Лечение с босилек: рецепти по болести. Чай, сок и ракия

♠ Ползи от босилека ♠ Леч. свойства ♠ Основни рецепти за лечение ♠ Етер. масло ♠ Чай и отварка ♠ Свеж сок ♠ Босилек в ракия ♠ Приложение по болести

Още в текста: Терапия на ч. дроб ♠ Отделителна с-ма ♠ Стомах и черва ♠ Босилек за имунитет ♠ Простудни заболявания ♠ Сърдечно-съдови ♠ За нерви ♠ Външно приложение ♠ В козметиката

В Индия го смятат за свещено растение, в Румъния го поднасят при предложение за брак, у нас го обичаме заради пикатния му свеж вкус и го ползваме като подправка. Ако преведем името му от древногръцки, то ще звучи като „кралско“ (basilikohn) или на български просто – босилек.

Обикновеният босилек е растение, което съчетава в себе си удивителни полезни свойства и приятен оригинален вкус. Възползваме се от качествата му не само в кулинарията, но и в медицината, защото ползата му за чов. тяло е дотолкова огромна, че е трудно да се оцени с две думи.

С какво е полезен?

Повечето полезни свойства на босилека идват от етер. му масло, съдържанието на което в листната маса достига до 1.5%. Именно заради маслото, билката получава спецификата на вкуса и аромата си.

В състава на растението влизат в-ва като линалоол, гераниол, евгенол, метилхавикол, камфор (подобрява сърд. ритъм и въздейства благотворно на дихат. органи). В листата и стеблата му се съдържат дъбилни и минерални в-ва, а също фитонциди с антибактериално действие.

Лечение на простуда, лечение на грип, болно гърло, кашлица с босилек, босилек за имунитет, босилек при рани

Босилек – винаги под ръка, но знаем как да го впрегнем в полза на здравето? Разказваме!

Витамините в босилека не са много, но имат съществен принос в лечението на много болести. Растението съдържа С, B2, рутин, PP, каротин, прости захари.

Босилекът има антисептично действие, затваря рани, отпуска спазмирани мускули и кръвон. съдове, редуцира колич. газове, събрани в червата, и служи за незаменимо средство при терапия на възпалит. процеси.

Бета-каротин способства образуването на вит. А в тялото, който отговаря за жизнеността на кожа, коса и нокти. Вит. С и РР укрепват съдовите стени, благоприятно въздейства на сърд.-съдов. функции като цяло.

Евенгол способства извеждането на вреден холестерол и освобождава тялото от своб. радикали. Калцият нормализира кръвн. налягане.

Въздействие върху чов. тяло

Босилекът тонизира прекрасно, способства за общото укрепване на тялото, особено във възстановителни епизоди след прекарани операции. Използва се външно и вътрешно.

От босилека готвят специални настойки за плакнене и обработка на гърлото при респират. заболявания, при възпалителни поражения на зъбите, кариес, неприятен мирис от устата. Идеален е за превързване на рани.

Босилекът обладава лек пикочогонен ефект. Има една забележителна способност – да размеква неголеми камъни и едри песъчинки, отложени в бъбреците, и извежда излишъка от пикочна к-на. Успешно го прилагат при лечение на бъбречно-кам. болест в началните й стадии на развитие. Употребата на растението коригира и хармонизира функционирането на цялата пикочна с-ма.

Босилекът оказва сериозна помощ при лечението на остри респираторни заболявания – при астма, бронхит, туберкулоза. Имайки антибактериални св-ва, той ликвидира причината за възпаляването и се бори с инфекции. Помага за нормализиране на телесн. температура при ОРВИ и ОРЗ.

Забележителни са св-вата на босилека при лечение на главоболие, сърдечни страдания от невротичен характер, кашлица, ревматизъм и ред др. патологични процеси.

Той има и противораков ефект, подкрепя в терапията пациенти с развито онкозаболяване.

Широко е известна ползата от босилека за нервн. с-ма. Той е способен за минимизира негативн. Въздействие от стреса, редуцира нервозността и тревожността, сваля напрежението. Идеален е за възстановяване на силите при интензивни физич. и психически натоварвания.

Лечение на простуда, лечение на грип, болно гърло, кашлица с босилек, босилек за имунитет, босилек при рани

Разпространените форми, под които се възползваме от босилека – пресен, сушен и на масло

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Още лечебни свойства:

 • Антисептично: кашлица, венци, хрема, вътрешни патологии – босилекът засича болестотворният процес, където и да се намира, и унищожава патогенния причинител;
 • Противопаразитно: за 28 дни изчиства тялото от чревни паразити, токсини, гъбички, тежки метали;
 • Антибиотично: семената и особено маслото работят като антибиотици от по-лек характер;
 • Спазмолитично: притежава антиконвулсивно действие. Ликвидира спазми от кръвон. съдове и мускулатурата на вътрешн. Органи;
 • Отпускащ и лек сънотворен ефект: пациентът се успокоява и заспива;
 • Болкоуспокояващо: действието му се простира от лигавиците до нервна с-ма. С него дамите прекарват по-леко менструационните си цикли, тъй като билката намалява естествената болезненост в този период;
 • Газогонно: извежда акумулираните в червата газове и се бори с метеоризма, подпомагайки лечението на ред стомашни патологии, както и такива в ч ревния отдел;
 • Подобрява паметта и увеличава интензивността на мозъчната дейност;
 • Имуностимулиращо;
 • Стягащо свойство – засилва способността на венците да държат зъбите;
 • Афродизиак – повишава сексуалната способност на партньорите.

В 100 г свежа зеленина се съдържат едва 27 калории. Затова растението е полезно за желаещите да се избавят от килограмите си в излишък. Дълбокият му вкус добре притъпява глада, а витаминно-минер. комплекс в него възстановява в организма липсите, които отварят диетите.

Босилекът се включва в менюто, когато има недостиг на енергия, имунитетът е ослабен, след прекарване на тежки операции. Той възстановява и укрепва.

Босилек в храната с цел терапия е прекрасно изживяване. С него се правят знаменити сосове. Някои бележити рецепти сме дали ТУК:

Босилек: изтъчени композиции в песто, Базилико, паста и др. рецепти. Екстракти и масла

Списъкът с ползи от кралското растение е още по-дълъг, а някои цялостни ефекти и общотонизиращи качества не подлежат на кратко описание.

Накратко: струва си да държим босилек в дома си, да знаем терапевтичните му действия и да се възползваме от тях.

Основни рецепти

с босилек за лечение

Маслен или воден извек, на сок, вътрешно и външно – босилекът се приготвя за прилагане в пълната гама познати ни начини. Но кой да изберем при конкретна нужда? Да, има известна специализация.

Етерично масло от босилек

То се отнася към вида масла, първа помощ при главоболие, умора и липса на енергия. Достъпно е и винаги може да е под ръка. Препоръчително е да се ползва сутрин или дневно време.

етерично масло от босилек, босилек в зехтин, маслен извлек от босилек

Нека правим разлика между етеричн. масло и маслен извлек от босилек. Първото вземеме готово, а второто е домашно

Спектърът на приложение на босилековото масло е широк и още повече се разширява в композиции с други масла – пр. бергамот, кедър, лавандула, грейпфрут, джинджифил, мента или здраве. То има свойството да доминира, затова следства да се внимава при дозирането.

Химич. му състав зависи от производителя и начина на получаване на маслото. Хубавото има много линалол и минимум естрагол. Първото в-во изначално се съдържа в листата на босилека и достатъчно често се използва за козметични цели, а второто се отнася към канцерогените.

Етер. масло се добива промишлено, но съществуват формули за маслен извлек от босилек на основата на зехтина. Този тип масло се използва в кухнята и за лечение. Съхранява се дълго на тъмно и прохладно, и само се позатопля преди прилагане.

Как се прави босилеково масло

Съставки: 1.5 чашки свежи листа босилек, ¾ ч. зехтин

 1. Бланширайте листата в кипната вода за 10 сек.;
 2. Излейте врялата вода и налейте студена;
 3. Оцедете и подсушете листата с кърпа;
 4. Преместете листната маса в блендер и добавете зехтина;
 5. Бийте до образуване на еднородна каша;
 6. Прелейте сместа в малка купичка и подправете със сол и пипер (за кулинарна употреба);
 7. Профилтрирайте сместа и преместете в стъкло.

Не се обезпокоявайте, ако забележите, че в началото изтича тъмна течност. Това е босилековият сок, той е по-тежък от маслото и затова се утаява на дъното.

Босилековото масло е много популярно сред средиземноморските кулинари – в страните, където използват много сосове, в частност – в Италия. Зехтин с босилек става основа на сосове и диетична добавка към салати.

Обаче то е не само приятно, но и лечебно. Оказва се прекрасно депо за вит. А, магнезий, калий, желязо и калций.

Масленият извлек и етер. масло се ползват за лечение от 5 хиляди години, а аюрведичната медицина ги нарича елексир на живота.

Чай от босилек

Търсейки терапевтична полза от босилека, по-често ще го приготвяме на чай. Попарваме, изчакваме да пусне соковете си – и готово! Да не забравим меда и лимончето.

Впечатляващо е, че напитката отначало е тъмносиня, а после получава приятен розов цвят – като химически оцветена лимонада. Не се удивлявайте, това е реакция от киселината в лимона.

Босилековият чай е уникална напитка, която е дошла при нас от Изтока. Още Авицена е описал, че билката влияе на чов. енергетика. С нея намиращият се в тревожно или превъзбудено състояние, получава покой и умиротворение.

Но колко чудно: отпуснатият и вял човек пък получава прилив на сили и бодрост.

Как се случва това? Просто босилекът хармонизира и регулира. И връща човека към нормалния му енергиен статус.

Впрочем, източните мъдреци смятали, че босилекът е способен да се справи с коя да е болест. Защото е елексир, източник на младостта.

Рецепта за чая

чай от босилек, отварка от босилек,

Чудните метаморфози на босилковия чай

За литър от напитката ни трябва връзка босилек. Кипваме на слабичък огън и отмерваме 7 мин. Запарката е 20 мин. Подправяме на вкус с мед и лимонче, може и с портокалов сок, много отива.

В мразовити дни ще се сгреем, лятото ще се охладим. Щом се стопли, пускайте по 2-3 кубчета лед в чая и ще го превърнете в прекрасна лимонада. Тя ободрява и енергизира, хидратира и лекува онези телесни изменения, които още не сте забелязали.

Отварка от босилек

По-концентрираните водни извлеци от босилек се приготвят за целенасочено лечение. Докато чаят е чудесен при простуди или някакво общо неразположение, то отварките са конкретно лекарство.  Врат по-продължително време – обаче на водна баня, за да пусне растението повече от своите съставки.

Времето на котлона предпоставя концентрацията.

С 15 мин. непряко варене и 45 мин. запарка се получава отварка, идеална за отхрачващо и успокояващо средство. Обичайна доза е 70 мл/ денон.

С 30 мин. непряко варене и 10 мин. запарка получаваме отварка, подходяща за кожни заболявания, хрема, за промивки на очите и рани. Доз.: по 70 мл/ денон., но задължително се разводнява 1:1.

Съотношение на съставките

За 200 мл вода ползваме:

 • 20 г цвят или лист;
 • 20 г смес цвят от листа;
 • 15 г семена;
 • 15 г стрък (цяло растение).

Отварката е чудесна при стомашни и чр. страдания, за кашлица. Под тази форма растението показва най-добре противобактериалните си качества. С лекота унищожава бактерии в устата, по зъбите и задържани в зъбния камък и налепите.

За лош дъх в устата някога са препоръчвали да се дъвче лист босилек. Обаче при по-дълъг контакт на съставките с емайла се случват и нежелани неща. Затова е за предпочитане комбиниране на жабурене и вътрешен прием на чай/ отварка, отколкото да се рискува увреждане на зъбите.

Сок от свеж стрък босилек

От листата и цветовете на босилека се приготвя пресен сок за нормализиране на храносмилането. Той се приема трикратно, по двайсетина милилитра. За укрепване на зъбите сокът се държи в устата по 2 мин. и се изплюва. И така 3-4 глътки.

Сокът лекува порязвания и по-крупни рани. Тази форма се прилага при терапията на възпаляване в средното ухо. Тонизира и възбужда нервн. с-ма и повлиява статуса на цялото тяло. С него се лекува при пикочни разстр. – пиелити, възпалит. процеси в пикочен мефур, проблеми с уринирането. Прилага се по този начин при гонорея (в съчетание с горещо мляко). Лекува кашлица, бронхит и др.

сок от босилек за лечение

Добиването на сок не е съвсем скоростна работа, но няма друг начин, готов не се предлага

Сокът се добива от надземните части на растението, непосредствено преди началото на цъфтежа. Събират се листа и китки с цветове.

Оцеденият от листната маса сок се взема по малко – не повече от 2 чайни лъжици на ден, разделени от ок. 12 часа. При това сокчето не се взема концентрирано, а разводнено – поне 1:1.

В чист вид сокът носи потенциална опасност от стомашно раздразване и дискомфорт в хранопровода. Запомнете:  сокът следва поета вече храна.

Виждали ли сте босилека в природата? Бихте ли го разпознали извън пакетчето в супермаркета? Той е чудно растение, поело на път от Азия. Разказваме за него ТУК:

Видове и сортове босилек: как се гледа в саксия и в градината. Съхранение

Превръзки и компреси

Сухият босилек се вари за приготвянето на компреси и превръзки. С него си направете лечебна арома-вана. Сокът на босилека, извлечен по този начин, оказва положително въздействие на кожата и в частност помага при гъбични поражения.

Босилек в ракия

Това билкова ракия ли е или тинктура? И двете!

Босилекът отдавна се ползва за приготвянето на домашни спиртни напитки. Един от най-изтънчените варианти е италианският «Liquore al basilico» или «Базиличело» – ароматна напитка с босилек и кората от цитрус, обичайно лимон. В спирт босилекът наподобява ментата, но с леки нотки на цитрус.

За приготвянето на този елексир подхожда както виолетовият, така и зел. босилек. Ароматът и вкусът са еднакви, но напитката получава различно оцветяване. Алкохолната основа е водка, разреден етилов спирт или очистена, качествена ракия.

Съставки:

 • Водка (спирт 40%, ракия) – 0.5 л;
 • Пресен босилек – 100 г;
 • Лимони – 3 бр. със среден р-р;
 • Захар и вода – по 50 – 150 г/ мл (не е задължително).

Цитрусът прекрасно се съчетава с босилек, затова кората е възможно най-хармоничната добавка.  Захарта се внася на вкус (или въобще не се слага) след края на процеса, а водата е потребна единствено за сваляне на градуса (но при разреждане напитката гарантирано ще потъмненее, а филтрирането през марля няма да помогне).

Лимон. к-на е буквално задължителна, ако се ползва не особено качествен спирт.

Рецепта за босилекова водка/ ракия

 1. Босилекът се измива, подсушава  и нарязва. Слага се в стъклен съд с капак;
 2. Лимонът се попарва, да постои малко, за да излязат консервантите от кората;
 3. Лимонът се прмива на течаща вода и кората му се отделя – на тънко, без да се захваща белият слой. Тя се пуска при босилека;
 4. Изстискваме и половин лимонче, макар да не е задължително. Размесваме и запушваме;
 5. Съдчето се затваря в шкаф (затворен), на балансирана темп. На напитката й трябват 15 дни, като през 3 дни ще се разклаща;
 6. След 15 дни профилтрираме през марля, добре оцежваме меката субстанция и я изхвърляме;
 7. Подслаждаме и разреждаме, ако желаем, и преливаме в постоянна бутилка.

Преди употреба оставете напитката за 2-3 дни в хладилник, за да й се стабилизира вкуса.

Описаната технология е демонстрирана във видеото:

Спиртната напитка от босилек е не само приятно питие, но и лекарство – за пиелити, колити, гастрити, коклюш, невроза. В малки дозички – и за главоболие.

Такава форма е показана при бронхиална астма, понижено кр. налягане (като отделно заболяване и като симптом на друга патология), газозадържане, отсъствие на апетит. Помага при възпаляване на бъбреци и пикоч. мехур.

Дори при обичайна простуда. Какво приятно лечение!

Приложение по болести

Терапия на

Ч. дроб и отделителна с-ма

Босилекът има добро пикочогонно свойство, което дава път за снижаване на нивото на пикочна к-на, разтваря камъни и обезболява.

 • При камъни: 2 с. л. цвят, 200 мл кипната вода. Босилекът се попарва, кипи 5-10 мин. на слабо, охлажда се и трикратно се приема по 100 мл;
 • При възпаляване на бъбреци и пикоч. мехур: 1 с. л. сух босилек, 200 мл кипната вода. Попарва се в термос и стои 2 ч. Дозирането е по 70 мл, трикратно;
 • Компрес: 3–7 капки етер. масло босилек, 400 мл сгорещена вода. В разтвора се топи салфетка, леко се оцежда и с е полага върху проекцията на болния орган. Закрепва се със суха тъкан;
 • При бъбречни, чревни колики: на чай. Полза допринасят още лайката и маточината. Функционалността на трите растения е описана ТУК:

Маточина, босилек и лайка лекуват коремни възпаления

За стомах и черва

За регулиране на храносмилане, при повръщане, метеоризъм и леки неразположения използвайте чай – за ок. седмица или до успокояване.

 • При диария: 4–5 с.л. семе босилек се запича на сухо. Готовите семена бавно се дъвчат. На ден стига половин чайна лъжичка, разделена на три, преди основните хранения;
 • При стом. разтройство, метеоризъм, лош апетит: чай от 10 г босилек за стандартна чаша. Запарка 2 ч. в термос. Дозирането е по 40 мл, до четирикратно;
 • При колики и спазми, гастрит, колит: 30 г босил. за 1 л. Попарва се и престоява 15 мин. в керамичен съд. Взема се по чашка след всеки прием на храна.
За имунитет
 • Отварка: за 500 мл – 1 с. л. сух босилек, 3 с. л. шипкови плодчета. Запарват се в термос за 1 ч. Пиенето е преди нахранване, по 200 мл;
 • Етер. масло: по 2 к. ет. масло босилек и лавандула за станд. чаша. Това е дневна доза, разделена на 2 приемания. Курс – 10 дни. Идеално за епидемична обстановка;
 • Напитка: 1 стиска свежа  босилек, 50/60 мл лимон. сок, 3 л вода, мед. Листата се смилат и попарват. 15 мин. по-късно се слагат др. компоненти. Охладена, пийва се като лимонада;
 • За енергия и жизнена сила: по 0.5 ч.л. босилек и зел. чай за станд. чаша. Без ограничение.
 • За оводняване: 2 к. етер. масло в чая. Пие се всяко утро, 25 дни.
Простудни заболявания

Босилекът е отлична терапия при ангини, фарингит, хроничен тонзилит, грип, ОРВИ. Щом гърлото се зачерви и се усети болезненост при преглъщане, започнете с гаргари и чай.

 • Промивка на гърлото с отметната назад глава: помага при начален и напреднал стадий. 30 г босилек, 70 г жълт кант. на 0.5 л водка. Стоят 7 денон. на невлажно и неосветено място. Прави се гаргара с 30-40 капки, разводнени в 200 мл;
 • Противовъзпалително при болно гърло: 2 с. л. сушен босилек на 0.5 л. Запарката тече в термос за 8 ч. Пие се 3 Х 100 мл;
 • Срещу температура: 2 ч. л. сух цвят на 0.2 л. Попарват се за 3 ч. Прием 3 Х 20 мл;
 • Сбор за гърло: по 2 с.л. листа евкалипт, цвят лайка и липа, по 1 с.л. босилек, семе лен за станд. чаша. Ври на водна баня под капак 40 мин. Правят се 6 топли гаргари за ден;
 • При грип, хрема и кашлица: 10 капки пресен сок босилек на станд. к-во сгорещено мляко.
 • За промивка на носоглътка: по 15 г цвят трицветна теменуга и сух босилек на 200 мл 40 %-ен спирт. Престоява 15 дни. Промивките се правят само с разреден р-р;
 • Гърло се обработва и с чай от босилек и живовляк;
 • Инхалации при кашлица, хрема и застой на слуз: ред отхрачващи лекарства, включително Бронхолитин, са на основата на босилек. У дома се прави инхалация с 5 к. етер. масло за 1 л вода;
 • При дихат. проблеми: по 1 част масла от босилек, евкалипт и лавандула за 300 мл вода. Изсипете в керамичен съд с гореща вода и продължете като обичайна инхалация;
 • Разтривка на гърдите: 3 с. л. топена св. мас, 5 к. етер. масло босилек. Смесват се и се обработват гърдите до поемане на маслото. Болният се увива на топло;
 • Кашлица при деца, бронх. астма, коклюш, бронхит: босилков мед, чиято формула за приготвянето е дадена ТУК: Нар. терапия на бронхита.

  Лечение на простуда, лечение на грип, болно гърло, кашлица с босилек, босилек за имунитет, босилек при рани

  Спиртните извлеци от босилек са с по-ограничено ползване, но определено сгряват в простудни епизоди

За сърдечно-съдови

Босилекът оказва защитна ф-ция, освобождава от своб. радикали, намалява нивото на холестерола и снижава кр. налягане. Той е чудесен при стягане в сърд. зона и всякакви подобни неразположения.

 • При високо кръвно: 1 връзка босилек, 60 мл лимон. сок, 3 л вода. Мленият босилек се пари 15 мин. и се подправя. Доз.: 4 Х 200 мл;
 • При сърдечна болка: по 1 ч.л. сух босилек, глог, корен валериан, мента и дяволска уста. Билките се попарват в термос за 40 мн. Доз.: 3 Х 60 мл за 21 дни;
 • След инсулт: за 500 мл – 5 с. л. шипков плод, по 1 с. л. лучени люспи и сух босилек. Врат 10 мин. и се парят 8 часа в керамика. Доз.: 0.5 – 1.5 л/ денон.
 • Ниско кръвно, нарушено кръвообращение: сок от 10-15 листчета от билката с мъничко мед, приеман ежедневно, регулира кръвотока и подобрява еластичността на съд. стени. Кръвното се установява в норм. граници.
За нерви

При невроза, главоболие и за ясен ум е идеален чай от равни части босилек, мента и салвия. Доз.: 4 Х 70 мл с мед. Прекрасни са ароматните вани с броени капки етер. масло. Те са отлични в депресивни състояния или само за сваляне на умората. Имат тонизиращо действие, а и работят като афродизиак.

Още формули са описани ТУКБосилек при диабет, изпотяване, гъбички, жлъчка, миома и др.

Външно приложение

на босилек

 • При алерг. реакции на кожата, обриви и уртикария, акне, екземи, дерматити и ухапвания от насекоми: 2 с.л. босилек на 0.5 л. Растението се попарва в керамика и престоява малко. Пийва се по 100 мл, а засегнатата кожа се обработва външно – намазване или компрес. При възпаляване и сърбеж наложете памучен тампон, напоен с отварката. Така се процедира и при ухапване от насекоми;
 • При акне и екзема, гной в средното ухо: сок от свежи листа. Други леч. методики за отитите сме дали ТУК:

Болки в ухото: защо боли. Спешна помощ и трайно лечение. Капки за уши

 • При порязвания, драскотини и трудно заздравяващи рани – обтриване с пресен сок или следната отварка: 1 с.л. семе на 400 мл. Семето се попарва за 30 мин. С него се правят промивки или превръзки. Време за приложение: от 30 до 60 мин., до 5 пъти в денон.;
 • При зъбобол, стоматит и др.: плакнене с отварка или пресен сок, разводнен;
 • За увеличаване на кърмата: достатъчно е консумирането на ястия с тази подправка. Но ароматът се предава на млякото и е възможно да отблъсне детето от гърдата.

В козметиката

За коса: маслото от босилек, разводнено и сложено в спрей-бутилка, се ползва за обработване на главата. Напръсквате и масажирате, това се отразява отлично и на скалпа. Кожата попива полезните компоненти, косъмът се подхранва, кръвотокът се оптимизира, а евентуални гъбички – изчезват;

За лице: сутрешно измиване с босилек освежава и оздравява. 20 листчета се счукват в дървен хаван и се смесват с немного масло жожоба. Това к-во е за няколко измивания. Нанесете, помасажирайте 2 мин. и отмийте. Средството пречиства, тонизира и придава еластичност.

За още информация: на латински: Ocimum basilicum, на английски: Basil, на немски: Basilikum, на испански: Albahaca, на руски: Базилик душистый, на гръцки: Βασιλικός, на турски: Fesleğen.

Споделете в коментарите ваши любими рецепти с чудната билчица. Знаете още нейни терапевтични приложения?

Помогнете да разпространим леч. знание, като ползвате бутона за споделяне. Благодарим!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.