Тест за депресия: въпроси и отговори, професионална и бърза диагностика

♠ Какво представляват тестовете и можем ли да им се доверим ♠ Известни тестове: на Цунг, скала на Хамилтън, скала на Бек

Още в текста: ♠ Какво се пита в тестовете ♠ Надеждни ли са ♠ Бърза оценка на депресивността

Тест за депресия

Изберете най-подходящия вариант! Трябва да отговорите на всеки от въпросите, иначе резултатът може и да не бъде точен!

След края на теста материалът ни продължава с професионалите тестове, начин за бърза оценка на статуса ви, както и линкове към материали за лечението и симптомите на депресията.

[mlw_quizmaster quiz=1]

Съществуват болести с красиви имена, от които е едва ли не престижно да се боледува. Не отскоро сред тях е депресията – едно истинско страдание, чийто смисъл не се разбира докрай.

Но се знае, че творците, великите писатели, гениалните художници са били в депресия, отхвърляли са света и са изливали болката си в съвършени произведения. Красиво, нали?

Истинската страна на депресията всъщност е грозна. Тя осакатява живота, отнема му светлината и цветовете, ампутира самият живителен корен, който подава жизнена енергия.

Тъжното е, че с името (и симптомите) на депресията така дълго се е злоупотребявало, че днес някои типични прояви се намират за нормални, а други се неглижират:

Какво толкова! Хайде, всички сме в депресия!

тест за депресия

Тест за 5 минути. Имате ли ги?

Не сме. Депресираните са болни и се нуждаят от квалифицирана помощ. Но за да я получат, първо трябва да я потърсят. А преди това: да осъзнаят, че са болни.

Учени и изследователи от десетилетия си блъскат главата как да направят максимално обективно определянето на депресия. Защото повечето симптоми, разгледани отделно, не са нещо особено. Но ключът се крие в силата им, както и в комплексната проява.

Ако не сте запознати, вижте статията ТУК: Симптоми на депресия.

Създадени са тестове и скали, някои за професионална, а други – за широка употреба (за самоориентиране).

Професионални тестове

Скалата на Цунг е за самооценка (Zung Self-Rating Depression Scale). Тя е разработена в Университета Дюк от психиатъра д-в Уилям Цунг. Този инструмент за оценяване на психическото състояние е потвърдил своята ефективност за предварителна диагностика и скрининг на депресивно разстройство.

Скалата е преведена на много езици, адаптирана и валидизирана спрямо множество култури. Инструкцията е да се избере съответстващ на усещането на пациента отговор, като правилни и неправилни отговори няма.;

Скалата на Хамилтън е предложена през 1060 г за определяне на ефективността от медикаментозно лечение на депресивни състояния. Използва се стандартно разработено за тази цел интервю. То се провежда преди и след терапията.

Скалата на Бек е също сред класическите въпросници за първоначална диагностика. Той се възприема като един от най-надеждните.

тест за депресия

Психиатрите също използват тестове, за да „надникнат“ в психиката на пациента

Диагностичните тестове целят да се идентифицира болестно състояние и да се предприеме адекватно лечение. За терапията сме разказали ТУК: Терапия при депресия и ТУК: Медикаментозно лечение на депресия.

Цитираните скали са прекрасни за установяване на следродилна депресия като разновидност на заболяването. Нейната симптоматика, рискове и усложнения сме описали ТУК: Депресивни състояния и психози след раждането.

С лечението на депресии се занимават лекари психиатри. Обичайно терапията се провежда амбулаторно.

Провеждането на тестовете може да се подпомогне от обективна оценка на собственото състояние. Причините за депресия са съвсем конкретни – продължителен психически стрес, преумора, стара травма на главата, тежки и продължителни заболявания на вътрешни органи, хирургически операции, дефицит на кръвоснабдяване на гл. мозък, вродени неврохимични нарушения. Отделно има ред битови провокатори. Но ако всичко това не е налично във вашия случай, лекарите съветват: спрете да симулиране депресия и тя ще отмине!

Вижте и особеностите на маниакална депресия ТУК: Оценка на маниакална депресия. По какво се различава?

Бърза оценка

на нивото (задълбочеността) на депресията

 1. Трудно ли ви е да заспивате вечер?
 2. Мъчат ли ви нощни кошмари?
 3. Чувствате ли често емоционално изтощение и умора?
 4. Промени ли се теглото ви без диета?
 5. Спадна ли половото ви влечение?
 6. Имате ли роднини с диагностицирано „депресивно разстройство“?
 7. Живеете ли под стрес?
 8. Имате ли халюцинации?
 9. Потиснати ли сте през зимата?
 10. Криете ли преживяванията си от близките?
 11. Идва ли ви наум, че животът няма смисъл?

Това е най-простият от всички възможни тестове. Колкото повече са отговорите „да“, толкова по-висока е вероятността от депресия.

В такъв случай: не се бавете!

Има различни подходи за справяне със състоянието.

За най-естествения от тях разказва млад пациент на име Иван Пенчев. Той е избрал да се лекува с билките Демир бозан. Историята му – във видеото:

Източници:

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 2 Средно: 1]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *