Сваляне на висока температура при деца, възрастни. 37, 38, 39 градуса. При бебе

♠ Топ 10 начини и съвети за сваляне на температура ♠ За какво говори телесната температура при децата ♠ Норма и нормални стойности ♠ Какво значи температура 37 градуса ♠ 38 градуса ♠ 39 градуса ♠ Колко трябва да е температурата на бебе ♠ Начини за правилно измерване ♠ Орална и ректална температура ♠ Ползи от високата температура ♠ Опасности ♠ Последствия от задържане на висока температура ♠ Максимално допустими стойности ♠ Кога са необходими лекарства

Още в текста: ♠ Кога да извикаме лекар ♠ Топ 10 мерки за сваляне ♠ 10 неправилни действия ♠ Лекарства за температура ♠ Парацетамол ♠ Ибупрофен ♠ Аспирин и опасностите от него ♠ Аналгин ♠ Нимезулид ♠ Лепенки за температура ♠ Шуслерови соли ♠ Хомеопатия

Модерният човек не е сигурен как да действа при нещо така често и срещано като вдигането на температура. Кое е правилно: дали повишаването е естествено и не трябва да му се пречи да си свърши работата или обратното – опасна проява? Някои бързат с хапче при най-малко завишение, а други не реагират и при драстични стойности, вярвайки че изкуственото сваляне удължава патологичното състояние.

От висока температура най-много се боят майките, защото мъничките пациенти не могат да дадат обективна информация за реалното си състояние.

Температура (Т°)

За какво говори телесната температура при децата?

В зависимост от стойността си (показанието на термометъра), Т° е:

Субфебрилна – до +38 градуса. Обикновено такава температура не се сваля изкуствено. Тя съпровожда състояние, в което, организмът си изработва вещества, които го защитават от вирусите.

висока температура, сваляне, 37 градуса, 39 градуса, 39 градуса температура

Температурата се разглежда в съчетание с останалите симптоми

⇒ Фебрилна – повишение над +38° С, но под +39° С. Казваме й треска или втрисане. Показва, че в тялото на детенцето се води борба с инфекция. Действието на родителите зависи от общото състояние на малкия пациент: ако то е силно влошено, категорично е нужно лекарствено понижаване. Ако пациентът е спокоен и бодър, лекарството може и да бъде спестено.

⇒ Пиретична – стойности от +39° С до +41° С. Такава температура задължително се сваля заради риска от гърч.

⇒ Хиперпиретична – най-опасната температура от над +41°С. Ако се види подобна стойност на термометъра, трябва на момента да се звъни за линейка. Какво се правим междувременно, ще дадем по-долу.

Демир бозан билки против инсулт

Норма и нормални стойности

Кърмачетата са особен вид малки човечета – при тях температурата е непостоянна и скоростно мени стойности при най-малка патологична промяна. Освен това мъниците до 1 г. са с донякъде повишена в сравнение с нормата за по-големите температура.

Нормална температура за деца до 12 месеца се смята до +37,4°С (горна граница);

За деца над 12 месеца: +37°С макс.

Това са показатели, измерени под мишница или в гънките на слабините.

За ректално измерена температура нормалната граница се определя на +38°С, а за орално измерената: +37,6°С.

Най-достоверни показатели дават живачните термометри, докато електронните имат известно отклонение.

мерене на температура, термометър

За да узнаете доколко се отличават данните от живачен и електронен термометър, измерете и с двата температурата на здрав член на семейството

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Какво значи при дете

37, 38 и 39 градуса?

Средната температура на повечето хора е в границите от 36,5 до 37,2°С. Стойност в този диапазон е

Нормална температура

Ако имаме някакво отклонение над горна и под долна общоприета граница и същевременно се чувстваме добре, то пак температурата ни е нормална.

Всеки орган има собствена Т°. Най-топъл е черният дроб. Кожата е най-гореща под мишниците, под лявата – с 0.1 – 0.5° С повече.

Малко по-хладна е шията (34 °С). Особено ниска е Т° на кожата на китките и стъпалата –  24 – 28 °С.

Отклонение от 1 – 1.5° С свидетелства за някакъв процес в организма.

Повишена температура

висока температура

Повишена T°C не е болест, а симптом. Повишаването указва, че тялото преборва някаква болест. Фактически тя е отбранителна реакция на имунната с-ма, при която „страничен ефект“ е вдигане на общата температура на тялото.

Установено е, че при над 38° С повечето вируси и бактерии загиват, тъй като минималната им жизнена дейност е подложена на опасност.

Дори незначително повишаване на Т° изисква да се определи причината. Пренебрегване на симптома, неправилна диагноза или несвоевременна помощ могат да провокират задълбочаване на състоянието.

Високата Т° нерядко е първи симптом на сериозни заболявания. Особено при децата.

Температура на бебе

Колко трябва да е?

Т° на тялото зависи от възрастта. В ранна възраст тя е

0.3 – 0.4 °С повече

в сравнение с възрастен човек. И повече, отколкото при възрастните, се поддава на колебания.

При недоносените Т° на тялото значително зависи от тази на околната среда. Това идва от свойствените им особености като ниска активност на обменните процеси, ниска маса на тялото при относително висока повърхност на тялото, тънък подкожно-мастен слой и несъвършена терморегулация.

При доносените Т° зависи от много фактори. Тя се колебае през денонощието. Най-студено е тялото в 4-5 часа сутрин, най-топло – в 16-17 часа. Денонощното отклонение е около:

 • 0.9° С – при деветмесечно бебе;
 • 0.6 – 1.0° С – при 2 – 5-годишно дете;
 • 0.3 – 0.5° С – над 5 години.

Данните важат в състояние на покой. При интензивно мускулно натоварване (подвижни игри, гимнастика, продължителен плач, викане) Т° на тялото на бебето и детето може да се качи с 1-2° С и да достигне до 38 °С.

Бебешката темп. се вдига след ядене, като стойностите зависят от състава на изявената храна (максимално е увеличението след месо).

Т° на тялото на добре хранените деца, на тези с висока възбудимост и на постоянно пребиваващите в движение, винаги е с някакви десети от градуса в повече, отколкото Т° на апатично, спокойно дете, което предпочита тихи игри, четене, рисуване и др.

Визираните отклонения не изискват корекция, ако пациентът се себеусеща добре.

температура на тялото, телесна температура

Температурна карта на тялото

В първите години от живота терморегулацията не е напълно съвършена. В първите си пет години здравото дете е изключително жизнено. По време на бодърстване то не стои и минута. Производството на топлоенергия у него е огромна, дори в излишък. Проблемът е в топлоотдаването. Произведеното в излишък топло детето отдава чрез повърхността на тялото по пътя на изпарението (потене) и по пътя на топлообмена между вдишания и издишан въздух.

Интензивността на топлоотдаването пряко зависи от разликата между Т° на тялото и Т° на околната среда. Ако в жилищните помещения е 24–25 °С, а бебето е облечено добре, може и да не успее да отдаде топлината, която му е в излишък. Тогава Т° на тялото може да превиши с няколко десети 37° С. Това все още не е болест, а белег, че регулаторните с-ми са пренатоварени.

Подобно „затопляне“ на детето ни говори, че то може с лекота да се простуди.

Когато мерим Т° на бебе/ дете, вземаме предвид мястото на мерене.

 • Измерена в устата, Т° е с 0.1 – 0.4° С повече, отколкото под мишницата;
 • Измерена в ануса, Т° е с 0.5 – 1.0° С повече в сравнение с тази под мишницата.

За нормите и нормалността при температурата разказваме ТУК:

Нормална телесна температура. Фебрилна, субфебрилна. Базална, орална. Повръщане и др. симптоми

Начини за правилно измерване

Мерене на температура под мишницата е най-достъпното, просто и затова разпространено. Но при мъниците, които мърдат и не разбират, мамите предпочитат по-сигурни места като уста и анус.

Орална температура се мери в устата, за което се ползват специално произведени затова термометри;

Ректална температура се мери в правото черво, без да има специални термометри. Този способ се предпочита при бебета под 5 месеца, докато по-големите се съпротивляват на тази процедура.

Термометърът, задължително електронен (при живачните съществува риск от счупване, нараняване и замърсяване с живак), се обработва с крем и се въвежда в аналното отвърстие на 2 см.

Температура на слабините – бебето се слага настрани, а края на термометъра се поставя в образуваната гънка. Този способ е чудесен, защото детето придържа термометъра естествено с крачето си.

Внимание! Отделете за детето самостоятелен термометър и преди всяко използване го почиствайте със спирт.

Правила за мерене

При болно дете се мери не под 3 пъти в течение на деня;

Не се мери, когато мъникът е активен, плаче, къпан е, облечен е дебело и когато температурата в стаята е много висока;

Орално мерене се прави 1 час преди или след ядене и пиене. Храната и напитките повишават стойностите в устната кухина.

Плюсове и минуси на високата температура

Плюсове

Високата температура позволява бързо да се установят много заболявания в техния начален период и да започне своевременно лечение.

При вируса на грипа високата Т° е важна за по-голямото ниво на интерферона, който позволява по-бързо преборване на инфекцията.

При повишена температура на тялото микроорганизмите спират размножение и стават по-малко устойчиви на въздействието на антибактериалните средства.

Треската активизира имунната с-ма, усилва фагоцитозата и производството на антитела.

Детенце с треска бива сложено на легло, поради което силите му изцяло биват насочени към борба с болестта.

Минуси

Сериозно усложнение е появата на гърч.

температура на тялото, телесна температура

Високата температура е изтощителна

При треска натоварването на сърцето се повишава, което е особено опасно при нарушен ритъм или порок на органа.

При повишена температура страда работата на мозъка, ч. дроб, стомах, бъбреци и др. вътрешни органи.

Действително ли се усилва имунитетът?

Без съмнение повишаването на температурата подпомага по-бързото оздравяване при ред инфекции. Дори употребата на препарати за понижаване удължава с известно време самото заболяване и периода, в който болното е заразно.

Но тези ефекти не се отнасят за всички инфекции, съпроводени с висока Т°. Затова не се казва, че еднозначно високата Т° е добра.

Изработването на активни съединения по време на висока температура (сред тях интерферон) в едни случаи помага за по-бързо оздравяване, а при други въздейства отрицателно. Повишаването при много деца си е определено опасно състояние.

Последствия

от висока температура

Задържането на висока Т° за продължително време се смята за фактор, способен да наруши съсирването на кръвта и да провокира прегряване на мозъка. Затова стандарт е Т° да се сваля с всевъзможни способи. Но днес медиците са наясно, че проблем със здравето не носи самата висока Т°, а болестта, която се проявява с такъв симптом.

Високата Т° представлява опасност за деца, които имат хронични патологии на вътрешните органи, симптоми на обезводняване, нарушения във физическото развитие и болести на нервната с-ма.

Опасността от хипертермията се заключава с големи загуби на енергия и нутриенти за поддържането на висока Т°. Заради това вътрешн. органи се пренагряват и функционирането им се нарушава.

Максимално допустими стойности

Те се определят спрямо възрастта. Даваме границите, над които е задължително спешното осигуряване на квалифицирана помощ.

 • От раждането до 2 месеца – над +38°С
 • От 3 до 24 месеца – над +39°С
 • От 2 до 3 години – +39,5°С
 • Над 3 години – над +40°С

Кога да извикаме лекар?

Ако видите стойности, над указаните цифри, то детето с голяма вероятност страда от сериозно заболяване. Необходима е спешна среща с лекар.

Кога са необходими лекарства?

Обичайно се препоръчва свалянето на фебрилна температура, ако детето зле понася състоянието.

Сваляне на субфебрилна Т° е необходимо:

 • При бебета под 2 месеца;
 • Когато детето има изменения в системите на сърце и съдове;
 • Когато в миналото детето е правило гърч от висока Т°;
 • Ако има болест на нервната с-ма;
 • При хипертермия, предизвикана от прегряване.

  измерване на температура

  Три локации за мерене

Допълнителни симптоми

Високата температура рядко е единствена проява за болестно състояние. Обичайно към нея се присъединяват един или повече от следните признаци:

 • Зачервено гърло – зачервяване на фона на треска е характерно за вирусните и бактериалните инфекции, засягащи носоглътката. Подобна комбинация бележи ангини, скарлатина и др. детски инфекции. Детето изпитва болка при преглъщане, започва да кашля и отказва храна;
 • Хрема – в съчетание с висока Т° хремата се явява при вирусни инфекции, поразили лигавицата на носа. Нерядко детето чувства слабост, отказва храна, диша трудно през носа и чувства дразнене в гърлото;
 • Студени крайници – има състояние, когато повишената Т° се съчетава с бледа кожа и спазмирани съдове. Тогава ръцете и краката на мъника са студени, втриса го. Необходима е спешна квалифицирана помощ. Препоръчително е разтриване на ръцете, но без вода или други течности за охлаждане. Спазмираните съдове в кожата се отпускат със спазмолитици, напр. но-шпа;
 • Гърч – увеличената Т° на тялото може да причини гърчове. Такива се диагностицират при деца под 6 г. при показатели на Т° над +38°С, а също и при мъници с патологии на нервна с-ма (при всякакво ниво на повишаване). Гърчът представлява стягане на мускулатурата, изпъване на краката, сгъване на ръцете, побледняване, възможно задържане на дишането и посиняване на кожата. Детето не реагира на околната обстановка. В такъв случай то се поставя на равна повърхност с извита встрани глава, за да се облекчи дишането. И се вика линейка;
 • Повръщане и диария – в съчетание с висока Т° тези симптоми указват развитието на чревна инфекция. Но същата картина дават и някои храни. Мъниците под 3 г. нямат достатъчно развити черва, поради което могат да реагират на храни, които добре се понасят от по-големи;
 • Повръщане – тя е сигнал не само на поражения на храносмил. с-ма. Заедно с висока Т°, повръщането е характерно за менингит например;
 • Болки в корема – такова съчетаване на симптоми е тревожен сигнал и знак, че трябва да се извика линейка. Така се проявяват болести, изискващи хирургия, като апендицит, бъбречни патологии и някои др. Състоянието се установява с помощта на изследвания.

Висока Т°

без допълнителни симптоми

Високата Т° е единствен симптом при пробиване на зъби и при инфекции на бъбреците. За кратко повишаването остава единствена проява на самия старт на инфекциите, когато все още не са се прояви другите белези.

Кога да извикаме лекар?

Специалист е необходим във всички случаи на треска. Но спешен екип се вика при следните ситуации:

 • Т° е над максималните показатели за дадената възраст;
 • Т° провокира гърчове;
 • Детето е дезориентирано, има халюцинации;
 • При опасно съчетаване на много симптоми като повръщане, болка в корема, затруднено дишане, болка в ухото, обрив, диария и др.;
 • Т° е висока повече от 24 часа, а състоянието остава непроменено;
 • Детето има сериозни хронични болести;
 • Родителите се съмняват, че правилно оценяват състоянието на детето;
 • Детето е започнало да се поправя, но след това Т° отново се е завишила;
 • Налице е обезводняване, детето отказва да пие течности.

5 подхода при висока температура

лечение на висока температура

Родителите или лекар вземат решение дали да дадат лекарство за насилствено понижаване на Т°, като отчитат възрастта, състоянието, стойността на Т° и съпътстващите фактори

Температуро-понижаващите лекарства в голям процент от случаите подобряват състоянието, макар и не за дълго. На детето се дава малко спокойно време да отдъхне, да поспи, да хапне. При ангина, отит, изникване на зъби или стоматит тези препарати работят и обезболяващо.

Да се обтрива ли тялото?

Бабите ни разтриваха с оцет, спирт, водка, но днес педиатрите ги обявяват за вредни. Лекарите отхвърлят дори увиване в студено мокро, защото подобни процедури провокират спазмиране на съдовете в кожата. А това намалява ефективността на топлоотдаването.

Спирт-съдържащите течности попадат в кръвта и могат да провокират отравяне.

Обтриване е допустимо, когато се ползват препарати за сваляне на спазъма от периферните съдове. Ползва се само вода със стайна T°С.

И важно: обтриването е разумно, когато детето не се съпротивлява и не плаче. Плачът още повече повишава температурата.

След обтриване детето не трябва да се завива, иначе ще се влоши.

Течности и храна

Детето с висока Т° трябва да пие често и по много. Прекрасно е, ако обича чай, компот, смути или плодов фреш. Максимално полезна е водата.

Течностите подобряват топлоотдаването през кожата чрез изпарение, както и по-бързото извеждане на токсините с урината.

Болното мъниче не бива да се тъпче с много храна. Нека яде според апетита си и дори по-малко. При храносмилане телесната Т° се увеличава.

Съвет: давайте само храна с температ. до 37-38° С.

Ред лечебни растения стимулират активното потене, работят антисептично и понижават Т°. Билковите чайове са прекрасно съпътстващо средство.

Доколко безопасно е лечението?

Съвременните лекарства за снижаване на Т° се смятат за безопасни при следните условия:

 • Да не се дава аспирин на пациенти по 18 години;
 • Да не се превишава дозировката, дадена в листовката;
 • Да се отчитат противопоказанията.

Каква продължителност на високата Т° е опасна?

За детето е опасна не самата висока Т°, а причината за нейната поява. Понякога е рисково да се „търпи“ повишена стойност в течение на няколко дни, ако:

 • родителите не са наясно какъв е провокаторът на повишаването;
 • състоянието не се подобрява;
 • присъединяват се още симптоми.

Когато причината за висока Т° е ясна и тя не представлява опасност за детето, може от 3 до 5 дни да се приемат медик. препарати и стойностите да се контролират в някакви приемливи граници. Но детето постоянно се наблюдава. При липса на положителни изменения, отново е необходима адекватна медицинска намеса.

Какво не бива да се прави?

лечение на висока температура

Родителите нерядко се престарават, а на детето му е добре на хладно

 • Затоплени помещения – болното не бива да се държи в твърде затоплена стая. Идеална е Т° на стаята от 18 – 20° С. Такава Т° подобрява топлоотдаването;
 • Сухи помещения – оптималната влажност на стаята е 60%. Сухият въздух способства загубата на течности от болния организъм и пресъхването на лигавиците;
 • Прекомерно обличане – на болното трябва да му е комфортно. Не е подходящо нито твърде топлото обличане, нито обратното;
 • Разсъбличане при потене – когато детето започне да се поти и иска да се съблече, позволете му. Така ще се отдели по-голямо количество топлина;
 • Активни игри – те повишават Т°. Болното трябва да си лежи, да чете или да се занимава с нещо спокойно. Тичането, активната игра и въобще движението повишават Т°. Някои деца са активни дори и с Т° над 39° С;
 • Плач – болното дете не бива да се оставя да плаче. Плачът също повишава Т°.

Още неподходящи действия, систематизирани накратко:

 • Да не се разтрива със спирт;
 • Да не се прави течение;
 • Да не се дават сладки напитки и сокове.

При повишена Т° над 4 дни и при много висока Т° (над 39° С) лекарската намеса е задължително. Докато се осигури такава, няма да стоим бездейни.

Топ 10 средства

при висока температура

 • №1 Преобличаме детето в леки памучни дрехи (ще ги сменяме по-нататък, когато се изпоти);
 • №2 Слагаме детето да си легне;
 • №3 Проветряваме стаята и я охлаждаме до ръба на неприятното (и по-нататък периодично ще проветряваме);
 • №4 Даваме обилно к-во течности със стайна температ., за да предотвратим обезводняването. Ако малкият пациент не иска да пие, подаваме с лъжичка през няколко минути;
 • №5 Мерим  Т°. На всеки градус над лимита тялото трябва да получава допълнителна течност  0.5 – 1 л. Особено стриктно това се прилага до 7 г. и след 70 г. – тези хора по-бързо губят течности;
 • №6 Влажни компреси за охлаждане се слагат на чело, шия под мишниците, на прасците – за 10 мин. Добре действа и хладно на коленете;
 • №7 Хладна (не гореща) вана – до кръста. Горната част на торса само се обтрива с мокро. Водата оптимално е 35° С. Така се отмиват токсините от кожата;
 • №8 Ваничка за крака – алтернатива на ваната, ако нямаме такава. Водата отново е хладка;
 • №9 Обтриване с топла вода (!) до 27-35°С. Започва се с лицето, минава се към ръцете и се завършва с краката;
 • №10 Лека храна – плодови пюрета, зеленчукови супи, печени ябълки или картофи. Ако болният не желае да яде, се оставя до поискване.

Още тънкости по темата температура са описани ТУК: Клизма и други бързи „хватки“ за сваляне на температура. 

Лекарства срещу температура

Правила за пиене на лекарства

 • Спазваме дозирането, дадено в листовката;
 • Даваме само при необходимост;
 • Спазваме отстоянието между дозите (напр. 4 часа при парацетамол, 6 часа при ибупрофен);
 • Даваме до 4 дози от лекарството в рамките на 24 ч.;
 • Лекарство през устата се придружава с вода или храна, за да не дразни стомаха.

Какво лекарство да изберем?

лекарства при висока температура

Какво да изберем?

Най-ползваните лекарства в детска възраст са парацетамол и ибупрофен. И двата препарата намаляват болката, но ибупрофен показва по-изразено и продължително въздействие върху стойностите на температурата. За сметка на това парацетамол е по-безопасен и се предпочита при по-малките пациенти, особено в първите месеци от живота.

Кърмачетата са по-големи потребители на ректални свещички и сиропи. Формите са удобни и не тревожат пациента. Леко се дозират и с лекота се приемат.

По-големите деца предпочитат таблетки, сиропи и разтворими прахчета.

Действието на лекарствата, приемани през устата, започва 20-30 мин. след изпиването. На ректалните свещички – след 30-40 минути.

Свещичките са идеалният вариант при повръщане.

Сиропите и прахчетата нерядко включват добавки за вкус и аромат, които биха могли да провокират алергичен отговор.

 • Парацетамол – активното в-во има и обезболяващо действие. Официално се дава над 6 г., с доза 3-4 Х ½-1 таблетка. Над 12 г. – 3-4 Х 1-2 бр. Приемът е през 4 часа. Парацетамол се смята за подходящ през бременността. Нежеланите ефекти са рядкост. Стандартното к-во в 1 табл. Е 500 мг.;
 • Ибупрофен – известността на това нестероидно противовъзпалително идва от възможността му да се дава на бебета. Официално приложението е от 6-месечна възраст. В диапазона до 12 г. препаратът може да се ползва по собствено усмотрение до 3 дни. Стандартното дозиране е 1-2 таблетки през 4 часа, според някои източници – през 6 часа). Максимален прием до 6 бр. за 24 часа. Ефективно лекарство, което добре се понася и рядко проявява нежелани ефекти;
 • Аспирин – той сваля температурата, но не е подходящ до 18 г. Дори на възрастните той не се препоръчва. Аспиринът оказва изразено токсично въздействие върху ч. дроб и може да провокира усложнения, означени като синдром на Рей. Поразяват се вътрешни органи и гл. мозък. Аспиринът повлиява тромбоцитите, провокира кръвоизливи и алергии. Дори вкъщи да нямате нищо друго, освен аспирин, не си позволявайте да го дадете на дете. Същото важи и за други лекарства с ацетилсалицилова к-на;
 • Аналгин – той сваля температурата много по-категорично, отколкото Парацетамол и Ибупрофен. Педиатрите имат достатъчно лични наблюдения върху случаи, в които Парацетамол не успява да свали температурата, но Аналгин бързо се справя с това. Той обаче не се оценява като температуро-понижаващо лекарство, водещ е обезболяващия му ефект;
 • Нимезулид – много ефективен препарат, който премахва температурата и болката, бори се с възпаление и обезболява. Като антипиретик той превъзхожда гореописаните препарати.

Парацеталом, Нимезулид и Ибупрофен са съвместими един с друг. Но досега няма единно мнение по отношение на безопасността на тяхното съчетаване.

Днес съществуват 15 групи нестероидни противовъзпалит. препарати (преди 25 г. те са били наполовина). Оригиналните наименования по света са около 150 на брой, генеричните лекарства – хиляди.

Когато се появяват нестероидните препарати, те бързо избутва опиоидните аналгетици от употреба и за кратко време придобиват огромна популярност. Успехът им се дължи на някои важни качества като това, че не потискат дишането, имат малко и приемливи странични ефекти силен обезболяващ ефект. И разбира се – те са много ефективни в главната си задача да свалят температура.

НПВС са две категории:

 • Първо поколение (стари) – фенилбутазон, индометацин, диклофенак, ибупрофен, ацетил-салицилова к-на;
 • Второ поколение (нови) – селективни инхибитори на COX-2 като коксиби, нимезулид, мелоксикам.

Лекарствата от първо поколение веднага и незабавно обезболяват и свалят температурата. Към тях са Аспирин и Ибупрофен. Страничните им ефекти се проявява при до 25% от пациентите. Тези препарати не са опасни, но изискват да се спази дозировката.

Лекарствата от второ поколение са с по-малко странични ефекти. Те по-скоро повлияват сърдечна с-ма. Те също не са опасни, ако се ползват на курсове и дозирано.

Внимание! При ОРВИ или грип не е нужно да се приема температуро-понижаващ медикамент постоянно. Една таблетка стига, ако даде искания ефект.

Други средства

Сред по-екзотичните, но все пак достатъчно работещи средства за снижаване на Т° са:

Лепенки за температура – пластирите са помощни средства с лесно използване. Активното им в-во се усвоява през кожата. Слагат се при прегряване, главоболие, махмурлук и др. състояния;

Шуслерови соли – №3 се дава при стойности до 38,5ºС, а №5 – при по-високи. Допълнително помощно средство е №8. То се комбинира с №3 при риск от гърч и при втрисане. Съчетанието на №3 с №11 пък е идеално при никнене на зъби. Дозирането е стандартно или по преценка на лекар;

Хомеопатия – при повишаване на Т° без потене се дава Aconitum napellus. Когато има потене, по-подходящ препарат е Belladonna или Gelsemium sempervirens при изразена отпадналост.

За мерките през бременността разказваме ТУК:

Температура при бременни според триместъра. Норма и възможни заболявания

Една от беседите на д-р Ст. Пепеланов е посветена на нашата тема:

Бихте ли споделили как вие сваляте температура?
Заповядайте в полето за коментари!

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.