Лечение на депресия: психотерапия, билки, алтернативни методи

♠ Основни принципи на лечението ♠ Какъв лекар ни трябва ♠ Анамнеза и тестове ♠ Видове терапии ♠ Психотерапия ♠ Електрошокова ♠ Хипноза, регресия, акупунктура и други алтернативи

Още в текста: ♠ Добри лекари с препоръки ♠ Групи за взаимопомощ ♠ Терапия у дома ♠ Демир бозан за депресия ♠ Дишане ♠ Билки

Прочутият с мрачните си разкази Едгар Алан По страдал от пристъпи на депресия, които „лекувал“ с алкохол и наркотици. Ако хората от предходните векове познаваха болестта, без съмнение щяха да й припишат още десетки хиляди опити за удавяне на болката, както и повечето самоубийства.

Основателят на психоанализата Зигмунд Фройд формулира едно от най-добрите определения за депресия: това е раздразнение, насочено към себе си. От такава позиция болният как би могъл да си помогне?

Възможна ли е самопомощ? И възможен ли е бърз изход от депресията?

Депресията има десетки, стотици лица, а 10 или 100 пъти по толкова са теориите, лечебните тактики и подходи за излекуването й. Да ги обобщим или да изберем „правилната“ за нас е непосилно. Избираме нещо, което ни вдъхва доверие.

Един руснак – уеб дизайнер, съумява самостоятелно да се излекува от депресия и списва блог за това. Времената днес са такива, че знанието как да се излезе от депресия, е по-скъпо от всякакви пари, пише той и веднага добавя: Моят метод не е панацея. Но той помогна на мен, може би ще помогне и на вас. Уверявам ви, че съществуват начини – надеждни и решаващи този проблем веднъж и завинаги.

Александър Журавльов разделя „лечението“ на две етапа: първа помощ за бързо излизане от зациклянето и отстраняване на причините за депресия – завинаги.

Според него първата помощ представлява прекъсване на кръга от тягостни мисли. Тъй като на депресирания човек му липсва воля, това не може да стане насилствено, а обратно. Вместо да се принуждава и притиска да живее уж нормално, болният трябва да спре и да си даде почивка и удоволствие. Да прави нещо, което го радва. Така вниманието се пренасочва и за момента мозъкът превключва.

Ето така да се излезе от депресията е лесно – със собствени сили и без хапчета. Но това не е всичко. Бързото излизане от депресивното състояние е временно и няма да продължи дълго, ако не се пристъпи към  отстраняване на причините.

лечение на депресия

Утвърдената схема при депресиите е психотерапия + медикаменти

Демир бозан билки за бъбреци

Придобиването на емоционална устойчивост и запазване на дееспособността и според други автори е съществен първи елемент за бързо излизане от депресия.

Но пък в контра на цитирания от нас Журавльов, ред специалисти пишат, че на потъналите в депресия не помагат съвети от рода „вземи се в ръце“, „хвани се на работа“, „почини си, забавлявай се“, „помисли за страданията на близките си“ и т.н. Според професионалистите в сферата, на депресираните им трябва само и единствено професионална помощ.

Трябва ли лекар?

Според специалистите: твърдо да. Защото депресията постепенно руши живота, отношенията, всичко наоколо. Като всяко друго заболяване, и тя се влошава, задълбочава, носи рискове. Намесата на професионалист се смята за гаранция за бързо и пълноценно излекуване.

лечение на депресия, психотерапия, психотерапевт, психиатър, психолог

Според СЗО, депресията е най-сложното заболяване на мозъка

Важно! Депресията може да е първи признак на тежки телесни заболяваня – онкологични, множествена склероза или други. Те също се поддават добре на лечение, ако бъдат установени в ранните си етапи на развитие.

Към какъв лекар да се обърнем?

Лечение при психолог

При обичайните типове депресия необходимият специалист е психолог. Необходимо е да се запише преглед при такъв и да му се предостави максимум полезна информация.

Преди посещението помислете върху отговорите на някои ключови въпроси, задавани на първия прием.

Относно оплакванията:

 • Какво е водещото чувство – тъка, тревога, апатия, страх или друго;
 • Потиснатото настроение съчетава ли се нарушение на съня, на апетита, на желанието за интимност;
 • По кое време на деня симптомите са най-изразени – сутрин или вечер;
 • Често: идват ли мисли за самоубийство.

Описанието на оплакванията представлява извеждане на симптоматиката. За идентифицирането им може да помогне статията ни ТУК: Ранни, предупредителни и типични симптоми на депресия.

Относно историята на заболяването:

 • С какво пациентът свързва ескалирането на патологичните симптоми;
 • Кога са се появили, колко отдавна, как се е развивало заболяването;
 • По какъв начин пациентът се е опитвал да си помогне;
 • Какви лекарства е приемал – преди и сега;
 • Здравословно състояние към момента, съпътстващи заболявания.

Относно личния живот на пациента:

 • Понасял ли е психологически травми;
 • Имал ли е по-рано депресивни епизоди;
 • Прекарани заболявания, травми, операции;
 • Отношене към алкохол, цигари, наркотици.

Гинекологична анамнеза за жени:

 • Има ли нарушения на менструалния цикъл – ПМС, аменорея, кръвоизливи;
 • Бременности и как са протекли (вкл. мъртви раждания, аборти и пр.);
 • Имало ли е следродилна депресия.

Депресията, възникваща след раждане, представлява нерядка форма, засягаща млади жени. В определени граничи се приема за нормална, но тя е пълноценна форма на депресия, тоест заболяване. Описали сме я ТУК: линк към: Материал №3: Следродилна депресия

Семейна анамнеза: депресия и др. психични патологични прояви в рода, алкохолизъм, наркомания, самоубийства;

Социална анамнеза: отношения в семейството, на работа, пациентът има ли подкрепа на приятели.

Идентифицирането на депресията в най-ранните етапи много се подпомага от специално разработени тестове. Запознайте се с тях ТУК: + линк към: Материал №4: Тест за депресия

Колкото по-детайлна и точна информация се даде на лекаря, толкова по-добре той ще определи типа и потребното лечение още от първи прием.

Качеството на специалиста също е от значение.

Познавате ли добри психолози в София и в страната?

Апел: кой ви помогна, за кой добър психолог сте чували? Препоръчайте в коментарите.

Лечение при психиатър

лечение на депресия, психотерапия, психотерапевт, психиатър, психолог

Психотерапевтите и психолозите си делят полето на множеството депресии, като разграничението е тежестта и необходимостта от медикаменти

Тежките ендогенни депресии по правило се лекуват от психиатър, дори в болнични условия. Терапията на органичните и симптоматичните депресии се водят съвместно от психиатър и специалист по основната патология – онколог, кардиолог, ендокринолог, гастроентеролог и т.н.

Как лекува специалистът

Задължителен метод на лечение на депресивните състояния е психотерапията. Най-често тя се съчетава с медикаменти, но може да бъде и самостоятелен подход.

Някои имена на психиатри и психотерапевти, които се препоръчват в интернет форумите:

 • За София: Йерохам, Владимир Сотиров, Евгений Генчев, Ирина, Лазарова, Светлана Николкова, Румен Георгиев, Маленов;
 • За Пловдив: Герев, Никола Марков, Невена Балканска;
 • За Бургас: Лорис Сайян, Деян Стоянов, Надя Желязкова, Чакърова, Ганчева.

Цитираме имена, споменавани с добро от пациенти, без да имаме информация дали практикуват към момента.

Молим, споделете в коментарите добри психиатри, специалисти, които са ви препоръчани и които вие препоръчвате.

Основни техники в терапията

Психотерапия

Първа задача на специалиста е да създаде доверие у пациента и да поучи качествена и точна информация. Методът за психотерапия се избира индивидуално. Сред общопризнатите методи най-популярни са следните видове: индивидуална, групова, семейна, рационална, сугестивна.

При индивидуалната терапия се осъществява непосредствено взаимодействие между лекар и пациент, при което се изявяват механизмите на поява на депресията, рационалното решение, възможностите за корекция. Самият пациент осъзнава причините за заболяването.

Груповата психотерапия се осъществява в групи по 7-8 души. При нея специалистът помага на всеки пациент да види и осъзнае неадекватността на своите убеждения. Обстановката е на взаимна доброжелателност.

Семейната психотерапия се концентрира върху корекцията на междуличностни отношения. Възможно е да се работи с едно семейство или с няколко със сходна проблематика (групова семейна терапия).

Рационалната психотерапия се заключава използва логически доводи, за да убеди пациента да преразгледа отношението си към околния свят. Използват се разни методи като поощрение, отвличане и превключване на вниманието и др.

Сугестивната терапия се основава на внушение, извършвани в будно състояние, по време на хипнотичен сън или по време на медикаментозен сън, или чрез самовнушение, което пацинтът практикува самостоятелно след няколко обучителни сеанса.

Психотерапията се съчетава с медикаментозна терапия и тези два основни лечебни подхода се подпомагат допълнително от:

 • Физиотерапия, магнитна терапия (магнитно поле), светотерапия (профилактика на зимна депресия с помощта на светлина);
 • Акупунктура (дразнение на рефлексогенните точки с помощта на специални игли). Акупунктура се практикува успешно в България, създадена е секция към националното неврологично дружество;
 • Музикална терапия, арт терапия (лечебен ефект от творчески занимания на пациента);
 • Арома терапия, масаж, лечебна физкултура.

  лечение на депресия, психотерапия, психотерапевт, психиатър, психолог

  Хубавият живот е лечебен за пациента. И обратното!

При тежки, резистентни към медикаментозна терапия депресии може да се използват методите на шоковата терапия, към които се числят:

 • Електро конвулсивна терапия – пропускане на ток през гл. мозък на пациента в продължение на няколко секунди. Курсът се състои от 6-10 сеанса, провеждани под упойка;
 • Сънна депривация (отказ от сън) – поддържане на будно състояние през една нощ и деня след нея;
 • Разтоварващо-диетична терапия – гладуване в течение на 20-25 дни с последваща възстановителна диета.
 • Шоковата терапия се провежда в болница под наблюдение и след предварително обследване. Тя изглежда жестока, но се понася добре от пациентите и има високи показатели за ефективност.

За шоковото лекуване разказваме и ТУК: + линк към: Материал №5: Маниакална депресия

Групи за взаимопомощ

Такива се създават в социалните мрежи, към центрове за подкрепа, психологични практики и др. Целта е участниците да споделят информация и опит и да си помагат взаимно. Групата се възприема като защитена среда, в която може да се греши и да се правят експерименти.

Домашно лечение с билки

В някои растения присъстват активни в-ва, които възстановяват и нормализират хормоналните нива в тялото, повлияват нервната с-ма и организма като цяло. Определени билки са си спечелили славата на най-подходящи при психически заболявания.

 • Маточина – спиртен извлек, подправен с карамфил, корен ангелика, кора лимон, кориандър и мускатов орех. Настойва се 14 дни, капва се в чая – за бързи резултати;
 • Корен женшен – воден извлек 1:10, приема се по чайна лъжичка;
 • Чайове от мента, глог, лайка, валериана, жълт кантарион и др. билки с отпускащо и релаксиращо въздействие;
 • Готов сбор Демир бозан – патентовано съчетание от билки, което отлично повлиява ред психологически заболявания. Насочено е към емоционалните и физически прояви на психическото разстройство. Пациенти споделят, че са имали ефект дори и при тежка симптоматика като склонност към самоубийство.

Редица специалисти се изказват за ползата от прецизирани билкови комбинации като естествено и безопасно средство. Във видеото психолог препоръчва Демир бозан за терапия на паническо разстройство.

Още народни средства

 • Витамини против депресия – приоритетно витамин Б3 (ниацин) в огромни дози. Терапията се извършва под лекарско наблюдение;
 • Пчелно млечице – дава се при безсъние, неврози, по-леки разстройства с цел балансиране и хармонизиране. Подходящо при потиснати състояния;
 • Капки на д-р Бах – препаратът е комбиниран и означен „против депресия“. Показан при потиснатост, прекалена чувствителност и краен негативизъм;
 • Шуслерови соли – има готова комбинация за стрес, комбинация от №5 и №7 помага при следродилна депресия;
 • Лечение с вода – водата се дозира стандартно (30 мл на 1 кг телесно тегло), а към бутилка от 2 л се слага ½-1 ч.л. морска сол. Регулира електролитния баланс.

Диета при депресия

Основава се на храни, които подкрепят синтезирането на серотонин – в-во, което подпомага предаване на нервните сигнали. Сред тях са такива с амино- и мастни киселини като риба, ядки, семе лен и тиква, листни зеленчуци, спанак, грах, авокадо, овесени ядки, яйца, броколи, боровинки, джинджифил и др.

Противопоказани са червено месо, пържени храни, фаст фууд и готови сосове, алкохолни и кофеинови напитки.

Дишане при депресия

То спада към алтернативните методи за терапия на тежки форми на депресия. Установено е, че дълбокото дишане в йога работи като антидепресант.

Медикаментозно лечение

Основната група лекарства, назначавани при депресия, са антидепресантите. Те повишават емоционалния  фон и възвръщат радостта от живота.

Тези лекарства са открити в средата на миналия век напълно случайно. Как работят, разказваме ТУК:

Лекарства за депресия: антидепресанти, успокоителни + алтернативите билки, хомеопатия и др.

Източник:

 • zhuravlyov.ru
 • polismed.com
 • depressio.ru

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Лечение на депресия: психотерапия, билки, алтернативни методи

 1. Здравейте,
  Бих искала да ви препоръчам една пррекрасна рецепта за оздравяване и изчистване – в лехен с комфортна на пипане вода сипвате 2 шепи кристали морска сол и био-ябълков оцет – ако водата е 4 литра, половината шише оцет, към 500 гр.
  Натопявате краката хубаво да покрие ходилата и стоите колкото е приятно. Като се изчиства тялото, се изчиства и психиката.
  Поздрави и успех!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *