Ябълков оцет: Топ ползи и лечение по заболявания. За козметиката и домакинството

♠ Защо ябълков оцет? ♠ Топ ползи и лечение ♠ Сърце и съдове ♠ Диабет ♠ При подагра, ставни болки ♠ При запек и за черва ♠ За щитовидна жлеза с йод ♠ За високо кръвно ♠ При камъни в бъбреците ♠ При цистит ♠ При артрит, остеопороза ♠ За гърло и хрема ♠ При синузит ♠ За детокс ♠ При киселини ♠ При холестерол

Още в текста: ♠ За кожа и лице ♠ Ябълков оцет за брадавици ♠ Херпес ♠ Гъбички ♠ Хемороиди ♠ Разширени вени ♠ Акне ♠ За коса ♠ За почистване в кухнята ♠ Как да изберем добър ябълков оцет

Лечението с ябълков оцет е известно отдавна и нашите предци благополучно са се възползвали от него. Междувременно народната медицина напредна. Днес всеки умее да различи измислените рецепти и шарлатанството от целебната сила на природните компоненти.

След вековни усилия на човечеството да механизира ръчния труд и да развива фабричното производство, днес имаме потребност от някаква спирачка. Възникна желанието да се заменят изобретените за добро оцветители, консерванти и подобрители с естествени, натурални съставки.

Ябълковият оцет поначало е натурален, с много качества и лечебни свойства. Официално и научно обосновано той се прилага при сърдечни и съдови проблеми, при отлагане на соли в ставите, при някои болести като гастрит, киселини, варикоза. Чудесен е за регулиране на метаболизма, за очистване на червата, за цялостен детокс.

За да свърши описаната работа добре, оцетът трябва да е наистина натурален, произведен чрез естествена ферментация и да е лишен от някои достижения на химическата промишленост, които стабилизират и подобряват вида на продукта, но го правят недотам подходящ за лечение.

лечение с ябълков оцет

Ябълковият оцет е и лекарство

И така, описаните в тази статия рецепти се изпълняват с истински ябълков оцет. Такъв можем да си направим евтино и относително лесно у дома, а можем и да си купим от био магазините. Вече има избор и оцети от най-различно качество.

Защо ябълков оцет?

Способността на ябълковия оцет да противодейства на някои заболявания е обусловена от повишеното съдържание на витамини и микроелементи. В естествено ферментиралия продукт се пренасят всички качества от пресните ябълки, като дори се усилват. Така оцетът от ябълки е по-лечебен от самите ябълки.

Какво има в оцета? Витамини А, В, Е, бета-каротин, С, баластните и минерални в-ва (калий, калций и др.), пектинът, органичните к-ни.

“Фигурин

Тези в-ва сякаш ги има навсякъде и все пак точно в ябълковия оцет те са в лечебна композиция.

Ползи за лечение

„Тандемно“ компонентите на оцета от ябълки въздействат върху почти всички органи. Съумяват да се опълчат на болестотворните бактерии. Затова продуктът е признато лекарство срещу инфекции и възпалявания. Пие се при простуда.

Той ликвидира гъбични колонии, работи като антисептик. Противодейства при гъбични инвазии. Дивите животни търсят такива киселини заради очистващите им способности. Те интуитивно търсят и консумират вкиснати ябълки.

Вече не се оспорва, че редовно приеман и умерено дозиран, оцетът подобрява обмяната, протичаща в тялото. Той ускорява разграждането на мазнини и въглехидрати, с което става чудно вталяващо средство.

лечение с ябълков оцет

Оцетът от ябълки проявява лечебни способности спрямо сърце, съдове, кости, храносмилане, дишане, полова, пикочна, нервна с-ма

Помага за терапия и профилактира болести като диабет, неврози, затлъстяване, нарушена функция на щитовидн. жлеза, цистит, камъни в пикочен мехур и бъбреци, болни стави, простуди, патологии на дихателните и кръвоносните пътища, на сърцето и стомаха, на кожата и костите.

Как да използваме

Съществуват три начина за възползване от ябълковия оцет:

 1. Подправка на салати, супи, ястия. Средната доза е 10-20 мл;
 2. Като лекарство – прием в чист вид (разреден с вода), обикновено на празен стомах, през нощта или рано сутрин или по схеми, според конкретното заболяване;
 3. Като външно средство – при кожни заболявания, рани и др.

Лечение по диагнози

Терапията в голям % от случаите се осъществява от оцетна напитка или коктейл, направена по следната формула:лечение с ябълков оцет

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Тук ще го наричаме стандартен коктейл.

Понякога се използва малко по-силен разтвор:лечение с ябълков оцет

Него означаваме като двоен коктейл.

За отслабване

Стандартно оцетът се пие силно разреден (10-20 мл, разводнени в 200 мл, предхождащо похапването). Кратността на приема зависи от избраната схема. Може да се комбинира и с диетично хранене. Конкретни формули за отслабване ТУК:

Ябълков оцет за отслабване: диета, рецепти. За бързо отслабване

За сърце

В организма на страдащите от сърдечни патологии винаги се наблюдава понижено ниво на калий. Двоен коктейл, приеман еднократно на 24 ч., подпомага приема на допълнителен калий и възстановяване на запаса в тялото.

Оцет от ябълка се назначава и конкретно на болни със сърдечна недостатъчност.

Хипертония

Натуралните образци притежават още магнезий, желязо и др. елементи, чийто недостиг индиректно причинява затлъстяване и вдигане на налягането в кръвоносните съдове.

Той е и пряко лекарство срещу хипертония. За контрол на нивата е достатъчно изпиването на 1 двоен оцетен коктейл след ставане, още докато стомахът е изпразнен.

За съдове

Оцетът подпомага почистването на кръвоносните съдове, подобрява произвеждането на еритроцити и съсирването на кръвта. Пие се за противопоставяне на кръвоизливи от разен характер.

Варикоза

При разширени вени се предписва лечение по два метода – вътрешно и външно.

Натуралният оцет се въвежда чрез втриване в засегнатите участъци 2 пъти на ден – сутрин след пробуждане и вечер след подходящи водни процедури.

Локалното лечение се подпомага от двукратен прием на прясно приготвена порция стандартен коктейл с оцет.

Костная система

Недостигът на калций днес е повсеместно явление сред хора от всякакви възрасти, живеещи при всякакви условия – в голям град или село. Хроничното лишаване води до чупливост на костите и до развиване на заболявания на костната с-ма.

Терапията е правилно хранене + витамини + специален коктейл с оцет.

Ябълков оцет за доставяне на калций

Стандартният оцетен коктейл с една специфична добавка към него се превръща в чудесно лекарство за костни проблеми и остеопороза.

Добавката са млени яйчени черупки, които са прекрасен източник на калций.

Тънкостта в тази рецепта е, че оцетът не се пие веднага, а се оставя за престои 3 дни с черупките, за да извлече от тях качествената съставка.

лечение с ябълков оцет

Правете лекарството в стъклен съд и го дръжте в затворен шкаф, ако е възможно – на прохладно, но не в хладилника

Ябълковият оцет с черупките също се пие сутрин, веднага след отваряне на очите.

При счупвания

От гореописаната смес вземете 50 мл и съберете с 50 мл мед. Може да размиете допълнително, за да заприлича на лимонада.

Това лекарство помага при костни счупвания с различна сложност. Благодарение на универсалния състав на оцета от ябълки, костите заздравяват доста по-бързо от обичайното.

Болки в ставите

Болевите усещания в краката и ставите възникват по разнообразни причини. Оцетът допринася за успокояване, независимо от природата на симптома.

Главното лекарство тук е маз, направена отлечение с ябълков оцет

Получава се течност, с която се обработва зоната на болката, а отгоре мястото се закрива с фолио или найлон.

След известно време компресът се маха, а кожата се изтрива със салфетка, а след нея – със суха кърпа. Завършва се с малко чист, неразреден оцет, без каквито и да е добавки.

Лечението продължава 10 дни, през които голям процент от пациентите се избавят от болезнените усещания.

При по-тежки ситуации мазането с оцет се комбинира с вътрешен прием на чаша стандартен коктейл с мед – веднъж на ден, преди сън.

Ябълковият оцет не освобождава от посещение при специалист.

Заболявания на ставите

Те отлично се лекуват с маз, приготвена по гореописаната рецепта с ябълков оцет и терпентин. Редовното втриване в болния участък помага при:

 • Артрит – възпаление, което поразява вътрешната обвивка на ставата, хрущяла, капсулата и други елементи. Признак на артрита е подпухване, местно повишаване на темп., зачервяване, болка, ограничено движение;
 • Артроза – прогресираща патология, при която възпалителният процес е придружен с дистрофия на тъканите. Артрозите по-често поразяват ръцете, гръбнака (остеохондроза), големите стави;
 • Подагра – отлагане на соли на пикочна к-на. Поразената става/ стави се зачервяват и изгарят от температура, подуват се и болят. Оцетът разтваря уратните кристали и спомага разнасянето им. Освен мазането с мехлем, тук болният приема и стандартен коктейл с оцет от ябълка;
 • При шипове – костните израстъци рядко са на удобно за външно обработване място. При такова страдание се пие по един двоен коктейл през 12 часа.

Стомашно-чревни болести

Оцетът от ябълки е киселина, която очиства пътя на храната от попаднали бактерии и най-вече се справя с „микроклимата“ в червата. Затова оцетната напитка се предписва при ред страдания, свързани с бактериален причинител, както и обратното – при дисбактериоза (пектинът възстановява полезната микрофлора). В този случай се взема по един стандартен коктейл, през 12 часа.

Внимание! Ябълковият оцет е абсолютно несъвместим с гастрит и язва. Лечението с него не е подходящо, защото задълбочава разраняването на лигавиците и може да причини спукване – пробив.

Киселини в стомаха

Непосредствено преди ядене се изпива половин един стандартен коктейл с оцет. Благодарение на разграждането на протеините, мазнините и въглехидратите от оцета, чувството на парене ще отмине.

Лечение на запек

Той се причинява от дисбактериоза на червата, или от нарушения в черен дроб, или в неблагополучия в жлъчен мехур, или се провокира от стрес и нерви, които причиняват чревни спазми.

лечение с ябълков оцет, запек, ленено семе

Семето от лен се включва на помощ при задържане на отпадъците в червата

Самото „запичане“ не е опасно, но последствията му – да. Хроничният запек отравя тялото , сваля имунитета, поражда неврози и дори има капацитета да провокира рак на червата.

Клизмите и слабителните способстват образуването на хемороиди, а не решават проблема. Главното е да се открие и отстрани причинителя, да се приема много целулоза и много, много течности.

Оцетът от ябълка активизира храносмилането, намалява интоксикацията. При запек помага специална рецепта с добавен лен.

Сварете 2 с.л. семе лен с 400 мл вода (15 мин.), профилтрирайте и добавете 5-10 мл оцет. Изпийте напитката 2 часа пред сън – бавно, на малки глътки.

Сутринта при събуждане изпийте един стандартен оцетен коктейл.

Повторете още един ден, а на закуска яжте трици с кисело мляко, пресни зеленчуци и груб пълнозърнест хляб.

Внимание! Най-ефикасен е коктейлът, изпит буквално в леглото. Закуската е най-рано след 60 мин.

За детоксикация и прочистване

Курсовото пиене на ябълков оцет почиства червата и извежда излишния холестерол. Същественото е да се избере оцет с ниво на киселинност от 5 до 7. Нивото на pH на домашния е по-ниско, затова той се ползва без притеснения.

Изчистване за 1 седмица

Представлява комбиниране на разреден оцет с лека храна, без солено, сладости, тестени, млечни и месни ястия. Разбира се, и без алкохол. В първите три дни количеството на оцета се увеличава, а в следващите три дни се намалява.

Схема:

 • Ден 1 – 20 мл оцет сутринта;
 • Ден 2 – 20 мл оцет сутринта и още толкова вечерта;
 • Ден 3 – 30 мл оцет сутринта и още три подобни напитки до края на деня;
 • Ден 4 – прекъсваме приема на ябълков оцет;
 • Ден 5 – 4 коктейла с по 30 мл оцет;
 • Ден 6 – 2 коктейла с по 20 мл оцет;
 • Ден 7 – една напитка с 20 мл сутринта.

Същата схема работи за изчистване на висок холестерол.

За черен дроб

За почистването му подхожда органичен нефилтриран оцет, получен от пресни хубави ябълки. Преди да отлеем, разклащаме бутилката, за да се разбърка полезната утайка.

детокс на черен дроб с ябълков оцет

Има множество рецепти за детокс на ч. дроб, като тази с яб. оцет е от щадящите

Оцетът се поема ежедн. по два начина:

 1. Или 1 двоен коктейл след събуждане и преди първо ядене;
 2. Или 2 стандартни коктейла 2-3 пъти, отново на празно.

Курсът е 10-дневен. През това се приема максимално лека и естествена храна, минимално обработена или необработена. Стараем се да не товарим черния дроб.

При киселини и за стомах

Непросредствено преди храна се поема стандартен оцетен коктейл. Киселини не се появяват.

При хранителни отравяния

С помощта на ябълковия оцет се избягват усложнения, които неизменно възникват при хранителните отравяния. Препоръчва се:

 1. промиване на стомаха с кипната вода + сол,
 2. после – клизма (2 л топла вода + 40 мл оцет).

След промиването и клизмата, болният започва да приема стандартен разтвор на оцет, но не в голямо количество, а по 1 чайна лъжичка на 5 минути. Този етап е 2 дни. Междувременно натровеният нищо не яде. Чак на третия ден приема чай със сухар.

Дихателна система

По-слабо известно е, че ябълков. оцет лекува дихателни неразположения. Ето някои диагнози, при които употребата му е уместна:

 • Болни сливици (ангина) – жабурене и гаргара с оцетен разтвор. Обработката на поразената област премахва режещата болка и обеззаразява. Използва се стандартен оцетен коктейл, към който по желание се добавят 5 капки йод. За да обработим задната стена на гърлото, последните 2-3 порции за гаргара не се изплюват, а се преглъщат. Такова лечение се провежда до пълно оздравяване, като в края на боледуването гаргарите са през 3 часа;
 • Простуда и хрема –  потопяваме 2 памучни тампончета в неразреден оцет и ги поставяме в ноздрите за десетина минути. Повтаряме процедурата четирикратно всеки ден до оздравяване;
 • Алергична хрема – провокира се от външен алерген, помага приема на един двоен коктейл оцет + гаргара за обработване на лигавиците;
 • При синузит и болно гърло – комбинираме приема на силна оцетна напитка, приготвена с 40 мл оцет, и промивки на уста и гърло със стандартен разтвор. Оцетът помага да се очисти носовият проход и да се изведе слузта от кухините;
 • Като противозастойно средство – ябълков оцет, подкрепен с лимон. сок, щипка млян джинджифил и много мед буквално изгребва инфекциите, премахва възпаленията и оказва чудесно оздравяващо влиение на синусовите канали.

Ендокринни болести

Диабет

При тази диагноза ябълк. оцет е не основно, а подпомагащо лекарство. То дава своя принос чрез стабилизиране на кръвна захар, изчистване на холестерола, нормализиране на кръвното и борба със затлъстяването – бич за диабетиците.

Рецептата е прием на 5 мл оцет + 10 мл вода пред всяка трапеза. Правят се поредни курсове от по 1 месец и почивка между тях.

За щитовидна жлеза с йод

Заболяването се лекува само от специалист. Ябълк. оцет е спомагателен и се предписва и от лекарите. Той има силно лечебно въздействие върху функцията на жлезата.

Специфична рецепта с йод:лечение с ябълков оцет

Изпива се на малки глътки, по време на обеда, заедно с храната.

Коктейлът се пие през 3 дни, в рамките на 1 месец и после се почива.

За отделителна и полова с-ми

Тук ябълковият оцет проявява противовъзпалителните си възможности. Чудесен е при цистит и при отложени камъни в пикочен мехур и бъбреци.

Има бактерицидно действие, стимулира извеждането на урина и почиства пикочния мехур.

Обеззаразява при бяло течение и при зарази във вагината – включително гъбични.

При описаните проблеми оцетът се пие стандартно – 3 Х 10-20 мл.

Нервна система

Безсъние, нервозност, раздразнителност – те говорят за недостиг на калций и магнезий. Естествено на помощ идва оцетената напитка, която се поема преди сън. Непременно сложете мед.

Още терапии на вътрешни болести ТУК: 20+ терапии с оцет от ябълки.

Ябълков оцет външно

за кожа, лице, нокти и коса

 • Херпес зостер – върху него се налагат салфетки, напоени с неразреден ябълк. оцет. Компресът намалява неприятните усещания, сърбежите и болезнеността. Чудесно е поставянето на 3 дневни и един нощен компрес, за 15-ина минути;
 • Против брадавици – образуванията се изгарят доста бързо от смес, съставена от ябълков оцет и чесън, сгъстени с брашно. Съотношението е 20 мл оцет към 1 настъргана ск. чесън. Забърква се твърда каша, която се залепя върху брадавицата и отгоре се изолира с лейкопласт. Лапата се подновява, докато брадавицата падне;
 • Против херпес – обработваме го още щом даде признаци за оформяне. Мажем мястото с неразреден оцет, с помощта на памуче;
 • Против гъбички на ръце и крака – ванички с оцет (100 мл за 4 л вода) действа антисептично и убива гъбичките. Вариант е в разтвора да се накапе йод;
 • При хемороиди – бани на ануса помагат при външни образувания. Друга възможно е обработването с тампон. Външното лечение се комбинира с пиене на разреден оцет, който укрепва кръвоносните пътища. Същото свойство се използва и при разширените вени;
 • Против акне  и обриви – мажат се с натурален неразреден оцет и отгоре – марля;
 • При демодекоза – лицето, главата, шията, при затворени очи – клепачите, се обработват с разреден 1:1 ябълков оцет. Киселата среда убива специфичния подкожен паразит, който предизвиква болестта;
 • За измиване на коса – обливането с разреден ябълков оцет тонизира скалпа и съдейства за оздравяване на косъма. Чисто механично оцетът прави косата да блести и да изглежда здрава;
 • При косопад с хума – маска с тези две съставки работи срещу косопад. Оцетът премахва заболявания по скалпа, засилва кръвотока и подхранва директно луковицата. В резултат опадането на косата бива овладяно;
 • За избелване на зъби – жабуренето с ябълков оцет премахва замърсяванията и емайлът заблестява. И обратно – прекаляването с твърде силен разтвор руши зъбното покритие и причинява кариес.

Оцет за телесна хигиена

ябълков оцет срещу бактерии и гъбички

Оцетът от ябълка убива патогените – бактерии и гъби, където и да са се заселили

 • Почистване на лице – обтриването на кожата с разреден оцет от ябълка премахва омазняването и специфичния блясък от него;
 • Като дезодорант – обтриването на тялото овладява и намалява потенето. Този естествен дезодорант е чудесен за дамите в менопауза;
 • Гаргара с/у лош дъх – оцетът убива бактериите в устата, а те са причинители на лошия дъх. Той директно почиства и вредни отлагания. При гаргарата се профилактират болестни огнища;
 • Срещу миризливи крака – ванички с ябълков оцет дезодорират, подсушават и лекуват прекомерното потене на крайниците. В същото време банята разпуска и охлажда.

Ползи в домакинството и кухнята

Оцетът е мощно миещо средство. Той е дезинфектант и унищожител на плесени. Справя се чудесно в дома с миризми. Пръскането в градината е средство срещу плевели. С него си обеззаразяваме плодове, зеленчук – киснем ги във вода с добавена лъжичка оцет.

Домакинските повърхности в кухнята обработваме с кърпа, напоена в разреден оцет.

В дома – за чистене и обеззаразяване, правим щедър на оцет, наситен разтвор. За него купуваме обикновен, дори нискокачествен оцет, и не си хабим домашния или скъпия био продукт, създаден за лечение.

Как да изберем добър ябълков оцет

Избираме оцета според целите си. За домакинството не подбираме, но за лечение и вталяване – да. Търсим чист продукт, от хубава суровина, създаден чрез естествена ферментация. Избягваме дестилирани и нагрявани (пастьоризирани) оцети. Проследяваме на етикета продуктът да е лишен от химически подобрители.

Хубавият оцет разпознаваме и по цената. Ябълковите продукти с натурален произход и направени по качествена технология струват най-малко 4 лева за половин литър и могат да достигнат двойна и тройна на тази цена според добавките.

Сред признатите добри марки за оцет са американската Bragg, Кевала, Spectrum Naturals, Витакост, Омега Нутришън, немската Heinz и т.н. У нас чудесни продукти правят „Лидия“, Комбастеда, на VEDA със и без мед и т.н.

Още за ябълковия оцет ТУК: Оцет от ябълка при рак, колики, екзема + още 25 диагнози.

Как да си го направим сами (рецепта)

Най-подходящ оцет за терапия е натуралният, направен от хубава суровина и без добавки.

Гарантирано е качеството на продукта, който бихме направили ръчно у дома. Домашните рецепти за оцет са леки, изпълними и не изискват нищо специално. Оцетът се прави чрез естествено ферментиране на ябълки, така че друго почти не ни е нужно.

Всичко за производството на домашен оцет сме дали ТУК:

Как се прави домашен ябълков оцет (рецепта). Ябълков оцет и мед

А за любителите на демонстрациите, ето една видео рецепта:

Знаете ли още начини да впрегнем оцета в действие?
Молим, кажете ни в коментарите или ни споделете!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.