Ечемик на окото: лечение с капки и мази. Причини за ечемик, симптоми, народен лек

♠ Какво е ечемик на окото? ♠ Кога е заразен ♠ Причини ♠ Симптоми ♠ Първа помощ ♠ Кога да загряваме ♠ С какво ♠ Антибиотици при ечемик ♠ Капки и мази ♠ Флоксал и Унифлокс ♠ С гентамицин ♠ С ципрофлоксацин ♠ Тобрекс, Тобрин и Тобрамизил ♠ Макситрол

Още в текста♠ Други капки за очи (колир) ♠ Мехлеми за очи ♠ Народен лек при ечемик ♠ Операция ♠ Как се лекува ечемик при деца ♠ Как да се предпазим

Ечемик на окото – той е гнойно образувание на нежно и уязвимо място. Неприятност, която дразни и загрозява. И иска спешно лечение.

Ечемик на долен или на горен клепач излиза светкавично – вчера го е нямало, а днес се събуждаме с възпаление, което скоро се оформя в познатия ни зърнест вид. Негова главна характеристика е спонтанната поява. Обаче зад това стои неслучайна причина.

Причината за излизането на ечемик се крие главно в имунната ни система, но все пак първа работа е да махнем гнойта от лицето си. После ще се погрижим и за по-общия проблем.

За щастие, ечемикът се лекува домашно и съвсем лесно. Ще ни трябват специални антибактериални капки, които преборват неговия непосредствен възбудител – стафилокока.

Заразен ли е ечемик на окото?

Докато лекуваме ечемик на окото, да пазим ли околните? А себе си? Възможно ли е гнойната инфекция да се разнесе из тялото ни?

Ечемикът е дотолкова слабо заразен, че се приема за безопасен. Самата му локация изключва случайно докосване и предаване на инфекцията по контактен път. Възпалената капсула обикновено се отваря нощем, при случайно засягане от спящия, и от нея изтича мъничко гной.

капки за очи, колир, маз за очи, мехлем за очи,

Как да се отървем експресно от ечемик? Разказваме!

Наистина, има чисто ситуационни пречки за предаване на заразата. Но съдържанието на ечемика е заразно. Затова офталмолозите не са така категорични и не пренебрегват реалните вероятности.

Действително, никой не взема болнични заради ечемик. Нито мъниците се спират от детска градина. Но вниманието и предпазните мерки не са излишни.

Къде е рискът? Гнойта от ечемика е носител на инфекция. Ако при разкриване на образуванието изтичащият навън секрет се разнесе, вероятността от зараза вече нараства в пъти.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ако гнойта попадне върху друг човек (особено върху лигавиците в устата и очите), заразяването става съвсем вероятно.

В 95% от случаите ечемикът е следствие на бактериална активност. Причинителят – златистият стафилокок, е 100% заразен и гнойта го предава без проблем.

лечение на ечемик, профилактика на ечемик, как се заразява с ечемик

Ечемикът е бактериална инфекция, която не остава невидима

Патогенът ще бъде приет с охота от организми със слаб имунитет, от страдащи към момента от други инфекции, от носители на конюнктивит или паразити.

Ето защо при излизането на ечемик има място за предпазни мерки.

Какво да НЕ правим при ечемик на окото:

Съдържание на статията:

Не си търкайте очите, не почесвайте ечемика (да, той сърби);

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

 Ако не съумеете да се въздържите, поне не го докосвайте с голи ръце – използвайте стерилно памуче или парченце марля;

 Не пипайте ечемика с мръсни ръце, за да не усложните ситуацията в гнойното огнище;

 Не покривайте ечемика с пластир;

 Не носете контактни лещи;

 Не слагайте козметика.

За самото образувание е вредно да бъде разчесвано, пробивано с игла, както и да бъде загрявано. Някои бабешки рецепти препоръчват налагане на сгорещена сол или на сварено пакетче чай, обаче по-нататък ще обясним кога подобни практики създават риск от сепсис, вместо да помогнат за по-бързото излекуване.

За колко време минава

ечемик?

Ечемикът започва с възпаляване в клепачния хрущял. Наблюдава се зачервяване и локален оток.

Гнойното съдържание се формира към четвърти ден. Заедно с това се оформя подкожното зрънце, подобно на пъпка.

Оттук нататък чакаме ечемикът да узрее и да се „пукне“ (самостоятелно!), с което започва оздравителният етап.

Съзряването на ечемика е индивидуален процес и зависи от конкретните особености на пациента. Средно продължава около седмица и завършва с пробиване и изтичане на гнойта.

Щом ечемикът се изпразни, започва заздравяването. На мястото на възпалението се образува неголяма раничка, която скоро се затваря, а локалното подпухване се разнася. Тази част отнема 2-3 дни.

В обобщение, от първия симптом на ечемика до окончателното му изчезване ще минат 7-10 дни. Обикновено възпалената точка не отваря проблем и ако пациентът има търпение и не я пипа (още по-малко да се опитва да изстисква или пробива), не се стига до лекар.

Офталмолог е необходим, когато:

 • Ечемикът не минава със седмици;
 • Инфекцията се разпространява в по-голям от обичайния ареал;
 • Предизвиква общо влошаване на статуса, болки в очите, главата и повишаване на температурата;
 • Засяга очите и влошава зрението.

През цялото време следете за спазване на висока лична хигиена, мийте се, не пипайте ечемика с немити току-що ръце и заложете на живата храна с много витамини.

Причини за ечемик на окото

лечение на ечемик, профилактика на ечемик, как се заразява с ечемик

Хигиената има ключово значение за прихващането и за бързото избавяне от инфекцията

Непосредственият виновник е бактериална инфекция. Пътят, по който тя прониква и причините, позволяващи й да се развие, са по-разнообразни:

 • Лоша хигиена (докосване със замърсени ръце/ предмети);
 • Понижен имунитет вследствие на поредица простуди, недостиг на витамини, диети, стрес и др. Ако често ви излиза ечемик, тази вероятност минава на първо място в списъка;
 • Преохлаждане – ечемикът понякога следва намокряне на краката в дъжда, продължително брулене на студен вятър в лицето, а ако вятърът носи прах – комбинация със замърсяване;
 • Демодекоза – опаразитяване с миниатюрен кърлеж демодекс, заселил се в миглите;
 • Захарен диабет, хроничен блефарит (възпаляване на клепачните ръбове), себорея;
 • Некачествена козметика за очи;
 • Недостиг на витамини А, С, В (авитаминоза) и анемия;
 • Прекалено кратко пребиваване на открито, излагане на въздух и слънце.

Ечемик и стафилококи

Ечемикът е остра стафилокок. инфекция на космения фоликул на миглите и прилежащите жлези. Най-чест провокатор е златистият стафилокок. За да се развие, той се нуждае от гостоприемна среда, а тя се предоставя при децата (със слаба или сформиращата се имунна система), при боледуващите и живеещите нездравословно.

Благоприятна среда за развитие на стафилококи предоставят всякакви заболявания на стомашно-чр. тракт, глисти, диабет, обменни нарушения.

Каквито и да са причините, те касаят прекомерното разрастване на бактериалната инфекция. Стафилококите са упорити, силно заразни и най-вече – винаги наблизо до нас. Те са способни да поразят всякакви тъкани, органи и системи.

Вижте симптоматиката, която сигнализира за стафилококи, както и начина за прихващане ТУК: Стафилококи: какво задължително да знаем? 

Старото знание от предците ни казва друго за ечемика.

Народното поверие (суеверие) сочи, че той е последствие от намигване – с интимно значение, от срещуположния пол. Така предните поколения са кодирали идеята за замърсяването.

Те не са подозирали за съществуването на стафилококите, но са знаели, че ечемикът е следствие от замърсяване. Обяснили са го чрез намигането – някога то е значело неправомерен флирт, тайно отправен нечист намек за сближаване.

С изтичането на гнойта се случвало пречистването – обектът на нечистите мисли се освобождавал от тях завинаги.

Симптоми за ечемик на клепача

лечение на ечемик, профилактика на ечемик, как се заразява с ечемик

Различни локации на ечемика

Ечемикът е жълтеникав или белезникав гнойник, заобиколен от зачервена тъкан, излизащ на ръба на долен или горен клепач.

Мястото локално подпухва, клепачът изменя формата си, понякога частично затваря окото и поражда вътрешно напрежение.

Този процес се развива, докато сърцевината на образуванието узрее и гнойникът се отвори. Тогава течното съдържание изтича, налягането спада, подпухването започва да се разнася, както и околното зачервяване.

Ечемикът и локалната му симптоматика са видими и ясно различими. Не е възможно да се пренебрегнат съпътстващите усещания: парене, сърбене, дразнене, чувство за разпъване на кожата. Клепачът става болезнен, а ечемикът е усеща като твърдо подкожно зърно.

Топче на клепача или пъпка – на това оприличаваме самото образувание, концентрирано около космения фоликул.

Болката е слаба и непостоянна, по-скоро възниква при пипане и се усилва при натиск. Болният има усещане за твърдо тяло под клепача. Разбира се, такова не се открива и при най-внимателно оглеждане.

Почервеняването и отокът са неизменни съпътстващи белези на локалната инфекция. Зачервяването обаче може да засегне и конюнктивата (обвивката на окото). Нерядко възпалението провокира локално повишаване на темп.

Отокът също не всякога е безобиден. Понякога той е така силен, че обхваща цялото око и пречи на нормалното му функциониране. По-чувствителните пациенти може да преживеят и временно затваряне на окото.

При съзряването на ечемика първо се появява жълта точка, а след това тя започва все по-ясно да прозира през кожата.

При вътрешния ечемик сърцевината е по-слабо забележима.

Вътрешен ечемик (капсулован)

Вътрешният ечемик е възпаляване на мастните жлези от вътрешната страна на клепача. Те имат функцията да овлажняват външната повърхност на роговицата, да намаляват триенето й и да предотвратяват пресъхване.

Локализирането на типа ечемик е във вътрешните гънки на клепача, затова е по-слабо забележим, освен ако не се обърне клепачът. При увеличаване на размера на патологичното образувание то започва ясно да се усеща като чуждо тяло.

Вътрешният ечемик има особеност – той не е способен да съзрее, не разполага и канал, по който гнойта да избие на повърхността (тоест липсва естествен изход за събрания секрет). За него има три възможни варианта: да се разнесе вътрешно, да се отвори откъм конюнктивата или да остане като уплътнено образувание, което при благоприятни условия ще се възпалява отново (хронична форма).

Разлика между външен и вътрешен:

 • Външният представлява инфекция около космен фоликъл (косъмче от миглите);
 • Вътрешният представлява инфекция около мастна жлеза.

Медицинското название на външния е хордеолум и той често се бърка с халацион.

Разлика между халацион и хордеолум

причини за ечемик, симптоми на ечемик

Строеж на тъканта, в която се заражда възпалителния процес

Вътрешният ечемик е инфекция около мастна жлеза, но той не е халацион. Но може да премине в халацион, като той ще се окаже негово усложнение.

Халацион е запушване на мастна жлеза или формиране на гранулационна тъкан, заради което се образува възпаление. То не е резултат от инфекция, както при вътрешния ечемик, и не е заразно. Чест провокатор са колебания в хормоналния фон, недостиг на минерали, алергична или имунна реакция.

Външно тези образувания могат да изглеждат идентично – топче, подуване, зачервяване, твърдост при опипване. Различаването им обаче е съществено от гледна точка на лечението.

Ечемикът има нужда от антибактериална обработка, докато при халациона трябва да се постигне отпушване на жлезата и възстановяване на функциите й, което се получава например с масаж.

Първа помощ при ечемик

Ечемикът ефективно и бързо се „пресича“, когато бъде обработен буквално в първите часове, във фазата на набъбване. Препоръчва се силно разреден

Спиртен компрес

Натопете микроскопично топче памук във водка и хубаво оцедете. Наложете го точно върху зачервения участък, в основата на миглите. Внимавайте спиртът да не попадне в окото.

Поставете отгоре дебел слой суха и чист памук, който да обхваща цялото око и го прихванете с ръка. Придържайте така компреса, но не прекалявайте. Кожата на клепача е много нежна и спиртът бързо може да причини изгаряне. Гледайте по часовник да не минат повече от 10 минути, без да проверите състоянието на кожата и максимално 15 минути, дори и мястото да изглежда добре.

При силно парене и дискомфорт махнете памука веднага.

Внимание! Махаме малкото памуче с водката, но големия сух памук държим още три часа. И това е. Твърде вероятно е с това да се приключи.

лечение на ечемик, профилактика на ечемик, как се заразява с ечемик

При обработването се внимава да не попадне дезинфектант в окото

Спиртът (силно разреден) или водката могат да бъдат заменени със силно разредена йодна тинктура или с гранофурин (зеленото обеззаразяващо лекарство). Каквото и да използвате – нека е слабо, разредено и внимавайте да не влезе в окото.

При възпалителни образувания с бактериална природа, вероятно компресът със спирт няма да е достатъчен. Тогава лечението се възлага на антибактериални капки и мехлеми, специално разработени за очи. Те съдържа в себе си антибиотик и ликвидират локално колонията на бактерията – причинител.

За ечемик се предпочитат противомикробни препарати с широк профил и най-вече офлоксацин от групата на флуорхинолоните трета генерация. Той прониква през клетъчната стена на бактерията и блокира работата на ензимите, които отговарят за възпроизводството на ДНК. Бактериите губят възможността да се размножават и загиват.

Офлоксацин е активната съставка на ред лекарства, прилагани при ечемик, включително на водещия препарат Флоксал, който се произвежда и в двете прилагани при това заболяване форми – маз и капки с изразен антибактериален ефект.

При бактериално-провокирани образувания на очите лекарите препоръчват накапването на капки да започне без отлагане, още с появата на първи симптоми, и да продължи до изчезването им – но не по-малко от 5 дни.

Ечемикът добре реагира и на обработката с антибактериални мехлеми (маз, унгвент), които се нанасят директно върху възпаление участък. Те повлияват и симптоматиката – основно зачервяването на подпухването. Стандартната честота за обработване на ечемика – 3 пъти.

Може ли да се загрява ечемик?

Загряването на ечемика крие риск, ако е в неправилно време. Сухата топлина е лечебна в начална фаза, преди появата на гнойна глава. Тя ускорява процеса на съзряване, а по-бързо узрелия ечемик ще пробие по-бързо и по-бързо ще заздравее.

загряване на ечемик, лечение на ечемик с картофи

Варен картоф – евтин топъл компрес и винаги под ръка. Но внимавайте! Слага се в негнойна фаза!

Важно! Спрете да загрявате образуванието, когато започне процеса на събиране на гной. Секретът, който се събира в сърцевината, ще започне да се увеличава на количество и обем под влияние на топлината. При откриване на ечемика има риск обилното съдържание да попадне върху очната лигавица, околната кожа или в кръвоносната с-ма.

След разкриване на гнойника и изтичане на съдържанието му, отново може мястото да се загрява. На този етап обаче се ползват повече физиотерапевтични процедури с ултравиолетово и високочестотно облъчване.

Как да загреем в домашни условия:

 • Готварска сол – можем да я загреем в сух и чист тиган, естествено без никакви добавки. Нагрятата сол се изсипва в приготвена по-рано платнена торбичка и се полага на окото. Оставя се до пълно охлаждане;
 • Морска сол, кварцов пясък, семе от лен – алтернативи на готварската;
 • Варено яйце – горещо се завива в мека тъкан и се налага върху възпаление клепач. Щом се поохлади, се сменя с друго;
 • Картофи – те се сваряват цели и се нарязват на шайби точно преди използването. Внимавайте да не ги сложите, докато са още врели. Завийте ги в марля;
 • Топъл плат – мек, от естествена материя. Загрява се с ютията;
 • Нагревки със синя лампа – тя разрушава патогенните микроорганизми, укрепва имунната с-ма и оздравява тъканите. Показани са 10-мин. сеанси до 4 пъти на денон. Лампата се разполага под ъгъл спрямо точката на нагряване, на 60 см от очите. Пациентът стои със затворени очи, без очила и без контактни лещи.

Какво се прави при повече от един ечемик?

Особен случай е когато ечемиците се появяват един след друг или съзряват едновременно по няколко. При такъв случай най-напред проверете кръвн. захар, но не само на гладно. В ранните стадии на нарушаване на въглехидратния обмен захарта може да се повишава само след приема на сладка храна и после дълго да се задържа, провокирайки в тялото специфични изменения.

При много ечемици се измерва времето, за което захарта се нормализира след похапване на сладко.

Лекар: офталмолог, имунолог

Проблемното развитие на ечемика е показание за преглед. Специалист (офталмолог) е необходим при твърде обширно възпаление, обхващане на цялото око, силни признаци на интоксикация, твърде дълго задържане на образуванието.

Офталмологът проверява отражението на ечемика върху зрението и при наличие на опасност, ще разкрие гнойника. След острия период може да потрябват:

 • Имунолог – при съществен спад в имунитета;
 • Ендокринолог – ако проблеми с кръвна захар.
Лечение на ечемик

Ечемикът е неопасно гнойно възпаление, което в голям процент от случаите минава за седмица без обработване. Затова пациентите решават дали при стандартно протичане да ползват или не лекарствени препарати.

Медикаментите при ечемик (капки, мехлеми), позволяват да се ускори процеса на оздравяване и намаляват риска от задълбочаване и усложняване на процеса.

Въпреки че ечемикът не се счита за опасен, самата му локация изисква медикаментите да се изписват от лекар.

Първичните мерки при ечемик се заключават в обработване на болния клепач с антисептични препарати. След това болният може да премине към капки за очи (колир) или мехлеми.

Важно! Лекарствата, ефикасни срещу ечемик, са в свободна продажба в аптеките.

Най-ефективно средство в началния стадий са капките за очи с антибиотик.

Капки за очи (колир)

Поставянето на капки в окото е лесно, но изисква предварителна подготовка с цел предотвратяване на привнасянето на вторична инфекция.

лечение на ечемик, профилактика на ечемик, как се заразява с ечемик

Ето къде се поставят лечебните средства – капки или маз

На първо място пациентът трябва да измие ръцете със сапун, да ги изсуши с еднократна салфетка (за да пренесе инфекция от нестерилна кърпа, използвана от друг или зле стерилизиране).

Важно! Нежелателно е да обработвате пръстите със спирт с цел дезинфекция, защото при докосване на окото ще раздразните лигавицата.

Поставяне: ако е от друг човек (примерно на дете), пациентът отмята глава назад и отправя поглед максимално нагоре. Ако се слагат собственоръчно, процедурата е идентична, но пред огледало, за да се следи мястото на накапване.

И в двата случая се придърпва долния клепач и се накапва във вътрешн. ъгълче.

Капки и маз с офлоксацин

Флоксал и Унифлокс

Офлоксацин е противомикробен препарат с широк спектър на работа от групата на флуорхинолоните. Той е предназначен за локално приложение в офталмологията.

Антибиотичните капки са насочени към бактериални възпаления в очите – на конюнктивата, роговицата, клепачите, лакрималния сак. Офлоксацин дестабилизира ДНК-веригата на бактериите и така води до тяхната гибел. Действието е бактерицидно.

Антибиотикът е високо активен към Staphylococcus, в това чисто Аureus и Еpidermidis, Streptococcus и ред грамотицателни като Escherichia coli, Salmonella, Morganella, Shigella, Klebsiella и т.н., както и срещу вътреклетъчни като Сhlamydia, Legionella, Mycoplasma, анаероби, Propionibacterium acnes.

Локалното прилагане на офлоксацин води до отлагането му в роговицата, конюнктивата, мускулатурата на очите, склерата и други части на сложния механизъм на окото. При многократно накапване се достига до терапевтични концентрации на лекарството, като в тъканите тя е по-висока, отколкото в течностите.

Капките Флоксал не се поставят върху лещи, защото могат да ги повредят. Причината е в съставката безалкониев хлорид, който има капацитета да раздразни окото и да промени цвета на лещата.

Не е изследвано влиянието на антибиотика върху вътреутробното развитие, затова решението за използване се оставя на лекар.

Накапването на Флоксал причинява временно замъгляване, затова пациентът не трябва да шофира, да работи с опасни машини и да пази самостоятелно равновесие – за известно време.

Дозиране на Флоксал: 4 Х 1 капка в инфектираното око, до 2 седмици. При комбиниране с други лекарства за очи, осигурявайте интервал от 15-ина минути. При комбиниране с маз за очи, капките са първи.

Предозирането на Флоксал не е опасно, но и не води до повишаване на терапевтичния ефект. Спазвайте указаната дозировка, тя е оптимална за лечението на очните инфекции.

Пропусната доза се поставя, когато се сетите, и после се продължава по възприетия график. Ако междувременно е настъпило времето за следващо поставяне, пропуснатата доза остава пропусната и не се наваксва с двойно количество капки.

Сред нежеланите реакции, посочени от производителя, са краткосрочно зачервяване и леко парене при по-чувствителните пациенти.

Концентрация на Флоксал: 3 мг офлоксацин на 1 мл колир, 0.10 мг в 1 капка. В капките има още бензалкониев и натриев хлорид, както и съединения за корекция на pH.

Флоксал маз

Флоксал се предлага в двете възможни форми за лечение на инфекции в очите – капки и маз за очи. Кремообразният антибиотик има идентично с капките съдържание и действие. Ланолинът в него може да стане причина за локална кожна реакция.

Дозиране на Флоксал маз: еднократната доза е лента от препарата с дължина 1 см. Тя отговаря на приблизително 0.12 мг офлоксацин. Поставя се трикратно в денон., вътре в конюнктивалния сак (торбичката, която ще отворите с придърпване на долния клепач – виж рисунката).

Лечението с маз също е с максимален срок 2 седмици, както и при колира. Няма риск от предозиране, нито полза от него.

Нежелани реакции от Флоксал маз са: зачервяване, раздразване и парене в окото, за кратко.

Флоксал капки или унгвент?

Двете форми на лекарството съдържат идентични дози антибиотик (с минимална разлика, която няма съществена терапевтична стойност).

Капките се използват в педиатрията без ограничение във възрастта, като на децата също се накапва по 1 капка, четирикратно. При остро протичане лекарят може да съкрати интервалите и  да повиши дозировката. При възрастни пациенти може 2 бр. през 2 ч.

Маз Флоксал се смята за по-силно действаща в сравнение с капките. Главното действащо в-во се усилва от съпътстващите компоненти. При локално нанасяне препаратът се задържа повече време в торбичката.

Според ред източници най-висока резултативност има от съчетаването на капки и маз Флоксал, като поставянето им е в посочения ред и с интервал.

Приемът на комбинацията следва да се отмени при тревожни признаци като зачервяване, алергични симптоми, сухота в очите, парене, дразнене от светлина и обилно неконтролируемо изтичане на секрети или сълзене.

Стойност на капките – 6.54 лв, на маз за очи – 7.38 лв.

поставяне на капки за очи, лечение на ечемик, ечемик

Мийте ръце преди всяко пипане на очите

Унифлокс

Унифлокс е идентичен на Флоксал колир продукт, съдържащ и същата доза антибиотик офлоксацин – 0,3%. Той е универсално лекарство за инфекции в очите и ушите (впрочем множество наименования са с подобна комбинирана употреба).

Освен типичните приложения на антибиотика, производителят посочва и други възможности з за предпазване на окото при предстояща очна операция, за отстраняване на чужди тела и при гнойни възпаления като част от компл. лечение.

Стойност на капките – 7.88 лв за шишенце от 10 мл (количеството на Флоксал е 5 мл).

Капки и маз с гентамицин

Гентамицин и Гентазон

Гентамицин е антибиотик, аминогликозид. Използва се при бактериални инфекции в очите, вкл. ечемик. Не е подходящ при гъбични поражения. Препаратът е приложим при деца.

Има широк спектър, разрушава синтеза на протеини в бактериите. В големи концентрации намалява бариерните функции на мембраните на клетките и предизвиква гибел. Работи срещу Staphylococcus, Pseudomonas, Escherichia coli, Klebsiella и др.

Гентамицин се произвежда под две форми, подобно на Флоксал – колир и унгвент. Капките се предлагат в две разфасовки – шишенца с 5 мл и 10 мл разтвор. Концентрацията на антибиотика е еднаква – 3 мг в 1 мл.

Начин на прилагане и дози:

Местно. При инфекциозни поражения със средна утежненост се назначават по 1 капка през 4 часа. При тежки поражения на очите – по 1 капка през 1 час.

Унгвент за очи се поставя 2-3 пъти/ денон.

Капките са удобни за деня, мехлемът – вечер, преди лягане.

Странични реакции: парене до степен на пареща болка в окото, алергични реакции като сърбене, зачервяване и подуване на конюнктивата, неясно зрение (при използване на унгвента)

Лекарството се абсорбира локално и практически не притежава общ системен ефект.

Особени указания: Някои производители предписват 2 капки, но конюнктив. сак стандартно поема само 1 капка.

Гентамицин се ползва след зачеване и при лактация според решение на лекар. Ако за няколко дни не се получи ефект, отново следва консултация. При резистентност, препаратът се сменя.

Стойност на капки Гентамицин 5 мл – 6.31 лв, 10 мл – 7.44 лв, на унгвент Гентамицин – 4.65 лв.

Гентазон

Капките за очи Гентазон съчетават антибиотика гентамицин с кортикостероида бетаметазон (концентрация 1 мл: 3 мл). Така се получава комбиниран продукт с противовъзпалителна и антиалергична активност.

лечение на ечемик, профилактика на ечемик, как се заразява с ечемик

Ечемик на горен клепач

Гентазон е показан при повърхностни очни възпалявания и алергии с риск от развиване на бактериална инфекция. С ред показанията е ечемик и възпаляване на слъзните и мастните жлези.

Гентамицин е антибиотик, ползван срещу микроорганизми, които са изработили резистентност към други, обичайно ползвани в офталмологията антибактериални препарати.

Препоръчително е преди изписването на лекарства с гентамицин да се изследва чувствителността на микроорганизмите (посявка)

Предпазни мерки: освен обичайните реакции като дразнене, зачервяване и парене, кортикостериодната съставна внася и свои нежелани ефекти като риска от повишаване на налягането в окото. Такъв риск се проявява при по-продължителна употреба, над 10 дни.

Производителят предупреждава, че продължително локално лечение с кортикостероиди може да причини изтъняване на роговицата. Този риск се снижава при комбиниране на кортикостероида с антибиотик.

Не се препоръчва рязко спиране на препарата.

Специално поставяне на Гентазон: след накапване на капките във вътрешн. ъгълче, клепачът се притиска с ръка за 2 мин., с което се ограничава преминаване на препарата в кръвния поток.

Стойност на Гентазон – 7.67 лв.

Капки с ципрофлоксацин

(Цилоксан)

Ципрофлоксацин е антибактериален препарат от групата на флуорхинолоните с местно приложение в офталмологията. Той е антибиотик, спрямо когото има ограничена резистентност. Тази група противоинфекциозни средства се предписват по-рядко, за да се задържи създаването на резистентни щамове.

Капките Цилоксан се ползват под 1 г . само по изрично предписание. Те се спират при влошаване на симптоматиката и се сменят при снижаване на ефикасността след продължителна употреба.

Дозиране: 1-2 капки. При леки инфекции – през 6 часа, при утежнени случаи – през 2 часа при старта на лечението и разреждане след това (при овладяване на симптоматиката).

Форма: само колир, 5 мл, с-ст 7.06 лв.

Капки и маз с тобрамицин

(Тобрекс, Тобрин и Тобрамизил)

Широкоспектърният антибиотик тобрамицин е в основата на посочените наименования. Той е от групата на аминогликозидите и има ред преимущества пред гентамицин.

По спектъра си на действие той е сходен с работата на гентамицин, но разликата е, че проявява активност по отношение на ред резистентни към гентамицин щамове. Така тобрамицин се явява лечебно средство в случаите, когато капките с гентамицин и неомицин не работят.

В офталмологията тобрамицин се използва за възпалит. заболявания и профилактика на вторични инфекции.

Противопоказанията за ползване на аминогликозиди са бъбречна недостатъчност, неврит на слуховия нерв и нарушени функции на черепните нерви, както и бременност. Тобрамицин носи риска за необратимо увреждане на слуха на плода и се натрупва в бъбреците.

Тобрамицин е противопоказан и под 1-годишна възраст, освен когато е изписан от специалист.

С внимание се ползва при Паркинсон, дехидратация, напреднала възраст, лактация.

В педиатрията капките Тобрекс се ползват заради мекия им, но изразен ефект. Антибиотикът практически не провокира алергични реакции и леко се понася от детския организъм.

Дозиране: при възрастните през 2 часа, по 2 капки, при деца – през 4 часа. Лечението стандартно продължава седмица, при отделни случаи – до 10 дни.

Белези за спиране на лекарството: влошаване на зрението, оток по целия клепач, силен до непоносим сърбеж и силно изразено зачервяване.

Препарати с тобрамицин:

 • Тобрекс колир – 3.44 лв (5 мл);
 • Тобрекс унгвент офталмик, 3.5 г – 3.77 лв;
 • Тобрин колир – 3.95 лв (0,3 %, 5 мл);
 • Тобрамизил 3 мг маз – български, на Балканфарма, 3.46 лв.

  антибиотик при ечемик, антибиотични капки за очи, колир, ечемик

  Антибиотичното лечение ускорява оздравяването и ограничава риска от условняване на инфекцията

Тобрамицин + дексаметазон

Тобрадекс

Тази група медикаменти съчетават антибиотика тобрамицин с кортикостероид (дексаметазон). Така се създава противовъзпалителна и противоалергична комбинация, като принципът е подобен на съчетаването на гентамицин с бетаметазон в лекарството Гентазон.

Кортикостероидът дексаметазон намалява възпаляването на окото, докато антибиотичната съставка се бори с причинителя. Продуктът се ползва при по-силно изразени възпалителни процеси.

Внимание! Тобрадекс и другите препарати с кортикостероид са показани над 2-годишна възраст.

Детайлно за капки и маз Тобрасекс е дадено ТУК: Маз и колир при възпаления в деликатни зони. Дозиране на Тобрадекс, за деца и бебета, при специфични случаи. 

Тобрадекс или Тобрекс?

Някои потребители възприемат двете наименования капки за очи като аналози заради близостта в името, както и идентичното действащо вещество. Във разни форуми се дискутират и сравняват препаратите, като някои твърдят, че единият е по-качествен от другия или че има по-силно вредно влияние.

Съществената разлика между двете лекарства е кортикостероидът. Тобрекс е чист антибиотик, а Тобрадекс – съчетание на антибиотик с кортикостероид. Съставът предполага известна разлика в показанията за използване. Изборът обаче се прави от специалист и не е във възможностите на пациентите без медицински познания.

Макситрол колир и унгвент

Още един представител на съчетаването на антиинфекциозно средство с кортикостероид. В случая инфекцията се овладява с помощта на Неомицин и Полимиксин В – сулфати, а кортикостероидът е дексаметазон.

Препаратът не е подходящ при паразитни и гъбични инфекции, очен херпес и други вирусни инфекции на око.

Тобрадекс или Макситрол?

Принципът им на действие е идентичен, но конкретните действащи вещества – не. Изборът е на база чувствителност на щама и индивидуалната чувствителност на пациента към съставките на двете лекарства.

Препаратите не се прилагат при бебета, бременни и през лактацията и въобще се изписват от специалист, по негова преценка.

По-детайлно сме описали работата на Макситрол ТУК:

Макситрол – незаменим при проблеми с очите, носа и ушите

Още комбинации на антибиотик и кортикостероид:

 • Сперсадекс – хлорамфеникол и дексаметазон, капки за очи 5 мл, с-ст
 • Трио вижън – Неомицин, Полимиксин В и Дексаметазон (аналог на Макситрол), 5 мл, с-ст 6.85 лв.

Комбинация на два антибиотика

Бивацин солуцио е съчетание на антибиотиците неомицин и бацитрацин, и двата за локално приложение. Първият е аминогликозид, а вторият – полипептиден препарат. Заедно покриват широк диапазон бактерии – грам-положителни и отрицателни.

Използват се за терапия на очи и уши, с приоритет в офталмологията. Показания са всякакви възпаления в зоната на очите – клепачи, слъзни канали, конунктива, роговица, включително и провокиран от бактериална инфекция ечемик.

Дозиране за очи: 1-2 к. до петкратно в рамките на деня. С-ст 10.77 лв за 10 мл.

Още капки за очи:

 • Фуциталмик (Фуситалмик) – базиран на фузидова к-на, той е предпочитано лекарства за конюнктивит;
 • Висмед лайт – лубрикант, който помага при дразнене в окото, странични и нежелани р-ции като сухота, драскане под клепача и др.

Лечение с капки за ечемик на окото е разгледано и ТУК: Опасен ли е ечемик, кога да търсим лекар? 

Мехлеми за очи

Повечето антибиотични препарати при възпаления и инфекции в очите се разработват под формата на капки и алтернативно – маз, унгвент. Тук ще добавим още някои, които имат само мехлемен вариант.

Защо мехлем, а не капки?

лечение на ечемик, профилактика на ечемик, как се заразява с ечемик

Мехлемите са нощно средство, което дълго се задържа в точката на инфекция и насища тъканите с акт. вещество

Мехлемите се нанасят само през нощта, защото дневно време те влошават остротата на зрението. Мазилата обаче имат своето преимущество. По време на съня те са по-подходящи. Заради консистенцията си се задържат повече в окото и инфектираната зона е изложена по-дълго на въздействието на противоинфекциозното средство.

При комбинирането на капки през деня и маз (унгвент) през нощта излекуването настъпва по-бързо.

Мехлемите за очи са щадящи и добре се понасят от пациентите.

Тетрациклинова маз

При покупката бъдете внимателни. Някои тетрациклинови мехлеми са само за употреба върху кожа и не са подходящи за лигавици и още по-малко – за очи. Добавката „вижън“, „офталмик“ или „за очи“ показва приложението за очи.

Пример за тетрациклинова маз е Тетрациклин Вижън с висока ефективност срещу стрептококи. Показан при ечемик и други възпаления в зона на очите.

Тетрациклин е антибиотик, в 1 г маз има 10 мг от активната съставка. Продава се на тубички. С-ст 5.55 лв.

Хидрокортизонова маз

Тя е многофункционално средство, което се бори с инф., премахва симптоматиката и отстранява възпалителните процеси. Важно! Силно действащо лекарство, което се предписва от специалист.

У нас се предлага съчетание на хидрокортизон с хлорамфеникол, с-ст 4.12 лв.

В офталмологията се ползват още еритромицинови мази – силно бактерицидно средство с широк спектър, и левометацинови мази – бързо действащ антибиотик, но към момента у нас не се предлагат лекарства от този вид.

Хомеопатия при ечемик

 • Апис – при рецидивиращ ечемик, остра, пронизваща болка и силно зачервяване;
 • Графитис – сухи и зачервени клепачи, които се лющящ, непоносимост към светлина;
 • Ликоподиум – при ечемик във вътрешн. ъгълче и открити ранички;
 • Пулсатила – при гъста, обилна жълтеникава секреция, при слепване на клепача;
 • Силика – болезненост при докосване, остра болка от светлина;
 • Сулфур – против рецидивиращ ечемик, парене в окото;
 • Туя – при слепване на клепача през нощта и изсушаване през деня.
Хранителни добавки

Те подкрепят и подхранват очите, намаляват умората, предпазват ги от увреждане, забавят дегенерационни процеси, имат силно тонизиращо, укрепващо съдовете и профилактично спрямо инфекции действие.

Пример е Вю протект на Бионика, който повишава местния имунитет и съдейства за по-ясно и остро зрение, както и подобрено виждане през нощта.

Опаковка от 60 капсули е на с-ст 56.01 лв.

Медикаментозното лечение на ечемик е незадължителна, но полезна процедура. Някои предпочитат народните рецепти. Ето някои от по-ефикасните.

С кой народен лек се маха ечемик?
Очанка на стрък или капсули

Растението е отровно, високо ефективно при възпаления на окото, включително ечемик. При ползване на сух стрък се готви отварка по описаното на кутията и се полага чрез компреси или топли бани.

За удобство билката се произвежда и на капсули, като дозирането там е според съдържанието на активното в-во.

Очанка на капсули предлагат множество утвърдени производители като НейчърУей, Биохерба, Суонсън, Солгар и други – моно или в комбинация с други полезни за очите растения.

Злато
злато при ечемик, натъркване със златен пръстен,

Народните „хватки“ са приложими при подобни по-леки форми на ечемик. При тежка инфекция решението е антибиотик

Натъркването на ечемик със злато (златен пръстен) е вероятно най-известното нар. лекарство, което справедливо се води сред проверените и действените средства. Използва се бактерицидното свойство на благородния метал.

Но преди да търкате, измийте златния предмет – да не се замърси участъка и инфекцията да се задълбочи.

Сребърна вода „Прорайм”

Използва се способността на сребърните йони да унищожават вредните микроорганизми. В допълнение среброто стимулира имунитета, подобрява кръвотворенето и подпомага тялото да изгради по-добра собствена защита.

Среброто работи отлично в офталмологията при ред възпалителни и инфекциозни процеси.

Бутилчица сребърна вода се намира в аптеките срещу 3.98 лв.

Бирена мая

Тя помага за общо укрепване на имунитета. Витаминният комплекс в маята работи срещу всякакви гнойни процеси. Как да я използваме, дози и останалите подробности сме дали най-детайлно ТУК: Заблуди и митове за бирената мая и как да я приложим при очни инфекции. 

Дафинов лист

Вътрешното приемане на отварка (1 брой на 500 мл, 5 мин.) и налагането на топли компреси в течение на три дни позволява оздравителните процеси да протекат по-бързо и ечемикът да изчезне за кратък срок.

Дафинов лист като лекарство за очи и други негови приложения сме дали ТУК: Какво лекува и как да го приготвяме? 

Още за народните методики в терапията на ечемик ТУК: Лечение на ечемик с чай, куркума, урина, чесън, мед и още 10+ нар. формули. 

Премахване на ечемик с операция

Когато ечемикът е много голям, създава ред неудобства и много бавно се излекува, той може да бъде премахнат хирургично. Отделянето му става в болница, с местна упойка.

Топчето се разрязва и вътрешността се почиства. Операцията продължава около 20 мин. След нея се слагат антибактериални мази срещу вторична инфекция.

Как се лекува ечемик при деца?

Най-уязвими спрямо излизането на ечемик са децата във възрастта 7-17 години. Това е добре, защото ограниченията при лекарствените средства касаят най-много бебетата и мъниците до 2 години.

При мъници е задължителна консултация с офталмолог. Хоспитализиране не е необходимо, освен при много висока темп. и множествени образувания.

При първи симптоми се действа като при възрастните – мястото се обеззаразява и се налага сухо топло. Медикаментозното лечение се определя от специалист, но и тук се заключава в прилагане на капки и мехлеми.

За лечение на ечемик при деца разказва във видеото д-р Емилия Баева:

Как да се предпазим от ечемик

Спазването на определени правила ще ни помогне да се предпазим от развиването на ечемик, както и от зараза при наличие на болен в обкръжението ни (в дома ни).

 1. Да поддържаме добър имунитет, да го укрепваме сезонно и да го поддържаме с правилно витаминозно хранене. При добра съпротивителна способност вероятността да се развие инфекция се свежда до нула;
 2. Здравословен стил на живот – той подкрепя имунитета в постоянното отблъскване на заплахи отвън;
 3. Навременно лекуване на очни инфекции – без отлагане и не в домашни условия. Особено това важи при конюнктивит, демодекоза, блефарит. Лечението трябва да се проведе правилно и да се гарантира пълно излекуване;
 4. В случай че страдате от посочените по-горе очни болести, стойте по-далече от хора с ечемик и избягвайте преки контакти с източници на гной;
 5. Спазвайте хигиенните правила по принцип, без значение дали виждате или не пряка заплаха от заразяване;
 6. Не ползвайте чужди предмети, по които могат да останат частици гной като кърпи, очила и прочее.

Страдащия от очни инфекции трябва да се пази от контакт с болен човек и в никакъв случай да не спи с притежател на ечемик. Причината е, че образуванието обикновено се разкрива през нощта и неволно може частица от гнойта да пръсне или да се пренесе контактно върху кожа или лигавица.

При съмнение за подобно развитие на нещата дезинфекцирайте, свалете всички дрехи и ги натопете в сапунен разтвор, измийте се с антибактериален сапун и изтрийте евентуално заразения участък с памук, натопен в спирт или водка.

Ако нямате съмнение, че гной е попаднала в окото, преминете към лечение с бактерицидни капки или мехлем, изплакнете устата с дезинфекциращи отвари от невен, бял равнец или готов аптечен препарат.

За още информация: на английски: Stye, на немски: Gerstenkorn, на руски: Гордеолум (ячмень), на турски: Arpacık (hastalık), на испански: Orzuelo, на гръцки: Κριθαράκι στο μάτι.

Моля, споделете статията ни! Да помагаме заедно!

Очакваме ви в коментарите!

Източник:

jachmen.ru

rlsnet.ru

myfamilydoctor.ru и други.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.