консултация. Не се бавете и с ден, ако имате:

 • Парене в устата;
 • Нарушаване на гълтателните функции;
 • Нарушаване на вкусовите възприятия;
 • Признаци за интоксикация като слабост, вис. темп., главоболие.

Съществено: да се отграничат млечница от стоматит или ангина. Важен показател е налепът. Ако е гъбичен, ще се поддаде на обработка със соден разтвор, а отдолу ще се покаче възпалена и разранена лигавица.

Кои храни да изключим от менюто си при гъбички и на кои да наблегнем, какви са изискванията към пастата за зъби – тези детайли са дадени ТУК: Как да ликвидираме пренеприятните гъбички в устата? 

Лечение на гъбички в устата с

Лекарства

Още при първи признаци на гъбички се пристъпва към терапия. Състоянието не търпи чакане и протакане, защото с всеки момент вредните микроорганизми се множат и поразяват по-големи площи.

Лечение на гъбички в устата, лечение на гъбички по езика, лечение на гълички в гърлото, лекарства за гъбички

Логично място за лечение на гъбички в устата е стоматологичния кабинет. Но не винаги. Къде да отидем?

Гъбичките се третират комплексно – с общи и местни лекарствени препарати.

Общата терапия се състои в приемането на перорални антигъбични препарати, наричани антимикотици. Те се класифицират на две: полиенови антибиотици и имидазоли.

Всички общи препарати оказват системно действие върху организма и унищожават гъбичките не само в устната кухина, но и където те са налични – в други органи и тъкани.

Местните препарати третират локално местата, в които чрез белия налеп е белязано най-широкото размножение на гъбичките.

Списък на антимикотичните препарати.

С какво се лекуват гъбички?

Антимикотични антибиотици:

 • полиенови антибиотици – Nystatin (Fungostatin), Amphotericin B);
 • други – Griseofulvin.

Синтетични антимикотици:

 • имидазоли – Ketoconazole (Nizoral);
 • миконазол – производно на имидазол (Дактарин);
 • триазоли – Fluconazole (Diflucan), Voriconazole (Vfend), Itraconazole (Orungal);
 • други – Capsofungin (Candidas), Nifuratel (Macmiror), Flucytosine (Ancotil).

Нистатин и Фунгостатин

Активното в-во е нистатин. То е отлично лекарствено средство срещу гръбични инфекции – най-известно, широко прилагано и ефикасно. За млечница в устн. кухина то е медикамент от първа линия на избор. Ограничава разпространението на гъбичките и унищожава наличните чрез разрушаване на клетъчната мембрана. Така нистатин дови до гибел на патогенната флора.

При провеждането на курсова терапия с нистатин ефикасно и окончателно се премахва млечницата, а също така се прекратява разпространението на кандидоза из целия организъм.

Препаратът не е активен спрямо патогенните микроорганизми, които нарастват и причиняват патологични състояния на фона на гъбично инфектиране на фона на снижена имунна защита.

Нистатин се задейства бързо. Още от първото приложение се наблюдава затормозяване на активността на гъбичките кандида.

Един курс на противогъбична терапия обичайно продължава 14 дни, но има вариации, които произтичат от особеностите на протичане на болестта, както и от активността на патогенното въздействие.

Основни варианти на лечение
Лечение на гъбички в устата, нистатин, фунгостатин

Препарати с активното в-во нистатин

В зависимост от проявата на млечницата се назначава лечение от местен характер, перорален прием на проитогъбични лекарствени средстав или комплексна терапия. Кандидозата в устнаха кухина и гърлото предполага медикаментозна терапия с нистатин и подпомагане на лечението с билкови отвари, разтвори на сода и имидазоли.

Особености в приема на нистатин

Таблетките с противогъбично действие се назначават без зависимост от приема на храна. Самите таблетки се преглъщат с обилно к-во течности. Продължителност на лечебния курс 10 – 14 дни.

В някои страни нистатин се назначава по друг начин: таблетката се поставя на бузата и там се разтваря. В такъв случай приемът на лекарството се предхожда от нахранване и веднага след него – обработка на устнаха кухина и хигиенизиране. У нас не е регистрирана такава форма (към момента на писане на материала).

Нистатин на гранули – той е приложим вътрешно (пие се), и външно (обработка на устн. кухина при деца). Приготвянето на лечебната суспензия се осъществува чрез разреждане на определеното к-во гранули с немного кипната, но после охладена вода. Готовата суспензия се дава на малкия пациент.

Ако разтворът се приготвя за външно използване, трябва да се разтворят 2 г в 200 мл охладена вода. С този р-р се плакне плакнене на устата и/ или гаргара на гърлото.

Суспензията има възгорчив вкус и вероятно няма да се понрави на детето. Но пък вкусът помага лекарството да не се глътне по грешка. То не е вредно, а мръсно – при промивката то е „откъртило“ част от плаката, която представлява отпадъци, бактерии и гъбички и е вредно да попада вътре в тялото.

Витамини с нистатин

При лечение на кърмачета горещо се препоръчва съчетаване на нистанин с вит. В 12. Витаминният компонент се слага в готовия разтвор. Такова лекарство оказва прекрасно влияние в/у бебешкия орг. и вдига защитните му функции.

Приготвяне на витаминна смес: 1 таблетка Нистатин от 250 хил. единици се разрежда и към нея се сипва 1 мл витамин. Лекарството се прилага 3/6 пъти/ денон. Това е принципно указания, а конкретната лечебна схема се определя от специалист.

В разтвора се топи марля – 2-3-слойна, или памук. С тъканта се протрива поразеният участък от устн. кухина и гърло. Идеята е чисто механично да бъде събрана бялата плака и лекарството да проникне под нея. При премахване на налепа се открива разрадена лигавицата. Тя дефакто е засегната от гъбичките.

При лечение на бебета състоянието на малките пациенти се контролира постоянно и при проява на нежелана симптоматика, се отива при педиатър.

Противопоказания

Нистатин не се препоръчва при:

 • Вродени нарушения на функционирането стом.-чр. тракт;
 • Тежки увреждания на ч. дроб;
 • Бременност, кърмене.
Нежелани ефекти

Противогъбичната терапия може да се съпроводи с развитието на ред нежелани ефекти като:

 • Алергични прояви;
 • Гадене, епигастрални болки, нарушение на храносмилането;
 • Промени – патологични, в температурата;
 • Състояние на втрисане.
Профилактика
гъбички, кандида

Върху портокала има гъбички, но ето как точно изглежда млечницата (кандида)

За да се препречи разпространението на гъбичната инфекция, ще трябва да се съблюдават правилата за хигиена, да се подбере правилно меню и да се отдели особено внимание на грижата на устн. кухина. Показан е отказ от вредни привички като пушенето и алкохола, а при наличие на зъбни протези да се осъществи редовната им хигиенна обработка. Ако се спазват съветите, рискът от възникване на кандидозни поражения съществено се снижава.

Ако пациентът е в групата на риска – ендокринни нарушения, чести инфекциозни заболявания, продължителен прием на антибиотици, за предпочитане е да се назначи профилактична доза антимикотично лекарствено средство.

Принципът е, че профилактиката е по-ефикасна, отколкото лечението на млечница.

Видове, форми на Nystatin

Нистатин, таблетки – 500 хил. единици. Продукт на Актавис, 20 бр в опаковка на цена от 5.38 лв. Показан за пациенти над 3 г. К-вото е 3, 4 Х ½-1 табл. за деца и Х 1-2 табл. за възрастни.

Фунгостатин, на гранули при млечница (сироп) – 100 хил. единици в 1 мл. Продукт на Нобел фарма, опаковка 50 мл за 6.73 лв. Подходящ за новородени и недоносени. Дозата е 4 Х 1 мл при най-мъничките пациенти до 4 Х 2 мл при възрастните. Гранулките fungostatin са с аромат на банан за по-добро възприемане от деца.

Нистатин, крем – препаратът е за външно приложение. При разглежданата от нас локация е приложим при хейлит – гъбично поражение на ъгълчетата на устните и разцепването им. Продава се 15 г туба, в 1 г крем се съдържат 100 000 единици. С-ст на препарата 2.82 лв.

Нистатин, унгвент, маз – препаратът е идентичен на нистатин крем, със същите показания, съдържание и начин на приложение. Двете форми дават избор спрямо предпочитанията на пациента.

Има ли спрей? Не, нистатин не се предлага в спрей форма.

Нистатин за мазане? Обърнете внимание, устната кухина, вътрешно разположените лигавици се мажат с разтвори на нистатин, а не с крем или гел. Мазилата са само за устните (външна обработка).

При други препарати са разработени мазила точно за устна кухина, наречени перорорален гел. Представител на този вид е Дактарин.

Орален гел Дактарин

Дактарин е интересна форма – гел (мазило), разработено точно за лигавиците в устата. Формата и консистенцията го правят удобен за приложение. Първото му показание е премахване на инфекции от гъбички в устна кухина и гърло.

Ограничението във възрастта обаче е сериозно – той не е подходящ за най-малки пациенти под 12 г.

Гелът се отмерва със специална лъжица, поставена в опаковката. Обичайно к-во 4 Х 2.5 мл или половин лъжица.

Опаковка – туба, с-ст за 40 г 13.11 лв.гъбички, кандида, орален гел Дактарин

Предозирането на препарата се бележи от реакции като повръщане и диарични изхождания. Сред описаните от производителя странични ефекти е изменение на вкуса, изсушаване на устната лигавица, дискомфортно усещане в устата, гадене. Много по-рядко: алергии, кожни реакции, уртикария, възпаления в устн. кухина.

Действие, приложение – акт. съст. е миконазол. Той е производно на имидазол, локално средство срещу гъбични инвазии. Нормално, приложението му е външно, за кожа, но в Дактарин е намерена удобна форма за обработка на устната лигавица.

Дактарин, оралният гел е с концентрация 2%, продукт на Janssen. Туба от 40 г, 13.13 лв.

Мнения:

Дактарин или Фунгостатин?

Според специалистите, няма противопоставяне на двата препарата. Нещо повече – показана е тяхната комбинация за максимална ефикасност – примерно гел миконазол и суспензия нистатин.

Потребителите обаче правят разлика между миконазол и нистатин основно заради различие във ф-мата на приложение. Локалната обработка на нистатин се осъществува чрез течност (суспензия), а миконазолът има възможност за намазване.

Съществена разлика обаче е възрастовото ограничение. Докато нистанит е показан и за мънички пациенти, то при миконазолът е поставена много висока бариера – 12 г.

Относно ефикасността, и двата препарата събират положителни и отрицателни отзиви. Едни майки утвърждават, че Дактарин е по-добъри и за 2-3 дни изчиства гъбичките, но има и обратните примери. В специализираните теми на майчинския форум BgMamma дори се намират потребителки, които при първо дете са дали положителен отзив за Дактарин, а при второто дете препаратът не е сработил по същия начин.

В обобщение  мненията показват, че лекарствата и с двете активни съставки са ефикасни и работят повече от задоволително. Но те не може да проявяват еднакви свойства, защото

нистатин е антибиотик

миконазол е антимикотик

Т.е. лекарства с различен механизъм на действие. Производствените форми също са различни, откъдето се създават и предпоставки за избор и предпочитание.

Плюс: пациентите имат избор – ако единият препарат не им подхожда и не ги задоволява, да преминат към другия, но лечението да бъде осъществено бързо и без прекъсване.

Има ли спрей Дактарин?

За приложение в устната кухина – не. Под тази форма – прах-спрей, се продава Дактарин за гъбички по краката. Производителят предлага още крем за обработване на кожно покритие. Тези две форми в момента на съставяне на статията ни не са налични в аптеките у нас. Те са били зареждани в предишен период.

Дактарин при бебета?

Става ли Дактарин за бебета? Резонен въпрос, ако го задавате през 2017 година. Листовки, запазени в интернет с по-ранна дата, и отзивите на майки във форумите, показват, че само 2-3 години назад Дактарин е изписван за няколкомесечни бебета.

Candida albicans, гъбички, кандида,

Candida albicans

В старите листовки на производителя е дадено дозиране от 6-месечна възраст нагоре, майки посочват, че препаратът е изписвано от педиатър.

Но днес (2017 г.) се продава Дактарин, който е показан за деца над 12г. Прилагането върху бебета и мънички пациенти е сред противопоказанията.

Нямаме информация как се е стигнало до тази толкова значима промяна. Предположението ни е, че гелът, за който има предупреждения, че е лепкав и може да предизвика задушаване, в даден момент е възприет като опасна форма за малки пациенти, неспособни да се контролират.

И така, антибиотикът нистатин се оказва възможната форма и вече няма място за сравнение с Дактарин, когато става въпрос за съвсем малки деца.

Нистатин – редуцирани форми

Формите на нистатин (и Фунгостатин) са редуцирани. Потребители питат за лосион Нистатин, ползван за гъбични инфекции по косата. Кремообразните варианти са само два. Липсват таблетки за смучене.

Други синтетични антимикотици

Имидазоли – кетоконазол

Антимикотикът кетоконазол е изключ. ефикасен препарат. Във формите му за локално приложение (кожа, скалп) той е и достатъчно безопасен.

Но от 4 години са прекратени таблетките за перорална употреба, заради сериозни съмнения относно безопасността.

Кетоконазол чудесно се бори с гъбички по лигавиците и вътрешните органи, но ч. дроб твърде много се натоварва от това. По решение на Еврепейския комитет по лекарствата препаратът е спрян, засега временно, докато се подобри безопасността.

Ако срещнете статии с препоръки за приема на таблетиран кетоконазол, но не откривате самото лекарство в аптеките, ето причината за това положение.

Триазоли

Триазолите, както и имидазолите, са азоли – синтетични препарати, които разрушават мемраната в клетката на гъбичките. Те са част от по-голяма група антимикотици, които нарушават пропускливостта на мембраната в клетката. Правят го чрез нарушаване на синтезирането на ергостерол, който има стероидна структура. Именно от тази структура идват специфичните странични ефекти, свързани с потискане на синтеза на стероиди като кортизол и тестостерон.

Нежеланите ефекти са ярко изразени при имизадолите и по-слабо при триазолите. Затова с препарати от този вид се провеждат системни терапии. Въпреки че са разрешени (за разлика от кетоконазолът), необходимо е да бъдат прилагани под постоянен контрол на чернодробните функции.

Флуконазолгъбички, кандида, флуконазол

Капсулирани препарати с активно в-во флуконазол:

 • Дифлукан, 150 мг, производство на Пфайзер. С-ст 7.01 лв/ бр.
 • Кандизол, 150 мг, С-ст 6.05 лв/ бр. и 14.51 лв/ 3 бр.
 • Медофлукон, 200 мг, с-ст 6.49 лв/ 1 бр.
 • Микомакс, 150 мг, с-ст 5.67 лв/ 1 бр. и 14.51 лв/ 3 бр.
 • Микосист, 150 мг, с-ст 7.01 лв/ 1 бр.
 • Флукорик, 150 мг, с-ст 6.11 лв/ 1 бр.
 • Фунгокап, 150 мг, с-ст 7.01 лв/ 1 бр., 11.20 лв/ 2 бр., 14.48 лв/ 3 бр.
 • Фунгокап, 200 мг, с-ст 8.93 лв/ 1 бр., 30.50 лв/ 7 бр.
 • Фунгокап, флакон, инфузионен р-р, с-ст 22.34 лв.
 • Фунголон, капсули по 50 мг, с-ст 15.27 лв/ 4 бр.
 • Фунголон, капсули по 100 мг, с-ст 39.86 лв/ 16 бр.
 • Фунголон, 150 мг, с-ст 15.28 лв/ 4 бр.

Терапията с препарати, базирани на флуконазол, излиза сравнително скъпо. Повечето производители предлагат единични таблетки в отделна опаковка. Те съдържат активно в-во в количество от 50 до 200 мг, което е разчетено за еднократен прием на ден, а кой тип ще се избере, зависи от тежестта на инфекцията.

Високата цена идва от факта, че доста ситуации инфекцията изисква третиране за 7 – 14 дни. Някои от по-„леките“ таблетки са опаковани по 4, 7 или 16.

Препаратите с флуконазол има първо предназначение гъбични инфекции в устата. От описанието е видимо, те са приложими и при инфектиране на други вътрешни органи, включително мозък и полови органи. Но уста, гърло и лигавиците по пътя на въздуха и храната предполагат на първо място ползването на този тип препарати.

Фруконазоловите антимикотици се препоръчват и за профилактика – за поява на повторна инфекция при наличие на постоянен провокиращ фактор (например зъбна протеза или трайно ослабен имунитет, потиснат имунитет при трансплантация и т.н.).

Работи ли за премахването на млечница? Да, на първо място флуконазол ликвидира гъбичките кандида.

Противопоказание за приемът на флуконазол е индивидуалната чувствителност към препарата, както и съчетаването му с ред медикаменти. Затова не си самопредписвайте лекарствата. Бъбречните и сърдечни проблеми също се явяват противопоказание.

Показани дози при орални инфекции с кандида: обичайно предписание е 200 – 400 мг при първо обработване и редукция до 100 – 200 мг. При по-слабо обхващане на лигавиците е възможно от 50 до 400 мг.

Профилактични дози – 100 – 200 мг/ денон. или 600 мг/ седм., разделено на 3 приема.

За деца – отчита се теглото, като на 1 кг се падат по 3 мг от активното в-во. Това е разчет за инфекции на лигавиците в уста и гърло, като дозировката може да претърпи корекции, като се отчита доколко са се размножили гъбичките.

Препаратът е показан и за новородени, от първите дни, но дозата се определя от специалист.  За най-малките Флуконазол се дава през 2 и дори през 3 дни.

Нежелани ефекти
 • Алергичен отговор спрямо препарата, обриви, сърбежи, подуване на лице;
 • Затрудняване на дишането до задух и  стягане/ тежест в гърдите;
 • Тежки кожни реакции до образуване на мехури;
 • Признаци на утежняване на ч. дроб – повръщане, умора, липса на апетит, пожълтяване;
 • Общи белези на дескомфорт – главоболие, диарични изпражнения, слабост и др.
Итраконазолгъбички, кандида, интраконазол
Итраконазол Фунгизол

Капсули по 100 мг, опаковани по 15 бр., на с-ст 16.00 лв.

Препаратът е на I място показан за гъбично инфектиране в устата и вътр. органи. Това активно в-во се предпочита за смесени инфекции (разрастване и размножаване на дрожди и гъби от различни видове).

Опасно е препаратът да се самопредписва, защото дозата е коригира индивидуално, ако пациентът е претърпял бъбречно или чернодр. страдание, особено свързано с жълтеница като симптом. Някои сърд. състояния и проблеми се влошата при третирането с това лекарство.

Особеното при Итраконазол е, че не ползва за по-слаби пациенти, конкретно в детска и старческа възраст. Има ред ограничения и за комбинирането му с други лекарства.

Итраконазол се разгражда и усвоява по-добре, ако в стомаха е приета храна. Затова медикаментът се приема в строго определен ред – след основно нахранване.

Внимание! Препаратът действа доста след приема, а курсът на лечение запазва ефекта си още 4 седм. Това е от значение за дами, които по време на терапията или веднага след нея заченат дете.

Обичайни дозировки при гъбички в устата: 100 мг/ денон, за 1 прием, продължителност на курса – 15 дни. Ако гъбичн. инфекция е слязла надолу към вътрешните органи, дозата се вдига, както и срокът за приемане на лекарството.

Интраконазол капсули

Продукт на Адифарм, зелени непрозрачни капсули. Опаковките са по четири или по пет броя, една кутия – с до 3 блистера. Възможностите са различни, заради показанието препаратът да се ползва за краткотрайно лечение.

Дозиране за уста: 1 брой/ денон., в курс до 14 дни.

Орунгал

Капсулиран препарат на Янсен. Предлага се в опаковка по 15 бр, вс. капсула е с 100 мг акт. в-во. Цена на препарата 23.23 лв.

Орунгал е с широко поле на действие. Работи при инфекции както в уста и вътр. органи, така и в очи, полови лигавици, кожа.

Противопоказания за препарата са непоносимост към итраконазол, бременност, опити за зачеване. Множество лекарства влизат във взаимодействие с Орунгал.

Дозиране за инфекции в устна кухина: 1 капсулка в денон. При вътр. органи – до 4 бр.

Вориконазол

Вориконазол е активно в-во, част от антимикотичните препарати, което се предпочита при тежки инфекции с гъбички в тялото, вътрешно – по лигавици и органи. Той работи като описаните по-рано – потиска ситезирането на ергостерол, от което следва подобно действие, както и нежелани реакции.

Производителите на медикаменти с тази съставка описват възможни реакции като обриви, слабост, повръщане и диарични изхождания, отоци, слабост, болезненост в разни зони на тялото и др. Този медикамент е със  сериозни ограничения относно едновременния му прием с лекарства за други болести.

Дозиране: обичайното е 200 – 400 мг в денон. Двукратно.

Вифенд – перорален разтворгъбички, кандида, вифенд

Вифенд е препарат, който идва след като лечението с флуконазол не е дало резултат. Предназначен за болни, които се влошават, и при които гъбичките създават риск за живота.

Прилага се над 2 г. Показание: тежки инвазивни инфекции на определени гъбички, поразяващи вътрешни органи, включително кандида.

Препаратът се въвежда венозно, само от лекар и под негов контрол. Има ред противопоказания, ограничения и странични факти, с които да бъде съобразен.

Флаконът е на с-ст 257.62 лв

Други

Каспофунгин

Той работи по различен начин – потиска синтезирането на клетъчна стена при гъбичките. Приема се вътрешно или венозно. Предпочита се при пациенти с потиснат имунитет и системна кандидоза.

Внимава се с приема му и той винаги е под контрол, защото носи риск от тахикардина, нарушаване на чернодр. функции, тежки алергии.

Към момента няма наличен препарат от тази група.

Флуцитозин, Анкотил

Препаратът Анкотил е спрян от продажба. Няма налично лекарство от тази група.

Помощно средство:

Цитросепт дентал гел

Цитросепт е разработен за обработване на устната лигавица с цел предпазване от развиването на гъчибни инфекции. Има антибактериален ефект и подпомага поддържането на отлична хигиена и обеззаразяване. Препоръчва се на пациенти, предразположени към развиване на гъбични инфекции като такива, които носят протези.

Денталният гел на Цитросепт предпазва от прекомерното размножаване на микроорганизми по устната лигавица и гърлото. Неговата консистенция е такава, че обвива покритието в устната кухина. Контролира флората в устата.

Начин на приложение: гелът се намазва по венците и се оставя да действа, без да се отмива от храна и течности за около час. Консистенцията му позволява гелът да се захване за лигавиците и да действа продължително време. Оптималният брой на обработките е 3 до 4 за денон.

Цена 14.13 лв

Детайлно Цитросеп е описан ТУК:

Цитросепт – концентрираната мощ на грейпфрута

Гъбички по езика

Защо ги разглеждаме отделно?

Кандидозата на езика се явява усложнение на кандидозата в устн. кухина. До нея се стига при ослабени организми – детските, тези на много възрастни хора или болни с потисната работа на имунната система.

гъбички по езика, симптоми, признаци, цвят на налепа

Гъбичките по езика не остават незабелязани. Те са усложнение, при което патогените се прехвърлят от по-любими, но пренаселени места, към площта на лигавицата на езика

Сред рисковите пациенти се открояват новородените в първите мес. Профилактиката се изразява в укрепване на имунитета, приоритет на натуралното хранене и спазване на хигиената.

В по-голяма възраст сред причините се откроява желанието на дечицата да опознават околната среда като поставят предмети в устата си.

Признаци

В много редки случаи гъбичките се появяват в/у езика веднага, още в появата на инфекциозен процес.

Обичайно гъбичките образуват плаки в следния порядък:

 • в началото – по вътрешните повърхности на устните, венците и понякога – бузите;
 • в процеса на развитие белият налеп става ясно изразен;
 • на трети етап гъбичките се появяват по външната повърхност на лигазиците;
 • следва обхващане на още по-големи територии от лигавиците и бялата плака започва да прилича на млечна плака или пресечена извара;
 • лигавицата под налепа се зачервява и се подува;
 • едва сега гъбичките се прехвърлят върху езика.

Гъбичките предпочитат определени лигавици в устната кухина, а други пренебрегват, докато имат избор. Но те постоянно се размножават и когато всичко е заето, се прехвълят към езика.

 • Ако лечението е стартирало своевременно, няма причини да бъде засегнат и езикът.
 • И обратно, ако е засегнат езикът, значи инфекцията е оставена прекалено да се задълбочи.

Внимание! Разпространението на инфекцията върху езика е знак за закъсняла терапия. Следващите територии, които ще завземе инфекцията, са навътре в гърлото и по пътя на храната те ще слязат към стомаха и червата.

Какво е кандидоза на езика,

симптоми

Видимият симптом: налепи по езика. Те са с бял цвят, отналало точкообразни, но постепенно се събират и обединяват. Това е резултат от разрастване на гъбичната колония.

Цветът на налепа като цяло е бял, но може да има “мръсен” нюанс, или да сивее. Налепът може да се оцвети от храната и питиетата в друг цвят, но после ще приеме обичайния си цвят. Жълт или зелен налеп говори за бактериална инфекция и този цвят не се влияе от миене, жабурене и др. мерки.

Белият налеп върху повърхността на езика е белег за гъбично размножение. При разтъркване на обложения език, отдолу се откриват червени разранени петна. Самият език е възпален и подут, твърде болезнен. Такова страдание влошава вкусовите възприятия, пречи на нормалното хранене, може да доведе до допълнително отслабване на силите на организма.

Главен симптом: инфекция (възпаление) на езика и цялата устна кухина.

Гъбички в гърлото

(гъбична инфекция)

И така, гъбичките са обхванали всички повърхности в устн. кухина и се нуждаят от още място. Накъде ще се насочат?

гъбички в гърлото, симптоми, признаци, цвят на налепа

Гъбички, обхванали гърлото и продължаващи да завземат все нови и нови площи от лигавиците по дихателния път

Вече има ситуация, при която инфекцията се добира до сливиците. Върху тях се появява познатият бял налеп. Специфичното при сливиците е, че е предимно точкообразен, но с времето плаката ще се сгъсти и свърже в единна пелена.

Съществено е да отличим млечница от гнойна ангина, при която сливиците също се покриват с бели точки, но същността им е различна – гной.

Има белези, по които да различим млечница по сливиците от гнойна ангина.

 1. Гъбичният налеп е по-бял или белезникав, докато гнойният жълтее или зеленее, което е специфично за бактериалното замърсяване.
 2. Друг белег е температурата. Млечницата не се съпровожда с интензивно общо влошаване, както при една ангина, особено гнойна. Болният от кандидоза е доста по-добре от поразеният от ангина.

След сливиците, гъбичките обхващат мекото небце и оттам минават в гърлото.

Именно заради този път на разпространение на гъбичките и поетапното обхващане на нови и нови територии казваме, че кандидозата по езика, а след това и в гърлото са усложнени форми на кандидоза на устата.

Candida albicans

Гъбичн. инфекция е стигнала до гърлото. Да предположим, че гъбичките са от вида candida albicans – те са най-упорити, устойчиви и добре разпространяващи се.

Причини за candida albicans в гърлото на дете

Освен обичайните причини – слаб имунитет, авитаминоза и другите типични, можем да добавим:

 • Прекомерен прием на антибиотици;
 • Често боледуване.
 • Симптоми на кандида албиканс в гърлото:
 • Първоначално възпаление на езика;
 • Последващо възпаление на гърлото;
 • Поява на плътни налепи по езика;
 • Обхващане на сливиците с налепи.
Симптоми на кандидоза по езика и гърлото при възрастни:
 • дискомфорт при преглъщане;
 • нежелание за хранене;
 • болезненост на езика;
 • нарушени вкусови възприятия;
 • парене.

Специфично при млечницата, преминала към гърлото, е неприятно усещане при преминаване на храна. Пациентът губи желание да яде, не защото му е зле, а защото храната причинява болка на езика и в гърлото, нарушава вкусовите усещания. Често се усеща привкус на метал, болка при преглъжане, сърбеж в гърлото, придружен от парене.

Кандида албиканс в храчка?

Да очакваме ли наличието на гъбички в секретите? Не, щом са засегнати устата, езикът, гърлото и дори хранопровода. “Храчките” стават носители на гъбички при микозна инфекция на белите дробове. И те са белег за инфектиране на тези вътрешни органи.

Кандидозен сепсис

Най-тежкото усложнение на гъбичната инфекция. И опасно. Гъбичките се разрастват из целия организъм. Те се откриват по всички лигавици, а след това завземат и кръвта.

Такава форма на сепсис е трудно лечима. Известни са и случаи на смъртен изход.

Диагностика на усложненията

на кандидозата

лечение със сода бикарбонат на гъбички в устата, по езика, в гърлото

Въпреки десетките препарати, да не забравяме много ефикасното народно лечение на гъбички със сода бикарбонат

Усложненията на кандидозата твърде просто и лесно се диагностицират. Може да го направите сами, само с един оглед пред огледалото. Млечницата по езика показва напреднал език, а белите петна или сравнително равномерният налеп по гърлото вече не оставят съмнение, че гъбичн. инфекция е напреднала твърде много.

При тежки форми на гъбична инвазия се прави анализ на причинителя под микроскоп – за да се определи по-точно препаратът. При лечение с антибиотици резистентността на патогенната микрофлора ще се покаже чрез посев.

Заразни ли са?

Гъбичките живеят у нас. Те населяват кожата ни, в устата и в червата. Гъбичната инвазия започва не толкова при попадане на гъбички в тялото, колкото при спад на имунитета. Въпросът не е да се “доставят” гъбички, за да започне болестта, а да им се даде благоприятна обстановка, за да се размножават.

И някои ситуации рискът за развиване на инфекция се вдига. Това е при попадане на активни гъбички, разбира се при наличие и на втория фактор – слаба защита.

Гъбичките съществуват в изобилие в устата и в червата, затова рискова ситуация е практикуването на анален и орален секс.

Друга рискова ситуация се създава при лоша интимна хигиена.

Като цяло, предпазването от заразяване се изразява в подкрепа на имунитета. Един силен организъм, със силна защита срещу патогени, се справя с всякакви инвазии, дори и да има рисково поведение или пропуски в хигиената.

Да припомним, че хиповитаминозата и животът в стрес отслабват имунитета и косвено се явяват фактори за гъбични инвазии.

Лечение на гъбички по езика и в гърлото

Гъбичките, обхванали езика и гърлото, са същите, които първоначално са обхванали вътрешните повърхности в устната кухина. Следователно тяхното третиране се извършва с абсолютно същите препарати, използвани и в началната фаза.

Подробно ги описваме ТУК: Лекарства при гъбички в устата.

Какво е различното в лечението?

Като при всяко усложнение, и тук се използват по-силните варианти на лекарствата, а лечението се подкрепя с допълнителни мерки – домашни, народни средства, промивки и други.

Напредналото размножение на гъбичките налага полагането на повече усилия и по-дълго провеждана терапия, за да се ликвидира всичко докрай.

Помощни средства

При лекуване на гъбични инфекции и особено усложнени и тежки форми като обхващане на езика, сливиците и гърлото, специално място заемат препаратите за обеззарязаване и саниране на засегнатите повърхности.

Предпочитаната форма е води за жабурене и плакнене на устата. Те са приятни на вкус и лесни за използване. Има и таблетирани форми със същата цел.

Максимално ефикасно и добро средство за саниране на устн. кухина е хлорхексидинът.

Септофорт
лечение със сода бикарбонат на гъбички в устата, по езика, в гърлото

Освен множеството препарати от „първа линия“, в аптеките се намират и ред помощни средства с антисептични и противовъзпалителни функции

Той е представител на таблетираните форми за локално лечение. Прилага се при възпаляване на венците и всякакви инфекции в устн. кухина, включително възпалявания на езика и размножаване на гъбички.

Септофорт се използва за хигиенизиране на устата. Полезен е при възникване на рискови фактори и като средство в помощ на основното лечение.

Хапчетата са разчетени за над 5 г. Стандартн. им к-во е 3 Х 1 бр над 12 г., 3 Х ½ до 1 брой под 12 г.

Обеззаразяването на устата със Септофорт не отменя миенето на зъбите. Пък и има риск те да бъдат оцветени при използването на препарата.

Цена на таблетките 4.17 лв.

Разтвори за уста с хлорхексидин

Продуктите с активна съставка хлорхексидин не винаги са отбелязани като противогъбични. Някои производители наблягат на антибактериалното действие, други – на противопарадонтозното. Ясно е, че водите за уста с хлорхексидин имат идентично действие – премахват вредната микрофлора от устната кухина и оттам – всички последствия, до които би довела тя.

Ето някои препарати:

 • Астера против пародонтоза;
 • Антибактериална Дентапротект;
 • Елгидиум против кариес;
 • Елудрил за ежедневна грижа и др.

Други разтвори за уста (препарати)

с противогъбично действие:

 • Листерин против плаки;
 • Витис – цетилпиридониев хлорид;
 • Алсипин – антисептичен;
 • Тантум верде – бензидаминов хидрохлорид;
 • Гарганта – бензидаминов хидрохлорид.
 • Сандрин за гърло –  екстракт билки срещу възпаления, за интензивно жабурене.

Някои добри предложения са дадени и ТУК: Доказани цярове при гъбични инвазии по езика.

Ползата от Листерин в няколко рекламни секунди:

Хомеопатия

 • Меркуриус солубилис – особено ефикасно средство при орална кандидоза;
 • Натриум муриатикум – при болезнен налеп на бузите и езика;
 • Ехинацея и Календула – при сухота в устата;
 • Сулфур – при орална кандидоза, когато от устата се разнася неприятна миризма, а устните са сухи и груби.
 • Боракс – за новородени, при които е поразен езикът, а раните кървят;
 • Алое – при плаки само върху бузите, без езика;
 • Калиум Муриатикум – при плаки с голяма площ.

Народни методи и билки

Изчистване със сода

Един от известните методи за ефикасно лечение на млечница – и официален,  и традиционен, и част от нетрадиционната медицина, е терапията с обикновена сода за хляб.

Содата е достатъчно безопасна, за да прилага без проблем към новородени.

Приготвяне: чайна лъжичка сода се пуска в кипната и после поохладена вода. В нея се топи марля или памук и с тампонът се обработва устата или по-точно белият налеп.

Този начин за обработка не носи никаква вреда.

Втори вариант: активно жабурене със содения разтвор. Само не забравяйте да изплюете – разтворът поема вредни отпадъци.

Някои лекари признават, че содата е достатъчно ефикасен начин за лечение на млечница и примерно в 50% от случаите е способно да се справи с проблема без тежки препарати.

Откъде идва ползата: содата създава силна алкална среда, в която патогените не съществуват и загиват.

Минус на това лечение – не върши работа с еднократно или спорадично приложение. Изискване е обработките да са чести и неотклонни. Ако се прекъсне, ще се обезсмисли направеното до момента.

Содата се прилага до изчезване на симптомите, примерно 12 – 14 дни.

Варианти на обработката със сода:

 1. Сода и мед – содата почиства, а медът лекува разранената лигавица под налепа. Потопете тампона в мед, а после в сода и обтрийте;
 2. Лайка и сода – содата, разтворена в лайкова отварка, вместо във вода, има засилен противовъзпалителен ефект. Предпочита се при зачервяване и  подуване на тъканите в устата.

Някои хитринки за преборване на гъбичките са дадени и ТУК: Да премахнем бързо тази напаст, гъбичките в устата! 

За още информация: На английски: Oral Thrush. На немски: Mundsoor. На испански: Candidiasis bucal. На руски: Молочница во рту. На гръцки: Καντιντίαση στο στόμα. На турски: Ağız Mantarı.

Моля, споделете статията. Нека бъдем полезни на повече хора!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Гъбички в устата, по езика, в гърлото: лекарства, жабурене, сода

 1. Относно кометара за Низорал / в ,кайто активната съставка е Кетоконазола/,че е вреден не вярвайте .Нищо подобно! Напротив ! Низорал лекува успешно,над 17 вида гъбички и то особено опасни за човешкият организъм !!! Спрян е -поне за България, защото е изключително ефикасен. Причината да го няма на Българският пазар е за да боледуват повече и повече хора в България. Причините са известни-да се купуват различните други видове , не ефикасни лекарства за печалби .За сметка на здравето .Ясно е ,че кандидозите са изключително заразни и бързо се размножават сред хората.А източниците за заразяване са -по полов път,басейни,млечни продукти , стоматологични кабинети и болнични заведения. В последно време в млечните продукти като сирене,пр.мляко ,кисело мляко,кашкавал и т.н много често са заразени с кандидози .Особенно с Кандида албиканс.Нещо ,което никак не е добре !
  Така ,че ако Низорал се предлага в други държави, търсете познати, които живеят там да ви го закупят !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.