Симптоми на инсулт: Първи признаци на прединсулт, микроинсулт и как да действаме?

♠ Какви признаци да очакваме ♠ Предвестници и първи прояви ♠ С какво да сме полезни? ♠ Нетипични признаци при жените ♠ При мъжете ♠ Признаци на микроинсулт ♠ Как се разпознава ♠  Полови различия при микроинсултите ♠ Диагностика на инсулт

Още в текста: ♠ Лекарствена терапия след исхемичен инсулт ♠ След хеморагичен инсулт ♠ Рехабилитация ♠ Медикаменти през възстановителния период ♠ Предпоставки за инсулт ♠ Кой е в групата на риска

Инсултът е остро разстройване на кръвообращението в мозъка, което произтича от „повреда“ в кръвоносен съд. Лекарите разполагат с 4.5 часа (максимум 6), за да спасят пострадалия от инвалидност.

Времето се смята от началото на кръвоизлива при хеморагичния инсулт и от запушването на кр. съд при исхемичния. Точното време няма как да бъде установено, затова се отчита появата на първото изменение – симптом.

Крайно важно е свидетелите на инцидента, намиращите се около пострадалия да имат умението да разпознават симптомите на инсулта и без колебание да извикат лекарска помощ.

Главните белези на инсулта са дотолкова видими и разпознаваеми, че с лекота се запомнят и от деца. На рисунките по-долу са дадени три водещи признака и следстието от тях – моментално телефониране на тел. 112.

При всички патологии переспективите са по-благоприятни, когато лечението се започне рано. Но при инсултите това важи двойно и тройно, защото мозъчните изменения са необратими.

Белези на инсулт, първа помощ при инсулт, симптоми на инсулт, симптоми на исхемичен инсулт, симптоми на хеморагичен инсултСъщественото е да се спасят нервни клетки, защото те не подлежат на възстановяване.

Запомнете: по-добре излишно да се извика линейка, отколкото да се забавите с телефонирането. Ако не сте сигурни в наблюденията си, обсъдете го с оператора на спешния телефон.

Първите минути след инсулта нерядко са решаващи за болния. Повсеместно е мнението, че инсултът е равнозначен на паралич и ако няма белези за парализиране или поне обездвижване, значи случващото се не е инсулт. Мнението е абсолютно неправилно и коства тежки последствия за не един и двама болни.

Запомнете: парализирането на болния не е задължителен атрибут на инсулта. А не е изключено да настъпи впоследствие.

Демир бозан билки за бъбреци

До идването на спешния екип сложете пострадалия в хоризонтално положение, разкопчейте, каквото го стяга, махнете зъбните протези, отворете прозорец, за да нахлуе свеж въздух.

Запомнете: не давайте никакви лекарства, дори аспирин. Медикаменти, които помагат при исхемичния, вредят и дори са фатални при хеморагичния.

Типове симптоматика

Инсултът има най-разнообразни прояви и наборът от възможните изменения до голяма степен е индивидуален – зависи от това кой участък от мозъка е пострадал и в каква степен.

Общо проявите са общомозъчни, вегетативни и огнищни.

Общомозъчната симптоматика е по-характерна за хеморагичния инсулт. Те са видими и няма как да бъдат пропуснати. Това са чрезвичайно силно главоболие, нерядко съпроводено с повръщане, загуба на съзнание, гърчове, разширяване на зениците.

В значим дял от случаите настъпва парализиране на крайници, може да се появят признаци за загуба на паметта и нарушаване на речта – но това зависи от мозъчното полукълбо, в което се е случил инцидентът. Болният може да се „губи“ в пространство и време.

Белези на инсулт, първа помощ при инсулт, симптоми на инсулт, симптоми на исхемичен инсулт, симптоми на хеморагичен инсулт

Какво се изпитва при инсулт – боли ли, общо състояние

Инсултът от исхемичен тип не е по-малко опасен, но е по-коварен. При него признаците може да нарастват постепенно и незабележимо – паралелно с намаляване на пропускателната способност на проблемния съд.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При исхемичната разновидност по-обичайно е да се наблюдават ограниченост в движението на крайници и глава. Мускулите на шията се напрягат и заради това пострадалият не може да отпусне брадичка към гърдите, а заради стягане в крака, той не е в състояние да го сгъне.

Вегетативните симптоми на инсулта са усещане за горещина, дори жар, прекомерно потоотделяне, сърцебиене. Понякога те се съпровождат с липса на енергия, световъртежи,

При локални поражения страдат определени участъци от мозъка и съответно – органите, които биват „ръководени“ от съответните зони – нарушават се реч, движение и т.н.

Преходните нарушения в кръвообращението на мозъка са не по-малко коварни. Възникват явления като слабост в ръка или крак, нарушение на речта, временна слепота едностранно. Те бързо преминават и когато дойде линейката, нерядко човекът се чувства напълно добре.

Ако при такава ситуация не последва хоспитализация, това е голяма грешка, която може да доведе до катастрофа. Преходните нарушения на кръвообращението имат свойството да се повтарят и рано или късно се превръщат в постоянни. Още на следващия ден човекът може да се събуди наполовина парализиран или с трайни увреждания на речта, или със слепота – взависимост от това кой участък от мозъка е бил поразен.

Хоспитализацията е задължителна при каквито и да е сериозни подозрения за инсулт, дори и белезите да са изчезнали за момента.

На какво да обърнем внимание

Понякога пристъпът е по-разпознаваем отстрани, отколкото „отвътре“.  Какво се забелязва най-напред?

 • Човекът внезапно замълчава или казва нещо несвързано;
 • Налага се да го питате многократно или да повтаряте;
 • Не реагира на обращения, разсеян е;
 • Внезапно изпуска неща, които до момента е държал добре в ръце;
 • Пострадалият не успява веднага да вдигне изпуснатото;
 • Започва да хълца;
 • Движенията му напомнят алкохолно опиянение.

Признаците варират в зависимост от локализацията и половата пренадлежност на пострадалия. Кръвоизливът не дава външни белези и затова при откриване на повече от посочените симптоми, се телефонира за спешна помощ.

Предвестници и първи признаци

Внезапното нарушаване на кръвоснабдяването се предшества от признаци на влошаване, прединсулт. Най-ранните симптоми отразяват настъпилото кислородно гладуване на тъканите, повишаване на вътретъканното налягане, недостатъчно кръвоснабдяване на области от мозъка. Така за предвестници се приемат най-ранните признаци на исхемичната или хеморагичната разновидност, концентрирани в триъгълника:

Главоболие – световъртеж – слабост

Впоследствие е възможно да се присъединят

Гадене – позиви за повръщане – повръщане

Симптомите се съпровождат от:

 • Рядък пулс;
 • Нарушения в речта, чувствителността и движенията;
 • Прилив към лицето на кръв, изпотяване;
 • Сковаване на ръка/ крак, обичайно става едностранно.

В такова състояние пострадалият няма да може да се усмихне или ще го направи накриво, няма да успее да изплези език, нито да вдигне ръцете до еднаква височина. Ако го помолите да направи тези тестове + да каже едно изречение, ще бъдете наясно какво се случва. Отпуснатите ъгълчета на устните и на очите – отново едностранно, правят нещата по-видими.Симптоми на инсулт, признаци на инсулт, как да разпознаем инсултСимптоми на инсулт, признаци на инсулт, как да разпознаем инсулт

Други по-редки изменения в момента на инцидента:

 • Замъгляване или загуба на съзнание;
 • Нарушение на слуха;
 • Изменение на ритъма, честотата и дълбочината на дишане, в тежки случаи – спиране на дишането;
 • Рязък спад в налягането;
 • Учестени сърдечни съкращения или обратното – спиране на сърцебиенето;
 • Затруднено или напълно прекратено възприемане на речта на околните;
 • Неволно уриниране или дефекация;
 • Асиметрия на лицето;
 • Гърч.

Какво да направим в този момент?

До идването на специалист главна цел е да се доведат до минимум последствията за мозъка като

 1. На пострадалия се осигурява абсолютен покой. Поставя се легнал, вдигната на 30⁰ глава – с възглавници, чанти или подръчни средства;
 2. Тесните дрехи се свалят или разкопчават, отпускат се колани, тиранти и т.н.;
 3. Помещението се проветрява;
 4. При пристъп на гадене се извърта главата на болния настрани, за да не се задуши, ако повърне.

С какво да сме полезни?

Незадължителни, но горещо препоръчителни действия:

 1. Измерете кръвното на пострадалия и ако е повишено и той обичайно взема лекарства за това, му дайте от неговите хапчета;
 2. Ако позволяват условията и състоянието на пострадалия, натопете краката му в гореща вода;
 3. Първостепенно: пострадалият да намали тревожността. Дайте му успокояващ чай от глог, мента или хапче валериана;
 4. В зоната на тила сложете торбичка с лед;
 5. Направете лек масаж на главата: кръгови поглаждания от слепоочията към тила и от темето към раменете, а след това към коленете;
 6. Следете пострадалия да не става, да не прави резки движения;
 7. Не давайте спазмолитици.

Понякога пострадалията се подобрява по естествен път или в резултат от помощта, която му се оказва. Във всички случаи медицинско съдействие е необходимо. В болница ще бъдат направени изследвания и ще се предотвратят усложнения.

Симптомите на инсулта при жените се отличават от „мъжките“. При дамите ударът протича по-тежко и има по-изразени симптоми.

Полови различия

в симптоматиката

Повишената емоционална сензитивност и по-ниска стресоустойчивост на дамите способстват за по-висок риск от възникване на инсулти. Въпреки че в последно време се регистрира ръст на инсултите при жени в средна възраст, преимуществено това заболяване поразява възрастните над 60 г.

За мъжете статистическата вероятност започва с вдигане на риска на 40 г.

При жените исхемичн. инсулт е най-характерен във възрастовия период 18 – 40 г.

Бременност

Бременността е главен фактор от гледна точка на физиологията, който вдига риска  от внезапен инсулт в млада възраст. Свързано е с повишеното натоварване на кръвоносната с-ма.

Първите признаци при жените доста често варират и не се проявяват в класическата клинична картина (за разлика от мъжете, където проявите са „по учебник“). В тази връзка тежестта на състоянието и количеството на леталните изходи от инсулт при нежния пол са много по-високи.

Освен общите за двата пола фактори на риска, вероятността при дамите се допълват от:

 • Патологии на бременността;
 • Прием на орални противозачатъчни препарати;
 • Мигрена;
 • Предразположеност към тромбообразуване в резултат от хормоналния фон и менструалните кръвотечения  (физиологично обусловени).

Така при младите жени инсултът нерядко се развива на фона на проблеми с бременността или като следствие от контрацепция, особено в съчетание с пушене.

Особености на мозъчния кръвоизлив

при жените

Клиничната картина като цяло е специфична, когато нарушеното кръвоснабдяване е провокирано от кръвоизлив, а не от запушване на съд. Типични за хеморагичната разновидност са частични парези на лицевите мускули, на крайниците, рязък скок на кръвното. Но при общата хипотония, свойствена за жените, е достатъчно повишение до некритичните за повечето здрави хора показатели, примерно 130/95.

Външно ръстът на кр. налягане се проявява с рязък прилив към главата на кръв, почервеняване на лицето. Болният може да се оплаче, че околните му се виждат „в червено“.

Други белези са дълбоко, шумно дишане, спад в темпа са сърдечните съкращения, вестибуларни растройства, на речевата функция, дразнене от светлина, неволево извиване на едното стъпало настрани.

Нетипични признаци при жените

симптоми на инсулт при жените

Дамите са по-чувствителни и проявите на инсулта при този пол са специфични

Медицинската статистика е извела, че при жените по-често се среща комбинация от типични и нетипични симптоми на инсулта. Като необичайни се оценяват:

 • Внезапно замъгляване на съзнанието, затруднение в мисленето;
 • Загуба на ориентация във време/ пространство;
 • Сухота на устната лигавица, жажда;
 • Остра  болезненост, ирадираща в част от лицето или половината тяло;
 • Болезненост в областта на сърцето, зад гръдната кост;
 • Признаци на неврологична дисфункция като хълцане, рязко отпадане;
 • Силно главоболие – единично или в съчетание с едностранна загуба на зрение и/ или слух;
 • Сърцебиене, задух, задушаване.

Признаци на инсулт при мъжете

За силната половина инсултите са актуален проблем и заемат четвъртата по честота причина за смърт в рамките на пола.

При мъжете се обръща подчертано внимание на:

 • Нарушена координация и неустойчивост на походката;
 • Затруднена артикулация и възприятия;
 • Помътняване на съзнанието, нарушения в слуха и зрението;
 • Внезапно отпадане на силите.
 • Обърнете внимание, че при мини пристъпи симптоматиката е по-слабо и ограничено изразена.

Признаци на повторен инсулт

Поредният мозъчен инцидент се проявява с типичните си симптоми, без изменения. Пациентът вече ги е преживял и ги познава. Има шанс за по-бърза реакция. Но и последствията от повторната атака са по-тежки и водят по по-голям процент загинали и инвалидизирани.

Информативен признак се явява повишената температура на тялото при нарушено мозъчно кръвообращение.

Вторични признаци

Вторични признаци на започващия инсулт се определят частичната или пълна загуба на чувствителността, зрението, проблемите с координацията, парализата, загубата в пространството, нарушения в изказването и мисленето.

Те се определят като вторични, защото зависят от това кой участък в мозъка е блокиран и не се храни достатъчно добре с кислород.

И ще кажем пак: инсултът е болест, нетърпяща отлагане. При откриване на част от симптоматиката, дори само по подозрение, че се е случил мозъчен инцидент, просто извикайте специализирана помощ.

Признаци на смърт от инсулт

За настъпване на смъртта свидетелстват:

 • Липсата на реакции при отправяне на зрителни дразнители, удар по бузите, вдишане на амоняк;
 • Спад в температурата на тялото;
 • Отсъствие на дишане и пулс;
 • Зениците не реагират на светлина, синдром „котешко око“.

Внимание! Изброените признаци на смърт – налични и доказани, не са причина да спрат реанимационните инициативи – изкуственото дишане и масажа на сърцето, до пристигане на спешния екип. Само опитен лекар е в състояние да диагностицира без съмнение смърт вследствие на инсулт.

Запомнете:

Инсултът е по-леко да се предотврати, отколкото лекува.

Каквато и част от посочените признаци на нарушено кръвоснабдяване да бъдат проявени, винаги задължително се минава през диагностичните процедури. Те позволяват да се изявят факторите на риска и да се предотврати по-нататъшен инсулт.

Признаци на микроинсулт/ ТИА

Преходната исхемична атака, наричана от специалистите ТИА, а по народному микроинсулт представлява временно нарушаване на мозъчния кръвоток, първи сигнал в тялото за зараждащ се обширен инфаркт на мозъка.

Въпреки безобидната представка „микро“, тази разновидност е достатъчно дълбока причина да се преосмисли стила на живот и да се предприеме по-внимателно отнасяне към здравето. Мнението, че микро разновидността е заболяване, характерно на възрастните хора с износени съдове, е погрешно. Болестта с всяка година се подмладява и вече е влязла сред трийсетгодишните.

Признаците на надигащ се микроинсулт не са така очевидни и явни, както при пълноценните инсулти. Не всеки е способен да ги определи.

Гаденето, главоболието, мушичките пред очите са признаци на ред заболявания. Нерядко биват оставени без внимание, а и те отминават за часове.

Микроинсултите се преживяват основно на крак, но това увеличава риска от повторни и по-тежки мозъчни инциденти. В разстояние на година значим дял от пострадалите развиват пълноценен инфаркт на мозъчните тъкани.

И при микроинсултите навременната хоспитализация е ключова и помага на болния да преживее кризиса без тежки усложнения.

Инсулт и микроинсулт – в какво се различават

Инсулт е съкращаване на притока на кръв или разрив на съд в мозъка и като следствие – загиване на мозъчни клетки. При микроинсулта, който се разглежда като частен случай на инсулта, се засягат малки съдове и ограничени зони в мозъка.транзиторна исхемична атака, ТИА, микроинсулт

Главното отличие между пълноценния и микроинсулта е краткотрайността. Транзиторната атака се проявява за минути, най-много да се измери в часове. След това мозъкът в голяма степен се възстановява. Нанесените увреждания са необратими, както и при обичайния инсулт, но заради кратния срок вероятността от поражения е редуцирана.

Друго отличие е, че микроинсултите най-често остават недиагностицирани и следователно – нелекувани. Коварството на болестта е, че пострадалият не винаги съзнава какво произтича. Което е абсолютно жалко, защото при толкова незначителна област на поражение шансовете за възстановяване са огромни. Ако бъде извикана линейка незабавно и лечението започне до третия час, болният ще съхрани почти всичките си мозъчни клетки.

Как се разпознава микроинсулт

Ако един от симптомите може да бъде пропуснат и приписан на умора, настинка или общо неразположение, то съвкупността от няколко признака е верен сигнал, че се случва исхемична транзиторна атака.

Вцепеняването на лице, ръка или крак с пълна загуба на чувствителността и на контрола върху мимическите мускули са доста явни признаци, но те рядко са налице да помогнат за диагностицирането. Следете за слабост в крайниците, подчертано едностранно, за асиметрични черти на лицето, за дребни, но изразени нарушения в координацията и движението.

Раздвоение на зрението

или невъзможността да се види обект едновременно с двете очи е доста различим белег и в съчетание с останалите определено трябва да бие камбаната.

Други забележими признаци са мушички пред очите, шум в главата, болка в зоната на челото, която няма друго обяснение, кратък припадък.

В гърлото може да се усети буца, като непреглътнат залък. Езикът се усеща като подут и неуправляем.

За пострадалия е болезнено излагането на резки и усилени звуци, миризми и ярки светлини. Втрисането и гъшата кожа при нормална температура са значим белег. При комбинация от няколко симптома измерете кръвното – повишаването му е защитна реакция.

Някои от признаците на микроинсулта като загубата на зрение и появата на асиметрия на лицето зависят от зоната на поражение.

Микроинсултът  добре се вижна с ядрено-магнитен резонанс. На монитора се наблюдават точките на кръвоизливи и се разграничават от други причинители като туморът и тъканната некроза.  В този случай –  обратно на ситуацията при пълноценните инсулти, методът на магнитния резонанс дава повече информация, отколкото компютърната томография .

Симптомите на микроинсулта имат еднократен характер и се появяват по правило след рязък спад на кръвното. Те изграждат индивидуални съчетания спрямо спецификата на болния и локацията на инцидента. Само два или три от описаните признаци са достатъчни за линейка.

Запомнете: и слабите симптоми дават тежки усложнения!

Полови различия при микроинсултите

По природа жените имат по-голяма склонност от развиване на микроинсулт. Физиологичните характеристики на дамското тяло предразполага към образуване на тромби и патологии на съдовете.

симптоми на инсулт при жените, рискове, депресия

Депресията увеличава риска от развитие на инсулт при дамите

При жените е доста по-сложно да се открият първите признаци на микроинсулт. Проявите с лекота се вземат за хормонално разстройство. Следете за по-специфични белези като хълцане, рязка болка в някой крайник, диспепсия, загуба на ориентация, болка в гърдите, жажда и сухота в устата, сърцебиене.

Принадлежността на пострадалия към пушачите вдига вероятността. И при двата пола пушачите са по-често подложени на инсулти и микроинсулти.

Особености при мъжете са загуба на съзнание, безконтролна слабост, сънливост, загуба на слуха, неустойчива походка, неадекватни възприятия, нечленоразделна реч, главоболие.

И при двата пола микроинсултът може да протече без абсолютно никакви външни прояви. Защо е така и обратими ли са измененията, когато няма симптоматика – тези интересни въпроси са разгледани ТУК: Подценяваните симптоми и реални примери относно микроинсулта.

Диагностика на инсулт

Правилната диагностика на инсулта има неоценимо значение за определяне на характера на пораженията върху гл. мозък и за назначаването на терапевтични и възстановителни мероприятия за минимизиране на последствията и за достигане на оптимални резултати от рехабилитацията.

Инсултите се диагностицират с компют. томограф. Това е главният метод, който само може да се допълва с останалия инструментариум. Принципът при предоставяне на помощ по спешност е незабавно провеждане на компют. томография (или ЯМР като алтернатива, но непредпочитана) и започване на спешното лечение.

Ядрено-магн. резонанс е по-добър от страна на качество и детайлност на снимките, но при инсулт той не се предпочита. Негов сериозен недостатък е значителната продължителност на изследването. При заболяване, при което измененията градират в рамките на минути, подобен способ се ползва само по изключение.

След като на пациента са дадени спешните медикаменти, той може да бъде дообследван с други методики, за да се види пълната картина и детайлите по неговото състояние.

Компют. томография е ценна, защото позволява бързо и сигурно да се разграничат давата вида инсулти, което е основополагащо за избора на лечение. След идентифициране на инсулта може да започне терапия. Болният минава допълнително през ангиография – изследване на кр. съдове и ултразвук на сънните артерии в търсене на атеросклеротични плаки, свити съдови участъци, стенози и оклузии, тромби и патологични деформации на съдовете.

Апаратните методики за диагностициране се допълват с данни от лабораторията – биохимия, определяне на съсирването на кръвта. Коагулограмата информира за риска от тромбоза и дава възможност за правилно назначаване на медикаменти – разредители на кръвта.

Електрокардиограмата подпомага попълването на цялостната картина, изявявайки възможни патологии на сърцето. В някои случаи се допълва от същото изследване върху активността на кората на гл. мозък.

диагностика на инсулт, КТ, ЯМР, ЕКГ, УЗИ, ангиография, кръвни анализи, биохимия

Мащабите на поражението при инсулт се установява чрез обследване с компютърен или резонансен томограф

След диагностиката и стартирането на лечението пострадалият се изправя пред последващите критични дни. Всяка разновидност инсулт има отрязъци от време, в които влошаването е възможно, дори и обрат в статуса към необратимия изход. Критичните дни са описани в детайли ТУК: Първите три седмици след инсулта: какво се прави и какво да очакваме. 

Лечение на инсулт

Лекарствена терапия в рамките на оказаната екстрена помощ

Екстрената помощ при инсулт се оказва само в стационар – в неврологични или реанимационни отделения. Исхемичната и хеморагичната разновидност изискват различен набор от основни препарати, които се въвеждат капково или струйно под формата на инжекции (тъй като болният обичайно се намира в безсъзнание или не може да приема препарати под друга форма).

Въпреки че диагнозата исхемичен инсулт предполага запушване на съдове, достъпните във всяка домашна аптечка съдоразширяващи препарати от типа на но-шпа и папаверин могат само да влошат ситуацията. Освен това да се диагностицира разновидността на инсулта в дом. условия е невъзможно и различаването на исхемичния от хеморагичния вариант се прави само от лекар. Той може да назначи съответстващите лекарства или комплекс от тях.

Лекарствена терапия след исхемичен инсулт

При хоспитализиране на болния и след провеждане на диагностичните процедури първо се предприема поставяне на лекарство за разтваряне на съсиреци и за подобряване на състава на кръвта. Целенасочеността е да се възстанови съдовия поток и кръвообращението на гл. мозък.

Терапията се подкрепя с антикоагуланти – на основата на хепарин, надропарин, еноксапарин, с цел предотвратяване на нови тромби. Обаче, ако е поразена над 50% от площта на средната мозъчна артерия, артериалното налягане не пада, в анамнезата има язва на стомаха или тежки патологии на бъбреците (ч. дроб), антикоагулантите могат да провокират множество вътрешни кръвоизливи – в това число и хеморагичен инсулт. В тези случаи те са противопоказани.

По-разпространената исхемична разновидност сме разгледали в детайли ТУК:

Исхемичен инсулт: белези, най-вярната реакция, лечение, възстановяване

Лекарствена терапия след хеморагичен инсулт

Приоритетно са потребни хемостатици – Дицинон, Циклонамин, и ангиопротектори. Потребно е нормализиране на налягането – Хлофазолин, Дроперидол, а ако те не помогнат – ганглиоблокатори (пентамин или бензохексоний).

За болните, прекарали инсулт от който и да е тип, са показани в рамките на екстрената помощ и рехабилитацията невропротектори. Назначава се ноотропен препарат, например цитиколин, който в първите часове редуцира обема на поразените тъкани и подобрява процеса на предаване на нервните импулси.

Медикаментозен курс в рамките на рехабилитацията

Рехалибитационният период след инсулта продължава до 2 години и повече. Началният стадий – около 2 седм., преминава в болница, а след това болният се изписва за долекуване у дома, в специализираните болници или рехабилитационни центрове.

Схемата за терапия е съответна на функциите, които следва да се възстановят.

 • за поддържане на дееспособността на невроните в мозъка и неговата дейност като цяло (церебропротектори);
 • за отстраняване на болеви синдром – той присъства при 8−10% от постинсултно-болните и е свързан с поражения на различни участъци от гл. мозък (нестероидните аналгетици в този случай са безполезни, ползват се антидепресанти, седативни и антиконвулсивни препарати);
 • за възстановяване на моториката и активността – класически аналгетици при мускулни болки, рехабилитация и упражнения;
 • за когнитивните функции (памет, реч, зрение, слух) – ноотропни препарати, лецитин, семакс, микрозер и по-сложни химич. съединения. За съжаление ефикасността на много препарати от този ред досега не е клинично доказана и е само предполагаема. Прилагат се упражнения и програми с помощта на близките;
 • за рехабилитиране на тазовите функции (отделяне) – при поражения са възможни автоматично рефлекторно изпускане на урина, понякога остатъчна урина в пик. мехур, в острия период – задържане. Пострадалият може да страда от запек или незадържане на изпражненията. При мъжете понякога се проявява като импотентност, което е проблем в репродуктивната възраст. Ползват се препарати за възстановяване на микроциркулацията в половата с-ма и за възстановяване на контрола на ЦНС върху функциите на отделителната, други лекарства, упражнения, диета и физиотерапия;
 • за психиката – в идеалния случай болният работи и с психотерапевт за възстановяване на психо-емоционалния статус. Може да се включат психостимулатори.

По-детайлно лекарствените средства разглеждаме ТУК:

Лечение и възстановяване след инсулт: в болница и у дома, хранене, тренировки

Предпоставки за инсулт

Причините, провокиращи инсултите, са стандартни. Те се прилагат в пълна степен и към болести на мозъка, и към патологии на сърце и съдове. Това са навици, поведение и стил на живот, които се отразяват в/у кръвоносната с-ма, съдовите стени и кръвотока.

Предпоставки за нарушаване на работоспособността на съдовете са:

 • Системно преяждане;
 • Небалансирано хранене с голям дял на животинските мазнини;
 • Наднормено до прекомерно тегло;
 • Прекаляване в приема на спиртни питиета и тютюн;
 • Неактивен, заседнал стил на живот;
 • Редовно подлагане на преумора, пренапрягане;
 • Болезнена реакция на стресови ситуации;
 • Излагане на непосилно натоварване;
 • Претърпяване на кардиологична операция;
 • Студен климат (вдига кръвното);
 • Рязка смяна на времето и климата.

Инсултите се провокират и от някои болести като некомпенсиран диабет със сривове на глюкозата, атеросклероза в стадия на прогресиране (намалява диаметъра на съдовете), нарушен мозъчен кръвоток, поражения на сърдечните клапи с инфекциозна или ревматична природа, вроден порок на сърцето, инфаркт на миокарда – причина, усложняваща диагностиката, възпалителни процеси във вътрешните стени на съдовете, тромбози, аритмии, онкологични проблеми, апнея – моментно през съня да се преустанови дишането (10 и над 10 сек.).

Специално ще откроим аритмиите – нарушения в сърцебиенето, при които възникват микротромби, които запушват съдовете в мозъка (аритмията намалява налягането, влошава мозъчния кръвоток).

Опасна е и хипертонията, защото със своята ярка симптоматика засенчва всички признаци на микроинсулта и доста прояви на същинския инсулт.

Кой е в групата на риска?

Хората, които живеят по описания по-горе начин – с преяждане, препиване, препушване и „залежаване“, автоматично влизат в печалния списък. Диагностицираните с изредените заболявания – също. Намиращите се на пресечната точка между лоши навици и заболявания са двойно и тройно по-застрашени.рискове за инсулт, група на риска

Възрастта

Тя е приета като главен критерий, защото с напредването й се появяват по естествен начин повечето от предпоставките и рисковите фактори. Самият факт на преклонната възраст вече предполага усложняване на ситуацията.

Но прекалено много се набляга на възрастта. Не всичко опира до нея, а по-скоро до напрежението, претоварването във физически и психически смисъл, преумората, стресовият начин на живот. По време на сесия например, заради претоварване и тревоги, дори студенти могат да преживеят микроинсулт.

Като цяло мъжете още от 40 г. са предразположени към транзиторните исхемични атаки, а дамите – над 60 г.

Извън пол и възраст, най-много трябва да внимават:

Хипертониците и болните от стенокардия

Повишеното кр. налягане е много съществен провокатор за пристъпи.

Инсултите имат и наследствена природа. Наличието на членове на семейството и рода, прекарали подобен инцидент или инфаркт на миокарда, вече е сигнал да внимаваме и да предприемем профилактика. Генетичната предразположеност автоматично се проявява у всички членове на семейството.

Ако оценяваме по полов признак, то при жените в диапазона 18 – 40 г. микроинсулти се диагностицират три пъти по-често, отколкото при пациентите – мъже. При това дамите ги прекарват по-тежко. Провокатори на пристъпа са бременност, патологични проблеми след зачеването, употребата на контрацепция, мигрена.

Оплакващите се от чести главоболия и зависимите от промените във времето са по-отворени към проблеми със съдовете.

Към 60-та година рисковете при двата пола се изравняват.

Характерните особености на инсултите, как се случват и какво става в мозъка, сме разгледали ТУК:

Мозъчен инсулт: първа помощ, симптоми, разпознаване, лечение

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.