Гонартроза: ефикасните лекарства, диета и упражнения. Протези, операция

♠ Какво е гонартроза? ♠ Степени ♠ Видове ♠ Симптоми ♠ Изследвания ♠ Лечение ♠ Основна схема ♠ Лекарства ♠ Противовъзпалителни ♠ На таблетки или гел? ♠ Вътреставни инжекции  ♠ Кортикостероиди ♠ Хиалуронова киселина ♠ Течен имплант ♠ Локална терапия ♠ Гел за болки в коляното

Още в текста: ♠ Хондрапротектори ♠ Хомеопатия ♠ Изкуствена колянна става ♠ Къде се прави ♠ А артроскопия? ♠ Лечение с билки ♠ Хранене при гонартроза ♠ Хранителни добавки ♠ Упражнения, гимнастика ♠ Свързани и подобни заболявания ♠ Предпазване

Гонартрозата възниква в точката на съединение между бедрената и голямата пищялна кост. С частицата „гон“ в името на заболяването се бележи именно колянната става. Гон- е артроза на коляното, както кокс-артроза е на тазобедрената.

Артрозата може да се съпровожда с възпаление в мястото на съединението и събиране на течност,  обаче причината на заболяването не се състои в това. Разрушаването е от типа на дегенеративно-дистрофичните изменения, които са невъзпалителни по произход. Тук всичко започва с изменение на хиалинов хрущял.

Какво е гонартроза

Не е отлагане на соли в коляното!

Много погрешно се възприема, че трудната подвижност на ставата при гонартроза е породена от отлагането на соли в коляното. В действителност това, което приемаме за отлагания, са остеофити – костни разраствания по краищата на големите кости – бедрената и тибията, както още означават големия пищял. Калциране на сухожилията е възможно при ставна артроза, обаче не е нейна причина и почти не влияе на развитието й.

Гонартрозата е патологично изменение в цялото тяло!

симптоми, признаци, причини, болка при гонартроза

Колянната става е ключова за движението на човека и поема огромно натоварване

Разглеждането на гонартрозата изолирано от единството на тялото е грешка. В източната медицина ставните патологии се отнасят към системата Бад-кан, която включва множество функции като имунитет, лимфна система, хормонална регулация, обмен на веществата. Нарушение на който и да е компонент има капацитета да доведе до артроза.

Отделно, състоянието на хиалиновия хрущял в ставата пряко зависи от работата на бърбеците и ч. дроб. Главна причина на дисбаланса на Бад-кан се явяват неправилното хранене, заседналият стил на живот, влагата и студът. Всички тези фактори имат същностно значение и в терапията на кол. става.

Какво става отвътре

Съдържание на статията:

Хиалиновият хрущял обезпечава гладко съприкосновение на ставните повърхности. Той намалява триенето на костите, които се съчленяват в ставата.

“Фигурин

Самият хрущял има многослоен строеж. Такава структура му позволява той да съхранява еластичността си и да противостои на натоварванията.

Патологичният процес възниква на фона на нарушено местно кръвообращение. То е последвано от деструктивните изменения на хрущялното покритие. В началните стадии разрушаването на хрущялн. тъкан се случва на молекулярно ниво. Но по-нататък дегенерацията на хиалиновия хрущял става видима, осезаема и доста болезнена. На места той става мътен, изтънява, разслоява се и се „разплесква“ в различни посоки.

При прогресиране на гонартрозата хрущялът изчезва напълно, оголвайки костите. В отговор костните тъкани се уплътняват. Те реагират с излишни разраствания по периферията. В резултат на това се образуват шипове, оприличавани на солни отлагания (остеофити). Те водят до деформация на ставата и предизвикват болка при натоварване на коляното. Кракът се деформира и се изкривява. Затова артрозата има допълнително название: деформираща.

Степени на гонартроза

Описаните промени в ставата се случват постепенно. Те се разделят условно на три групи – степени на гонартроза. Те улесняват описването на измененията при конкретния пациент.

⇒ Първа степен: костите в коляното все още не са подложени на значителни изменения. Рентгенов. снимки сочат незначително стесняване на процепа между тях. Но болният вече се уморява и чувства дискомфорт. Не е изключено да се чува хрущене или стържене при движение. Ставата леко, но забележимо ограничава обхвата на движение;

⇒ Втора степен: бележи се с възникването на болеви усещания, особено след продължителен стоеж или ходене. Характерното хрущене е по-изразено. Значително се ограничава разгъването и пълното сгъване на крайника. Рентгеновите снимки разкриват стесняване на ставната цепка и разрастване на остеофити. Краят на костите се „сплесква“. Възможна атрофия на четириглавия бедрен мускул;

⇒ Трета степен: този етап се бележи с промяна в характера на болката. Тя се усилва и се явява и в покой. Зоната на ставата отича, повишава се локалната температура. Възможно е в ставата да се появят парченца отчупили се остеофити, които да блокират. Но и без да се стига дотам, те причиняват остра болка, съпроводена с усещане за блокиране.

Стадии на гонартроза , прогрес на болестта, какво е гонартроза

Стадии на гонартроза и сравняване със здраво покритие на костта

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Гонартроза трета степен отнема на болния възможността за самостоятелно придвижване. Деформацията на колян. става се бележи от изменена ос на крайника, добре видима на рентгеновите снимки. Появява се нестабилност на самата става.

Видове гонартроза

Класификацията по видове отчита провокатора, който задейства процеса на изменения. В междунар.  класификатор болестта е с код М17 и подкодове за видовете.

 • Първична гонартроза: възниква на фона на сравнително добро общо здраве. Основно заболяват хора в третата възраст, по-често жени. В група на риска влизат още тези с наднормена маса, които са най-голям % от пациентите с този тип дестрофия на колената;
 • Вторична (посттравматична): тук провокаторът е травма на коленете или усложняване на инфекциозно заболяване. При своевременно лечение на увредената или възпалена става е възможно избягване на гонартроза.

Според локализацията различаваме:

 • Гоартроза от дясна или от лява страна: по същност едностранно развиване на болестта само в едната става;
 • Двустранна (билатералис): едновременни изменения  в двата крайника.
От какво зависи

вида гонартроза

⇒ Първичната гонартроза е изява на вътрешни системни нарушения в тялото като цяло – например на обменните процеси, следствие от продължителен прием на хормонални лекарства, заради наследствена предразположеност. Измененията се явяват в старческа възраст, но не заради износване на самата става, а заради цялостно износване на организма.

Първичната гонартроза по-често е двустранна, доколкото измененията мъм функционирането на организма са общи и се отразяват по еднакъв начин на двете стави.

⇒ Вторичната гонартроза е следствие от някакво поражение в заболялата става – травма, хирургия, възпаление. Инцидент е възможен в коя да е възраст, затова и вторичната гонартроза не е възрастово обусловена.

Вторичната гонартроза обичайно е едностранна, доколкото увреждането е било инцидентно и е засегнало единия крайник.

стадии на гонартроза, разрушаване на колянна става

Разрушаване на повърхностите в ставата в прогрес според класифицирането на болестта по стадии

Забелязана е известна зависимост между заболяването и физическата дейност на пациента:

 • Гонартроза на десен крак приоритетно развиват спортистите и хора, които полагат тежък физически труд;
 • Гонартроза на ляв крак приоритетно развиват хора с прекомерно тегло.
Конкретни причини

за гонартроза

Ще ги разделим условно на две.

Първа група:

 • Травми или счупвания на костите;
 • Механични увреди на менискусите и на хрущялната тъкан;
 • Разрив на връзките или на мускулните тъкани в ставата;
 • Прекалено голямо физическо натоварване на коляното;
 • Вдигане на прекалено тежки предмети;
 • Прекомерно тегло;
 • Аномалии в строежа на колянната става.

Втора група:

 • Варикозно разширение на вените на долни крайници;
 • Възпаляване на колянна става, провокирано от инфекциозни патологии;
 • Наследствена слабост на връзките и мускулния апарат в колената;
 • Нарушение на нормалната инервация на колянното съчленение;
 • Болести на ендокринната система.

Симптоми на гонартроза

Опасността при гонартрозата, както и  при другите видове артрози, се заключава в тежките последствия от несвоевременната диагностика. През първия си стадий заболяването почти не се проявява, освен със:

Слаба, тъпа болезненост, която пациентът усеща като умора

По-нататък се показват типичните симптоми:

 • усещане за скованост на крайника;
 • стягане под коляното;
 • тъпа болезненост след продължително ходене.
Ограничена подвижност

Множество болни с гонартроза се жалват от трудно раздвижване. На тях им е трудно да ходят главно сутрин, след сън или след дълго седене. Забелязваме, че обездвижването на ставата за кратко време създава трудности, а и болезненост. Наричат я

Стартова болка

Това е болката, която се явява при известно насилие в раздвижването на ставата. С упражняването на активност болезнеността отминава, а ставата се раздвижва. Но това е в началните етапи на болестта. Докато разходката дава облекчение, измененията не са преминали в крайния етап.

какво е готартроза, артроза на колянна става, развитие на болестта

Колянната става е сложна по строеж, натоварена е с важни функции и понася тежестта на торса

Болка от вътрешната страна

С напредването на дегенеративните изменения болезнеността става по-ясно изразена от вътрешната страна. Там тя е по-упорита и постоянна. Местоположение е свързано с анатомичния строеж на ставата.

Нерядко пациентите с гонартроза чуват

Хрущене, скърцане в коляното

Източникът на този звук не е много приятен за представяне. Знаете ли как звучи триенето на кост в кост? Ето така. Лишени от амортисьорите си, главите на костите се претриват (тук и остеофитите имат дял) и произвеждат звук, подобен на стъпки в заледен сняг.

Много скоро болката в коляното се променя изцяло.

Болки в коляното при движение

Ако в началото болката се явява при стартово раздвижване след продължителен престой (и движението носи облекчение), то по-нататък става обратното: болезнеността бележи движението и повечето движение води до повече болка.

Пациентът не само се уморява и изпитва болки при ходене, но получава и

Болки при сгъване и разгъване

Диапазонът на движение на ставата видимо се стеснява. Това се отразява на почти всякаква дейност и пациентът започва да се инвалидизира. Той трудно изкачва и слиза по стълби, има потребност от помощ да се качи в автобуса, трудно и болезнено става дори сядането на стол и изправянето.

При прогресиране на болестта възниква

Окуцяване

В най-задълбочените случаи пациентът не може да се придвижва без помощта на бастуни или патерици. Често в легнало положение болката утихва, обаче в трети стадий кратките периоди на спокойствие биват отнети. Често болезнеността продължава и в леглото.

Самодиагностика

При оглед в началния стадий по коляното няма външни изменения. Но с течение на процеса започва деформация, отразяваща се на контурите на костите. Болният сам забелязва ограниченото (непълно) разгъване и сгъване.

Следва да обърне внимание има ли скърцане и ако да – с каква интензивност и продължителност.

При опипване на коляното болният от гонартроза открива болезнена зона, обичайно от вътрешната страна на крака, на нивото на ставната цепка.

Внимание! Болка в коляното бележи и други заболявания. От значение е да се различи щракане от стържене. Тези детайли сме дали ТУК:

Болки в коляното: Заболявания и травми. Какво да правим?

Често във вътрешността на ставата се събира течност, тоест присъединява се и синовит – възпалително изменение. Това състояние се бележи от изглаждане на контурите на коляното заради отичане и подпухване на тъканите над и встрани на ставата. При опипване на зоната с две ръце се усеща флуктоация (сякаш във вътрешността има течност).

С прогресиране на гонартрозата симптомите се проявяват още по-ярко и стават по-ясно изразени. Въпреки че тоза заболяване е дефакто видимо и с просто око (без началния етап), диагностиката е от съществ. значение за установяване на размерите на увреждането.

Изследвания, диагностика

Има няколко технологии, с които да се надникне в ставата и да се видят процесите в нея. За щастие всички са достъпни, а повечето – и евтини. И достатъчно информативни.

Преглед при ортопед

Оглеждането на ставата от ортопед е първото диагностично мероприятие от съществено значение. В него влиза опипване на ставата, за да се установи състоянието й, измерване на костите и ъгъла на сгъване и разгъване (показва подвижността).

Клинични изследвания
 • Общ анализ и скорост на утаяване на еритроцитите;
 • Определяне нивото на фибриноген (оценка на съсирването), на пикочната к-на и на други биохимични показатели на кръв и урина.
Рентгенологични изследвания

Рентгенът е основен диагностич. метод при гонартроза.

рентгенова снимка на коляно, рентген за гонартроза

Трите стадия на гонартроза, погледнати през рентгенов апарат

 • В началния етап е възможно снимката да не покаже изменение, а ако покаже – да е незначително;
 • В напредналите етапи на снимката се наблюдава разстоянието между костите, склероза на хрущяла, увреждане на костите и наличието на остеофити.
Ултразвуково изследване

Ултразвукът е високоинформативен метод и показва степента на поражение на тъканите. Но той не успява в пълна степен да замени рентгенографията. Използва се като спомагателен метод.

Магнитно-резонансна томография

Най-прогресивният метод за диагностика позволява да се изучи ставата в детайли, представяйки прослойни изображения. Ядр.-магнитната апаратура улавя и най-ранните изменения в хрущялната тъкан.

Минус на изследването са високата му цена и ограниченият брой направления от Здравната каса. Преимущество е високата точност, а тя е важна, защото гонартрозата може да не е единствено  опорно-двигателно заболяване у дадения пациент.

За ЯМР е разказано в подробности ТУК: Какво е ЯМР, в кои градове го има, каква е ползата и др. 

Лечение на гонартроза

Колянната артроза е лечима! Но трудността (и цената) на терапията нараства право пропорционално на дестрофичните изменения. И тук важи принципът:

по-добре късно…

Съхраняване на подвижността и самостойността на пациента е висше благо.

Логично, при най-крайни изменения в ставата възстановяването по естествен път е невъзможно. Стига се до замяна на ставата с изкуствена. Във всички етапи има решения.

Лечението през целия процес е целенасочено спрямо

 • причините
 • симптоматиката
 • измененията

Целта е пациентът да облекчи болките си, деструкцията да бъде спряна, а след това – функционалността на ставата максимално да се възстанови.

Основни принципи на лечението

Новите течения в терапията на колянна артроза извеждат три принципа:

 1. Болестта не възниква в колянната става, а само се проявява в нея. Затова лечението на артрозата трябва да е цялостно в организма;
 2. Не е потребно да се лекуват симптомите, а тяхната причина. Затова не трябва да започва лечение, преди да се изясни причината;
 3. За лечени на артрози се използват възможностите на тялото за самолечение. Те не се заменят, а усилват.

  гонартроза, колянна става, подуване, оток

  Терапията е продължителна и скъпа, съпроводена с болезненост. Но пациентът няма друг избор, освен да я проведе

Някои клиники по света отхвърлят изцяло медикаментозното лечение, обявявайки го за консервативно. Други отхвърлят хирургичното лечение, залагайки само на медикаментите. Има обаче „златен стандарт“ в лечението на гонартроза и той ляга на няколко стандартизирани мерки.

Стандартно лечение

В практиката на традиционната медицина терапията на гонартроза слабо се отличава от методите на пролекуване на други артрози (на други стави).

Систематизираме го на 6 етапа

Стъпка 1: премахване на възпалението

Традиционно се прилагат нестероидни противовъзп. средства, назначени мускулно или венозно. Инжекционно поставените медикаменти дават по-продължителен и силен обезболяващ ефект. Към НПВС се отнасят препарати като:

 1. Неселективни противовъзпалителни като кетопрофен, ибупроф., диклофенак, диклак, индометацин;
 2. Селективни противовъзпалителни като мелоксикам, целекоксиб, рофекоксиб, нимезулид. Те избирателно потискат ензима циклооксигеназа-2, който се индуцира при възпаляване. Препаратите от т.нар. група на потискащи COX-2 са по-ефикасни и щадящи от неселективните, които имат повече и по-изразени странични ефекти;
 3. Хормонални препарати като синтетичните хормони хидрокортизон, дипроспан, кеналог. Тази група медикам. се влагат като вътреставни инжекции при наличието на синовит на колянната става (възпаление на синовиалната обвивка). Целта на терапията е премахване на възпалението и болевия синдром за максимално кратки срокове. Минус е увреждащото влияние върху хрущялната тъкан, голямото количество противопоказания и странични ефекти;
 4. Антиензимни препарати. Те неутрализират синтеза на някои ензими и предотвратяват по-нататъшната дегенерация на ставата. Най-известни препарати от групата са контрикал, гордокс. При гонартроза те се въвеждат вътреставно.

Стъпка 2: лечение на засегнатия хрущял

Прилагат се лекарствени средства, които заместват необходимите за синтеза на хрущялна тъкан вещества. Те оказват защитен спрямо хрущяла ефект. Наричат ги хондропротектори. Такива препарати съдържат вещества, които влизат в състава на самия хрущял. Медикаментите са натурални, добре се възприемат от организма и активно стимулират синтеpа за колаген.

При артроза на колян. става е оправдано ползването на препарати като структум, ДОНА, румалон и други с действащи в-ва хондроитин сулф. и глюкозамин. Те са бавнодействащи лекарства, приемащи се на продължителни курсове. Някои са пуснати във вид на разтвори за инжекции. Тази форма за приложение се явява най-ефикасна.

Стъпка 3: локално лечение

физиотерапия при гонартроза

Физиотерапията е безалтернативен начин за лечение при гонартроза. Тя започва веднага след спадане на отока. Съчетава се с локарно третиране с лекарства

Сгряване чрез мазане и разтриване с помощта на разни по рода си гелове, мази, кремове. Препаратите имат основно противовъзпалително и сгряващо действие. Целта на терапията е активизиране на местното кръвообращение и премахване на възпалителния процес.

Най-известни препарати от групата са фелоран, финалгон, фастум гел, гелове с пчелна отрова и др.

Стъпка 4: подобряване на кръвообращението

Съдоразширsващи препарати се използват за понижаване на тонуса на вътресъдовата мускулатура. Те позволяват да се усили вътрешния поток на кръвта и да се подобри трофиката на тъканите, разположени около ставата.

При гонартроза се препоръчват кавинтон, трентал и актовегин. Отделно има препарати, насочени към укрепване на съдов. стени като рутаскорбин, упсавин и други продукти, базирани на аскорбинова к-на (вит. С).

Стъпка 5: премахване на прекомерния тонус

Спазмолитици и миорелаксанти като мидокалм и дротаверин (но-шпа и дро спаз) позволяват да се премахне излишното мускулно напрежение в повредения сегмент. Той често възниква като компенсаторна реакция на организма.

Стъпка 6: въвеждане на синовиална течност

Най-прогресивен метод на лечение на гонартроза в последните години стана използването на препарати на основата на хиалуроновата к-на. Тя представлява природен компонент на ставн. хрущял и синовиалната течност. Въвеждането й в колянната става не провокира възпаляване, разкъсване, отхвърляне или други негативни реакции.

В групата се обхващат препарати като ампули Хиалган, Хиалурген, Артилейн, Бонген, Еректус, инжекционни импланти като Креспин Гел Плюс и Креспин за остеоартрит, Суплазин спринцовка.

Изброените препарати смекчават движението и премахват болевите усещания, провокирани от триенето на ставните повърхности.

Описахме терапията на  гонартроза по направления, но последователността и комбинирането на стъпките се определя от лекуващия специалист. Едновременно с медикаментите може да се назначи физиотерапия и/ или да се потърси облекчение чрез способите на нар. медицина.

Препаратите с хиалуронова к-на са разрешени за въвеждане, след като напълно е премахнато възпалението. В противен случай вместо лечебен ефект се получава задълбочаване на протичането на болестта.

Широк преглед на терапевтичните подходи е направен и ТУК: Как се третира гонартроза.

Лекарства за гонартроза

лечение на гонартроза, лекарства за гонартроза

Лекарствените наименования са стотици. Какво да изберем?

Ставата е сложен механизъм, в който участват разни по качества и функционалност тъкани. По тази причина няма един медикамент или подход, чрез който да се постигне облекчаване на симптоматиката и да се преобърне посоката на деструктивния процес. За всеки компонент от протичащите в ставата промени се предписва адекватен медикамент.

Терапията почти на 100% представлява комбинация от изложените по-горе групи лек. препарати.

Най-доброто лекарство за стави е определено спрямо индивидуалните изменения при конкретния пациент. То му носи облекчаване, спира разрушаването на ставата и подпомага възстановителните процеси.

Ще разгледаме конкретни медикаменти.

Против възпаление и болка

За овладяване на възпаляването в ставата и болевия синдром използваме нестероидни и стероидни противовъзпалителни. Първите са типичните за ставни патологии, а вторите се включват при утежнени случаи и наличие на усложнения.

Нехормоналните препарати се произвеждат под формата на разтвори за инжектиране (с най-бързо действие), на таблетки и мазила за локално третиране. Разнообразието цели повече възможности за въздействие и комбиниране с цел ефикасно овладяване на болевия синдром.

По-рядко, но някои производители прибягват към формата „супозитории“ – свещички за ректално поставяне. Така се избягва преминаване на лекарството през стомаха, където нестероидните противовъзп. препарати провокират най-сериозните си странични реакции.

На таблетки или гел?

Пациентът не е изправен пред избор на форма, в преимуществена част от случаите той ползва и трите (основни) форми на различни етапи или едновременно.

Обичайната схема е първоначално инжектиране за бързо повлияване, а след това преминаване на таблетки (капсули, супозитории, сироп) и локална обработка на ставата с мазила. Затова и някои наименования се предлагат в трите форми, например:

 • Алмирал – ампула и таблетки;
 • Волтарен – супозитории, талетки и гел;
 • Диклак – ампула, таблетки и гел;
 • Диклофенак – капсулован, таблетки, супозитории, гел;
 • Наклофен – ампула, капс., гел, таблетки.

Примерите са с препарати с еднакво активно вещество

Диклофенак

едно от най-ползваните и широко разпространени в терапията на възпалителни процеси, придружени с болка и повишаване на темп. (вкл. локалната). Артрозите, болезнеността в ставите, синовитите,  травматичните увреждания на капсулно-свързочния апарат са сред най-преките показания за изписване на диклофенак.

Диклорон

Dikloron е друг представител на семейството на диклофенак, но към момента не е наличен на българския пазар. Изброенитe лекарства по-горе се явяват негови аналози (заместители) с идентични функции и действие.

По скорост на действието си диклофенак е в средния сегмент. Максималната му концентрация н кр. плазма се достига в рамки на до 2 часа. За предпочитане са лекарствата с удължено освобождаване, които са по-ефикасни от тези с краткосрочно.

След въвеждане диклофенак е резорбира напълно. Храната може да забави скоростта на усвояване, но като нестероидно противовъзпалително, той не се приема на гладно заради риска от стомашен дискомхорт.

На какво да разчитаме с диклофенак?

Отслабва болката в състояние на покой и при движение, утренна скованост, отичане, подпухване на ставата. Подобрява функционалната им способност. При възпалителни процеси бързо облекчава спонтанната болка и тази при движение и намалява отока.

По противовъзпалителна активност диклофенак превъзхожда:

 • Ацетилсалициловата киселина – ацетизал, аспирин, акард, апири, аспетакс и други;
 • Фенилбутазон – бутадион;
 • Ибупрофен – блокмакс, ибудолор, бруфен, ибупрофен, долорен, и други.

Има данни за по-добре изразен клиничен ефект и по-добра поносимост в сравнение с

 • Индометацин – табл., супозитории.

Някои от нехормоналните могат да се самоизписват, тоест пациентът да вземе лекарство при болка, по собствено усмотрение. Пример е

Парацетамол за болката

На сироп, таблети, сашета и инфузионен разтвор, парацетамол е добре познато противовъзпалително. То е доста ефикасно при вирусни дихателни патологии, но се прилага и при ставни проблеми. Действието му е сравнително слабо в семейството на НПВС, но

Сравнително безопасен е такъв подход към мазилата за локално приложение. По-модерните препарати обаче следва да се изпишат от специалист.

причина за гонартроза, спортна травма, контузия, увреждане на коляно

Спортът лекува гонартроза. Разболява прекомерното натоварване

Ацеклофенак – Афламил

Още един представител на производните на оцетната к-на – група противовъзпалителни, силно ефикасни по отношение на артрити и артрози, остеоартроза и всякакви заболявания на ставата и зоната около нея. Добър препарат при травми и в постоперативни състояния.

Ацеклофенак е с висока асорбционна способност, но максималната си концентрация постига леко по-бавно от диклофенак – за 1,25 – 3 ч. Прониква в синовиалн. течност, където неговата концентрация достига до 57% от нивото на концентрация в плазмата.

Ацеклофенак циркулира в неизменен вид и излиза през бъбреците, което прави противопоказани патологичните изменения на чифтния орган.

Мелоксикам – Мовалис

Мелбек, Мовалис, Мелокс – и трите на ампули и таблетки, Тросикам – диспергиращи в устата хапчета – ето основните представители на активната съставка мелоксикам.

Препаратите принадлежат към селективни противовъзпалителни, заедно с

целе- и рофекоксиб, нимезулид

Те действат избирателно и са по-добре приемани от тялото.

Мовалис се предписва на кратки курсове при обостряне на остеоартрити. По-продължит. му употреба е оправдана при спондилит и ревматоиден артрит. Ограничаването се обяснява със завишаване на риска от сърдечни инциденти при по-високи дози и дълга употреба.

При ставни проблеми се прилага в доза от 1 Х 7.5 мг, като количеството се удвоява при необходимост (до 2 бр. на денон.) и по решение на лекар. Подробности за Мовалис ТУК:

Мовалис на ампули и таблетки. Ценните инжекции при болки в ставите

Други наименования в таблетирана форма: Напроксен, Налгезин, Целекоксиб, Алгоксиб, Долоксиб, Аркоксия, Коксиент и други. Групата на НПВС е много обширна и съдържа няколко десетки наименования.

Вътреставни инжекции

за колянна става

Вътреставните инжекции често са екстрена помощ при артроза на колян. става. В много случаи те действително облекчават състоянието, но и се бият доста по-често от необходимото.

През 2013 година Американската асоциация на хирурзите-ортопеди настоятелно препоръчва парацетамолът да бъде възприет като главен аналгетик при гонартроза и само да се варира с дозата.

Нестероидните противовъзпалителни не се отхвърлят, но се ограничават във времето. Шест плацебо-контролирани изследвания са док., че курсовото използване на нестероидни (не повече от 12 седмици в постоянен режим) значително намалява болката и увеличава функционалната възможност на ставата. Подобрение се наблюдава при 30 – 70 % от пациентите в различните проучвания.

Вътреставно се въвеждат основно кортикостероидни хормони: кеналог, хидрокортизон, флостерон, целестон и др. Може да го срещнете изписано така:

Интраартикуларно приложение на кортикостероиди

Кортикостероидите са добри с това, че бързо и ефикасно потискат болката и възпаляването при оток и подпухване на ставата. Именно бързината, с която се достига лечебен ефект, е причина кортикостероидните инжекции да завоюват особена популярност. Някои специалисти публикуват мнение, че расте прибягване до вътреставни инжекции дори без реална необходимост, включително с профилактична цел – за предотвратяване на по-нататъшно развитие на артроза.

Кортикостероидът не лекува и няма способността да повлиява развитието на артрозите. Той не подобрява състоянието на ставния хрущял, не укрепва костната тъкан и не възстановява нормалното кръвообращение. А именно тези три пункта са действително възстановаващите.

Какво могат кортикостероидите? Да намалят ответната възпалителна реакция на организма спрямо едно или друго увреждане във вътрешността на ставата. Затова използването на вътреставни инжекции с хормонални препарати като самостоят. метод на терапия е безсмислено. Те трябва да се ползват само в комплексно лечение на артрозата.

Пример от практиката: пациент с гонартроза II стадий с оток на ставата заради натрупване на течност в нея. Събирането на течност (синовит) затруднява провеждането на лечебни процедури като мануална терапя, гимнастика и физиотерапия. В такава ситуация лекарят провежда вътреставна инжекция с хормонален препарат, за да отстрани синовита, а след седмица пристъпва към останалите лечебни прийоми.

Втори пациент също има гонартроза II стадий, но без оток и събиране на течност. Безусловно такъв болен не се нуждае от вътреставна инжекция с кортикостероид. Няма възпаление, следователно няма върху какво да се въздейства с подобно лекарство.

вътреставни инжекции при гонартроза, течен имплант, инжектиране на хиалуронова киселина

Въвеждане на лекарство директно в ставата

Вътреставните кортикостероиди

действат по особен начин:

 1. Нежелателно е инжектиране, по-често от 1 път на 2 седмици. Лекарството заработва в пълна сила и лекарят може да оцени ефекта от него едва след 10 – 14 дни;
 2. Първата вътреставна инжекция носи по-голямо облекчение, отколкото последващите. Ако първата е дала слаб резултат, малко вероятно е второ и трето въвеждане на препарат на същото място да бъде по-ефикасно. В случая е потребно да се смени лекарството или по-точно да се избере място на инжектиране;
 3. Ако и след прецизиране няма добър резултат, по-добре е изцяло да се изключи терапия с кортикостероидни инжекции. Крайно нежелателно е провеждане на 4-5 инжекции в една и съща става. Вероятността от странични ефекти бързо нараства.

Многократните инжекции сами по себе си травмират и създават риск от привличане на инфекция. Хормоните провокират и нарушение на структурата на връзките в ставата и околните мускули, причинявайки известно „разхлабване“.

И последно, честите инжекции влошават пациенти, при които гонартрозата е съчетана с диабет, бъбр. недостатъчност, затлъстяване, хипертония, язва, чревни патологии, гнойни инфекции, туберкулоза, психични заболявания. Дори въведени в ставата, тези препарати се отразяват цялостно и носят риск от обостряне на изброените болести.

И все пак кортикостероидите не се отхвърлят напълно. Американските хирурзи-ортопеди ги включват в терапевтична схема, която обявяват за по-добрата пред хирургичната намеса. Техният съвет е терапията да стъпи на комбинация от

НСПВС + вътреставен кортикостероид + физическа рехабилитация

Много по-полезно е въвеждането на хиалуронова к-на (натриев хиалуронат) в колян. става – една практика с вече ок. 15-годишен опит.

Инжекции

Хиалуронова киселина

Много полезно и ефикасно лекарство. Хиалуроновата к-на образува върху увредения хрущял защитен слой, който предпазва от по-нататъшно разрушение и подобрява съприкосновението между повърхностите в ставата.

Освен това те проникват в дълбочина, подобрявайки гъвкавостта и еластичността на хрущяла. Благодарение на хиалуроновата к-на изтънелия при артрозата хрущял възстановява своите свойства. В резултат на намаленото механично триене и натоварване намалява болката в коляното и се увеличава подвижността.

Течен имплант

за възстановяване на колянна става

Препаратите с хиалуронова к-на се наричат още „течни протези“ или „течни импланти“. Те работят в ставата като здрава синовиална течност, като естествена „ставна смазка“.

Плюс е, че типа терапия почти няма странични ефекти. Въвеждането е курсово – необходими са 3-4 инжекции с интервал от 7 до 14 дни между тях. При потребност се прави следващ к урс след 6 до 12 мес.

Главният и единствен сериозен недостатък на препаратите с хиалуронова к-на е високата им цена. Например една ампула Хиалган е 67 лв, Артилейн – 54 лв.

Инжекционен имплант Креспин е 379 лв, за Гел + – 675 лв, Суплазин – 550 лв.

В противовес съществуват мнения, че такъв препарат изправя на крака в кратък срок, спестявайки време, средства, болка, обикновено и операция. Своевременно предприето „течно“ имплантиране сигурно би било по-евтино от ендопротезиране на колянната става, разгледано не само във финансов, но и в социален и психологически аспект.

операция на колянна става, лечение на гонартроза

Поставянето на изкуствена става е началото на дълъг рехабилитационен период

В началната и средна степен на заболяването по-често лечението се извършва с таблетирани и локални форми. Място имат и препарати с растителни и животински екстракти. Пример е

Капсули Неофлексин

Хапчетата съдържат екстракти от Новозеландска мида, кафяви водорасли, кора на върба, вит. Е и В6 и др. Създаден е за дегенеративни изменения на стави, скованост, възпаления, болезненост. Съдържа в-ва, които изграждат хрущялната тъкан в ставите и следователно оказва физиологично въздействие. Работи чрез регулация на обменните процеси.

Производителя указва оптимално к-во от 3-4 капс. / денон. в период от 3 месеца, следван от прекъсване за почивка. С-ст 19.81 лв.

Локална терапия

(мехлем, крем, гел, унгвент)

Местната терапия се провежда с нестероидни противовъзпалителни под формата на гелове и мази. Ролята им е много съществена в лечението и никак не бива да се пренебрегват.

Мазилата имат ред преимущества пред формите за вътрешна употреба на същите наименования:

 1. Заобикалят стомаха, с което значително се редуцират страничните ефекти;
 2. Подходящи са за продължителна употреба и по-често приложение;
 3. Достъпни са и се предоставят и без наличие на рецепта.
Гел за болки в коляното
 • Диклофенак гел – показан над 12 год., обичайно се прилага с до 4 намазвания. Отпуска се без рецепта, но при липса на резултат след 14 дена трябва консултация. С-ст 4.93 лв;
 • Волтарен емулгел – дава се за над 14 год., до 4 полагания върху болезнената зона. Срокът, в която би следвало да даде резултат, тук е 7 дни. С-ст 9.56 лв;
 • Долгит – представлява ибупрофен за мазане. 2 до 3-седм. употреба се смята за достатъчна за постигане на ефект. Миним. възраст не се посочва. Макс. к-во е 20 мг/ денон. С-ст 6.41 лв;
 • Диклак – гел за възрастни. Производителят препоръчва приложение до 7 дни. С-ст 7.67 лв;
 • Афламил – показан за трикратно приложение в денон., до 2 г на апликация. Неподходящ за деца. С-ст 12.29 лв;
 • Други наименования: Алмирал, Дийп рилийф, Диклофенак, Ибудолор и Ибументол (ибупрофен и левоментол), Ибутоп, Индометацин, Кетопрофен, Наклофен, Сиафен, Фастум, Фелоран.

  травма, увреждане, инфекция, причини за гонартроза

  Спортните травми са пряк път към развиването на гонартроза. Футболистите например често падат на терена след жесток удар на колянната си става

Компреси с димексид

Активното в-во е диметилсулфоксид. Премахва болезненост при травми, отоци, възпалявания на меки тъкани в ставите. Представлява в-во, получено от дърв. целулоза. Оказва антисептично и противовъзп. действие. Ефикасно е срещу усложнения в опорно-двиг. апарат. Използва се външно, на компреси и в домашни условия.

Деформиращата артроза е сред показанията за употреба на димексид/ диметилсулфоксид. Средството е по-познато в чужбина, но и у нас се продава разтвор на Биовеа, с-ст 54.00 лв.

Преимущества: подобрява обменните процеси в болното място, въздейства на кръвообращението, препяства образуването на съсиреци.

Кремове на растителна основа

и с пчелни продукти

В т. група влизат препарати за лок. приложение, базирани на растителни и животински екстракти, пчелна и други отрови.  Те са много разнообразни  по действие. Основн. част имат за задача да активизират кръвообращението в засегнатия участък, така да подобрят храненето и съответно – възстановяването на тъканите.

Показанията обикновено са травми, контузии, разтежения, хематоми и др. Те имат сериозен обезболяващ ефект.

Някои наименования:

 • Алга Сан мобил, арника, лосион, гел, интензив, крем – шест форми, базирани на масло от алпийски клек, но с известни разлики в останалите компоненти. Насочени към клетъчна регенерация, обезболяване, релакс и против възпаляване. Цени от 9.50 до 17.81 лв.;
 • Асам гел с евкалипт, със загряващ ефект, с арника – против възпаляване и болка. Цени от 3.60 до 10.40 лв.;
 • Пейн на Хималая с масла от мента и бор;
 • Бишофит с женшен, камфор, очиболец, черен оман, ментол и масла;
 • Други: Верналин охлаждащо-загряващ, Дандум охлаждащ, Живокост, Матсан дойч антиревматичен, с глюкозамин, Окопник, Ревмалгон с лют пипер, Пчелна отрова гел и др.

Олио Неокс

Ne®Ox е съчетание от билки и масла, традиционни в Аюрведа. Действието им е отправено към двигателния апарат, за поддържане на мускулите, оросяването на крайниците, за подобряване на движението, за спортисти и при пренатоварване.

С-ст 12.21 за 60 мл.

Хондрапротектори

Традиционните препарати за подкрепа на хрущялната тъкан, базирани върху глюкозамин и хондроитин сулфат, се предписват като съпътстващ компонент на лечението.

Те се ползват във всички етапи от заболяването, макар че в трета фаза са със слаба ефикасност, тъй като хрущялът вече е практически разрушен.

Глюкозамин и хондроитин са вещества, които хранят хрущялн. тъкан и възстановяват структурата на повредения хрущял в колянната става.

За разлика от нестероидните противовъзпалителни, хонтрапротекторите не само отстраняват симптомите, но и въздействат върху причината за болестта. Те подпомагат възстановяването, подобряват изработването на ставна течност и за нормализиране на „смазочните“ й свойства.

Подобно комплексно въздействие прави хондрапротекторите незаменими в лечението на начални стадии на артрози, без да се преувеличават техните възможности. Все пак, лекарствата не са в състояние да предизвикват израстването на нов хрущял или да върнат предишната форма на деформираните кости в коляното.

Освен това хондрапротекторите действат бавно и не подобряват състоянието на пациента веднага. За реален резултат трябват миним. 2-3 курса на терапия. Лечението до видим резултат отнема от половин година до половин десетилетие, макар че рекламите обещават кратки срокове.

И така постепенно стигнахме до обратното мнение за хондрапротекторите – че те не дават реално резултатите, които се афишират. Лекарствата се оспорват в препоръките на американските хирурзи-ортопеди, които вече цитирахме. Заключения от нарочни проучвания показали, че хондрапротекторите не доказват очакваната ефикасност при остеоартрити.

Впрочем, и по-умерените в позицията си специалисти предупреждават, че за максимален ефект хондрапротекторите трябва да се прилагат на курсове, редовно и в продължение на много време. Без логика е да се взема глюкозамин и хондроитин сулфат еднократно или при болка.

За максимален ефект се предписва ежедневен прием на адекватни, тоест достатъчни дози от препарата в течение на целия курс на лечение. Нивата са определени така:

 • Глюкозамин – 1000 / 1500мг;
 • Хондроитин сулф. – 1000 мг на денон.

  гонартроза какво е, увреждане на колянна става

  Какво точно е увреждането вътре в ставата

Някои наименования:

Прахчета (капсули) “Дона”

Под наименованието Дона се предлагат прах за перорална употреба (сашета) и капсули с активна съставка глюкозамин по 1500 мг.

Производителят определя показанията: остеоартрит с болка и ограничена функционалност на ставите.

В някои описания се препоръчва Дона профилактично за възрастни хора – ежедневно по 1 саше за инфибиране на активността на ензимит, които разграждат хрущялната тъкан.

Другата форма – 200S, към момента не е налична на пазара.

Други наименования: Глюкозамин – капсулиран, на Ади Фарм, на Фарма Норд, на 21 Сенчъри и други, Флексодон С и много препарати, класифицирани като добавки.

Сироп за стави “Флекс код”

Това лекарство се откроява с течната си форма, рядка сред препаратите за деформираща артроза. Според производителя, така глюкозаминът се усвоява оптимално. Като уникално се определя присъствието на нискомолекулна хиалуронова к-на за орално приложение. Представя се за алтернатива на вътреставното инжектиране.

Сиропът е показан при болезненост и скованост в ставите, при намален обем на движението и конкретно при гонартроза.

С-ст на 500 мл опаковка – 53.01 лв.

Хомеопатия

В своято ръководство по хомеопатия Герхард Кьолер посочва за гонартроза следните препарати:

 • Аурум – подхожда на хора, които в младостта си интензивно са се трудили и с възрастта са отслабнали физически и психически. Чувствителни към студ – хладни крайници при топло лице. Болки в костите през нощта, нощна болка в бедрото и особено в колянна става. Треперене на коленете, краката са като парализирани. Използване: С6 (Д12);
 • Калциум карбоникум – при слабост, потене, остра болка в ставите и такава, която тръгва от кръста към бедрото и коляното. Усещане за парализиране на целия крак. Болка в коляното при качване на стълби и особено при слизане. Изразена болезненост в костите при палпация. С6 (Д12);
 • Бензоикум ацидум – при гонартроза + склонност към подагра/ ревматизъм. При тъмна урина с неприятна остра миризма, съдържаща много амоняк. Оток на коляното, стържене в него. Особен симптом: болезненост в колян. става след пиене на вино. Използване: Д6— Д30 в разтвор;
 • Гуаиакум  – при хронично ревматично заболяване или подагра. Потене с неприятен мирис на потта. Спазватична болка в бедрото до коляното или от коляното до петата. Влошаване при студ и движение. Особен симптом: пристрастяване към ябълки. Използване С6 (Д12) в разтвор.

Помощни препарати

 • При влошаване от топло: Апис Д12 или Ацидум формицикум Д12;
 • При подобряване от топло: Вискум ДЗ, Д4, Д12 или Ацидум сулфурикум Д12.

Наколенки при гонартроза

наколенки, ленти за стабилизиране на коляно, при гонартроза

Някои от видовете стабилизиращи средства за коляно

В медицинската и спортната практика с цел минимизиране на негативното въздействие от натоварване на ставите се използват всевъзможни начини за обездвижване и защита, а също и за фиксиране на мускулатурата.

Принципът е, че поддържащите средства

 1. снижават болката
 2. подобряват протичането на кръвта
 3. подобряват храненето на тъканите
 4. и по този начин съдействат за по-бързо възстановяване.

Съществуват огромно количество ленти, наколенки, ортези, бандажи, фиксатори. Те са с различна еластичност и твърдост, изработени са от материали с разнообразни свойства с цел пациентът да открие точното помощно средство.

Еластичните наколенки се ползват за неоперирани колена, с цел подкрепа на ставата и намаляване на натоварването и съответно – триенето. Някои пациенти избират неопренови, за да получат и допълнителен ефект на затопляне. Неопреновите създават по-изразена компресия в сравнение с еластичните.

Неопреновите се предпочитат при постоянна болезненост, наличие на оток и възпаление. След операция обаче са по-подходящи стабилизиращите с шини. Те са по-твърди заради вградените елементи, но колянната връзка е напълно стабилизирана. Някои модели допълнително намаляват напрежението в капачката.

Фиксирането на колянна става с тиксо (лепяща лента) е алтернатива на ортезите. То се назначава в рехабилитационния период след хирургично вмешателство и преди това – при изразена деформация и загуба на стабилност на ставата. Това приспособчение е функционално. То помага и в терапията, и в профилактиката на по-нататъшно развитие на гонартроза.

тейпиране на коляно, укрепване на колянна става,

Тази техника се изпълнява със специално произведени залепващи ленти. Разработени са и схеми за поставяне според увреждането

Тейпирането на ставата се препоръчва при всяко обостряне на артрозата. Лентата намалява натоварването и променя цялостно ситуацията. Тя осигурява „изключване“, тъй като дори при пълен покой остават напрегнати мускули и връзки.

Ортопедичното тиксо значително се различава от пластирите и еластичните бинтове. То дава на кожата да диша. Методът е във видеото:

Изкуствена колянна става

Нарича се ендопротизиране на колянна става. Предприема се, когато деформацията и деструкцията са достигнали до ниво, в което ставата е невъзстановима и неизползваема, а пациентът окуцява или напълно се обездвижва.

Представлява замяна на ставата с изкуствена, в която материалите не се износват, както живите тъкани. Строежът на протезата досущ повтаря естествената става, а материалите са подобни на натуралните тъкани. Самата става се фиксира с костен цимент.

За и против ендопротезирането
ендопротезиране, артропластика, изкуствена колянна става, операция

Ето какво представлява изкуствената колянна става и как се разполага на мястото на увредената

„За“: протезата премахва болевия синдром и възстановява функционалността на ставата. Тя стабилизира естествените неувредени връзки, с което съхранява естественото движение.

В идеалния случай протезата се избира индивидуално според поражението. Възможно е частично ендопротезиране, при което се замества само увредената част от ставата.

Съвременните протези са почти вечни. Те са способни да служат 15-20 години, а при по-нататъшно износване на ставата могат да бъдат отново заменени.

„Против“: всяка операция е сложно и значимо вмешателство и като такова крие рискове. Организацията на хирурзите-ортопеди в САЩ, които тук неколкократно цитираме, отхвърлят оперативната намеса като най-ефикасен подход и насочват вниманието към комбинация от болкоуспокояващи и вътреставни кортикостероиди.

Възстановителният период, който някои клиники афишират като 15-дневен, всъщност е много по-дълъг до мига, в който се връща нормалната активност и самостоятелност на пациента и неговата трудова способност. Необходима е настойчива рехабилитация.

Ендопротезирането на коляно се практикува вече 30 години. На база опитът са изведени и основните рискове:

 1. Формиране на съсирек – възможно усложнение. Изисква упражняване с цел подобряване на кръвната циркулация, носене на поддържащи чорапи и прием на разредители на кръвта;
 2. Инфекция – такъв риск има при всяка операция. В САЩ е засечена честота от 2% случаи на инфектиране, развито в I-те 2 год. след операцията. Ако инфекцията възникне след тотално ендопротезиране, тя основно е провокирана от бактерии, попаднали в кръвта при стоматологични процедури, или от възбудители в пикочните пътища, кожата и ноктите. Затова 2 год. след операцията се дават антибиотици с профилактична цел преди всякакви други стоматологични или хирургически процедури;
 3. Остеолиза – резорбиране на костта до импланта като реакция на тялото спрямо металните или пластмасови компоненти, костния цимент и др.;
 4. Счупване на импланта – случва се при пациенти с нереалистични очаквания за възможностите на протезата, при такива с прекомерно тегло и при прекалено активни пациенти;
 5. Други рискове са евентуален ремонт на протезата, алергични реакции към импланта, разместване на компоненти след удар, падане или неправилно фиксиране, сърдечни усложнения заради костния цимент (образуване на съсирек, спад в налягане, пристъп) и др.
Противопоказания

(Кога операцията е нецелесъобразна)

 • При настояща (по преценка на лекар и при прекарана в миналото) инфекция;
 • При недостатъчно количество костна тъкан или нездрава кост за поддържане на новата става;
 • При увредени нерви и атрофирали мускули в областта на коляното;
 • При неустойчиво коляно на пациента;
 • При остеопороза, ревматоиден артрит и др.

Операциите за възстановяване на ставен хрущял са разгледани в това видео:

Къде се прави артропластика?

Смяна на коляно се провежда в ортопедични отделения и клиники. С добро име се ползват ред болнични заведения, но пряко специализирани са ортопедичните болници. Най-добро име сред пациентите има

Специализирана болница в Горна баня

Други възможности

 • В София: Витоша, Токуда, Софиямед, Център за ендопротезиране и др.;
 • В Пловдив: Каспела, Пълмед, Медлайн, както и в големите МБАЛ;
 • В Бургас: УМБАЛ „Дева Мария“, някои медицински центрове;
 • Във Варна: отделение по ендопротезиране в „Св.Анна“, ВМА, УМБАЛ „Св. Марина“ и др.;
 • В Плевен: МБАЛ „Свети Панталеймон“, при д-р Р. Халваджиян и т.н.

Къде се прави

Колянна артроскопияартроскопия на колянна става, операция

Артроскопията е хирургия, извършвана с артроскоп. Чрез него се визуализира състоянието в ставата и се предоставя лечение. Предприема се и за вземане на проба от ставната течност. Прави се с диагностични и терапевтични цели при болки, подуване, скованост, ограничено движение, както и за възстановяване на хрущял, при травми, за отстраняване на свободна кост и др.

Артроскопия се извършва в големите болници и във всички специализирани отделения, клиники и здр. заведения.

Лечение с билки на гонартроза

Нар. средства имат място в това структурно заболяване. Билките се борят със симптоматиката, овладяват болезнеността, усилват кръвотока и предоставят всякакви помощни ефекти, съдействащи на основната патология.

 • Дъвчене на глухарче – срежете 5 листчета от върха на растението, промийте със сгорещена вода, подсушете и дъвчете, докато направите 3000 крачки;
 • Обтриване с тинктура глухарче – вземете бутилка от тъмно стъкло и напълнете до средата с цвят глухарче, докато е още жълт. Залейте с прост одеколон или водка. След месец прецедете и обтривайте ставата с течността преди лягане. При болка – два пъти в деня;
 • Глухарче и бабини зъби – пиене на смесена отварка по 400 мл/ денон. Подробностите са ТУК:

Бабини зъби – билката, която не само “вдига самолета”

 • Бани със земна ябълка – вземете 500 г листа и стъбла, смелете ги и ги залейте в голяма тенджера с 8 л вряла вода. Оставете да кинсат, докато темп. стане търпима. Топопете болната става. За трайно облекчение трябват 10 процедури;
 • Пиене на говежди бульон – вземете говежди (може свински) крака с копитата и варете, докато месото почне само да пада от костта. Пийте само бульона – по 200 мл до пълно излекуване;
 • Домашен мехлем от 3:1 яб. оцет и мед – мажете ставата редовно;
 • Компрес със зелеви листа – увийте коляното с пресни листа и фиксирайте с парче стар чорапогащник. Други компреси сме дали ТУК:

Лечение със зеле – зелеви листа и зелев сок. Рецепти и идеи

 • Отварка от дафинов лист – изчиства солите в ставата. 5 г се сваряват в 0.3 л за 5 мин., парят се 5 часа в термос или под одеяло. Изпива се до вечерта. Подробно тази и други формули с дафинов лист сме дали ТУК:

Дафинов лист: лечение, рецепти. Отглеждане. Магически ритуали

 • Мазане с Рефригеранс – ветер. лекарство широко се ползва от хора при ставни проблеми, вкл. гонартроза. Всички за и против, както и начина на употреба, сме дали ТУК:

Ветеринарното лекарство Рефригеранс за лечение на хора: заболявания и рецепти

Още природни „хватки“ ТУК: Други рецепти за народно лечение на гонартроза.

Хранене при гонартроза

Нерядко страдащите от гонартроза имат и прекомерно тегло. Всеки махнат килограм се отразява  лековито и благотворно на ставата. Храненето е обърнато и към тази цел, наред с оздравителната. Подходящ е напр. медицинският режим №8 по Певзнер.

Диета, съчетана с медикаментозно лечение, работи и срещу усложнения и задълбочаване на патологичния процес. Принцип на храненето е: малки порции, четирикратен прием.

От менюто се премахват или ограничават:

 • Солта – в началото напълно, а после приемът е в минимално количество;
 • Солен джънк – чипс, полуфабрикати, готови сосове, фаст фууд;
 • Мазни меса, колбаси, готови храни от веригите за бързо хранене;
 • Киселите плодове и сокове от тях обострят болевия синдром;
 • Категорично е забранен алкохол;
 • Нежелателни са простите захари, т.е. сладкиши, торти и прочее.

Контролирайте редовното изпразване на червата – мин. 1 път на 24 ч.

Много полезно: пача, тъй като съдържа колаген, възстановяващ ставния хрущял. Такива функции притежава и желатинът.

Хранителни добавки

при гонартроза

Полезно е добавянето на витамини. Най-ценни са от гр. В, особено фолиевата к-на и В12 (ч. дроб, банани, елда, миди, брюкселско и бяло зеле), В6 (банан, пилешко, морков, домати, яйца, ядки), В1 (грах, соя, фасул, спанак), В2 (гъби, бадем, млечни).

Не по-малко важен е вит. Е като антиоксидант (ядки, риба, раст. масло, неочистени зърнени и трици).

Калций и фосфор укрепват структурата на костната тъкан и хрущяла. Омега-3 има противовъзпалително действие.

Тези и други съставки получавайте от храните, но се подсигурете, че приемате достатъчно количество, подкрепяйки се с витаминни добавки.

Упражнения, гимнастика

Физиотерапията и лечебната физкултура при гонартроза имат стойност, съизмерима с другите терапевтични компоненти. Те помагат с укрепване на ставата и подпомагат възстановителните процеси. Движението и избягването на обездвижването са залог за успешно лечение.

В ютуб са публикувани множество лечебни комплекси, удобни за домашно приложение. Ето един подобен, в 7 минути:

Свързани и подобни заболявания

 • Гонартроза и артроза – има ли разлика? Гонартроза е артроза на коляното;
 • Коксартроза – какво е? Артроза в друга локация – в тазобедр. става. Подробно за нея сме писали ТУК:

Коксартроза: как да я избегнем? Терапия, клиники, операция

 • Разлика с вода в коляното (течност), хидропс – събирането на течност е последствие от травма, удар и други увреди. Понякога присъства при гонартроза като съпътстваща проява;
 • Износване на колянна става, износен хрущял – друг начин да се опишат процесите в ставата при гонартроза;
 • Шипове в коляното – те са част от третия стадий на заболяването, но се появяват и самостоятелно;
 • Киста на Бейкър – туморно образувание, доброкачествено. Появява се на определено място в ставата.

Предпазване

Гонартрозата е достатъчно сложно и с тежки последствия заболяване, че си струва отдаването на сили и време за нейното предотвратяване.

С тази цел специалистите препоръчват:

 1. Движение, спортуване, минимум – редовна разходка;
 2. Строго дозиране на натоварване, избягване на травми;
 3. Контрол върху теглото;
 4. Периодични прегледи след 35 г. и незабавно лечение при всякаква травма, дори лека;
 5. Много вода и пазене на ставите от преохлаждане.

Моля, споделете вие как се справяте със заболяването! Какво ви помага?

Ако намирате статията полезна, споделете с бутона по-долу. Нека бъдем полезни и на други страдащи от не добре функциониращи колена!

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Гонартроза: ефикасните лекарства, диета и упражнения. Протези, операция

 1. Здравейте,
  С голямо внимание прочетох публикувания от Вас подробен(изключиетелно полезен)материал.
  Благодарна съм от предоставените подробности,съвети и напътствия.Смятам,че всеки който е прочел внимателно статията Ви е солидарен с мнението ми.
  Имам едно запитване-което е свързано /мисля аз/със ставните заболявания При прегледи (с направления или свободен прием- винаги молбата ми за лечение, за медикаменти или народна медицина се отхвърля и ми се казва,че зависи само от мен за да преудолея оплакването си, А ТО Е: ходилото,меката възглавничка под пръстите на единия ми крак е изтръпнала, и това ми пречи да стъпя солидно на кракът си(което прави невъзможно свободното ми,стабилно ходене Какво ли не прилагах, но все още съм в безисходица. АКО ИМАТЕ ПОГЛАД ОТ ПОДОБНО СТРАДАНИЕ МОЛЯ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ -с какво мога да си помогна. Благодаря предварително,ако намерите време и умесно да ми отговорите. С уважение

 2. Много се изненадвам, че не ви е оказана медицинска помощ, г-жо, и ви окуражавам отново да потърсите такава при друг специалист. Едно изтръпване може да е белег за изменение в нерв или нарушено кръвообращение. Може да означава спадане на свода на крака и прекомерно притискане на тъканите. Но без преглед не може да се диагностицира. Препоръчам ви да се погрижите за удобни обувки и ортопедични стелки, които да облекчат натоварването в проблемната зона на стъпалото. Желая да намерите лечение. Поздрави.

 3. Изключително много съм благодарна за тази статия – стегнато, отлично подредено по теми и терминология, достъпно като стил и много полезно. Видях и прочетох всичко, което ми трябваше. Някои неща вече правя – за моята втора степен на гонартроза, за други – обещавам си, че през идната година започвам сериозно. Обаче това с пачата и бульоните…. пробвала съм пача, пача-чорба, но май не е моето. Не мога и не мога да приема този вкус. Ако заменя с желатини – свински или телешки – същото ли е? Зная, че в шкембето, пачата и др. има още и полезни протеини, но наистина не ми е вкусно, дори ми е неприемливо. Пак Ви благодаря и пожелавам весели празници и здраве през идващата година!

 4. Здравейте прочетох цялата статия и искам да споделя моето заболяване от 10г.страдам от болка в коляното къде ли не съм ходила но никой не ми помогна само се изписва ха хапчета мехлеми и нищо докато на 12 03.2020г постъпих по спешност във болница Еврохоспитал гр. Пловдив направиха ми Артроскопия и се откри диагноза Тежко степена хондропатия на медиален бедрена и тибилен кондил при контролният преглед лекуващият ортопед ми постави вътре става инжекция Остенил плюс но никакво подобрение на вторият контролен след месец пак ми постави същата инжекция но кракът не се подобрява. Въпросът ми е има ли някъкъв шанс да ми се подобри състоянието или съм стигнала до износване на става и ще се наложи смяна на става моля за отговор защото съм страшно много притеснена чета във Интернет за течен имплант който се поставя във гр. Плевен нали ще ми се помогне?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.