Фолиева киселина: Цена, видове, таблетки. Какво да изберем?

♠ Каква фолиева киселина да си купя и на каква цена? ♠ Какви видове се предлагат ♠ По колко мг на ден са необходими ♠ Да пием ли без бременност ♠ А при бременност? ♠ Мнения за и против ♠ Препарати ♠ Неофолик, Мета, разлика ♠ Форте и с йод ♠ Фолацид ♠ Инофолик ♠ Абофолик

Още в текста: Пренатални витамини ♠ Огестан ♠ Прегнакеър ♠ Допелхерц ♠ Други с фолиева киселина

В здравото чов. тяло се намират приблизително 5 – 20 мг фолиева киселина. Половината от това количество е съсредоточено в черния дроб. Съединението спада към В-витамините (В9).

Тялото не си прави запаси от фолиева к-на, а се нуждае от редовни постъпления. На много места по света 67 – 77 % от жените се сблъскват с дефицита на това в-во от жизнена важност.

Чревната микрофлора умее да изработва самостоятелно фолиева к-на, обаче в много малки дози. Голямата част би трябвало да идва с храната. Защо тогава толкова голям процент от населението на Земята изпитва дефицит?

Проблемът е, че менюто на средно статистическият гражданин е бедно на храни-носители на този ценен витамин.

Битува мнение, че допълнит. прием на фолиева к-на от фармацевтични продукти е необходим само при бременност.

Но това е мит! Бъдещите мами действително трябва да поемат фолиева к-на, защото недостигът повишава риска от аборт или преждевременно раждане, от патологии на плода и следродилна депресия при майката.

фолиева киселина, таблетки, лекарства, доза, цена

В9 е потребен абсолютно на всеки

При износване на дете нуждата от В9 нараства.

По колко мг на ден са ми необходими?

Нивото на фолиева к-на може да се определи много точно като се даде кръвна проба. Нормалните показатели се колебаят в рамките от 7 до 45 нмол/л. Това са микроскопични дози, но дори незначително увеличение или намаление има крайно неприятни последствия.

Демир бозан билки против акне

Необходими дози по възрасти

За поддържане на нормално ниво на В9 в кръвта е необходимо ежедневно постъпление.

Ето оптималните дози за денонощие:

Бебета до 6 м. – 65 мкг
 От 6  до 12 мес. – 80 мкг
 От 1 до 3 г. – 150 мкг,
 От 3 до 18 г – 200 мкг
 За възрастен – 400 мкг
 Бременни – 600 мкг.

Потребността от фолиева к-на се повишава при:

 Възстановяване след травми и операции;
 Активен спорт;
 Напреднала възраст.

При жените с лечебна цел к-вото може да стигне до 5 мг на денонощие. Обаче подобен прием е само курсов и не повече от 20-30 дни.

Крупни колич. фолиева к-на в периода на подготовка за бременност и в първата третина от износването се назначават при жени, които имат деца с фолиево-зависими пороци в развитието.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Шампионите по съдържание на В9 са зелените листни растения като спанак, салати, зеле. Те са безценни източници на това вещество (и името идва от „лист“). Полезно е да се похапват още зелен лук, броколи и всякакви тъмно зелени зеленчуци. Значително к-во има в цитрусите, цвеклото, бобовите, доматите и др.

Безопасно използване

на фолиева киселина

Тази к-на не е токсична за човека. Изследвано е продължително приемане на 15 мг на ден, което превишава нормалната денонощна доза 40 пъти, и не са засечени токсични ефекти.

фолиева киселина, таблетки, лекарства, доза, цена

Фолиева к-на се произвежда от стотици компании

Но продължителният прием над 3 месеца в повишени дози може да намали съдържанието на В12 в кръвта, което води до анемия.

Големи дози пък понякога провокират стомашно-чр. разстройства, повишаване на нервната възбудимост и функционални изменения в бъбреците.

Как да пием фолиева киселина?

Редовно! Всеки одобрен и пуснат на пазара препарат покрива денонощната потребност или поне не я превишава. Затова ползвайки подобни продукти, човек няма от какво да се безпокои. Няма риск и ако е пропуснат поредният прием – просто вземете една доза, когато си спомните за пропуска.

Много лекарства влияят на усвояването и съхранението на фолиева к-на в организма. Оптималното е тя да съчетава с вит. В12 и С. Допълнителният прием на бифидо бактерии увеличава синтеза на фолиева к-на в деб. черво.

Напротив, при прием на алкохол, антиациди, противоепилептични лекарства и някои други, усвояването на киселината в червата значително намалява.

Прием на много аспирин, на нитрофурани (срещу пикочни инфекции), орални контрацептиви и глюкокортикостероиди намаляват концентрацията на фолиева к-на в кръвта.

Приемът на фолиева к-на на таблетки не носи риск. Не случайно в САЩ със закон са задължени производителите да влагат доста големи колич. фолиева к-на в брашната. Така се профилактира дефицитът от този витамин в цялото население. При това там профилактичната доза е доста висока.

Да пием ли без бременност?

Ако ядем достатъчно зелено и черен дроб, то по-скоро няма да имаме дефицит от В9 и вероятно няма да се наложи допълнителен прием дори и през бременността. Но достатъчно означава всеки ден да имаме в менюто си спанак, много магданоз, броколи, цветно зеле, цвекло и черен дроб.

Ако менюто ни е различно от описаното, то добавянето очевидно е необходимо. За целта са създадени съответните лекарства и добавки.

Какви видове се продават?

Според означенията на етикетите, една част от продуктите съдържат фолиева к-на, а на друга пише – фолат.

Едно и също ли е?

Фолиевата киселина е изкуствено синтезирана през 1947 г. Фолат е натурална субстанция, намираща се в някои храни. Едното е естествен продукт, а другото – негов синтетичен аналог.

Кое е по-добро: фолиева к-на, изписвана от лекарите, или природната форма фолат?

Фолат е общ термин, използван за група водно разтворими В-витамини, познати като В9. Това вещество го има в храните в натурален вид.

фолиева киселина, таблетки, лекарства, доза, цена

Препарати, означени като „фолат“

Фолиева к-на е окислено синтетично в-во, което се среща само във витаминните комплекси и добавки.

Фолатът попада в тялото като тетрахидрофолат. Тази форма се образува при естествения метаболизъм в лигавицата на тънките черва.

Фолиева к-на минава през определени процеси в черния дроб и се преобразува в биолог.-активна форма. Той се нуждае от ензима дехидрофолат редуктаза.

Каква фолиева киселина да си купя да пия?

На пръв поглед естественото винаги е по-добро. Но ако човек има недостиг от ензима в черния дроб или когато приема големи к-ва (напр. през бременността), се стига до недостиг на витамина в тялото и паралелно – до натрупване на неметаболизирана киселина.

Как да различим какво купуваме?

Някои от фармацевтичните препарати и мултивитаминни комплекси съдържат фолиева к-на, а други – фолат. Минусът на втория вид е недостатъчното количество фолат.

Фолат се предлага и отделно. Той се открива под името 5-Метилтетрахидрофолат (5-MTHF).

Quatrefolic

Най-модерните препарати стъпват на четвърто, последно поколение 5-MTHF под името Quatrefolic. То е с многократно повишена биологична активност – възможно най-активната форма. Предлага се като добавка, а не като лекарство.

Quatrefolic умее да повишава съдържанието на фолат в кр. клетки рязко и категорично, докато фолиевата к-на работи по-бавно. Отчетено е, че биоактивният фолат има 7 пъти по-голямо бионаличност.

Quatrefolic решава въпроса с генетичния дефицит на ензима дехидрофолат редуктаза, който участва в усвояването на В9. Дефакто той елиминира необходимостта от него, защото формата му е готова за метаболизиране – метаболитно активна.

Quatrefolic се афишира като по-добрата форма за прием на В9 за хора, живеещи под физиологичен стрес и с нередовен стил на живот. Такива състояния имат способността да влошат трансформирането на фолиевата к-на в активна форма (фолат). Биоактивният фолат „заобикаля“ евентуалните пречки пред усвояването на фолиева к-на, като я предлага готова. Продуктите с такава съставка са означени с 5-MTHF Quatrefolic®.

Активността на тази най-съвършена форма се увеличава допълнително чрез комбиниране с рибофлавин, активна ф-ма на В12, В6.

фолиева киселина, фолат, фолати, таблетки, хранителна добавка, лекарство

Хронология на фолатите – дотук четири генерации

При бременност

Какво да правим?

Най-първо: консултация с проследяващия състоянието специалист. Той ще изпише подходящ препарат за добавяне на фолиева к-на и подходящата форма.

Бременната може да изследва състоянието на ензима, контролиращ метаболизирането на фолиевата к-на (прави сев генетична лаборатория, търси се MTHFR мутация). Ако се установи такава, синтетичната фолиева к-на трябва да се избягва, а за сметка на това да се заложи на фолат от добавки, фолат от естествени източници (храните) или на биоформата с оптимизирана достъпност.

Пренаталните витамини съдържат фолиева к-на. Изберете качествен продукт, защото преимуществена част от тях съдържат синтетичната фол. киселина. По-долу ще посочим комбинирани формули с естествен фолат.

Мнения за и против

фолиевата киселина

Ползите и ефектите от фолиева киселина пространно се обсъжда във форумите, особено в тези на бъдещи майки. Потребителки споделят показания, дози и резултати от изписания прием, препоръчват определени марки.

Фолиевата к-на се радва на 100% одобрение и в нито едно мнение тя не се отхвърля като необходимо елемент, особено пред износването на дете.

Тук извеждаме няколко мнения, които засягат други аспекти на приемането на фол. киселина:

 • Калина Загорска: Имах  нередовен цикъл. Лекарят, при който ходих, се оказа добър – не ми даде хормони, а фолиева киселина. Пих половин месец, три пъти по 1.
 • ЛюбаГрам: Аз я пих с вит. Е, когато бях бременна, до 16-а седмица. После минах на пренатални витамини.
 • Иван Б.: Когато сутрините са тъмни и денят е малък, идва времето на авитаминозата. Отиваш на работа по тъмно и се връщаш по тъмно – депресия. Фолиевата е проверено решение, препоръчвам я…
 • Станислава Борисова: Решихме да забременявам и тръгнах по ред – оправих си зъбите и отидох за фолиева киселина. Аптекарката естествено ми продаде, но ми отвори разни въпроси за правилно дозиране и качествени препарати.
 • МамаЙода: Не един път пия фолиева киселина. Първият път ми я писаха за болезнена менструация с вит. Е и В6. Болките и спазмите веднага спряха, цикълът се регулира. После пак съм пила без предписване, не съм имала странични ефекти.

Още отзиви и правила за прием при бременни даваме ТУК:

Фолиева киселина и бременност. Неофолик, Абофолик, Мета

Какво е Неофолик (Neopholic)

Мотото на Неофолик е „За всяка жена и за вс. ден“. Съдържа стандартно разчетените 0.4 мг. Предназначен е специално за бременни и планиращи зачеване.Неофолик, фолиева киселина

Производител е нашата Neopharm – компания, специализираща в разработването на оригинална продукция с терапевтични свойства за укрепване на здравето в цялост.

Какво препоръчва производителя

Компанията отбелязва в листовката, че дневната потребност от ФК е 200 мкг, а при бременност – повече. Затова е установена средно претеглените 0.4 мг. Смята се за достатъчна за компенсиране на разходите на бременната.

Как се приема?

Ако няма специално назначение, то приемът е 1 бр. дн., без пропускане на дневен прием. От Неофарм съветват изпиването на таблетката да се прикрепи към някоя от неотменните ежедневни дейности като миене на зъби или сресване, за да не бъде пропускана.

Как изглеждат Neopholic? Те са със светложълт цвят, на блистери по 30 бр.

Видове Неофолик

 • Основната форма има 0.4 мг фол. киселина. С-ст 5.78 лв.
 • Неофолик Мета е със същото количество, но активната ф-ма L-метилфолат. Схема: 1 бр. дневно, максимален прием – 2 бр. С-ст 11.78 лв.
 • Неофолик Форте – съдържа засилена доза от 4 г. Продуктът не е наличен на пазара в момента.
 • Неофолик Йод – 0.4 мг фол. киселина + 0.2 мг калиев йодид. Комбинацията е показана с профилактични цели пред зачеване. С-ст 11.48 лв.

Странични ефекти

Производителят предупреждава да не се предозира Неофолит над 1 мг на ден или 2 бр. таблетки, ако специалист не е изписал по-голяма доза.

Непоносимост към фолиевата к-на се открива съвсем рядко, само по изключение. Тя се проявява с типични алергични реакции като обриви, подуване на устни, задух, сърбежи. Такива сигнали сочат, че лекарството трябва да се спре.

Инофолик

Италиански продукт (на Sochim International), произвеждан под две форми: желатинови капсули и сашета. 1 капсула и 1 саше имат идентично съдържание от

2 г мио-инозитол и фол. киселина 0.2 мгИнофолик, фолиева киселина

Иновационенният препарат с цяло наименование Инофолик Софтгел е предназначен за повишаване на отбранит. способност спрямо негативите от околна среда, в частност спрямо бактерии и вируси, за подобряване на женското здраве.

Инофолик е биолог.-активна добавка, създадена за възстановяване и поддържане на витаминно-минералния баланс и за подобряване на репродуктивната способност на жената.

Двете съставки в комплекс осигуряват висок терапевтичен ефект като нормализират съотношението на витамините и микроелементите, регулират метаболитните процеси (липидния и въглехидратния обмен), подобряват структурата на косата и състоянието на кожното покритие, тушират негативната симптоматика при цикъл и ПМС (тревожност, раздразнителност, агресия), облекчават разграждането и извеждането на мазнините от тялото, оптимизират репродуктивната способност, поддържат в норма кр. налягане.

Мио-инозитол има антиоксидантно действие, подобрява качеството на женските полови клетки. В съчетание с мелатонин подобрява работата на яйчниците и увеличава шанса за забременяване при безплодие.

Инофолик се приема в качеството на биологична добавка за попълване на мио-инозитол и на фол. киселина. Назначава се на пациенти, страдащи от безплодие, метаболитен синдром, затлъстяване, поликистози.

Прием и дозиране: лекарството се прилага с лечебна и с профилактична цел, по всяко време на деня. Препоръчвана доза е 1 капсулка на ден. Дозирането се прави в съответствие с индивидуалната необходимост. Предозирането е малко вероятно, но специфичните състояния като бременност и лактация изискват консултиране.

Странични ефекти: Инофолик Софтгел може да провокира алергична реакция и да стане причина за дисбаланс на полезни в-ва.

Противопоказания към него са индив. непоносимост и детска възраст.

Кутиите съдържат стандартно по 30 бр – Комби капсула или саше. С-ст съответно 33.48 и 33.01 лв.

Абофолик

Това е продукт на известната Абофарма от Холандия, която предлага на пазара всякакви препарати за попълване на витаминната и минерална необходимост. Компанията се отличава с разумни цени.Абофолик, фолиева киселина

В Абофолик е използван биоактивния L-метилфолат, като добавката е целенасочена към бременните и за укрепване на нервна и имунна с-ма, срещу отпадналост и бързо уморяване, за добър метаболизъм на хомоцистеин, за нормално синтезиране на аминокиселини и т.н.

Главната съставка е 0.4 мг фол. киселина, подкрепена с още 7 В-витамини. Количеството на съставките предполага нормална дн. доза от 1 таблетка.

С-ст на продукта с фол. киселина – 3.89 лв., на продукта с мета форма – 9.02 лв.

Комплексни витамини

Когато жената приема комплексни поливитамини, трябва ли да пие допълнително фол. киселина?

В повечето готови комплекси фолиевата киселина влиза в доза, която е достатъчна за профилактирането на пороци в плода. Допълнителен прием е оправдан само по строги показания като предходна бременност с порок в развитието на нервн. тръба, раждане на дете с фолиеводефицитни изменения, прием на противотуморни препарати и др. специфични.

Нивото на фолиева к-на в плазмата на бащата няма отношение към развитието на ембриона. Плодът ще получава нужното му от майката.

Мъжете не попълват фолиева к-на с цел планиране на бременност. Но тя, заедно с цинк и витамин С подобрява качеството на спермата при мъже, страдащи от безплодия заради ниско количество на сперматозоидите. Добър е ефектът и при такива, които пушат много.

Някои пренатални витамини

с участие на фолиева к-на

Огестан

Води се хранителна добавка. Съдържа само абсолютно нужните за бременни микроелементи. Показан е за дами, планиращи зачеване, и такива, които кърмят.

Огестан е разработен на база изследвания за хроничен недостиг на йод и вит. Д3 сред бременните и кърмачките, както и за често срещан недостиг на фолиева к-на. Йодът участва в ред процеси, Д3 – в свързването на калция.

DHA пък е полиненаситена мастна омега-3 к-на, която е ключова за формирането на нервна с-ма, мозък и ретина при плода. И през кърменето необходимостта е голяма.

Огестан комбинира посочените компоненти, осигурявайки оптималното количество от тях като дневен прием.

Витаминния комплекс е разработен така, че приемът му да започне с планирането на бременността и да завърши с преустановяване на кърменето.

Доза: 1 табл. дневно. С-ст на 30 бр. – 28.78 лв.

Прегнакеър

Прегнакеър е линия витаминни продукти на Витабиотикс, която покрива целия период около зачеването.

Прегнакеър, витамини за бременни, фолиева киселина

Част от линията Прегнакеър

 • Базов продукт – съдържа 19 витам., минерали + фолиева к-на, като е подходящ за всички етапи – от подготовка до кърмене. С-ст 23.48 лв;
 • Плюс Омега – 3 – удобен продукт, който съчетава 13 витамина, ред минерали и омега-3, за да не се приема отделно. С-ст 39.03 лв;
 • За кърмачки – 56 витаминно-минерални табл. + калций и още 28 капсули (в същата кутия) с омега-3 и  DHA. С-ст 51.08 лв;
 • За зачеване в две форми – базова и за двамата партньори. Използва балансирана формула в съчетаване на L-аргинин, витамини, инозитол, минерали и 0.4 мг фол. киселина. В продукта „За него и нея“ са добавени и 30 капсули екстрахирана перуанска мака с аминокиселини. С-ста на двата препарата съответно 29.18 и 56.38 лв;
 • Макс формула, предназначена точно за износването на плода. 56 табл. + 28 капсулки. С-ст 42.98 лв;
 • Нова мама формула, целенасочена към времето след раждане с добавени екстракти от хвощ, морски колаген, цитрусови биофлавоноиди, семе грозде, Q10 и др. С-ст 33.98 лв.
 • Прегнакеър сироп – по-нежна течна формула за чувствителен стомах и вегетарианци. С-ст 25.88 лв.

Допелхерц

омега 3 + фолиева к-на

Добавката съдържа сьомгово масло и витамините В9, 6, 12 и Е. Комбинирането в този състав предполага оздравяване на сърце, мозък, съдове, баланс на холестерола и триглицеридите, правилен метаболизъм на хомоцистеина.

С-ст на опаковка от 60 капсули – 15.18 лв.

Пренатални витамини с фолат

Някои продукти, които се поръчват по интернет: Оптимал Пренатал, Пренатал мулти нутриентс на Витал, ФемУан, Raw Prenatal и др.

Вижте и подробния ни текст за ползите ТУК:

Фолиева киселина: Ползи, странични ефекти, напълняване. Прием, дозиране

Хелти лайф синтезира ползата от фолиева к-на в 30-секундна реклама на своя препарат Фолацид:

Имате ли опит с приема на фолиева к-на?
От кой продукт сте доволни?
Заповядайте, споделете!

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.